Gambrinus liga - preview 7. kola

27.08.2010, 08:36, aktualizováno 30.08.2010, 08:32
Previews
Pondělní dohrávka bude hodně důležitá pro oba zúčastněné. Domácí Brno se topí v krizi a na posledním místě tabulky, ani Sparta na tom není nejlépe. Po vypadnutí z Ligy mistrů a prohře s Plzní by také ráda konečně zabodovala. Kdo tedy získá tolik potřebné tři body?
Zbrojovka Brno - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Na Brno i na Spartu čeká veledůležitý duel. Zbrojovka vstoupila do sezony katastrofálně a zatím se beznadějně topí na posledním místě ligy. Nedaří se rovněž Spartě, která chce napravit vyřazení z Ligy mistrů i poslední ligovou porážku z Plzní.

Pouhé tři body a poslední místo v tabulce, brněnští fanoušci si ani v nejhorších snech nepředstavovali, že zrovna toto potká jejich tým. Brno ale hraje špatně a na posledním místě je zcela zaslouženě, nutno však podotknout, že trenér Karel Večeřa neustále řeší problémy se sestavou. Zápas proti Spartě by tak mohl být klíčový, neboť ani Pražané na tom nejsou zrovna ideálně. "Situace Sparty není ideální, ale naše je ještě horší. Oni mají v tabulce devět bodů, my jenom tři. My tedy musíme řešit především náš stav," V minulém kole Brno podlehlo Sigmě Olomouc 0:3 a jen podtrhlo bídu na hřištích soupeře. V domácím prostředí chtějí hráči navázat na výkon s Mladou Boleslaví a konečně potěšit fanoušky.

Fanoušky chtějí uklidnit i v táboře hostí. Sparta jede do Brna značně oslabená a především zlomena po psychické stránce. Chovancovým svěřencům se totiž nepodařilo proklouznout do milionářské Ligy mistrů přes slovenskou Žilinu a naposledy v lize znovu prohráli, letos už potřetí, tentokrát s doposud suverénní Plzní.

"Každý další zápas je pro nás v momentální situaci zásadní. Pondělní dohrávka v Brně má proto nejvyšší stupeň důležitosti," podotkl trenér a manažer v jedné osobě Jozef Chovanec.

Zbrojovka bude postrádat dvojici fotbalistů Trousila s Dvorníka, pro Karla Večeřu a celý tým se jedná o velké ztráty. "Potěšitelné je alespoň to, že s námi opět začal trénovat Kovačevič. Dnes byl na tréninku i Rýdel, jenž měl ze zápasu v Olomouci natažený lýtkový sval. Snad už se nám nikdo další nezraní," dodal trenér Večeřa.

O absencích Sparty se toho namluvilo až příliš, jenom pro připomenutí, Kušnír, Hušek, Kucka, Pamič a Kadlec, ti všichni jsou zranění. Žofčáka s Lačným zase skolila viróza.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Hudec, Červinek, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Kalabiška - Rabušic, T. Došek
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Hoheneder, Řepka, Krob - Kladrubský - Sionko, Matějovský, Vachoušek, Krejčí - Wilfried
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.25 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Ústí nad Labem - Bohemians 1905  (neděle 15:00)
Nedělní odpoledne nabídne zápas dvou ligových bezdomovců. O body v souboji aspirantů na sestup si to v Teplicích rozdá nováček z Ústí nad Labem a Bohemians, která své hosty vítá v Synot Tip Aréně.

Další pikantností na zdánlivě nezajímavém utkání je trenér Hoftych. Ten totiž svou fotbalovou kariéru začínal v Neštěmicích, na předměstí Ústí. Vše si pak zopakoval i na lavičce Klokanů, když při svém debutu odjížděl s nejtěsnější možnou výhrou právě z Ústí.

Trenér Habanec slibuje, že nutné domácí body již jeho tým začne získávat. Prvním krokem by tak logicky měla být i první trefa před věrnými fanoušky, kteří cestují za svým týmem do Teplic. Dvě porážky 0:2 a jediný bod za bezbrankovou remízu s Libercem není žádnou dobrou bilancí ani pro čerstvého prvoligistu. Přesto se v Ústí hlásí zkušená posila do obrany. Poprvé v jeho dresu by tak mohl nastoupit sedmatřicetiletý Tomáš Janů.

Přestože fanoušci Bohemians stále nemohou překousnout vyhoštění při ligových zápasech, na Edenu jejich hráči nijak nezaostávají za svými výsledky z Ďolíčku. Po třech zápasech jsou neporažení. Horší už je to s výjezdy, když jediný bod získali po remíze 1:1 na hřišti druhého novice v nejvyšší české soutěži v Hradci Králové.

V předešlých dvou střetnutích na hřišti Ústí, ještě v době, kdy oba týmy hrály druhou ligu, slavili hosté. Na konci sezóny 2006/2007 vyhráli 2:1 a na samém začátku ročníku 2008/2009 zvítězili svěřenci trenéra Hoftycha 1:0. Poslední duel se pak konal 9. Června 2009 v Ďolíčku, odkud si ústečtí fotbalisté odvezli všechny body díky jediné přesné trefě. V neděli pak při další pražské snaze o všechny body ze hřiště soupeře bude stále chybět doléčující se Martin Cseh.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Martykán, Vrtělka, Volek - Kraut, Jindráček
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Moravec, Kaufman, Držík, Štohanzl - Hartig, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.60
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
V nedělním duelu sedmého kola se představí celky, kterým se převážně daří v domácím prostředí. Hostitelem bude tentokrát Jablonec, jenž změří síly s jedenáctým Slováckem. Mezi oběma týmy v tabulce je rozdíl jednoho bodu.

Po šesti ligových kolech je velice vyrovnaná tabulka. Jablonci sice patří šesté místo, ale na sestupové pásmo drží pouhý tříbodový náskok. Severočeši doma ještě neprohráli a tuto bilanci nehodlají změnit i v následujícím vystoupení. "Slovácko ale má své ambice, i když je zatím nebezpečné více doma než venku. Musíme si hlavně uhlídat brejkové hráče protivníka," prohlásil jablonecký kouč František Komňacký, jenž bude postrádat pouze zraněného Vošahlíka.

To fotbalisté Slovácka jsou na hřištích soupeřů neškodní. Ve všech třech případech vyšli bodově naprázdno a jejich trenér Miroslav Soukup řeší starosti, jak se sestavou i taktikou vypořádat bez tří klíčových opor v útoku. Nápomocni totiž nebudou Švancara, J. Valenta a Fujerík. "V každém zápase se snažím, abychom byli nebezpeční pro soupeře. Jestliže postavím vzadu hráče, kteří budou jenom bránit a odkopávat míče, tak se zbavuji možnosti dát branku. Této šance se zřeknout nechci," naznačil Soukup možnou taktiku, jakou se budou jeho svěřenci ubírat.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Zábojník, Pavlík, Jablonský - Haurdič, Loučka, Jarolím, Kovařík - Lafata, Pekhart.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, R. Mezlík, Košút, Kubáň - Kordula, Volešák, V. Valenta, Urbánek - Ondřejka, Szmek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Nedělní program sedmého uzavře duel dvou dosud neporažených týmů. Do Českých Budějovic zavítá vedoucí Plzeň. To jihočeskému Dynamu patří až šesté místo vinou uhraných pěti remíz.

Budějovičtí by se tak mohli nazvat remízovým králem, konkurovat mu snad může jen Liberec se čtyřmi nerozhodnými výsledky. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ještě bodovali díky jediné výhře Ta se udála ve třetím kole, kdy doma zdolali úřadujícího mistra ze Sparty. Nyní se pokusí zaskočit dalšího favorita. "Plzeň momentálně předvádí v Čechách nejlepší fotbal, který je plný ofenzivy. Přesto věřím, že ji na domácím hřišti hodně potrápíme," uvedl kouč domácích Šilhavý, jenž může počítat s novou posilou do obrany a navrátilcem Lengyelem.

To Plzeňští mají úplně opačnou bilanci. Pět výher a jedinou remízu. Proto zaslouženě vládnou prvoligové tabulce s jednobodovým náskokem před Olomoucí. Ta v páteční předehrávce remizovala na půdě Slavie. Lídr tabulky odcestuje na jih Čech nejen upevnit si svou pozici, ale také by se rád stal prvním, kdo v Budějovicích vstřelí branku. "Možná nás čeká dobývání branky, ale Budějovice jsou doma a snad budou hrát víc dopředu, což by nám mohlo sedět. Jsme rozjetí, rádi bychom pokračovali v dobré sérii a do reprezentační přestávky šli s nulou na kontě porážek," přál si kouč Západočechů Pavel Vrba.

V sestavě domácích se neobjeví dvojice zraněných Leština s Benátem a nejistý je start Riegla. To hosté budou postrádat jen zraněného Ticháčka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Mazlík - Pecka, Ondrášek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.10 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Mladá Boleslav se doma představí proti Liberci. Od tohoto zápasu se dá očekávat útočný fotbal plný branek. Hovoří o tom aspoň statistiky. Z nich je patrné, že v dvanácti dosavadních měřeních sil padlo celkem 46 gólů, což v přepočtu znamená čtyři branky za zápas.

Mladoboleslavští mohou být zatím spokojeni se svým dosavadním vystoupením v tuzemské lize, v níž figurují na třetím místě. Jenže před nimi se vytváří velká díra. Na druhou Olomouc, která už má za sebou sedmé kolo, ztrácí čtyři body. Takže pokud Stannerův tým pomýšlí ještě výše, musí v neděli uspět. "Ani jedno z mužstev nebetonuje a naopak se snaží hrát dopředu. Dávat si musíme pozor hlavně na Štajnera. On je postrachem soupeřů, ale nijak speciálně ho bránit nebudeme. Jen si musíme dát pozor na nějakou jeho kulišárnu," uvedl trenér domácích Karel Stanner.

Desátému Liberci se venku poměrně daří. Na cizích hřištích uhrál více bodů než doma. Konkrétně pět z celkových sedmi. Navíc se mohou pyšnit i dobrými výsledky v Mladé Boleslavi, kde odehrají následující ligový duel. "Hra, kterou se Boleslav prezentuje, nám vyhovuje. Venku jsme letos zatím neprohráli a věřím, že i v Boleslavi si vytvoříme šance," řekl liberecký trenér Josef Petřík.

Domácí se budou muset obejít bez zraněného Johany a obou rekonvalescentů Kysely a Zahustela. Hosté nastoupí bez maroda Vulina a otazníky visí nad startem Holeňáka.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Fabián - Mendy, Opiela, Procházka, Táborský - Bulut, Chramosta.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Dejmek, Fleišman - Martan, Vácha, Gecov, Bosančič - Štajner, Kerič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
Po bezbrankové remíze v Liberci si příbramští fotbalisté brousí zuby na další úspěch, totiž na tři body proti nováčkovi z Hradce Králové. Jenže Příbram rozhodně nečeká lehký soupeř, vždyť hradečtí Votroci porazili Spartu a naposledy i vicemistra z Jablonce.

Příbram i Hradec Králové patří určitě k příjemným překvapením doposud odehraného ročníku Gambrinus ligy. A to nikoliv zato, že by se drželi v popředí tabulky, ale především proto, že dokáží při správné konstelaci porazit kohokoliv či obrat o body mnohem favorizovanější mužstva. Hradec se může chlubit skalpy Sparty či Jablonce, Příbram zase obrala o body Ostravu, vyhrála v Teplicích, či naposledy remizovala v Liberci.

Domácí fotbalisté by měli být papírovým favoritem, ovšem na kvalitu soupeře jasně poukazuje i trenér příbramských. "Ihned na začátek musím říci, že Hradec je slabší skutečně jen papírově, ale je to tým, který má velkou herní kvalitu, což potvrzoval již ve druhé lize, kterou projel naprosto suverénně a na tyto výkony navázal i v nejvyšší soutěži a především v útoku je velmi nebezpečný," varuje Martin Hřídel.

Hradec hrál na hřištích soupeře zatím jen dvakrát, z toho jednou přijel z nepořízenou. Na půdě Slovácka prohrál 1:2 a v Budějovicích vybojoval remízu 0:0. Votroci by se v Příbrami rádi prezentovali výkonem, jaký předvádějí v domácí prostředí, záležet také bude na tom, co vše jim domácí dovolí. Ti budou mít výhodu kompletního kádru, Votrokům bude nejspíše scházet Hochmeister.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, J. Štochl, Ricka, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Pleško - Huňa, Jurdík
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Rezek (Dvořák), Janoušek, Fischer, Poděbradský - Pilař, Černý, Kocourek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 17:45)
Ostrava hostí Teplice. Oba ambiciózní týmy se nachází ve spodní polovině tabulky a v sobotu mají co napravovat. V loňské sezoně patřily k nejlepším týmům - fotbalisté Baníku obsadili třetí místo a hned za nimi skončili Severočeši.

Po prvních třech kolech, v nichž Ostrava pokaždé bodovala, přišel velký útlum. V dalších třech zápasech odešla vždycky poražena. Tuto sérii se pokusí až čtrnáctý tým tabulky zastavit doma proti Teplicím. "Nesmíme dovolit, aby někteří hráči hráli se strachem jako naposledy v Boleslavi. Já ho z hráčů musím sejmout," řekl trenér domácích Miroslav Koubek. Ten se bude muset obejít bez obou zraněných Bolfa a Lukeše.

To Tepličtí vstoupili do prvních zápasů tragicky, když se premiérových bodů dočkali až ve třetím kole a od té doby se jejich výkony začaly zlepšovat. Svědčí o tom zejména poslední dvě výhry v Ústí a doma se Slavií. Díky nim se vyšvihli na sedmou příčku a na Bazaly pocestují s cílem potvrdit zvedající se formu. "Baník je kombinační tým, má v ofenzívě hodně zajímavých osobností a my se na ně musíme velmi zodpovědně připravit," uvedl teplický kouč Jiří Plíšek, jehož může těšit fakt, že jeho tým nastoupí v kompletním složení.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neuwirth, Neves, Šmejkal - Frejlach, Marek, Greguš - Pilík, Varadi, Šenkeřík.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Ljevakovič, Kalivoda, Zoubele - Verbíř, Mareš, Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.95 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Sigma Olomouc  (pátek 17:30)
V páteční předehrávce 7. kola české nejvyšší soutěže se představí týmy Slavie a Olomouce. Zatímco domácí sešívání stále hledají formu, tak Hanáci předvádí spanilou jízdu.

Dvakrát za sebou vyšla bodově naprázdno pražská Slavia, a proto ji aktuálně patří dělená šestá pozice s osmibodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. A v pátek nastoupí s jasným cílem doma zvítězit a nevzdálit se tak čelním pozicím tabulky. Jarolímova parta to však bude mít nesmírně těžké, postaví se proti druhému nejlepšímu týmu ligy, jenž stále neokusil hořkost porážky. "Čeká nás mužstvo, které má formu, ale určitě není neporazitelné," soudí slávistický trenér Karel Jarolím, jehož svěřenci musí zlepšit střeleckou produktivitu. "Pokud chceme uspět, musíme zlepšit naši produktivitu. V zakončení musíme být důraznější a pohotovější," dodal.

Na Hané panuje velká spokojenost. Po odehraných šesti kolech mají fotbalisté Sigmy na svém kontě čtrnáct bodů a na první místo ztrácí pouhé dva body. Nyní zavítají do pražského Edenu, kde hodlají prezentovat útočný fotbal. "I na Slavii chceme být hodně aktivní. Ale samozřejmě bude záležet na soupeři a jeho síle. Pokud nás bude nutit k chybám, budeme na to muset pochopitelně reagovat," prohlásil olomoucký lodivod Zdeněk Psotka.

Pražané budou postrádat trojici marodů Hlouška, Naumova a Kaufmana a otazníky visí nad startem Koubského. To jejich protějšek se potýká s problémy, jak správně poskládat sestavu. Olomouckou šatnu totiž v tomto týdnu postihla viróza a kvůli tomu není jisté, zda vůbec nastoupí Rossi, Šultes, Ordoš či Hořava. Na hřišti se však určitě neobjeví zraněný kapitán Kučera.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Jaakkola - Čelůstka, Vomáčka, Trapp, Hubáček - M. Černý, Kisel, Ragued, J. Černý - Hora, Vlček.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Navrátil, Rossi - Petr, Šultes, Hubník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň651014:516
2.Sigma Olomouc642014:414
3.FK Mladá Boleslav63128:510
4.Sparta Praha63038:59
5.České Budějovice61505:48
6.Slavia Praha62228:98
7.FK Jablonec62227:88
 FK Teplice62227:88
9.FC Hradec Králové62225:78
10.Slovan Liberec61416:57
11.1. FC Slovácko62137:87
12.Bohemians 190561327:96
13.1. FK Příbram61322:56
14.Baník Ostrava61235:85
15.FK Ústí nad Labem61234:95
16.Zbrojovka Brno61056:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (527)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele