Africký pohár národů - šestnáctý hrací den

10.02.2013, 06:37
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Loňský scénář se opakuje. Mali pokračuje v boření mýtu o vlastní neschopnosti vyhrávat bitvy poražených semifinalistů. Stejně jako loni tedy Orli po zásluze přetlačili Ghanu a berou bronzové medaile. O ty zlaté se dnes, připomínáme, utkají celky Nigérie a Burkiny Faso...

Svým způsobem ukázkové déja-vu. Uvolněný, vesměs zbytečný zápas o bronz, jehož subjekty jsou mančafty Ghany a Mali. Prvně jmenovaný soubor je nevyhnutelně tlačen do křeče, jelikož zkrátka potřebuje nějak potěšit svého tradičně náročného fanouška; naopak Orli se pod vrchol šampionátu znovu protrmáceli poněkud nenápadně, v permanentním nezájmu či nevoli diváka, který se chce v první řadě uvolnit a bavit.

A znovu: Mali se vyšvihlo k nejlepšímu výkonu na turnaji, aby věhlasnějšího soka viditelně přehrálo rozdílem dvou branek. A ještě jednou - hlavní roli nemohl ztvárnit nikdo jiný než Seydou Keita.

Byl vůdčí postavou malijské reprezentace na svém prvním APN (2002, rovněž bronz); a byl jí také na svém dost možná posledním kontinentálním mistrovství. Před 11 lety rozhodl úvodní klání, letos stejně tak. Loni se trefou do sítě Botswany zpříma postaral o orlí proniknutí mezi vyvolenou osmičku; tentokrát se stal autorem "bronzového" gólu. Seydou Keita je nepochybně jednou z nejvýznamnějších stálic afrického fotbalu, jejíž výkonnost léty prakticky neslábne.

A tento Pohár skutečně nebude výjimkou, jakkoliv si matný kapitán po minulých dvou duelech vyřazovací fáze vysloužil moji kritiku. V rozhodujícím okamžiku totiž Keita znovu zabral; opět byl ve správný čas na správném místě; zase de facto nekazil, byl tím pravým metronomem, na němž závisela defenzivní i ofenzivní tvář celého týmu...a pro to všechno byl zvolen oficiálním mužem utkání.

Přesto si dovolím tvrdit, že ani tentokrát na sebe Keita nepoutal bůhvíjakou pozornost; na rozdíl od čtvrtfinále ovšem nejde o nekonkrétní výtku. Spíš si takto připravuji ornou půdu pro další pochvalu, již směřující na adresu celého pobronzovaného kolektivu.

Carteronova skvadra totiž dosud publiku adresovala jasný a stručný vzkaz: nepřijeli jsme vám dělat radost, jdeme sem hlavně bránit a od všeho ostatního hlavu ani patu nečekejte. Keita se proto musel spokojit s dosti nevýraznou úlohou, kterou většinou naplňoval zhruba stylem "budu všude a zároveň nikde" (nebyla to nicméně jeho chyba); za ním operovali tři posunovači neznalí ničeho vyššího než stupně dva na pomyslné převodovce; a před Keitou se potom zmateně (ne)doplňovali Samassa s Maïgou, přičemž zejména přednosti druhého jmenovaného byste bez jiných znalostí po tomto turnaji jednoduše nedali dohromady.

Tentokrát to bylo odlišné, diametrálně. Samozřejmě, nejvíc se o to zřejmě přičinila až nesoutěživá atmosféra zápasu útěchy, potažmo vlhký, pěkně kluzký a rychlý terén, ale to je teď vedlejší. Důležitý je hlavně závěr: že se Mali z velké části přičinilo o plynulou hru, nebálo se narážeček, snažilo se fungovat v pohybu, nevyčkávalo - přesně toho přitom dříve takřka vůbec nebylo schopno. Od Diabatého se Samassou rázem jako by záložníci přesně věděli co čekat (to úmyslů tuláka Maïgy se zaboha nedopídili), kdysi statickou přechodovou fázi příjemně opepřil jeden ze tří Coulibalyů (Ousmane), víc se střílelo. Jinak řečeno: ano, taktizovalo se, nebyl to žádný hurá fotbal, ale konečně se vše činilo jaksi ve jménu diváka. A tak to má být.

Co Ghana? Nedá se říct, že by zklamala; ba také ona oproti minulým výkonům leccos "upgradeovala". Na to se také ostatně zaměřila (patrně), vždyť Kwesi Appiah učinil jedinou nevynucenou změnu (Paintsil na marodce, Rabiu vykartován, jen zklamávající Badu si prostě sednul). Nemíchal tedy žádný guláš v bezhlavém, leč nikterak nepopulárním stylu "jen ať si všichni kopnou". A výsledkem byl vskutku po všech stránkách klidnější, neřkuli kvalitnější výkon, jehož solidní hodnoty v kolonce preciznost/pozornost srážela pouze nezodpovědná stoperská dvojka (proto také Boye ani nenačal druhé dějství).

Jinak Ghana v první řadě zpřesnila rozehrávku, aniž by zapomínala na své klasicky zrychlené tempo. Navíc jí parádně fungoval jeden vzorec, konkrétně s touto osou: po pravé straně kolmo dopředu na křídlo, sklepnout přichystanému bekovi a ten okamžitě centruje. Jediné, čeho pak Black Stars pravidelně mohli litovat, byla jejich neschopnost prosazovat se k hlavičkám (jakkoliv nejde říct, že by tam vždy minimálně dva borci v bílém nebyli!). Každopádně základ to byl věru slušný.

A lze se domnívat, že jeho konstrukce byla položena již v kabině, zcela vědomě. Přeci jen Tamboura sice může být elitním levým bekem černého kontinentu, stále však milerád zapomíná na zadní vrátka - a tak Ghaňané vlastně kompletně ignorovali levou stranu, aby utvářeli hybridy jako AM-AM-RW, případně po nástupu Adomaha na místo levonohého Atsua dokonce AM-RM-RW. Což byly zajímavé, čitelné a přece stěží bránitelné formáty, které zezadu zejména před pauzou ideálně doplňovalo postupně se vytrácející duo Awal-Asamoah. Snad právě sestupná tendence performancí takřka všech Ghaňanů ve finále stála za nemastným neslaným finišem mladých Black Stars, příhodně korunovaným třetím malijským zásahem...

Mali - Ghana 3:1

10. minuta - Zajímavá, na Mali do včerejška nezvykle přímočará akce nutí Daudu poprvé na zmoklý trávník. Střelcem, jehož projektil se neujal na přední tyči, byl Samassa.

15. minuta - Asante se přeci jen prodral přes váhajícího Tambouru k přízemnímu centru a Atsuova střela stylem "zakopl jsem o balon" poprvé řádně poděsila připraveného Diakitého.

21. minuta - GÓL! Chtělo by se říct "klasický Tamboura!"...nezadržitelný levý bek Mali dostal na své straně značný prostor a využil ho ideálně. Samassa si totiž chytře počkal v závětří, oba neustále ustupující stopery Ghany tak zcela vyřadil z provozu a pak přesnou hlavičkou z penaltového puntíku otevřel skóre.

23. minuta - Parádní Wakasova donáška z přímého kopu, Kwadwovi stačilo akorát ve stylu "hop nebo trop" ideálně trefit volej - to se bohužel pro Black Stars nestalo, a fotbalistu Juventusu pak levačka zklamala i za chvíli; tentokrát u levé tyče a po rohovém kopu.

43. minuta - Pozdě, pozdě tam byl Dauda! Samassa z rohu šestnáctky tím pádem mohl prostrčit mičudu mezi Vorsahem a vyběhnuvším ghanským brankářem, aby z prázdné klece bohužel pro Orly trefil pouze bližší tyčku.

45. minuta - A také Keita si řekl o pozornost! Diabatého sklepnutí si bleskurychle zpracoval na stehnu a pak bez rozpaků potěšil divákovo oko svou lehce nepřesnou pumelicí.

48. minuta - GÓL! Ghaně zase nedoklepla obranná past, když Coulibalyho přihrávka z pravé strany putovala těsně za záda stoperské dvojice, kde zároveň ještě nestihli být příslušní záložníci, a Keita tudíž bez větších problémů zvýšil na 2:0.

57. minuta - Další penalta pro Ghanu a opět zadarmo, chtělo by se říct. Sudí si zjevně popletl Malijcovo rameno s paží a čistou hru tak posoudil jako ruku ve vápně.

58. minuta - Wakaso poprvé na turnaji selhává na penaltovém puntíku! Holt není Samassa jako Diakité...zatímco prvně jmenovaného Mubarak z pokutového kopu načapal, jeho zkušenější kolega dosud spolehlivého exekutora natolik rozhodil, že Ghaňan dokonce ani netrefil vymezený prostor. A odmítl tak jedinečnou příležitost osamostatnit se s pěti zásahy na čele tabulky střelců...

64. minuta - Asamoah Gyan velmi povedeně kroutil míč z přímého kopu za pravou tyč, u ní se ale nakonec včas zjevil mrštný Diakité a jednoruč odrazil balon do bezpečí.

71. minuta - Jej, jaká horká brambora teď přistála v Diakitého vápně! Malijský brankář se balon pokoušel lapit - bez legrace - na čtyřikrát, nakonec se však atakům Gyana i Wakasa ubránil.

82. minuta - GÓL! No ne že by si o to neříkal, ale tohle je hororová tečka za komediálním vystoupením malijské dvojky. Diakité skákal daleko, daleko za levou tyčku, ačkoliv Asamoahův pokus z dobrých 30-35 metrů mířil tak akorát k ní...a výsledkem bylo jakési klauní zamávání v letu, potažmo příslib dramatu do posledních sekund.

90+3. minuta - GÓL! Žádné drama, Mali znovu převezme bronzové medaile. Jonathan Mensah totiž nedokázal zachytit vysoký nákop, ten propadl až k Sigamarymu Diarrovi a ten bez přípravy pohodlně propálil bezradného Daudu.

Mali (4-3-1-2): Diakité - Diawara, A. Coulibaly, S. Coulibaly, Tamboura - O. Coulibaly, M. Traoré, K. Traoré - Keita - Diabaté, Samassa II (78. Diarra)

Ghana (4-2-3-1): Dauda - Afful, Vorsah, Boye (46. Mensah), R. Boateng - Awal, K. Asamoah - Asante, Wakaso, Atsu (70. Adomah) - Gyan (75. Clottey)

Nejlepší hráči zápasu: Tamboura, Keita (oba Mali), Afful (Ghana)

Palec dolů: Brankáři Diakitému za tragikomické představení, které Malijcům zbytečně komplikovalo život

Co čekat ode dneška?

Monstrózní FNB Stadium, jinak známý také jako Soccer City, je zpět v akci; a to - jak jsme si už za těch dva a půl roku určitě stihli zvyknout - neomylně zvěstuje velký zápas. V červenci 2010 zde více než 84 tisíc nadšenců sledovalo bitvu Španělů a Nizozemců o titul světových šampionů; před dvaadvaceti dny se tu za přímé účasti výběrů JAR a Kapverd, respektive pod dohledem 50 tisícovek diváků, rozjel 29. ročník Afrického poháru národů. A teď jsme tady znovu - u příležitosti jeho uzavření, o které se postará první finálové západoafrické derby od roku 1992, kdy se v Dakaru strhla fascinující penaltová řežba mezi vítězným Pobřežím Slonoviny a Ghanou.

Před výkopem očekávaného klání se - možná trochu nestandardně - řešila raději Burkina Faso, jakožto "outsider" finále (což je samozřejmě dosti neomalené vyjádření), a nikoliv Nigérie. Důvody jsou nasnadě. O Super Eagles a jejich hledání nové generace, potažmo schopného domácího trenéra po ukvapeném vyhazovu Švéda Lagerbäcka - o tom jste si leccos přečetli nejen od nás. Nigérie se zkrátka "ohrála", její příběh všichni známe; moc dobře víme, že teď s Mikelem, Mosesem, Emenikem a dosluhujícími Yobem či Enyeamou navazuje na zlatou partu (1994) vystavěnou kolem Okochy, Oliseha, Rufaie či právě kormidelníka současného výběru Stephena Keshiho.

Naproti tomu hřebci z Burkiny Faso vábí svou neokoukaností, což je koneckonců také přirozené. Jemnou obdobu jsme přeci zažili i loni. Třebaže tehdy byl zároveň silným tahákem faktor Drogba a jeho "zlatá nezlatá generace", média vedle toho donekonečna propírala leteckou havárii z roku 1994, při níž zahynula nejen celá kostra, ale i veškeré končetiny tehdejší nadějné zambijské reprezentace (přežil jediný člen národního týmu, dnes prezident domácí fotbalové federace). A také Burkiňané, jichž je počítáno jen o milion více než Zambijců, mají svou "story" - jakkoliv ani zdaleka ne tak silnou jako Chipolopolo.

V hřebčím podání jde spíše o takovou mozaiku méně či více výrazných linek. Zaprvé tu bylo téma absence (nadobro zraněný Traoré, jenž nebude přítomen ani v roli diváka, a donedávna suspendovaný Pitroipa), které ale se svými dvěma marodícími útočnými klenoty Nigerijci naplňovali docela dobře stejnou měrou.

Zadruhé faktor místa činu: Johannesburg sice nemůže mít osahaný ani jeden z aktérů, neboť se tu hrálo akorát v otevírací sobotu, nicméně faktem zůstává, že Burkina všech pět dosavadních soubojů odehrála na nelspruitském pískovišti (ale to asi bude ryze příjemné "přezouvání kopaček").

A konečně zatřetí: výprava pod vedením belgického trenéra Paula Puta se při přesunu do největšího jihoafrického města setkala s nepříjemnou prodlevou, takže v dějišti strávila méně času než soupeř.

Můžete to všechno mít za nicotnosti - stejně jako třeba fakt, že Burkina Faso pod tímto názvem na APN poprvé účinkovala teprve roku 1996 -, ale já bych si před finále nedovolil podceňovat zhola nic. Ostatně nezažili bychom žádnou premiéru, kdyby jej nakonec rozhodovaly prosté detaily. A Stephen Keshi, kouč Super Eagles, si to moc dobře uvědomuje. "Naše skvadra z roku 1994 byla neuvěřitelná. Byli jsme jak bratři, pojil nás velký týmový duch. Teď je tu talent, ale my potřebujeme hlavně silnou mentalitu a charakter," opakuje bývalý internacionál poučky, které už snad ani nelze mít za ony detaily; spíše esence úspěchu.

"Je nutné dbát na disciplínu na hřišti i mimo něj. Zároveň se ale také musíme bavit. Ať už děláte cokoliv, tak jakmile se přitom nebudete bavit, neodevzdáte 100 procent," navazuje dále Keshi z pozice kormidelníka eskadry, na níž jednoznačně leží větší množství tlaku. Však si to vezměte: už teď je jisté, že Nigerijci akorát potvrdí status nejčastěji věnčených účastníků APN; jde jen o to, zda si dnes dojdou pro tu třetí (zlatou), nebo pátou (stříbrnou) placku v pořadí. Osmý bronz, jenž by zdokumentoval jeho dominanci na poli zápasů útěchy, je již pro nigerijský výběr passé. A stejně jako by Super Eagles nestáli o něj, nebudou dnes v Johannesburgu stát ani o samostatný rekord v počtu druhých míst. Ten aktuálně drží spolu s Ghaňany, kterým to letos rovněž nevyšlo...

Co se pravděpodobného herního obrázku týče, zřejmě budeme svědky územní převahy Nigérie a pečlivé obranné práce Burkiny Faso. Koneckonců - jak by zhruba konfrontace těchto kohoutů mohla vypadat, to si můžete připomenout třeba tady, neboť dnes budeme svědky repete jednoho z utkání skupiny C. A když už jsme u toho sledování, nemohu nezmínit pozoruhodné komplikace, které s ním budou mít v Nigérii. V domovině jednoho z finálových aktérů totiž nemá na celý turnaj zakoupena vysílací práva žádná z televizních stanic! Alespoň to tedy tvrdí nejmenovaná vlivná postava příslušného průmyslu, zatímco ze samotné Africké fotbalové konfederace zní, že na poslední chvíli došlo k výjimečné dohodě. V nejlidnatější zemi kontinentu se prý přesto začaly hromadně skupovat satelity; ti chudší se potom dozajista v hojných počtech vydají do barů a restaurací, kde disponují kabelovkou...

...a všichni do jednoho budou doufat, že si úvodem přenosu poslechnou komentátora, který jmenuje tu samou nigerijskou jedenáctku jako v semifinále. To by totiž znamenalo jediné - Moses s Emenikem, dva velcí tahouni zelenobílých, jsou v pořádku. A zároveň je velmi pravděpodobné, že se tento verdikt fanoušci skutečně nedozvědí byť jen o pár hodin dříve; alespoň to tedy očekává hráčská legenda anglofonní země, Sunday Oliseh, podle níž se trenér bude snažit fyzický stav klíčového dua co nejdéle tutlat.

Což na jednu stranu dává smysl - soupeř se těžko připraví na něco konkrétního -, na stranu druhou však lze bez přehánění už teď prohlásit, že bez tohoto tandemu budou Super Eagles jednoduše poloviční; a tak si protivník při jejich případné absenci zkrátka oddychne bez ohledu na to, kdo je zastoupí. Hůře se každopádně doteď jevil čtyřgólový snajpr Emenike. Ten na pátečním i sobotním tréninku úplně chyběl, kdežto jeho kolega z křídla alespoň vyklusával po boku fyzioterapeuta. A jestliže takový Daily Post Nigeria forvarda moskevského Spartaku už s předstihem definitivně odepsal, Keshi ještě v sobotu mlžil a tvrdil, že jeho klíčový střelec "není stoprocentní, ale dělá pokroky".

A potenciální náhrady? První volbou za oba bude univerzál Musa; a za ním na svou šanci číhá neméně flexibilní, o mnoho zkušenější Uche. Ale tohle, doufejme, nakonec nebudeme muset řešit. Přeci jen - snad každý si musí pro finále přát ty nejsilnější možné výběry, ať už přeje té či oné straně. Proto se nám také všem ulevilo, jakmile jsme se dozvěděli o zpětném zrušení nesmyslné Pitroipově červené; no ne?

Stranou pozornosti

- Později než posledně, ale přece...si letošní Africký pohár národů vyžádal svou premiérovou trenérskou oběť. A nutno dodat, že dobrovolnou; na první související vyhazov tedy stále čekáme. Tak jako tak každopádně vězte, že nového kouče v příštích dnech bude shánět tuniský svaz, neboť 45letý Sami Trabelsi po obsazení třetí příčky v těžké skupině D rezignoval. Bývalý stoper a mnohonásobný internacionál Orly z Kartága vedl již loni, tehdy se mu ale povedlo postoupit alespoň do čtvrtfinále, kde Tunisany vyřadila favorizovaná Ghana. Tentokrát už se výsledek Trabelsimu nepozdával. Tuniská fotbalová federace už přitom má vybrané tři kandidáty, mezi nimiž se prý během nadcházejících pár dnů bude rozhodovat. Nabil Maaloul, aktuálně nezaměstnaný lodivod vítěze africké Ligy mistrů pro rok 2011 (Espérance Tunis), Khaled Ben Yahia i Maher Kenzari už prý byli základně vyzpovídáni.

- Zambie jde do toho! Dokud mají Chipolopolo coby fotbalový národ stále do jisté míry výjimečný zvuk, rozhodli se zambijští pohlaváři jeho potenciál těžit co možná nejintenzivněji; a proto vláda ke spokojenosti prezidenta fotbalového svazu Kalushy Bwalyi oficiálně podala přihlášku do konkurzu na hostitele Afrického poháru národů 2019. Zambijský ministr sportu Chishimba Kambwili toto rozhodnutí odůvodnil mimo jiné aktuální výstavbou několika moderních stánků (za vydatné pomoci Číny). V Ndola City už vyrostl nový 40tisícový chrám, v hlavním městě Lusace se potom ještě staví dům pro 50 tisíc diváků. Zambie již jednou APN měla pořádat, avšak nějakou dobu před oním 16. ročníkem (1988) se tohoto privilegia musela vzdát. Dále se už akorát marně pokoušela o pořadatelství šampionátu zpřed devíti let.

- Závěrem naší tradiční rubriky mám pro vás jednu zvláště "vymazlenou" perličku. Hlavní roli v tomto malém, závěrečném příběhu hraje kluk, kterého jsme v průběhu šampionátu až do včerejška neměli šanci zaregistrovat; 24letý zadák Mohammed Awal na turnaji debutoval teprve v zápase útěchy, a proto se jinak neviditelný Ghaňan už dříve rozhodl zadělat na pozornost médií jiným, dosti svérázným způsobem. Cestou do dějiště semifinálového utkání se mu povedlo vytratit tučný bonus za výhru ve čtvrtfinále. Ten měl dle zdrojů serveru Footy-ghana.com sahat do výše 12 a půl tisíc amerických dolarů, což pro zaměstnance podprůměrného jihoafrického celku Maritzburg patrně nebude úplně zanedbatelná částka. Celkově dosud každý vyslanec anglofonní země obdržel za výkony na mistrovství 50 tisíc; Awalovi se tedy povedlo vytratit přesně čtvrtinu turnajové odměny.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (166)

Přidat komentář
Aldeano

Ty články mi budou chybět Ale APN teda moc ne Copak s Eurem, ale ikdyž to srovnám s Copou, tak je to naprosto neporovnatelné. Na to jaké má Afrika hráče, tak ten turnaj je děs...

Reagovat
eder

Ty články jsou super - parádní čtení k ranní kávě , ale i samotný APN má svoji neopakovatelnou atraktivitu. Rád ty zápasy sleduji právě pro tu herní "naivitu", taktickou nesvázanost až nevyzrálost - tedy atributy, se kterými se již dnes na turnajích jako je Euro nebo ve vyřazovacích zápasech Ligy Mistrů nesetkáme.

Reagovat
smazaný uživatel

APN mě nadchlo. Jen ty výkony rozhodčích mi vadily. Takticky na tom bylo nejlépe asi Mali. Věděli jak mají momentálně hrát, když potřebovali držet míč, drželi si ho s přehledem jako Barcelona, proč ne, vždyt tam mají Keitu, Když potřebovali dát gola, dali ho, jen s Nigérií se jim to moc nepovedlo, ale do toho jim zasáhnul zas rozhodčí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsem skutečně překvapen, že APN někoho nadchlo. Jako proti gustu nic třeba někomu se můžou líbit stokilové holky.

APN je turnaj s nízkou úrovní. Pokud pomineme hráčskou úroveň, která je prostě daná ( a nemusí být až tak špatná ), tak APN letos hodně srazila kvalita hřiště v Nelspruitu a otřesně výkony rozhodčích.

Prostě APN je nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Diakité se mi jevil jako nejlepší brankář mistrovství. Ten gol z 82.minuty byl nechytatelný, pustil by ho každý. Ono se to nezdálo, ale ten míč z 30-35 metrů nabral nečekanou faleš a nečekaně se stočil doleva. Jinak Diakité byl vždy připraven a soustředěn a to mu vyneslo minimum obdržených golů z celého učinkování na turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Golman musí chytit střelu z 35 metrů pokud zrovna nestřílí Carlos nebo Ronaldo. Ta střela byla záludná, ale chytatelná, prostě chyba golmana, který ten večer rozhodně posral víc věcí, než za celý turnaj.

Reagovat
domingo

Vzdyt Diakite chytal jen dva zapasy a z toho jeden posral

Reagovat
smazaný uživatel

No a kde jsem napsal chybu v tom případě ? ( Kromě toho, že jsem osel, když nevím že Diakité jinak nechytal... reagoval jsem na Basilia, až tak to nežeru ).

Reagovat
fantomas

Domingo taky nereagoval na tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
mastakillah

Dneska doufám Nigérie potvrdí roli favorita i formu z celého turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Negérie zvítězí, vsadil jsem na ni.

Reagovat
VdV

zalezi,jestli nevsadil sazkarsky gang.Loni vyhrala Zambie a to ne nahodou,spousta zapasu byla stazenych z nabidek

cely je to fraska a tunel...

Reagovat
OVi.77

Pan brouk pytlík dorazil

Reagovat
VdV

proč myslíš?Lidé si neradi něco připouští,když je nějaký problém,tak dělají,že právě toho,co je baví se to týkat prostě nemůže.Objeví se 680 ovlivněných zápasů v tak krátkým časovým horizontu,zrovna se hraje totálně zkorumpovaný APN,ale jakákoli domněnka o podvodu je setkána s výsměchem.Hlavně u zápasu,kde je to nejvíce možný.

Reagovat
OVi.77

Stejně tak mají lidé potřebu hledat za vším něco více a nespokojí se s jednoduchým vysvětlením, díky tomu tu máme církev, i konspirační teorie atd. Ráno jsem se špatně vysral, beztak za to můžou židi a ilumináti

Reagovat
VdV

Lepší si to připustit a žít v realitě než tupě čučet na zápas,modlit se,nervovat a fandit někomu,kdo ani vyhrát nechce.

Za vším není podvod,ale v dnešní době už sázkovky a gangy nefungují tak,že někdo vsadí a čeká jak to dopadne.Chodí se tomu naproti.Tam,kde sou love nasypány budou i posbírány.Proto mají kluby za sponzory sázkové kanceláře.Nebo si snad myslíš například,že někdo,koho sponzoruje bwin si může dovolit udělat sérii 15 výher po sobě jako favorit?A tady,v Africe ti hráči jsou nejjednodušejí podplatilení.Vždyť podpláceli i brankáře Ghany v zápase MS proti nám,ale údajně to nepřijal.A takových je stovky,tisíce,jen se bojí to říct....jinak penalty kopaný Ghanou na tomto APN sou neskutečný divadlo...zakopávaná...asi náhoda že rozhodčí taky tlačí ghanu za peníze jejich svazu jen pro pocit,aby Ghana měla nějaký nesmyslný zlato.

Reagovat
VdV

to,jestli nastoupí v útoku nigérie Moses nebo Emenike nebo oba zaráz má vliv na dnešní zápas asi jako volba prezidenta na stav této země

Reagovat
OVi.77

S tímhle vesměs souhlsím co jsi napsal

Reagovat
smazaný uživatel

Něco nové o Mosesovi a Emenikem ?

Reagovat
Wat

Emenike hrát nebude a o Mosesovi snad něco ví domingo.

Reagovat
fantomas

Moses patrně v základu (“I can say 100% that Moses will play the final. He was sharp and quick in training yesterday (Saturday),” Ben Alaiya, the team’s spokesman said), Emenike aspoň na lavičce (“He may not start, but he could still come in). V základu místo Emenikeho s největší pravděpodobností Uche, nejlepší střelec kvalifikace btw.

Reagovat
fantomas

*nejlepší nigerijskej střelec

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, aspon ten moses

Reagovat
smazaný uživatel

Baník

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou už sestavy?

Reagovat
Wat

Nigeria: Enyeama; Ambrose, Oboabona, Omeruo, Elderson; Mba, Mikel, Onazi; Moses, Ideye, Uche

Burkina Faso: Diakite; Koffi, B.Kone, Koulibally, Panandetiguiri; D.Kone, Rouamba, Kabore, Pitroipa; Nakoulma, Bance

Tohle jsem našel.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Jj, takhle to ma byt.

Reagovat
db18

tak zrovna Put kvůli tomu tušim nesmí trénovat v Belgii...

Reagovat
VdV

jojo,alibista,no co se tam stane dneska nechcu ani vidět

Reagovat
Wat

Tak se přesouvám k televizi, snad nám hráči obou mužstev nabídnout to nejlepší, co je v jejich silách. NIGERIA FTW.

Reagovat
VdV

jojo,divadýlko to zas bude náramný,no taky kouknu

Reagovat
fantomas

Tak se omlouvám za chybičku v preview..Alain Traoré si podle všeho symbolicky sedne mezi náhradníky.

Reagovat
Mihi

Obrovská škoda, že je zranený. To finále by malo s ním a Emenikem ešte vyššiu kvalitu.

Reagovat
fantomas

Jono..

A začni zas myslet na fantu NHL btw..když tak si radši sestavu nastav vždycky na celej tejden dopředu, aby to nebyla taková pohroma, když pak náhodou zapomeneš.

Reagovat
Mihi

Nemám ju nastavenú?

Reagovat
fantomas

No, ani ne..

Reagovat
Mihi

Tak keď som posral draft. Nemám ani jedného brankára.

Reagovat
fantomas

No to jo, ale včera si měl ty hráče do pole náký divný..dneska ti taky dva seděli, i když si měl volnýho prostoru ažaž.

Reagovat
smazaný uživatel

ale do hry určite nezasiahne inak nemali už začať ???

Reagovat
Mihi

Výkop je až o 19:30.

Reagovat
fantomas

Posunulo se to o půlhodku no. Nevim proč.

Reagovat
domingo

Proc jsem mel cely den za to, ze to zacina v osm?

Reagovat
db18

"chybičku" určitě sis chtěl zajistit výhodu ve fantě

Reagovat
fantomas

No, nevim, co se stalo, ale dneska sem ho tam fakt měl místo Pitroipy. Nákej skřítek mi tam musel vlézt..

Reagovat
fantomas

Koulibaly velkej suverén.

Reagovat
VdV

OT:kde hrajete fantu NHL pls?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty píčo

Reagovat
fantomas

Mba famózně Koulibalyho gól, to jeho vystřelení dopředu to celý načalo, ani se pak pořádně nestihl vrátit, pokud se nemýlim.

Reagovat
domingo

Je zatim hroznej.

Reagovat
Wat

Navíc jak ho ještě blbeček dojel...

Reagovat
Shevchenko

Moc pěkný gól

Reagovat
Wat

Mba dobrá práce, hezky si obhodil toho obránce. Doufám, že se na hřiště podívají v druhém poločase jak Emenike tak Traore, alespoň na chvilku.

Reagovat
fantomas

Sunday Mba's goal for Nigeria is the first goal scored by a non-Egyptian in an #Afcon final since 2004.

Reagovat
db18

Reagovat
Wat

A ještě to jeho křestní jméno k dnešnímu dni.

Reagovat
domingo

Jj, a prvni gol dal presne pred tydnem.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fantomas

Dík za pomoc s okýnkem, kluci.

Reagovat
Mihi

Reagovat
db18

Reagovat
Wat

Frajer.

Reagovat
fantomas

...a prvnim nearabem od r. 2000 (když teda rodilýho Brazilce s tuniskym pasem beru za Araba, detail)

Reagovat
db18

...dík za přeříkání slov komentátora - jsem to nějak nestihl postřehnou celý

Reagovat
fantomas

Tak já ES nevedu, u mě to neřikali.

Reagovat
db18

aha - ale nevadí, aspoň jsem se nemusel ptát

Reagovat
fantomas

Tak to nebyl sarkasmus nebo co?

Reagovat
db18

nebyl no...

Reagovat
smazaný uživatel

ten Mba už zrejme v Nigérijskej lige hrať dlho nezostane

Reagovat
fantomas

Hm, ani tohle finále se neobejde bez zranění. Zrovna muj oblíbenec..

Reagovat
fantomas

A zase levej bek, to je pech.

Reagovat
Wat

Heh, tak tomu se řiká smůla, takový blbý podklouznutí.

Reagovat
VdV

Reagovat
fantomas

Enyeama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Rozhodčího show na konci

Reagovat
VdV

pěkně o tam tlačil...

Reagovat
domingo

JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak tohle jsem necekal ani ja.. uzasny

Reagovat
Wat

Zaslouženě. A Enyeama

Reagovat
smazaný uživatel

A Ghana bez medaile

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se Moses s Mikelem ožerou a na Spartu nedorazí.

Reagovat
smazaný uživatel

strach co?

Reagovat
smazaný uživatel

Čím víc jich bude chybět tím líp. Chelsea se musí soustředit na ligu a Sparta potřebuje velký úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo souhlas,ale podle mně i když ACS postoupí tak to zas taková bomba nebude s ohledem na to,že CFC to neberou vářně ! No.... sem zvědavý na vaše reakce.

Reagovat
smazaný uživatel

Moses

Reagovat
mastakillah

Naprosto zaslouženě. Vyhrál tým, kterej si držel výkonnost celej turnaj. Ukázalo se, že to jde i bez mnoha známých hvězd. Hráči kteří ještě v Evropě ukázali větší zapálení a snahu něčeho dosáhnout. Dokázali vyřadit jednoho z největších favoritů, tudíž je titul ve správných rukou.

Reagovat
mastakillah

Nějak vynechávám slova ,,Hráči kteří nejsou v Evropě ještě tak známí, ukázali "

Reagovat
Wat

Jj, po vyřazení favorita z Mali bylo jasný, že to získají oni.

Reagovat
juninho8

zasluzena vyhra nigeria hrala skvele cely turnaj....kiezby som to mohol napisat aj o Ghane

Reagovat
smazaný uživatel

Huráááá KONEC APN !!!!!!

Reagovat
VdV

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

a dúfam že tvoj koniec na EF

Reagovat
berger321

A vyhrávají sex zdarma na týden :D

Reagovat
smazaný uživatel

a sifylis na celý život

Reagovat
fantomas

100. pro Keshiho..

Reagovat
domingo

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem jaký byl průměr gólů na zápas?

Reagovat
Wat

2,2

Reagovat
smazaný uživatel

Hm

Reagovat
fantomas

MS v Německu mělo 2,3..taky si prskal?

Reagovat
smazaný uživatel

co? Fakt? Nevěřím ! Dyť to byly furt mínuska a snad 7krát 0:0 ?

Reagovat
domingo

Tak si to prepocitej, omg.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nechápu. Takový hnus šampionát?

Reagovat
fantomas

Njn, neměl sem čekat, že by sis z toho snad mohl vzít něco jinýho - např. že góly nejsou žádnym všemocnym ukazatelem atraktivity.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prosím Tě nebuď naivní,že si to beru dle gólů. Viděl sem toho tak akorát,abych si mohl dovoůit tvrdit,že celé APN bylo . Už sem tady ty důvody psal. Ty góly mě jen přeqapily bo sem skoro furt viděl 0:0. A i sem na sázky 0-2 góly bral pár tiketů.

Reagovat
domingo

MS 2006 - 2,3

MS 2010 - 2,27

ACN 2010 - 2,45

ACN 2012 - 2,38

ACN 2013 - 2,16

Takze podle tehle logiky je ACN posledni dobou atraktivnejsi sampionat nez MS, protoze na nem pada vic golu - porusilo se to akorat letos, a to jeste ne nijak dramaticky. Jsem si takrka jistej, ze treba Euro '96 melo prumer jeste o dost horsi.

Takze - a s ohledem na to, cos tu predvadel doslova po celou dobu konani sampionatu pod uplne kazdym clankem - jdi do prdele.

Jsi ten nejotravnejsi tvor, ktereho jsem zde v diskusich mel tu smulu potkat, a pokud si s tebou nikdo v realnym svete nepovida, tahni na novinky.cz. Dik.

Reagovat
fantomas

ME 96 - 2,06

Reagovat
db18

za to určitě mohla Ghana a Sloni

Reagovat
fantomas

To spíš Angola.

Reagovat
db18

ty dva byli první repre z Afriky, na který jsem si vzpomněl - jsem se v tom nešťoural - ale sedělo by to na krlešův "metr"

Reagovat
domingo

2,15625.

Reagovat
fantomas

Pitroipa MVP. No, na to, že byl ve finále i semifinále jeden z těch horších (dneska vůbec z nejhorších)...bych si daleko radiš vybral mezi triem Moses-Mikel-Ambrose.

Reagovat
domingo

Za cely turnaj jasne Mikel..

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

AFCON XI (3-5-2): Enyeama, Neves, Kone, Ambrose, Tiene, Mikel, Keita, Moses, Pitroipa, Emenike, Gyan

Gyan a Tiené jako pěst na oko.

Reagovat
Wat

co tam dělaj?!

Reagovat
domingo

Co to je?

Reagovat
db18

to dělal goal.com ne?

Reagovat
fantomas

Ne, ofiko bohužel. A pak mi tu nedo bude vyprávět, jak tlačenka věhlasných týmů vůbec neni běžná věc..

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň jedno pozitívum na tom je že tam je Neves

Reagovat
Rarášek

Gervais mi tam chybí

Reagovat
fantomas

Jj, místo Tieného na LWB bych ho dal..

Reagovat
domingo

No nase bude lepsi, ofc.

Reagovat
Wat

To je snad jasný.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

neskutečný...vůbec by mě nenapadlo, že tipnu správně výsledky 3 skupin ze 4 a zároven Burkinu Faso ve finále...kura že proč sem zrovna před vánocema přestal sázet

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérie Měl jsem je rád už za dob Taribo Westa, Jay-Jay Okochy či Nwankwo Kanua...!:) A teď, když to od nich nikdo zrovna moc nečekal, vyhráli nutno říct zaslouženě APN. Přitom v týmu nemají takové hvězdy jako v minulých letech nebo jako třeba na MS 2010 (Martins, Yakubu, Odemwingie, Taiwo). Nicméně tahle mladá nigerijská generace ukázala svoji sílu a do budoucna může být Nigérie velice nebezpečná...! Trojlístek Ghana, Nigérie, Togo je mi z Afriky nejsympatičtější a jsem rád, že právě jeden z těchto týmů APN vyhrál. Ghana letos nemastná, neslaná, nebylo to ono a Togo v rámci možností uspělo Kvalita a úroveň hry na APN byla sice mnohdy na nulové úrovni, ale já se bavil po svém a africký fotbal mám rád...Jinak hráči turnaje pro mě asi Pitroipa a Togo, kteří neskutečně táhli svoje celky a byli příkladnými oporami

Reagovat
VdV

vezmi radši svoji dívku do divadla(pokud nějakou máš) a máš to stejný a ještě budeš mít plusový body

Reagovat
fantomas

Nejseš ty krlešův synek?

Reagovat
VdV

proč?ty věříš naivně na to,že v době,kdy každej hrabe jak může je turnaj APN prostě o tom,že vyhraje ten kdo bude hrát nejlíp,mít štěstí a prostě se rozhodne fotbalově?Tak to tě lituju

Reagovat
VdV

vždyť půlka toho turnaje bylo zinscenovaný divadlo..neblázni

Reagovat
VdV

ta penalta Ghany v SF např

Reagovat
domingo

Tak Nigerie je bohatsi nez Burkina, koupili si to a muzes zase vypadnout.

Reagovat
VdV

kdybys používal hlavu,tak výhry nekupují týmy...ale sázkařský gangy anebo sázkovky-a víš proč?Pro zisk...určitě svaz africké země Nigérie dá třeba 1 mil.Euro aby měla nějakej poblblej titul na kterej si nikdo za 5 let nevzpomene

Reagovat
domingo

Nevotravuj.

Reagovat
VdV

mysli si,že je horzně důležitý,kdo hrál za ghanu na LB a koho správně nominovali-to v snešním světě rozhoduje ve sportu

Reagovat
domingo

Dej to sem jeste poctvrty.

Reagovat
VdV

já vím,kdo nechce rozumět,nasadí si růžový brejle a bude si namlouvat,že o výsledcích rozhodují kvality stoperů,potence útočníků,zkušenosti trenérů atd...a může být těch zápasů ne 680 ale 18 000 a stejně si to budou lidé namlouvat

smutný...

Reagovat
domingo

A ty jako vazne nechapes, ze tady opakujes jednu vec celej den a lezes tim vsem na nervy krome podobne postizenyho krlese? I kdybys mel stokrat pravdu, tak jsme to uz vsichni slyseli, tak proboha tahni uz opruzovat jinam.

Reagovat
VdV

Já to nemyslím zle,jhned se nečerti...o fotbal se zajímám,ale tohle byla opravdu fraška...inu půjdu a při dalším APN se těším na slyšenou

Reagovat
fantomas

Fraška? Však vyhrál ten opravdu nejlepší, aniž by odehrál jedinej kontroverzní zápas.

Reagovat
domingo

Ja se budu certit pokazdy, kdyz mi nekdo bude lezt na nervy tim, ze se neumi chovat.. na slysenou

Reagovat
VdV

já se nebavím o tom,kdo vyhrál...ale podvodů tam bylo hodně..i loni i předloni...anebo to sázkovky stahují pro srandu?Ghana například nechtěla vyhrát,to snad musíš vidět...a vydělala někomu nemalé peníze.

Reagovat
domingo

SIR YES SIR

Reagovat
fantomas

Jj, rozhodovat se čistě na hřišti, tak by to vyhrál Niger.

Reagovat
VdV

možná i ten...anebo Ghana například,ta očividně NECHTĚLA vyhrát a pálila penalty i tutovky s Burkinou.

Reagovat
fantomas

Jj, v boji proti korupci tady teď vytáhnout Ghanu, to je vůbec nejlepší..

Reagovat
domingo

Spis alternick, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak hráči turnaje pro mě asi Pitroipa a Togo, kteří neskutečně táhli svoje celky a byli příkladnými oporami Kurde, asi nikdo nečte moje příspěvky nebo si toho nikdo nevšiml, ale takový nehorázný překlep, co jsem napsal To mám z toho věčnýho ponocování. Místo Toga tam měl být pochopitelně Adebayor....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele