Africký pohár národů - devátý hrací den

30.01.2012, 08:28, aktualizováno 30.01.2012, 08:28
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Když průšvih, tak přece pořádný. V Rovníkové Guineji se uzavřela první skupina APN; a to další, již třetí porážkou Senegalu, plus naopak premiérovou prohrou domácích, kteří takto ve své grupě obsadí až druhou příčku za Zambií. Také zítra ještě pobudeme v Batě a Malabu - ke svému konci spěje dění ve "sloní" skupině B.

Pro Rovníkovou Guineu to až dosud byl šampionát snů. Přitom takovému průběhu nic nenasvědčovalo - tým byl v přípravných zápasech špatný, těsně před šampionátem vyhodil trenéra a hned v prvním zápase se zranila největší hvězda Bodipo. Jenže nakonec bylo všechno jinak, Nzalang Nacional měl jistý postup už po dvou kolech a v posledním zápase se Zambií se tak hrálo prakticky o jediné - možnost prodloužit největší zázrak letošního turnaje o další postup, tentokrát do semifinále. Hlavní motivací zkrátka bylo vyhnout se předpokládanému vítězi skupiny B, Pobřeží Slonoviny...

...což se nakonec nepovedlo, a i přes sympatický výkon, kterým se hráči v červených dresech prezentovali, se nedá říct, že nezaslouženě. Zápasu, který rozhodl ojedinělý individuální záblesk Katongovy brilantní rychlosti a střeleckého instinktu, by totiž stejnou měrou slušel i výsledek obrácený, a úplně nejlepší reflexí dění na hřišti by zřejmě byla remíza. Pokud bychom měli na základě tohoto souboje vynést nějaká stručná resumé, byla by asi následující: Rovníková Guinea má herní tvář a působí sehraným a nebezpečným dojmem, což je zásadní rozdíl oproti ostatním outsiderům. Zambie je brejkové mužstvo.

Vůbec posun, který Paulův celek urazil od prvního, poněkud chaotického představení s Libyí, je pozoruhodný. Otevírací utkání v Batě přivítalo nadšené, entuziastické a energické mužstvo, které dělalo spoustu chyb, ale o to horlivěji je stíhalo napravovat; taktická svázanost? A teď tu o Křemílkovi a Vochomůrce...

...zatímco proti Zambii vyběhlo na hřiště překvapivě konsolidované mužstvo (které ovšem vyměnilo živelnost a tah na bránu za kompaktnější paletu secvičených, leč impotentních herních variant). Gílson Paulo musel udělat trojici změn, a jedna z nových tváří, levý bek Bokung, byl po celý zápas hodně výraznou postavou - společně s kolegou Evuyem totiž symbolizoval hlavní herní prvek Nzalang Nacional, kterým bylo velice dobré využívání křídelních prostor. Útoky Rovníkové Guiney se na Mweeneho branku valily tu zleva, tam zprava, často se přenášela hra, a střed pole zůstal neúnavnému dělníkovi Konatému a jeho skvěle odváděné černé práci. Motorem ofenzivy byl potom Juvenal, operující na širokém prostoru v útočné třetině, který neúnavně zasypával zambijské vápno nebezpečnými centry; co se defenzivy týče, nečekaná jistota Danila a především zářivý přehled, odhad situace a dokonalé čtení hry stopera Ruie poskytovaly (opět) zadním řadám dostatečnou kompaktnost.

Jenže Zambie dobře bránila. A do pozice bránícího se úspěšně vmanévrovala sama, poté, co prvních zhruba 20 minut kontrolovala hru a držela míč na svých kopačkách; to byla ta fáze zápasu, kdy jediné vytržení z ospalé letargie přišlo s dlouhým míčem a náběhem za obranu v červených dresech. Od okamžiku, kdy tempo hry začali diktovat Paulovi svěřenci a Zambie se tak mohla stáhnout do bezpečného bloku, hlídat střed hřiště a hrozit rychlými protiútoky, jako by sebevědomí Chipolopolo stouplo, a Rovníková Guinea reálně přišla o možnost silnějšího protivníka přehrát a zvítězit jednoduše díky převaze na hřišti. Její platonický tlak se s železnou pravidelností tříštil o vápno soupeře.

Ani Zambie však nesehrála ideální utkání; přestože takticky jej zvládla perfektně a ve skutečnosti se o výsledek nemusela příliš obávat (ani v závěrečném náporu se útočníci Guineje nedostali přes obranu dirigovanou dnes skvělým Himoondem k ohrožení Mweeneho brány), byly její brejky často nepřesné nebo utlumené už v samém zárodku. Renardův tým už jsme zkrátka mohli vidět ve vyšším tempu a nasazení; těžko mu však něco vyčítat, neboť toto byl po všech stránkách ospalý, vyčkávací zápas, ve kterém ani nebylo potřeba se nějak překotně hnát dopředu. Pokud je ale vaší nejlepší příležitostí v prvním poločase hned čtyřikrát zopakovaná akce, totiž napálení míče z přímého kopu rovnou do Danilových rukavic, ideální to není.

S ohledem na blížící se čtvrtfinále bylo poměrně zajímavé sledovat, jakým způsobem se proměnila útočná taktika Rovníkové Guinei v poločase, kdy na místo Thierryho Fidjeua (pravděpodobně šetřeného na další zápas) přišel jiný hrot, Fabiani. Zatímco Fidjeu je běhavý, pohyblivý forvard, který ovšem nebyl na hřišti příliš vidět a s nímž vypadal fotbal Guiney jako hra na dlouhé výměny míčů, nápadité kombinace a nedostatek průraznosti ve finální fázi (neřkuli v zakončení), Fabiani je vysoký a silný útočník, který na sebe na hřišti mnohem více upozorňoval - chodil do soubojů, byl agresivní, presoval a na oko to vypadalo, že s ním má Zambie mnohem větší problémy. Jenže výkony hráčů kolem něj prakticky bez výjimky poklesly, a to někdy dost razantně - bylo zkrátka znát, že ač Fabiani samotný je určitě dobře využitelný hráč, tým na něj (a především na jeho herní styl) není zvyklý, a jeho nasazení se tak jevilo spíše jako kontraproduktivní. Navíc ve druhém poločase hrála Zambie zkrátka příliš zkušeně na to, aby dopustila třetí soupeřův gól v posledních okamžicích střetnutí po sobě, a skupinu tak vyhrála zaslouženě.

Rovníková Guinea - Zambie 0:1

25. minuta - První větší záchvěv vzrušení v zápase. Juvenal zahrává rohový kop na vzdálenější tyč, kde naskakuje Ekedo, jenže míči místo hlavy nastavuje vysokou nohu - a netrefuje.

36. minuta - A první zaznamenáníhodnou šanci Zambie má na svědomí Kalaba, který udržel míč proti třem obráncům v červeném a vyslal do šance Katonga. Kapitán a nejlepší střelec Chipolopolo se následně dlouhou kličkou zbavuje Evuye a střílí; Danilo je však na zemi včas.

41. minuta - A máme tu gólovku! Juvenal skvělým pasem chytře vyšachuje zambijskou obranu, když uvolňuje Bolada, který může běžet sám na Mweeneho - no, běžet vlastně ne, na to je vybíhající brankář přece jen příliš blízko a nakonec zkušeně vyráží.

48. minuta - K hodně kuriózní příležitosti se teď propracovali Zambijci. Rozhodčí totiž posoudil Danilovo sebrání míče po hlavičkovém souboji uprostřed vápna jako malou domů, a tudíž standardní situaci pro Chipolopolo z vnitřku pokutového území; Himoonde však pouze napálil míč kupředu, kde ve zdi stálo hned sedm bránících hráčů v červeném, a jediným výsledkem byl tak (logicky) rohový kop.

67. minuta - GÓL! Z postupující letargie vytrhla stadion v Malabu skvělá individuální akce Katonga, který převzal míč na levé straně hřiště, předběhl bránícího Evuye a pelášil k pokutovému území, aby přesnou střelou po zemi našel místečko mezi bližší tyčí a natahující se rukou padajícího Danila.

69. minuta - A Rovníková Guinea má hned šanci na vyrovnání! A opět je u toho míčový kouzelník Juvenal, jehož volný přímý kop se ideálně stáčí do růžku branky, ale nakonec mu přece jen několik decimetrů chybí.

Rovníková Guinea (4-4-1-1): Danilo - Evuy, Kamissoko, Rui, Bokung - Balboa, Konaté (88. de la Cruz), Juvenal, Ekedo - Bolado (76. Viera) - Fidjeu (46. Fabiani)

Zambie (4-4-2): Mweene - Nkausu, Sunzu, Himoonde, Musonda - Lungu, Chansa (74. Kasonde), Sinkala, Kalaba (90. Mulenga) - Katongo, Mayuka (81. Chamanga)

Nejlepší hráči: Rui, Juvenal (oba Rovníková Guinea), Himoonde (Zambie)

Asi to znáte: filet z kapra poválíte v mouce (ze Zambie), pak ho naložíte do vaječné lázně (vystavěné Guinejci z rovníku) a nakonec obalíte strouhankou (z libyjských rohlíků). Teprve potom je řádně připraven na pořádný pařák uvnitř friťáku (suplovaného širou fotbalovou veřejností)...favorizovaní Senegalci vskutku prodělali kompletní vánoční kůru, když se na rovníku nechali zostudit věrni sloganu "když už, tak už". Jejich závěrečné představení pak nebylo ničím výjimečným, spíš si divák u jeho sledování snadno mohl vše v hlavě zesumírovat. Čili si připomenout, že Senegalci popojeli více na východ coby rozháraný, až odcizený soubor velkých individualit, jež v drtivé většině případů selhávaly na celé čáře, a dovezli sem s sebou snad všechny myslitelné nedostatky: ty v obranné či obecně poziční hře, v koncovce, v mezihře.

Dílem prvního klasického atributu letošního Senegalu jsou třeba obě dnešní inkasované branky. Napoprvé nedůslednost při ztrojení (!) soupeře i mizerná koheze zadní linie; napodruhé dvě individuální selhání. O jedno z nich se postaral i Mangane, v tu chvíli již očividný zástupce kapitána Nianga, kterého s definitivní platností můžeme vedle Bakary Koného považovat za největší defenzivní zklamání letošního ročníku Afrického mistrovství.

Dílem druhého bodu jsou pouhopouhé tři branky vyprodukované tak hvězdnou ofenzivní vozbou tvořenou jmény jako Cissé, Ba, Niang či Sow. Přestože Senegal patří nepochybně k nejaktivněji pálícím mančaftům (dovedl bych si ho snadno představit v elitní trojce této statistické disciplíny), jeho produktivita je vpravdě zarážející, až tristní.

A konečně třetí slabina senegalského výběru: nevýrazná mezihra. N’Daw a jeho povětšinou dobře míněné nákopy za soupeřovu obranu jsou jediným světlým bodem této hodnotící kategorie v podání žhavého favorita na medaile. V druhém poločase včerejšího utkání ho sice ještě zdatně zastoupil Diakhaté, to už ale opravdu bylo celé. Diamé totiž v žádném případě nenaplnil pověst, jež ho předchází a také provází angažmá v anglické Premier League.

Dnes se přitom, alespoň dle různých avíz pocházejících ze senegalského tábora, ani tak nemělo jednat o závěrečné klání jednoho turnaje, jako spíš o výkop jiné cesty - na ten příští Africký pohár národů. Alespoň takový pohled na věc prezentoval Demba Ba. A právě v kontextu jeho slov potom šlo podobu základní jedenáctky Senegalu kvitovat s pobaveným výrazem: na pravém beku se měl nově pohybovat 34letý Omar Daf (reprezentuje od roku 98, má na svém kontě na padesátku startů v národním týmu); post levého křídla měl patřit Souleymanovi Camarovi (za rok již 30letému členovi širšího kádru úspěšného senegalského výběru z MS 2002); a do sestavy se po jednozápasové odmlce vrátil sice kapitán, ale pořád 32letý veterán s krátkou "životností", Mamadou Niang. Jakou tedy Amara Traoré nabídl vizi? Zhruba žádnou, respektive podobnou, s níž neuspěl v předešlých dvou případech. Také tentokrát se mělo praktikovat průhledné a zcela zřetelně narýsované 4-3-3. Dvě stařecká křídla, vpředu doplněná o Dembu Ba, to holt nějak udělají...a neudělala.

Paqueta totiž, dejme tomu, věděl jak na to. Jeho tým hvězdnou partu ubránil zhruba na úrovni Zambie, což se rozhodně dá považovat za úspěch; ačkoliv Zambijci k tomu ještě pravidelně zvládali větrat soupeřovu obranu, což už Libyjcům bylo zcela cizí. Pětičlenná, hustá řada na hraně šestnáctky, před ní uvolněná čtveřice obranářů-"záložníků"; zhruba takové bylo libyjské bránění. S tím, že 5-4-1, do něhož se oproti původním předpokladům z pozice štítového záložníka velmi často stahoval Abubaker, mnohdy morfovalo až do bláznivého 6-4-0. Z toho potom docela dobře vyplývá, že vepředu si Libyjci hravě vystačili se třemi, nejvýše čtyřmi hráči - a to jednoduše proto, že i takový počet přece bohatě stačí k co nejrychlejšímu odevzdání balonu a okamžitému, disciplinovanému návratu k plnění defenzivních povinností (zde například diametrální rozdíl oproti Senegalcům, napříč celým turnajem).

Nicméně tímhle přístupem si Středomořští rytíři dost možná zavařili více, než bylo zdrávo. Respektive přístupem; patrně spíš svou nedostačující kvalitou v kombinaci, absentující základní souhrou. Jakkoliv Zuway se Sa’adem předvedli na letošním APN několik pěkných individuálních akcí, jejich technika je na výši a tohle všechno, protiútoky do rozložené obrany Senegalu (v prvotních fázích vždy Libyjci soupeře doopravdy i přečíslovali) končívaly pořád stejně: vinou neexistujícího drajvu, slabší absolutní rychlosti nebo ukrutně nepřesné první (druhé) přihrávky. V tomhle například relativně zklamal Esnani, jehož jsem po dvou utkáních měl za (v rámci možností) schopného dirigenta středu pole; včera ovšem svým primárním (obranným) povinnostem propadl tak dokonale, že byl až frustrovaný - což ostatně potvrdil i rozkopnutými flaškami po vlastním brzkém vystřídání.

Každopádně jak už jsem několikrát potvrdil ono zopakované, že Libyjci jsou obecně týmem defenzivně založeným, tak vězte, že tedy ani dnešek nebyl žádnou výjimku, takže bychom je měli soudit hlavně dle výkonu tímto směrem. A na něm se vskutku dalo najít hned několik pozitiv. Dobře a chytře bráněné standardky, jež Senegalci vyhrávali tak maximálně díky špatnému odhadu Abouda (gól) nebo vlastní výškové převaze (tentýž gól). Jinak šlo nějaký systém ze strážení senegalských věží vyčíst i docela dobře, čemuž se na úrovni Afrického poháru národů nelze jinak než prostě divit (Libye se hlavně pěkně snažila zahušťovat nebezpečné prostory - a to už nejen při standardních situacích, ale i normálně ve hře -, což opravdu fungovalo).

Navíc Libyjci hráli až pozoruhodně čistě (dokud po pauze rozhodčí nespustil celkem okatou tlačenku favorita): po 40 minutách byly outsiderovi napočítány čtyři nedovolené zákroky, za něž neviděl v celku ani kartu; zatímco Senegal už měl na kontě 14 faulů a dva kartonky žluté barvy.

Zvláštní průběh měla poslední půlhodina: na jejím začátku totiž bylo oznámeno, že v paralelně hraném utkání padl gól - to však do sítě domácích, což už Libyjcům fakticky znemožňovalo postoupit. Což se také nejspíš podepsalo pod šíleně řešené přečíslení 3 na 2, jichž se při sílící lenosti Senegalců tvořilo čím dál víc. V tomto vynikal zejména Osman Sa’ad na levém křídle, ačkoliv jinak podal solidní výkon. To právě on kupříkladu jako jediný téměř neztrácel balony, což platilo (překvapivě) i o většině těchto brejků. Naopak Zuway, výrazná postava minulých libyjských vystoupení, má na svém kontě sice asistenci, jinak se ale vinou nastavené taktiky do hry prakticky nezapojoval (právě on byl vždy tím osamoceným hrotem v obranné formaci).

Sečteno podtrženo tedy Senegal nyní už osmkrát v řadě na APN nevyhrál, když před čtyřmi lety končil na kontě se dvěma body - dnes s historickou nulou. Libye, ta se naopak dočkala své první výhry v rámci tohoto typu turnaje, zároveň nekonaného na území svého času ještě Kaddáfího země. Roku 1982 tenkrát Středomořští rytíři dokonce padli až ve finále; od té doby ale ani roku 2006, ani hodně dlouhou dobu letos nenašli recept na opětovné vítězství...

Libye - Senegal 2:1

4. minuta - GÓL! K smíchu, jednoduše k smíchu. Pravidelně výrazný Sa‘ad se mezi třemi Senegalci (!) na levé straně uvolnil k přihrávce pro Al-Boussefiho, jíž zároveň kompletně vyšachoval kosočtverec, který se k němu vydal na alibistickou návštěvu (s tím, že ho jde asi bránit) - a hráč s číslem dvacet, nováček v základu, už jen pod menším tlakem elegantně prostrčil míč mezi nohami senegalského brankáře.

11. minuta - GÓL! Rychlá odpověď Senegalu umožněná názornou ukázkou mizerné "arabsko-africké" brankářské školy. Aboud potvrdil, že i při svých 39 letech není letos žádnou libyjskou jistotou, když při rohu zmateně a bezduše vycestoval někam doprostřed hustého hloučku těl, odkud nejvýše vystoupal bezproblémově skórující N’Diaye.

33. minuta - Poměrně výrazný okamžik Camary, nepřímo navazující na odvážný sprint Nianga. Muž nepravidelně reprezentující již od roku 2002 se na turnaji uvedl střelou z levé strany, kterou Aboud patrně čekal na přední tyči - i přesto se ještě do svého protipohybu ideálně skácel, aby míč vytěsnil na roh.

35. minuta - Hodně rozpačitě se teď ubránili Libyjci další standardní situaci Senegalců. Tentokrát od praporku vyletěl přetažený centr až na roh šestnáctky, odkud putovala slabá hlavička na malé vápno, aby se jen vinou marné Niangovy snahy o nůžky se mohla stát kořistí na čáře zachraňujícího Esnani (ve spolupráci s Aboudem).

45 + 2. minuta - Legračně zakončená standardní situace v podání Manganeho, jenž se v jasné ofsajdové pozici ocitl zcela sám na zadní tyči; a zakončil ze třetiny hlavou, ze třetiny loktem a ze třetiny břichem...do tyče.

47. minuta - Pozoruhodnou situaci vytvořil Niang svým centem zvnitřku pokutového území, a přesto vlastně za pečlivě seřazenou obrannou linii. Svérázně takto vytvořil pozici dva na nikoho (respektive golmana), N’Diaye to měl ale hodně těžké, míč musel odehrávat v krkolomném výskoku, a tak z toho nakonec nebylo ani základní zděšení soupeřova brankáře.

71. minuta - Dobrá práce Sowa v obležení dvou protihráčů, jenž už pomalu vsedě na zemi špičkou píchl míč do běhu Cissému (možná v těsném ofsajdu), jenž už zdálky loboval Abouda; a neúspěšně, minimálně o dva metry přestřelil.

75. minuta - K Sowovi proskákala hodně nepovedená střela spoluhráče z hranice šestnáctky, a přestože na balon číhal za soupeřovou zadní linií, ofsajd se nemával, takže jeho podobně "zdařilý" pokus mířící do boční sítě můžeme považovat za velkou promarněnou příležitost.

77. minuta - Velmi pěkně se středem hřiště protáhl Moussa Sow, až dokonce sám svou technickou zdatností vytvořil přečíslení 3 na 2 - to však vyřešil neskutečně špatně; přihrávku do pravého křídla Cissému odflákl, takže se ji nakonec nová akvizice Newcastlu ani nepokusila dostihnout. Přesto (možná s lehkým ironickým nádechem) sólu spoluhráče zatleskala...

84. minuta - GÓL! A je zaděláno na pořádnou ostudu! Pokud doteď Senegal hrál o čest, tímto okamžikem ji patrně pro letošek definitivně ztratil. Další katastrofálně odbráněná situace - hned na obou frontách a nádherná Al-Boussefiho trefa z voleje zhruba odněkud z penaltového puntíku. Asistent Zuway mohl využít M’Benguého marného pokusu o odhlavičkování dlouhého nákopu; úspěšný střelec pro změnu nestíhání kapitána Manganeho.

86. minuta - Gól na druhé straně...avšak neuznaný. A zcela po právu: Cissého prudká, ovšem ne úplně brilantně umístěná střela ještě byla v pořádku - s tou si nicméně poradil Aboud -, a následná úspěšná dorážka Camary už vskutku vinou metrového postavení mimo hru platit nemohla.

Libye (5-4-1): Aboud - Belreesh (68. Rabii), Salama, Al-Abaidy (62. Al-Sharif), Al-Shibani, Al-Mughrabi - Al-Boussefi, Esnani (59. Marwan), Djamal, Sa’ad - Zuway

Senegal (4-2-3-1): K. N’Diaye - Daf, Diawara, Mangane, M’Bengue - Diamé, Diakhaté - D. N’Diaye (75. Dia), Camara, Niang (68. Sow) - Ba (46. Cissé)

Nejlepší hráči zápasu: Sa’ad, Al-Shabani (Libye), Niang (Senegal)

Co čekat od zítřka?

Angola, nebo Súdán? To je zásadní otázka před posledními souboji ve skupině B; ta totiž po dvou odehraných kolech vypadá přesně jako včera "áčko". Na čele tabulky trůní celek s plným počtem bodů a postupem v kapse, na opačném konci se potom krčí bezbodové mužstvo, jehož maximem v letošním turnaji bude třetí místo v základní fázi. K postupu má nakročen čtyřbodový tým, a připravit ho o něj může jen jediný, jednobodový konkurent. Takže: Angola nebo Súdán?

Pobřeží Slonoviny má jistý postup a jde do boje s Angolou, které k zajištění čtvrtfinále bez nutnosti ohlížet se na výsledek druhého zápasu stačí neprohrát. Netřeba připomínat, že takový úkol je proti Drogbovi & spol. velice složitý, a to i v případě, že vyzyvatel nastoupí v plné síle; Vidigalovy Černé antilopy však budou oslabeny, a to poměrně podstatně, absencí brankářské jedničky Carlose.

Gólman, který budí pozornost mimo jiné i tím, že je (coby potomek kolonizátorů) jediným bělochem ve výběru, se totiž vyřadil ze hry sám: jeho přehnané zdržování při bránění těsného náskoku z prvního utkání proti Burkině Faso mu vyneslo zasloužený žlutý kartonek, a ve druhém zápase proti Súdánu si momentálně nezaměstnaný Carlos tento prohřešek zopakoval. Resumé? Angola se postaví jedné z největších ofenzivních vozeb na světě s nezkušeným náhradním brankářem. A protože občasné kiksy a zatmění v zadních řadách Antilop nejsou nic neobvyklého ani s Carlosem, na kterého je tým zvyklý, jsou fanoušci vyznávající červeno-černé barvy zřejmě hodně nervózní.

Zahouiho tým se nikam hnát nemusí: nerozhodný výsledek mu bohatě stačí k pohlídání prvního místa ve skupině, a tedy jistotě, že ve čtvrtfinále narazí na ten slabší tým v osudí, Rovníkovou Guineu. "Právo" vyzvat Zambii by v takovém případě tedy bylo na Angole, která momentálně vzývá v parádní formě hrajícího kanonýra Manucha, neboť především on je tím, kdo by mohl Vidigalově celku vystřelit překvapivé vítězství...

...pokud ovšem Angola sebere Slonům body, nebo pokud Súdán nevyhraje. V případě vítězství nenápadných, ale zodpovědných Sokolů nad hračičkami z Burkiny Faso se totiž Antilopy dostanou do obrovského tlaku; v takové situaci by rozhodovalo ošemetné skóre. Súdánci, jejichž trenér Abdalla burcuje síly do klíčového boje sebevědomým přesvědčením o možnosti postupu, se můžou spolehnout zejména na Bashira, autora dvou branek v dosavadním průběhu soutěže, skvělého technika Al-Tahira a také Saif Eldina, neomylného šéfa obranných řad. Burkina oproti tomu potáhne do boje s vědomím, že hraje už jen o čest; Pitroipa a Traoré jsou sice natolik dobří fotbalisté, že můžou pouštní celek porazit prakticky sami, jenže nesmíme zapomínat na fakt, že Abdalla hodně spoléhá na disciplínu a organizaci hry, a to jsou přesně věci, které v Burkině neslyší rádi. Znamená to totiž problémy pro jejich rozhárané, individualistické pojetí fotbalu.

Připočtěte si k tomu situaci, jaká v táboře Hřebců nastala těsně po vypadnutí a ne zrovna lichotivých vyjádřeních trenéra Duarteho na adresu tamního svazu, a vyjde vám poměrně zajímavá prognóza. Jestliže scénář "Rovníková Guinea porazí Zambii a Libye Senegal" byl velmi nepravděpodobný, potom "Pobřeží Slonoviny udolá Angolu a Burkina Faso padne i v posledním zápase se Súdánem" zní přece jen o něco reálněji. Platí však, že favoritem na postup je jednoznačně Angola. I proto, že Súdánu sice nedělá problém předvést dobrý výkon a hodně potrápit i mnohem silnější celky, ale vyhrávat? To Sokolům zrovna dvakrát nejde.

Stranou pozornosti

- Vítězství nad Mali Ghaně vystřelil, a zároveň jistotu postupu stvrdil, Asamoah Gyan. To není zrovna šokující fakt; šestadvacetiletý forvard je už nyní žijící legendou ghanského fotbalu a klíčovou postavou nové úspěšné generace. Na letošním turnaji to však dlouho vypadalo z jeho strany spíše pobledle: nejprve nebylo jisté, jestli se vůbec dá zdravotně do pořádku, a když nakonec nastoupil hned od úvodní minuty proti Botswaně, stoper a kapitán Zeber Mompati Thuma (který jej celý zápas bedlivě hlídal) si postěžoval, že ho prý rozhodčí příliš chránili. Ani s Mali to proti pozorné obraně dlouho nebyla žádná hitparáda, ale nakonec nejlepší útočník země svoje čekání na gól prolomil. A jeho reakce? "Každý, kdo nastupuje proti Ghaně, jde na hřiště s cílem zastavit Asamoaha Gyana," holedbal se střelec, momentálně nastupující v Emirátech za tamní Al-Ain. "V národním mužstvu hraju jediného útočníka posledních šest let, což ukazuje, jak jsem skvělý. Vím, že na sebe musím brát zodpovědnost, a udělal jsem to i tentokrát, když už se zdálo, že zápasu nemám co dát." Takže, jak vidno, jestli Gyan něco postrádá, rozhodně to není ego...

- Protože s koncem bojů v základních skupinách může docházet k situacím, kdy více týmů skončí se stejným počtem bodů, udělala Africká fotbalová konfederace přítrž spekulacím ohledně postupových kritérií. Dosud totiž nebylo zcela jasné a přesně specifikované, co vlastně v takové situaci rozhoduje; pouze se předpokládalo, že se bude postupovat stejně jako v kvalifikaci, což je nyní oficiálně potvrzeno. Vězte tedy, že v případě bodové shody bude rozhodovat v první řadě výsledek vzájemného zápasu, případně (pokud se na jedné úrovni srovná více týmů) vyšší počet bodů ze vzájemné minitabulky. Potom je na řadě gólový rozdíl ze vzájemných zápasů, potom vyšší počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech, a až potom přichází na řadu gólový rozdíl v celkové tabulce skupiny, případně vyšší počet vstřelených gólů ve všech zápasech. V případě, že ani poté nebude stále rozhodnuto, dostává se ke slovu tabulka fair play, vypočítaná podle počtu obdržených žlutých a červených karet. Poslední možností je potom oficiálně posvěcený los.

- Afrika je kontinentem mnoha tváří, a jednou z nich je bohužel i nejistota, napětí, zločin a chudoba. Na vlastní kůži to pocítil Pius Oyoo, předseda keňské asociace rozhodčích. Oyoa unesli v sobotu večer neznámí ozbrojení pachatelé ve městě Nakuru, když přijížděl z Nairobi, kde se zúčastnil soudního přelíčení týkajícího se systému rozhodcování v Keni. Oyoo totiž vznesl obvinění vůči svému největšímu rivalovi, generálu Gilbertu Moore (GMT) Ottienovi, který byl již dříve rozhodcovskou asociací KFRA varován, aby se nemíchal do jejích záležitostí. Šlo o spor ohledně voleb do oficiálních struktur, které se měly konat v neděli, ale byly soudním příkazem zrušeny; iniciátorem této kauzy byl právě Oyoo, kterému útočníci kromě peněz a mobilního telefonu ukradli i dokumenty týkající se přelíčení. Taky vám to připadá poněkud komplikované? Nakonec to s českými sudími možná nemáme až tak špatné...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (124)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT: Adrian Mariappa zna ho nekdo vic? pry by mel z Watfordu prijit do Arsenalu

Reagovat
fantomas

Odkud zas čerpáš?

Reagovat
cetto

to tu bylo dokonce v nějakém článku nebo jako expreska

Reagovat
fantomas

No mě zajímá anglickej zdroj, samozřejmě.

Reagovat
cetto

Zajímat Tě může...já jen odpovídám na to "odkud ZAS čerpáš" - čerpá pravděpodobně z článku, který zde byl cca před týdnem

Reagovat
fantomas

Já bych ani neřek, protože sem tu žádnou zmínku o Mariappovi nenašel. Ale ty mě určitě vyvedeš z omylu, počítám...

Reagovat
cetto

Někde to tu fakt bylo dokonce si pamatuju, že jsem si říkal "jooo to je teeen..." a divil jsem se, že je stále ještě ve Wattfordu, ale hledat se mi to ted nechce

Reagovat
cetto

btw to může být něco podobnýho jako zájem Liverpoolu o Lafatu...ještě před týdnem to bylo na transfermarktu a dávali tomu 4%, dnes to tam už není

Reagovat
fantomas

Reagovat
cetto

moje reakce byla podobná

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna tohle mi napsal v smsce znamej z Londyna napsal jen jmeno,klub a ze se o neho zajima jeste Newcastle + ze ho sledovali v FA cupu proti Spurs. Kdyz da sem tam vedet,tak ma ale dobre infa... sedi v kanclu s dalsim kanonyrem,ktery ma manzelku pracujici v AFC

Reagovat
smazaný uživatel

ja nemam moc cas brouzdat po netu,kdyz jsem v praci kam tipujes,ze odejde na hostovacku Ryo?

Reagovat
fantomas

No nejlíp někam po Anglii, ale fakt netipuju nic konkrétního...

Reagovat
smazaný uživatel

O budúcnosti Rya:

„Zajtra si s ním chcem krátko pohovoriť a v hlave mám pre neho taký menší plán. O tom ale rozhodnem zajtra. Musí to byť tím v Anglicku, lebo inak by mohol Ryo stratiť štatút odchovanca.“

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal má připravenu překvapivou nabídku na pětadvacetiletého obránce Watfordu Adriana Mariappu, který by měl Gunners přijít na částku něco přes 2 mil. liber. (Sun)

Reagovat
smazaný uživatel

Sun se muze jit zahrabat, jsem proste rychlejsi zase by se mohli vyjimecne trefit jinak Sun nectu,aby sis nemyslel,ze cerpam od tama

Reagovat
fantomas

A to je RB? Nebo CB/RB? Mám ho takhle zaškatulkovanýho, ale přesně nevim..

Reagovat
smazaný uživatel

myslim RB a CB

Reagovat
cetto

Senegal :

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana jeste nema jistej postup, bych rek.....

Reagovat
smazaný uživatel

Už se tu v diskuzi řešilo, co rozhoduje v případě rovnosti bodů a mám pocit, že vzájemné zápasy. Takže Ghana má postup jistý.

Reagovat
fantomas

Je to ostatně i v tomhle článku.

Reagovat
smazaný uživatel

A dokonce celý odstavec.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Liquid

Asi jsem lehce dementní, ale také si myslím, že Ghana ještě na 100% nepostupuje, co když prohraje 0:4 s Guineou ? Je to sice silně nepravděpodobný, ale ostatně ani na wiki ještě nemají Ghanu potvrzenou. Pokud by k prohře o 4 góly došlo a Mali porazilo Botswanu i třeba jen 1:0, tak je situace v minitabulce GUI 4:1, MAL 1:2, GHA 2:4, v tomto případě by Ghana nepostoupila ne ?

Reagovat
domingo

Ghana to jiste nema.

Ghana 6 3:0

Mali 3 1:2

Guinea 3 6:2

Botswana 0 1:7

Pokud Guinea porazi Ghanu a Mali Botswanu, tak rozhoduje minitabulka, ve ktere by kazdy tim padem mel 3 body a resilo by se skore (Guineji se ten debakl nezapocita). Sanci postoupit ma i Botswana, ale musi doufat ve vitezstvi Ghany a sama vyhrat asi o osm golu

Reagovat
fantomas

Tak jistěže to nemá teoreticky jistý. Já spíš reagoval na to, co rozhoduje - že to je napsáno v článku.

Reagovat
FC Porto FC

OT : Lucho Gonzáles z OM na 97% do Porta

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

97%

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Weiss konci u nasej repre...

Reagovat
Wat

Jj, Chovance na vás.

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Vyhraje dneska Pobřeží?

Reagovat
domingo

Meli by si pohlidat prvni misto, takze neprohrajou. Na to se ale sazet nevyplati, ze

Reagovat
miky10

Myslel jsem si, díky oběma.

Reagovat
fantomas

Ne.

Reagovat
fantomas

TEAMS - Ivory Coast: Yeboah, Kolo, Boka, Eboue, Bony, Ya Konan, Coulibaly, Gradel, Lolo, Doumbia, Bamba/// Angola: Wilson, Airosa, Dani, Djalma, Macanga, Zuela, Gilberto, Miguel, Dede Manucho, Mateus

Čeští fandové si asi ucáknou. Každopádně jasnej argument proč ne, miky. Nesehraná útočná trojka, Angola v plných, to snad tou vysněnou remízou dopadne.

Reagovat
fantomas

No trojka...koukám, že to asi spíš bude jakýsi 4-2-3-1 s Ebouém na středu. Zajímavý.

Reagovat
domingo

Co to je?

Reagovat
fantomas

Neni to podle postů.

Reagovat
domingo

To mi doslo, ale chvilku mi trvalo, nez jsem mezi tema obrancema a utocnikama nasel nejakyho zaloznika.

Reagovat
fantomas

Jono...nakonec fakt hrajou ukázkový 4-2-4 dopředu a 4-4-2 dozadu. Roztomilý. Ještěže Angola je fakt neškodná, protože aby ti na krajích bránili Gradel s Konanem a uprostřed Eboué...to je žrádlo.

Reagovat
Lorcan

maj nahráno - tak se ani nedivím. Taky mi z toho ted začíná koukat remíza

Reagovat
fantomas

Lolo dneska hraje s Angolou, kouzelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na něm kouzelnýho?:)

Reagovat
fantomas

To, že je absolutně, ale absolutně mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se jménem Lolo

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Nemam sebemensi poneti, co budu psat do reportu za zajimavy situace. Zatim jedna hlavicka mimo a dva primaky mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Sudanu to preju.

Reagovat
fantomas

Achjo, já moc nevim co psát ani do toho celýho shrnutí zápasu...

Reagovat
fantomas

Tak ti se pěkně sehráli. Súdán postupuje.

Reagovat
fantomas

* ještě furt postupuje Angola..

Reagovat
smazaný uživatel

Snad bude Angola za pasivitu vytrestaná.

Reagovat
domingo

Takze ani po 20 zapasech nebude 0:0. Skvely

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

U nás se tak teda podle toho hraje.

Reagovat
Wat

Snad to bude v druhym poločase lepší, hlavně z pohledu CIV, aby Angola nešla dál.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Ta Burkina to je taky jasno velké zklamání, to je bída, dva týmy mi dělají radost, zbytek škoda mluvit.

Reagovat
domingo

Vis proc nehraje Traore? Z francouzskeho AJA fora jsem pochopil, ze je zraneny, plus vim, ze prvni dva zapasy hral nedoleceny..

Reagovat
fantomas

Jj, ještě den předem tak na 70% ani neměl hrát, přitom nastoupil do obou zápasů.

Reagovat
domingo

Nj, to jsou pro nas skvely zpravy

Reagovat
Godwinson

Netušim, teď tedy koukám na L'Équipe, kde to taky píšou v návaznosti na aktuální situaci Auxerre, takže žádné dobré zprávy :(

Reagovat
domingo

Vypada to, ze nastoupil se zranenim, do tretiho zapasu uz ho Duarte radsi nenasadil, a predpoklada se, ze po navratu do Francie nebude moct hned naskocit. A zitra rano nam oznami na lavicce Baupa nebo Lacombeho a historie se muze prepisovat..

Reagovat
Godwinson

Mrzutý. No četl jsem někde, že Fournier byl prozatím potvrzen. Spíš co mě šokovalo je, že blízko Auxerre by měl být Silvestre, to je taková ta třešnička, co by současné Auxerre potřebovalo :)

Reagovat
domingo

Ja taky cetl, ze ho podrzi, ale necham se prekvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte, proč furt na Eurosportu říkaj, že Súdán potřebuje vyhrát o tři góly? Stačí jim vyhrát o dva a prohra Angoly, ne?

Reagovat
domingo

Rikaji "three goal twist", cili pokud Angola prohraje o 1, tak Sudanu staci 2, a tak..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Jj, tak snad se podaří.

Reagovat
smazaný uživatel

jak skončil poločas, tak říkali: "Sudan needs two more goals". Jestli jsem zase něco nepřeslechl

Reagovat
domingo

Pravda, taky jsem si toho pak vsiml.. ale to je blbost..

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Dvě zatmění - 2:0 pro Slony. Prostě klasická Angola. A teď už opravdu, Súdán postupuje!

Reagovat
Wat

Tak aspoň něco do toho reportu napíšeš. Jinak CIV & Súdán.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jeden

Reagovat
Wat

Súdán a Yeboah.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže teď postupuje Súdán?

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Jj, už asi 20 minut a je toho plná diskuze těch podmínek, i článek dokonce...

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou Lolo to dneska odjezdil

Reagovat
fantomas

Jo? Mně furt přijde, že tam napravo hrál hlavně Eboué, i když měl hrát ve středu, a on se jen po otřesnym startu jaksi zklidnil a přestal aspoň dělat píčoviny no.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to tak hrozný nepřipadalo, ale asi to bude tím, že Angola ho neprověřila.

Reagovat
fantomas

Jj, právě - a jak měl on něco sám s míčem předvést, většinou naběh do nejbližšího spoluhráče nebo ho pro jistotu nastřelil.

Reagovat
domingo

A presne to samy predvedl i v prvnim zapase. Aktivni, porad behal, nabizel se, vetral lajnu, ale beda jak mu nekdo dal mic.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Mudather? Jsem nenašel ani jeho wiki a jak mu to palí.

Reagovat
domingo

http://en.wikipedia.org/wiki/Mudathir_El_Tahir

Oni maji kazdy milion jmen, je to peklo, orientuj se podle cisel..

Reagovat
smazaný uživatel

džea, dík.

Reagovat
domingo

Diakite

No, ale je to zaslouzeny.

Reagovat
Lorcan

Sudán postupuje - to je masakr

Reagovat
domingo

Ale naprosto zaslouzene.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo, jak by se řešilo, kdyby angola prohrála jenom 1-0 a se súdánem, by tedy měli stejně bodů, stejné skóre a vzájemný zápas remízový?

Reagovat
domingo

Ptas se pod clankem, kde je to vysvetleny.

Reagovat
smazaný uživatel

jj.. tak sory.. už jsem si to přečetl..

Reagovat
miky10

A znova -

Reagovat
domingo

100. pro El Tahira a Saif Eldina

Reagovat
fantomas

Tak Sloni budou do ČF zdaleka nejodpočatější, to bude pro domácí smrt...že je pořádně nepotrápil ani papírově druhej nejsilnější účastník skupiny potom, co Zahoui vyměnil 9 hráčů, to je hodně na pováženou.

Reagovat
božský John

Já bych to těm domácím hrozně přál.

Jestli do poločasu vydrží, tak by to mohlo být zajímavý....Sloni teda asi postoupí, ale budou mít s ECQ větší práci než se Zambié

Reagovat
božský John

Zambií

Reagovat
smazaný uživatel

BONY

Reagovat
smazaný uživatel

Eboué

Reagovat
fantomas

Pro oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jako nevim, jestlis ty dva góly viděl, ale fakt na nich oba střelci měli minimální zásluhu no. Bony uplně...

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl, ale tak nějak mi to docvaklo.

Reagovat
Lorcan

tak to teda byli od Angoly neuvěřitelný zkraty

Reagovat
smazaný uživatel

Bony si to asi dneska užil. Nahraje na gól a pak dostane gól zdarma jako bonus...

Reagovat
fantomas

Ale jako jo, hrál pěkně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Náhodou, Bony to při prvnim gólu luxusně naservíroval.

Reagovat
domingo

Bony mel 1+1, ne? :)

Reagovat
fantomas

Jj, jedno lepší než druhý.

Reagovat
Kenneth

Bonyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Reagovat
kubys

OT: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sealand_national_football_team

Jak si to čtu dál a dál, tak z toho nemůžu čím dál víc - exilová vláda, falešné pasy, internetové kasino...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele