Anglická Premier League - souhrn 19. kola

26.12.2008, 16:00, aktualizováno 26.12.2008, 20:13
Komentáře a souhrny
Aston Villa zachránila ze šlágru s Arsenalem alespoň bod. Liverpool porazil Bolton a stále drží první místo před Chelsea, která zdolala WBA. Čela se drží Manchester United, jehož zachráncem na hřišti Stoke se stal Tevez. Manchester City deklasoval Hull...

Stoke City - Manchester United 0:1

26.12.2008 13:45

Góly: 83. Carlos Tévez

Manchester se na triumf nad outsiderem ze Stoke nad očekávání příliš natrápil. Hostující příznivci mohou blahořečit Tevezovi, že při Berbatovově akci stál tam, kde stál.

Potters se na favorita vrhli bez špetky ostychu a hned zkraje utkání mu dávali najevo, že tentokrát si napráskat nenechají. Ve druhé minutě se za nepovedenou střelou spoluhráče vydal dravý Fuller, zboural nedůrazného Evanse, avšak posléze v jasné pozici přestřelil. Tentýž forvard domácích strašil soupeře svou aktivitou i nadále. V 16. minutě se hostující defenzivě opět ztratil balon v záři slunce a tentokráte už musel van der Sar ven z brány, aby zlikvidoval další Fullerovu šanci. Rychlonohý útočník Stoke byl asi jediným, na něhož se v těchto okamžicích dalo dívat. I když například ve 23. minutě na něj byl celkem veselý pohled. Tehdy byl vyslán po levé straně, pronikl do pokutového území, jenže poté ztratil kontrolu nad dolními končetinami a svalil se na zem.

Manchester se osmělil až vzápětí. V titulní roli všech jeho nebezpečných akcí byl Wayne Rooney. Ten nejprve ve 26. minutě proměnil delikátní centr Nevilla akorát v hlavičku přímo do Sorensena, ke konci poločasu pak sice udržel proti přesile míč na kopačkách, ovšem jeho následný projektil ztečoval chumel těl nad branku. Alex Ferguson tak měl kopu důvodů, proč odcházet do kabiny značně rozmrzelý.

Po zahájení druhého dějství však jeho svěřenci začali víceméně určovat tempo hry. Byli lepší, což stvrdila nejprve nevýrazná střela Teveze, poté prudká přízemní rána z dálky s osobitým podpisem Paula Scholese, kterou Sorensen vyrazil na roh jen s obtížemi. Ani Potters se ovšem nenechali zahanbit. Fuller odpověděl projektilem podobného ražení, jako toho Scholesova, po hodině hry zase stála na konci dlouhého autu Delapa nepřesná hlavička Pugha.

V těchto chvílích obranná linie Red Devils sotva stíhala odvracet jeden atak soupeře za druhým. Stoke všem ukazoval, že fotbal hrát umí, když na to přijde. Třeba jako v 67. minutě, kdy Potters velmi povedeně zahranou standardní situací vyšachovali zadáky United a jen nepříliš přesná finální příhra na Delapa zabránila vynikající gólové příležitosti. Takhle jen pravý záložník Stoku zakončoval z nulového úhlu přímo do van der Sara.

Ačkoliv se Potters momentálně věhlasného soka vůbec nebáli a bušili do něj, co to jen šlo, po zbytečném vyloučení Andyho Wilkinsona museli trochu zastrčit drápy. Pravý bek domácích šel předčasně pod sprchy za další žlutý faul, tentokráte zezadu nevybíravě podrazil Ronalda. Ztrestat tuto nesmyslnou červenou kartu mohl ihned v 77. minutě střídající Berbatov, hlavou však zacílil nad břevno. Nestabilní tlak hostí dlouho šance nepřinášel, nenápadná akce z 84. minuty však přeci jen znamenala gól. Berbatov udržel míč na okraji šestnáctky a směroval střílený pas křížem pokutového území. Ten zblízka usměrnil do sítě pohotový Tevez. ManUtd už si pak vedení celkem hravě pohlídalo. Naopak ještě mělo jednu příležitost, jak ho navýšit. Dvě minuty před vypršením řádné hrací doby střílel z přímého kopu těsně mimo Ronaldo.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Bromwich Albion 2:0

26.12.2008 14:00

Góly: 3. Didier Drogba, 45. Frank Lampard

Londýnská Chelsea si na druhý svátek vánoční připsala důležité tři body proti West Bromwichi, Blues o svém vítězství rozhodli v prvním poločase, když se dokázali trefit na začátku a pak ke konci první pětačtyřicetiminutovky.

Londýnský klub začal utkání velice dobře, už ve třetí minutě totiž vstřelil branku Didier Drogba, mohutný útočník se prosadil hlavou po přesném pasu od Joea Colea - 1:0. I další akce podnikala domácí Chelsea, Lampardova dělovka z dálky se neujala. V 19. minutě střílel opět Lampard, jeho rána se otřela o boční síť branky. Blues v průběhu prvního poločasu dominovali a hosty k ničemu vážnějšímu nepustili. Do poločasu se ještě jednou měnilo skóre, tentokrát se prosadil Frank Lampard, který ale měl velmi zjednodušenou úlohu, protože zakončoval do prázdné branky - 2:0.

Chelsea si ve druhém poločase náskok hlídala a dokonce mohla přidat i další trefy. V několika šancích se objevil Didier Drogba, ale druhou branku v utkání nepřidal. Útočník z Pobřeží slonoviny se v 54. minutě dokázal prosadit přes obranu hostí, ale brankář West Bromwiche ho vychytal. Tentýž hráč měl o tři minuty později další možnost, ale ani nadvakrát nedokázal střelu propasírovat mezi tři tyče. West Bromwich hrozil jenom sporadicky, z dálky zkoušel štěstí Chris Brunt, jenomže Petr Čech byl připraven. Čtvrthodiny před koncem vymyslel pěkný centr na hlavu Alexe Michael Ballack, brazilský stoper však mířil mimo. Do konce zápasu se už nic nestalo, a tak Chelsea zaslouženě vyhrála 2:0.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Fulham FC 0:0

26.12.2008 14:00

Góly: -

Fulham odcestoval na White Hart Lane s touhou dovést konečně zápas na půdě soupeře do vítězného konce. Bude si ale muset několik dní zase počkat, protože proti Tottenhamu na tři body nedosáhl. Zápas vítěze nepoznal.

První poločas nabídl poměrně velký počet šancí, většinu však až v jeho druhé půli. Za zmínku z úvodních minut stojí snad jen brzké střídání mladíka Huddlestona, kterého na trávníku nahradil Jermaine Jenas. Skóre se poprvé mohlo změnit v 27. minutě. Do zajímavé střelecké pozice se dostal domácí špílmachr Luka Modrič a pořádně svou střelou, i když nepřesnou, vystrašil všechny hráče Fulhamu. Už za minutu diváci sledovali příležitost na druhé straně. Na levé straně se dostal k míči Dempsey, přihrál Bullardovi, jehož centr do pokutového území doputoval až k Andymu Johnsonovi, který ale mířil pouze do náruče gólmana Gomese.

Zahanbit se nenechal ani domácí Aaron Lennon. Na jeho tvrdou a nebezpečnou ránu musel vytáhnout skvělý zákrok Mark Schwarzer, jenž nakonec míč odvrátil alespoň na roh. Krátce na to nemířil hlavou přesně stoper Ledley King a jeho nevyužitá šance jej mohla klidně hodně mrzet, jelikož v 35. minutě málem úspěšně zakončil Clint Dempsey. Proti jeho pokusu se ale vytáhl brankář Gomes. Také Fulham musel ještě před přestávkou vystřídat. Zraněného Bullarda nahradil Etuhu.

Po změně stran dlouhou dobu žádná skutečná gólovka nepřicházela. Ze začátku měl mírně navrch Tottenham, který se držel na polovině Fulhamu a měl mnohem častěji míč na svých kopačkách. V koncovce ale pokaždé zklamal, a tak v 57. minutě málem inkasoval. Po standardní situaci ze zajímavé pozice pálil nepřesně po zemi obránce Paul Konchesky.

V 66. minutě našel Jenas volného Assou-Ekotta, jehož centr tečoval hlavou jeden z nejmenších hráčů na hřišti Luka Modrič a poslal jej jen těsně vedle. O šest minut později pálil pro změnu Pavljučenko a jen teč jednoho z obránců zachránila Fulham od inkasování. Spurs se v závěru snažili vstřelit vytoužený gól, jenže nakonec se museli smířit s pouze jedním bodem. A to mohou být rádi, jelikož svou velkou příležitost nevyužil Andy Johnson.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - West Ham United 1:4

26.12.2008 14:00

Góly: 8. Nadir Belhadj - 20. Jack Collison, 67. Carlton Cole, 70. Craig Bellamy, 83. Craig Bellamy

Strhující klání na svou stranu nakonec strhli produktivnější Kladiváři. Zvláště heroické představení Craiga Bellamyho bylo příčinou výsledného debaklu Pompey v poměru 1:4.

Oba celky se hned od časných minut nešetřily. To dokazuje i počáteční jednoduchá rovnice. První vážnější šance - a hned s gólovou tečkou. Třebaže byli zpočátku aktivnější hosté, nejdříve udeřil Portsmouth. Po skvělé práci Davise se v osmé minutě nemýlil výletník z obrany, Francouz Belhadj. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, i když nebyla zrovna tou pravou. Jack Collison se skvěle uvolnil a Jamese by zřejmě překonal, kdyby ovšem jeho pokus nemířil akorát do boční sítě.

Tentýž hráč si to však vynahradil v minutě dvacáté. Rychle zahraná standardní situace dala trochu prostoru Coleovi na levé straně, ten na poslední chvíli nasměroval balon ke Collisonovi na hraně šestnáctky, který přes nohu po zemi nachytal Jamese na švestkách. Ten spatřil míč až na poslední chvíli a nechal si ho tudíž proletět mezi nohama. Po inkasované brance byli notně aktivnější domácí. Dlouhý brankářův nákop sklepl vpředu Crouch do dobré šance kolegovi Defoeovi, jenž však zacílil těsně vedle. Za tři minuty se sám čahoun v útoku domácího celku postaral o vzruch před Greenovou svatyní, brankář WHU si ale na jeho hlavičkový pokus po centru Littlea počíhal. Za další minutu si Davis s Belhadjem prohodili role z předešlé gólové akce, Green byl však proti jejímu zopakování. Defoe už se k dorážce nedopracoval.

Intenzivní tlak domácích vystřídala ve 41. minutě nevídaná minela Jamese, který nechal odkrytou klec napospas váhajícímu Nobleovi, který ji nakonec trestuhodně netrefil. Vzrušující poločas však ještě nebyl u svého konce. Již se hrálo přes čas, když se měl ve vlastním pokutovém území při hlavičkovém souboji s Kranjčarem dopustit přestupku Lucas Neill, pročež byla nařízena penalta proti West Hamu. S tou však Jermain Defoe naložil velmi zle, když vypálil vedle pravé tyče Greenovy branky.

Hrdinou zápasu bude Robert Green, to bylo jasné již zkraje druhého poločasu. Hned ve 47. minutě totiž svůj tým opět podržel, když za svá záda nepustil takřka nechytatelnou bombu Petera Crouche. Tím pádem mohli Kladiváři zahájit velkolepé tažení za třemi body. Zpočátku se však proti nim postavila paní štěstěna. Krátce před naplněním hodiny hry totiž Upson poslal svůj hlavičkový pokus do břevna po centru Noblea od rohového praporku.

Posléze už to začalo se vším všudy. V 67. minutě donutil Bellamy Jamese k částečnému zákroku, aby mohl v cukuletu přesně dorážet jeho parťák z útoku, Carlton Cole. O tři minuty později tentokráte zareagoval na svůj zlikvidovaný pokus sám velšský forvard. Nejdříve se odpoutal od soupeřových obránců, brankář Pompey ho napoprvé ještě vychytal, pak už byl i on bezmocný. A do třetice všeho dobrého opět Bellamy. Protentokrát mu situaci hodně usnadnil z lajny centrující Boa Morte, jehož lahodným centrem nemohl hostující střelec pohrdnout. V té chvíli scházelo do konce utkání jen sedm minut plus krátké nastavení, takže uhlídání tak lukrativního náskoku bylo nasnadě, a také se tak stalo.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Blackburn Rovers 0:0

26.12.2008 16:00

Góly: -

Sunderland a Blackburn žádné zajímavé představení nenabídly. V bitvě o velmi cennou výhru toho k vidění moc nebylo, a proto je zcela jistě remíza zasloužená. Větší cenu má určitě pro hosty, kteří se i malými krůčky přibližují k záchraně.

Oba celky v poměrně nedávné době vyměnily trenéra, a tak se očekávalo, komu změna více prospěje. Favoritem byl především díky domácímu prostředí Sunderland, jenž se už v první desetimutovce hnal do dvou šancí, ale pokaždé byl v ofsajdu načapán útočník Djibril Cissé. Až v 16. minutě Černé kočky konečně zahrozily. Na hranici vápna se dostal k míči Francouz Malbranque a bez rozpaků jej napálil na bránu. Mířil však hodně nad.

V první půli bohužel moc vážných momentů k vidění nebylo, a proto určitě nikoho nepřekvapí, že oba kluby odešly do kabin za bezbrankového stavu. Ani jeden brankář moc práce neměl, a tak se v bráně poměrně nudili.

V 54. minutě přišla konečně první skutečná šance Blackburnu. Na svědomí jí měl záložník Pedersen. Jeho střelu z přímého kopu ovšem dokázal lapit gólman Fulop a možnost k jásotu ze vstřelené branky norskému reprezentantovi neposkytnul. O šest minut později musel maďarský gólman v domácích službách opět zasahovat, tentokrát proti Andrewsovi.

Také Sunderland se snažil s výsledkem něco udělat a konkrétně Cissému k úspěšnému zakončení zase tolik nescházelo. Jenže útočník, který byl dnes hned čtyřikrát načapán v ofsajdu, pálil z voleje zhruba z deseti metrů nad. V nadcházejících minutách se přihlížející opět především nudili, jelikož ani jeden celek si nedokázal vytvořit žádnou gólovku. Až v samotném závěru mohl zajistit tři body pro Blackburn Jason Roberts. Na gólmana Fulopa ale nevyzrál ani on a zápas i díky této neproměněné šanci vítěze nenašel.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Bolton Wanderers 3:0

26.12.2008 16:00

Góly: 26. Albert Riera, 53. Robbie Keane, 58. Robbie Keane

Liverpool ukončil sérii domácích remíz, když si na Anfield Road lehce poradil s Boltonem. Reds se zásluhou vítězství 3:0 udrželi na čele Premier League, kde mají stále jednobodový náskok.

Svěřenci manažera Rafy Beniteze, jenž dnešní utkání sledoval po problémech s ledvinovými kameny pouze z tribuny, nedali svému dnešnímu soupeři příliš šancí a první místo v lize si pohlídali. V prvním poločase otevřel skóre Riera, ve druhém se blýskl dvěma góly Robbie Keane.

První minuty sice zastihly v útočení mužstvo Boltonu, ale když bylo potřeba, vše pochytal strážce domácí branky Pepé Reina. Od té doby už převzal pomyslnou taktovku Liverpool a začal dominovat. Jako první se zastřelovali Keane s Rierou. Poté již na brankáře Jussiho Jaaskelainena letěla střela z kopačky Insuy, ale stejně jako Kuytova hlavička skončila v jeho rukavicích.

Ve 26. minutě již obrana Boltonu nápor nevydržela a po rohovém kopu inkasovala. Na centr Stevena Gerrarda si naběhl Riera a přesně zakončil. Liverpool nadále pokračoval v tlaku a ke střelám se odhodlali i oba stopeři Reds. Jak Aggerova, tak Carragherova střela se ale mezi tři tyče nevešla.

Do druhého poločasu nasadil manažer hostů Gary Megson Kevina Daviese, na což doplatil Jlloyd Samuel. Jenomže než stačil Bolton cokoliv předvést, Robbie Keane mu zasadil druhou ránu. Přesný Gerrardův pas našel Keana a irský útočník na druhý dotek skóroval. Příliš minut neuběhlo a po povedené kombinaci se opět měnilo skóre. Vše začal Reina, který poslal míč na krajana Alonsa. Španělský záložník předal míč Benayounovi a po něm již zakončoval Keane. Ten si tak připsal pátou branku v sezoně.

Bolton se ale ještě nechtěl vzdát a snažil se útočit. Tím dával příležitost soupeři, který podnikal nebezpečné výpady. Ve skutečnosti ale Bolton příliš nehrozil a Reds si mohli dovolit vystřídat svého kapitána. Čtvrthodinu před koncem nahradil Gerrarda Lucas. Bolton se v největší šanci ocitl po pasu Fabrice Muamby a Ebi Smolarek dokonce překonal brankáře Reinu, ale míč nakonec zamířil mimo. Poslední šanci duelu si připsali Reds, proti Benayounovi s Ngogem ale dobře zasáhl Jasskelainen.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Newcastle United 2:1

26.12.2008 16:00

Góly: 29. Ryan Taylor, 73. Amr Zaki (pen.) - 88. Danny Guthrie (pen.)

Opět po dlouhých šesti zápasech odchází Straky ze zápasu se svěšenou hlavou. Na půdě Wiganu už narazily a prohrály 1:2. Navíc přišly o stopera Bassonga, jenž viděl červenou kartu.

Newcastle hraje v poslední době jako vyměněný a dnes to v úvodu opět potvrzoval. Už v 10. minutě všem jasně ukázal, že do Wiganu nepřijel jenom na výlet, nýbrž pro další tři body, po kterých by mu bylo mnohem více do zpěvu. První šance patřila útočníkovi Owenovi. Gólman Kirkland však úspěšně zasáhl a z celé příležitosti nakonec nic pořádného nebylo. Přesně o deset minut později se v hlavní roli ocitl opět Chris Kirkland. Dalším účinným zákrokem zlikvidoval šanci Jónase Gutierreze.

Poté však začal hrát Wigan. Z první pohledné akce Valencii sice ještě nic nebylo, jelikož nemířil přesně, v 29. minutě už ale domácí fotbalisté slavili vedení. Pěknou střelou ze standardní situace se prezentoval Ryan Taylor a vstřelil tak první gól dnešního utkání. Hosté na inkasovanou branku nijak odpovědět nedokázali. A co hůře - museli sáhnout ke střídání. Kvůli zranění totiž opustil hřiště obránce Habib Beye, jehož nahradil Steven Taylor.

Po změně stran byly šance k vidění především hned v úvodních minutách, poté se na hřišti dlouhou dobu nic zajímavého nedělo. Jako první mohl navýšit vedení Latics Heskey. Jenže po rohovém kopu Taylora se nedostal ideálně k hlavičce a ze zajímavé šance tak sešlo. Další dobrou příležitost měl samotný Taylor. Po přihrávce od Valencii měl sice dostatek prostoru k zakončení, jenže nedokázal zacílit přesně.

Wigan se snažil, aby své vedení zdvojnásobil a dotáhnul zápas do vítězného konce. A v 73. minutě dostal skvělou příležitost. Bassong poslal k zemi v pokutovém území Heskeyho, rozhodčí Dean udělil červenou kartu a ukázal na bílý puntík a nařízenou penaltu dokázal proměnit Amr Zaki. Hráči Newcastlu sice zuřili, ale jejich zloba byla k ničemu. Na nějaký senzační obrat v utkání se už nezmohli, ovšem díky proměněné penaltě Guthrieho dokázali alespoň snížit.

Více informací k zápasu

Manchester City - Hull City 5:1

26.12.2008 16:00

Góly: 15. Felipe Caicedo, 27. Felipe Caicedo, 28. Robinho, 36. Robinho, 82. Stephen Ireland - 80. Craig Fagan

Manchester City potřeboval skutečně nutně proti Hullu uspět a za tímto cílem také od začátku šel. Po vysoké výhře 5:1 konečně opustil sestupové příčky a nyní mu patří přívětivější 15. pozice.

Ještě se všichni domácí fanoušci ani pořádně neusadili a už jejich oblíbený tým mohl prohrávat. Gólmana Harta nepříjemně vylekal svým pokusem útočník Marlon King, jeho střelu však dokázala anglická jednička v dresu Manchesteru zlikvidovat. Štěstí pokoušel i záložník Citizens Ireland, jenže z hranice pokutového území nemířil přesně.

V minulém utkání s West Bromwichem vstřelil jediný gól Manchesteru Caicedo. Dnes opět dostal důvěru a kouči Hughesovi se odvděčil dalším přesným zásahem. Tentokrát využil přihrávky od Irelanda a úspěšně zakončil. Manchester skutečně neponechal nic náhodě a ještě do konce poločasu vedl o čtyři branky. Podruhé v zápase se dokázal prosadit v 27. minutě nový kanonýr Caicedo, jenž znovu využil spolupráce s Irelandem.

Zřejmě rozhodující moment celého dnešního duelu přišel o minutu později. Mezi úspěšné střelce se zapsal také hvězdný Robinho, na jehož střelu nedokázal Myhill dosáhnout. To však stále ještě nebyl konec a Hull si svůj kalich hořkosti vypil skutečně až do dna. Po trase Wirght-Phillips - Elano se míč dostal až k Robinhovi, jenž podruhé v zápase úspěšně zakončil. V té době běžela teprve minuta šestatřicátá. Citizens byli blízko dokonce pátému gólu, míč však do sítě dostat nedokázali.

O přestávce se rozhodl kouč Hughes k nečekanému kroku. Ze hřiště stáhl dvougólového Caiceda a na jeho hřiště poslal Joa. Manchester se nemusel ve druhé půli nikam hnát, jelikož Hull by se na vyrovnání zmohl asi jen těžko, i přesto ale byl aktivnějším celkem na hřišti, což například dokazuje šance Wrighta-Phillipse, jenž dokázal zakončit i přesto, že na něj dotíral obránce Turner. Jenže scházela mu přesnost.

V 63. minutě si vede téměř obdobně jeho spoluhráč ze zálohy Stephen Ireland. Ten bránu pro změnu přestřeluje. Také Hull se dnes dokázal prosadit. Až v 80. minutě propasíroval míč za záda Joea Harta Craig Fagan. Vzápětí ovšem Manchester přidal pátou branku a uzavřel gólový účet tohoto střetnutí. Do rohu brány se po přihrávce Robinha trefil Ireland a korunoval tak svůj skvělý výkon.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Everton FC 0:1

26.12.2008 16:00

Góly: 50. Tim Cahill

Everton potvrdil svou letošní formu mimo Goodison Park, když se do režisérského křesla celého utkání opět posadil drobný Australan Tim Cahill a krátce po začátku druhé půle vystřelil svému mužstvu již sedmou venkovní výhru v tomto ročníku. To Boro se těší na konec tohoto roku.

Toffees dominovali tomuto duelu prakticky od samého počátku. Everton držel míč a získával tak optickou převahu. První pokus v utkání, který se vešel mezi tři tyče, si ovšem připsali domácí. Nešlo však o nějak závratnou střelu - namířila si to po zemi přímo do míst, kde stál připravený Howard.

Ve 27. minutě nabídl soupeři velikou možnost ke skórování Julio Arca, když vyslal strašidelnou malou domů vstříc Turnbullovi. Tim Cahill dohnal míč, nesobecky ho předal Pienaarovi, jeho rána ovšem minula pravý horní roh svatyně Boro. Middlesbrough nebylo úplně neškodné. Ve 33. minutě našel zprava Downing na hraně šestnáctky O’Neila, který donutil Howarda k perfektnímu zákroku. Posléze zase další Downingovu příhru zužitkoval Mido ke zblokované střele z otočky.

Krátce po přestávce se liverpoolským konečně na třetí pokus povedlo zlomit střelecké prokletí. Stalo se tak po rohu Artety, kdy si na balon šikovně naběhl Cahill a zavěsil. Domácím se mohlo ještě více přitížit po sedmi minutách. Tehdy překrásným obloučkem uvolnil Fellaini na hraně pokutového území debutanta Goslinga, jenž však nezachoval klid a vypálil vysoko nad branku. Na druhé straně se bouřilo v 71. minutě, kdy do vápna Toffees vnikl jako vítr Johnson a upadl po nepatrném kontaktu s Artetou. Penalta se nepískala.

Závěrečné minuty sice přinesly menší tlak domácího celku, hosté však hojně využívali volného prostoru k nebezpečným protiútokům. A když ojedinělou šanci neproměnil dvě minuty před vypršením řádné hrací doby Alves, bylo po všem. S Midovým pasem měl naložit daleko lépe, než ho jen poslat nad branku.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Arsenal FC 2:2

26.12.2008 18:15

Góly: 65. Gareth Barry (pen.), 90+1. Zat Knight - 40. Denílson, 49. Abou Diaby

Krásné utkání shlédl Birmingham. První poločas v režii domácích dopadl lépe pro hosty. Po rychlém gólu v druhé půli se zdálo být jasno, penalta však vrátila zápasu spád a nastavený čas rozhodl o remíze.

Domácí začali aktivně a od úvodního hvizdu chtěli přebrat kontrolu nad zápasem. První, kdo prověřil brankáře, byl James Milner. Svým stříleným centrem hledajícím Younga však nenadělal Almuniovi moc starostí. V sedmé minutě si na rohový kop naběhl Sidwell a bezmocnému brankáři pomohlo břevno.

Aston Villa hrozila i nadále. První střela po přímém kopu byla sražena pouze k Luku Youngovi, jehož pokus z dvaceti metrů tečoval obránce a Almunia ještě musel vyrážet míč nad břevno. Almunia neměl chvilku na odpočinek a už se na něj řítil rychlík Agbonlahor. Přízemní střelu vyrazil španlský brankář pouze před sebe, kam dobíhal Sidwell, ale bránící hráč dokázal zblokovat střelu na roh.

Podruhé v zápase zazvonila tyč ve 34. minutě. Youngův centr do vápna našel na malém vápně osamoceného Milnera, který střílel v pádu a trefil levou tyčku, od které se míč odrazil přímo do náruče ležícího Almunii. Brankář Arsenalu měl štěstí i o tři minuty později, když po akci Younga s Daviesem zazvonilo břevno.

Přišla tak ledová sprcha na druhé straně. První šance Arsenalu totiž skončila gólem. Denilson dostal přihrávku mezi obránce a tváří v tvář Friedlovi uspěl s přízemní ranou. Zanedlouho Agbonlahor hlavičkou přeloboval Almuniu, který již po několikáté v zápase bezmocně sledoval míč mířící do branky. Sagna však předvedl skvělé nůžky, díky kterým na brankové čáře odkopl míč padající pod břevno.

Aby toho nebylo pro Villans málo, přišel úvod druhé půle z kategorie nočních múr. Diaby vybojoval v souboji s Daviesem míč, přihrál Ebouemu, který vrácenou přihrávkou vyřadil ze hry Knighta a Diaby tvrdou ranou pokořil Friedela. Arsenal se snažil využít situace k naprostému rozhodnutí. Po třech zblokovaných pokusech se míč dostal k van Persiemu, který snížil škŕe "na tyče".

Značně opaření domácí přestali mít pod nohama pevnou půdu, útoky hostů se hrnuly a obránci zachraňovali vzniklé škody až na poslední chvíli. Do hry tak dostal svůj tým Agbonlahor, který přesprintoval Gallase a ten ho pak ve vápně stáhl k zemi. Staronový kapitán Barry pak poslal Almuniu na druhou stranu a snížil.

Znovuzrozená Aston Villa se hnala za vyrovnáním a hra se vrátila do kolejí z první půle. Youngův centr dolétl k Milnerovi, ale jeho gólovou střelu srazil Silvestre. 91. minuta ovšem málem zbořila Villa Park. Centr, se snášel do hloubi pokutového území, přiťuknutím se dostal k Zatu Knightovi, ten dal do střely všechnu svou sílu, a tak nechybělo mnoho k protržení sítě. Zápas tak nakonec skončil pro oba šťastnou remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC19126130:1242
2.Chelsea FC19125238:741
3.Manchester United17105228:1035
4.Aston Villa19105432:2235
5.Arsenal FC1995532:2332
6.Everton FC1985624:2529
7.Hull City1976628:3627
8.Fulham FC1867516:1225
9.Wigan Athletic1874723:2125
10.Bolton Wanderers19721022:2723
11.Portsmouth FC1965821:3223
12.Newcastle United1957725:2722
13.West Ham United1964922:2722
14.Sunderland AFC1964921:2622
15.Manchester City19631036:2821
16.Tottenham Hotspur1955920:2320
17.Middlesbrough FC1955917:2820
18.Stoke City1955917:3120
19.Blackburn Rovers19451020:3417
20.West Bromwich Albion19431214:3515

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (431)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele