Africký pohár národů - třetí hrací den

24.01.2012, 03:44, aktualizováno 24.01.2012, 03:44
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Hostitelské země jsou zatím stoprocentní. Možná první a poslední čistě arabské derby dopadlo lépe pro Tunisko. Toť nejdůležitější poznatky z třetího hracího dne. Na ten čtvrtý už je nažhaven jeden velký favorit, outsider a dva zdánlivě vyrovnaní soupeři, respektive kandidáti na druhé "volné" postupové místo...

První kolo bylo pro pořadatelské země stoprocentně úspěšné. Jestliže ovšem u Rovníkové Guineje se dá vzhledem k její výhře nad Libyí mluvit o překvapení, Gabon byl v úvodním utkání třetího hracího dne proti Nigeru favoritem. A nakonec se z utkání vyklubala poměrně jednoznačná záležitost: ač je finální skóre 2:0 poněkud "skromné", držel Rohrův tým otěže zápasu prakticky celých 90 minut v rukou.

Naopak Harouna Gadbé má o čem přemýšlet: jistě, může se stát, že na šampionát nevkročíte pravou nohou, přece jen zahajovací utkání bývají ošidná, a pokud jste navíc jasným outsiderem, nemáte se vlastně ani za co stydět. Jenže s výkonem, jaký tým Nigeru ve svém absolutním debutu na Poháru národů předvedl, se na této úrovni uspět skutečně nedá...

A jelikož by tyto reporty měly být pokud možno subjektivní a nabízející vlastní pohled, přidám i já ten svůj: z doposud odehraných zápasů Poháru neměl zatím žádný nižší úroveň. Ne že by se snad dala očekávat nějaká pastva pro oči; Niger, tažený do boje střelcem Maazouem v dresu s netradičním číslem 2, se měl od začátku spoléhat především na bojovný, nepříjemný fotbal, zatímco Gabon, s dvojicí adolescentů Madinda - Biyogo Poko uprostřed zálohy, měl zažít premiéru v roli velkého favorita, navíc stiženého tlakem domácího prostředí, ve kterém se neúspěch zkrátka neodpouští. "Fanoušci jsou naším nejsilnějším hráčem," tvrdil však ještě před utkáním trenér Gernot Rohr, a měl pravdu.

V atmosféře, která byla rozhodně bouřlivější než předchozí hrací den, se totiž jelo od začátku do konce podle jeho not. Zejména v útočné fázi prokázali Panteři slušnou úroveň, a když říkám útočná fáze, myslím tím kromě ofenzivní trojice i Charlyho Moussona - tento sedmadvacetiletý bek z domácí ligy, který hrál teprve čtvrté mezistátní utkání v životě, totiž působil na své straně jako neúnavný hnací motor ofenzivy, jako moderní krajní obránce, který zvládá neustále útočit, přenášet hru, hýčkat střelce nadýchanými centry a navrch se i spolehlivě vracet. Pravdou je, že zrovna chaotická a pomalá obrana Nigeru není zrovna nejsilnější měřítko; to však jeho výkon nikterak nesnižuje.

Niger se totiž skutečně ukázal jako nebývale rozháraný soubor fotbalistů bez takřka jakýchkoliv stop herní elegance. Už v prvních minutách utkání se vyrýsoval scénář, který se následně s kratšími či delšími odmlkami vracel po celý zápas: útočící Gabon, který naráží na obrannou převahu soupeře; místo vyvezení míče do brejku však dochází k chybě v rozehrávce, takže se k balonu dostává znovu Gabon, a tak dále, než je hra přerušena, nejčastěji faulem jednoho z borců v bílooranžovém. To je sice hodně zjednodušený a zkarikovaný pohled na zápas, ale pro hrubou představu poslouží velmi dobře...

Ne snad že by Gabonci byli nějací kouzelníci týmové souhry; naopak, řada jejich útoků byla velice nepřesná, zejména ve druhém poločase měli velké problémy i s těmi nejjednoduššími nahrávkami, a ani technická brilance není tím, co by Pantery zdobilo. Častokrát se jejich útoky tříštily o nigerské obranné valy zkrátka díky neschopnosti uvolnit se do zakončení, udělat finální kličku či vyslat chytrou nahrávku do nebezpečných pozic. To se dařilo prakticky jen Moussonovi a částečně N’Guémovi, který ukázal zřejmě největší cit pro míč ze všech hráčů na hřišti; škoda, že si svůj jinak velice dobrý výkon trochu pošramotil občas zbytečným sólováním.

Typický obrázek se divákovi naskytl zhruba po čtvrthodině hry: Mouloungui přebírá ve vápně centr, chystá se zakončit, ale je odzbrojen ne jedním, ani dvěma, ale hned sedmi (!!!) hráči soupeře, kteří se v tom okamžiku nacházejí uvnitř pokutového území. Jako by trenér Gadbé věděl, že spoléhat se na kvantitu je jediný způsob vedoucí k úspěchu; když totiž měl některý z jeho obránců podniknout nějaký důležitý úkol na vlastní pěst, většinou selhal. Oba góly zápasu padly po systémových chybách defenzivy, navíc ještě "šmrnclých" chybami individuálními, a tolik špatně odhadnutých balonů a podskočených centrů na takové úrovni také nevidíte každý den. Což neznamená, že by byl Gabon vzadu bezchybný: v těch několika málo okamžicích, kdy se Niger dostal k útočení, byly zmatky i na druhé straně hřiště; ty ale vypadaly daleko spíše jako individuální chybky v jinak dobře nastaveném systému.

A tak, ačkoliv Gabonci ukázali obrovské nadšení (nadšení, které je místy až limitovalo), energii a tempo, fyzický fond i bojovnost, nebylo to nakonec hezké utkání. Daleko spíše by se k němu hodily jiné přívlastky: nepřesné, rozkouskované, nečisté (Gadbého tým ukázal mimořádný "talent" na nedovolené zákroky)... a už jsem říkal nepřesné? Tak si to slovo můžete podtrhnout. Tolik nepřesností zkrátka na trávník vrcholového šampionátu patřit nemůže.

P. S.: Daniel Cousin stále umí. Nejenže byl po svém příchodu nejlepším hráčem na hřišti, ale navíc vzbudil ohromnou energii i v poněkud umdlévajících fanouškovských řadách.

Gabon - Niger 2:0

4. minuta - Domácí se ocitají v první šanci zápasu. Stéphané N’Guéma posílá míč na bránu, kde Daouda jen nejistě vyráží; Mouloungui si však s dorážkou neporadil. Daouda poměrně lehkou střelu pouští, ale míč se kutálí na roh.

16. minuta - Ouwo Maazou má možnost strhnout vedení překvapivě na stranu Nigeru, ale přestože mu liknavá gabonská obrana poskytuje dost místa na srovnání míče a nápřah, pálí mladý kanonýr vysoko nad.

18. minuta - Obrovská příležitost Gabonu! Aubameyang přebírá na zadní tyči Moussonův centr, nikým neatakován si rovná míč a tváří v tvář padajícímu Daoudovi trestuhodně zaváhá, když pouze napálí nigerského brankáře.

30. minuta - GÓL! Další chybu obrany Nigeru už favorit trestá. Nejprve N’Guéma snadno uniká Soumaïlovi a centruje do vápna na zadní tyč; tam číhá Aubameyang, kterému nechává trestuhodné množství prostoru jeho strážce Kader, a Daouda na jeho přesnou hlavičku nedosahuje.

42. minuta - Příležitost Nigeru? No, spíše nadějně vypadající skrumáž; borci v oranžovobílých dresech rozehráli roh do pokutového území a míč chvíli tancovat mezi bránícími a útočícími těly, ale nikdo ho nedokázal dotlačit do brány. Střela Talatoua v záklonu pouze narazila do nohy jednoho z bránících hráčů.

45. minuta - GÓL! Tak to je pořádně studená sprcha pro Niger v podobě gólu do šatny. Po dobré práci Biyoga se míč dostává k Moussonovi, který okamžitě hledá Aubameyanga; ten sice jeho načechraný centr posílá pouze do Daoudovi náruče, leč nigerský gólman střelu opět pouze vyráží před sebe, kde už čeká pohodlně dorážející N’Guéma.

52. minuta - Totální neodhad situace a podcenění centru od Mohameda může vyústit v další gól, ale Mouloungui nezvládá ideálně zpracovat balón a vyběhnuvší Daouda jeho příležitost blokuje.

79. minuta - Ojedinělou šancí na zdramatizování zápasu pohrdává Maazou! Talatou skvělým centrem za obranu využívá nepozornosti zadáků ve žlutomodrém, ale zcela volný útočník nenadělá svojí hlavičkou spolehlivému Ovonovi příliš problémů.

87. minuta - Střídající Daniel Cousin padá po hodně nevybíravém Mohamedově zákroku v pokutovém území k zemi, ale píšťalka sudího mlčí. Toto ovšem měla být penalta.

89. minuta - Cousin tentokrát centruje na Moulounguiho, který však ve vápně ztrácí rovnováhu po dalším ostrém zásahu nigerského obránce, kterým je tentokrát Amadou - penalta se však nepíská ani nyní.

Gabon (4-3-3): Ovono - Mouélé, Écuelé Manga, Ebanega, Moussono - Biyogo Poko (90. Palun), Madinda, Moubamba - Aubameyang (84. Cousin), Mouloungui, N’Guéma (75. Mbabangoyé Zita)

Niger (4-4-2): Daouda - Mazadou (58. Bulus), Kader, Mohamed, Soumaïla - Talatou (64. Amadou), Laouali, Lancina, B. Issoufou - A. Issoufou (44. Yacouba), Maazou

Nejlepší hráči zápasu: Charly Moussono, Pierre-Emerick Aubameyang, Stéphane N’Guéma (všichni Gabon)

Jenom jednou v dlouhé historii řádně vedených vzájemných zápasů zatím Maročané zvládli tuniským "bratrům" připravit porážku - hned na první pokus v roce 1960. Od té doby se zrodilo neuvěřitelných 13 remíz v normální hrací době a čtyři výhry bíločervených. Posledních osm případů (od srpna revolučního roku 1989) potom z tuniského pohledu vystihuje bilance 1-7-0. Mělo to tedy být derby se vším všudy. Geretsovi svěřenci si nepochybně věřili: po nevydařené generálce s Kamerunem i předešlé přátelské prohře s Ugandou měli být navíc zdravě nabuzeni. Že se ve finále vše zvrtlo v tragikomickou bitku či přehlídku kotoulů a například jedna z potenciálních hvězd turnaje, Marouane Chamakh, selhala na celé čáře - to pro teď nechme stranou. Hlavní je obecně pozitivní zkušenost s adekvátní atraktivitou prvního skutečného šlágru letošního Afrického poháru národů. To je vskutku nadějný příslib.

Na druhou stranu šlo zároveň o první a docela pravděpodobně i poslední klání, které neobstarával ani jeden z výběrů subsaharské Afriky, nýbrž dva ryze arabské. Což je specifikum dosti významného rázu. Nicméně podobnosti s výkony dalších, řekněme typicky černošských reprezentací, by se přesto z rysů marockého i tuniského fotbalu daly vyčíst: například Trabelsího mančaft nastoupil s trojicí záložníků zaražených relativně hluboko uprostřed pole, což tak nějak předurčilo jeho herní projev, ne nepodobný tomu angolskému: držet, držet a držet. Zachovávat formaci i klid, soupeře otravovat precizními obrannými zákroky, nenechat se rozlítat šikovnými soky (v tomto případě třeba i otrávit život Chamakhovi s Boussoufou).

Naproti tomu Geretsův výběr zase svou možná až nadměrnou koncentrací talentu mnohdy připomínal projev Burkiny Faso. Maročané totiž byli vysloveně ofenzivně založení: právě tlakem a intenzitou, s jakou se vždy okamžitě hnali dopředu, Burkiňany nejvíc připomínali. Jejich projev byl nicméně protřelejšího, evropského střihu. Hodně o stylu, jakým se bude chtít na úvod turnaje Maroko prezentovat, mimochodem napověděl už jen samotný pohled na zahajovací jedenáctku. Někdejší vynikající pravý bek se rozhodl pro rozestavení bez čistého defenzivního štítu, jinak řečeno klasického dělníka pole - vsadilo se vysloveně na to, že se Tunisko převálcuje; z toho vycházela dokonce i snaha stoperů překračovat půlící čáru a pomáhat záložníkům s tvorbou hry.

Ona arabská specifika jako třeba horká krev v osobních i ne úplně osobních soubojích či ryzí fandění bez tradičních afrických trubek (zdraví mnoha Evropanů po zkušenostech s posledním MS krajně škodlivých) pak dodala tomuto klání definitivní punc nesmírně zajímavé konfrontace.

Právě horkou krví se vyznačují i dva výrazní členové marocké výpravy, jimž bych se na následujících řádcích rád předně věnoval. Asi každý, kdo utkání zhlédl už teď tuší, o koho půjde. Nejprve zdaleka největší zklamání zápasu, a snad i dosavadního průběhu šampionátu: Marouane Chamakh. Ten jak duel načal (protesty proti asistentovi kvůli ofsajdu, respektive první z mnoha wrestlingových soubojů během příprav na rozehrání standardky), tak v něm i radostně pokračoval. Postupem času začal prskat na úplně všechny okolo, včetně spoluhráčů, a stal se tak mimořádně významnou přítěží.

Přitom nejen charakterově. Chamakh totiž prostě nebyl ve hře, což jde i s odstupem času považovat za průšvih nejzávažnějšího kalibru. A nakonec si za to ani nemohl tak úplně sám - totiž pokaždé, když obdržel míč, spoluhráči jako by se k němu naschvál neměli; a i když ho zrovna měli oni, hrabali si zase na svém písečku a jeho často i křečovitě opomíjeli. Zkrátka tu neexistovala ani základní, alespoň nekonfliktní (když ne harmonická) symbióza útočníka Arsenalu a jeho podporovatelů. Tu je přitom klíčové, ba nutné do konce turnaje najít, jinak to - jak se dnes jasně ukázalo - bez pořádného zakončovatele nepůjde. Hadji se jím během té půlhodiny být neukázal, a to docela zřetelně; Taarabt v klubu letos ani jednou neskóroval, přičemž se utápí v trapných pokusech "za každou cenu". A dál? Ve finále dnes musel snižovat muž s nejdefenzivnějšími povinnostmi z oné velmi ofenzivně laděné záložní řady, Kharja.

A pak další obvykle kontroverzní postavička: Adel Taarabt. Dnes celkem lahodné osvěžení, stejně jako na druhé straně Msakni. Taarabtovi se sice povedlo něco, co by snad včera zvládl každý dvounohý fotbalista - a sice oživit mrtvou levou lajnu, kde Assaidi jako by ani nebyl -, on tak ovšem činil relativně schopně a přišlo mi, že skutečně přilil Maročanům entuziasmu a naděje do žil. Bohužel jeho střelecké pokusy byly zas a znovu nepřipravené a nebezpečné leda tak svou ambiciózností; jeho patičky povětšinou samoúčelné; a kličky volené zpravidla v absolutně nevhodný čas. Ve finále tedy jakkoliv Taarabt působil coby oživení levé strany, negativa snad dokonce převážila pozitiva.

Co potom dále považuji za chybu zejména Geretsovu, je podivná úloha schopného ofenzivního záložníka Belhandy. Ten dnes hrál tuze zataženě, přičemž role dispečera mu docela očividně příliš nesedla. V příštím zápase jej tedy očekávám nejlíp na Assaidiho/Taarabtově místě - a ve středu, výměnou za Boussoufu, jenž roli výsadního tvůrce hry dvakrát neustál a na kraji by mohl lépe přispět kvalitní dodávkou balonů do pokutového území.

Úplným závěrem mi ještě dovolte utrousit jednu malou radu směrem k pánům s praporky: příště by možná nebylo na škodu zápas doopravdy sledovat, a ne si na každý (ne)ofsajd házet mincí.

Maroko - Tunisko 1:2

9. minuta - První šance Tuniska symbolicky pochází z dílny jeho kapitána Karima Hagguiho, jenž nízký centr od rohového praporku odpálil docela nadějně k levé tyči; tam se ovšem včas a dle očekávání zjevil brankář Lamyaghri.

14. minuta - Záblesk geniality v podání Boussoufy: šikovný křídelník ruského Anži i mezi třemi scvaknutými obránci dokázal propašovat míč z hranice šestnáctky do jejího vnitřku, kde se sám před golmanem zjevil Chamakh. Ten to ale měl hodně ztížené včasným vyběhnutím Mathlouthiho, kterého ve finále útočník Arsenalu mohl přinejlepším prudce napálit. Což se také stalo, takže tuniského brankáře nějakou chvíli ošetřovali.

18. minuta - A další precizní zákrok tuniského strážce prostoru mezi třemi tyčemi. Tentokrát si Mathlouthi dobře pokryl bližší tyčku, když Amrabat odvážným balonem našel v pokutovém území Boussouffu a ten se prvním dotykem ideálně odpoutal od svého strážce.

23. minuta - Schovaná střela Dhaouadiho teď zaskočila každého na stadionu, včetně golmana Lamyaghriho. Z rohu šestnáctky levonohý záložník zvládl svůj projektil z 25 metrů dotočit až do bližší tyče, od níž se míč odrazil do zámezí.

33. minuta - GÓL! Strašidelně odbráněná, respektive neodbráněná standardní situace Ghorbiho. Na její výsledek se dokonce trojlístek hráčů v červeném jen zůstal dívat (patrně v domnění, že mělo smysl hrát ofsajd systém) a zanechal tak v osudí jednoho svého spoluhráčce na čtveřici nabíhajících soupeřů; ti však nakonec stejně nemuseli nic moc dělat, jen stínovat, protože nikým pořádně nevyrušený míč si to do sítě namířil tak jako tak.

47. minuta - Z poněkud nepřipravené pozice z rohu šestnáctky střílel žolík Adel Taarabt - o to štiplavější rána to však byla. Fotbalista anglického QPR využil dobré práce Chamakha a dosud bezchybný Mathlouthi se kvůli němu musel natáhnout až úplně ke své pravé tyčce.

61. minuta - Dobře dohraná akce od Belhandy, který skluzem vytěsnil míč z kopaček tuniského obránce do pokutového území soupeře, kam si pro něj doběhl Hadji a napálil ho bez většího rozmyslu hodně mimo.

66. minuta - Luxusní, vpravdě luxusní první dotyk versus špatný, skoro až trapný druhý. Taková byla další opravdu gólová šance Maroka, jež vzešla z nenápadného nákopu do Hadjiho náběhu - ten si ale okamžitě prvotřídně přehodil míč přes obránce na levou nohu, aby přes kopec času, který měl k dispozici, vystřelil velmi brzy, a to hodně, ale opravdu hodně vedle vzdálenější tyče.

68. minuta - Traoui tak trochu propagačně vystřelil po vlastním průniku po pravém křídle, Lemyaghri ovšem míč jen nejistě vyrazil do druhé vlny, kam dobíhal Dhaouadi, a jen jeho nadměrná nezištnost možná Maroko ubránilo od dvojnásobné kapitulace.

75. minuta - GÓL! Střídající Msakni předvedl úchvatné sólo a Maroko znovu inkasuje v protisměru dosavadního vývoje utkání. Hráč s číslem sedm nejprve proběhl kolem Benatii s Kantarim, pak zamíchal nohami před El Kaddourim a nakonec o Benatiu ještě otřel svou gólovou střelu.

85. minuta - GÓL! Maroko se přeci jen dočkalo a je zpátky v zápase. Akorát se znovu potvrdilo, že si dnes asistenti mávají ofsajdy, jak se jim zrovna zachce, takže protentokrát nechali Maročany pokračovat navzdory pravidlům, aby po Amrabatově přenesení na zadní tyč mohl pro skórujícího Kharju sklepnout míč stoper Kantari.

90+3. minuta - Kharja málem kompletním spasitelem. Ve chvíli, kdy pořádně nevěděl kam dál předat balon, se prostě otočil na pětníku, zaskočil tím soupeře okolo a nakonec z velmi dobrého postavení střílel těsně nad břevno.

Maroko (4-2-3-1): Lemyaghri - Chrétien, Benatia, Kantari, El Kaddouri - Belhanda, Kharja - Amrabat, Boussoufa (60. Hadji), Aissadi (46. Taarabt) - Chamakh (78. El Arabi)

Tunisko (4-3-1-2): Mathlouthi - Ifaa, Haggui, Abdennour, Jemal - Traoui, Korbi, Dhaouadi (80. Chermiti) - Chikhaoui (65. Ragued) - Allagui (57. Msekni), Khelifa

Nejlepší hráči zápasu: Mathlouthi, Msakni (oba Tunisko), Kharja (Maroko)

Co čekat od zítřka?

Úterní program je věnovaný představení posledních týmů, a to těch ve skupině D. Favorit z Ghany se utká s Botswanou a večer poměří síly papírově vyrovnané celky Mali a Guiney. Obě střetnutí přitom mají punc atraktivity i pro nezainteresovaného diváka: Ghaňané jsou posledním velkým favoritem, který vyloží karty (po zklamání Senegalu, poněkud rozpačité výhře Slonů a impotentním představení Maroka to zatím s kandidáty na titul nevypadá nijak zázračně), a Botswana, africký Tým roku 2011, je největším kvalifikačním překvapením a zároveň velkou neznámou; ve druhém utkání se potom podle předpokladů má hrát o druhé postupové místo a očekávat lze vyrovnaný, fyzicky náročný souboj, neboť Mali s Guineou nemají jen podobné vlajky - předcházející zápasy ukázaly, že si často "potykají" i ve stylu hry.

Na druhou stranu, malijský trenér Alain Giresse slibuje změny. Tento tým disponoval v závěru první desetiletky nového tisíciletí skvělou soupiskou, jenže její disproporčnost a nefunkčnost praktikovaného herního systému zapříčinily, že tato generace "vyšuměla" z trávníků bez výraznější (neřkuli medailové stopy). "Nové Mali" tak ze staré gardy povede pouze Seydou Keita; Kanouté, Diarra, Sissoko nebo Coulibaly už v kádru nejsou.

Nadcházející zápas se netýká ani Mahamane Traorého; jeden z důležitých ofenzivních hráčů týmu si poranil chodidlo a šampionát pro něj skončil dříve, než vůbec začal. Nešťastník z Mét tak doplnil svého jmenovce Khaliloua a také stopera Mohameda Fofanu. "Bude to velmi těžký zápas, ale my měli na tomto turnaji proti Guineji často štěstí," připomněl Keita, záložník Barcelony a kapitán týmu. "Tento ročník však je jiný. Především proto, že máme velmi mladý tým, a navíc otevírací zápasy bývají zrádné."

Na postup ze skupiny myslí rovněž guinejský trenér (a Giresseho krajan) Michel Dussuyer, který jej vytyčil jako hlavní cíl svého týmu, načež přidal klasickou frázi o nevyzpytatelné skupině a nebezpečí podcenění. Vše se zdá ukazovat na jednu klíčovou otázku: Jak se předvedou dvě ofenzivní hvězdy, Bangoura a Feindouno? Jeden válí ve Spojených arabských emirátech, druhý je bez angažmá. Zajímavé bude také sledovat, jak bude fungovat střed zálohy bez jednoho z nejkvalitnějších fotbalistů země, Kévina Constanta.

Ghana bude ve svém prvním zápase postrádat suspendovaného Vorsaha; naskočit do hry však může Asamoah Gyan, který by měl být nakonec fit. (Není ovšem vyloučené, že bude v úvodu šampionátu šetřen; s hráči jako jsou bratři Ayewové nebo nejlepší kvalifikační střelec Tagoe si to Ghana může dovolit.) Tým trenéra Stevanoviće má jediný cíl: ukončit třicetileté čekání na trofej, a dobře to ví i kapitán John Mensah. "Věříme, že můžeme vyhrát," toť jeho lakonické zhodnocení turnajových cílů.

Nic jiného než výhra se od Černých hvězd neočekává. Botswana není zrovna ukázkou produktivního útočného týmu, a už tak limitovaná ofenzivní síla navíc zažila před startem turnaje těžkou ránu, když si zlomil ruku jeden z důležitých článků senzačního kvalifikačního tažení, křídelník Joel Mogorosi (nad čímž možná zapláčou i komentátoři, neboť jméno Mogorosi je v týmu Zeber rozhodně jedním z těch snáze vyslovitelných). Velká tíha zodpovědnosti tak bude ležet na Dipsy Selolwanem; zkušený ofenzivní univerzál a jeden z nejlepších fotbalistů země by měl být na hřišti lídrem celého týmu. Pomoci mu v jeho úkolu má zejména kvalifikační hrdina, střelec Jerome Ramatlhakwane; ten je však momentálně bez angažmá a tréninkové a zápasové manko doháněl individuálním plánem. Jeho forma je tak otazníkem...

...stejně jako psychická pohoda celé kabiny, neboť hráči a trenér Tshosane se nedokážou dohodnout s fotbalovou asociací na případných bonusech. Vše se tak zdá být ideálně rozehráno pro favorita z Ghany; na druhou stranu, jak to vypadá s Botswanou, od které nikdo nic nečeká, jsme se už jednou nedávno mohli na vlastní oči přesvědčit.

Stranou pozornosti

- Zajímavá persona vede na tomto šampionátu Angolu. Lito Vidigal se celou svou hráčskou i trenérskou kariéru pohybuje tak nějak na pomezí Portugalska a Angoly, nakonec má ale všechno právo hovořit o tom, jak "důstojnou službu prokazují jeho svěřenci státní vlajce". V Africe se Lito Vidigal narodil roku 1969 do fotbalově mimořádně nadané a také úspěšné rodiny. Jeho bratr José Luis se dokonce s portugalskou reprezentací vydal na Euro 2000 a také zbylí tři sourozenci se angažovali v této branži. Leč už spíše na nízké úrovni. To Lito zamířil poměrně vysoko, své účinkování na mezinárodní scéně například zahájil rovnou účastí na Africkém poháru; do té doby byl "zapovězen" v portugalské nejvyšší soutěži. Tam také jednu sezonu koučoval poměrně známou Leiriu, a dnes ostatně Angolanům prozatím úspěšně vštěpuje některé evropské návyky - i proto se Antilopám povedla tak brilantní obrátka v kvalifikaci na tento turnaj (bilance: jedna nešťastná prohra v Keni gólem v nastavení; a pak tři vítězství se skóre 5:0). Od "kolegy" Mourinha potom Vidigal dost možná odkoukal propracované standardky.

- V táboře Burkiny Faso řeší další "národnostní" problém. Poté, co pořadateli APN 1998 málem hrozilo vyřazení z letošního ročníku kvůli údajné nezpůsobilosti Hervé Zengueho reprezentovat tuto zemi, se nyní propírá rovněž pas Abdou Razaka Traorého, jenž už také vinou celé záležitosti zmeškal úvodní klání s Angolou. A vskutku není vůbec jisté, zda ještě do skupinových bojů stihne naskočit. Přitom jeden ze tří nositelů jména Traoré v burkinské nominaci by určitě týmu byl schopen kvalitně pomoci; a to hlavně v ofenzívě, jež v očích Paula Duarteho vázla ze všeho nejvíce. "Potřebujeme střílet více gólů a jsou tu ještě dva-tři body týkající se poziční hry, na kterých je třeba zapracovat," vytyčil si cíle "africký Mourinho".

- "Bylo takové parno, takže to pro nás bylo těžké, a taky bylo vlhko." Jako když Evropané kdysi prvně přistáli u břehů západní Afriky, nadechli se a do 20 dnů umřeli na malárii - zhruba s takovým počátečním zděšením promluvil po utkání s houževnatým Súdánem Yaya Touré. Že Britské ostrovy mění lidi, to budiž, ale že až takhle? To klíčový stoper Pobřeží Slonoviny Sol Bamba si malátný výkon favorita podobným způsobem zrovna omlouvat nechtěl. "Plánujeme v tréninku tvrdě dřít, abychom byli v příštích zápasech lepší," zopakoval stokrát omleté klišé po utkání, jež outsider zakončil nečekaným tlakem a v němž nastřelil dokonce tyčku. Yaya Touré se nicméně přesto domnívá, že šlo o "velké vítězství", což ostatně z hlediska důležitosti zvládnutí prvního kroku dost možná bude pravda. Ale být až tak nekritický, to by se Slonům v příštím zápase mohlo vymstít. Jakkoliv v kvalifikaci na minulé APN Burkinu Faso doma přejeli 5:0 a venku s ní hráli rovněž úspěšně 3:2...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (126)

Přidat komentář
RickNash

Já vás, pánové, obdivuju! Nádherný počtení

Reagovat
Wat

Sakra a já měl tu akci ve 14. minutě opačně. Jsem myslel, že to přihrával do vápna Chamakh, pěknej nesmysl, no. Jinak opět kvalitní práce, chválím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mike.84

APN je fakt nehorazna herní nuda

Reagovat
fantomas

A kolik si toho z letoška viděl, ty rozumbrado?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mike.84

vyčítám ti snad článek ? pro mě osobně je APN přehlídka zapasů přesně ve stylu Gabon Niger.. že to baví někoho jineho je v pořádku .. nesmím říct svuj nazor ? nebo snad každý příspěvek musím začít slvy "DLE MEHO NAZORU" aby to tva hlavička pochopila ?

Reagovat
fantomas

Když někdo jako mike.84 mluví o "hlavičce", je asi něco špatně, ale to je jedno. Hlavně nechápu, proč se jako chytáš článku. Obyčejně sem čekal, že mi nabídneš konkrétní letošní zápas, kterej tvý charakteristice odpovídá. A hle, tys vybral fakt ten jeden jedinej, kterej sedí...aspoň minimum intelektu si teda prokázal, gratuluju. (jinak si samozřejmě názor řikej, myslim, že sem ti nic takovýho nikdy nikde nezakazoval..)

Reagovat
mike.84

nezakazoval ale zbytečně komentoval... o mem intelektu si říkej co chceš, kecy přes klavesnici mě nijak neuražejí kolikrat ty komentuejš články o chelsea ? říkam ti ja v tamějších debatach něco ? e e ... takže u sebe hledej chybu kamarade,,, ja už ti psal asi 8x at se semnou "nehadaš" a neprasiš diskuzi, ale tobě to furt nedá ... hledej chybu u sebe...

Reagovat
mike.84

tím komentovaním članku sem to myslel jako reakci na to že píšeš že se nemam chytat članku o věcech ktere mě nezajimají.. tebe chelsea zajíma ? nebo tě spíš zajíma konstatně rejpat do chelsea fandů ?

Reagovat
fantomas

A to snad dělám?

Reagovat
mike.84

ano to dělaš vůči mě. sám si to přiznal svým výrokem "nenapsal to fanda chelsea, napsal si to "ty" ".. tím si dal jasně najevo že máš proti mě něco, (možna proto že sem někdy napsal o arsenalu "to" a "to"... ). nevím . pokud sám dokažeš přemýšlet tak víš sam že ja tobě nic nepíšu ani když píšeš o chelsea že to je smradlava čukotka apod apod... tak mě ignoruj když tě tak strašně moje příspěvky iritujou/rozesmívají ok ?

Reagovat
fantomas

Jj, to možná proto, že já něco takovýho jakživ nenapsal.

Reagovat
mike.84

"nenapsal to fanda chelsea, napsal si to "ty" "

TOHLE SI MI NENAPSAL ????????? MÁM SI DAT TU PRÁCI A NAJÍT TO DŘÍV NEŽ TO SMAŽEŠ ?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

fantik tady roztaci praktiky STB

Reagovat
fantomas

1) nic nesmažu, nemám na to práva

2) nedělej ze sebe ještě většího blba, než seš, a zkus zapřemejšlet...nikdy sem nenapsal "O CHELSEA ŽE JE TO SMRADLAVA ČUKOTKA APOD APOD"

Reagovat
fantomas

No já články o Chelsea skoro nekomentuju, v tamějších debatách nevystupuju nijak ostře proti Chelsea, což už ti tady potvrdili snad všichni normální bluesmani, takže fakt nevim, co timhle zase sleduješ..

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
mike.84

ale cením si toho že stopuješ každy muj příspěvek a každy musíš radoby drsně okomentovat , jen tak, aspon mám další ranní počteníčko vedle idnes

Reagovat
mike.84

*jen tak dal

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nedělej ze sebe frajera. Že píšeš hlouposti pozná i ten, co tenhle turnaj nesleduje a co nesleduje diskuze tady. Tak tady nedělej, že seš jakoby nad věcí a pro příště uznej, že když se podíváš na jeden zápas, nemůžeš nazvat celý turnaj herní nudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak možná jsem se spletl. Ono tu je těch frajerů víc...

Reagovat
mike.84

sledoval sem poslední 2 APN na to abych věděl že ten fotbal je s evropskýma turnajema daleko pod urovní... nutím někde všechny at si myslí to samé co ja ? kde přesně dělam ze sebe frajera omg

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, ale přijde mi docela rozdílné napsat, že je to herní nuda a poté, že ten turnaj je pod úrovní evropských. Ale trochu povýšeně na mě působíš ve svých reakcích na jednu blbou otázku, která naznačuje, že nemáš pravdu.

Reagovat
mike.84

povyšeně... já ...

Reagovat
smazaný uživatel

ja videl vetsinu zapasu a souhlasim s nim, je to nuda, fotbal na urovni nasi divize, akorat s mnohem lepsima hracema, ale ten rozdil mezi nasi divizi a jejich urovni znat neni..

Reagovat
fantomas

Aha aha.

Reagovat
smazaný uživatel

typicka arogantni reakce, neprekvapils

Reagovat
fantomas

Jo tak ono je na mně arogantní už i "aha aha"? Co ti mám říct na to, že tu vlastně podle tebe píšem rozsáhlý zpravodajství o něčem na úrovni český divize? Mám tě pochválit? Vyvrátit ti to? No to bys po mně snad ani nemohl chtít..

Reagovat
smazaný uživatel

ne, jen mi prijde tva reakce na mikea nespravedliva, protoze nenapsal nic, za co bys ho musel zesmesnovat

Reagovat
fantomas

Zesměšňovat? Zeptal sem se, kolik toho letos viděl. Byl schopnej uvést příklad jednoho zápasu -> nezmýlil sem se. Kde je ta nespravedlnost?

Reagovat
smazaný uživatel

"rozumbrado" -> zesmesneni, nehlede na to, on nikde nenapsal, kolik toho videl

Reagovat
fantomas

Právě, a já ho bezchybně odhad, protože sem s nim už něco nadiskutoval no, tak sem si to moh v klidu dovolit...

Reagovat
mike.84

neberu to jako zesměšnění ja jenom nemam potřebu na diskuzích psat radoby odpalkovávací slogany... už toho nechejte... pokud si potrpíš na tom mít vždy poslední slovo tak na mě ještě zareaguj at ti to všichni opalcujou. včera skončil evertonian s EF. dnes ja končím stebou. nebudu na tebe reagovat, piš si o mě v reakcích co cheš... stejně tě muj nazor nikd yzajímat nebude (ani v případě pokud bys v hloubi duše věděl že mam pravdu ja a ne ty... ) . tečka. chtěl sem tě "pochvalit" za ty dlouhe članky, ale nema to cenu protože stejně bys to zas nějak otočil... youngooner (možna sem to poplet) je taky fanda AFC a dokažu s ním komunikovat uplně v poho... ty to nerad slyšíš od někoho mimo zdejší jadro (hrubas aspol.) ale arogantní neříkam že jsi konstantně, ale umíš být když chceš .přeber si to jak chceš . nabízel sem ti x krát, "pod se bavit normalně"

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud někdo napíše že je to fotbal na úrovni naší divize tak jeho názor akceptuju ale neberu ho vůbec vážně protože vím že je mimo

Reagovat
domingo

Tak dolar potrebuje byt videt, jasne ze nikdo, kdo premysli, nemuze nazvat APN turnajem na urovni divize.

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Fakt? Mne zatim letos ty zapasy bavi mnohem vic nez predloni.

Reagovat
domingo

*me

Reagovat
Puskas

Mne může být taky

Reagovat
domingo

Pravda, dokonce by melo byt. Ja automaticky pocitam s hackem

Reagovat
domingo

Navic napsat to zrovna po zapase Maroko - Tunisko, ktery se svoji kvalitou v pohode vyrovnal EURU a dalsim "nezbytecnym" turnajum, mi prijde spis jako provokace.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalita je solidní, ale výjma zápasu Maroko - Tunisko to má tempo jako nadprůměrný zápas 2. české ligy, to je fakt...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Chamakh nějak vyblednul v tom Londýně

Reagovat
REPLIKATOR

Jde ve šlépějích M. Jacksona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Sakra, to arabský derby jsem nějak prošvihnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes Ghana a večer těžko předpovídat, snad to bude ke koukání. A mimochodem, Mali je bluesová velmoc

Reagovat
domingo

Tinariwen !!!

Reagovat
Virtuos

Pre Maroko vyslovene sklamanie z výsledku.

Reagovat
smazaný uživatel

FARAÓNI a BOFANA(tak odfláknout poslední zápas kvaldy) co jste to fotbalu provedli, že jste ten NIGER pustili na AFC?!?.. to jsou buď "čachry" v zákulisí nebo "čáry" místních šamanů .. Niger snad umí hrát fotbal jen doma na svým ("začarovaným"?regulérním?) hřišti...

Reagovat
smazaný uživatel

Všimli jste si, že za Tunisko nastoupil Ragued? :D

Reagovat
smazaný uživatel

Kde teď vlastně trénuje/hraje?

Reagovat
cubinho

Chlapi, jen taková menší poznámka - čároví rozhodčí jsou v hokeji

Reagovat
cubinho

...ve článku to máte asi třikrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Botswana řeší finanční odměny, tak to bude odfláknutej zápas, a možná i turnaj pokud se budou nadále dohadovat.. Ghana to má prostě nalajnováno až do finále

Reagovat
smazaný uživatel

Od kdy je Maroko arabský stát???

Reagovat
smazaný uživatel

... a proč by nebyl ?

Reagovat
fenixLFC

hehe mne sa pail vyrok komentatora na eursoporte v zapase maroko tunisko...,,taarabt...a bol o cisty zakrok aj ked podla toho kriku to vyzeralo na dvojnasobnu vrazdu''

Reagovat
stas87

pekne zhrnutie skvely tah trabelsiho-stiahnut allaguie ktoremu sa vcera nedarilo a nasadit msakniho,trabelsi ratal s tym ze ak bude dlho stav 1-0,marocania to otvori a to msaknimu a v podstate ofenzivnym hracom tuniska vyhovovalo,mohli ten jeden alebo dva brejky este dotiahnut a rozhodnut skorej,co sa tyka urovne-na APN sa vo velkom tempe nehralo a nehraje,je to dane dorazom na individualnu kvalitu jednotlivcov,vyjimka su severoafricke staty,skratka to nie je jazda od prvej do devetdesiatej minuty ale to snad nie je problem nie? ten futbal ma vsetko,pekne branky,skvele akcie,doraz,len tam proste nebehaju tak ako v europskych sutaziach,ked clovek co to sleduje dlhsie a vie o tom tak predsa nezacne pisat o ceskej divizii nie?troska na hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych si na nic nestěžoval. Myslím si, že je to velmi příjemná změna, když se můžu podívat i na jiný fotbal, než na ten africký, kterého mám celý týden víc než dost.

Reagovat
verv

přesně,příjemný zpestření

Reagovat
domingo

Ted nevim, jestlis to rekl skutecne tak, jak jsi chtel :))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já to vím. Neřekl.

Reagovat
verv

Gibraltarská skála

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli chce Botswana aspoň bod tak to musí ve druhém poločase mnohem víc otevřít.Dva hráči se proti 5-6 hráčům Ghany těžko prosadí.

Reagovat
božský John

Mančafty sice nový, ale nevim, jestli je dobře, že tam místo Egypta, Kamerunu nebo JAR jsou nějaký křováci z Nigeru,Botswany a tak(jasný, vybojovali si to). Na to se fakt nedá koukat, fotbal to je vyjma Zambie a včerejška hroznej

Reagovat
Wat

To mě štve, že ty zápasy od pěti nestíhám.

Reagovat
domingo

Tenhle te moc stvat nemusi, je to hrozna nuda.

Reagovat
stas87

sledujem to od 55.minuty,prvy polcas bol zabavnejsi?aj sance boli?botswana nema kvalitu na vyrovnanie a ghana cely druhy polcas hra udrzbu

Reagovat
domingo

Ne. Zabavnejsi je jednoznacne druhy

Reagovat
Wat

Uf. Snad to bude dobrý alespoň večer.

Reagovat
domingo

Au, tak tohle bylo bolestivy. Doufam ze vecer bude i nejaky fotbal (vsechna cest Andre Ayewovi, ze ukazoval ostatnim, jak se to dela).

Reagovat
božský John

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

APN nikdy nesklame. Pri tych zapasoch si vzdy kralovsky zdriemnem

Reagovat
smazaný uživatel

Já si letos řikal,že se budu vážně snažit shlédnout co nejvíc zápasů,ale přiznám se,že teď odpoledne jsem si u Ghany taky zdříml

Reagovat
Wat

Já usnul jen u druhýho poločasu CIV.

Reagovat
domingo

Ale tak hrajem neco to uz je ctvrt hodiny? To jsem si mohl jit udelat kafe..

Reagovat
Wat

Docela uspávací zatím.

Reagovat
domingo

Dneska je celkove nejakej divnej den. No co, bude kratsi report

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Tečovaná. A já myslel, jak to krásně trefil! Ale je to dobře pro vývoj zápasu, snad to Guinea ještě více otevře.

Reagovat
domingo

Jo, ted je to hodne zabavny

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím se mi líbí hra Guiney po pravé straně. Jak vám?

Reagovat
domingo

Guinea tezi akorat z Feindounovych standardek a Bangourovy obrovske pohyblivosti a agility, Mali je lepsi hlavne ve stredu pole. Jinak po golu super zapas, predtim celkem nuda.. akorat je to Afrika no, takovy zivelny hura fotbal, nahoru dolu, hlavne od Guiney (jejiz obrana nam, tusim, nabidne jeste neco pro pobaveni).

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť jo, Bangoura hraje na tom pravém kraji, ne?

Jo, zatím je to až na ten začátek pěkný fotbal. Bylo vidět, že je to první zápas pro ty týmy, i když tomu teda nasazení nechybělo. Což se ostatně asi dalo čekat.

Reagovat
domingo

Bangourove jsou hlavne dva, jeden napravo a jeden vepredu a ja myslim toho vepredu :)

Reagovat
Wat

Vždyť druhej je na lávce.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslí asi Lasse (?).

Reagovat
Wat

Lass je taky Bangoura? Jsem si nevšiml, tak to pardón. Je jich moc v jednom týmu!

Reagovat
domingo

Nj, na hristi je Diakite, Diakite, Diakite, Traore, Traore, Bah, Balde, Balde, Bah, Bangoura, Traore a Bangoura

Reagovat
Wat

To je děsný...

Reagovat
smazaný uživatel

Mi vykládej...

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak já toho na kraji.

Reagovat
Mada

mně taky

Reagovat
Wat

Jj, pěkně si to tam vyměňují. Docela bych jim ten gól přál, šancí měli spoustu... Ale chci výhru Mali.

Reagovat
Wat

Mně ty centry Guinejců prostě přijdou strašně špatný... Všechny letí buďto moc rychle, a nebo to jsou děsný kopce. Btw brankáři na APN zatím hodně dobří ve vybíhání, co jsem měl možnost vidět.

Reagovat
domingo

Anketa: MOTM?

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem teda zvědav, protože se mi nezdálo, že by někdo výrazně vyčníval.

Reagovat
Wat

Jeden z dvojice Traoré - Traoré na straně Mali.

Reagovat
domingo

Ja jsem zatim pro Keitu, prijde mi, ze ten stred hriste slape hlavne kvuli nemu.

Reagovat
Fabregas@ole

Proč je tam tak málo diváků??? Viděl jsem i highlights z Ghany a bylo to podobný...

Reagovat
domingo

Nevim, ale je to hodne tristni. On se k tomu nekdo vyjadri.

Reagovat
smazaný uživatel

nechápem prečo išiel dolu Ismael Bangoura... Lass patril tiež k tomu lepšiemu, čo ponúkla Guinea... trošku sa ukľudniť a bude to výborné

stopéri Guinei, tiež dobre, Bobo Baldé

Reagovat
Wat

Tak Camara, který Lasse střídal, taky nehrál zrovna nejhůř.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mohli striedať to druhé krídlo Lass mohol ostať

Reagovat
jv

Asi fyzička, jinak nevím.

Reagovat
domingo

Guinea si takticky ani neskrtla, veskery jejich sance byly individualni prace. S timhle si je Ghana namaze na chleba...

Reagovat
smazaný uživatel

trošku sa ukľudniť bolo mierené pre Lassa

tiež pevne verím, že to Mali s touto hrou nedotiahne ďaleko...

Reagovat
domingo

No Mali prave muze daleko spis (daleko to asi nedotahne ani jeden, ale Mali aspon postoupi )

Reagovat
smazaný uživatel

tak postup už majú viac menej istý... ale zas nepredviedli nejaký oslňujúci výkon, ktorý by ich mal radiť na niečo ďalej ako postup zo skupiny

Reagovat
fantomas

Obě nudy? Paráda, já to totiž zase zaspal...

Reagovat
domingo

Druhy zapas byl nakonec celkem zabavny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele