Anglická Premier League - souhrn 36. kola

24.04.2010, 15:42, aktualizováno 25.04.2010, 18:59
Komentáře a souhrny
Chelsea nadělila Stoke sedm branek a znovu předskočila Manchester United. Aston Villa porazila v derby Birmingham, Liverpool splnil povinnost, Everton porazil Fulham. Hull doma nestačil na Sunderland a po výhře West Hamu nad Wiganem sestupuje, stejně jako Burnley. Duel mezi Arsenalem a Manchesterem City skončil bezbrankovou remízou.

Chelsea FC - Stoke City 7:0

25.04.2010 17:00

Góly: 24. Salomon Kalou, 31. Salomon Kalou, 44. Frank Lampard (pen.), 69. Salomon Kalou, 81. Frank Lampard, 88. Daniel Sturridge, 89. Florent Malouda

Pokud někdo pochyboval o síle a psychické odolnosti Chelsea, musí si po pohledu na výsledek ze Stamford Bridge klepat na čelo. Blues hrající pod velkým tlakem s vědomím, že musí zvítězit, nezaváhali, Stoke zdemolovali 7:0 a těší se na vyvrcholení sezóny - duel s Liverpoolem, který nejspíše rozhodne o titulu. Hattrickem se blýskl vynikající Salomon Kalou.

Už od prvních minut bylo jasné, kdo je na hřišti pánem. Potters favorizovanému soupeři nestíhali a když po devíti minutách musel odstoupit zraněný Abdoulaye Faye, nevěstilo to nic dobrého. Za tři minuty zahrozil střelou Lampard, Sorensen pouze vyrazil, ale dorážející Ashley Cole, jenž se po několika týdnech objevil v základní sestavě Chelsea, byl zablokován. Ve 20. minutě poslal před branku přesný centr Paulo Ferreira a Sorensen ukázal skvělé reflexy proti hlavičce Drogby.

Ve 24. minutě přišel první modrý úder. Drogba parádně zpracoval dlouhá míč a poslal před branku milimetrový pas na Kaloua, jenž hlavičkou otevřel skóre. Druhý gól se přivezl ve 31. minutě. Opět v akci figuroval Drogba, jenž přistrčil na Lamparda. Střelu anglického středopolaře Sorensen pouze vyrazil a skluzující Kalou si připsal druhý přesný zásah. Naneštěstí pro Sorensena ale ve skluzu zasáhl gólmanovu roku a dobrých pět minut se kvůli ošetřování hostující jedničky nehrálo. Sorensen nakonec na nosítkách opustil hřiště a do branky musel Begovič. První zprávy hovoří o možné zlomenině lokte. Ještě do poločasu pak stihla přidat Chelsea třetí branku. Kalou na levé straně obešel Shawcrosse, který se však na něj pověsil a za nohu ho stáhl k zemi - penalta. Tu nemohl kopat nikdo jiný než Frank Lampard a bylo hotovo, za stavu 3:0 už nemohl nikdo pochybovat o to, že jde Chelsea zpět na první místo.

Ve druhém poločase pokračoval gólový koncert Ancelottiho družiny. V 52. minutě obešel dva obránce Kalou a bylo na něm vidět, že chce vstřelit i třetí gól, když místo nahrávky lépe postavenému Lampardovi sám zakončoval. Branku netrefil. V 68. minutě se už však útočník z Pobřeží slonoviny dočkal. Lampard mu připravil dobrou pozici, Begovič sice první střelu kryl, ale na dorážku už neměl. Za čtyři minuty mohla padnout další branka. Cole poslal míč Anelkovi, který ještě posunul Maloudovi, ale ten ze tří metrů branku trestuhodně minul. Další akci vedl Drogba s Anelkou, kteří si mezi sebou několikrát narazili míč. Francouzskému forvardovi ale pak míč utekl do strany, a tak musel nahrávat zpět na Maloudu, který pořádně zaměstnal Begoviče. Ten znovu kapituloval až v 82. minutě. Joe Cole poslal do vápna rohový kop a Lampard se místo hlavičky rozhodl zakončit elegantně vnější stranou kopačky a parádně překonal bezmocného Begoviče.

Ten musel lovit míč ze sítě ještě dvakrát. Poprvé v 87. minutě, když ho přesně prostřelil střídající Sturridge a podruhé o dvě minuty později. To znovu zapracoval Lampard, poslal míč Joeu Coleovi, který okamžitě centroval na Maloudu a nakonec i on se dočkal gólu. Potters si ze Stamford Bridge odváží nejtěžší porážku v Premier League, Chelsea se vrací na první místo.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Liverpool FC 0:4

25.04.2010 16:00

Góly: 52. Steven Gerrard, 59. Steven Gerrard, 74. Maxi Rodríguez, 90. Ryan Babel

Burnley se po včerejší výhře West Hamu ocitnulo nesmírně blízko sestupu. Pokud si chtělo udržet alespoň teoretickou naději na záchranu, nezbývalo mu nic jiného než dnes zvítězit. Ovšem na Turf Moor dorazil těžký protivník v podobě Liverpoolu. Clarets utkání nezvládli, prohráli 0:4 a stali se tak již třetím sestupujícím.

Úvodní část zápasu nepřinesla žádné výrazné šance ani na jedné straně. Velkou část akcí Liverpoolu zastavila nepřesnost, a to především ze strany Alberta Aquilaniho, který si ze začátku nevedl příliš dobře. První dobrou příležitost ke vstřelení branky mělo Burnley. Mladý zadák Ayala zastavil Elliota těsně před pokutovým území za hranicí pravidel a daroval tak soupeři standardní situaci z výborné pozice. Steven Fletcher s ní však příliš světoborně nenaložil - míč poslal těsně nad.

Tentýž hráč měl gól na hlavě i o pár minut později, tentokrát sice zakončoval hlavou, ovšem dopadlo to téměř obdobně. Poté dal o sobě vědět konečně také Liverpool. Z hranice šestnáctky vypálil kapitán Steven Gerrard, míč ale dokázal obětavým skluzem zastavit Cork. Ten naopak mohl těsně před přestávkou poprvé rozvlnil síť. Po Elliotově centru však hlavičkoval pouze do náruče Reiny.

V 52. minutě se dokázal Liverpool prosadit. Ke třem bodům nasměroval Reds záložník Steven Gerrard. Zkušený Angličan předvedl zajímavou akci s Aquilanim, následně vystřelil, a i díky jemné teči Corta mohl poprvé v zápase slavit. Už zanedlouho si však Gerrard zakřičel gól i podruhé. Tentokrát napřáhnul z dobrých 25 metrů a krásnou ranou do spodního rohu brány nedal Jensenovi šanci.

Burnley se snažilo na nepříznivý stav okamžitě odpovědět. David Nugent avšak na gólmana Reinu nevyzrál. Liverpool naopak pojistil své vedení ještě třetí brankou. Aquilani parádní přihrávkou poslal do šance Maxiho, který s ní dokázal naložit na výbornou. Závěrečné minuty se tak odehrály už jen z povinnosti. Hosté i přesto zaznamenali další přesnou trefu. V samotném závěru se do statistik zapsal také Babel.

Více informací k zápasu

Everton FC - Fulham FC 2:1

25.04.2010 16:00

Góly: 50. Victor Anichebe, 90. Mikel Arteta (pen.) - 36. Erik Nevland

Konfrontace vidiny příštího ročníku Evropské ligy a šetření sil na semifinále toho letošního měla překvapivě náboj až do poslední minuty. Stejně jako v minulém kole, kdy Toffees v závěru zachraňoval Cahill, také dnes o výhře liverpoolských rozhodla až Artetova trefa v nastavení. Evertonské naděje na pohárové umístění nicméně stále dýchají.

Fulham na trávník Goodison Parku vyrazil s devíti novými tvářemi. Odpočívat mohl Gera, Hangeland či Duff. Přesto ani "béčko" Cottagers svým pravidelněji nastupujícím kolegům nedělalo žádnou ostudu, i když do utkání logicky odstartovali aktivněji domácí. Jenom po dvou minutách mohli jít do vedení, kdyby Biljaletdinův dech beroucí volej neskončil pouze na tyčce. Další zvláštní obranné praktiky Cottagers, pokaždé chyboval váhavý Schwarzer, pak přinesly ještě dvě šance Yakubuovi. O to větší šok, vzhledem k tomu, že se gól v síti Fulhamu zdál být jen otázkou času, pak ovšem znamenal úder hostí. Může za to děsivá zpětná přihrávka jinak jistého Bainese, kterou záhy bez problémů zužitkoval Nevland ke vstřelení své teprve třetí branky v sezoně.

Tato branka nastartovala nejen Everton, ale i prozatím docela ospalý Fulham. Na zahozenou šanci Cahilla tedy okamžitě navázal Dempsey nepřesným volejem a pak tentýž hráč neuspěl ani krátce po přestávce. Místo toho tedy v 50. minutě Toffees srovnali. Riise se nedobře zbavil balonu, dovolil tak Artetovi krásně odcentrovat a i za přispění další dávky Schwarzerovy nejistoty skóroval žolík Anichebe. Ve zbývajících minutách si možná trochu nečekaně Karamelky nezvládly vytvořit soustavný tlak, vlastně ani na chvíli, přesto brzy mohl dokonat bleskový obrat Cahill. Jeho ránu po rohu však vychytal Schwarzer. Zápas se rázem proměnil v galavečer neproměněných šancí. Na jedné straně pálil trestuhodně jen doprostřed brány Okaka, na opačném konci hřiště zase Cahilla parádně vyčapal Schwarzer a Saha pro změnu těsně před koncem minul.

Tehdy už se zdálo, že Everton utkání do vítězného konce jen těžko dotáhne. Jenže po pádu Cahilla v souboji s Bairdem sudí Mason ukázal na penaltový puntík a navzdory mohutným protestům Londýňanů měl Arteta ideální možnost vystřelit svému týmu kruciální tři body. To se mu nakonec povedlo a Everton se tak udržel alespoň papírově v boji o poháry. Vůbec mu ale nepomohlo Burnley, které vysoko podlehlo Liverpoolu a udrželo tak mezi oběma celky od řeky Mersey propast pěti bodů.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Birmingham City 1:0

25.04.2010 13:00

Góly: 83. James Milner (pen.)

Neuvěřitelné drama a kouzla brankářů na obou stranách přineslo vypjaté derby o Birmingham. Hosté předvedli jeden z nejlepších výkonů ve vzájemných zápasech a především v druhé půli sahali po vedoucím gólu, jejich naděje však zhatil nejslabší článek City, Roger Johnson. Villans tak vítězstvím nad úhlavním nepřítelem živí naděje na Ligu mistrů, minimálně si ovšem pojistili Evropskou ligu.

Oba týmy se do zápasu pustily s vervou sobě vlastní a přes mírnou převahu domácích si první šanci vybojovali Blues. V deváté minutě poslal Bowyer chytrou kolmicí do vápna za obranu Larssona, včasné vyběhnutí Friedela však znemožnilo hostujícímu hráči zamířit mezi tři tyče.

Vypjaté derby stupňovaly od prvních minut tvrdé souboje, ve kterých si především hosté nebrali se soupeřem servítky a následnými protesty si několikrát koledovali o karetní trest. Tempo neustávalo ani po pětadvaceti minutách, po kterých se do první nebezpečné střely zápasu opřel Petrov. Toho chytrou přihrávkou našel osamoceného na vápně Cuellar a bulharský záložník tak mohl v klidu vypálit po zemi k tyči. Jeho pokus ukryl Hart nadvakrát do svých rukavic.

Za další dvě minuty dovolila ustupující obrana dobrou střeleckou pozici pro Downinga. I jeho pokus zpoza vápna dokázal hostující brankář parádně vyrazit. Na druhé straně nerozuměl rozehrávce Friedela Dunne a nechal míč dojít až k Larssonovi, který střelou bez přípravy přesně k tyči protáhl domácího brankáře.

Famózní zákrok pak musel vyčarovat v další minutě proti střele jeho bývalého spoluhráče Craiga Gardnera. Prakticky okamžitě střílel na druhé straně ve stoprocentní šanci Collins, mířil však pouze doprostřed branky a včasný reflex Harta znamenal pouze roh.

Celý poločas pak zakončila líbivá kombinační akce, na jejímž konci netrefil Carew hlavičkou levou tyč Joea Harta. Agresivní půle plná nebezpečných akcí tak skončila bez gólového efektu, ke kterému měli o trochu blíže domácí hráči.

A změna stran rozhodně nepřinesla změnu, co se týče atraktivity. V úvodních pěti minutách hned třikrát zahrozili hosté. Nejprve se za obranu dostal Jerome, kterého parádně vychytal Friedel. Míč vyrazil pouze k McFaddenovi, který se zasekávačkou zbavil Warnocka a jeho tečovaný pokus minul jen těsně vzdálenější tyč. Po rohovém kopu hlavičkoval Ridgewell a míč z brankové čáry musel vykopávat Downing.

Další průběh hry připomínal chaos. Birmingham záhy ztrácel míč při přechodu do útoku, Villans ztroskotávali na nepřesných přihrávkách. Další šance tak přišla až v 67. minutě, překvapivě opět ve vápně domácích. Po zpětné přihrávce Johnsona podklouzl Petrov a Bowyer měl v hloubi vápna plno místa. Jeho přízemní střelu však se štěstím vyrazil Friedel nad branku.

Na druhé straně nabídl alespoň náznak gólové střely Dunne, svou dlouho padající hlavičkou rozvlnil pouze horní síť. Obrovskou šanci měl třináct minut před koncem Heskey, který využil nedorozumění v defenzívě a lehkým přizvednutím míče překonal Harta, zamířil však jen těsně vedle tyče. Z následného rohu hlavičkoval tvrdě Dunne, přestřelil břevno o necelý metr.

V 82. minutě přišel zlomový okamžik celého zápasu. Agbonlahor unikl obraně a zkrat Johnsona, který po celý zápas nestíhal domácího rychlíka, znamenal pokutový kop. K němu se postavil James Milner, a zatímco Hart skákal ke své levé tyči, poslal míč doprostřed branky.

Poslední minuty si hlídali domácí hráči se vší pečlivostí, a když v první minutě po avizované nastavované době zablokoval jedovatý pokus Dunne, bylo jasné, že Aston Villa uhájí své království v Birminghamu. Přesto, že se Agbonlahor vzdal své série gólů v závěru, přichystal pro Milnera osm minut před koncem rozhodující penaltu.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Manchester City 0:0

24.04.2010 18:30

Góly: -

Už ani teoretickou šanci na zisk titulu Arsenal nemá. Může za to dnešní bezbranková remíza s Manchesterem City. Ten většinu zápasu strávil zalezlý na své půlce, ale na druhou stranu kýžený bod nakonec uhrát dokázal a na čtvrtý Tottenham tak nyní ztrácí už jen pouhý bod. Kanonýři naopak už jen těžko přijdou o svou třetí příčku.

Ukázková nuda v Londýně. Jakkoliv se taková představa možná před zápasem zdála nereálná, nakonec se změnila v drsnou skutečnost. Lukasz Fabianski se za celý první poločas nemusel vytasit ani s jediným, byť sebebanálnějším zákrokem, zatímco Givena prověřila tak akorát Nasriho střela z úhlu. Taková je vizitka útoků obou mužstev. Jeden z nich jako by prakticky neexistoval a každou jeho minimální snahu spolehlivě vygumovala dvojka Silvestre-Campbell. Druhému pro změnu zoufale vázla finální, respektive spíš předfinální fáze. Faktem zůstává, že Arsenal nezaujatému divákovi nabídl alespoň pár povedených kombinací, kdežto ManCity ani to ne. Z jeho řad lze ovšem rovněž vyzdvihnout práci obou stoperů, zejména pak Kola Tourého, který se od Van Persieho prakticky neodlepil a v součtu mu žádnou pořádnou šanci nedovolil. I všeobecně defenzivní taktika Citizens neměla výraznějších trhlin. Perfektně nabourávala nejen divákův dojem ze zápasu, ale i klasickou hru Arsenalu.

V druhém dějství už ManCity svá zadní vrátka alespoň trochu pootevřelo a brzy také přeskupilo řady z rozestavení 4-5-1 na variantu se dvěma útočníky. To napomohlo k mírnému vyrovnání ofenzivních sil, ale adekvátní porci gólových šancí diváci stále postrádali. Konečně první pořádná střela druhé půle, příchozí v 70. minutě, s sebou pak rovnou přinesla těžké zranění Givenovi. Ten se totiž po Diabyho štiplavé ráně natáhl tak nešťastně, že si udělal něco s ramenem a podle zásahů, které podstoupil hned na hrací ploše, i brankářova pláče lze předpovídat, že si v této sezoně už nezachytá. Jeho náhradník, debutant Nielsen, se potom v brance sice nemusel příliš ohánět, ovšem do konce zápasu přihlížel soustavné převaze soupeře. Ten navíc nebyl daleko vedoucí branky v 84. minutě, kdy z nadějné pozice zahrával přímý kop Van Persie a jeho kroucený míč minul levou šibenici Nielsenovy svatyně doslova o chlup. Sám Faeřan (mimochodem první příslušník tohoto malinkého státu, který kdy startoval v Premier League) pak musel zasahovat jen proti slabému Bendtnerovu projektilu ze značného úhlu.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Portsmouth FC 2:2

24.04.2010 16:00

Góly: 26. Ivan Klasnić, 28. Kevin Davies - 54. Aruna Dindane, 68. Aruna Dindane

Na jednu stranu možná zbytečná ztráta vyhraného utkání, na stranu druhou zároveň bod postačující Boltonu díky prohře Hullu k definitivní záchraně. Ve zbytku sezony tak Coyle může dát ještě další příležitosti duu Weiss - Wilshere, které se dnes odděleně zasadilo o obě branky svého mužstva.

Jakkoliv oba týmy teoreticky měly postrádat větší dávku motivace, na Reebok Stadium se od počátku bylo na co koukat. Mohl za to především domácí celek, který celou první třetinu bezproblémově udávalo tempo hry. To zpravidla nebylo nikterak pomalé, energičtí mladíci Weiss s Wilsherem se moc chtěli ukázat a šlo to na nich pěkně vidět. Přesto zatím první šance Boltonu tvořili jiní borci. Slabá Taylorova střela z přímého kopu už ve třetí minutě vypadla Jamesovi z náručí a Cahill bleskurychle navázal krkolomnou dorážkou, která lízala levou tyč soupeřovy svatyně. Další příležitosti Trotters už ale pro změnu James bezchybně likvidoval. To když si zanedlouho doskočil pro Taylorovu hlavičku po krásném obloučku od Daviese.

Bolton tomuto zápasu vskutku od prvních okamžiků neohroženě dominoval, Pompey měli zájem tak akorát na nahodilých šancích. Do této kategorie spadají i dva Utakovy pokusy prakticky z ničeho, přičemž po jednom se neomylně vrhnul Jaaskelainen a ten druhý prosvištěl těsně vedle levé šibenice Finovy klece. Jenže permanentní územní převaha zpravidla přináší více šancí a Bolton naneštěstí pro Portsmouth ty dvě následující bez váhání využil. Může to být náhoda, ale také nemusí, že na obou těchto brankách Wanderers mělo lví podíl talentované duo W+W. Poprvé v 25. minutě Wilshere ideálně posadil míč na hlavu Klasniče a ten Coyleovi jasně ukázal, že měl v minulosti dostávat na úkor Elmandera více prostoru. Hned za dalších šedesát sekund se pro změnu ukázal Weiss, když si odvážně prohodil nezkušeného Sowaha a na hraně ofsajdu překrásně našel hladce skórujícího Daviese.

I když jim většinové držení míče nadále nic neříkalo, Pompey se posléze ještě o něco přiblížili gólu. Ovšem Smithova pozemní rána skončila pouze na tyči a Dindane pro změnu po individuální akci vysoko přestřelil. Bolton tak svého protivníka převyšoval mimo jiné, i co se efektivnosti týče. V druhé půli však takové lekce udílel spíše Portsmouth. Respektive stačil mu jeden protiútok, ďábelsky rozevřená obrana Boltonu a dostal se ke svému soupeři na rozdíl jediného gólu. Dindane si totiž krásně narazil s Piquionnem a pak podivným kopem překonal bezmocného Jaaskelainena. Od té doby už se hrálo prakticky rovnoměrně na obě branky. Hlavičku Piquionneho, kterou bravurně zlikvidoval spolehlivý Fin, vyvážil na opačném konci hřiště pokus Daviese, který až na brankové čáře blokoval Smith.

A jelikož se vyrovnala hra samotná, bylo docela nasnadě dorovnat i skóre, čehož se modří dočkali v 68. minutě. Tehdy zase Dindane dostal ideální míč před branku a svou roli splnil tak, jak se od něj očekává. Jeho asistentem byl tentokráte Utaka, jenž ho teď hledal pro změnu z levé strany. Portsmouth posléze docela dobře rezignoval na snahu celý zápas ještě otočit a spíš spokojeně držel aktuální remízový stav. To Boltonu zrovna nevadilo, jen v poslední minutě nastavení centroval Lee a Daviesův rozvážný pokus trochu polechtal pravou tyč Jamesovy svatyně.

Více informací k zápasu

Hull City - Sunderland AFC 0:1

24.04.2010 16:00

Góly: 7. Darren Bent

Hull po dvou sezonách v Premier League končí. Sunderland se dnes na KC Stadium díky Bentově trefě radoval z těsného vítězství. Domácí měli několik příležitostí, ve 41. minutě dokonce prováhali výhodu pokutového kopu.

Hull se tak po Portsmouthu stal druhým sestupujícím celkem Premier League. Prohra se Sunderlandem a zároveň úspěch West Hamu proti Wiganu znamená, že Tigers ztrácí dvě kola před koncem šest bodů, Hammers kvůli výrazně horšímu skóre již nemůže ohrozit. Přitom vše se mohlo vyvíjet jinak, to by ale Jimmy Bullard musel ke konci prvního poločasu proměnit pokutový kop. Zápas navíc obě mužstva dohrávala v deseti, v poslední minutě prvního dějství byl vyloučen domácí Altidore a hostující Hutton.

Hull znovu nezvládl začátek utkání - inkasovat mohl již po třech minutách hry. Steed Malbranque si v pokutovém území našel dostatek volného prostoru, přihrál mladičkému Jordanu Hendersonovi. Ten ale šanci prováhal a z deseti metrů neuvěřitelně přestřelil. Nicméně defenziva domácích se z úvodní situace nepoučila. A Malbranque byl o pár okamžiků zpět. Z nebezpečné pozice se tentokrát pokoušel zakončovat sám, mířil nad branku. Po těchto dvou momentech se již žádný z příznivců domácích nemohl divit, když v 7. minutě otevřel skóre Darren Bent. Centr Huttona z pravé strany prodloužil Kenwyne Jones, Bent na vzdálenější tyči mířil prakticky do odkryté klece. Byl to jeho 25. gól v sezoně - 0:1.

Domácí se k první vážnější akci dostali zhruba ve 20. minutě. Barmbyho centr znamenal pouze rohový kop, po tom mohl z dobré pozice pálit Folan. To by se ale nejprve musel trefit do skákavého míče. I další rohový kop znamenal pro Black Cats nebezpečí. Bullardův centr ze šesti metrů tečoval Gardner. Brankář Gordon si ale poradil bez větších problémů a míč ukryl do náručí. Postupem času se hra začala vyrovnávat, žádný z celků si vyloženou příležitost nepřipravil.

Bullard svým pasem oslovil Barmbyho, ten hlavičkoval nad. Ve 36. minutě měli domácí další výbornou šanci. Altidore poslal Folana do samostatného úniku, ten ale vystřelil unáhleně a Gordon, sic s problémy, dokázal ránu vyrazit na roh. A byl to znovu Folan, který se objevil u výrazné situace prvního poločasu. Útočníka sice obral o míč Hutton, přesto se k balonu ještě probojoval Geovanni. Toho ale ve vápně srazil bývalý hráč Tigers, Michael Turner. Jimmy Bullard obvykle penalty s přehledem proměňuje - nyní se ale netrefil čistě a rána se odrazila pouze od tyčky.

Když se již rozhodčí chystal pískat konec první půle, šel z každého týmu ještě jeden hráč o něco dříve do sprch než jeho spoluhráči. Altidore se s Huttonem rval o míč blízko pomezní čáry. Obránce Sunderlandu poté podle hodil míč na hlavu svého soupeře. Altidore si nenechal nic líbit a hlavičkou srazil Huttona na zem. Oba hráči pochopitelně viděli červenou kartu.

Hull mohl v 67. minutě děkovat pouze brankáři Dukeovi, když parádním zákrokem vytáhl ránu Cany z pětadvaceti metrů. Domácí si nedokázali vytvořit žádnou výraznější příležitost, nakonec ale byli blízko vyrovnání. Střela Andyho Dawsona z dvaceti metrů nevypadala nebezpečně, před Gordonem ale nebezpečně zaplavala a skotský brankář ji jen s problémy likvidoval. Na druhé straně pálil mimo Meyler.

Jedinou radostí domácích fandů tak bylo snad pouze pozdější vykázání kouče hostů Bruce na tribunu za jeho neustálé protesty. Nakonec to byla ale opravdu jediná radost, Hull dnes na Sunderland nestačí a v Premier League končí.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wigan Athletic 3:2

24.04.2010 16:00

Góly: 31. Ilan, 45. Radoslav Kováč, 77. Scott Parker - 4. Jonathan Spector (vl.), 52. Hugo Rodallega

West Hamu chybí již pouze krůček k udržení v Premier League. Po dnešní vítězné přestřelce s Wiganem mu stačí již pouze zítřejší nepříznivý výsledek Burnley. Za domácí se postupně trefil Ilan, český záložník Kováč, rozhodující branku vsítil Scott Parker. Ještě jednu branku vstřelil domácí hráč - Jonathan Spector otevřel skóre vlastní brankou. Druhou branku Wiganu dal Rodallega.

West Ham tak překazil naděje Hullu. Ten se stal dnes druhým sestupujícím - dvě kola před koncem ztrácí již šest bodů, Hammers kvůli výrazně horšímu skóre nemůže předskočit. Pokud by zítra Burnley na vlastním stadionu neporazilo Liverpool, mohl by Gianfraco Zola se svými svěřenci slavit udržení. Přesto to dnes měli těžké. Již po čtyřech minutách prohrávali po vlastní brance Spetora. Do konce poločasu se jim ale ještě podařilo utkání otočit ve svůj prospěch. Trefil se Ilan s Kováčem. Domácí měli ale veliké problémy s nebezpečnými rohovými kopy Latics. Z jednoho z nich se v 52. minutě trefil Hugo Rodallega. Dvanáct minut před koncem ale zápas rozhodl dalekonosnou střelou Scott Parker.

Hosté začali lépe. Rodallega ve 4. minutě dokázal pro svůj tým vybojovat rohový kop. Watsonův nebezpečný centr chtěl do bezpečí uklidit Jonathan Spector, nakonec ale po jeho teči zamířil míč do branky - 0:1. West Ham mohl vyrovnat po několika málo minutách. Carlton Cole si již obhodil brankář Kirklanda a chtěl zamířit do prázdné klece, na brankové čáře mu ale radost překazil obránce Caldwell. Postupem času se hra přenesla spíše do středu hřiště. Domácí měli míč častěji na svých kopačkách, do zakončení ani do pohledných akcí se ale příliš nepouštěli.

Wigan byl dokonce velice blízko navýšení svého náskoku. Z pětadvaceti metrů napřáhl James McCarthy, potenciální jednička Albionu, Robert Green, ale dokázal, že letos je ve velice solidní formě. Parádním zákrokem se mu podařilo střelu vytěsnit na břevno. To se později ukázalo jako rozhodující moment, zatímco se totiž Latics nepodařilo vstřelit druhou branku, Kladiváři srovnali krok i skóre. Parker parádní uličkou z vlastní půlky objevil nabíhajícího Ilana. Brazilský útočník nahrál Coleovi, ten ve vápně přešel přes Melchiot s Caldwellem a nahrál svému útočnému parťákovi zpět. Ilanovi již nedělalo problém do prázdné klece zamířit - 1:1.

Domácí se poté dožadovali, možná i oprávněně, pokutového kopu. Cole si nabíhal na Nobleův centr, podle všeho ho ale k zemi srazil bránící Titus Bramble. Rozhodčí ale dal jasný pokyn - pokračovat ve hře. Nakonec se ale spravedlivost ukázala. V páté minutě nastaveného času zařídil West Hamu vedení Radoslav Kováč. Nobleho přímý kop dokázal ještě Kirkland vyrazit, Kováč ale z bezprostřední blízkosti napálil hlavou dorážku do odkryté sítě - 2:1.

Za hosty se dobře ukazoval střídající Victor Moses. Po pěkné kombinaci se objevil v solidní pozici, střílel mimo. Hosté pokračovali v aktivitě - Watson našel Diameho, jeho střelu ale tečoval jeden z obránců. K rohovému kopu se postavil obávaný muž Watson, míč prodloužil Moses. Rodallegovi již pak nedělalo příliš potíží na vzdálenější tyči Greena propálit - 2:2. Hráči domácích se ještě rozčilovali, podle nich poslal autor druhé branky míč do sítě rukou. Sudí zůstal neoblomný.

Domácím inkasovaný gól hodně uškodil. Wigan se nyní dostával do nebezpečných útoků. Velice dobře si počínal rychlý N'Zogbia. Toho musel zastavit nepřiměřeným faulem Spector. Za to byl odměněn žlutou kartou. Hammers se ale ještě odhodlali k závěrečnému tlaku. Kováč svou hlavičkou trefil pouze břevno, Parker již zamířil do sítě. Po přihrávce Franca napřáhl zpoza pokutového území. A jeho nepředvídatelná rána doplula až za Kirklandova záda - 3:2.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Blackburn Rovers 1:1

24.04.2010 16:00

Góly: 81. Sylvan Ebanks-Blake - 28. Ryan Nelsen

Kromě Boltonu hlásí teoretickou záchranu rovněž Wolverhampton. Také jemu k ní stačila i jen pouhá remíza s Blackburnem, kterou mu až deset minut před koncem vystřelil Ebanks-Blake. Letos poměrně impotentní útočník se tak stal hrdinou Molineaux a po zápase si ho dokonce na ramenou potěžkal dav fanoušků. Ze tří nováčků už se potřebuje zachraňovat pouze Burnley.

S Vlky to přitom po první půli nevypadalo vůbec dobře. Už v osmé minutě rozhodčí upřel penaltu Salgadovi. Za nějakých pět minut se u tyčky objevil nikým nehlídaný Olsson a Wolves si museli oddechnout podruhé. Do třetice to potom byl Chorvat Kalinič, kdo se mohl prosadit, ze slušné pozice ale vypálil jenom do tyčky. Když už to tedy vypadalo, že Wolverhampton divoký začátek přežilo bez úhony, přišla v minutě 27. už opravdová rána. Tu McCarthyho ovečkám zasadil Nelsen, když se trefil po rohu za přispění pofiderního počínání si golmana Hahnemanna. Vlci se z takového úderu oklepávali dost dlouho a svou první šanci představili de facto až v poslední minutě první půle. Craddock však se svým volejem zpoza zadní tyče nepochodil.

Druhá část už byla přeci jen o poznání vyrovnanější. Wolves patnáctiminutová pauza jenom prospěla. Přesto brzy nechali zakončovat N‘ Zonziho a třásli se i při nepřesném přímém kopu Andrewse. Sami zahrozili vlastně jen biliárem v pokutovém území hostí, který skončil odvrácenou hlavičkou Craddocka. Svou největší šanci zápasu, pomineme-li gólovou situaci, si pak domácí schovali až pro 69. minutu, kdy z dálky nadějně a těsně vedle pálil Milijaš. Za dalších deset minut už pak došlo na onen míč v síti Blackburnu. Rozhodla přemíra prostoru pro Jonese na levém okraji hřiště, čehož následně domácí záložník využil k centru na Ebankse-Blakea a ten hlavičkou od tyče skóroval. Jakákoliv radost Wolves mohla být nicméně předčasná, neboť v 88. minutě je ještě podruhé v zápase musela zachraňovat branková konstrukce. Tentokrát se vzepřela Andrewsově bombě.

Více informací k zápasu

Manchester United - Tottenham Hotspur 3:1

24.04.2010 13:45

Góly: 58. Ryan Giggs (pen.), 81. Nani, 86. Ryan Giggs (pen.) - 70. Ledley King

Manchester United je první! Alespoň do zítřka, kdy může odpovědět Chelsea. Rudí Ďáblové porazili Tottenham, což se předtím nepovedlo Arsenalu, ani Chelsea, a na svého londýnského soupeře vyvinuli obrovský tlak. Dvěma góly se zaskvěl Ryan Giggs, oba byly z penalty.

V základní sestavě chyběl Wayne Rooney, kterému se znovu ozvalo tříslo a nefiguroval ani mezi náhradníky. Na první příležitosti jeho "záskoku" Dimitara Berbatova si musel počkat až do 29. minuty. Bulharského forvarda ale obětavým zákrokem zastavil Ledley King. Vzápětí využil chyby v obraně soupeře Valencia a vyslal na Gomese přízemní střelu, s níž si ale hostující gólman poradil.

Jen za další dvě minuty našel skvělým pasem Nani Patrice Evru, ale levý bek přestřelil. United však očividně zvýšili rychlostní stupeň a bylo na Tottenhamu, zda dokáže reagovat. Čtyři minuty před koncem zpracovat Rafaelův centr Berbatov, odpoutal se od Assou-Ekotta a vypálil. Nad břevno.

Po deseti minutách druhého dějství načechral míč po rohovém kopu do vápna Evra a Berbatov ho hlavičkou poslal před brankáře, kde na něj ale nedosáhl skluzující Fletcher. Gomes si mohl oddechnout. Vzápětí pálil na druhé straně Palacios, Van der Sar byl připraven. Otevřený zápas přinesl první gól v 58. minutě, kdy se do šestnáctky vřítil Evra a byl faulován Assou-Ekottem. K exekuci penalty se postavil kapitán Ryan Giggs a nedal přesně mířenou ranou Gomesovi šanci, ačkoliv si brazilský gólman na míč sáhl.

V 70. minutě však jako blesk z čistého nebe udeřili Spurs. Rohový kop Garetha Balea našel hlavičku Kinga, jenž vystoupal nejvýše a nachytal u tyče stojícího Rafaela, jenž nedokázal míč odkopnout. Iniciativu ale poté opět převzal Manchester a devět minut před koncem se dostal zpátky do vedení. Macheda poslal míč na Naniho a ten skvělou střelou rozjásal zaplněné tribuny Old Trafford. A aby bylo hotovo, čtyři minuty před koncem fauloval Palacios Naniho a Ryan Giggs se ani napodruhé z penalty nemýlil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC36255693:3280
2.Manchester United36254781:2879
3.Arsenal FC36226878:3972
4.Tottenham Hotspur35197963:3764
5.Aston Villa361713651:3564
6.Manchester City351712669:4263
7.Liverpool FC361881061:3362
8.Everton FC361512959:4957
9.Birmingham City3612111335:4447
10.Sunderland AFC3611111447:5344
11.Blackburn Rovers3611111438:5444
12.Fulham FC3511101436:3943
13.Stoke City3510131233:4443
14.Bolton Wanderers36991840:6536
15.Wolverhampton Wanderers368111729:5235
16.Wigan Athletic36981935:6935
17.West Ham United368101844:6234
18.Hull City366102032:7328
19.Burnley FC36762337:7827
20.Portsmouth FC36672331:6416
Bodové odečty
Portsmouth FC-9za uvalení konkurzu kvůli finančním problémům

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1084)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele