Gambrinus liga - souhrn 15. kola

21.11.2009, 15:26, aktualizováno 23.11.2009, 19:26
Komentáře a souhrny
Olomouc potvrdila v pondělní dohrávce skvělou formu, když přestřílela vedoucí Teplice. Mladá Boleslav doma porazila Baník a jde na šesté místo. Sparta porazila Liberec, Jablonec se Slavií remizoval. Velmi důležité tři body získali fotbalisté Bohemians 1905, kteří vyhráli 2:1 na hřišti Kladna. Infarktový závěr byl k vidění v Plzni, která zvítězila i v devíti. Brno nestačilo na Budějovice, Příbram si poradila se Slováckem...

SK Kladno - Bohemians 1905 1:2

21.11.2009 13:30

Góly: 86. Michal Zachariáš - 42. Martin Cseh, 90. Dalibor Slezák

Až překvapivě dobrou podívanou vidělo přes tři tisíce diváků na pražském Strahově. Hostující Klokané dokázali po infarktovém závěru vydolovat tři body. Zápas přinesl spoustu obrovských šancí i nasazení a mile tak překvapil.

Kdo čekal, že místo fotbalu se dostaví na Strahov jen hra na "nakopávanou" či na "uhoň svého spoluhráče", musel být mile překvapen. Souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky měl po celý první poločas velký náboj a tempo.

K vidění byla celá řada šancí, místo tradiční chvilky národních písní se servírovaly syrové fotbalové chorály v podání několika stovek fanoušků z Ďolíčku.

Aktivnější ale přeci jen byli domácí fotbalisté. Ti sice prospali úvodní minuty utkání, kdy je důrazná a hlavně rychlá hra Klokanů po křídlech několikrát zabetonovala až před své pokutové území. Ovšem byli to právě Středočeši, kteří měli hned první velkou příležitost utkání. Centr Mráze totiž po své cestě na branku trefil hlavičku obránce Hrdličky, od nějž zamířil do břevna hostující branky.

Bohemians pořádně zahrozili po necelých deseti minutách utkání, neboť Pávek po krásném přistrčení natáhl ke střele a z hranice vápna vydatně zahřál brankáře Pavlíka. Když ani následně Martin Cseh po rohovém kopu v dobré pozici nezamířil přesně, nastala pro Pražany doba temna. Něvěříte? Tak poslouchejte: 24. minuta - Mráz se dostává k hlavičce z pár metrů, avšak jeho gólový projektil perfektně lapí Sňozík. 26. minuta - Po rychlém brejku nebezpečně střílí Klinka, jehož ránu kryje hostující gólman. 30. minuta - Lukáš Zoubele se překrásně opře do míče na hranici vápna a jeho gólovou pumelici znovu očaruje kouzelník Sňozík a parádně ji vytahuje mimo tři tyče.

Spousta neproměněných šancí tak musela Kladno hodně mrzet. Ještě více pak ve 42. minutě, když se rohový kop snesl těsně nad hlavami vyskočivších hráčů až k Martinu Csehovi, který na zadní tyči dokázal míč uklidit do sítě a otevřel tak brankový účet utkání.

Co přinesl druhý poločas? Především v závěru obrovské drama. Běžela 87. minuta, když se domácí Zachariáš dokázal natáhnout po přihrávce a sám před Sňozíkem vypálil natolik tvrdě, že ani zákrok hostujícího gólmana míč nezpomalil natolik, aby se dokutálel za brankovou čáru - 1:1.

To však nebylo vše. V první minutě nastavení nakopl Nikl míč na sprintujícího veterána Slezáka, který jako politý živou vodou přesprintoval mladšího obránce a dokázal propálit vyběhnuvšího Pavlíka - 1:2.

Nebojte se, nebylo by to pořádné drama, aby ještě Zelenka o pár vteřin později nepelášil sám na brankáře, ovšem míč tak dlouho motal mezi nohama, až svým pokusem jen orazítkoval kladenského strážce svatyně.

A co se dělo předtím? K vidění byl urputný a nutno dodat, že chvílemi velmi srdnatý boj, ze kterého však po poločase měli více Středočeši. Kvalitní zednickou práci předvedl Tatanashvili, který se po rohovém kopu octl sám na malém vápně, ale nepochopitelně v jasné příležitosti přestřelil.

Když ani další minuty před hektickým závěrem nepřinesly gólový úspěch na jedné či druhé straně. Odváží si Klokané veledůležité tři body a navíc důležité vítězství nad svým potencionálním soupeřem pro jarní boje o udržení v nejvyšší fotbalové lize.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 3:2

21.11.2009 16:00

Góly: 3. Pavel Horváth, 66. František Rajtoral, 89. Tomáš Rada - 79. Jiří Jeslínek, 86. Jiří Jeslínek

Plzeň v devíti lidech dokázala neskutečné, když po vyloučení brankáře Daňka ztratila dvoubrankový náskok, aby v poslední chvíli rozjásal všechny plzeňské svou hlavičkou Rada. Domácí se tak dotáhli na Spartu, Střížkov zůstává poslední.

Západočeši začali snad ještě lépe, než čekali. Jako favorité vlétli do zápasu dle prognóz, nicméně gól po třech minutách čekal asi málokdo. Naučená strategie při rohovém kopu vedla ke střele Pavla Horvátha, který dělovkou opřel míč o břevno, od kterého se míč dostal až za brankovou čáru.

Hned v sedmé minutě mohlo být vyrovnáno, po špatné a pomalé rozehrávce se k míči dostával Zoubek, ale místo nebezpečné střely si po vlastním pádu na zem odnesl žlutou kartu za zvýšený hlas směrem k pomeznímu. Hosté ale zbraně neskládali a domácím byli vyrovnaným soupeřem. Další šance Zoubka skončila líznutím tyče po překvapivé střele z úhlu.

Chvíli před půlhodinkou hry si tak nepříjemnosti způsobili sami domácí, když po druhém faulu oceněném žlutou kartou musel ze hřiště Lecjaks. I přesto Plzeň nepouštěla soupeře k ničemu závažnému, do šaten se tak šlo za vedení domácích.

V druhé půli nešlo domácí oslabení nikterak poznat a po dvou minutách mohl po centru Rajtorala navýšit vedení Bakoš, branku však minul. Chvíli poté mohl vyrovnat Jeslínek, který se po vysunutí Zoubkem dostal sám před brankáře. Toho sice pokořil, nicméně rozezvučel pouze tyč domácí svatyně.

Plzeň však odmítala zalézt na vlastní půli, brzy tak musel Belaň vytasit zákrok proti Rajtoralovo střele zblízka. Po další rychlé akci už však domácí fanoušci mohli propuknout v jásot. Ševinský dostal balón za obranu, nesobecky pak přihrál Rajtoralovi, a ten další šancí nepohrdl. Přesnou střelou k levé tyči pojistil vedení.

Hosté se pak dostali do šancí po centrech, v tom první zklamal Kincl, když osamocený minul branku. Po rohu pak Rajtoral nechtěně nadělal velké potíže Daňkovi. Ještě větší potíže mu však způsobil jen o dvě minuty později Bakoš. Nepovedenou přihrávkou vysunul do brejku Jeslínka, Daněk tak vyběhl až před velké vápno a míč zasáhl rukou. Ze hřiště se tak musel poroučet už druhý domácí hráč.

Do branky tak přišel Ticháček, nicméně nedostal čas na rozehřátí a po třech minutách musel vytahovat míč ze sítě. Špatně odvrácený centr skončil na levačce Jeslínka, který vrátil hostům naději na bodový zisk. To však byl jen počátek úžasného drama.

Nejprve sice Kincl ve stoprocentní příležitosti mířil pouze do Ticháčka, v dalším okamžiku už však hosté skórovali. Jako hrdina utkání se tři minuty mohl cítit Jeslínek, který hlavičkou přidal svůj druhý gól v zápase a vyrovnal.

Jenže minutu před koncem řádné hrací doby přišel centr Pavla Horvátha, na který si naskočil Tomáš Rada a hlavičkou pokořil Belaně - stav 3:2 už se nezměnil. Plzeň tak po ohromujícím konci utkání udržela všechny tři body doma.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Dynamo České Budějovice 0:3

21.11.2009 16:00

Góly: 27. Pavel Mezlík, 62. Michal Doležal (pen.), 90. Michal Doležal

Brno pokračuje v krizi a pěti zápasové čekání na výhru prodloužilo druhou překvapivou porážkou v řadě. Budějovice nasázely v dnešním utkání jen o branku méně, než za předchozích sedm utkání na hřištích soupeřů dohromady a odrazily se ode dna.

Brňané sice byli lepším týmem, nicméně za celý poločas si neproklestili mlhou cestu k závažné šanci. Naopak Budějovice hrozily z rychlých protiútoků, po jednom proměněném tak šly do poločasového vedení.

Po osmi minutách se po přihrávce Mezlíka dostal do dobré pozice Stráský, technická střela ale branku netrefila. Ve 27. minutě kopali hosté hned čtyři rohy za sebou. Po posledním čtvrtém rohu se k míči dostal Mezlík, na vápně míč zpracoval a pohotově vypálil přesně do šibenice. Bureš byl bez šancí. Brno pak ukazovalo, co znamená absolutní zoufalost. I přes určitý tlak se k bráně hostů prakticky nedopracovalo.

Po deseti minutách druhé půle přišla první větší příležitost Moravanů. Mareček vyslal dopředu Rabušice, který zkoušel procpat míč k bližší tyči, branku však minul. Budějovice tak trestaly. Znovu měl v gólové akci prsty Mezlík, který se nechal ve vápně faulovat Poláchem. Penaltu nekompromisně pod břevno zavěsil Doležal.

Marné Brno mohlo místo snížení inkasovat znovu čtvrthodinku před koncem. Mezlíkovu vyraženou střelu ale nedokázal lépe vrátit do branky Stráský, když míč netrefil hlavou dle svých představ. Snažící se Mareček pak musel jen se smutným výrazem ve tváři sledovat, jak jeho spoluhráči dopouštějí opravdu inkasování další branky.

Po rychlé akci se ve vápně zjevil Doležal, který míč zpracoval a střelou k bližší tyči definitivně podtrhl jedno z nejlepších utkání Budějovic v letošní sezóně.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 2:0

21.11.2009 16:00

Góly: 7. Daniel Huňa, 58. Josef Hušbauer

Fotbalisté Příbrami dokázali v domácím prostředí porazit Slovácko 2:0, alespoň do zítřka se posunuli na osmé místo. Výhru domácích zajistili střelec Huňa a Hušbauer. Hosté se do konce zápasu na branku nezmohli.

Domácí fanoušci nemuseli čekat na úvodní branku příliš dlouho. Už v 7. minutě totiž otevřel skóre utkání ve prospěch Příbrami kanonýr Huňa, jenž zužitkoval přesný centr a hlavou překonal brankáře Vaška - 1:0 pro Příbram. Po půlhodině hry to byl opět Huňa, který ohrozil branku soupeře. Po Klesově centru hlavičkoval razantně a míč skončil nad brankou. Na druhé straně se v první velké nebezpečné šanci ocitl Randa, ale Krbeček jeho pokus vyrazil. Do konce prvního poločasu mohl vyrovnat Urbánek, ten ale svůj pokus namířil těsně vedle Krtečkovy branky. Příbramští tak vedli po prvním poločase 1:0.

Slovácko mělo hned v úvodu druhého dějství velkou šanci, Krbeček totiž na poslední chvíli vyrazil padající míč na rohový kop. Hosté se tlačili do zakončení, ale nebylo jim v pokutovém území přáno. Místo vyrovnání přišel v 58. minutě druhý gól Příbrami. Pohlednou akci zakončil Hušbauer, a ačkoliv si Vašek šáhl na míč, tak se domácí radovali z dvoubrankového vedení - 2:0 pro domácí. O chvíli později mohli vést domácí už 3:0, když se dva domácí borci řítili sami na brankáře Vaška, ten jejich pokusy zlikvidoval. Slovácku se už nepodařilo vstřelit kontaktní branku a Příbram až dokonce zápasu výsledek kontrolovala.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:0

21.11.2009 18:00

Góly: 23. Jan Holenda, 68. Václav Kadlec

Konečně, mohou si říct fanoušci Sparty, kteří se poprvé od 12. září budou vracet z Letné s pocitem ligového vítězství. Sparta tak konečně navázala na své výkony ze soupeřových stadionů a dotáhla se minimálně do večera na druhý Jablonec. Liberečtí doplatili na brzké vyloučení a brzy ztratili šance na body z Prahy.

Celý zápas začal pro hosty snad ještě hůře, než co by znamenal inkasovaný gól. Už v osmé minutě totiž chtěl utéct obraně Holenda, což se znelíbilo Keličovi a po faulu musel velmi brzy zpátky do šatny. Následující minuty však přinášely sympatický výkon Liberce a Sparta dlouho nevěděla, jak na "nový" tým z pod Ještědu hrát. Až rohový kop, na který si naskočil Wilfried, přinesl první nebezpečí ve vápně hostí. Míč však mířil přesně do rukavic Hauzra.

Svěřenci Josefa Petříka si však ponaučení nevzali a další roh, který se kopal čtyři minuty poté, znamenal otevření skóre. Tentokrát si na hlavičku počkal Holenda, který nedal Hauzrovi šanci. Jinak však Sparta svého soupeře nikterak nepřehrávala a devět minut před koncem nebyl Papoušek daleko od vyrovnání. Jeho povedený přímý kop nakonec branku minul.

Ve druhé půli opadla snaha Liberce, který se před branku domácích dostával už jen sporadicky. Bohužel ani Sparta neprocházela obranou hostí zrovna lehce. Až v 64. minutě tečoval Zemanův centr Žofčák, jeho hlavička mířila jen těsně nad břevno.

Vše tak do svých nohou vzal stále nezletilý Kadlec, který si ale ve vápně chová chladnokrevněji, než kdejaký třicetiletý útočník. Od vstupu na hřiště uplynula jediná minuta, když ho Žofčák vyslal přesným pasem za obránce. Před brankářem se ještě s chladnou hlavou podíval, kde stojí brankář a míč umístil přesně k tyči.

Necelých deset tisíc diváků tak sledovalo dohrávaných dvacet minut, kdy Sparta v klidu hlídala dvoubrankový náskok. Tři body tak po právu zůstali v Praze.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 1:1

21.11.2009 19:15

Góly: 3. Tomáš Čížek - 31. Riste Naumov

Ve šlágru kola si rozdělily body druhý Jablonec a mistrovská Slavia. Remízu 1:1 zajistili brankami Tomáš Čížek a Riste Naumov. Zatímco v Jablonci jsou s remízou víceméně spokojeni, pro Slavii je to další bodová ztráta.

Jablonec odstartoval výborně, už ve 3. minutě měl možnost zahrání přímého kopu Tomáš Čížek a brankář Romanovs se natahoval marně - 1:0 pro Jablonec. Slavia byla jako opařená a na vedoucí branku domácích dlouho nedokázala odpovědět, respektive byla proti obraně Jablonce bezzubá. Nicméně ve 31. minutě se jí podařilo vyrovnat, Grajcar našel přesným centrem Naumova a ten se hlavou nemýlil - 1:1. Obrana Jablonce v tomto případě zcela zaspala a mistrovská Slavia toho dokázala báječně využít. Právě vyrovnávací branka "sešívaných" tým Karla Jarolíma probudila a Slavia začala více kombinovat a tlačit se do zakončení. Do poločasu však výsledek 1:1 vytrval.

Druhý poločas se hodně podobal tomu prvnímu. V 53. minutě Vošahlík odcentroval na hlavu Haurdiče, ale ten přestřelil branku slávistického brankáře Romanovse. Na druhé straně se dral do šance Vlček, ale zakončení nebylo pro Špita vůbec nebezpečné. Obrovskou příležitost spálil v 68. minutě David Lafata, jenž se ocitl před Romanovcem sám. Brankář Slavie ještě zlikvidoval i pokus o dorážku. Oba celky si pak vytvořily ještě jakési pološance, ale stav 1:1 vydržel až do konce.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 3:1

22.11.2009 17:00

Góly: 16. Ludovic Sylvestre (pen.), 73. Marek Kulič, 85. Jan Rajnoch - 18. René Bolf

Boleslav doma porazila Baník 3:1. Do vedení poslal domácí Sylvestre, který proměnil penaltu, v zápětí vyrovnal Bolf, ale na góly Kuliče a Rajnocha už Baník odpověď nenašel a prohrál 1:3.

Boleslav šla do vedení v 16. minutě, když penaltu proměnil Sylvestre. Ta se kopala po ruce Lukeše v pokutovém území a exekutor ji s přehledem proměnil, když tvrdě po zemi vystřelil a poslal míč k tyčce - 1:0. Ostrava brzy vyrovnala. V 19. minutě dal na 1:1 Bolf. Ten se trefil hlavou po Lukešově rohu. Před kocem půle potom dvakrát podržel ostravské brankář Baránek. Njeprve vychytal ránu Mendyho a následně zneškodnil i Rajnochův pokus. Do šaten se šlo za stavu 1:1.

Boleslav prolomila Baránkovo kouzlo a dala dva góly až v druhém poločase. Nejprve se trefil Kulič, který v 73. minutě využil skvělou Nečasovu nahrávku a pálil víceméně do prázdné a v samém závěru spečetil na 3:1 Rajnoch. Ten se trefil hlavou. Mezi góly měl šanci hostující Varadi, ale spolu s Millerem přehodil i bránu.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Teplice 6:2

23.11.2009 17:30

Góly: 24. Pavel Šultes, 27. Michal Ordoš, 52. Pavel Dreksa, 73. Michal Ordoš, 81. Pavel Dreksa, 86. Tomáš Janotka (pen.) - 43. Aidin Mahmutovič, 59. Martin Klein

Pondělní dohrávka patnáctého ligového kola mezi Sigmou Olomouc a Teplicemi skončila hokejovým výsledkem 6:2. Šťastnějším celkem byli nakonec domácí, kteří potvrdili svou vynikající formu.

První poločas nabídl pohledný fotbal, řadu šancí, ale hlavně tři branky. Nebezpečně hrozila především Sigma, která již v úvodních minutách ukázala svou sílu. I když se žádná z její šancí neujala, ve 24. minutě šla přeci jen do vedení. Teplice zahrávaly rohový kop, ten jim však příliš nevyšel, a tak se domácí borci dostali do rychlého protiútoku. Navíc postupovali v početní výhodě a také toho využili. Bajer našel Šultese, jenž z pravé strany následně překonal Grigara.

Už za malou chvíli vedla Olomouc o dvě branky. Petrova střela sice ještě v síti neskončila, jenže míč se odrazil ke kanonýru Michalu Ordošovi, který jej v akrobatické pozici uklidil do sítě. Svěřenci Zdeňka Psotky přidali do přestávky ještě jeden gól, ten ovšem nebyl pro ofsajd uznán. Sigma se už možná viděla v kabině, když v 42. minutě Teplice snížily. Vachoušek uvolnil Merziče, ten nacentroval do vápna, kde se hlavou prosadil Mahmutovič.

Jako první se mohl po změně stran prosadit Šultes, ale chyběla mu přesnost. Zanedlouho to už dopadlo pro Olomouc mnohem lépe. Z levé strany odcentroval Ordoš, našel hlavu stopera Dreksy, který bez problémů skóroval. Teplicím se však povedlo opět velmi brzo snížit na rozdíl jediné branky. Na centr si naběhl na hranici malého vápna obránce Martin Klein a jeho hlavička přeletěla i gólmana Lovásika.

Severočeši rázem ožili a toužili alespoň vyrovnat. Sice se na malou chvíli nastěhovali před domácí bránu, nic z toho však nebylo. Naopak opět udeřila Sigma. Nejprve včas před Šultesem zasáhl Grigar, už o minutu později to však bylo přeci jen 4:2. Olomoucký rychlík se efektivně zbavil dvou obránců, vypálil a teplický gólman na poslední chvíli míč vyrazil alespoň na břevno. Od něj se však odrazil k dobíhajícímu Ordošovi, jenž v pohodě skóroval.

A zřejmě inspiroval svého spoluhráče Pavla Dreksu. Ten se totiž v 80. minutě také podruhé zapsal do střeleckých listin, a to když uklidil míč po Janotkově centru přesně k pravé tyči. Ani to však ještě nebyl konec. Po faulu Grigara na Šultese zahrával Janotka penaltu, a tu také v poklidu proměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice1595129:1632
2.FK Jablonec1593316:1130
3.Sparta Praha1578017:729
4.Baník Ostrava1584321:1528
5.Viktoria Plzeň1575317:1326
6.FK Mladá Boleslav1574428:1825
7.Sigma Olomouc1564527:1522
8.Slavia Praha1556418:1321
9.1. FK Příbram1562714:1520
10.Bohemians 1905154569:1117
11.Slovan Liberec1552815:2217
12.1. FC Brno1545612:1917
13.1. FC Slovácko15411013:2213
14.České Budějovice1525810:2111
15.SK Kladno15321010:2411
16.Bohemians Praha15311115:2910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (993)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele