Gambrinus liga - preview 15. kola

22.11.2013, 08:33, aktualizováno 25.11.2013, 08:32
Previews
Liberec už v sobotu nestačil doma na Duklu Praha, díky tomu pak mají Teplice možnost pojistit si třetí příčku tabulky. Severočechy čeká dlouhá cesta na trávník Baníku Ostrava, ten by rád odskočil od sestupových pozic...
Baník Ostrava - FK Teplice  (pondělí 18:00)
15. kolo české nejvyšší soutěže bude zakončeno pondělní dohrávkou mezi Ostravou a Teplicemi. Zatímco Baník je dva body od sestupových pozic, to Severočeši figurují na třetím místě.

Fotbalisté Ostravy již pět kol naplno nebodovali, ale na druhou stranu pouze jednou prohráli. Proti Teplicím se jim doma moc nedaří, od srpna 2004 vyhráli jenom dva duely z posledních devíti. "O kvalitách a přednostech Teplic víme. Mají velmi silnou ofenzivu, dávají hodně branek, ale na druhou stranu prohrály například v Brně 2:3 a tam se ukázalo, že to je hratelný soupeř. My budeme muset zlepšit ofenzivní část, protože tam máme rezervy nejen v proměňování šancí, ale už v předfinální fázi. Teplice vhodně doplnily kádr zahraničními hráči, kteří přinesli nadstandard a kreativitu, umí si vytvářet šance. Tým si sedl, ale myslím, že celkové teplické zlepšení započalo už v průběhu jarní části. Zranění Mahmutoviče je pro Teplice citelné oslabení, ale mají kádr na to, aby ho nahradily," tvrdí kouč domácích Martin Svědík.

Teplice v posledních týdnech polevily, neboť za poslední čtyři ligové zápasy slavily výhru pouze jednou. I přesto podzimní část zakončí na třetím místě díky zaváhání Liberce s Duklou. Hosté přijedou na Bazaly oslabení bez zraněného kanonýra Mahmutoviče. "V nás je po domácí remíze s Libercem touha dohnat bodovou ztrátu a také bychom chtěli pozvat výkonem fanoušky na poslední domácí zápas se Znojmem. Baník je hodně nevyzpytatelné mužstvo. Dokáže kohokoliv porazit, jako například Liberec, na druhou stranu dokáže s kýmkoliv prohrát, což ale provází skoro všechna mužstva v letošním ročníku. Je to mladé, bojovné mužstvo s rychlým přechodem do útoku," prohlásil teplický kouč Zbyněk Ščasný, jehož svěřenci se pokusí v pondělí minimalizovat sedmibodovou ztrátu na druhou Plzeň.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Zawada, Frydrych, Baránek, Vengřinek - Hable - Engelmann, Droppa, Kraut, Kukec - Fantiš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Matula, Jablonský, Klein, Krob - Ljevakovič, Vachoušek - Litsingi, Táborský, Nivaldo - Salami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. SC Znojmo - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Moravský duel mezi nováčkem ze Znojma a ambiciózní Olomoucí uvidí diváci v Brně.

Znojmo se po špatném úvodu zvedlo a táhlo šňůru tří utkání bez porážky. Před reprezentační přestávkou však podlehlo Slovácku, a stále se tak nachází na posledním místě. Proti dalšímu moravskému celku by svěřenci kouče Kalvody chtěli opět na body dosáhnout. S Hanáky se utkali pouze v rámci domácího poháru, když jim Sigma před čtyřmi lety vystavila stopku v osmifinále. Kvůli zranění nenastoupí Hříbek, Zeba a Reljič. Zajímavým bude duel pro pětici znojemských hráčů - Drobisz, Hudec, Nepožitek, Tomeček a Vašíček i trenér Kalvoda totiž působili v Olomouci.

"Sigma má i po odchodech Hořavy a Pospíšila kvalitní tým. Nebezpečný je zejména Doležal na hrotu útoku. Kromě kombinační hry a útoků po stranách dokáže Olomouc nebezpečně zaútočit i po dlouhých nákopech. Viděl jsem Sigmu v zápase se Spartou, kde odvedla dobrý výkon. Ovšem když naši hráči splní taktické pokyny, tak nejsme bez šancí na dobrý výsledek. Případné vítězství by nám v naší situaci hodně pomohlo," uvedl domácí trenér Leoš Kalvoda.

Sigma čeká na vítězství už čtyři utkání, což je pro tento ctižádostivý tým hrozivá bilance. Domácí remíza se Spartou zase tak špatně nezní, ovšem předchozí remíza s Ostravou, Slováckem a prohra v Příbrami nejsou pro Hanáky dobrým vysvědčením. Zlepšit svůj bodový zisk i náladu fanoušků, kteří to do Brna nemají daleko, se budou hosté snažit v kompletním složení.

"Naposledy jsme doma remizovali se Spartou. Řekne se, že s takovým soupeřem je to dobrý bod, ale pro nás je to málo. Máme šest bodů na posledního. Situace není růžová, proti Znojmu hrajeme o život," řekl olomoucký Zdeněk Psotka.
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Mudra, Hnaníček, Hudec, Cihlář - Hrošovský, Nepožitek, Lacko, Crnkič - Okleštěk, Vašíček
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Vidlička, Koutný, Škerle, Vepřek - Houska, Šindelář, Ordoš - Navrátil, Doležal, Falta
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians 1905 - Baumit Jablonec  (neděle 17:00)
Klokany čekají před zimní přestávkou ještě dvě domácí utkání. V tom nadcházejícím přivítají hosty z Jablonce.

Bohemians nevyhráli již šest utkání v řadě, a klesají tak tabulkou ke spodním příčkám. Po debaklech z úvodu sezóny a nedávného v Teplicích Klokani zpevnili defenzivu, a protože nejsou příliš produktivní ani vpředu, příliš branek v jejich utkáních poslední dobou nepadá. S Jabloncem mají mizernou bilanci. Naposledy borce ze severu Čech porazili v roce 2000, tedy ještě v minulým tisíciletí. Poslední tři domácí utkání s Jabloncem prohráli. Kvůli zranění nepomůže Bohemce Šírl, kvůli čtyřem žlutým Šmíd a kvůli dohodě klubů nenastoupí ani J. Štochl. Domácím se tak výrazně komplikuje situace v zadních řadách.

"Navalilo se to na nás a budeme muset předvést nějaké překvapení. V takhle kádrově těžké situaci jsem se ještě neocitl, ale mužstvo je nabuzené a i v sestavě, ve které nastoupíme, se budeme snažit být favorizovanému Jablonci vyrovnaným soupeřem. Tohle ale není o Weberovi ani Jindřiškovi. Je to zápas Bohemky proti Jablonci a i hráči to tak musí cítit," nechal se slyšet domácí kouč Jozef Weber.

Jestliže v utkáních Bohemians padlo v posledních čtyřech utkáních pouze pět branek, v zápasech Jablonce jich bylo čtyřikrát více. Z debaklu v Plzni se Jablonce oklepal domácí kanonádou proti Příbrami. Aby mohl tradiční adept na pohárová umístění bojovat o vyšší pozice, musí zabrat i ve Vršovicích, kde se mu dlouhodobě daří. Pro zranění však nenastoupí Eliáš, Jablonský a Kovář.

"Čeká nás velmi těžký zápas. Viděl jsem Bohemku naživo s Jihlavou, v Ďolíčku je navíc samozřejmě specifické prostředí. V naší situaci potřebujeme jednoznačně uspět a navázat na poslední dva zápasy. Počítám do toho i přípravný zápas v Polsku. Je to jen o nás, o tom, jak k zápasu přistoupíme. Jsem přesvědčen, že jsme se vrátili tam, kde bychom chtěli být," uvedl kouč Jablonce Roman Skuhravý.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Kalina, Cseh, Jindřišek, Kolář (Růžička) - Rada - Moravec, Nerad, Bartek - Hora - M. Štochl
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Zoubele, Kysela, Beneš, Čížek - Kubista, Loučka - Kopic, Piták, Vaněk - Hubník
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Nedaleko sestupových příček se nacházejí oba soupeři, kteří se v rámci patnáctého kola představí v Uherském Hradišti. Slovácko i Slavia se budou snažit před zimní přestávkou sestupovým starostem co nejvíce vzdálit.

V posledním domácím utkání se Slovácko musí pokusit napravit také špatnou bilanci z vlastního hřiště. Na podzim zde totiž dokázalo zvítězit pouze dvakrát. Svěřenci kouče Habance mají dokonce o něco lepší bilanci v utkáních venku. Na Slavii se ale Slovácko dokáže v poslední době vyhecovat. Z posledních 9 ligových zápasů na Moravě vyhrála Slavia jediný a z posledních 4 vzájemných duelů Slovácko na domácí půdě 3x zvítězilo a při výhrách vždy nastřílelo Slavii 3 góly. Kvůli zranění nenastoupí Hlúpik, kvůli disciplinárním prohřeškům pak Daníček, Ondřejka a T. Rada.

"Naším cílem je rozloučit se s našimi fanoušky v podzimní části ligy vítězstvím. Z pohledu postavení obou týmů v tabulce bude zápas hodně důležitý. Chtěli bychom napravit předcházející domácí klopýtnutí s Duklou a navázat na vítězství z minulého kola nad Znojmem. Slavia se sice střelecky trápí, v posledních pěti zápasech dala jen dvě branky, na to však nemůžeme spoléhat a soupeře se zkušenými fotbalisty nemůžeme podcenit. Budeme vycházet hlavně ze zabezpečené obrany, kterou doplníme rychlými protiútoky," uvedl trenér Svatopluk Habanec.

Další z nepovedených sezón Slavie se snaží zachránit trenér Miroslav Koubek. Zdá se, jako by se sešívaní odráželi ode dna, neboť v posledních čtyřech utkáních neprohráli. Protože však v posledních pěti utkáních dokázali vstřelit pouze dvě branky, bodů z nich moc nezískali. S deseti góly disponují vůbec nejhorší ofenzivou ligy. Stejně jako Slovácku, se i Slavii více daří venku. V Uherském Hradišti nastoupí Slavia bez zraněného kvarteta Bortel, Mičola, Dobrotka, Fenin.

"Slovácko je mužstvo, které sází v domácím prostředí na velkou bojovnost, mají tam i vysokou podporu fanoušků. Doma hrají velice odvážně, agresivně a soubojově. Jejich síla spočívá jednoznačně ve velmi nebezpečných standardních situacích, v dobré křídelní hře a v celkovém nátlaku, který na soupeře vytváří. Přesto věřím, že uspějeme," řekl Miroslav Koubek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil Šimko - Mezlík - Biolek, Valenta, Petr, Kerbr - Došek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Dostál, Škoda, Petrák, Neves - Gecov, Lička - Koreš, Kisel, Nitrianský - Juhar
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Dukla Praha  (sobota 16:00)
Liberec v sobotu doma vyzve pražskou Duklu. Pro domácí fotbalisty to bude zároveň generálka na čtvrteční duel s Freiburgem v Evropské lize.

Severočeši v tabulce figurují na čtvrtém místě, z něhož na třetí Teplice ztrácí pouhé dva body. Aby se mohli výše posunout, musí nejprve ukončit čekání na ligovou výhru trvající již čtyři zápasy. "Po reprezentační pauze nás čeká zápas, jímž začíná závěr podzimu. Pro nás bude hodně důležitý jak z pohledu ligové tabulky, tak z pohledu Evropské ligy. Vnímáme tu obrovskou šanci, zápas s Freiburgem nás čeká už pět dní po Dukle. Ale teď se soustředíme jen na Duklu. Má velice silné a ambiciózní mužstvo, které hraje kombinační fotbal. Je to pro nás nepříjemný soupeř. Nicméně věřím tomu, že to na domácím trávníku zvládneme. Potřebovali bychom konečně v ligové soutěži zase zvítězit a vytvořit si také dobrou atmosféru před Freiburgem," prohlásil liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, jehož svěřenci 15krát po sobě doma neprohráli.

Pražská Dukla okupuje šestou příčku a v posledních 10 kolech vyšla bodově naprázdno pouze jen na Spartě. S 6 nerozhodnutými výsledky se pasuje do pozice remízového krále ligy. "Poslední utkání s Bohemkou jsme výsledkově nezvládli, a proto do konce sezony chceme přivézt nějaké body zvenku. Čeká nás soupeř, který svou kvalitu má, a navíc ji potvrzuje i na evropských hřištích. Víme, že dokáže hrát se silnými soupeři velmi dobře zezadu a má velmi dobrý přechod do útoku. Ale zase jim dělá problém, když musí hrát proti dobře zformované obraně. Branek podobně jako my nedávají moc. Budeme se snažit hrát aktivně, podobně jako se nám dařilo v Plzni. Budeme chtít bodovat," prohlásil trenér hostí Luboš Kozel.

Liberečtí budou postrádat vykartovaného Fleišmana a otazníky visí nad startem tria Hadaščok, Kolár, Delarge. Hosté přijedou bez zraněného Bergera a rekonvalescenta Černého.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Kalitvincev - Rabušic.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Malý, Gedeon, Marek Hanousek - Kalouda, Pospěch, Mareš.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Vysočina Jihlava  (sobota 16:00)
Více odehraných utkání než bodů mají na svém kontě fotbalisté Příbrami i Jihlavy. Sestupem ohrožené celky se proti sobě postaví v důležitém souboji v rámci patnáctého kola.

Příbram vyhrála pouze jedno utkání z posledních devíti. Již tři utkání v řadě nevstřelila branku a naposledy si odvezla debakl z Jablonce. Doma je ale Příbram nebezpečnější. Dokázala zde porazit Baník, Zbrojovku i Sigmu. Aby něco podobného zopakovala i proti Jihlavě, která má v tabulce stejně bodů, musí zlepšit obranu, která je nejhorší v soutěži a také si rozvzpomenout, jak se střílí branky. Tým by měl do důležitého souboje nastoupit kompletní, otazník visí pouze nad Abrahamem.

"Jihlava má dobře poskládané mužstvo a vyhovuje jim více hra na brejky, takže je to pro nás velice nebezpečný soupeř. Je to protivník, se kterým hrajeme o záchranu, dneska už to tak je. Je to zápas o šest bodů. Mají zkušené hráče, kteří to mužstvo drží, Blažka nebo Kolouška, mají spoustu mladých hráčů jako třeba Masopusta. Věřím, že všichni budeme chtít napravit zápas v Jablonci a uděláme maximum pro to, abychom zvládli utkání s Jihlavou," uvedl domácí kouč Petr Čuhel.

Jestliže o Příbrami platí, že většinu bodů sbírá doma a venku je bezzubá, dá se to samé říci i o Jihlavě, která je na venkovních trávnících dokonce vůbec nejhorším celkem soutěže. Venku dokázala přivézt pouze jediný bod, a to z vršovického Ďolíčku. Vysočina má o poznání lepší skóre než Příbram, což znamená, že sehrává vyrovnanější duely, nicméně počítají se body. A těch má Jihlava letos zatím velmi málo. Hosty navíc trápí zranění, do utkání nezasáhnou Masopust, Šourek, M. Kopic a Šilinger.

"Příbram náleží mezi týmy, s nimiž se budeme prát o setrvání v lize. V sobotu tedy půjde o klasický duel o šest bodů, který umocňuje fakt, že jsme sousedi v tabulce a dosud jsme získali stejně bodů. Soupeř je zejména na domácí půdě velice nepříjemný, důrazný a agresivní. Naposledy Příbram hodně zklamala v Jablonci, tudíž bude zajímavé sledovat, jak se její hráči s šestibrankovou porážkou vyrovnají. Případné vítězství by nám strašně pomohlo, ale v naší situaci by ani bod nebyl k zahození," prozradil trenér Jihlavy František Komňacký.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krbeček, Zápotočný, Hájovský, Pleško - Mareš, Mišůn, Tarczal, T. Pilík - Švancara, Řezníček
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Mikula, Tlustý, Krejčí, Marek - Josl, Karlík, Jungr, Koloušek, Teplý - Harba
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 18:00)
V sobotu na pražské Letné vyvrcholí oslavy 120 let od založení klubu AC Sparta Praha, v nichž domácí ve šlágru kola přivítají Mladou Boleslav.

Sparta po odehraných 14 kolech vede tabulku s pětibodovým náskokem před druhou Plzní. V domácím duelu bude chtít své vedoucí postavení upevnit dalšími body proti Mladé Boleslaví. S tímto středočeským celkem mají Letenští nepříznivou bilanci vzájemných zápasů, z posledních čtyř měření sil slavila pouze jedno vítězství. Letos jsou však sparťané doma stoprocentně bodově úspěšní a v tomto ligovém ročníku ještě jako jediní ani jednou neprohráli. "Vnímáme slavnostní rámec zápasu. Ale chceme se od toho oprostit a koncentrovat se jen na dobrou práci. Sparta si zaslouží důstojnou oslavu kulatého výročí a my ji nechceme pokazit na hřišti. Přejeme si, aby všichni sparťané byli v sobotu spokojení. Rádi bychom po patnáctém kole minimálně udrželi svůj pětibodový náskok na čele tabulky," přeje si trenér domácích Vítězslav Lavička, jehož svěřenci v rámci oslav nastoupí ve speciálních černých retro dresech s velkým bílým "S".

Mladá Boleslav v tabulce figuruje na pátém místě s jedenáctibodovou ztrátou na vedoucí Spartu, s níž v sobotu svede souboj. Středočechům se v posledních týdnech nedařilo, neboť z posledních pěti ligových utkání vyhráli pouze jedinkrát. Naposledy bodově vyšla naprázdno poté, co nestačila doma podlehla úřadujícím mistrům. "Po domácí bodové ztrátě s obhájcem titulu Plzní potřebujeme zabodovat venku, i když proti dosud neporažené Spartě to bude těžké. Těšíme se na výborný zápas, skvělou atmosféru a podobný výsledek jako v poháru. Vítězství na Spartě by se nám líbilo a naše fanoušky určitě potěšilo," pronesl kouč hostí Ladislav Minář.

V sestavě domácích se neobjeví trio zraněných Švejdík, Konaté, Sýkora a rekonvalescent Juliš. Nejistý je start Ujfalušiho. Hosté přijedou bez pětice marodů Dosoudil, Magera, Janíček, Rosa a Hůlka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal, Matějovský (Mareček), Hušbauer, Krejčí - Lafata.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Johana, Smejkal, Kúdela - Ščuk, Jarolím - Zahustel (Štohanzl), Štajner, Chramosta - Nešpor.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 15. kola české nejvyšší soutěže obstarají týmy Brna a Plzně. Západočeši se pokusí získat body z moravské metropole, aby mohli nadále stíhat vedoucí Spartu. To domácí by rovněž rádi uspěli, protože od sestupových pozic jsou vzdáleny pouhé dva body.

Kouč plzeňských fotbalistů Pavel Vrba na svém postu skončí v polovině prosince a přesedlá trénovat reprezentaci. Ještě do konce roku s nimi povede 4 soutěžní zápasy, z toho dva ligové. Vrba se nedomnívá, že by jeho chystaný odchod mohl nějak ovlivnit výkony jeho svěřenců v následujících duelech. "Myslím, že můj odchod na kluky v kabině vliv mít nemůže. Hráči jsou profesionálové a ví, že ve fotbale můžou nastat příchody i odchody. A je jedno, jestli se to týká hráčů nebo trenérů. V hlavách máme to, abychom za zbylé dva zápasy podzimní části dokázali stáhnout náskok Sparty na co nejméně bodů. Musíme dvakrát vyhrát a čekat, jestli Sparta něco ztratí. Do Brna jedeme s tím, že chceme uspět a před zápasem v Manchesteru zase nastoupit na vítěznou vlnu, na které jsme byli v poslední době," prohlásil kouč druhého týmu tabulky, jenž vyhrál poslední dva ligové zápasy a na vedoucí Spartu ztrácí pět bodů.

Brnu trenérská změna prospěla, pod vedením Václava Kotala vyhrálo všechny tři domácí ligové duely. A bodovat hodlá i proti úřadujícím mistrům z Plzně. Kotalův výběr chce z posledních dvou ligových zápasů tohoto podzimu vytěžit aspoň tři body. "Doma proti Bayernu Mnichov už to zase byla ta Plzeň, jakou ji známe ze své slávy. Určitě to pro nás bude nadstandardní soupeř, ale hrát se dá proti každému. My jsme pečlivě studovali ta utkání, v nichž nebyla Plzeň úspěšná. Chceme se pokusit stejnou taktikou uspět a prosadit se. Chceme ze zbylých dvou zápasů podzimu vybojovat aspoň tři body," řekl domácí trenér Kotal, jehož tým v tabulce okupuje desátou pozici.

Brno bude postrádat čtveřici zraněných Kaščák, Traoré, Schuster a Frejlach. V táboře hostí nejsou hlášeny žádné absence.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Pernica, Košťál, Hyčka - Pašek, Fischer, Zavadil, Skalák, Lutonský - Kroupa.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha14113034:836
2.Viktoria Plzeň1494132:1131
3.FK Teplice1483334:1627
4.Slovan Liberec1474315:1625
5.FK Mladá Boleslav1465327:1523
6.Dukla Praha1456316:1221
7.Baumit Jablonec1454527:2519
8.Sigma Olomouc1445524:2617
9.1. FC Slovácko1444621:2516
10.Zbrojovka Brno1442817:2214
11.Baník Ostrava1435614:2714
12.Bohemians 19051434713:2513
13.Slavia Praha1434710:2413
14.Vysočina Jihlava1433819:2512
15.1. FK Příbram1433813:3112
16.1. SC Znojmo1425713:2111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (663)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele