Anglická Premier League - souhrn 12. kola

08.11.2008, 15:47, aktualizováno 09.11.2008, 19:07
Komentáře a souhrny
Arsenal ve šlágru kola porazil Manchester United. Harry Redknapp vzkřísil Tottenham, který vyhrál na půdě Manchesteru City. Aston Villa nečekaně podlehla Middlesbrough. Zvedá se i Everton, tentokrát otočil zápas na West Hamu. Fulham porazil Newcastle. Liverpool přehrál West Bromwich a i nadále má na čele stejně bodů jako Chelsea, která vyhrála v Blackburnu...

Arsenal FC - Manchester United 2:1

08.11.2008 13:45

Góly: 22. Samir Nasri, 48. Samir Nasri - 90. Rafael

Arsenal nevstupoval do tohoto zápasu v zrovna nejlepším rozpoložení, i přesto ale toužil odčinit poslední nepovedené výsledky a konečně vyhrát. To se mu také po dobrém výkonu povedlo. United přehrál v poměru 2:1, když oba góly vsítil Samir Nasri, za hosty snižoval Rafael.

Už ve druhé minutě dostal Manchester výhodu standardní situace ze skutečně zajímavé situace, ovšem Anderson trefil pouze zeď, míč se sice odrazil ke Carrickovi, ale ten pro změnu pálil nepřesně a míč poslal vedle levé tyče Almuniovy brány. V osmé minutě se už Red Devils prosadili, když po nebezpečné střele Rooneyho dorážel Berbatov. Gól ale nakonec nebyl uznán pro ofsajd.

Zanedlouho naopak pálil nepřesně z přímého kopu Ronaldo. Arsenal toho v úvodní desetiminutovce moc nepředvedl. Poté už však přidal a výsledkem byly dvě dobré šance Bendtnera, který ale poprvé mířil nad a krátce nato jen těsně nedosáhnul na nebezpečný centr Nasriho z levé strany hřiště. V 18. minutě přišla další tutovka Manchesteru. Po krásné kombinaci, do které se postupně zapojili Anderson, Berbatov a Ronaldo, pálil z pár metrů nad Rooney.

V 22. minutě potěšil většinu přihlížejících diváků Samir Nasri, který si zpracoval odvrácený míč po rohovém kopu a pozemní střelou dokázal překonat také gólmana Edwina Van der Sara. Arsenal se tak poměrně překvapivě ujal vedení. Pro Manchester to byl důvod k tomu, aby začal hrát ještě aktivněji. Na místo toho ale málem v 29. minutě opět inkasoval. Z hranice šestnáctky pálil těsně vedle Cesc Fabregas.

Manchester se sice snažil s nepříznivým stavem něco udělat, jenže moc šancí si nevypracoval. A když už se dostal ke střele, většinu z nich likvidoval gólman Almunia. Na druhé straně bylo naopak opět hodně horko. Nejprve si musel se Silvestreho střelou poradit hostující gólmana a zanedlouho po centru Nasriho pálil v nadějné pozici nad Walcott. Fanoušci tak určitě viděli v první půli zajímavou podívanou, která byla velmi vyrovnaná.

Manchester vstoupil do druhého dějství s cílem co nejrychleji vyrovnat a pokusit se otočit nepříznivý stav, jenže tento plán narušil už po pár sekundách svým druhým gólem Samir Nasri, jenž nikým nehlídaný vystřelil z hranice pokutového území a překonal střelou k tyči také bezmocného Van der Sara. Ale nescházelo mnoho a už za minutu to mohlo být opět jen o gól. Po centru Park Ji-Sunga pálil jen pár centimetrů vedle Cristiano Ronaldo.

Druhý inkasovaný gól United nakopl, zatímco Arsenal se především bránil. Ohrozit bránu Almunii zkoušel z dálky mladík Anderson a o pár minut později také Rooney, ale oba bezvýsledně. Druhý jmenovaný domácí jedničku zaměstnal také v 60. minutě, kdy jeho hlavičku španělský gólman zastavil až na brankové čáře.

Bohužel ani jeden tým si nedokázal delší dobu vytvořit nějakou zajímavou příležitost, a tak se skóre stále neměnilo. V 73. minutě se hráči Arsenalu dožadovali penalty po souboji Vidiče s Nasrim, rozhodčím ovšem vyslyšeni nebyli. Na druhé straně pro změnu zabránil ve skórování Berbatovovi opět gólman Almunia, jenž si bez problémů poradil s jeho hlavičkou.

O pár minut později se snažil dosáhnout na centr Ronalda Tévez, jenže v dobré pozici byl míč pro něj příliš vysoký. Gunners neměli kam spěchat, přesto mohl zvýšit skóre na 3:0 Bendtner, který však opět narazil na Van der Sara. Domácí fotbalisté si v závěrečných minutách své vedení hlídali, v 90. minutě ale přesto inkasovali. Míč si zpracoval na prsa mladík Rafael a krásnou střelou k tyči dokázal snížit. Zápas tak dostal pro své šestiminutové nastavení nový náboj. Manchester se už ale na vyrovnání nezmohl a z Emirates Stadium odjíždí naprázdno.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Stoke City 0:0

08.11.2008 13:45

Góly: -

Svěřenci kouče Bruce překvapivě po výhře nad Porstmouthem dnes nedokázali porazit nováčka ze Stoke. I přesto, že byli výrazně lepší, nevstřelili ani jeden gól a bez nich se vyhrávat nedá. Potters tak získali svůj teprve druhý bod ze hřiště soupeřů.

Wigan potřeboval potvrdit výhru z minulého kola a za tímto cílem také od začátku šel. Ovšem obrana Stoke si vedla v prvním poločase poměrně dobře a moc toho domácím hráčům nepovolila. Navíc ani úvodní minuty nenabídly žádnou atraktivní podívanou. Na první šanci, která skutečně zaváněla gólem, si museli diváci počkat až do 30. minuty. Zároveň první přesnou střelu na bránu si připsal Luis Valencia, který ale nakonec stejně gólmanu Sorensenovi velké problémy nenadělal.

Bohužel ani po tomto okamžiku se na hřišti téměř nic nezměnilo, oba týmy nepouštěly svého soupeře do šestnáctky, natož do nějakých šancí. Až těsně před přestávkou Wigan opět zahrozil. Z 20 metrů napřáhnul kanonýr Amr Zaki, jeho střela před gólmanem Sorensenem sice ještě skočila, ale dánský gólman si jí pohlídal a opět neinkasoval.

Po přestávce si Wigan vypracoval několik zajímavých šancí ale ani jednu z nich nedokázal využít. Ta první přišla už v 56. minutě, kdy se po centru Valencii dostal k hlavičce Heskey, jenže při zakončení mu scházela přesnost. Naprosto obdobně si vedl již o minutu později střídající Henri Camara.

Moc nescházelo ani v 59. minutě Palaciosovi, kterého vychytal skvělý Sorensen. Největší tutovku celého zápasu ale spálil Zaki, který po centru z rohového kopu poslal míč nad. Wigan se skutečně snažil a zkoušel to ze všech možných pozic. Nic ale k úspěchu nevedlo. Většinu příležitostí totiž hasil jistý Sorensen, jemuž po zápase budou hráči určitě děkovat nejvíce. Ten totiž dokázal udržet čisté konto, a to i navzdory tomu, že v závěru měl opět plné ruce práce.

Více informací k zápasu

Hull City - Bolton Wanderers 0:1

08.11.2008 16:00

Góly: 50. Matthew Taylor

Hull si chtěl po dvou prohrách a sedmi inkasovaných gólech konečně spravit náladu. Jeho soupeřem totiž byl podprůměrný Bolton. Jenže ani tentokrát neupěl a opět nezískal ani bod.

Ani jeden tým se dnes moc nepředvedl. Tigers i Wanderers žádnou ofenzivní hrou své fanoušky neudivovali, ani si nevypracovali moc gólových příležitostí. První přesná střela na brankáře patřila domácím hráčům, konkrétně záložníku Geovannimu, jenž ale gólmana Jaaskelainena nijak výrazně nevystrašil, jelikož mířil pouze do míst, kde právě stál.

Skutečně zajímavá příležitost přišla až v 29. minutě. Do míče se opřel Dawson a s pomocí teče spoluhráče Kinga se míč dostal k Deanu Marneymu, jehož volej byl zblokován a odvrácen do bezpečí. Z dalších deset minut dal o sobě vědět taktéž Bolton. Ten vystrašil domácí fandy zásluhou Ricarda Gardnera, jehož nebezpečnou střelu musel vyrážet obránce Kamil Zayatte.

V 50. minutě to hostům vyšlo. Ke střele napřáhnul Matt Taylor a dokázal úspěšně zakončit. Tento gól způsobil domácím příznivcům šok. Dobrou příležitost ke skórování měl Hull po faulu Marneyho na hranici pokutového území. Exekuce se zmocnil Geovanni, jeho pokus však gólman Jaaskelainen dokázal zneškodnit.

Druhý gól naopak málem přidal Taylor, který ovšem v 69. minutě nezakončoval přesně. Tigers sice měli šance jak minimálně vyrovnat, ale pokaždé narazili na gólmana Jaaskelainena, jenž si vedl velmi dobře a ve svém 400. startu za Bolton neinkasoval a zařídil pro svůj tým již druhé vítězství v řadě.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Portsmouth FC 1:2

08.11.2008 16:00

Góly: 4. Djibril Cissé - 51. Nadir Belhadj, 90. Jermain Defoe (pen.)

Black Cats se poslední dva zápasy vůbec nepovedly, a tak měli co odčiňovat. Ani dnes ale nevyhráli, naopak opět nezískali ani bod. Nad jejich síly byl Portsmouth, jenž otočil stav utkání a zvítězil 2:1. Rozhodující gól vstřelil až v nastaveném čase.

Lepší začátek si Sunderland nemohl ani přát. Po čtyřech minutách hry se totiž dokázal dostat do vedení. Kanonýr Djibril Cissé vyhrál souboj se Solem Cambellem, dostal se až k zakončení a přesně mířenou střelou po zemi otevřel skóre. V 8. minutě byl ale velmi blízko vyrovnání Kranjčar, který však poslal míč z voleje nad. S dalekonosným pokusem to zkoušel také domácí Richradson, ale ani on neuspěl.

Cissé byl dnes v první půli velmi aktivní a hostujícího gólmana několikrát nebezpečně zaměstnal, jako například v 17. minutě, kdy na Jamese vyslal nebezpečnou hlavičku. Extravagantní Francouz o deset minut později pro změnu připravil šanci pro Reida, který ale v tutovce jeden na jednoho zklamal a vybojoval pouze roh. Jedinou zajímavou příležitost na vyrovnání měl Sol Cambell, jenže se svou střelou ani on neuspěl. Brankář Fulop jej dokázal poměrně v poklidu vychytat.

Trenér Keane nebyl spokojený s výkonem Daryla Murphyho, a tak se jej rozhodnul o přestávce nahradit El Hadji-Dioufem. Tato změna se ale Sunderlandu nijak výrazně nevyplatila, navíc v 51. minutě inkasovali vyrovnávací gól. Belhadj získal míč ve středu zálohy, nakonec také vypálil a mířil přesně do míst, kde už gólman Fulop míč zastavit nedokázal.

Portsmouth vstřelený gól hodně nabudil, což předvedl Jermain Defoe, jenž obešel hned tři obránce, ale nedokázal zakončit přesně. Vedení málem na svou stranu zvrátil v 62. minutě opět Djibril Cissé, který sice dokázal míč dostat do sítě, jenže branka nebyla pro ofsajd uznána. Domácí fotbalisté se snažili s výsledkem něco udělat, ale nad Pompeys si žádný velký tlak vypracovat nedokázali. V závěrečných minutách navíc fauloval Diouf v pokutovém území Johnsona a Portsmouth tak vybojoval penaltu. Tu proměnil kanonýr Jermain Defoe a zařídil tak Portsmouthu nesmírně cenné vítězství.

Více informací k zápasu

West Ham United - Everton FC 1:3

08.11.2008 16:00

Góly: 63. Jack Collison - 83. Joleon Lescott, 85. Louis Saha, 87. Louis Saha

Everton zažil neuvěřitelný zápas. Dlouhou dobu v zápase s West Hamem tahal za kratší konec, nějakou dobu dokonce prohrával, díky senzačnímu závěru si ale připisuje tři body za výhru 3:1.

Už po pár sekundách se zkoušel prosadit nebezpečnou střelou Luis Saha, jediné, co mu scházelo, byla přesnost. West Ham United hrál od začátku o něco aktivněji, i přesto si ale ani jeden celek nedokázal vytvořit žádnou zajímavou příležitost. Plány Hammers navíc už v 20. minutě narušil obránce Matthew Upson, který musel předčasně opustit hřiště kvůli zranění. Ovšem nescházelo moc a už po dvou minutách po střídání dostal skvělou přihrávku za obranu od Ilungy mladík Sears a vypadalo, že ihned zakončí, jenže míč si hodně předkopnul a už jej na hrací ploše nedokázal zastavit.

V 28. minutě vyslal z hranice pokutového území tvrdou dělovkou Bellamy, ale přestřelil. Zanedlouho ovšem velšský útočník připravil skvělou palebnou pozici pro Searse, jehož s vypětím všech sil a pomocí břevna vychytal gólman Howard. Tentýž hráč mohl vstřelit úvodní gól také těsně před přestávkou, ale po přihrávce od Boa Morteho nepálil přesně.

Také na začátku nového dějství měl West Ham zajímavou šanci na vstřelení branky. Bellamy našel před brankou Searse, ten však v souboji s jedním z bránících hráčů se sice dostal k zakončení, jenže míč se od něj poměrně překvapivě odrazil až do zámezí. V 55. minutě se pokoušel Greena překonat Rodwell, ovšem také jemu scházela přesnost.

Vytoužená branka West Hamu přišla v 63. minutě. Po pěkné akci se míč dostal nejprve ke Scottu Parkerovi, jenž efektivní patičkou našel v pokutovém území Collisona, který střelou do levého rohu brány otevřel gólový účet dnešního střetnutí. Everton byl směrem dopředu skutečně bezmocný a vyrovnání se zdálo z jejich pohledu téměř nemožné.

V 73. minutě ale z ničeho nic Lescott prodloužil míč před bránu a míč proletěl jen kousek od tyče. Hostům se ale přeci jen podařilo vstřelit gól. V útoku se zapomněl Lescott a hlavou srovnal na 1:1. S velkým překvapením ale nezůstalo u jednoho. V 85. minutě z hranice šestnáctky napřáhnul Luis Saha s pomocí tyče rozvášnil evertonské fanoušky. To ale nebyl ještě konec. Krátce na to francouzský útočník po chybě obránce napřáhnul z dálky a přidal třetí zásah. Toffees tak senzačně zvítězili 3:1

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Bromwich Albion 3:0

08.11.2008 18:30

Góly: 34. Robbie Keane, 43. Robbie Keane, 90. Álvaro Arbeloa

Na Anfield Road přivítal druhý Liverpool devatenáctý celek anglické Premier league West Bromwich Albion. Papírový favorit byl domácí tým, avšak hosté chtěli navázat na taktiku Stoke City, který odvezl z Anfield Road bod za remízu 0:0. To se jim nepodařilo, domů si vezou tři góly.

Hosté začali bez respektu a hned ve 3. minutě mohl domácí zaskočit Miller, ale dobrý pas do vápna mu ukradl Reina. Úvod utkání Liverpool hrál spíše pasivně a nepřecházel do žádného tlaku. Ve 13. minutě přišla první větší šance zápasu, ale svou střelou Robbie Keane nevyzrál na Scotta Casona a neposlal domácí do vedení. O pár minut později se v 17. minutě dostávali do dobré šance, avšak Valero byl tísněn, kolmici do vápna netrefil a pro balon si došel pohotový Reina.

Začínala druhá polovina prvního poločasu a domácí pomalu brali do rukou otěže zápasu. Hostující obranu zaměstnával nejvíce útočník Robbie Keane, který ve 24. minutě parádně po levé straně poslal patičkou míč na rozběhnutého Rieru, ten okamžitě hledal ve vápně Dirka Kuyta, ale nizozemský střelec byl tísněn a přihrávka byla zblokována. Ve 30. minutě po parádní kolmici Benayoun prostřelil Carsona, ale zaskakující Olssen ve skluzu zabránil brance a zahrál na rohový kop. Domácí se vehementně dožadovali pokutového kopu za ruku obránce, ale rozhodčí zůstal klidný.

Domácí začali dirigovat hru a to ve 34. minutě přineslo ovoce. Gerrard poslal dobrou kolmici do šestnáctky hostů, Robbie Keane přehodil vybíhajícího Carsona a svou první brankou v Premier League otevřel skóre. Anfield Road byl tedy od 34. minuty o něco veselejší. Liverpoolští ihned přiložili pod kotel a tempo zápasu se hodně zvyšilo. Ve 39. minutě se míč po rohovém kopě dostal až ke Kuytovi, ten nedokázal vystřelit a přihrál na volného Mascherana, ale s jeho střelou zpoza vápna si Carson poradil. Domácí svou dominanci na hřišti potvrdili ještě před koncem poločasu. Po rohovém kopu hostujícího Albionu se k míči dostal Aurelio a parádním pasem našel nabíhajícího Keana. Ten si poradil s vyběhnutým Carsonem, kličkou do levé strany ho obešel a hladce zavěsil do odkryté branky. Ve 43. minutě se tedy domácí dostali již do dvoubrankového vedení.

Do druhé půle nastupovali svěřenci Rafaela Benitéze s jasným cílem - udržet, popřípadě vylepšit své vedení. Tým českého úočníka Romana Bednáře měl určitě jiné úkoly než jeho soupeř. Začátek druhé půle se nesl v poklidném tempu a hru hostů mělo oživit hned dvojí střídání v 56. minutě, kdy hřiště opouštěli Bednář a Kim, na jejichž místa přišli Moore a Teixeira. V 60. minutě se do slibné šance dostal Keane, ale Carson se obětavě vrhl pod nohy zkušeného útočníka a ten se své třetí branky nedočkal.

Hosté začali trochu kousat a v 63. minutě posílal střílený centr do pokutového území Robinson, Carragher skluzem zblokoval na roh. V 71. minutě využil své poslední střídání West bromwich a poslal do hry Brunta místo útočníka Millera. Právě Brunt se postavil ke standardní situaci z velmi příjemné vzdálenosti a uvedl se skvělou střelou k pravé tyči, která protáhla Reinu, avšak branku netrefil o dobrý metr.

Hned na to se rozhodl ke střídání i domácí manažer, když nedovolil Robbiemu Keanovi vstřelit svůj třetí gól a pustil místo něj do hry navrátilce Fernanda Torrese. V 79. minutě se miláček domácího obecenstva dostal k míči a střelou doprostřed branky jen vyprášil rukavice Carsonovi. Pak po akci Babela míil příliš vysoko Kuyt. Liverpool v poklidu kontroloval končící utkání a směřoval k další ligové výhře, hosté se do útoku dostávali jen zřídka. Na konci tříminutového nastavení se ještě parádní ranou z hranice vápna trefil Arbeloa a dodal výsledku konečnou podobu. Liverpool tedy porazil West Bromwich Albion 3:0 a záskal povinné tři body. Minimálně do neděle bude hájit první příčku anglické Premier League před Chelsea.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Chelsea FC 0:2

09.11.2008 14:30

Góly: 39. Nicolas Anelka, 68. Nicolas Anelka

Chelsea se chtěla po dnešním zápase opět vrátit na první místo. K tomu musela zvítězit na půdě Blackburnu, což pro ní neznamenalo zase takový problém. Po dvou gólech Anelky se mohla radovat z dalších třech bodů.

Trochu překvapivě je prozatím londýnský velkoklub lepší venku než doma, což toužil potvrdit i tentokrát. Už v úvodní dvacetiminutovce měl několik zajímavých příležitostí, jak překonat domácí jedničku Paula Robinsona. Ten Rovers zachránil například v 5. minutě, kdy se ocitl tváří tvář Nicolasi Anelkovi a skluzem dokázal jeho šanci zneškodnit.

Uběhlo pár minut a tito dva hráči se opět předvedli v hlavní roli. Vítězem se stal zase Robinson, který pro změnu musel likvidovat nepříjemnou hlavičku. V 13. minutě zase hlavičkoval kapitán John Terry a jeho pokus proletěl jen těsně nad břevnem. Přesnost scházela následně také Florentu Maloudovi.

Blackburn na sebe poprvé vážně upozornil až v 22. minutě, kdy musel zasahovat Čech proti nebezpečnému pokusu Villanuevy. V první půli toho už ale domácí fotbalisté moc nepředvedli. Naopak Robinson musel vytáhnout další dobrý zákrok proti střele Anelky a následně také Lamparda. V 39. minutě už ale svůj tým od inkasovaného gólu neubránil. Úspěšným střelcem se i se štěstím stal současný nejlepší kanonýr celé soutěže Nicolas Anelka.

Domácí manažer Ince pochopil, že pokud bude chtít bodovat, musí začít hrát útočněji, a tak se rozhodl pro druhý poločas poslat na hřiště druhého útočníka, kterým se stal Matt Derbyshire. Ten doplnil na hrotu Jasona Robertse. Na začátku druhého poločasu konečně přestalo hustě pršet, což hráčům mělo pomoct ke kombinačnímu fotbalu.

Jednu z mála příležitostí, jak vyrovnat, měl Blackburn v 54. minutě. Pedersen našel Robertse, ten se dostal až ke střele, ale Petr Čech jej vychytal a zachránil Chelsea. Tato nevyužitá šance musela Wanderers hodně mrzet v 68. minutě, když podruhé v zápase zakončoval přesně Nicolas Anelka a v podstatě tak rozhodl o vítězi.

Mokoena se sice snažil ještě alespoň o vstřelení kontaktního gólu, jenže jeho střela letěla vedle. V závěru zápasu to ale byla opět Chelsea, která byla úspěšnému zásahu blíže. Ani jednu ze svých posledních šancí ale využít nedokázala. Již druhého hattricku v sezóně se málem dočkal kanonýr Anelka, ovšem gólman Robinson opět zakročil.

Více informací k zápasu

Manchester City - Tottenham Hotspur 1:2

09.11.2008 16:00

Góly: 16. Robinho - 29. Darren Bent, 64. Darren Bent

Tottenham navázal na zlepšené výsledky v poslední době i v Manchesteru. Tamní hrdina Robinho sice šestým gólem v šestém zápase otevřel skóre, pak však i díky brzkému vyloučení Fernandese zvládl Bent dvěma trefami otočit vývoj utkání.

Během úvodních minut zápasu šlo celkem dobře poznat, kdo je na City of Manchester Stadium pánem. Domácí totiž víceméně kontrolovali hru a diktovali její tempo. Přesto se alespoň náznakem šance jako první prezentoval Tottenham. Woodgate po zmatku v pokutovém území Citizens ovšem z dvaceti metrů přestřelil. V 10. minutě zase po přihrávce Jenase Modrič z první minul jen o pár decimetrů.

Jenže za šest minut Spurs spadl hřebínek. Trojice hráčů City totiž rozebrala kohoutí obranu na částečky a Gomes se nestačil ohánět. Nejprve se Robinho uvolnil do středu pole, aby přihrál na hranici pokutového území Wrightu-Phillipsovi. Ten šikovně mezi nohama Ekotta prostrčil balon na nabíhajícího Vassella, s jehož ranou z úhlu si však soupeřův brankář ještě poradil. Nicméně nedůraz obrany Tottenhamu způsobil, že se k dorážce do odkryté klece dravě dostal Robinho a v tu chvíli to bylo 1:0.

Citizens byli při chuti, ve 25. minutě se z pravé strany prodral do koncovky Ireland, ale vylámal si zuby na Gomesovi. Jenže zanedlouho si Fernandes vyšlápl na Bentleyho a po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy. Ať se divil, jak se divil, své mužstvo velmi brzy notně oslabil. Tottenham začal své převahy využívat ihned. Ve 28. minutě ještě Modrič nevyzrál na Harta, leč mu čelil tváří v tvář, zato hned vzápětí byl úspěšný Bent. Centrem z vlastní poloviny ho díky hrubému zaváhání Dunnea našel Modrič, Bent se ještě povedeně prosmýkl mezi oběma stopery soupeře, aby pak mezi nohama prostřelil Harta.

Vyloučení Fernandese znamenalo pro domácí velkou čáru přes rozpočet. I proto raději Hughes po půl hodině hry stáhl ze hřiště Vassella a nahradil ho středopolařem Hammanem. Taktovky utkání se přesto bezostyšně chopili hosté, do přestávky už si ale žádnou vyloženou příležitost ke skórování nevytvořili. Za zmínku stojí snad jen Bentleyho rána nad ze 44. minuty.

Druhá půle zpočátku obecenstvo příliš nebavila. Hrálo se na obou polovinách, před oběma brankami však jen sporadicky. V 62. minutě ovšem Gomes slabou hlavičku Dunnea jen vyrazil před sebe a Woodgate měl co dělat, aby nedovolil soupeři dorážet. Spurs odpověděli po svém. Dlouhý míč si už uvnitř šestnáctky Citizens zpracoval zády k brance Jenas, aby si s balonem u nohou počkal na správný okamžik pro přihávku Bentovi, nabíhajícímu po jeho levici. Anglický snajpr pak umístil svou střelu přesně od vzdálenější tyče za brankovou čáru. Poté Huddlestone v 69. minutě pálil prudce při zemi, Hart byl však na zemi včas a stihl zakročit.

ManCity se ovšem nehodlalo jen tak vzdát. V minutě 71. Garridovi do lajny šikovně prostrčil míč Robinho, levý bek v modrém pak odcentroval na nehlídaného Benjaniho, jemuž však hlavičkový pokus vůbec nesedl. O pár okamžiků později zase Gomese notně protáhl sám brazilský hračička. Jestliže je Robinhův krajan v brance Tottenhamu poslední dobou častým předmětem debat kritiků, dnes ukázal, že určité kvality rozhodně má. V 77. minutě Benjani v gymnastické poloze poslal balon do vzduchu pro Irelanda, jehož bombu z voleje zvládl Gomes na přední tyči zlikvidovat.

Citizens se sice v posledních minutách zvedali, jejich snahu však náhle utnula další červená karta. Dnes nemožný Dunne zastavil unikajícího Benta těsně před vlastní šestnáctkou jen za cenu viditelného podražení a musel do kabiny. Vyloučení však ještě nebylo dost, jako by si řekl v 87. minutě Ekotto, a po ošklivém šlapáku na Zabaletu a druhém žlutém trestu se i on poroučel ze hřiště. City se sice velmi snažili o dosažení kýženého vyrovnání, málem ale jejich enormní riskování z protiútoku potrestalo duo Bent-Lennon. Nepovedlo se, přesto Kohouti nemuseli smutnit.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Middlesbrough FC 1:2

09.11.2008 16:00

Góly: 37. Steve Sidwell - 34. Tuncay Şanli, 88. Tuncay Şanli

Aston Villa nedokázala udržet krok s Arsenalem, když po Sidwellově hrubce nakonec podlehla Middlesbrough i na vlastním hřišti. Zápasu by přitom zřejmě lépe slušela remíza.

Za hustého deště se na Villa Parku neodehrával první poločas zrovna bohatý na gólové šance, přesto jsme alespoň dvě branky vidět mohli. Nejprve však po čtvrt hodině hry pálil Downing ještě těsně vedle. Souboj tohoto anglického záložníka a Friedela byl sice prvním zajímavým momentem celého zápasu, oba muži se ovšem zároveň nepotkali naposledy. Krátce před dovršením půl hodiny utkání se musel vyznamenat na druhé straně Turnbull proti ráně Younga ze standardní situace. Opakovaný záběr poukázal na změnu trajektorie střely vinou zásahu O’Neillovy ruky, čemuž však sudí Styles nevěnoval zvláštní pozornost.

Gólu se přihlížející v Birminghamu dočkali až ve 34. minutě. Downingův centr pořádně neodvrátil Laursen, pročež se dostal ke střele z velké blízkosti Tuncay a rozvlnil síť. Na odpověď se ovšem publikum příliš nenačekalo. Hned za čtyři minuty uťal hlavičkovanou v šestnáctce Boro na zadní tyči číhající Sidwell. Do konce prvního dějství se ještě vtěsnaly dva střelecké pokusy Downinga. Nejdříve hvězda Middlesbrough nenachytala Friedela na švestkách z uctivé vzdálenosti, později se proti němu americký veterán opět neváhal vyznamenat, i když Angličan tentokrát pálil z větší blízkosti.

Hned na začátku druhého poločasu vlétl do obrany Boro express Agbonlahor a jen bystrý zákrok Turnbulla uchránil hosty od brzkého inkasovaného gólu. Aktivnější Villa si vypracovala další tutovku ještě v 57. minutě. Tehdy si Barry s Milnerem vyměnili přihrávky, ale druhý jmenovaný borec jen protáhl mladíka v brance Middlesbrough. Turnbull se činil i do třetice. To když byl nucen v minutě 63. minutě zasahovat proti ráně nikým neatakovaného Younga z hranice pokutového území.

Hosté se zpět do hry dostali až třináct minut před koncem prostřednictvím dobře umístěné hlavičky Riggotta, jíž zastavil až na brankové čáře pozorný Ashley Young. V 82. minutě dokonce na Alvese zívala zcela odkrytá svatyně, když přímo před jeho nohy vyrazil Friedel dalekonosnou pumelici Digarda. Brazilský forvard však po dnešku může směle aspirovat na trofej pro největší poleno sezony, neboť trestuhodně ve více jak stoprocentní příležitosti minul.

Nicméně Boro se stejně vedoucí branky dočkalo. V 88. minutě Aliadiere zaběhl s balonem do hloubi poloviny Aston Villy, odkud za sebe do druhé vlny přihrával jen tak naslepo. Tam dobíhal jenom Sidwell, jehož nešťastný zásah ovšem akorát dovolil Tuncayovi vyhnout se jednomu ze soupeřů a hladce skórovat. Střelec jediné branky Villans v tomto zápase pak klekl na kolena a vložil hlavu do dlaní. Tragická ztráta jakéhokoliv bodového ohodnocení výkonu birminghamských v dnešním utkání.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Newcastle United 2:1

09.11.2008 17:00

Góly: 23. Andrew Johnson, 66. Danny Murphy (pen.) - 57. Shola Ameobi

Diváci na Craven Cottage viděli velice zajímavý zápas, ve kterém nakonec vítězství 2:1 slavili domácí hlavně díky důrazu a agresivitě.

U domácích byli hodně vidět záložníci Gera s Bullardem, kteří všechny akce dirigovali. Hosté si přijeli do Londýna alespoň pro bod, kouč Kinnear prohlašoval, že jeho mužstvo opět nabralo dostatečnou dávku sebevědomí.

První vážnější šanci zápasu měl Murphy, jehož střelu tečoval Jose Enrique na roh. Poté vyzkoušel své štěstí z dálky Martins, ale ani jeho střela a ani následné pokusy Gery a Daviese brankou neskončily.

V 18. minutě zachránil hosty znovu Enrique, který se na poslední chvíli vrhl do pokusu Gery a zabránil tak jasné brance. O pár minut později sebral Gutierrezovi míč Davies, našel přesným pasem Johnsona, ale anglický útočník akci úspěšně nedokončil.

Ve 23. minutě se už domácí dočkali. Bullard nacentroval do pokutového území, kde se nedohodli Cacapa s Coloccinim a jejich zaváhání využil Andrew Johnson, který poslal Fulham do vedení. Ani po vstřelené brance domácí nepřestali a dále se tlačili dopředu.

Newcastle měl sice míč více na svých kopačkách, ale nic to neznamenalo, jelikož hostům v jejich útočných akcích chyběl nápad. Úroveň zápasu poznamenal i prudký déšť, který trápil fotbalisty obou mužstev po celý zápas.

Po poločase se hosté snažili více tlačit na pilu a donutit svého soupeře k chybám. V 57. minutě přišlo vyrovnání. Duffův centr zblokoval Johnson, ale John Paintsil se nechal přeskočit Ameobim, který pohotově vyrovnal.

Poté se ukázal i Joey Barton, který svou střelou pořádně provětral Marka Schwarzera. Zápas rozhodla 66. minuta, kdy se z penalty trefil Danny Murphy a zajistil tak domácím velmi důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC1292129:429
2.Liverpool FC1292119:829
3.Arsenal FC1272325:1323
4.Manchester United1163220:1021
5.Aston Villa1262420:1620
6.Hull City1262417:1920
7.Everton FC1253418:2018
8.Middlesbrough FC1252513:1717
9.Portsmouth FC1252513:1817
10.Fulham FC1142510:1014
11.Bolton Wanderers1242611:1314
12.Stoke City1242613:1914
13.Manchester City1241724:2013
14.West Ham United1241716:2213
15.Blackburn Rovers1234513:2213
16.Tottenham Hotspur1233615:1812
17.Wigan Athletic1233613:1612
18.Newcastle United1233615:2012
19.Sunderland AFC1233610:1812
20.West Bromwich Albion1232710:2111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (489)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele