Evropská liga - preview třetích zápasů základních skupin

24.10.2013, 08:56
Previews
Devět týmů dnes bude útočit na třetí výhru v základních skupinách Evropské ligy, v dalších třech skupinách je situace vyrovnanější bez lídra se stoprocentní bilancí. V liberecké skupině může o postupových ambicích mnohé napovědět utkání Freiburgu s Estorilem.
Skupina A
Swansea City - Kubaň Krasnodar  (čtvrtek 21:05)
Swansea čeká třetí zápas skupiny Evropské ligy, tentokrát na velšskou půdu zavítá ruský Krasnodar. Po výhrách nad Valencií a St. Gallenem půjdou domácí do zápasu jako jasní favorité, ovšem už jen osobní zkušenosti s ruskými soupeři jejich manažera Michaela Laudrupa zajistí, aby nedošlo ani k náznaku podcenění.

Třetí výhra v řadě by Swans ze skupiny A téměř posunula do jarní vyřazovací fáze, do níž nakoukne dvaatřicet klubů. To Krasnodar doposud čeká na svou první výhru, a jeho série bez vítězství se dokonce táhne na posledních devět utkání. Laudrup přesto ještě ze své bohaté hráčské kariéry moc dobře ví, jak v dresu favorizované Barcelony nečekaně padli s CSKA Moskva. "Pamatuju si to velmi dobře, protože v květnu 1992 jsem s Barcelonou vyhrál Ligu mistrů ve finálovém zápase se Sampdorií ve Wembley," vzpomíná.

"Krátce nato jsme v listopadu museli odehrát play-off o postup do skupinové fáze dalšího ročníku," pokračoval Laudrup. "Dostali jsme CSKA a v prvním venkovním zápase remizovali 1:1. Po třiceti minutách druhého střetnutí jsme sice vedli už 2:0 a všichni si mysleli, že je hotovo, jenže nakonec jsme prohráli 3:2. Bylo to tehdy velké překvapení a měli bychom si z toho vzít příklad. Ani za stavu 2:0 si nemůžete dovolit polevit v koncentraci."

S nadcházejícími výlety do Ruska a Švýcarska a příjezdem zlepšující se Valencie musí být Swansea s Laudrupem v čele jasné, že právě čtvrteční zápas může být pro průběh zbytku skupiny klíčovým. "Hrajeme doma, budeme favority a momentálně jsme na čele skupiny. Zvítězit chceme hned z několika důvodů. Prvním je zisk devíti bodů, což nás posune jednou nohou do jarní vyřazovací fáze," tvrdí dánský manažer, který ve Walesu působí druhým rokem. "Poté nás navíc čekají dvě těžké venkovní zápasy - Rusko se vším dalekým cestováním a časovým posunem, a také Švýcarsko, kde můžeme čekat o poznání chladnější počasí."

"Po tom všem na závěr ještě přijede Valencie, tohle je pro nás tím pádem klíčový zápas," burcuje Laudrup, jenž na závěr dodal, že k definitivnímu zajištění postupu očekává nutný zisk alespoň desíti či jedenácti bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - FC St. Gallen  (čtvrtek 21:05)
Na slavný stadion ve Valencii zavítá švýcarský FC St. Gallen, aby zde bojoval o svou šanci na postup. Skupina A je ale vzácně vyrovnaná a jediná Kubáň je bez bodů. Tři body by oběma soupeřům velice pomohly do dalších zápasů; ani jednomu z nich se ale momentálně příliš nedaří.

Netopýři z Valencie se po krátké sérii porážek opět vzepjali k dobrým výkonům, zvítězili ve čtyřech kláních po sobě. Jedním z nich bylo také utkání Evropské ligy proti domácímu týmu Kubáň Krasnodar, které Španělé vyhráli díky brankám Paca Alcácera a Sofiana Feghouliho. Tři body se budou svěřencům trenéra Miroslava Djukiće hodit náramně, protože úvodní utkání se Swansea vůbec nedopadlo dobře.

Tři branky v síti Vicenta Guaity ale byly na delší dobu posledním zklamáním pro ambiciozní fanoušky Los Che. Po cenné remíze s Bilbaem ale do tábora Djukićova týmu na chvíli vrátila pochmurná nálada - po smolném průběhu domácí hráči nestačili na Real Sociedad a generálka na utkání Evropské ligy teda skončila porážkou. Navážou na ni Netopýři další sérií vyhraných utkání?

Valencia je pro mistra Djukiće srdcovou záležitostí. Srbský taktik se posadil na lavičku týmu, za který na pozici stopera hrával v letech 1997 - 2003. Po získání profesionální trenérské licence se rodák ze Šabacu vydal trénovat talenty srbské reprezentace, působil také v Partizanu Bělehrad nebo Hérculesu Alicante. Jméno si ale vybudoval až účinkováním v provinčním klubu Real Valladolid, odkud ho zlákal právě jeho bývalý celek. Dotáhne jej charismatický trenér do další fáze Evropské ligy?

Čerpat při tom může třeba ze zkušeností Ricarda Costy. Bývalý hráč německého Wolfsburgu zažil krásné chvíle v dresu Porta, s nímž před téměř dekádou vyhrál pohár UEFA. Něco podobného by nyní rád zopakoval i s Valencií. V rozhovoru pro oficiální web uefa.com tuto myšlenku vyjádřil jasně: "Evropská liga pro nás hodně znamená, rádi bychom došli hodně daleko a pokud to bude možné, třeba ji i vyhráli. Před dvěma lety nás vyřadilo Atlético Madrid, takže tohle je naše další šance na zisk nějaké trofeje. Pro klub jako je Valencia, je normální bojovat o prestiž v takto slavných soutěžích, takže i naše hráčská generace touží po nějakém větším úspěchu. Když hráč vyhrává velké turnaje, vždy mu to dá mnoho zkušeností a stává se tak více kompletnějším," dodává zkušený obránce.

St. Gallen také příliš nezáří, v domácí Super League je po dvanácti kolech na pátém místě a především poslední ligová prohra o tři branky s domácí Basilejí hodně bolí. Trenér Jeff Saibene má nyní další možnost dokázat svoje kvality, což se mu zatím poměrně daří. V premiérové sezoně na lavičce St. Gallenu vyzvedl tým zpět do první ligy, v té druhé skončil na třetím místě. Nyní by rád otiskl své jméno do klubové historie počinem ještě výraznějším...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Swansea City (ENG)22004:06
2.FC St. Gallen (SUI)21012:13
3.Valencia CF (ESP)21012:33
4.Kubaň Krasnodar (RUS)20020:40
Skupina B
Černomorec Oděsa - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 21:05)
Černomorec Oděsa se pokusí stát prvním týmem, který naruší doposud stoprocentní bilanci letošního velkého překvapení evropských pohárů - bulharského Ludogorce. Případná výhra ukrajinského celku by rázem pořádně zamotala skupinu B, neboť by v případě výhra Eindhovenu s doposud tápajícím Dinamem Záhřeb měly hned tři kluby po šesti bodech.

Přestože se Oděsa s Ludogorcem ještě nikdy v soutěžním zápase nesetkali, dosavadní výsledky bulharských klubů na ukrajinské půdě nesvědčí o ničem dobrém. Z jedenácti zápasů mezi těmito dvěma zeměmi hraných na Ukrajině vzešlo pouze jediné vítězství hostů. V sezoně 2005/06 tehdy Litex Loveć dokázal zvítězit proti Dněpropetrovsku 2:0, ovšem zbylých osm proher a dvě remízy dávají Ludogorci slušnou představu, co jej asi čeká.

Bulhaři by se však neměli nechat zastrašit, vždyť doposud skupině C bez ostychu vládnou. Když už se Ludogorci nepodařilo probojovat do milionářské Ligy mistrů, vše si prozatím vynahrazuje v její chudší příbuzné Evropské lize. Šokující výhra v Eindhovenu podpořená suverénním domácím vítězstvím 3:0 proti Záhřebu staví bulharského mistra průběžně do čela tabulky.

Zajímavostí je, že pro oba kluby jde o premiéru v hlavní části evropských pohárů. Oděsa se musela do základní skupiny prokousat dokonce třemi předkoly, přičemž nejvyšší porážku utrpěla až naposledy od nizozemského PSV, které jim na ukrajinské půdě nadělilo dva góly a zároveň si udrželo čisté konto. Stejným výsledkem, a to znovu pro hosty, přitom dopadlo i utkání Eindhovenu s Ludogorcem, podle zvrácené logiky mohou být Bulhaři takřka považování za favority.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Záhřeb - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
Holandský mistr PSV Eindhoven se trápí herní i výsledkovou krizí, na kterou bude chtít zapomenout alespoň pro utkání Evropské ligy. V rámci třetího hracího dne skupiny B se druhé PSV utká s posledním Dinamem Záhřeb. Chorvatský tým je bez bodů i trenéra, neboť ve středu dopoledne byl odvolán dosavadní vládce lavičky Branko Ivankovič.

PSV nezvládlo poslední ligový duel na hřišti Groningenu, kde brankou Filipa Kostiće přišlo o tři body i šanci vzít si zpět první místo. Na něm se po deseti odehraných kolech sluní FC Twente, pronásledováno právě týmem z Eindhovenu. Neproměněných šancí trenér Phillip Cocu litoval, přesto hledal i pozitiva. Na pozápasové konferenci mimo jiné řekl: "Nejsem sice nadšený z výsledku, ale naše hra se mi zamlouvala. Byl to jeden z našich nejlepších výsledků v dosavadní sezoně. Dělali jsme pro výhru všechno, co bylo v našich silách, líbil se mi i týmový projev. Brankář Bizot podal úžasný výkon, i když myslím, že jsme ho dostatečně neprověřili. Měli jsme více šancí proměnit v branky," dodal bývalý hráč Eindhovenu či Barcelony.

Mladého trenéra může těšit návrat dlouho zraněného Luciana Narsingha, který odehrál tři zápasy za juniorský výběr PSV a nyní byl konečně opět povolán do seniorského týmu. Zda mu fyzická a psychická připravenost dovolí nastoupit od začátku, to trenér Cocu neprozradil. Přesto PSV nebude mít v žádném případě kompletní kádr - chybět mu budou zkušení hráči jako Georginio Wijnaldum, Ji-Sun Park nebo talent Karim Rekik. Velkou důvěru proto fanoušci populárního nizozemského týmu vkládají do nadějného Zakarii Bakkaliho. Stále jen sedmnáctiletý talent s kořeny v Maroku si v sedmi zápasech připsal již tři branky a původně měl hrát proti Dinamu klíčovou úlohu. Menší svalové zranění jej ale nepustilo do hry, takže belgický reprezentant trénuje v domácím prostředí na duel s Rodou.

Ještě o poznání horší sérii zažívá chorvatský oponent, který dokonce zaznamenal svou první oběť. Není jí nikdo jiný než trenér Branko Ivankovič. Zkušený trenér dovedl svůj celek v osmi zápasech ke čtyřem prohrám - včetně porážek ve dvou úvodních utkáních základní skupiny Evropské ligy - a v chorvatské lize je o skóre druhý za Hajdukem Split. Podle agentury Reuters jej ve funkci až do zimní přestávky nahradí sportovní ředitel Zoran Mamič.

Dinamo Záhřeb vstřelilo v posledních čtyřech utkáních jen jednu jedinou branku a získalo tři body. Minulé utkání v rámci Evropské ligy v bulharské Sofii prohráli Chorvati o tři branky a z výhry se mohl radovat Ludogorec Razgrad. Nyní na domácí půdě přivítá ambiciozní Nizozemce a v Mamičově premiéře na lavičce se pokusí napravit svou reputaci. Utkání bude řídit polský arbitr Pawel Gil, kterému budou pomáhat pánové Piort Sadczuk a Marcin Borkowski. Úvodní hvizd je plánován na pět minut po deváté hodině.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)22005:06
2.PSV Eindhoven (NED)21012:23
3.Černomorec Oděsa (UKR)21012:33
4.Dinamo Záhřeb (CRO)20021:50
Skupina C
IF Elfsborg - Esbjerg fB  (čtvrtek 21:05)
Přímý souboj o druhé místo ve skupině C bude k vidění ve Švédsku, kde se Elfsborg utká s dánským Esbjergem. Hosté mohou do utkání vstoupit o poznání sebevědomější, vždyť v Evropské lize dokázali na půdě soupeře zvítězit již čtyřikrát v řadě. To švédský klub bude usilovat o své první letošní vítězství v základní skupině.

K tomuto severskému měření sil ještě nikdy doposud na evropské scéně nedošlo, oba kluby půjdou do zápasu tak trochu s neznámou. Historicky vzato však jako nejpravděpodobnější rozuzlení konečného skóre vypadá remíza - hned dvanáct z dosavadních dvaadvaceti soubojů klubů z těchto zemí totiž skončilo právě dělbou bodů.

Situace ve skupině C je následující. Elfsborg po zápasech se Standardem Lutych a Salzburgem uzavírá skupinu na čtvrtém místě, přičemž ani v minulosti na tom ještě nikdy nebyl lépe. To Esbjerg sice stejně jako jeho švédský protějšek prohrál se suverénním Salzburgem 1:2, ovšem v prvním kole překvapivě dokázal zvítězit stejným výsledkem v Lutychu, a tak je jeho situace o něco růžovější. Když navíc vezmeme v potaz i velký úspěch v podobně postupu do skupinové fáze EL přes favorizované St. Étienne i výsledky z předchozích působení na pohárové scéně, dojdeme k poslední venkovní porážce až k sezoně 2005/06.

Motivaci navíc může mít obránce Elfsborgu Andreas Klarström, jenž dříve v letech 2006-10 působil právě v Esbjergu, jemuž tehdy dopomohl k dvojnásobné finálové účasti Dánského poháru, byť pokaždé neúspěšné. Pomoci při studiu taktiky svého soupeře může domácím pomoci i dánský gólman Kevin-Stuhr-Ellegard, jenž má za sebou dokonce i krátké angažmá v Manchesteru City. Přesto všechno však vítěze švédského ligového poháru není radno podceňovat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Red Bull Salzburg - Standard Lutych  (čtvrtek 21:05)
Red Bull Salzburg zažívá zatím vynikající sezonu, a svoji formu bude chtít potvrdit i doma proti belgickému Standardu Lutych. Ten se naopak potřebuje na evropské scéně urychleně zvednout..

Když Red Bull oslavil svůj jubilejní třístý bundesligový zápas výhrou proti Wackeru Innsbruck (měla pořadové číslo 171.) a zároveň tak jednatřicátým utkáním bez porážky překonal svůj vlastní rekord, kouč Roger Schmidt a jeho asistent Oliver Glasner to se slavením nepřeháněli - druhý den je totiž čekala cesta do Belgie. Také Standardu se doma daří skvěle, z jedenácti letošních zápasů nevyhrál pouze dvakrát a s osmadvaceti body vede tabulku; pánové Schmidt s Glasnerem nicméně shlédli právě jedno ze dvou ztrátových utkání, konkrétně domácí remízu se Sportingem Charleroi. Favorit přitom inkasoval vyrovnávací branku až v poslední minutě.

I přesto však rakouský kouč neskrýval svůj obdiv. "V útoku mají dynamické mladé hráče, na které si musíme dát opravdu velký pozor," vypichoval. "Jsou velmi nebezpeční jeden na jednoho, takže ve čtvrtek musíme zajistit, abychom vždy měli jednoho hráče vzadu navíc. Domácí výhra by nám hodně pomohla, protože by znamenala výrazný krok k postupu," shrnul Schmidt.

Red Bull má zatím našlápnuto skutečně výborně - po hladké domácí výhře nad švédským Elfsborgem (4:0) a velecenném triumfu na půdě dánského překvapení Esbjergu (2:1) vede tabulku skupiny C s plným počtem bodů, zatímco Lutych, který rovněž vstupoval do soutěže s oslnivou bilancí, zatím tápe. Los je sice zařadil do prvního koše a přiřknul jim nálepku skupinových favoritů, ale v soubojích se severskými oponenty vyválčili jediný bod, dělí se s Elfsborgem o třetí příčku, a nutně tak potřebují v Salcburku uspět.

Domácí však k utkání hodlají přistoupit velmi obezřetně - částečně i proto, že na Lutych mají dodnes velmi živé vzpomínky. V roce 2010 se totiž oba celky utkaly ve vyřazovací fázi, a po souhrnném výsledku 3:2 šli dále právě Belgičané. Pět hráčů ze současného kádru Red Bullu inkriminovaný dvojzápas přímo pamatuje - jsou to Andreas Ulmer, Fränky Schiemer, Christoph Leitgeb, Dušan Švento a Christian Schwegler.

"Do zápasu půjdeme stoprocentně soustředění. Chceme navázat na výsledky, kterými jsme se doposud prezentovali," plánuje obránce Ulmer, jeden ze stabilních členů Schmidtovy letošní sestavy. "Srovnávání se tři roky starým duelem je relevantní jenom trochu, protože tentokrát jde o skupinovou fázi, ne vyřazovací boje. Tehdy jsme to měli ve vlastních rukou, vedli jsme 2:0 a prohráli jen díky vlastní hlouposti," hořce vzpomíná Ulmer.

Domácím budou v zápase chybět zranění Isaac Vorsah a Stefan Hierländer, který má po operaci kolene a je mimo hru na tři až čtyři měsíce. Floriana Kleima zase vyřadila na tři týdny poraněná paže, a Valentino Lazaro plní povinnosti v mládežnickém národním týmu. Otazníky se vznáší nad starty Rodneie, Christiana Schweglera a Petera Gulacsiho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)22006:16
2.Esbjerg fB (DEN)21013:33
3.Standard Lutych (BEL)20112:31
4.IF Elfsborg (SWE)20111:51
Skupina D
Wigan Athletic - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Hodně zajímavý souboj slibuje přímý duel o první místo ve skupině D - evropský nováček z Wiganu přivítá na svém hřišti ostřílený Rubin Kazaň.

Celek z Tatarstánu zatím potvrzuje, že se mu v Evropě zkrátka daří - doma je to sice docela bída (osmé místo a sedmibodová ztráta na pohárové pozice), ale na evropských kolbištích Rubin válí, po výhře 5:2 v Mariboru rozstřílel doma Waregem 4:0 a s plným počtem bodů a impozantním skóre tak vede tabulku celé skupiny. Wigan, pro nějž jde o pohárovou premiéru, nicméně příliš nezaostává - v Belgii odstartoval cennou remízou 0:0 a navázal domácí výhrou 3:1 nad Mariborem, čímž se postaral o historické vítězství v dějinách klubu. Matematika tedy hovoří jasně - pokud by Latics prostředí DW Stadium naplno využili i dnes, půjdou do čela tabulky právě oni, jakýkoliv jiný výsledek na něm udrží Rubin.

V domácí lize je na tom celek Owena Coyleho prakticky totožně jako jeho soupeř: také on se nachází ve středu tabulky (13. místo) a na čelní pozice výrazně ztrácí (8 bodů na pozice zajišťující play-off, 13 na přímý postup). Výhodou Wiganu je nicméně fakt, že má o dva zápasy méně než soupeři před ním; sezona v Championshipu je navíc dlouhá, náročná a stát se může ještě skutečně cokoliv.

"Rubin je v Evropě velkou autoritou, navíc proti anglickým týmům už hrál a ukázal, že na ně umí," varuje před soupeřem domácí kouč. "Přistupujeme k nim s velkým respektem, ale to neznamená, že bychom měli poraženeckou náladu. Uvidí se na hřišti. V našich vzájemných zápasech se pravděpodobně rozhodne o vítězi skupiny," kalkuluje Coyle. "Hrát Evropskou ligu je hodně vzrušující, potkáváme nové týmy, nové kultury. Je to osvěžení."

Coyleho na předzápasové tiskové konferenci doplňoval útočník Grant Holt, který přítomné novináře pobavil, když byl dotázán na svá očekávání vzhledem k síle soupeře. "Ne, neměl jsem příležitost sledovat video s jejich zápasy. Jako otec tří dětí koukám buď na zápasy Wiganu, nebo kreslenou pohádku 'Pig Daddy'," řekl s úsměvem. "V Kazani několik hráčů znám, ale nebudu jmenovat. O ruském fotbale jako takovém nemám příliš ponětí," dodal upřímně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SV Zulte Waregem - NK Maribor  (čtvrtek 21:05)
Existenční souboj čeká na fotbalisty belgického Zulte Waregem a slovinského Mariboru - oba celky se potácí u dna skupiny D. O něco lépe jsou na tom domácí, kteří na rozdíl od dnešního soupeře mají na kontě alespoň jeden bod, ale nevstřelili ještě ani gól..

Evropskými poháry ostřílený a v dobré formě hrající Rubin je jasným favoritem, ale momentálně druhý Wigan by alespoň papírově měl být k poražení; pro případný postup však jak Zulte, tak Maribor potřebují pořádně zabrat. Inspirací jim může být forma z domácích soutěží - Zulte sice dostalo v posledním zápase EL čtyřbrankový výprask v Kazani, ale v Jupiler League se drží na třetím místě, čtyři body za vedoucím Standardem Lutych; Maribor má zase na evropské scéně za sebou dva debakly (doma 2:5 s Rubinem, 1:3 ve Wiganu), ale doma vede tabulku o dva body a s jedním utkáním k dobru.

Utkání se kvůli nevyhovujícím parametrům stadionu ve Waregemu odehraje v Bruggách, a hosté mají na "Benátky severu" nepříjemné vzpomínky - na tamním letišti přistáli 25 měsíců od památného dvojutkání s místním Clubem Brugge. V Belgii tehdy prohráli 0:2, avšak skutečnou noční můrou byl odvetný zápas na slovinské půdě, kde NK vedlo už 3:0, aby následně prohrálo 3:4. Jak je však zdůrazněno na oficiálních stránkách mariborského klubu, tehdy šlo o jeho první velký mezinárodní test; nyní je tým zkušenější a sebevědomější, což se prý odráží na pozitivní náladě v kabině.

"Všichni se na utkání poctivě připravujeme. Víme, že nás čeká velká a těžká výzva, ale tým je v dobré kondici a připraven obětovat se pro úspěch," předesílá kouč Ante Šimundža. "Nálada je pozitivní a motivace jasná: přivézt domů co nejlepší výsledek. Od roku 2011 jsme se posunuli, jsme teď mnohem lépe adaptovaní na dynamiku evropského fotbalu. Můžeme mluvit o pozitivní energii," pochvaluje si bývalý reprezentant.

Šimundža bude kvůli zranění postrádat pouze mladého obránce Dejana Trajkovského, který však není součástí základní sestavy; jeho protějšek Francky Dury nemůže spoléhat na pomoc Bryana Verbooma a Oláfura Skúlasona, zatímco Bruno Godeau je po několika týdnech na marodce připraven naskočit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)22009:26
2.Wigan Athletic (ENG)21103:14
3.SV Zulte Waregem (BEL)20110:41
4.NK Maribor (SLO)20023:80
Skupina E
Paços Ferreira - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Těžce zkoušený celek Pacos Ferreira čeká další náročný úkol - udržet na uzdě nebezpečný Dněpr, a pokud možno vyválčit všechny tři body. Nic jiného už týmu, který loni vybojoval účast v předkole Ligy mistrů, z hlediska případného postupu zřejmě nepomůže.

Os Castores (Bobři) zažívají v probíhající sezoně krutou kocovinu - zatímco loni byl tým pod vedením Paula Fonseky nejpříjemnějším překvapením portugalské Primeiry a navzdory předpokladům dokázal urvat konečné třetí místo, z něhož vystrnadil favorizovanou Bragu, letní dezintegrace úspěšného kádru a Fonsekův odchod na lavičku Porta představují citelný zásah, z něhož se Pacos ne a ne vzpamatovat. V domácí lize se manšaft z portského předměstí krčí na poslední příčce s jedinou výhrou a čtyřmi body ze sedmi zápasů, a příliš důvodů k radosti zatím není ani v Evropě..

Po úvodním debaklu na půdě Fiorentiny měli Bobři ideální příležitost vrátit se zpět do postupové hry, ale doma s rumunským outsiderem Pandurii Targu Jiu pouze remizovali 1:1, přičemž ještě museli dotahovat brzké vedení soupeře. To Dněpr je na tom o něco lépe: s Fiorentinou sice rovněž prohrál, nicméně zůstává hlavním favoritem na zisk druhé příčky, což potvrdil úvodním triumfem na rumunské půdě. Pokud by dnes došlo na papírové předpoklady a Dněpr si připsal všechny body (stejně jako italský celek doma proti Pandurii), půjdou oba papírově nejsilnější celky skupiny E do trháku.

Také doma se Dněpru, jehož barvy obléká i český stoper Ondřej Mazuch a náhradní gólman Jan Laštůvka, daří výborně - naposledy zničil Karpaty Lvov na jejich hřišti 4:0 a drží se po dvanácti kolech na třetí příčce, o skóre za Šachťorem, který má o odehraný zápas více, a s jednobodovou ztrátou na vedoucí Metalist. Ve prospěch ukrajinského týmu hovoří i takové statistiky, jako je venkovní forma v evropských pohárech (3 výhry z posledních 4 utkání), loňská zkušenost se skupinovou fází EL (nejlépe skórující celek ze všech) nebo úspěchy současného kouče Juande Ramose (dvojnásobný vítěz soutěže se Sevillou).

A ještě s jedním výrazným problémem se domácí kouč Costinha bude muset vypořádat - bývalý úspěšný záložník, který s Portem vyhrál pod Mourinhovým vedením Ligu mistrů, má kádr zdecimovaný zdravotními problémy. Postup v zápase domácího poháru přes celek Oliveirense byl totiž vykoupen zraněním Caetana, který se tak přidal na marodce k Carlaovi a Hurtadovi (ten se pro změnu vyřadil ze hry při plnění reprezentačních povinností za Peru). Nejasná je také situace kolem Manuela Josého, který je přitom letos jediným hráčem, jenž dokázal skórovat více než dvakrát - a pohled na soupisku tak poodkrývá, že Costinha bude mít při tolika absencích v útoku obrovské potíže nastartovat dosud nefunkční ofenzivu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.90 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - Pandurii Târgu Jiu  (čtvrtek 21:05)
Není to tak dávno, co dle mínění mnohých Fialkám docházel dech. Nutno dodat, že k tomu přispěla i zranění klíčových hráčů. Poslední ligové kolo Serie A však jasně ukázalo, jak hluboce se takoví lidé mýlí. Fialky potvrdily pověst nevyzpytatelného celku, který se nevzdal ani proti favoritovi.

Ještě nějakou dobu budou pravděpodobně italská média opěvovat pozoruhodný comeback, který se podařil toskánské Viole. Svěřenci trenéra Vincenza Montelly na stadionu Artemia Franchiho přivítali mistrovský Juventus a po prvním poločase by leckterý hráč možná radši zůstal v šatnách. Viola totiž po brankách Carlose Téveze a Paula Pogby prohrávala se Starou dámou o dvě branky, což je většinou považováno za neměnný výsledek až do konce zápasu. Ne tak v případě Fiorentiny, které se do základní jedenáctky vrátil střelec Giuseppe Rossi.

Italský reprezentant zaznamenal hattrick, který ještě pojistil Joaquin a především zásluhou kanonýra Pepita se Fialky ujaly vedení! To si až do konce utkání pohlídaly a tři body po právu zůstaly v Toskánsku. Vítězství se navíc zapíše do historie fialového týmu, protože ten porazil Bianconeri po dlouhých patnácti letech! Není divu, že jeho hráči nyní pohlíží do budoucna s optimismem.

Jedním z nich je také kapitán Manuel Pasqual, který se v rozhovoru pro oficiální klubové stránky vrátil k velkému výsledku. "Ještě jsme nic nedokázali, ale aspoň se nám podařilo zlepšit naše statistiky a dodat hráčům i fanouškům důvod k radosti. Přesto si nemyslím, že bychom mohli usnout na vavřínech, naopak je to další motivace do nadcházejících zápasů. Tento tým opět dokázal, že ušel velký kus cesty a dospěl po taktické stránce. Také si nepamatuji, že bychom v nějakém důležitém zápase vyloženě zklamali. Teď je naším cílem pokračovat v dobrých výsledcích i předváděné hře co nejdéle. Doufám, že se mi úsměv z tváře nevytratí ani na konci týdne," nabádá spokojený kapitán.

Toskánský celek by rád pokračoval v dominanci skupiny E, na jejíž čelo Montellův výběr vynesly dvě výhry. V obnovené premiéře Evropské ligy porazily Fialky nejprve portugalský Pacos Ferreira, se třemi body nakonec odjely také z ukrajinského Dněpru. Se šesti body na kontě nyní Italové vládnou skupině a daří se jim i po herní stránce. Pět vstřelených branek a jen jediný inkasovaný gól potvrzuje kapitánova slova o větší vyváženosti i dospělejším projevu. K tomu nepomůže domácímu výběru Massimo Ambrosini, italský veterán se v zápase s Juventusem zranil a bude mimo hru pravděpodobně ještě dva týdny.

Třetí Pandurii získalo svůj první bod ve skupině po minulé remíze s Portugalci, na Fiorentinu nyní ztrácí pět bodů. Pokud se dá říci, že Fiorentina zvládla generálku na tento duel skvěle, pak se jen těžko budou hledat slova pro výkon rumunského týmu - ten totiž porazil soupeře FC Botosani o pět branek! Svěřencům trenéra Mariana Pleasca nyní patří průběžné čtvrté místo v rumunské nejvyšší soutěži. Navážou Rumuni na impresivní podívanou také v Toskánsku?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)22005:16
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)21012:23
3.Pandurii Târgu Jiu (ROU)20111:21
4.Paços Ferreira (POR)20111:41
Skupina F
Girondins Bordeaux - APOEL Nikósie  (čtvrtek 21:05)
Jediná výhra v posledních devíti zápasech - taková je statistika Bordeaux před nadcházejícím domácím kláním s kyperským APOELem. Pro oba celky jde o existenční souboj - dohromady totiž mají na kontě jediný bod..

..a ten si připsal APOEL, zatímco Bordeaux po (odpustitelné) prohře ve Frankfurtu navázalo ostudnou domácí porážkou od Maccabi Tel Aviv a je poslední. V Ligue 1 to není o moc lepší; Les Girondins se potácí nebezpečně blízko sestupovým příčkám, ačkoliv poslední dva zápasy znamenaly výrazné zlepšení, jelikož svěřenci Francise Gillota nejprve rozstříleli Sochaux 4:1 a poté zaznamenali cennou plichtu 1:1 v Lyonu. Nyní je čeká historicky první duel s kyperským týmem, a očekávání jsou poměrně vysoká.

Proti Lyonu přitom inkasovali hosté vyrovnávací branku až v nastaveném čase, a to přesto, že hráli přesilovku; stále tak zůstávají na dvou výhrách z deseti kol, což je zkrátka žalostně málo. Brazilský univerzál Mariano nicméně tvrdí, že nálada v týmu je bojovná: je prý cítit zlepšující se forma, utkání v Lyonu bylo navzdory výsledku povedené, a tým je připraven proti APOELu předvést, čeho všeho je schopný.

"Ukázali jsme dobré věci, byl to kvalitní výkon," řekl Mariano v rozhovoru pro oficiální stránky klubu. "Už proti Sochaux jsme hráli dobře, takže je vidět, že se posouváme, což je důležité pro další vývoj sezony. Konečně jsme navíc hráli dobře v obou poločasech." Sedmadvacetiletý bek si nicméně uvědomuje, že situace Girondins v Evropě je napůl kritická: "Pokud nevyhrajeme tento zápas, bude extrémně těžké postoupit. Uvidíme na hřišti. Pokud budeme pokračovat tam, kde jsme přestali v Lyonu, máme šanci zvítězit a pokračovat v soutěži dále."

Největší změnou v hostujícím táboře je výměna na trenérské pozici: vyhozeného Paula Sergia nahradil Giorgos Donis, který si tak ve Francii odbyde svoji pohárovou premiéru. V lize už tým vedl do utkání s Ermisem, které skončilo prohrou 0:2. "Musíme identifikovat svoje slabiny a tvrdě pracovat na jejich odstranění. Je také zapotřebí poopravit myšlení, s nímž do zápasů jdeme," reagoval Donis pro deník Cyprus Mail.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
Případným vítězstvím nad izraelským týmem může Frankfurt udělat opravdu výrazný krok k následnému postupu do další fáze Evropské ligy, Maccabi však jistojistě nedá svoji kůži bez dostatku odporu.

Hesenské mužstvo se po nepřesvědčivém vstupu do tohoto ročníku během posledních týdnů konečně zvedlo a momentálně již pět ligových zápasů nepoznalo hořkost porážky (výhra na Weserstadionu a další čtyři nerozhodné výsledky). O poznání lépe se zatím Orlům vedlo na evropské půdě, kde nejprve vyřídili Bordeaux (3:0) a poté dovezli tři body z Nikósie (0:3).

Domácí strana tak zůstává stoprocentní a před nejbližším pronásledovatelem z Izraele si drží dvoubodový odstup, načež právě blížící se utkání může opět více rozluštit postupovou tajenku ve skupině F. "Stále jsme od toho daleko," odmítá komentovat postupové řeči Armin Veh, který si však může chválit dobrou výchozí pozici. "Pokud bychom ve čtvrtek dokázali vyhrát, uděláme další obrovský krok směrem do vyřazovací fáze," je si vědom zkušený kouč.

Maccabi však může hrát s volným hledím. Obhájce mistrovského prvenství dokázal takřka bezchybně (jedna remíza) vstoupit do nové sezóny a po šesti zápasech má na svém kontě neuvěřitelných šestnáct bodů, které logicky řadí izraelský tým na čelo pelotonu (Hapoel Beer-Sheva ztrácí tři bodíky). Kromě porážky hosté zatím ještě nepoznali smutek z inkasované branky!

Otřesený Anderson nakonec pravděpodobně bude nachystaný a měl by se tím pádem ukázat po bodu tradičního parťáka Carlose Zambrana. To však neplatí pro Schweglera (koleno).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)22006:06
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)21102:14
3.APOEL Nikósie (CYP)20110:31
4.Girondins Bordeaux (FRA)20021:50
Skupina G
KRC Genk - Rapid Vídeň  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté belgického Gentu vstoupili do základní skupiny Evropské ligy s velkou grácií a po dvou úvodních výhrách mají na kontě šest bodů a vedou tabulku skupiny G. Nyní budou v domácím duelu proti rakouskému Rapidu jasnými favority na vítězství a výrazně se mohou přiblížit postupu mezi 32 nejlepších celků. Rapid na úvod prohrál na půdě švýcarského Thunu v poměru 0:1, naposledy dohnal dvougólovou ztrátu s Dynamem Kyjev a remizoval 2:2.

Rapidu se zatím letos příliš nedaří na domácí scéně a už tři ligová kola čeká na tříbodový zisk. V tabulce se nachází až na čtvrté příčce se ziskem sedmnácti bodů po dvanácti odehraných utkáních a na vedoucí Slazburg ztrácí již 11 bodů. Genk je v mnohem větší konkurenci taktéž na čtvrté pozici se ziskem třiadvaceti bodů po jedenácti zápasech a na vedoucí Lutych ztrácí pět bodů. V předchozím ligovém utkání zvítězil 4:0 a drží šňůru tří vítězství v řadě.

Genk v Evropské lize nejprve překvapil favorizovaný Kyjev a na jeho půdě zvítězil 1:0, v domácím prostředí si poté poradil se švýcarským Thunem v poměru 2:1. Trenér Genku Mario Been bude moci počítat s Jeroenem Simayesem, mimo hru je dočasně Mboyo. Been si myslí, že Rapid hraje podobným stylem jako Thun. "Má dobře vyvážený útok i obranu a se vší úctou musím konstatovat, že poněkud statická hra soupeři sedí. Očekávám podobný výkon jako předvedl v minulém kole Thun," řekl úvodem.

Been následně varuje před přílišným optimismem. "Rapid je velmi dobrý tým, který je psychicky velmi odolný a nikdy se nevzdává. Tento zápas je pro něj navíc velmi důležitý z hlediska šancí na postup ze skupiny. Naším úkolem je udržet si odstup od ostatních protivníků a udržet sérii vítězství z poslední doby. Ve dvanácti utkáních v řadě jsme neprohráli, nicméně chceme být stále lepší," dodal odvážně.

Jeho protějšek Zoran Barišič si dobře uvědomuje důležitost tohoto utkání. "Genk je skvělý hlavně po technické stránce. Jeho týmem prošlo několik talentovaných hráčů a kádr je více jak rok stabilní, což je opravdu znát. Soupeř bude chtít ukázat svým fanouškům, že je mentálně velmi vyspělý a dokáže předvádět dobré výkony po delší dobu, čeká nás proto hodně obtížný úkol," řekl třiačtyřicetiletý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo Kyjev - FC Thun  (čtvrtek 19:00)
Překvapivě je ukrajinský gigant Dynamo Kyjev v základní skupině Evropské ligy stále bez vítězství. Nic na tom nezměnil ani poslední zápas ve Vídni, kde hosté přišli o dvougólové vedení s Rapidem až ve čtvrté minutě nastavení. Proti Thunu doma nebere nic jiného než tři body, soupeř však na dálku vzkazuje, že si nenechá nic líbit.

Kouč Oleg Blochin neprožívá v klubu moc šťastné období, v lize je s týmem až na pátém místě tabulky. I když se možná věci přece jenom hýbou k lepšímu - v posledních dvou kolech Dynamo skolilo Metalurh Doněck vysoko 9:1 a naposledy i venku Arsenal Kyjev 2:0. Takže do zápasu s Thunem bude vstupovat zajisté s dobrou náladou.

Blochin ví, že případná další ztráta by notně oslabila postupové ambice. Domácí navíc mají svým fanouškům co vracet, vždyť v úvodním klání nestačili na Genk. "Jsme si vědomi významu tohoto zápasu," uvedl ukrajinský trenér. "Myslím si, že Thun má stejnou kvalitu jako Genk a Rapid," dodával.

Určitě moc pozitivní zprávou je pro něj návrat brankářské jedničky Oleksandra Šovkovského, s nímž je mužstvo vzadu jistější. Právě tam Dynamo tlačí bota nejvíce. "Nevyhráli jsme sice úvodní dva zápasy, ale pořád jsme optimističtí. Máme dobré hráče, jen potřebují čas, aby se z nich stal tým. Pět se jich ještě přizpůsobuje," nepanikaří Blochin.

V dobré formě je i reprezentační útočník Andrij Jarmolenko, nejlepší střelec z celého kádru. Na kontě má již devět branek. "Chápeme, že naší situaci v Evropské lize musíme změnit," uvědomuje si. "Jsme pod velkým tlakem, i když si ho osobně moc nepřipouštím, protože vím, že postoupíme."

Thun si zatím nemůže moc stěžovat, doma nejprve porazil Rapid, poté prohrál jen o gól v Genku. Ve vyrovnané skupině si na Dynamo určitě věří. "Naším cílem je zisk tří bodů," burcoval záložník Dennis Hediger, který zatím nastoupil ke všem soutěžním zápasům. "Chceme nechat Dynamo v tabulce za námi."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)22003:16
2.FC Thun (SUI)21012:23
3.Dynamo Kyjev (UKR)20112:31
 Rapid Vídeň (AUT)20112:31
Skupina H
SC Freiburg - Estoril Praia  (čtvrtek 19:00)
Po více než měsíčním oddechu se vrací Evropská liga také na skromný stánek do Freiburgu, kde místní celek přivítá portugalský Estoril, jenž doposud nezískal ani jeden jediný bod a měl by tak být pro SCF hratelným soupeřem.

Jednomu z největších překvapení uplynulého ročníku německé nejvyšší soutěže se po letní přestávce nedaří a svěřenci Christiana Streicha se zatím místo boje o poháry strachují spíše o holý život. Ostatně se ale není čemu divit, když bojovníci z Breisgau doposud nepoznali vítěznou radost (společně s Norimberkem) a z devíti mačů brali pouhých pět bodíků za remízy.

Úspěch proti relativně neznámému protivníkovi z Portugalska by tím pádem mohl být pro domácí ekipu něco jako "živá voda" a strádající tým by mohl rázem natankovat ztracené sebevědomí. "Na našich zápasech je vidět, že nám častokrát k bodovému zisku mnoho nechybí, hrajeme vyrovnaná utkání," pronesl Julian Schuster. "Stále nám však chybí odvaha," doplnil freiburský kapitán, jenž nepřestává doufat, že se situace obrátí. "Nakonec budeme odměněni," uzavřel Schuster, kterému ve městě na úpatí Schwarzwaldu pomalu končí smlouva.

Estoril se před pouhým rokem vrátil do Primeira Ligy a hned doslova šokoval celé Portugalsko, když na konci sezóny obsadil skvělou pátou pozici, jež nováčkovi zajišťovala možnost zabojovat o historicky premiérovou účast na evropské scéně! A hosté si s nástrahami předkol poradili bez větších potíží, když nejprve vyřadili Hapoel Ramat-Gan a poté také rakouský Pasching. Proti Seville a rovněž na půdě Liberce dokonce hosté sahali po bodech, avšak nakonec vyšli s prázdnou.

Václav Pilař se na hřišti Werderu konečně představil hostujícím příznivcům od první minuty a nutno podotknout, že po šestnáctiměsíčních peripetiích neodehrál vůbec špatné představení. Ostrou bundesligovou premiéru by měl co nevidět absolvovat také Vladimír Darida. Mimo hru zůstává distancovaný Diagne a mezi zraněnými najdeme dvojku Mujdža - Sorg.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.80 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Sevilla FC  (čtvrtek 19:00)
Liberečtí téměř na den přesně po sedmi letech znovu přivítají Sevillu. V sezoně 2006/07 uhráli v Poháru UEFA s tehdejším obhájcem prvenství remízu 0:0 a zabojovat o úspěšný výsledek chtějí i ve čtvrtečním duelu 3. kola základní skupiny H Evropské ligy. Pokud by dokázali španělského soupeře, který s dvěma výhrami vede tabulku, v přímém souboji o první místo obrat o body, udělali by další krok k vysněnému postupu.

Liberec rozehrál skupinu velmi nadějně. Po úvodní remíze 2:2 ve Freiburgu dokázal doma porazit Estoril 2:1 a na druhém místě tabulky má tříbodový náskok na třetí příčku. Na vedoucí Sevillu ztrácí dva body.

"Myslím, že naše výchozí pozice je slibná. Ale ještě do konce zbývají čtyři zápasy, to je pořád hodně. Sevilla má velkou kvalitu, ta to první místo asi uhájí. Ale chceme ji samozřejmě potrápit," uvedl trenér Jaroslav Šilhavý.

Sevilla před sedmi lety a nyní, to je velký rozdíl. Když poprvé hrála s Libercem, přijela jako úřadující vítěz Poháru UEFA a nejlepší klub světového žebříčku, který smetl v Superpoháru Barcelonu 3:0. Navíc poté dokázala obhájit prvenství. V současné době naopak zažívá ústup ze slávy, v posledních dvou sezonách španělské ligy pokaždé skončila až devátá.

Přesto bude na severu Čech favoritem. Respekt budí bilance z Evropské ligy: tým z Andalusie vyhrál všech šest zápasů a ve třech venkovních duelech nastřílel 13 branek.

"Sevilla asi bude ještě trošku jiný level než ty předchozí dva zápasy. Ale vždy se dá něco uhrát. Samozřejmě víme, že to bude ohromně těžké, ale budeme bojovat a uvidíme, co z toho bude," řekl kapitán Radoslav Kováč.

I Severočeši se v Evropské lize rozehráli k velkým výkonům. Po úvodní porážce 1:2 v Rize v dalších sedmi duelech neprohráli a v závěrečném předkole dokázali vyřadit favorizované italské Udine. Proto věří, že mohou uspět i proti Seville. "Bylo by hezké s nimi uhrát bod. Já doufám, že se to dá, ale bude to ohromně složité," řekl univerzál Martin Frýdek.

Severočeši se musejí oklepat z víkendové porážky 2:4 na Slovácku, po níž ztrácejí v lize na vedoucí Spartu už devět bodů. Ani Sevilla neprožila šťastnou generálku, ve Valladolidu v poslední desetiminutovce přišla o dvoubrankové vedení a uhrála jen remízu 2:2.

"Samozřejmě nás to mrzí, ale teď už musíme myslet na pohárovou Evropu. Vítězství nám v podstatě zajistí postup. Vyhrát je o to důležitější, že nás vlastně čeká přímý souboj o první místo ve skupině," uvedl záložník Vicente Iborra.

Sevilla nepřijela do Čech v nejsilnějším složení, trenér Unai Emery nechal doma kvůli zdravotním problémům několik hráčů včetně hvězd Rakitiče nebo Trochowského. Liberci bude scházet Sackey, pykající na červenou kartu z utkání proti Estorilu.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Figueiras, Cala, Pareja, Moreno - Iborra, Carrico - Machín, Gameiro, Rabello - Bacca.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.90 - 3.70 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)22004:16
2.Slovan Liberec (CZE)21104:34
3.SC Freiburg (GER)20112:41
4.Estoril Praia (POR)20022:40
Skupina I
Real Betis - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 19:00)
Souboj dvou týmů, kterým se zatím v probíhající sezoně daří všelijak, se odehraje v Seville, kam na půdu tamního Betisu příjíždí Vitória Guimaraes. Malé iberské derby zároveň napoví, kdo vykročí k postupu ze skupiny I..

Vitória má na kontě zatím čtyři body a působí ve skupině nejjistějším dojmem, když nejprve rozstřílela doma Rijeku suverénně 4:0 a poté uhrála cennou remízu na půdě Lyonu; Betis naopak patří spíše ke zklamáním, neboť se zápasů doma s Lyonem a v Rijece si jistě představoval víc než jen dvě plichty. Stále však nejde o žádnou katastrofu, sevillští se dělí o druhou příčku s francouzským soupeřem; to v lize jsou na tom o poznání hůře, jelikož se po posledních prohrách v Getafe a doma s nováčkem z Elche propadli až na patnácté místo tabulky.

"Už nějaký čas se nám nedaří, to ale neznamená, že se vzdáme. To nesmíme dopustit. Doufám, že nás fanoušci podpoří," nechal se po fiasku s Elche slyšet kouč Pepe Mel, a je nasnadě, že jakýkoliv neúspěch proti Vitórii by zaváněl pořádným problémem. Domácí stratég to koneckonců jasně akcentoval už po zklamání v Rijece, když prohlásil: "Následující dva zápasy s Vitórií budou ve skupině rozhodující. Pokud v nich dokážeme získat šest bodů, potom budeme mít zaděláno na úspěch." A útočník Rubén Castro, který se momentálně zotavuje z vleklého zranění stehna, přitakává: "Vše záleží na tom, jestli ve čtvrtek vyhrajeme. Evropská liga je dobrá soutěž a chci si v ní také zahrát, takže je to nutnost. Nemyslím si, že by nálada v týmu byla negativní."

Vitória je na tom v domácí soutěži o něco lépe; zabírá sice až deváté místo, ale na třetí Benficu ztrácí pouze čtyři body, přičemž už má za sebou podzimní duely s Portem i právě s lisabonským klubem (dvě těsné porážky 0:1). Největší zbraní severoportugalského celku je bezesporu obrana: odečteme-li nepochopitelnou domácí ostudu se Setúbalem zkraje sezony (1:4), inkasovali svěřenci Ruie Vitórii třikrát v šesti duelech, a průměr 0,5 branky na zápas zatím drží i v Evropské lize.

Velkým povzbuzením pro hostující celek je návrat Davida Addyho - ghanský levý bek si může připsat svůj první evropský start za Guimaraes (v sezoně 2009/10 už tutéž soutěž okusil v dresu dánského Randers). Addy patřil od začátku k základním stavebním kamenům Vitóriova týmu, ale kombinace zranění a disciplinárního trestu jej v poslední době vyřadila ze hry. Téměř měsíc se na hřišti neobjevil a zmeškal oba úvodní zápasy EL proti Rijece i Lyonu, avšak nyní je podle všeho stoprocentně připraven opět hrát, povzbuzen navíc nečekaným úspěchem své reprezentace, která v prvním kole play-off o mistrovství světa znemožnila Egypt 6:1 a prakticky si tak zajistila letenky do Brazílie.

Jedinou oporou, která zůstává mimo hru, je tudíž nigerský legionář Ouwo Maazou. Rychlonohý forvard má zdravotní problémy, avšak do Sevilly by neodcestoval tak jako tak, neboť si odpykává trest za vyloučení v zápase s Lyonem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - NK Rijeka  (čtvrtek 19:00)
Lyon má ideální příležitost odrazit se od výsledkového dna - v domácím duelu s Rijekou, papírovým otloukánkem skupiny I, je jasným favoritem. Případná výhra by Les Gones v postupovém boji hodně pomohla..

Francouzský klub má na kontě po dvou zápasech dvě remízy, což sice není bůhvíjaká statistika, ale zejména bezbrankovou plichtu na hřišti spolufavorita Betisu lze považovat za úspěch; momentálně to vypadá, že se svěřenci Rémi Gardeho porvou o postup právě se sevillským týmem a Vitórií Guimaraes, která se čtyřmi body vede tabulky. Jinak však vládně na modré straně řeky Rhony hodně tíživá atmosféra - Lyon nevyhrává, body získává sporadicky a v lize se propadl až na jedenácté místo. Naposledy zachraňoval Jimmy Briand v nastaveném čase domácího zápasu s Bordeaux alespoň remízu 1:1.

"Nemůžu obviňovat své hráče, musíme si zkrátka vystačit s tím, co máme k dispozici. V základní sestavě jsme měli sedm mladíků, kteří jsou nezkušení, ale přesto se po nich požadují velké věci. Myslím však, že do hry odevzdávají vše, a oceňuji to. Musíme zkrátka přijmout fakt, že máme hodně zodpovědnosti. Ve čtvrtek nás čeká Evropská liga, takže je potřeba zvednout hlavy," uvedl Garde na pozápasové tiskové konferenci. Lyonu bude proti Rijece chybět zraněný Gaël Danic, ale to je pro případný neúspěch jen stěží omluvou - za Gardeho se veřejně postavili klubový prezident Aulas i jeho poradce Lacombe, ale sám kouč cítí, že jeho pozice je vzhledem k výsledkům týmu v ohrožení.

To Rijeka je na tom ve své soutěži nepoměrně lépe - ze třetího místa ztrácí na vedoucí duo Hajduk - Dinamo jediný bod, a v Evropské lize se dokázala z úvodního debaklu na hřišti Vitórie (0:4) oklepat cennou domácí remízou s Betisem (1:1). Velkou pozornost v poslední době přitahuje zejména dvaadvacetiletý šutér Andrej Kramarić, který potvrdil svoji pověst kanonýra v pohárovém utkání s třetiligovým celkem Zmaj Blato: Rijeka vyhrála 11:0 a sám Kramarić nastřílel celých 8 (!) gólů, čímž stanovil nový chorvatský rekord.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Vitória SC Guimarães (POR)21105:14
2.Olympique Lyon (FRA)20201:12
 Real Betis (ESP)20201:12
4.NK Rijeka (CRO)20111:51
Skupina J
Trabzonspor - Legia Varšava  (čtvrtek 19:00)
Trabzonspor si ve svém historicky prvním klání proti Legii Varšavě hodlá pojistit první místo ve skupině. Turecký celek naposledy měl na lopatě italské Lazio, nakonec ale vybojoval před vlastními fanoušky jen divokou remízu 3:3. Pokud přitom vyhraje nad aktuálně posledním týmem tabulky, pravděpodobně ho vyšachuje ze hry o postup.

Hosté si představovali určitě jiný začátek do Evropské ligy. Především jim vše zkomplikovala poslední nečekaná porážka od Apollonu, která notně zahýbala s jeho šancemi. Teď budou muset ve zbývajících čtyřech kolech všechno dohnat. "Jsme si vědomi situace, ve které jsme," uvedl na tiskové konferenci kouč Jan Urban.

Legia sice inkasovala jen dvakrát, čili vzadu to tolik neskřípe, nicméně prozatím nevstřelila branku. V lize, kterou vede s dvoubodovým náskokem před Zabrze, přitom za uplynulých dvanáct kol skórovala hned třicetkrát. "Pokud chceme dosáhnout dobrého výsledku, musíme začít střílet. Efektivitu potřebujeme vylepšit," ví Urban.

Uvidíme, jestli hostující stratég zařadí do sestavy Portugalce Helia Pinta, letní posilu z kyperského APOELu, který prozatím stejně jako celý tým v Evropské lize strádá. "Počítali jsme s tím, že nám svými zkušenostmi v pohárech pomůže. Nehrál tak, jak jsme si představovali, dlouho se aklimatizoval," vysvětloval Urban.

Domácí v poslední době tak trošku tápou, jako by je rozhodil nepříliš úspěšný zápas s Laziem. Od té doby totiž ve Fenerbahce ani se Sivassporem neskórovali. "Turecká liga je na začátku. Vepředu je soupeř jinak hladový," uvědomuje si hostující trenér. "Zejména po těchto dvou výsledcích se v Evropské lize bude chtít ukázat."

Na souboj se určitě těší tabzonsporský záložník Adrian Mierzejewski, který ví o Legii pochopitelně hodně. "Největší nebezpečí hrozí od Dvališviliho a Pinta, sledujte je pozorně," upozornil. "Zápas ukáže, kdo jaké možnosti bude mít ve skupině. A já věřím, že ho zvládneme my," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Apollon Limassol - SS Lazio  (čtvrtek 19:00)
Římskému Laziu se v poslední době vůbec nedaří, slavný italský klub již čtyři předchozí utkání nevyhrál. Jeho matné výkony poznamenaly postavení v Serii A, Evropská liga by tedy mohla být náplastí na duše ambiciózních fanoušků. Třetí Apollon Limassol zatím ovládá kyperskou ligu a v případě by na druhém místě skupiny J mohl vystřídat právě Lazio.

Italský tým se z výhry naposledy radoval na konci září, když porazil hosty z Catanie. Od té doby se mu ale nedaří držet čisté konto, což ukazují remízy se Sassuolem, Trabzonsporem a Fiorentinou. Aby toho nebylo málo, poslední ligové utkání na hřišti Atalanty Bergamo Římané prohráli 2:1. Bodová ztráta způsobila, že mnohé italské deníky začaly spekulovat o budoucnosti hlavního trenéra Vladimira Petkoviće. Zprávy o rezignaci však zatím Biancocelesti potvrdit nehodlají: "S ohledem na spekulace týkající se domnělé rezignace Vladimira Petkoviće, Lazio prohlašuje, že tyto zprávy nemají žádný pravdivý základ," stojí v oficiálním prohlášení italského klubu. Zvěsti o předčasném ukončení smlouvy by však s případnou bodovou ztrátou na Kypru mohly opět nabrat na síle.

Ve zmiňovaném utkání v Bergamu se své premiérové branky dočkal mladík Brayan Perea. Ta sice na body nestačila, přesto může mít trenér Petković z jeho výkonu radost. Talentu mladého útočníka si všiml také deník Gazzetta dello Sport, který Pereu vyzpovídal. "Hráli jsme přesně tak, jak po nás trenér chtěl. Problémem je, že výsledky se nepodobají odvedené práci. Procházíme sice těžkým obdobím, ale jsem si jistý, že tento tým má dostatek kvality na to, aby se s nepřízní osudu brzy vyrovnal," dodává talentovaný Kolumbijec. Ten by se v utkání měl postavit po bok německé hvězdy Miroslava Kloseho.

Kyperský Apollon sice své úvodní utkání Evropské ligy prohrál, když nestačil na turecký Trabzonspor, ale ve druhém případě zlepšil svůj výkon a porazil polskou Legii Varšava. Utkání rozhodl argentinský útočník Gastón Sangoy, po jehož akci mohl kyperský tým slavit tři body. Nyní ale Apollon čeká velmi silný soupeř, čehož si je vědom také hlavní trenér.

Christakis Christoforou pro klubové stránky uvedl: "Samozřejmě nás výhra nad Legií velmi těší a představuje pro klub velký úspěch, ale nic jsme ještě nedokázali. Legia i Lazio nás herně převyšují," uznal devětačtyřicetiletý lodivod. Apollon na rozdíl od Lazia své "zahřívací" kolo zvládl, když v šestém kole domácí nejvyšší soutěže porazil AEK Koukliu poměrem 4:0 a díky třem bodům se dělí o první příčku s Famagustou a Ermisem. Hosté v Římě zanechali pouze zraněnou dvojici Antonio Candreva - Senad Lulić. Vrátit by se naopak měl uzdravený obránce Stefan Radu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 3.80 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)21105:44
2.SS Lazio (ITA)21104:34
3.Apollon Limassol (CYP)21012:23
4.Legia Varšava (POL)20020:20
Skupina K
Anži Machačkala - Tromsø IL  (čtvrtek 18:00)
Domácí Anži čeká utkání pravdy, protože potřebuje porazit čtvrté Tromsø. Na druhý Sheriff Tiraspol schází ruskému celku jediný bod, který by si rádo připsalo právě proti hostům z Norska. Ti budou s ruským fotbalem konfrontováni vůbec poprvé. Bude jejich premiéra úspěšná?

Ruskové jsou z historického pohledu jednoznačným favoritem, protože posledních sedm zápasů s norským týmem vyhráli, na domácí půdě pak soupeře z Norska porazili devětkrát. V kolonce nepříznivých výsledků norského souboje s Rusy vyzývavě září také porážka Molde FK od Rubinu Kazaň, které se díky celkovému vítězství 5:0 dostalo do základní skupiny Evropské ligy. Anži Machačkala má co napravovat, v minulém kole nestačilo na hosty z Londýna a s Tottenhamem prohrálo o dvě branky. Vědomí domácího prostředí by však mělo být naopak jistotou, neboť (kromě zmíněného duelu se Spurs) se poslední prohra Anži před vlastními diváky datuje zpět do sezony 2001/2002!

Evropská liga se však zdá pro Anži prokleta - už čtyři zápasy v řadě se její střelci nedokázali gólově prosadit! Stejnou noční můrou trpí také norské Tromsø, které již čtyři venkovní zápasy síť soupeře nerozvlnilo. Svěřenci trenéra Steinara Nilsena původně v základní skupině být neměli, ale na úkor distancovaného Besiktase se mohou prát o další body i finance. Tromsø se prezentuje spíše defenzivním stylem, což dokazují statistiky - ve dvou utkáních vystřelilo přímo na bránu jen jedinkrát! Přesto z toho byl gól v minulém zápase se Sheriffem.

Otázkou také bude, jak na Tromsø zapůsobí dlouhá cesta. V současné době je totiž klub sídlící na polárním kruhu nejseverněji postaveným mužstvem. Od toho nejjižnějšího (Maccabi Tel-Aviv) jej odděluje 4 299 kilometrů. Oba kluby v poměrně nedávné době zažily změnu trenéra. Dříve bohaté Anži nahradilo odcházejícího Guuse Hiddinka Gadžim Gadžijevem, Tromsø sáhlo při ukončení kontraktu s neúspěšným Agnarem Christensenem po jeho již zmíněném asistentovi. Změna trenéra zatím v případě Anži nenese kýžené ovoce, což dokládá poslední ligový duel. V něm Anži podlehlo hostům z Moskvy, tři body Spartaku vystřelil Jura Movsisjan. Utkání, které je na programu od šesti hodin, bude mít na starosti litevské trio sudích v podání Gediminase Mazeiky, Vytautase Simkuse a Sauliuse Dirdy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sheriff Tiraspol - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Kohouti z Londýna mají na dosah třetí výhru, která by favorizovaný celek notně posunula blíže postupu do další fáze. K tomu je zapotřebí jen jediná "maličkost" - porazit moldavský celek Sheriff Tiraspol. Po dvou vyhraných zápasech Evropské ligy čeká Tottenham další prověrka.

Tottenham dokázal skórovat už pětkrát, jeho obranu dosud nikdo v rámci Evropské ligy nepřekonal. Na svého čtvrtečního soupeře se dívá s odstupem čtyř bodů. I proto je v atraktivním duelu jasným favoritem. Pro Spurs pokračuje stoprocentní bilance na půdě evropských pohárů i když o základní skupinu muselo bojovat. Do cesty se týmu trenéra Villase-Boase postavilo Dinamo Tbilisi. Tottenham Hotspur ale díky drtivému skóre 8:0 bez větších problémů postoupil. Zásluhu na tom měla útočná dvojice v podání Roberto Soldado - Jermain Defoe. Anglický útočník se dvakrát radoval také v domácím utkání proti norskému Tromsø. Skvělou formu prokázal Defoe také v utkání proti Anži Machačkale, kdy načal skóre zápasu před druhou brankou Nacera Chadliho.

Zkušený útočník potřebuje vstřelit ještě jeden jediný gól na to, aby se vyrovnal Martinu Chiversovi. Ten se díky dvaadvaceti brankám stal nejlepším střelcem v historii Tottenhamu, pokud jde o Evropské poháry. Dobrou formu Kohoutů v posledním ligovém utkání odnesla domácí Aston Villa, která v Birminghamu podlehla soupeři o dvě branky. Portugalský stratég Villas-Boas s největší pravděpodobností zasáhne do sestavy vítězného týmu a dá šanci dalším hráčům. Mezi nimi by mohli být například Christian Eriksen, Moussa Dembele nebo Argentinec Erik Lamela. Po delší vynucené absenci by se do zápasu mohl zapojit také anglický reprezentační záložník Aaron Lennon.

Sheriff Tiraspol si také užívá velmi dobré formy, když naposledy v nejvyšší moldavské soutěži vyhrál devět zápasů z dvanácti. Jeho největší rival Veris ztrácí na Sheriff čtyři body. Právě Veris navštíví Sheriff Stadium tři dny po zápase s Tottenhamem. Trenér Vjačeslav Rusnac tak pravděpodobně po vzoru Portugalce Villase-Boase bude pečlivě volit rozložení sil svých svěřenců. Sheriff načal svou pouť skupinou K bezbrankovou remízou s Anži Machačkala, poté remizoval také s norským Tromsø.

Tottenham se s podceňovaným soupeřem již setkal. Ke svému zážitku se vrací Allan Nielsen, který byl přímým účastníkem atraktivního duelu. "Spurs čeká ve čtvrtek večer velmi těžký zápas. Jako profesionálové zkrátka nesmíte myslet na okolí, vejít na stadion a vnutit soupeři své pojetí hry. Není vůbec jednoduché hrát v Moldávii. Sheriff je jedním z nejlepších tamních týmů všech dob. Každý zápas s ním je velmi složitý, na což se každý z našich hráčů musí pečlivě připravit," radí svým svěřencům bývalý záložník londýnských Kohoutů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 5.25 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)22005:06
2.Sheriff Tiraspol (MDA)20201:12
3.Anži Machačkala (RUS)20110:21
4.Tromsø IL (NOR)20111:41
Skupina L
Šachtër Karagandy - AZ Alkmaar  (čtvrtek 18:00)
Fotbalisté Alkmaaru zvládli skvěle vstup do základní skupiny Evropské ligy a po dvou zápasech mají na kontě čtyři body, navíc to mohlo být ještě lepší. Po vítězství 1:0 na půdě izraelské Haify vedli až do samého závěru nad papírově největším konkurentem skupiny z PAOK 1:0, ovšem brankou ve třetí nastavené minutě se museli spokojit s remízou. Naopak Karaganda dvakrát ztratila náskok, a proto je s jedním bodem na třetím místě ve skupině.

Pokud chce kazašský výběr reálně myslet na postup ze skupiny, tak musí na půdě AZ bodovat a favoritem rozhodně není. Karaganda v úvodním utkání vedla na půdě řeckého PAOK 1:0, jenže čtvrthodiny před koncem inkasovala a v nastavení poté přišla i o bod. Doma s izraelským celkem vedla po poločase 2:0, jenže nakonec i tento náskok byl smazán a Šachtër nakonec musel být spokojen s bodem.

Kazašskému výběru se navíc vůbec nedaří na ligové scéně a do pohárové Evropy se v příštím ročníku možná neprobojuje. V tuto chvíle je reálný boj o třetí příčku, na kterou z páté pozice ztrácí jeden bod. Na druhou Astanu ztrácí již devět bodů a na vedoucí Aktobe dokonce šestnáct! V posledních pěti utkáních dokázal zvítězit jen dvakrát a je ve velké krizi.

AZ předvádí v holandské Eredivisii nevyrovnané výkony a patří mu po deseti kolech osmé místo se šestnácti body, ve vyrovnané konkurenci ale ztrácí na vedoucí Twente jen tři body. V minulém ligovém zápase porazil nováčka z Cambuuru v poměru 3:1.

Nový kouč AZ Dick Advocaat, který nahradil kvůli sporům v kabině Gertjana Verbeeka, by si rád vytvořil slušnou pozici do druhé poloviny. "I přes náročný program není důvod měnit osvědčenou sestavu, žádný z hráčů si zatím nestěžoval. Je to dobrá zkušenost pro mladé hráče a určitě se můžeme dostat hodně daleko. Šachtër je velmi dobrý tým a málem hrál Ligu mistrů, dokázal porazit i Celtic. Špatný zápas neodehrál ani proti Haifě. Pro nás by byl jiný než vítězný výsledek velké zklamání, tři body by nám daly do zbývajícího průběhu potřebný klid," uvedl zkušený šestašedesátiletý stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.80 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PAOK Soluň - Maccabi Haifa  (čtvrtek 19:00)
Soluňský FC PAOK přivítá v rámci třetího kola skupiny L Maccabi Haifu. Oba celky již dokázaly bodovat - domácí mají čtyři body, hosté jen jeden, stejný počet bodů mají i jejich zbylí konkurenti, tedy Alkmaar, resp. Karaganda.

Poté, co PAOK podlehl v předkole Ligy mistrů německému Schalke 2:3, dokázal řecký klub nastartovat skvělou sérii. V Evropské lize zatím zvládnul porazit kazašskou Karagandu a remizovat s nizozemským Alkmaarem, v řecké lize ve všech následujících zápasech zvítězil a pouze na Krétě s místním OFI pouze remizoval 1:1. Celkem tak drží napříč všemi soutěžemi sérii devíti zápasů bez porážky v řadě, proti Haifě může svou šňůru zakulatit.

To Haifa se momentálně snaží dostat z krize. Naposledy sice v domácí lize dokázala zvítězit 3:0, znamenalo to však pouze posun z příček nebezpečně blízkých sestupů do středu tabulky s osmi body po šesti zápasech. Ani v Evropské lize izraelskému vicemistrovi nijak zvlášť nedaří - zatím má pouze jeden bod za venkovní remízu 2:2 s Karagandou.

Mezi oběma kluby půjde historicky o první střet na evropské scéně. Když se podíváme na dosavadní výsledky mezi řeckými a izraelskými kluby, trendem posledních zápasů byla vítězství domácích, stalo se tak v posledních čtyřech příležitostech. Všechno tak hovoří pro svěřence Huuba Stevense, mezi něž se řadí i český útočník Tomáš Necid a slovenský reprezentant Miroslav Stoch, jenž je momentálně s pěti góly nejlepším střelcem v týmu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)21103:24
2.AZ Alkmaar (NED)21102:14
3.Šachtër Karagandy (KAZ)20113:41
4.Maccabi Haifa (ISR)20112:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
Miguel19

Bude hrát Rossi a Feghouli??

Reagovat
Pasha

Apollon - Lazio 2

Freiburg - Estoril 1

Bordeaux - APOEL 1

Liberec - Sevilla 2

PAOK - Maccabi 1

Trabzonspor - Legia 1

Frankfurt - Tel Aviv 1

Šeriff - Tottenham 2

Fiorentina - Panduri 1

Swansea - Krasnodar 1

Pacos - Dnepr 2

Valencia - St.Gallen 1

Dynamo Kyjev - Thun 1

PAOK - Haifa 1

Swansea - Kubaň 1

Takto na tiket

Reagovat
madridcan

4 zapasy ti odidu

Reagovat
Pasha

Všetko samozrejme nedám na jeden, pekne rozložím

Reagovat
smazaný uživatel

jako by to neco menilo

Reagovat
cepinzcegamy

krásný 4 skupiny a v každý jedna chyba

Reagovat
smazaný uživatel

to poznam

Reagovat
smazaný uživatel

jako ze by to cely bylo bez remizy a bez jakyhokoliv prekvapeni

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham, Dněpr, Frankfurt, Swansea výhra a Ludogorec neprohra

Reagovat
monty25

Už se večer těším na Bonyho v přímém přenosu na Fandovi. Konečně dávají někoho jiného než Frankfurt...

Reagovat
smazaný uživatel

stejně moc nechápu tohle nasazování týmů podle toho, jestli v něm hraje český hráč. Raději bych se včera koukal třeba na zápas Leverkusen - Sachtar než na zápas Bayern - Plzen, kde bylo dopředu jasné, co se bude dít. Pochybuji, že kdybychom neměli Plzen v Lm, tak dají do telky třeba zápas Bayern - BATE (bate místo plzně).

Největší lol je ale už několikaroční protěžování Arsenalu s Rosickým, kterej v 90% případech pro zranění na hřišti ani nebyl

Reagovat
FCSL

Arsenal tam je málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je naprostý nesmysl - vím o několika lidech, kteří sledují fotbal jen sem tam, a kdyby Plzeň nehrála, na jiný zápas by se možná ani nedívali. Pro nás, pravé fanoušky fotbalu existují streamy či sopcasty, kde si najdeme pro nás nejvíc interesantní zápas

Reagovat
ACSeRw!n

protoze to vysila ceska televize ?

Reagovat
smazaný uživatel

všechny zápasy over 1,5

Reagovat
FCSL

Darida debut

Reagovat
Godwinson

Darida

Reagovat
Pipo123

Radu v akcii ten človek našej obrane dodá 50% na kvalite

Reagovat
GEGE

Vidím,že hrajete v silné sestavě jestli toto nedáte...

Reagovat
Pipo123

No silná, veď nie je tam koho postaviť, najnovšie sa zranil Candreva a Lulič

Reagovat
feministka

Chiriches je boží !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GarethBaleCZ

neskutečný zákrok

Reagovat
feministka

+ to jak si předtím uplně s klidem přehodil toho utočnika Tiraspolu....

Reagovat
GarethBaleCZ

Připomíná mi stylem hry snad ještě techničtějšího vertonghena, táhne ho to dopředu snad ještě víc jak verta, a to je co říct

Reagovat
feministka

No přece jen oba dva se nemůžou tak hrnout dopředu, když hrajou spolu , ale je fakt, že se zatím tuhle sezonu Verts dopředu už tolik nehrne

Reagovat
smazaný uživatel

prekvapuje ma

Reagovat
GEGE

Si dělá prdel ten PAOK...

Reagovat
Pipo123

Čo chce viac Ederson ?

Reagovat
Darren Fletcher

Stoch už nedal dve penalty! v prvom polčase

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Stane se, ale tlak mají, tak snad tiket vyjde. Ale mohl mě uklidnit no

Reagovat
Darren Fletcher

no z 0:2 na 2:2 je okej, ale už to mohlo byť ružovejšie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Minister

Nechápem keď niekto nedá penaltu a aj tak ide v tom zápase kopať ešte jednu.

Reagovat
Kily
Reagovat
smazaný uživatel

a preco sa mu smejes ved to je skor na zaplakania

Reagovat
Pipo123

Cana, Keita, Hernanes najlepší na place, zvyšok nič extra. Malo to byť už aspoň 0:2

Reagovat
off-olda

Stoch

Reagovat
smazaný uživatel

Llorisovo citanie hry je uzasne a ta rychlost

Reagovat
smazaný uživatel

Míňo Stoch nedal 2 pencle. Tož stane se

Reagovat
Pipo123

Petkovič bude musieť zamakať, pretože tá kritika je už obrovská, doslova ho fans Lazia posielajú do pekla. Je to smerom dopredu neskutočná tragédia, ak neporazí Cagliari a AC tak nech si balí kufre

Reagovat
smazaný uživatel

to je vsetko tym ze nemate okrem Kloseho poriadnych utocnikov a nema kto davat gole

Reagovat
Pipo123

Skôr ide o hru zálohy, či je v útoku Klose, Floccari, Perea tak stejne sa do šancí nemôžu poriadne dostať, nevieme si proste vypracovať 100% šance. Vždy sa spoliehame na to že to ukope niekto strelov, či už Candreva alebo Hernanes

Reagovat
Pipo123

*strelou

Reagovat
smazaný uživatel

Floccari nikdy vela golov nedaval, Klose je vyslovene koncovy hrac ktory potrebuje servis.

Ja si myslim ze zmena by pomohla, niet na co cakat aj ked porazite Cagliari to nic neznamena, ti su vonku slabi, to nemoze byt meritko. Ak nie je vidiet vo vykonoch ziaden progres, chyba system, niet co riesit. Kto by pripadal do uvahy, padaju uz nejake mena?

Reagovat
Pipo123

Padajú, najviac trojica Reja, Pioli a Mihajlovič. Edy Reja už poskytol rozhovor a pripustil možnosť návratu na lavičku Lazia. Cagliari porazíme, ale ak nevyhráme nad AC tak myslím že Petkovič pôjde.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten Reja bude dobra volba ale najviac by to tam rozhybal taky Paolo Di Canio

Reagovat
F.Torres

Kadlec

Reagovat
db18

doklepávač

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Ten golman St. Gallenu je stasna dira

Reagovat
smazaný uživatel

L A T I C S!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nick

Reagovat
smazaný uživatel

Swansea

Reagovat
OVi.77

Není nad to mít Swansea jako poslední zápas na tiketu....

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Djibril

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že snima spadne letadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Menší kurzy už nebyly? Ale chápu, stačí když kape - i když v tvém případě..

Neberte to špatně (i ostatní pode mnou), ale vy nahážete několik tutovek na tiket a pak se divíte, že to nevyjde?

Reagovat
stas87

tak ja uz nepotrebujem honit peniaze za kazdu cenu,na LM som tymto stylom v cistom vyhral 500,dneska som tych zopar drobakov mohol mat tiez ja som to z valencie nakoniec zmenil,myslel som si ze swansea ma kvalitu na to dat 3 goly

Reagovat
smazaný uživatel

To chápu, já bych zase neřekl do St. Gallenu, že dostane takový výprask.

Reagovat
stas87

oni snad swansea ci koho prehravali len nedali sance.valencia prehrala doma so sociedadom...tusil som tam zradu nejaku inak som chcel dat fiorentinu ale taliani uz ma v zivote sklamali velakrat

Reagovat
mickey mouse

A tiket v háji...

Reagovat
Darren Fletcher

swansea kurva jeden zapas mi odisiel

Reagovat
stas87

tak kolko nas bude? co uz,povodne som tam mal valenciu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele