Anglická Premier League - preview 19. kola

30.12.2011, 08:25, aktualizováno 01.01.2012, 08:37
Previews
Manchester United senzačně podlehl Blackburnu a to je šance pro City, lídra tabulky čeká duel na půdě Sunderlandu. West Bromwich Albion drží sérii tří utkání bez porážky, stejně na tom v tomto ohledu je i jeho soused v tabulce a aktér druhé dnešní dohrávky Everton...
West Bromwich Albion - Everton FC  (neděle 13:30)
Oba týmy už v této sezóně jeden vzájemný souboj absolvovaly. Goodison Park byl před více než třemi měsíci svědkem napínavého utkání v rámci ligového poháru, duel tehdy dospěl za stavu 1:1 až do prodloužení, ve kterém utnul patovou situaci jako správný kapitán Phil Neville. Ani tentokráte pak nelze očekávat brankové hody, ofenzivy obou celků totiž patří k vůbec nejslabším.

West Brom doufá, že Nový rok započne v podobném duchu, jako uzavíral ten předešlý. Baggies ohromili zejména v Newcastlu, odkud si nakonec po zásluze odvezli tři body. Ještě předtím navíc svěřenci Roye Hodgsona dobyli Ewood Park, úspěšný trojboj poté završila domácí bezbranková remíza s ManCity. Birminghamský celek tak na Štěpána dokázal téměř nemožné, proti hvězdami nabité sestavě Citizens udržel čisté konto, což ho v letošním ročníku řadí do vybrané společnosti k takovému velikánovi, jakým je mnichovský Bayern. Bývalý manažer Fulhamu má však u svých oveček neustále co zlepšovat, zejména, co se týká výsledků na The Howthorns...

I na druhé straně barikády se nejspíše vyřkne novoroční předsevzetí, tradičně ofenzivní Toffees totiž v letošní sezóně trápí až nebývalá impotence, prozatím nastřádaných osmnáct branek hovoří jasnou řečí. Nikoho tak ani v nejmenším nepřekvapí, že se na vrchu interní střelecké listiny nachází šikovný exekutor standardních situací Leighton Baines, jehož prvotním úkolem je spíše brankám zabraňovat. Však se není ani čemu podivovat, tradiční ofenzivní tahoun Louis Saha rozvlnil soupeřovu síť pouze jedinkrát, Tim Cahill potom dokonce za celý kalendářní rok vyšel střelecky naprázdno. V posledních zápasech se tak kromě Bainese přetavil do role spasitele Leon Osman, jehož branky, společně s neprostupnou defenzivou vždy stačily na bodový zisk.

Pohodu v domácím táboře poté nabourává i zranění Youssoufa Mulumba, motor záložní řady si proti ManCity poranil třísla a zatím není vůbec jisté, zda bude připraven nastoupit. Vrásky na čele přidělává Hodgsonovi i fakt, že právě s třísly měl konžský reprezentant problémy již v minulosti. Na Boxing Day zraněného Stevena Reida na pravém kraji obrany úspěšně zastoupil Billy Jones, což by měl tentokrát jen potvrdit.

Karamelkám bude stejně jako proti Mackems chybět Marouane Fellaini, naopak poprvé od čtvrtého prosince by se mohl na zeleném pažitu ukázat Jack Rodwell, jenž konečně dokázal zažehnat potíže se stehenním svalem. Do boje pak ještě nebude připravena ani staronová posila Landon Donovan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Manchester City  (neděle 16:00)
ManCity dostalo od svého největšího nepřítele a úhlavního městského rivala United pěkný novoroční dárek, čímž nečekaná porážka s Blackburnem bezpochyby je. Citizens tak mají ideální možnost znovu se osamostatnit na špici, potřebují k tomu jediné - porazit oživlý Sunderland.

Financemi nadopované City doposud prochází sezónou jako nůž máslem, i když občasnému zaváhání se celek z Etihad Stadium nevyvaruje. Většina klopýtnutí měla vždy stejného jmenovatele - přicházela po zápasech Ligy mistrů, ať už těch úspěšných nebo méně vydařených. Takovýmto způsobem ostatně tým vyznávající bleděmodré barvy padnul na Stamford Bridge, od té doby sice dokázal dvě následující utkání (z toho i souboj s Arsenalem) zvládnout než ovšem přišlo další klopýtnutí - pro změnu na půdě nevyzpytatelného WBA. Baggies tak dokázali nemožné: po Bayernu se stali prvním celkem, jenž proti hvězdami nabité ofenzivní sestavě Citizens udržel čisté konto.

To severoanglický klub si během podzimu prošel všelijakými pocity, od úžasu, nepochopení a celkové deprese, až k pocitu blaženosti, což Mackems prožívají právě teď. Všechno začalo odchodem Steva Bruce, na jehož místo se postavil bývalý manažer Villans Martin O'Neill. Pod jeho vedením opanovaly Černé kočky hned premiérový veledůležitý souboj s Blackburnem, o což se v nastavení postarala nová letní akvizice SAFC Sebastian Larsson. Pak sice přišla očekávaná ztráta na White Hart Lane, poslední dva zápasy s QPR a Evertonem však rozšířili bodové konto ambiciózního celku o další čtyři body.

Domácí mužstvo poslední vzájemné střetnutí na Stadium of Light ovládlo nejtěsnějším výsledkem, na jaký vůbec mohlo pomyslet, branku tehdy dával v poslední minutě ještě Darren Bent. Celkově už poté hostující tým nedokázal na severu bodovat dvakrát po sobě, předtím ale čtyřikrát bral plný počet. Na tom se však nejspíše nebudou podílet zranění Bardsley a Bramble, hodně na vážkách je taktéž nástup Richardsona, kterého v týdnu trápila viróza.

To soupeř jde do utkání téměř kompletní, do nominace se nevešel pouze neposlušný Carlos Tévez, po kterém touží hned několik hladových vlků, včetně AC Milán. Připraveni nastoupit už by měli být znovu i Micah Richards, jež se vrací po jednozápasové absenci a také Kolarov, ten byl mimo hru podstatně delší dobu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Blackburn Rovers  (sobota 13:45)
Manchester United už zase jednou opravdu nahání strach svým městským kolegům sedícím v čele tabulky. Debaklem Wiganu v kombinaci s první bezbrankovým zaváháním Citizens se Red Devils zase dostali na dostřel první příčky - a souboj s Blackburnem by je v žádném případě neměl rozházet. Jediná výhra Rovers na Old Trafford v rámci Premier League je stará už šest let; a že by se zrovna letos měla opakovat?

To na pohled vskutku nepřipadá v úvahu. Rovers už zase čekají na výhru čtyři zápasy v řadě, přičemž ze tří z nich si bodový zisk neodnesli vůbec žádný. V prvním povánočním kole sice uhráli parádní bod na půdě Liverpoolu, tím se ale nová éra Blackburnu těžko začíná. Kean nabyl sebejistoty, ačkoliv byl jeho tým totálně zválcován a bod bral jen díky nadpozemskému výkonu brankáře Bunna a rozhazovačnosti soupeře. Právě jedině taková kombinace teď nejspíš může Rovers uchránit od další porážky; zřejmě nezabere ani historická silvestrovská bilance hovořící o dvou výhrách, vždy s čistým kontem (2005 Wigan 3:0 a 1994 Crystal Palace 1:0).

United jdou navíc do utkání s mnoha klady. Zaprvé kompletně stáhli náskok City, zadruhé pošetřili síly (minule nehrál Rooney, Vidić, Welbeck, Young ani Fletcher) a zatřetí i v poslepované sestavě hravě vyzráli na "spřátelený" Wigan poměrem 5:0. To navíc tímto způsobem triumfovali podruhé v řadě (předtím stejným rozdílem deklasovali i Fulham na jeho hřišti), přičemž ve třetím po sobě jdoucím klání MU udrželo čisté konto. Aktuálně zkrátka v nejvyšší soutěži opět není rozjetějšího mančaftu; ten se navíc na Silvestra bude snažit nadělit ucházející narozeninový dárek čerstvě 70letému Siru Alexovi Fergusonovi.

Vše se ještě k horšímu obrací na Ewood Parku, když momentálně Steve Kean může vyjmenovat celé desatero mužů se zdravotními problémy. Takový svízel jej už v minulém kole donutil postavit nejmladší jedenáctku za posledních 12 let (průměr 24 let a 282 dní); a podobná patlanice bude muset vzniknout i u příležitosti posledního letošního střetnutí. Určitou šanci na start mají z marodů akorát Hoilett, Olsson a Dunn.

Podobně jako v Blackburnu mají i v nedalekém Manchesteru problémy především se skládáním zadní linie. Už teď je jisté, že nenastoupí duo Smalling-Evans, přičemž Rio Ferdinand bolest zad překonal teprve nedávno. Nachlazen už by alespoň neměl být jiný defenzivní klenot jménem Phil Jones.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 8.50 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Queen's Park Rangers  (sobota 16:00)
Od začátku října Arsenal posbíral ve 12 zápasech krásných 26 bodů. Přes poslední zklamání s Wolverhamptonem musí na severu Londýna převládat radostná nálada. Ne tak v srdci hlavního města, kde leží Loftus Road. Tamější QPR totiž za tuhle dobu vyrýžovalo z množství 39 bodů pouhých deset a neomylně nabralo kurz záchranářské boje...

Rangers se možná naoko zablýskalo na lepší časy, když se jim posledně povedlo zremizovat těžké klání na Liberty Stadium. Ostatně - stali se teprve třetí skvadrou, která se tu trefila do černého. Přesto je vše kolem klubu boháče Fernandeze vše zahalené do temných barev: mužstvo sice po Vánocích utnulo třízápasovou šňůru bez bodu, pořád ale čeká šest kol na vítězství. Navíc kromě jediného utkání se Sunderlandem nepřekročilo hranici jedné vstřelené branky na utkání. Právě ofenzivní vozbu tedy nejspíš bude chtít zámožný Malajsijec v lednovém přestupním okně povzbudit.

Jestliže jsem v úvodu nastínil, že se Gunners po úvodních trapasech obdivuhodně vzedmuli, poslední dobou to zase není úplně ono. Van Persiemu ovšem skončí mediální hon za rekordem, který jej očividně svazuje; Gervinho určitě bude chtít před odjezdem na APN ukázat, co v něm je; a vrací se odpočatý Ramsey. Arsenal si další koncert zahozených šancí, podobný tomu úternímu, určitě nemůže dovolit. Je totiž na konci papírově snadného prosincového losu; zatímco na úvod nového kalendářního roku ho čekají složité výlety na Craven Cottage a do Wales plus doma Manchester United.

Už čtyřikrát po sobě Arsenal na domácí půdě nevstřelil více než jednu branku, teď navíc čelí neoblíbenému prvoligovému soupeři, kterého z osmi pokusů v rámci Premier League přemohl jenom jednou jedinkrát. Wenger proto bude muset zvážit, zda pošetřit síly Van Persieho, jemuž stále do rekordu scházejí dva zásahy. Ramsey s Gervinhem jsou ovšem čerství a Walcott připraven po nemoci - ti tedy nejspíš nebudou chybět na sto procent.

Exkapitán Rangers Adel Taarabt se proti Swansea objevil v základní sestavě poprvé od měsíce října a své místo by si tam měl udržet i pro toto malé londýnské derby. Zároveň by z lavičky mohl povýšit už snad definitivně vyléčený Shaun Wright-Phillips.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Zápas extrémně důležitý pro obě strany. Střetnutí dvou klubů ze spodní čtveřice tabulky může napovědět, kdo bude mít v novém roce více práce se záchranou elitní soutěže. Pokud se podaří Boltonu napravit domácí zaváhání s Newcastlem a Wolverhampton porazí, dotáhne se k němu na bod. Wolves se naopak mohou vzdálit od silvestrovského soupeře na celých sedm bodů.

Trotters se slzou v oku vzpomínají na začátek roku 2011. Šesté místo a pětibodová ztráta na Ligu mistrů. Jaký kontrast oproti jeho konci, kdy se Coylovi svěřenci potácí téměř na dně tabulky a nebýt klíčové výhry na půdě posledního Blackburnu, už by to s nimi vypadalo velice zle. Absence Sturridge a Elmandera je zkrátka cítit...

Silvestrovské klání by mohlo být pro Bolton jedno z nejdůležitějších, zvláště když jim los na leden přisoudil vyloženě vražednou kombinaci. Everton, Manchester United, Liverpool a Arsenal; proti těmto klubům se budou body získávat velice těžko, zvláště při letošní formě Trotters, kteří dokázali prohrát z 18 zápasů hned 14.

Wolves mají s bojem o udržení bohaté zkušenosti a prozatím jsou kladné. Loni i předloni se zachránili a stejně tak by chtěli učinit i letos. Nebo ještě lépe, vůbec se do této zápletky nedostat. Pomoci by k tomu mohly i dva body z posledních dvou duelů, z nichž především ten z Emirates Stadium má cenu zlata.

V něm ovšem také přišli o záložníka Nenad Milijaše, který si bude muset odpykat třízápasovou stopku za červený faul na Mikela Artetu. 4 až 6 týdnů pak vynechá obránce Ronald Zubar, jenž si ve stejném utkání poranil koleno. Nahradí ho zřejmě Stearman.

Domácí budou naposledy moci využít služeb klíčového stopera Garyho Cahilla. Anglický reprezentant je již jednou nohou v Chelsea a v nejbližších dnech by měl k přestupu dodat i svůj podpis. Hrát nebude Darren Pratley, jehož schvátil virus, fit jsou naopak Ricketts, Riley i Steinsson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Je téměř zaručeno, že tento mač nabídne dobrou podívanou. Ofenzivnější pojetí hry Chelsea pod vedením Andrého Villas-Boase by mělo ještě umocnit nebývalou statistiku. Poslední čtyři zápasy mezi Blues a Aston Villou totiž na svůj účet dostaly připsáno úžasných 24 gólů. Infarktová remíza 3:3 z minulé sezony, debakl 7:1 z té pro Chelsea mistrovské a nakonec přestřelka 4:4 zpřed tří let - toť nejlepší možná pozvánka na silvestrovské klání.

Solidní protiváhou ovšem může být i bídná forma Chelsea a to především ve fázi finální či v zakončení; a především vůbec fakt, že hrají s Aston Villou. Tedy, tou McLeishovou... Ta se letos trápí, má na svém kontě nejvíce remíz z celé Premier League, a co se týče útočné hry či dokonce nějaké tváři, o tom v případě birminghamského klubu nemůže být vůbec řeč.

Za zmínku stojí určitě i obdivuhodná bilance Villans z hřišť soupeřů. Z devíti hned ve dvou třetinách případů odešla s jedním bodem za remízu. A gólový průměr? Menší než dvě branky na zápas. Co tak člověka napadne, když k tomu ještě přičteme fakt, že Chelsea poslední tři klání zremizovala 1:1? Že snad budeme doufat spíše v hudbu minulosti a další z přestřelek...

Zvláštní ironii nabízí pohled na gólový účet Fernanda Torrese z roku 2011. V lednu právě končícího roku totiž v dresu Liverpoolu vícekrát rozvlnil síť, než za celý zbylý rok v Chelsea. Další pozoruhodností je počet gólů Franka Lamparda z posledních dvou domácích zápasů proti Villans. Působivých pět branek pro hráče, který se s největší pravděpodobností dnes ani nepodívá do základní sestavy, pro legendu klubu, bez které by si ještě před rokem nedovedl žádný fanoušek či odpůrce Chelsea základ vůbec představit.

Záložní trojice Blues opět po karetním trestu pojme Brazilce Ramirese, jenž se zdá být v současnosti asi nejdůležitějším hráčem Chelsea. Vedle něj mladíček Romeu a Meireles. Místo Portugalce pak teoreticky může nastoupit Lampard, favoritem však zůstává bývalý hráč Liverpoolu. Mimo stoprocentní zátěž zůstává Essien a bude tomu tak ještě zhruba měsíc. Týden až dva na marodce stráví i Ivanović s Mikelem.

Aston Ville konečně po vynechání tří zápasů kvůli zranění třísel pomůže nejdražší posila historie Darren Bent. Další útočný trumf Alexe McLeishe Emile Heskey ovšem opět nenastoupí. Otazník visí nad stoperem Jamesem Collinsem, zatímco Alan Hutton se po odsezení jednozápasového karetního distance může vrátit do sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.26 - 5.25 - 11.50
více informací
Norwich City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Posledně proti sobě v květnu 2005. Stačilo jakkoliv vyhrát, i remíza by byla ažaž. Norwich nicméně prohrál vysoko 0:6 a po roce stráveném v nejvyšším podlaží putoval zase o patro níže. Teď to zatím na podobný směr kráčení nevypadá: Canaries dokonce v tabulce sedí i nad Fulhamem, s dvoubodovým náskokem.

Norwich právě vstupuje do půlky zajímavého londýnského trojboje. To papírově nejtěžší už má za sebou; a Tottenhamu zvládl řádně vzdorovat pouze v prvním poločase. I přes minulou prohru 0:2 jsou ale Kanárci sedm bodů vzdáleni od sestupových příček, což je v půlce sezony určitě mimořádný úspěch. Teď navíc v případě výhry mohou i poskočit do elitní desítky, na což lze zrovna v souboji s notoricky mizerným výletníkem snadno pomýšlet. Pouhých třináct výher na cestách v rámci šesti sezon a jedné půlky - a jediná během té letošní - (dohromady 123 zápasů), to je vskutku tristní bilance.

A příliš jí nepřidala ani povánoční remíza na Stamford Bridge. To se totiž Cottagers akorát vzpamatovávali z debaklu od ManUtd a akorát potvrdili znovu se vynořující obavy o produktivitu ofenzivní vozby. S nejistými budoucnostmi Johnsona a Zamory asi Jolovi není úplně do zpěvu; na druhou stranu Dempsey vypadá, že by se mohl rozstřílet, Ruíz má pozitivní efekt na mezihru a náhradní brankář Stockdale posledně zase jednou předvedl svůj talent. Stačí už jen nějak naroubovat Dempseyho pěknou bilanci (gólem asistoval u všech čtyř letošních výher Cottagers) na mizernou statistiku obsahující pouhých pět tref mimo domácí stadion (nejmenší počet v lize)...

Marc Tierney s bolavými třísly upadl na marodku, odkud rovnou do základu vyletěl veterán Adam Drury; a rozhodně nezklamal. Manažer Lambert ho i proti Spurs viděl jako "obvykle spolehlivého", takže se nedá očekávat, že jej ne zcela doléčený Tierney nyní v základu opět vystřídá. Na druhý kraj obrany se potom vrací Kyle Naughton.

Bez klíčového ofenzivního tria se nejspíš opět bude muset obejít Martin Jol. Tandem Johnson-Zamora bude na hrotu patrně znovu suplovat Sá, přičemž Duffa může zase zastoupit mladík Frei.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stoke City - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Na rok 2011 budou ve Stoke-on-Trent vzpomínat jako jeden z nejlepších v historii místního fotbalového klubu. Dosáhli na historicky první finále FA Cupu, třetí sezonu v řadě v Premier League udrželi s přehledem a tu čtvrtou zvládají ještě lépe. Jako třešnička na sladkém dortu pak je postup ze skupiny Evropské ligy do jarní vyřazovací části, kde se setkají s Valencií.

Letošní sezona Potters dokonce vychází tak dobře, že pokud neprohrají doma s Wiganem, skončí ji na skvělém osmém místě, což by byl velký počin. Musí tak napravit květnové zaváhání právě s Latics, kteří v nejčerstvějším vzájemném duelu na Britannia Stadium vyhráli 1:0 gólem Rodallegy.

I přes drtivou porážku na Old Trafford z minulého kola přijíždějí Martinezovi svěřenci v povzbuzující formě. Po hrozném začátku se blýská na lepší časy, ze sedmi posledních utkání prohráli jen dvě a obrali o body i Liverpool nebo Chelsea. Pozitivem jest také fakt, že klubu z nezcela fotbalového města nepřibyla žádná čerstvá zranění, naopak Conor Sammon, který dostal v zápase s United červenou kartu, bude moci hrát - odvolání na vedení soutěže se setkalo s úspěchem.

Stoke City po skvostné sérii čtyř výher v řadě dle očekávání prohrálo na stadionu Manchesteru City, na což minulé kolo navázalo pouhou bezgólovou remízou s Aston Villou. Proti Wiganu mu k návratu do dobrých kolejí možná nepomůže trojice Robert Huth, Peter Crouch a Glenn Whelan. Huth má drobný šrám po zmíněném duelu s Villans a o jeho startu se rozhodne až před výkopem, zbylí dva propásli poslední dvě střetnutí a stejně jako německý obránce budou čekat na výsledky fyzických testů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Jestli někdo může ohrozit manchesterský dvojblok v čele Premier League, tak právě Tottenham. Ne Liverpool, ne Arsenal, ba ani Chelsea, Spurs mají výtečnou formu a dotahují čelo, co jim síly stačí. Vždyť nepočítaje první dvě kola, která Kohouti absolutně nezvládli právě proti City a United, a přičteme jim možné tři body z dohrávky s Evertonem, je Redknappova squadra silvestrovským lídrem.

Pod drobnohledem bude především Gareth Bale, který minulé kolo proti Norwichi předvedl opět jeden z jeho bájných výkonů, které opěvovali fanoušci po celém světě hlavně po dvojzápase s Interem Milán. Navíc vsítil dva góly a obzvláště ten druhý stál za to. Potvrdil tím mimo jiné i pravidlo, dle nějž Spurs vyhrají, když velšský expres skóruje - stalo se tak již podesáté v řadě. Bale se navíc vrací do rodné země, což se mu v rámci Premier League poštěstí poprvé.

Nebudou to však mít hráči Tottenhamu ve Walesu snadné, Swansea drží prim v inkasovaných gólech na vlastním hřišti - v devíti zápasech dostala jen tři. Jeden ale už v minulém kole proti QPR, který překvapivě nezvládli a vytěžili jen remízu 1:1. Po Spurs pak v dalších týdnech přijede na téměř nedobytné Liberty Stadium i Arsenal a Chelsea, takže pro Swans velká výzva.

Bude to první vzájemné střetnutí po dvaceti letech, kdy v rámci ligového poháru v říjnu 1991 Tottenham vyhrál doma 5:1. Poslední měření sil ve Walesu skončilo výhrou domácích 1:0 o dva týdny dříve. Lze očekávat zajímavé klání, už jen z pohledu toho, jak se hvězdami nabitá ofenziva Tottenhamu popere s nejnedobytnější domácí tvrzí v lize v čele se skvělým brankářem Vormem.

V ní se zřejmě objeví Sandro, který opět nahradí zraněného Lennona. Napravo se v útočné vazbě postaví Van der Vaart a brazilský záložník se postaví do středu k Parkerovi a Modrićovi. Mimo hru jsou také stopeři King, Dawson a asi i Bassong. Důvěru tak znovu dostanou Gallas s Kaboulem. Nezahraje si asi ani Pavljučenko, naopak fit se zdá být Defoe.

To domácí tolik starostí nemají, jen Angel Rangel si obnovil zranění v kotníku a bude čekat na výsledky testů. Stevena Caulkera, který je v klubu na hostování právě z Tottenhamu a nesmí tak nastoupit, nahradí v sestavě zřejmě Garry Monk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.70 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Newcastle United  (pátek 20:45)
Papírově velmi kvalitní předehrávku dalšího kola Premier League nám nabízí předposlední tohoto kalendářního roku. V jejím rámci se totiž znovunastartovaný Newcastle, jenž po sedmi zápasech bez výhry poměrně přesvědčivě vyloupil Bolton, se znovu přibrzděným Liverpoolem, který posledně už podruhé za sebou pálil, co se dalo. Teoreticky proti sobě tedy nestanou žádné rozjeté rychlíky; o to spíše se však lze na tento duel těšit.

Přitom k takovému tápání ani jeden z celků po úvodních kolech neměl být předurčen. Newcastle dlouho držel s neporazitelností, aby ji po jedné prohře s ManCity v mžiku vyměnil rovnou za neschopnost vrátit se na vítěznou vlnu. Liverpool zase nedokáže těžit z potenciálu Downinga, kterého provází mimořádná smůla, Suáreze, jenž má z celé ligy vůbec nejhorší procento proměněných šancí (7%), a už vůbec ne Carrolla. K tomu zde do šedého ligového průměru zapadli Adam s Hendersonem, takže se nakonec jako na smilování čekalo na návrat Stevena Gerrarda, který se přeci jen uskutečnil už v minulém kole.

Newcastle pro změnu Andyho Carrolla po kratším hledání nahradil, čímž pozvedl kdysi neproduktivní útok: Demba Ba letos patří k nejspolehlivějším střelcům soutěže, což koneckonců potvrdil další, již čtrnáctou trefou do sítě Boltonu. Horší je to však s defenzívou, kterou rozhodilo náhlé zranění kompletní stoperské dvojice - záhy se inkasovaly tři góly od Chelsea a dokonce čtyři od Norwiche. S Coloccinim se pak během tří utkání od jeho návratu dvakrát udrželo čisté konto, takže se přirozeně v Newcastlu opět doufá v lepší zítřky.

Kromě toho, že obě mužstva zuřivě hledají rovnováhu a dalším krůčkem pro ně má být i tento vzájemný zápas, slibuje atraktivní podívanou právě i bilance minulých střetnutí Newcastlu s Liverpoolem. Vlastně zrovna tato dvojice celků mezi sebou odehrála mnoho až památných duelů. Před 15 lety na Anfieldu se kupříkladu zrodil výsledek 4:3 - ten se přitom opakoval na stejném místě i rok poté. Alan Pardew se pak vrátil do funkce manažera prvoligového mančaftu výhrou právě nad Liverpoolem: před 12 měsíci doma jeho Straky triumfovaly 3:1 (Carroll v tomto utkání zářil a přidal onu poslední třetí trefu). Zatímco zpátky v Liverpoolu Magpies nedokázaly vstřelit branku rovných sedm let a teď tu třikrát v řadě padly jasným poměrem 0:3.

Jestli je něco takového zase možné, to se momentálně stěží odhaduje. Reds mají zatím impotentnější ofenzívu než tragická dvojice Bolton-Blackburn, jenže její útok nyní prodělá zásadní změnu. Suárez se rozhodl pospíšit si s nástupem trestu - respektive si vztyčeným prostředníčkem zadělal na nový, jednozápasový -, takže teď Dalglish patrně rovnou od začátku vsadí na Andyho Carrolla. Jeho bilance čtyř branek ve 23 duelech prozatím nebudí bůhvíjaký respekt; ovšem kdy jindy prolomit mizérii než během střetnutí s klubem, který si vás dlouho "zbytečně" hýčkal?

S návratem Stevena Gerrarda už na marodce Liverpoolu zbývá jediná osoba; Lucas Leiva si tam ale pobude až do června příštího roku. To seznam stračích lazarů je poněkud delší. Menší pomoc lékařů si nedávno vyžádal dokonce i Ba, na 80% procent ale prověří i pevnou obranu Reds. Po odpykání stopky bude Pardewovi k dispozici Gosling a zdravý je už také Santon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.10 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City18143153:1545
2.Manchester United18143147:1445
3.Tottenham Hotspur17122334:1938
4.Chelsea FC18104436:2134
5.Arsenal FC18103534:2633
6.Liverpool FC1887321:1431
7.Newcastle United1886425:2230
8.Stoke City1874718:2825
9.West Bromwich Albion1864819:2622
10.Everton FC1763818:2021
11.Norwich City1856727:3321
12.Aston Villa1848619:2320
13.Fulham FC1847719:2419
14.Swansea City1847717:2219
15.Sunderland AFC1846822:2218
16.Queen's Park Rangers1845918:3217
17.Wolverhampton Wanderers18441020:3316
18.Wigan Athletic18351015:3514
19.Bolton Wanderers18401422:4112
20.Blackburn Rovers18251125:3911

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2889)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele