Africký pohár národů - druhý hrací den

21.01.2013, 04:12
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Přesně 220 minut jsme nakonec čekali na premiérový zářez 29. Afrického poháru národů. V Port Elizabeth čekání prolomil Ghaňan Badu, který načal účet nakonec čtyřbrankového odpoledního klání. To večerní přineslo těsnou výhru favorizovanému Mali...

Od úvodního nedělního duelu jsme si slibovali především ofenzivní podívanou, první gól(y) i doposavad největší koncentraci míčového umu či obecně technické zdatnosti. A myslím, že žádný divák ve finále oněch 90 minut nelituje.

Tedy abychom si rozuměli, rezervy se určitě vyskytly: dovedli jsme si představit atraktivnější finiš; všimli jsme si, že Ghana potřebuje ze zálohy lépe dovírat zadní linii; Kongo nejspíš bude hledat nového muže pro levý kraj útočného trojzubce; a Eurosport si může dát za cíl sehnat jednoho pevného spolukomentátora (abychom zkraje zápasu nemuseli poslouchat "přítele na telefonu"). Jinak ale s předposledním víkendovým mačem musí panovat všeobecná spokojenost.

Loni jsme pod Stevanovićem byli zvyklí na plastičtější Ghanu, to je fakt, který po tomto utkání lze zatím bezpečně zkonstatovat - otázkou ale je, zda komplexnost nutně znamená větší zábavu. Srbovo mužstvo znalo brejky, trpělivou hru, presink i vyčkávání, svou tvář měnilo za chodu, klidně pomocí zběsilých vrtochů sestavou a rozestavením...Appiahovy Černé hvězdy se daleko spíš navracejí k jednoduššímu, takticky méně svázanému Rajevacově (APN 2010, stříbro) modelu. Tehdy se Ghana jevila jako čistě brejkový tým - a podobně vypadá i letos.

Stevanovićův duch nyní každopádně přežívá alespoň v pozoruhodné nečitelnosti jinak všeobecně známého afrického celku. Kwesi Appiah překvapil volbou brankářské jedničky (Kwaraseyovi přitom podle všeho nic není), uklizením Kwadwa Asamoaha do obranné linie (na což je sice zvyklý z Juventusu, ne však reprezentace; a směrem dozadu včera také nepěkně hořel), trochu možná i volbou nezkušeného Adomaha (více níže v rubrice Stranou pozornosti) nebo minimálně dočasným zapovězením stálice Vorsaha. Navrch původně zřejmé 4-3-3 leckdy volně morfovalo do systému s pěti záložníky (zejména v obranné fázi); a matoucí byl i pohyb, neřkuli ukotvení Adomaha s Mubarakem, kteří povětšinou lítali tak nějak všude.

Pro to všechno Ghana představovala příjemného a zároveň nebezpečného soupeře. Nezpochybnitelná přítomnost talentu čas od času (zhruba dvakrát, třikrát na poločas) zničehonic pocítila nutnost projevit se - a to rázem Konžané během bleskurychlých akcí nevěděli, kde jim hlava stojí. Jindy ale poněkud nevyzrálí, náladoví ofenzivní hráči působili nemastným neslaným dojmem; navíc absence třetího klasického středopolaře způsobovala špatné doplňování zadní linie při navracení se a tedy množství solidních příležitostí soupeře po zpětných pasech.

V tomto ohledu Ghaně jednoznačně prospívala přítomnost zkušeného skorotřicátníka Dereka Boatenga. Muž, který loni v semifinále svým spoluhráčům zavařil kontroverzním vyloučením, včera naopak působil coby vítaný stabilizační prvek. Jako jediný opravdu držel lajnu, byl disciplinovaný, zodpovědný. Po jeho odchodu v 73. minutě také měli Konžané hnedka větší prostor k manévrování poblíž osy hřiště, což je snad vypovídající. Pro příští utkání - jakkoliv už bude připraven od začátku naskočit prozatím unavený Annan - bych Boatenga rozhodně podržel; nebo minimálně pro vyřazovací boje, kde podobný hurá fotbal úspěch slavit jednoduše nemůže a taky nebude.

Ale teď už k souboru, který na většinu nezaujatého publika musel včera v podvečer udělat přeci jen lepší dojem. DR Kongo totiž vykázalo vlastně jednu jedinou viditelnou slabinu, kterou zároveň proti Black Stars jen stěží zcela potlačíte - když se favorizovaný soupeř rozjel, potom ono sotva stačilo (plus Mubarakovy standardky se mnohdy zdály být nebránitelné, ale to je ten samý případ; tomu holt ztěžka zamezíte).

Jinak ale modří svého slovutnějšího soka předčili minimálně po taktické stránce, když rozumně nakládali s balonem, spolehlivě vykrývali volné prostory a bedlivě strážili klíčová místa či jména (Makiadi famózně čistil prostor před vápnem, Mulumbu se dobře staral o okolí středového kruhu, Mbokani se na druhé straně slušně vypořádal s věčně stínujícím Boyem). A čím potom Le Roy vůbec nejvíce překvapil, potažmo vybrané osoby i potěšil, byl perfektně zvládnutý přechod do útoku.

Čtyřiašedesátiletý Francouz, který včera usedl na lavičku v roli kouče účastníka APN již po 29. (je rekordmanem), své ovečky naučil vskutku obdivuhodně přirozenému prolínání záložní a ofenzivní linie. Všichni znají své úkoly, které zároveň přizpůsobují druhým; takto například Mbokani, kanonýr od přírody, v případě potřeby citlivě sestupoval níže do hloubi pole, aby v zájmu kolektivu potlačoval své střelecké pudy. A podobně flexibilně reagoval třeba i LuaLua, jakkoliv jinak podal spíše otřesný, nečekaně nervózní výkon. Ten pohyb a komunikace je nicméně neocenitelný základ, kterého se beztak nedostane dobrým dvěma třetinám osazenstva letošního šampionátu.

Už jen proto doporučuji reprezentaci Demokratické republiky Kongo pozorně sledovat i v nadcházejících dnech, neboť se svou "adaptací" oblíbeného systému 4-3-3 mají možná větší šanci uspět než podobně rozestavěná Ghana. Koneckonců - stačí si porovnat efektivitu klíčových článků, jako je osamocený hrot (asi tak pět nula pro Mbokaniho) či štítový záložník, zametač (těsná výhra Makiadiho).

Je to tedy hlavně favorit včerejšího remízového klání, kdo se ze své premiéry potřebuje poučit; a zvláště přeskupení záložní formace se zdá být přinejmenším nutností...

Ghana - DR Kongo 2:2

13. minuta - Mbokani nehlídaný ve druhé vlně, na hraně šestnáctky, vyzvaný houževnatým Mputuem, prudká rána pod břevno - vše vypadalo až moc krásně na to, aby to byla pravda, proto se také Dauda vytasil s brilantním zákrokem, kterým míč vytěsnil na břevno.

15. minuta - Ghaňané mají děsné problémy se zpětnými pasy! Tentokrát Mbokani vyzýval Mputua, jenž pro změnu vůbec netrefil vytyčený cíl.

25. minuta - Ghana prvně v běhu zakombinovala a tuto zteč málem i dotáhla do konce, kdyby Atsuovi vyšel ambiciózní pokus o patičkované zakončení.

30. minuta - Tohle hráč Gyanova kalibru prostě musí dávat! Boateng perfektně odhadl situaci, zrychlil mezihru odvážnou kolmicí, kterou svého střelce vyslal do pohodlného sólového úniku. V něm Asamoah Gyan přesto kompletně selhal, míč snad ani pořádně netrefil, jen ho takovým pohlazením nasměroval vedle levé tyče.

40. minuta - GÓL! Kwadwo Asamoah včera hořel směrem dozadu, jakmile se ale nyní vydal na výlet dopředu, hnedka si premiérově na turnaji můžeme zařvat to slastné "gól!". Fotbalista Juventusu si na hraně šestnáctky narazil se spoluhráčem, vnikl do vápna a pak v pravý čas předložil mičudu před prázdnou klec Baduovi. Tohle chceme od Ghany vídat častěji!

48. minuta - Teď pro změnu ghanský Adomah číhal v zákrytu, ve druhé vlně, dalece vyběhnutý Kidiaba si však s jeho pokusem věděl rady.

50. minuta - GÓL! Kwadwo Asamoah pokračuje v naplňování ofenzivního potenciálu, ač se tentokrát prosazuje vskutku nezvyklým způsobem. Na zadní tyči si totiž za dezorientovaným Kabanguem doskočil pro Mubarakovu dodávku z rohového kopu.

54. minuta - GÓL! Také Konžané odpovídají krásně vypracovanou akcí. Makiadi v ideální chvíli vypustil jemnou českou uličku dovnitř šestnáctky, kde si Trésor Mputu zkrátka věděl rady. Regionální fantom z klubu Mazembe si tak připomněl svůj vlastní zásah do sítě stejného soupeře z egyptského APN 2006; to mu bylo čerstvě 20 let.

60. minuta - Perfektní pas z levé strany pomalu až na malé vápno, kde se rval LuaLua s precizním Boyem. Ghanský stoper se doslova v poslední vteřině vytasil s dokonale kontrolovaným pádem pod protivníkovy nohy.

67. minuta - Střídající Rabiu se zjevně nakazil od Asamoaha Gyana. Neuvěřitelně fádní koncovku vykouzlil z nadějné pozice.

68. minuta - Nezkušený Akaminko až příliš okatě zatáhl za dres šikovně zaseknuvšího Mbokaniho a DR Kongo dostane výhodu pokutového kopu!

69. minuta - GÓL! Anderlechtský útočník s velkým přehledem proměnil - míč nasměroval přesně k levé tyči. A brankář Kidiaba si mohl střihnout svou oblíbenou oslavu; zase jednou si improvizovaně zahopsal na poníkovi či bůhvíčem.

75. minuta - Wakasovy standardky včera železně fungovaly, takovým způsobem se ale doteď neuvedly! Mubarak možná záměrně, možná náhodou z nevýhodné pozice kroutil míč přímo do sítě a Kidiaba se jen taktak stihl dostat do ucházející polohy, aby katastrofu odvrátil.

83. minuta - Stará dobrá druhá vlna málem Kongu přihrála vedení. Tentokrát z ní pálil Mulumbu, chytře, obstřelem přesně k levé tyči; tam však stihl být včas Dauda.

90+5. minuta - Asamoah Gyan se ještě dostal k hlavičce ze slušné pozice! Kidiaba byl ve správný čas na správném místě, leč připustil menší dohady o tom, zda s míčem nezacouval za brankovou čáru.

Ghana (4-2-3-1): Dauda - Pantsil, Boye, Akaminko, K. Asamoah - Agyemang Badu, D. Boateng (73. Annan) - Adomah (82. Afful), W. Mubarak, Atsu (56. Rabiu) - A. Gyan

DR Kongo (4-3-3): Kidiaba - Mpeko, Mongongu (74. Zakuani), Mabiala, Kasusula - Kabangu (68. Kaluyituka), Makiadi, Mulumbu - Mputu, Mbokani, LuaLua (66. Kanda)

Nejlepší hráči zápasu: K. Asamoah (Ghana), Mputu, Makiadi (oba DR Kongo)

Palec dolů: LuaLua (DR Kongo)

Že to Malijci nebudou mít jednoduché, s tím se počítalo. Koneckonců Niger porazil v kvalifikaci silnou Guineu a pod taktovkou zkušeného kouče Rohra hrozil být nebezpečnějším, nebo minimálně sehranějším protivníkem než při své loňské "panenské" účasti. A to se nakonec potvrdilo - tedy ta nebezpečnost ani ne (na to přece jen Gazelám příliš chybí hráčská kvalita, pokud tedy nepočítáme Ouwo Moussu Maazoua), ale sehranost, disciplína a defenzivní svědomitost už ano. Malijci se tak nakonec na vítězství, které můžeme vzhledem k jejich postupovým ambicím s klidem označit za povinné, pořádně nadřeli.

Už ve včerejším preview jsem psal, že si kouč Patrice Carteron rád hraje na taktického chameleona a nedělá mu potíže přizpůsobovat tým dle aktuální potřeby, a to se dnes potvrdilo hned dvakrát; poprvé už při volbě základní sestavy. Přestože Mali má zažitý systém 4-1-2-1-2 s údernou dvojicí Diabaté - Maïga na hrotu, francouzský lodivod zvolil proti Nigeru pružnější 4-3-3, Maïgu posadil na lavičku a do základní sestavy vyslal dvojici Diarra - Diarra: Sigamary, jediné klasické křídlo v kádru, obsadil levou stranu, údernější, střelecky aktivnější a více do středu se stahující Cheick pravou (nakonec si však své role často prohazovali). A především zpočátku to fungovalo výtečně - Sigamaryho rychlost a schopnost obejít protihráče a nacentrovat poskytly Orlům několik slibných příležitostí, zatímco Cheick se v útoku choval nepředvídatelněji a versatilněji než "tank" Maiga.

Zřetelnou nevýhodou tohoto křídelního systému však bylo určité odstřižení klíčové persony Seydou Keity, který sice pod Carteronem (stejně jako pod Giressem) dostává volnost nejvysunutějšího hráče středu zálohy, ale v první půli se do jeho míst míč příliš nedostával; když pět minut před pauzou chytře vyslal kolegu Traorého, bylo to vůbec poprvé, co se podepsal pod nějaký důležitější ofenzivní pokus. Francouzský stratég se tak do druhé půle rozhodl oživit ofenzivu stažením Cheicka Diarry a nasazením Mamadou Samassy (mimochodem bratranec brankáře Mamadou Samassy - ano, oba borci mají naprosto stejné jméno) - a opět to vyšlo; Orli se tak vrátili ke hře na dvě věže v útoku, Keita coby pracovitý dispečer pod nimi rázem ožil a po pauze už nebylo pochyb o tom, že právě on je tím nejlepším na hřišti, režisérem, bez nějž nemá Mali přílišnou šanci na úspěch (což se nakonec potvrdilo bezezbytku).

Mamadou Samassa II (tedy střídající útočník) si mimochodem hodně hlasitě řekl o základní sestavu - obrana Nigeru se poměrně logicky v prvních pětačtyřiceti minutách hodně unavila, a zatímco chudák Diabaté musel první část zápasu zuřivě (a bezútěšně) bojovat s armádou strážců skvěle dirigovanou překvapivě jistým vojevůdcem Chikotem, Samassa vlétl do defenzivních šiků soupeře jako kulový blesk a způsoboval jim velké problémy.

Za zmínku určitě stojí ještě oba brankáři - a pokud pamatujete vystoupení Nigeru na loňském Poháru národů, okořeněné skvělými výkony Kassalyho Daoudy, muselo ve vás jeho dnešní představení zanechat hořké pocity. Nejde jen o fatální kiks před gólem - ono bylo už dříve vzhledem k obrazu hry v podstatě jasné, že pokud někdo skóruje, bude to právě díky chybě jednoho z gólmanů. Jak Daouda, tak Samassa I se totiž zejména v první půli přetahovali o to, kdo umí lépe létat vzduchem jako Superman, a je vlastně zázrak, že ani jeden z řady podskočených centrů na té či oné straně neskončil nejhorším.

Obraz hry jako takový byl vlastně docela předvídatelný - Mali, disponující bezpochyby daleko kvalitnějším kádrem, drželo míč a snažilo se kombinovat, ale destruktivní styl Nigeru, který bránil na hranici sebeobětování a alarmující manko v rychlosti a technice doháněl oddanou bojovností, hráčům ve žlutém vůbec nesvědčil. Bylo jasné, že Gazely musí využít jednu z těch mála brejkových situací, pokud chtějí uspět, což se nestalo; Malijci naproti tomu dlouho jen marně bušili do obranných vrat svého soka, než je vysvobodil talisman Keita.

A statistika střel? Vítězný tým sice vypálil devatenáctkrát, ale na bránu šly pouze dva pokusy - stejně jako na druhé straně. Tomu se říká efektivní bránění - klobouk dolů, pane Rohr! Ve hře Nigeru nebyly ani stopy po nějaké naivitě či hurá stylu; všichni hráči přesně věděli, co je jejich úkolem, zodpovědně to plnili a málem jim to přineslo cenný bod. Herně jasně lepší Mali bylo totiž "nezahřáté", rozhozené a postupem času čím dál frustrovanější. Vůbec se dá říct, že oba trenéři dnes obstáli na výbornou.

A ještě jedna nutná poznámka k Nigeru - jestliže zdánlivě nekonečná, stereotypní série standardních situací v první půli něco ukázala, je to fakt, že ani jeden z jeho hráčů s míčem zkrátka příliš neumí. (Překvapivě to v této fázi místy platilo i pro Mali - snad všechny rohy letěly přetaženým centrem na zadní tyč, kde už čekal chumel hlavičkářů, samozřejmě s převahou těch bránících.) Gazely jsou zkrátka mužstvem bez individualit, v němž (kromě zmíněných Chikota a Daoudy) vyčnívá jediný muž - Ouwo Moussa Maazou.

Nejlepší fotbalista země, který momentálně kope za tuniský Étoile du Sahel, měl na hřišti mimořádně nevděčný úkol - sám táhl celou ofenzivu, hrál zároveň křídlo i hrotového útočníka, poctivě se vracel, pomáhal obraně s bloky malijských střel, a když přibližně po hodině hry podnikl snad třicetimetrový centr za míčem, o němž bylo přitom dávno jasné, že jej nemá šanci stihnout na hrací ploše, nebylo už žádných pochyb - tenhle kapitán pro tým skutečně dýchá. Jenže to samo o sobě zkrátka nestačí.

Malijci tak sice obsadili první místo ve skupině B, ale přesto je čeká ještě hodně práce - jestli totiž někdo působil na hřišti sehranějším a zkonsolidovanějším dojmem, byl to určitě Niger. Orli vyhráli zkrátka proto, že se projevila jejich vyšší hráčská kvalita - a to je zbraň, kterou bude v dalších zápasech (minimálně proti Ghaně) třímat spíše soupeř.

Mali - Niger 1:0

4. minuta - V první šanci zápasu se ocitá Cheick Diabaté. Obrovitý útočník Mali překvapivě snadno prošel nigerskou obranou a napřáhl ke střele, která však brankáře Kassalyho příliš nevystrašila.

15. minuta - Spolupráce obou Diarrů na křídlech vyústila v nadějnou situaci - Sigamary poslal dobrý centr do vápna, Cheick měl na penaltovém puntíku ideální příležitost ke střele, ale pálil vysoko nad.

20. minuta - Další centr z dílny Sigamaryho Diarry, tentokrát po rohovém kopu, přetavil v tvrdou hlavičku stoper N'Diaye. Gólman Daouda může být rád, že mířila vedle; sám totiž zůstal stát jako přikovaný.

22. minuta - První šance Nigeru. Boubacar Issoufou zahrál roh, míč prolétl mezi skrumáží těl a nakonec se dostal až ke Kowovi, který od tyče pálil z ostrého úhlu a Samassa musel rychle na zem. Výborný zákrok malijského brankáře!

39. minuta - Seydou Keita poprvé ukazuje, že pokud má někdo v kádru Orlů převzít úlohu kreativce, musí to být právě on; míč se po krátké kombinaci dostal přes jeho kopačky až k Mahamane Traorému, který zpoza vápna pálil vedle.

50. minuta - Mamadou Samassa, který přišel na druhou půli, o sobě dal vědět hodně rychle. Jeho individuální akce zakončená střelou po zemi však úspěch neměla.

54. minuta - První chvíle slávy pro Kassaly Daoudu! Nigerský brankář se robinzonádou vytahuje proti výtečné ráně Keity z dvaceti metrů.

65. minuta - Další individuální šance Samassy nakonec skončila stejně jako ta první - opět šlo o sólo akci, při níž se mohutný forvard probil do vápna a pálil mimo tři tyče.

73. minuta - Ouwo Maazou ukazuje svoji sílu ve vzduchu - při rohovém kopu zbořil nigerský útočník všechny protivníky, přeskočil 4 obránce a hlavičkoval nad břevno.

77. minuta - Doposud možná největší šance zápasu! Seydou Keita se dostal k míči na hranici vápna a vyslal na Kassalyho pumelici, která pouze orazítkovala břevno!

80. minuta - Jako slepý k houslím se Niger dostal ke své poslední příležitosti v zápase; centr z levé strany překvapivě snadno prolétl laxní malijskou defenzivou, a nabíhající Soumaïla byl nakonec tak překvapen, že se míč dostal až k němu, že vypálil pouze slabou střelu přímo do brankáře Samassy.

84. minuta - GÓL! Malijci se dočkali až šest minut před koncem! A byl u toho kdo jiný než neúnavný režisér Keita. Akci založil Samba Diakité, který centroval na Diabatého, ten okamžitě prodlužoval do vápna a zdálo se, že Kassaly musí míč na vzdálenější tyči bez problémů sebrat. Nestalo se tak, a Keita obrovskou hrubku nešťastného gólmana potrestal zakončením do prázdné branky.

Mali (4-3-3): Samassa I - Diawara, N'Diaye, Wagué, Tamboura - K. Traoré (63. Sissoko), Keita, M. Traoré - C. Diarra (46. Samassa II), Diabaté, S. Diarra (79. Diakité)

Niger (4-4-2): Daouda - Fatoukouma, Dan Kowa, Chikoto, Bachard - B. Issoufou (78. Talatou), Soumaïla, Lancina, Koudizé (88. A. Issoufou) - Sidibé, Maazou

Nejlepší hráči zápasu: Keita, Samassa II (oba Mali), Maazou (Niger)

Palec dolů: Daouda (Niger)

Co čekat ode dneška?

Dění v Jihoafrické republice se po víkendu přesune nejprve do města Nelspruit, kde na tamním Mbombela Stadium rozehrají své party účastníci skupiny C. To je vůbec hodně zajímavá partička - Zambie sice obhajuje titul, ale před utkáním s nevyzpytatelnou Etiopií určitě nemá úplně klidně spaní, a utkání mezi Nigérií a Burkinou Faso by mělo být papírově vyrovnaným, otevřeným duelem. Tady se bude o postupových místech rozhodovat už od prvních minut...

Zambijský trenér Renard dal před šampionátem jasně najevo, že svému týmu věří - dokonce jej považuje za lepší než ten, který loni vyhrál titul. Tak uvidíme; minimálně složení základní sestavy by se příliš měnit nemělo, snad kromě pozice levého beka, kde veterán Musonda již pustil na hřiště mladíčka Mbolu. I letos však budou Chipolopolo spoléhat na "staré známé" Katonga, Mayuku, Mweeneho či Kalabu. Pozorně sledujte Stophiru Sunzua - o mladém stoperovi se už nějakou dobu vzrušeně šeptá i v těch nejvyšších fotbalových kruzích, a jestliže loni všechny překvapil famózními výkony, letos bude mít ještě mnohem těžší úlohu svůj vydobytý kredit potvrdit.

Etiopie je snad největší neznámou celého šampionátu - co je to za tým? Bude mít na to, aby ve vyrovnané skupině bojoval o postup? Napodobí spíše loňský příklad Botswany, která po skvělé kvalifikační jízdě naprosto vyhořela, nebo Súdánu, jehož obětavé kolektivní pojetí bylo nakonec odměněno překvapivým postupem do čtvrtfinále? Zatím to vypadá, že správně je spíše to druhé, ale těžko soudit ve chvíli, kdy Antilopy ještě ani nestihly obout kopačky. Ostrý start s obhájcem zlatých medailí však slibuje pořádný křest ohněm.

Ať už však odpolední střetnutí sil dopadne jakkoliv, v ochozech by měla panovat bouřlivější atmosféra než dnes - právě etiopští a zambijští fanoušci totiž skoupili vůbec největší počet lístků ze všech. Samozřejmě kromě domácí Jižní Afriky.

Večerní utkání bude možná ještě zajímavější - Nigérii sice každý "zná", ale Keshiho obrozený tým, do nějž se nevešla celá plejáda zejména útočných hvězd, vyvolává jen o něco menší počet otazníků než například Kongo. Klíčovou otázkou bude, zda Nosa Igiebor konečně zvládne naplnit tolik důležitou roli dispečera záložní řady; nigerijská jedenáctka vypadá slibně, ale přece jen méně kvalitně, než jsme byli v předcházejících letech zvyklí. Celá řada hráčů působících v domácí soutěži a generační proměna v přímém přenosu zkrátka nebudí až takový respekt - nechme se překvapit, zda právem.

No a Burkina Faso? Přestože si Hřebci během předcházejících šampionátů vydobyli pověst nesourodého kolektivu (tedy ne-kolektivu), který se může (a musí) spoléhat jedině na individuální mistrovství svých ofenzivních hvězd, bylo by pošetilé je šmahem odepisovat i letos. Zaprvé jsem nepoužil spojení "individuální mistrovství" náhodou, a zadruhé je tým nyní pod vedením belgického kouče Paula Puta, který dostal za úkol zapracovat na defenzivě - a světe div se, Burkina nedostala už čtyři zápasy gól. Tak že by konečně naplnila svůj potenciál? To uvidíme už zítra večer...

Stranou pozornosti

- Naivní optimismus, jen sotva odrážející realistické vyhlídky nebo očekávání, to může být dobrá i škodlivá věc. A výběr Etiopie se před výkopem turnaje zařadil k těm týmům, které budou efekt podobné nálady směle pokoušet - jinak si totiž nelze vyložit vypsání velkorysých odměn za případný triumf (!) na africkém mistrovství. Hoši z východu kontinentu na finálovém turnaji startují po 31 letech a lze je považovat za jednoho ze dvou totálních outsiderů šampionátu. Ovšem kdyby náhodou - a pamatujte, že loni Rovníková Guinea docela klidně mohla stanovit jakýsi precedens - 110. tým žebříčku FIFA do finále skutečně dokráčel a ještě ho vyhrál, každý jednotlivec si přijde přesně na 111 tisíc amerických dolarů. V případě stříbrné medaile půjde o tisíc pětapadesát. Záměr tohoto slibu je potom vskutku prozaický: prezident domácí fotbalové federace Sahilu Gebremariam chtěl zkrátka "pozvednout morálku v kabině".

- V učiněné pohádce včera pokračoval ghanský křídelník Albert Adomah. Ten ačkoliv nepodal nikterak výjimečný výkon, spíš kompletně zapadl, zkrátka musí dojít uznání, neboť se v Port Elizabeth představil jako hráč nejhoršího týmu druhé anglické ligy (Bristolu City) a přece člen zahajovací jedenáctky. Adomahův příběh je vůbec v mnoha směrech zázračný. Narodil se v Londýně, do svých devíti let ale pobýval v Ghaně; jakmile oficiálně dospěl, upsal se neligovému celku Harrow Borough; dnes mu je 25 let, na Ostrovech o něm stále vědí maximálně vyslovení fajnšmekři - a on nyní obléká trikot se vznešenou číslovkou 10 (jen při absenci Ayewa, pochopitelně). Adomah je tedy technicky sice jen jedním z mnoha (na velkém turnaji totiž vedle něj debutuje dalších devět borců), ti o sobě ale rozhodně nemohou prohlásit, že je svého času sponzoroval sám slavný komentátor John Motson (hlas z počítačové hry FIFA nebo pořadu BBC Match of the Day tak činil po Adomahově přestupu do Barnetu v roce 2008)...

- Úplným závěrem se nabízí připomenout již mnohokrát zmiňovanou nepříjemnou situaci v Mali, na jehož severu loni po čtyřech (a obecně vzato i více) měsících válčení vznikl nový "nezávislý" stát Azawad. Mali je aktuálně rozpolceno, což (doufejme) nevnímá jenom širý svět, ale i legionáři působící dlouhodobě v zahraničí. Konkrétně Seydou Keita ze své rodné země "utekl" už roku 1997, aby se posléze představil francouzským, španělským i čínským divákům - na Mali nicméně přesto nezapomněl. Po svém gólu, kterým rozhodl úpornou bitvu s Nigerem, se emotivně objímal se spoluhráčem, bušil si na srdce a v zákulisí potom odhalil toto tričko. Samotná legenda malijského fotbalu mimochodem pochází z hlavního města Bamaka, které se nachází na jihu země a tedy těch 40 % státního území, které si rebelové z MNLA nepřivlastnili.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (184)

Přidat komentář
db18

škoda, už to vypadalo na kirin cup

Reagovat
smazaný uživatel

keita

Reagovat
smazaný uživatel

Kidiaba a jeho oslavy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

130 minut?

Reagovat
Alons0

2 x 90 + 40 = 130?

Reagovat
Kongo

Tak zatím tipy 2 OK - 1 KO

Kongo jedeme

Dneska hraji Zambie výhra + 0-4 branky (1.7)

Nigérie počet vstřelených gólů-1.5+ (2.06)

Reagovat
Kongo

Zatím to vypadá dobře.

Reagovat
domingo

Oboje ti vyjde, Nigerie bude o jednom golu.

(Snad jsem to zakrikl )

Reagovat
Kongo

Jo takhle,až na po 3.,co jsem si to přečetl jsem to pochopil.

Reagovat
domingo

Aha, ty mas 1,5+.. tak to ti nevyjde

Reagovat
Kongo

Nigérie bude o jednom gólu,to jsi zakřikl.

Reagovat
Wat

Nedaval to brevno v 77. minute Keita? Jen me tak napadlo... :) Jinak vcera paradni vysledky.

Dneska se tesim na Etiopii, jeste jsem je snad poradne nevidel hrat, tak budu zvedavej. :) Treba ty Zambijce potrapej.

Reagovat
Kongo

Jojo,určitě to byl Keita

Reagovat
Shevchenko

Dával

Reagovat
domingo

Jasne, hlavne ze Diarra tam uz ani nebyl

Reagovat
Kongo

Co se týče krajiny,tak Etiopie nemá konkurenci.Ve fotbale jim ale Zambie nedá šanci

Reagovat
jv

Svěřit pásku Keitovi se vyplatilo.

Reagovat
Wat

Take jsem to zamyslel, nicmene zvitezil Yaya. :) Snad nebudu v nasem mini-orlim souboji porad o takovy kus za tebou. :)

Reagovat
jv

Yayu mám taky, ten nahraje body určitě. Výhodu máš ale v Drogbovi, tady jsem zaváhal a mrzí to o to víc, že Maïga do utkání ani nezasáhl.

Reagovat
smazaný uživatel

NIger působil konsolidovanějším a sehranějším dojmem To si snad děláte prdel, ne?! Vždyť ti kluci si nebyli schopni nahrát...Na tu jejich fotbalovou destrukci a nemohoucnost se nedalo dívat. Malijci ve všech činnostech jasně lepší, ono se ale těžko hraje proti 10 křovákům, kteří s výjimkou Maazoua pořádně neumí kopnout do míče...Nigerští hráči byli možná organizovaní vzadu, dobře pokrývali prostory, hráli obětavě. Ale to je všechno. Kdyby měli hrát otevřenou partii, dostanou bůra...A btw, v 77. minutě zakončoval do břevna Seydou Keyta, nikoliv Sigamary Diarra.

Ale jinak hezký článek, ostatně jako vždycky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, do břevna střílel Keita.

Reagovat
Kongo

V Nigeru na křováky nenarazíš.

Reagovat
Kongo

kdyby hráli otevřenou partií,dostanou bůra.Oni hráli to,co je jim nejblíž,to co jim jde nejlíp.Takže bránění,obětavost.Někdo může hrát beton ale dostane bůra.

Reagovat
domingo

No vsak sis odpovedel sam.. oni na vic nemaji, v ramci moznosti to zvladli dobre a od plichty (coz by byl megauspech) je delil 1 kiks.

Na me teda udelali celkem dojem, vzhledem k tomu ze ten tym znam a vim, jaci to jsou lempli. Sehranost a konsolidovanost tam nevidis kde? Vsak ti hraci se zastupovali, zdvojovali soupere, vykryvali klicovy prostory.. byli tragicti s micem, ale skveli bez mice. Ja tam teda zrovna sehranost vidim, je to v podstate jejich jedina poradna zbran..

Reagovat
domingo

Navic - a to je taky dulezity - Mali v utoku rozhodne zrovna sehrane nepusobilo (a neni se cemu divit, kdyz tenhle system v tomhle slozeni hrali naostro poprvy).

Reagovat
Liquid

kdybys je viděl loni, kdy jen prasili a hráli strašně chaoticky, tak by se ti včera museli taky líbit, nebýt ty chyby gólmana, tak je z toho plichta

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, mám dotaz ke Ghaně...Jaktože v její nominaci nejsou bratři Ayewové?! Především Dede Ayew je vynikající player a hodně jim bude chybět...Stejně tak je velká škoda, že K.P.Boateng ukončil repre kariéru. S těmito playeri by byla Ghana ještě mnohem silnější.

Reagovat
Kongo

André má poraněný stehenní sval.

Reagovat
fantomas

Což ale nebyla ta největší překážka, vyléčit by to stihl zhruba stejně jako Belhanda, mám dojem. Povolanej nebyl proto, že se uplně vysral na nějakej sraz, plánoval dojet s velkym zpožděnim, tak mu to trenér prostě sečetl.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě by bylo zajímavý vidět Ayewovi, K.P. Boatenga a Essiena

Reagovat
Wat

"... poté, co Appiah odmítl nominovat mladého Jordana Ayewa, zmeškal jeho starší a slavnější bratr André tréninkový kemp a byl vyloučen z kádru."

Reagovat
Free_player

Keitič

Reagovat
smazaný uživatel

to isté som chcel práve napísať :D

Reagovat
juninho8

dnes som teda zvedavy na Zambiu a hlavne na Mayuku....a zajtra sa uz tesim na M´sakniho....ale dnes to tipujem nejak tak ako vcera...jedna plichta a jedno vitazstvo favorita len neviem ktory zapas bude ktory

Reagovat
Kongo

Zítra Feghouli

Reagovat
juninho8

je tam viac zaujimavych hracov...napriklad aj Bony

Reagovat
fantomas

Wtf, takovej odraz.

Reagovat
juninho8

ved ale to ihrisko vyzera ako keby sa tade prehnalo stado slonov

Reagovat
domingo

Ty narvany tribuny jsou super

Reagovat
Wat

Reagovat
juninho8

pena ale ta Etiopia vyzera dobre

Reagovat
domingo

To bylo videt, ze to neda, skoda

Ale dobrej fotbal, Etiopie vubec nemusi byt za otloukanka..

Reagovat
juninho8

no o to viac na takomto terene ktory nebude vyhovovat viac asi Zambii nez im

Reagovat
juninho8

paneboze....toto ich bude mrziet strasne....ta prva sanca a hlavne toto

Reagovat
smazaný uživatel

Zambia zatiaľ kvalitne horí vzadu

Reagovat
juninho8

tto by mala byt redka a podla mna je hotovo

Reagovat
mickey mouse

jasná červená

Reagovat
domingo

tak to jsem snad jeste nevidel

Reagovat
domingo

To nastavi tak 10 minut, ne?

Reagovat
juninho8

no tiez som zvedavy....ale ako som sa bal ze etiopiu moze potopit nejaky kiks brankara tak teraz sa bojim este viac ze tento bude kiksovat

Reagovat
smazaný uživatel

Čo sa stalo?? musel som odbehnúť

Reagovat
juninho8

brankar sa zahral na ibrahimovica a rozdaval kung fu kop

Reagovat
db18

a zranil se při tom

Reagovat
domingo

Etiopsky golman mel nejdriv riskantni, ale vyborny zakrok, premotivoval se a po chvilce to zkousel znova, akorat tentokrat vybehnul az kamsi do haje a sejmul utociciho hrace, zranil se, osetrovali ho, pak dostal redku a odnesli ho ze hriste. Nehralo se fakt minimalne 6, 7 minut

Reagovat
db18

škoda, že se tohle nestalo i Wiesemu

Reagovat
db18

...ale vypadalo to dost hnusně - to bude asi i přetržený křížový vaz

Reagovat
juninho8

ze 3 minuty

Reagovat
mickey mouse

3 minuty? Tak to je trapas

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Kazdopadne sice je to 0:0, ale za tu prvni puli se stalo vic nez zatim za vsechny zapasy dohromady (krome Ghany, ok)

Reagovat
domingo

ty vole.. chudaci

Reagovat
juninho8

predbehol si

Reagovat
juninho8

a zaciname....bojim sa ze to bude kefa

Reagovat
mickey mouse

A vuvuzely lítají

Reagovat
fantomas

Drsnej zápas.

Reagovat
juninho8

ak niekto nadaval ze sa v prvy hraci den a v podstate ani druhy nebolo na co divat a nepozera toto tak prisiel o vela

Reagovat
Kongo

Mám tušení,že Nigérie si dneska trošku zastřílí.Emenike by mohl zářit.

Reagovat
juninho8

no ja som tipoval jednu byhru a jeadnu remku...toto uz remka asi nebude cize to ostava na nigeriu

Reagovat
domingo

Ja nevim, z Burkiny mam respekt. Spoliham na to, ze se jako obvykle na velky akci sesypou a ze priprava u nich vypadala dobre i driv, ale stejne..

Reagovat
Kongo

No tuším hlavně podle toho,že obrana Burkiny nebude patřit mezi nejpevnější.

Reagovat
juninho8

bako kone od nas to uhra

Reagovat
domingo

No na to jsme zvykli vsichni a podle jmen to tak vypada taky, ale Put je fakt uz rok neuci nic jinyho nez poradne branit, tak mam celkem obavy I kdyz to bude stejne plany poplach a v ostrym zapase se jim to zase sesype, v nejhorsim pomuze golman..

Reagovat
Shevchenko

Vsadím se, že ne.

Reagovat
Shevchenko

Ti Etiopani jsou strašní komedianti. Jak hráči, tak fanoušci.

Reagovat
Wat

Hodně dobrej zápas. Etiopani předvádějí sympatickej výkon, alespoň tedy, když jich bylo 11. Škoda té penalty, kopnuté si myslím dobře, mohlo to bejt ještě hodně zajímavý. A k tomu zkratu golmana se radši nevyjadřuju.

Reagovat
Kongo

Etiopci

Reagovat
fantomas

Kopnutá byla strašidelně. Na ES to koneckonců dobře rozebrali..

Reagovat
domingo

Bylo to uplne bez razance, tohle by golman jako Mweene mel, i kdyby trochu zaspal.

Reagovat
fantomas

Nebo kdyby bezhlavě tipoval. Takhle si prostě stačilo počkat no.

Reagovat
domingo

Kazdopadne jestli se nesplasi nektery z utocniku, muzes pouzit tu svoji fotku

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Mám asi blbej eurosport nebo co. Já měl za to, že to šlo celkem do strany a golman se musel pořádně vytáhnout.

Reagovat
fantomas

Nj, ale bylo to unavený, i ten rozeběh, i ta střela. Navíc ani k tý tyčce to moc nešlo.

http://www.thefirstrow.eu/watch/164573/1/watch-zambia-vs-ethiopia.html - tady najdeš správnej ES.

Reagovat
Wat

Já koukám v televizi, no.

Reagovat
smazaný uživatel

no neviem, keby nebolo ČK a zahodenej penalty, Etiópia nemusela vyjsť bodovo naprázdno. Na Zambii je poznať dokonalú majstrovskú kocovinu, ten tím fakt nie je v najlepšom psychickom i formovom rozpoložení. Podcenili Etiópiu, Sunzu veľmi neistý vzadu, čakal som od neho viac. Katongo tiež nič moc, už je za zenitom, ten druhý útočník (Mbusema?) síce dal gól, ale vôbec sa mi nehodí do tej hry, vyzerá byť veľmi ťažkopádny. Čo je s Mayukom?

Reagovat
domingo

Poradne nehral cely podzim..

Reagovat
fantomas

Nehrává v klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tá Etiópia sa položila sama na lopatky Zambia nič nehrá a mohla sa pakovať už po skupinovej fáze, ale vyzerá to tak, že sa v tomto zápase nakoniec ešte nakopnú

Reagovat
juninho8

to uz si asi moc predbiehal ze sa mohla pakovat po skupine ale kazdopadne v tomto zapase zakopnut mohla

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som to tak, že ak by pri ich streleckých suchotách ešte dopadli v tomto zápase zle, ich šanca na postup by išla dole.

Reagovat
juninho8

tak to hej..nigeria bude nevyspytatelna podla mna...mena tam su ale tie nie vzdy zarucuju uspech a burkina bude nieco podobne ako etiopia...este tipujem ze trochu lepsia

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérii verím a Burkina...no, neviem, ako už spomínal vyššie domingo, zvyknú sa rozsypať. Ja by som bola najradšej za postupujúcich Nigériu a Etiópiu z tejto skupiny.

Reagovat
juninho8

asi aj ja...

Reagovat
fantomas

Ty jo, tak Etiopani sou pro mě už teď hrdiny prvního kola.

Reagovat
juninho8

som cakal uragan od zambie a ono je to naopak....o to viac ma mrzi ta penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak len škoda, že neskúsenosť si u nich vybrala daň, ale ako tím vyzerajú nesmierne zaujímavo. Btw, majú podľa vás šancu do budúcnosti napr. zabojovať o postup do Brazílie ?

Reagovat
domingo

Minimalne sanci vyhrat svoji skupinu maji slusnou, z prvnich dvou zapasu 4 body a je tam s nima JAR, CAR a Botswana, cili to bude hodne otevreny. Pak by sli do baraze.

Reagovat
fantomas

To asi ještě ne, ale už dýl se o nich mluví jako o zemi se zajímavou, talentovanou základnou (něco podobnýho by měla bejt i skorosousední Uganda btw. - ta koneckonců málem nepustila na APN právě Zambii)

Reagovat
smazaný uživatel

Hej, viem. Akurát sa mi zdá neuveriteľné, že tím skladajúci sa z prevažne domáceho výberu prevádza také výkony

Reagovat
juninho8

gooooooooooool

Reagovat
fantomas

YEEEEEEEEEEEEEEEEEES!!!

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOL !!!

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOL !!!

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOL !!!

Reagovat
domingo

JOOOOOO

Pristihl jsem se, ze jim regulerne fandim Strasne sympaticky tym.

Reagovat
juninho8

a asi nie si jediny

Reagovat
domingo

Hlavne to nejsou zadni kopaci, s micem si fakt rozumi..

Reagovat
juninho8

dost tomu pomaha podla mna aj zambia....nastupili tak ako by to mali uz v kapse

Reagovat
fantomas

Zase souhlas s ES. Žádná penalta, žádnej dive.

Reagovat
fantomas

Sunzu je příšernej.

Reagovat
domingo

Tezko rict, cim to je. Blbej den, nebo proste jeste nema na to, snaset takovej tlak ocekavani..

Reagovat
juninho8

a to som si asi vybral aj do tej fanty

Reagovat
smazaný uživatel

Zatiaľ ma na turnaji krásne prekvapili Kongo a Etiópia Spolu s Ghanou tímy, ktorým budem na turnaji fandiť

Reagovat
fantomas

Dobrej vkus.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak podľa výkonu tam večer ešte pridám Nigériu

Reagovat
fantomas

Tak to se pak naráz zavděčíš mně i domingovi.

Reagovat
juninho8

Reagovat
smazaný uživatel

Asi som tu momentálne jediný čo fandí Zambii

Reagovat
smazaný uživatel

na takej roli hrat take signaly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Nice, nice, nice..

Reagovat
juninho8

velmi sympaticky vykon Etiopie....to som od nich necakal zasluzili si ten bodik

Reagovat
smazaný uživatel

Aj fanúšikovia boli úžasní, som prekvapený, aká je celkovo na turnaji atmosféra

Reagovat
smazaný uživatel

Výborná Etiopie, jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Ako fan Zambii nespokojnosť tak z výsledkom ako z hrou, hra bez nápadu, všetko dlho trvalo, defenzíva deravá, do ďalšieho zápasu sa to musí výrazne zlepšiť ak chce pomýšľať na postup inak Etiópia

Reagovat
Shevchenko

Tak já nevím, tady podle vás to jsou sympaťáci, fanoušci byli úžasní atd. Já tam teda viděl pěknou organizaci simulací od trenéra (nejspíš oba gólmani) a od fanoušků házení vuvuzel ( ) na hráče Zambie. Ale jinak pěkný výkon Etiopie, Zambijci letos asi nebudou takové terno.

Reagovat
domingo

Ja to myslel hlavne herne teda..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

Tak snad tam Nigérie šoupne dva fíky

Reagovat
havrys99

http://www.youtube.com/watch?v=q5yscrWp6Vs

1:45...jak mu vystřelila ta noha

Reagovat
Rarášek

Kalaba byl parádní

Reagovat
fantomas

Zas tak ne.

Reagovat
Rarášek

Tak nevím,mě připadal technicky hodně dobrej(asi nejlepší,co jsem zatim viděl) a místama vypadal,že má i přehled

Reagovat
domingo

Tak on je z nich technicky nejlepsi, to se vseobecne vi, ale ma rozhodne na vic nez ukazal dneska.

Reagovat
Rarášek

Tak uvidíme,co předvede dál. Já ho nasledovanýho nemám..co pamatuju, tak jsem ho teď viděl tak potřetí v životě

Reagovat
Wat

Tak proti zápasu nic nemám, Etiopie se uvedla sympaticky a v deseti lidech vyrovnat proti obhájci titulu... I přes tu penaltu se mi celkem líbil ten Saladin, na druhou stranu mě celkem zklamal Sunzu, ale každej den neni posvícení.

Reagovat
domingo

Sunzu mel cely zapas zlutou no, ale stejne zatim asi nejvetsi zklamani od jednotlivce pro me..

Reagovat
Wat

Nj, ale už tu získal celkem nešikovně.

Reagovat
domingo

Nigeria XI v Burkina Faso: Enyeama, Ambrose, Oboabona, Yobo, Elderson, Mikel, Ogude, Nosa, Musa, Ideye, Emenike.

Burkina Faso XI v Nigeria: Soulama, Panandetiguiri, B.Kone, D.Kone, K.Koulibaly, Rouamba, Koffi, Pitroipa, Dah, Bance, Dagano.

Reagovat
domingo

Traore a Moses

Reagovat
Kongo

trio Musa,Ideye a Emenike tam prostě aspoň 2 šoupnout musí.

Reagovat
domingo

Mikel je zatim vyborny

Reagovat
smazaný uživatel

Večerní zápas nemám favorita, Nigérie je už nějakej ten rok docela mdlá. BtW může mi někdo vysvětlit, co se stalo s Kamerunem? To tam někdo vytuneloval svaz nebo co?

Reagovat
Kongo

Kurde,Nigérie zatím pěkné.Což takhle Kongo - Nigérie finále,ale pavouka sem nestudoval,takže nevím jestli je to možné.

Reagovat
domingo

Zatim dobry, ale Ogude mi v te zaloze silne pripomina psychopata Kaitu a jeho vystoupeni na MS 2010. A jeste to zopakuju jednou - Mikel

Reagovat
Kongo

Emenike golik

Reagovat
Wat

Mikel hraje parádně.

Reagovat
Mihi

Nesledujem to, ale Mikel je vážne tak dobrý?

Reagovat
Wat

Mně se zatím hodně líbí, z Anglie si dovezl velkou formu.

Reagovat
Arne

Etiopie vynikající

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

ten africky futbal je obcas velmi dobry na take odreagovanie sa . dokaze vzdy pobavit ake su tie tymi oplasene, takticky nevyspele a psychicky neodolne.

a tie herecke vykony hracov aj trenerov + divaci

keby som mal chut na kvalitny futbal tak idem od toho co najdalej, ale ked presne viem co od toho mozem cakat a to aj dostanem tak je to take prijemne spestrenie

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Wow.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak do prdele kurva ale, celou dobu tam je uplne na hovno a pak takovej sourak dementni, kurva.

Reagovat
smazaný uživatel

to ta nigerijska obrana co robila? vyhravaju a pri tom gole prepadli ako skolaci ...

Reagovat
Wat

Hezky.

Reagovat
Mihi

To bola obrovské prepadnutie Nigérie

Reagovat
smazaný uživatel

zatiaľ na APN 6 zápasov 5 remíz

Reagovat
Wat

Mali kvalitka.

Reagovat
smazaný uživatel

nj Keita

Reagovat
Godwinson

Pech

Reagovat
Arne

To není pech, ale hloupost... Já jsem teda něco v tom stylu čekal, ale že v nastavení, v oslabení a za stavu 1:0 se nechají přečíslit 4 na 3, to mě teda překvapilo.

Reagovat
Mihi

Pitroipa to takto posere a Oboabona sa to snaží trafiť pätičkou

Reagovat
domingo

Oboabona je na pest.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi som este v zivote nevidel ,aby muzstvo ktore vyhrava o gol dostalo takyto gol ... fakt ta Afrika stoji zato

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Takový posraný gól 3 sekundy před koncem.

Reagovat
domingo

To proste neni mozny. Takovyho smatlaka si proste nemuzes vterinu pred koncem nechat dat ani na placku za barakem, aby se ti ostatni neposmivali cely zbytek skolniho roku, a ti kokoti takhle vypnou na mezinarodnim turnaji, to proste neni mozny nebo ja nevim uz.

Reagovat
Shevchenko

A to ještě šmatlák Pitroipa to udělal v podstatě nejhůř, jak mohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten gól bol obrovskou chybou, ktorá by sa naozaj nemala stať. Keby hrali tí starší, skúsenejší reprezentanti, už by vedenie nepustili. Áno, v domácich hráčoch je potenciál, sú šikovní, ale hnať sa pár sekúnd pred koncom vo veľkom počte do útoku a posielať lopty do šestnástky súpera, aby o ňu prišli a strachovali sa protiútoku, z ktorého Burkina vyrovná? Keshi to zrovna dobre neprehodnotil, Nigéria stratila vyhratý zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

To je afrika no ... Deset sekund před koncem se nechat takhle přečíslit a pak místo odkopu na roh zkoušet patičky

Reagovat
Free_player

jak takováhle skvadra nekopů jako Burkina mohla vyrovnat ...lol vždyt oni snad neměli ani jednu pořádnou střelu na bránu

Reagovat
Wat

A jak to teď je s přestupama ve fantě? Je to nějak omezený? Se v tom vůbec nevyznám.

Reagovat
smazaný uživatel

Šest výměn po každém kole, celkově třicet... pokud se nepletu.

Reagovat
domingo

Presne tak, uprostred kola nemuzes, jinak se musis vejit do tech 30 za cely turnaj. Ja jsem asi posledni, treneri se mnou nehrajou, takze budu neco podobnyho hodne potrebovat

Reagovat
juninho8

ja to mam tak pol na pol s tymi trenermi....ale aj ja som trosku hlupi zajtra vkladam nadeje do Msakniho...ak ho nenecha sediet

Reagovat
smazaný uživatel

dneska budu mít i s lavičkou v akci snad sedm nebo osm hráčů, snad se to projeví i na bodech...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele