Africký pohár národů - pátý hrací den

24.01.2013, 02:47
Názory a komentáře
Jestliže celý turnaj se své první branky dočkal po 220 minutách, samotná skupina A čekala fakticky delší, avšak technicky jen o něco málo kratší dobu. Její gólový účet totiž po třech a půl hodinách načal Jihoafričan Sangweni, čímž položil základy domácího úspěchu. Podceňované Kapverdy berou další bod...

Když Bafana Bafana se skloněnými hlavami opouštěli trávník johannesburského stánku po úvodní remíze 0:0 s Kapverdami, vládla v celém týmu mrazivá atmosféra. Kouč Gordon Igesund dobře věděl, jak bezmocným dojmem jeho svěřenci působili - absolutní impotence v útoku zavdávala otázce, jestli se jim vůbec podaří do konce turnaje skórovat. Bylo nasnadě, že pokud se postupové naděje nemají rozpadnout v prach, je zapotřebí s tím něco udělat, a to pokud možno okamžitě.

Igesund sice mohl vypadat bezradně a v koncích, ale během oněch tří dnů před druhým zápasem přesto vymyslel způsob, jak hru svého týmu pozvednout. Parkera, který v útočné dvojici působil neprůbojným a nedůrazným dojmem, přesunul na stranu, k "zabijáku" Mphelovi postavil dopředu dravého Rantieho, a střed zálohy vyztužil Deanem Furmanem. A fungovalo to výtečně - k radosti zaplněných ochozů sedmdesátitisícového stadionu, který se v závěru bavil mexickými vlnami...

Jihoafričané i napodruhé zvolili rozestavení 4-4-2, ale díky nahrazení statického Tshabalaly mnohem pohyblivějším Rantiem dokázali daleko lépe distribuovat míče v útoku; zjednodušeně řečeno - vše šlo najednou rychleji, přesněji a lépe. Hrozivá díra, která se proti Kapverdám rozprostírala mezi zálohou a útokem, díky vitalitě a pohybu všudybyla Rantieho a agilního Mphely zmizela, a Angolané zejména v první půli vůbec nevěděli, kde jim hlava stojí.

To však není jediný faktor zlepšené hry dopředu - tím druhým, a povýtce nejdůležitějším, bylo nasazení Deana Furmana do středu zálohy. Subtilní čtyřiadvacetiletý středopolař, který si na chleba vydělává v Anglii v třetiligovém Oldhamu, byl naprostým králem celého zápasu - prakticky sám ovládl střed hřiště, což byl (logicky) klíčový manévrovací prostor. Furman byl hladový po míči, pohyboval se prakticky úplně všude, aniž by zanedbával obranné povinnosti, a větší nebezpečí z jeho perfektních pasů nehrozilo jen díky tomu, že bez klasického DM na hřišti musel právě on operovat na nejzataženější pozici. Tady má Igesund ještě o čem přemýšlet - absence AM Serera, přirozené spojky mezi kreativním zbytkem zálohy a kanonýrem Mphelou vepředu, způsobovala, že si striker Mamelodi Sundowns musel pro míče často sbíhat do hloubi pole či do stran a pochopitelně pak chyběl na hrotu.

Pod Furmanovou taktovkou Bafana Bafana výrazně zlepšili tlak na míč - v této činnosti se Angola vůbec nechytala. Perfektní distribuce balonů ze středu zálohy do stran dala ožít vířivé, pohyblivé ofenzivě, které nicméně stále chyběla větší efektivita, fyzický důraz či přímočařejší řešení situací - možná by stálo za zamyšlení, k čemu je vlastně na hřišti Bernard Parker. On a Phala byli i včera dvěma nejslabšími články jihoafrické sestavy.

Igesund po raketovém nástupu a jasném ovládnutí první půle správně vycítil, že záložní síto Jihoafričanů může být pod tlakem hodně propustné, jelikož vysoké napadání a totální ofenzivu většinou nelze udržet po celý zápas, a poslal na hřiště postupně Reneilwe Letsholonyaneho a Oupo Manyisu - tedy dvojici klasických středních záložníků. To mělo za následek dva efekty. Tím prvním byla vcelku pochopitelná ztráta tempa a zpomalení souhry, za což může zejména statický, stoicky hrající "držák" Letsholonyane - na druhou stranu je třeba říci, že když už se opora Kaizer Chiefs dostala k míči, bylo z toho téměř automaticky slibné přečíslení. Druhým efektem pak byla totální eliminace a faktické vynulování angolské zálohy...

...a tím už se dostáváme k poraženému týmu, konkrétně pak k jeho největšímu problému, kterým byla (opět) obrovská mezera mezi obranným a útočným blokem. Je sice sympatické, že kouč Ferrín bezmezně věří své taktice "vše na jeden dotek", ale v Angole to jednoduše nefunguje, a už vůbec ne v zadních řadách - pokud donutíte oba štítové záložníky okamžitě rozehrávat dopředu, nemůže dojít k ničemu jinému než k brutálně vysokému procentu ztrát míče. Tohle prostě vůbec nefungovalo - Jihoafričané dokonale ovládli střed pole, aniž by se museli příliš snažit. Dédé s Pirolitem jim vybojované míče jednoduše sami odevzdávali.

Ve třiadvacáté minutě jsem si poznamenal, že jsem ještě neviděl v akci Manucha - a pokud je vaší taktikou dostávat míče co možná nejrychleji k Manuchovi (aby soupeř nestihl zareagovat dřív, než bude pozdě), není příliš těžké domyslet si, jak velký měli Angolané na hřišti problém. Nejvíce alarmující je přitom fakt, že trapně lehké ztrácení balonů trápilo Černé antilopy už proti Maroku. Angola byla celou první půli neuvěřitelně zbrklá, hráči se se svými pokyny nebyli schopni ztotožnit, a neschopností podržet míč a zklidnit hru se Ferrínův tým sám dostával neustále pod tlak.

Na druhou stranu je třeba říct, že Angole fungovala defenziva - jednotlivé řady se elasticky prolínaly, až na Manucha se všichni poctivě vraceli (!) a Ferrín si dobře hlídal, aby měl vždy minimálně šest, sedm hráčů za míčem. Kompaktní obrana šlapala opravdu velmi slušně - až do doby, kdy (kdo by to zrovna u Angoly čekal...?) naprosto propadla u druhého gólu...

Obecně se dá říci, že Antilopy byly výborné bez míče a tragické s ním. To se trochu zlepšilo po poločase - díky příchodu Djalmy se rozhýbala hra po stranách, hráči se zklidnili, a čím unavenějším dojmem působil jihoafrický levý bek Masilela, tím drtivější byl angolský tlak po pravé ose Lunguinha - Mateus. Po druhé brance pak už byl Ferrínův tým (za vydatné pomoci střídajícího Gilberta) poměrně jasně lepší - jenže a) to už Jihoafričané rezignovali na ofenzivní výpady a soustředili se na co nejlepší zabezpečení středu hřiště, b) v takový moment už je zkrátka pozdě.

Přestože Bafana Bafana vypadali v posledních minutách možná až příliš nervózně, vlastně se neměli moc čeho bát - největší hrozba Angoly, totiž ostré centry zprava na Manuchovu hlavu, vyústila v první nebezpečnou situaci až v 84. minutě. Když máte ve vlastním vápně takové hlavičkáře a organizátory, jakými jsou Khumalo se Sangwenim, jsou Antilopy zkrátka bezmocné.

A ještě jedna poznámka k týmu, který si včera dost možná podruhé za sebou zavřel dveře do vyřazovacích bojů - opravdu není nutné tahat všechno až do kuchyně. I když jsou vaši záložníci neschopní udržet míč a technicky o míle zaostávají za hráči na stranách hřiště, naprostá rezignace na pokusy ze střední vzdálenosti nebývá vizitkou produktivního týmu. Zoufale tu chybí nějaký playmaker, dispečer schopný hrát mezi křídly, který by rozděloval míče na útočné hráče a sám přitom dokázal ohrozit bránu. Počet angolských střel je dlouhodobě kriticky nízký; a to mluvíme i k tobě, se-svojí-pověstí-opět-hazardující Manucho...

Jihoafrická republika - Angola 2:0

3. minuta - Jihoafričané v první akci zápasu snad poprvé a naposled hloupě ztrácí míč ve středu pole, avšak Mateusova přízemní střela zpoza vápna nenadělala Khunemu příliš starostí.

9. minuta - Bongani Khumalo opět ukázal, že ve vzduchu nemá široko daleko konkurenci; po centru z přímého kopu zboural ve vápně všechny soupeře, ale nakonec těsně minul a míč se odkutálel pár čísel vedle angolské tyče.

19. minuta - Tsepo Masilela nacentroval zleva přes obránce do vápna, kde před dotírajícím Mphelou musel na poslední chvíli zasahovat brankář Lamá.

30. minuta - GÓL! Jihoafrická republika se po výborné úvodní půlhodině dostává do zaslouženého vedení! Centr do vápna nešťastně tečoval Lunguinha, od nějž se míč odrazil k číhajícímu Sangwenimu, který jej z první uklidil do sítě - 1:0.

37. minuta - Mahlangu jen tak mimochodem prošel neexistující zálohou Angoly a z pětadvaceti metrů vypálil - naštěstí pro Antilopy vedle.

43. minuta - Lunguinhův přetažený centr zprava sice mířil na zadní pryč, ale Manucho jej hlavou ještě dokázal vrátit do vápna, kde Mateus volejem zblízka trestuhodně přestřelil!

44. minuta - Dvě rychlé šance Jihoafričanů za sebou: nejprve nedošel zužitkování nadějný centr Mahlangua, poté pálil Parker po zemi vedle.

52. minuta - Velká šance Angoly na vyrovnání! Mateus se uvolnil na pravém křídle a naservíroval balon Guilhermemu, který jej však pouze uklidil do rukavic ležícího Khuneho!

54. minuta - Mphela výtečně udržel míč u brankové čáry a nahrál pod sebe, kde se do střely opřel Furman a donutil Lamá vyrazit přízemní střelu na roh.

62. minuta - GÓL! Lehlohonolo Majoro není na hřišti ani pět minut a už ukazuje, proč mu Igesund i po zpackaném představení s Kapverdami stále věří. Agilní forvard se probil dopředu, u brankové čáry posadil na zadek Bastose a z ostrého úhlu propasíroval míč gólmanovi mezi nohama - 2:0.

84. minuta - Tohle ale mělo přijít mnohem dříve, jestliže chtěly Antilopy pomýšlet na úspěch. Po inkasované brance sice několikrát zprava nebezpečně zahrozily, ale gólový strašák se nad Khunem objevil až nyní - Lunguinha v nejjednodušším a nejefektivnějším možném signálu našel centrem Manuchovu hlavu a urostlý forvard pěkně protáhl brankáře Khuneho.

89. minuta - Majoro odmítl šanci stát se prvním dvougólovým střelcem šampionátu, když se po další individuální situaci sice opět dostal až ke střele, ale tentokrát mířil mimo.


Jihoafrická republika (4-4-2): Khune - Ngcongca, Sangweni, Khumalo, Masilela - Phala, Mahlangu (46. Letsholonyane), Furman, Parker - Rantie (58. Majoro), Mphela (78. Manyisa)

Angola (4-2-3-1): Lamá - Lunguinha, Dani Massunguna, Bastos, Miguel - Pirolito, Dédé (64. Gilberto) - Mateus, Geraldo (46. Djalma), Guilherme (85. Amaro) - Manucho

Nejlepší hráči zápasu: Furman, Sangweni, Majoro (všichni Jihoafrická republika)

Palec dolů: Trenér Angoly Gustavo Ferrín


Trenér Kapverd Lúcio Antunes v civilu dohlíží na provoz v leteckém prostoru; jeho svěřenci oblékají dresy, které mně osobně připomínají krajský přebor; a dohromady dávají patrně nejvyzrálejší nováčkovský soubor, jaký pamatují celé dějiny Afrického poháru národů. Kapverdy nebyly horší než JAR, předčily Maroko a nadcházející lusofonní derby tak slibuje strhující bitvu o postup...

Musím se přiznat, že jsem se o něco výše jen taktak udržel, abych nenapsal, že Kapverdy představují nejpříjemnější překvapení dosavadního průběhu šampionátu. Neměli bychom totiž samozřejmě zapomínat na Etiopany. Nicméně nutno dodat, že oba tyto celky nadšeně šokují z poněkud jiných úhlů pohledu. Východoafričané ohromili technickou vyzrálostí takřka kompletní jedenáctky, souhrou útočného dua, sebevědomím, kombinační zdatností. Kapverďané vládnou jiným dimenzím.

Například fungující souznění útočného dua Tavares-Mendes jsme si také mohli povšimnout, jenže to se ani tak nezakládalo na schopnosti narazit si a vyšachovat soupeře svým pohybem či šikovností; tito dva Kapverďané se spíš perfektně doplňovali ve stylu fyzicky odolný tvrďák - agilní a drzý šikula. Také oni si mezi sebou kolikrát nahráli, samozřejmě, ale běžně se zaměřovali spíše na odlišné spoluhráče a komunikaci s nimi. Jinými slovy - zatímco Said s Girmou společně vycházeli dostředivě, protějšky z Kapverd spíše odstředivě...a ve výsledku zhruba stejně dobře.

Dále už nemusíme nutně srovnávat oba neprávem podceňované ansámbly, jen shrňme unikátní herní profil ostrovanů. Ten se totiž zakládá - věřte, nevěřte - na čiré fotbalové inteligenci. (Ano, i v Africe je to možné). Podobně jako ten etiopský zkrátka ani tento "outsider" není nijak rozlítaný, spíš naopak - zejména vzadu působila celá čtveřice až nadpozemsky vyklidněně (hotový nervóza Vozinha byl bohužel přesným opakem), do skluzů se chodilo, jen když to mělo cenu, a zároveň se poctivě makalo (to vše vůbec nejlépe kombinoval pravý bek Gege, pro mě hvězda zápasu). Úplně nejsnáze lze ovšem kapverdské přemýšlení demonstrovat na přístupu k presinku.

V průběhu střetnutí jsme přihlíželi opravdu velkému množství marockých ztrát - hned několika se mimochodem dopustil i samotný Belhanda - a minimálně já jsem se často nemohl ubránit dojmu, že pramenily vlastně z ničeho. Jenže zdání klame, hádáte správně. Kapverďané si totiž zahráli na šachisty, byli prostě vždy o krok vepředu, dokonale četli hru. Ve finále jejich tlak na balon lze charakterizovat jako pasivně intenzivní. Arabové v jednom kuse neměli komu, a přitom se ostrované dvakrát nepředřeli. Nenapadalo se totiž nějak zběsile po zambijsku, nýbrž úsporněji a o to efektivněji.

A to bychom měli; zhruba z poloviny. Už jsme si řekli, že Kapverďané svého slovutnějšího soka strčili do kapsy v otázce chytrosti i pohybu, to však nebylo všechno. Mimoto měli celkem suverénně více šancí (viz níže), daleko lépe kopali standardky a mnohem méně faulovali. To byl vůbec poměrně důležitý faktor tohoto měření sil: nedovoleným zákrokem totiž v první 25minutovce končil snad každý druhý útok trpaslíka, a i tahle statistika v důsledku přispěla ke všeprostupující marocké bezradnosti.

Ta ale koneckonců nebyla úplně nepředvídatelná. I komentátoři Eurosportu hned zkraje připomínali, že Maročané preferují zrelaxovaný projev, nižší tempo - a to jim tento protivník jen sotva mohl dopřát. Navíc kouč Traoussi vsadil na neslavnou, leč kdekým používanou taktiku "plácnu tam co nejvíc talentu a oni mi to ti šikulové vyhrají". Belhanda tím pádem nastoupil na CM, v hloubi pole; na křídlech se znovu promenádovali dva výstavní individualisté; a El Hamdaoui si opět nekopl.

Příslib neuvěřitelného průchoďáku se tedy sice vyplnil jen zpola, avšak očekávání nefunkční ofenzívy už bylo ze sta procent správné. Ostatně kapverdskou obranu do vystřídání tria Assaidi-Belhanda-Amrabat nejčastěji děsil brankář Vozinha, který rád váhal s rozehrávkou a obecně páchal jednu strašidelnost za druhou - což je zřejmě samo o sobě vypovídající. Právě jen díky Traoussiho šťastné ruce Maroko nezaslouženě srovnalo, všichni tři nově příchozí hráči totiž své předchůdce zastínili, jakkoliv ani oni kupříkladu neodstranili včerejší klasický neduh arabského výběru, a sice povážlivou absenci střelby (což mimochodem platilo i v pokutovém území).

Celkový dojem ze zápasu jinak poněkud kalí nesympatické chování některých borců, převážně tedy Maročanů. Kolem hodiny hry se duel obecně zvrtl v nepěknou řežbu, jenž musela být neustále (a bohužel nutně) kouskována. Takový Belghazouani klidně po 69 minutách mohl vidět červenou kartu za podlý atak na Platiniho (včera mimochodem absolutně nezadržitelného) a nenadchl ani hvězdný Belhanda, který si chvíli předtím rovněž vysloužil žlutou kartu, aby záhy naštvaně přepouštěl místo na place Chafnimu.

V tu chvíli si člověk pomyslel: už je to tu zase, ti Maročané se zkrátka nepoučí. Jestliže loni představovali s přehledem nejméně snesitelný kolektiv, také letos mají k podobné nálepce slušně nakročeno. A jejich tvář asi jen těžko výrazně zlepší golmanský šašek Lamyaghri...

Maroko - Kapverdy 1:1

2. minuta - Mendesovu standardku levým ramenem odpálil pod břevno Tavares a Lamyaghri si připisuje první rozpačitý zákrok utkání.

8. minuta - Vozinha je zkraje hodně nervózní, zbytečně váhá s rozehrávkou - a teď se i složitě skládal na zem při dalekonosné střele Chakira.

22. minuta - Mendesův solidní přímý kop přinutil Lamyaghriho ke zdravé reakci. Hned z další akce se potom k nepovedené střele dostal také Platini.

33. minuta - Platini se odvážil k pozoruhodně technicky provedenému kopu zpoza šestnáctky, který se Lamyaghri rozhodl pocukrovat a namísto zkrocení balonu jej vyrazil do strany.

34. minuta - GÓL! Mimořádně hloupá ztráta míče u půlící čáry! El Ahmadi pomalou a nepřesnou přihrávkou založil kapverdský protiútok 2 na 2, který dobře rozjel Mendes a ještě lépe uzavřel Platini. Jeho jemný dloubáček přes vyběhnuvšího Lamyaghriho přišel tak akorát včas.

51. minuta - Neves po standardce ještě zůstal ve vápně a do Varelova centru se tím pádem skládal jen sotva strážený protivníkem. Bohužel pro Kapverdy měl ale vzhledem k výšce balonu dosti ztíženou pozici a ve finále o dost minul.

79. minuta - GÓL! Maroko odvedlo pozornost na nečistou hru a pak se přeci jen prosazuje. Barrada pro jednou dostal prostor na své pravé straně, dával pod sebe El Arabimu a ten nemohl zaváhat. Ztratit koncentraci proti takovému sokovi se holt stále nevyplácí; jakkoliv Maroko zklamává a zklamává.

81. minuta - Kapverdy samozřejmě nejsou s remízou spokojeny. Babanco se tedy na chvíli dostal za El Adouu, aby se ocitl ze všech aktérů nejblíže Lamyaghrimu, marockého brankáře pak ale jenom zlehka poškádlil.

83. minuta - El Arabi se mohl stát hrdinou utkání, stačilo, aby El Adouův centr od rohového praporku odhlavičkoval o trochu více doprava - takhle těsně minul z ideálního postavení.

88. minuta - Co se Traoussimu musí nechat, jsou střídání. Belghazouani hravě zastínil Assaidiho, El Arabi srovnal a Chafni klidně mohl rozhodnout parádní ranou ze střední vzdálenosti. Ta si to nakonec namířila o chlup vedle pravé spojnice.

90+2. minuta - Lamyaghri pro změnu stoprocentně přesvědčivý. Babanco krásným pasem mezi dvěma široce rozestoupenými stopery vyzval ke sprintu Héldona, avšak marocký strážce svatyně neváhal vystartovat daleko z branky a skluzem míč odkopnout do bezpečí.

Maroko (4-2-3-1): Lamyaghri - Chakir, Benatia, El Adoua, Bergdich - El Ahmadi, Belhanda (65. Chafni) - Amrabat (46. El Arabi), Barrada, Assaidi (54. Belghazouani) - El Hamdaoui

Kapverdy (4-4-2): Vozinha - Gege, F. Varela, Neves, Nivaldo - Soares, Platini (71. Roni), T.Varela, Babanco - Tavares (90. Guy Ramos), Mendes (75. Héldon)

Nejlepší hráči zápasu: Gege, Platini, F. Varela (všichni Kapverdy)

Palec dolů: Belhanda (Maroko)

Co čekat ode dneška?

Čtvrteční dění se přesune opět na stadion v Port Elizabeth, kde svádí postupový boj týmy ve skupině B. Jestliže to před šampionátem vypadalo na jasnou záležitost ve stylu "Ghana určitě první, Mali a Kongo se poperou o druhé místo," první kolo ukázalo, že situace může být nakonec ještě mnohem zamotanější - Ghana proti nadšeným bojovníkům z Konga příliš nepřesvědčila a v utkání, ve kterém nebyla lepším týmem, vyválčila pouze remízu 2:2. A protože Mali zároveň udolalo houževnatý Niger díky pozdní brance Seydou Keity 1:0, můžou se už dnes dít zajímavé věci.

Odpolední program totiž nabídne souboj právě Mali s favoritem z Ghany, a Orli si už po dvou zápasech mohou zajistit postup - stačí jim k tomu vyhrát. A pokud by snad Niger překvapil a obral Le Royovu družinu o bod, bude mít Carteronův tým dokonce zajištěné první místo. Takový scénář je však nepravděpodobný...

...ne že by bylo nemožné obrat Ghanu o body. Černé hvězdy působily v úvodním utkání trochu splašeným a nevyváženým dojmem, a Malijci, cepovaní Keitovým metronomickým udáváním tempa ve středu hřiště, rozhodně nejsou bez šance. Ghanský kouč Akwasi Appiah navíc musí řešit nepříjemný problém s marodkou - pochroumaný kotník vyřadil minimálně pro tento zápas spolehlivý držák zálohy Anthonyho Annana, který se tak připojil k útočné hvězdičce Boakyemu. Cesta do sestavy se tak otevírá jednomu z dvojice Boateng - Rabiu.

Appiah navíc stále řeší nerudovský problém s Kwadwo Asamoahem - na štítu dlouho nehrál a je otázkou, jak by proti Mali (které vyniká právě velkou silou uprostřed pole) obstál, na beku ve čtyřobráncovém systému ukázal slabiny směrem dozadu, a jeho vysunutí do podhrotového trojzubce by rozbouralo osvědčené trio Atsu - Wakaso - Adomah. Někde však hvězda Juventusu hrát musí - koneckonců to byl právě on, kdo proti Kongu zajistil body.

Malijci se na druhé straně budou snažit výrazně zlepšit svoje poněkud bezkrevné představení proti Nigeru - pokud chtějí uspět, byť proti soupeři hrajícímu naivněji, než jsme u něj byli zvyklí, musí zkrátka přepnout na vyšší úroveň. Útěchou jim budiž nedávná minulost - právě Ghanu totiž Orli porazili v loňském zápase o bronzové medaile...

Večerní utkání by pak podle všech předpokladů mělo nabídnout demolici nebohého Nigeru - vždyť Konžané vlétli do turnaje jako uragán a po úvodním představení se okamžitě stali miláčky velké části nezaujatých fanoušků. A pokud najde kouč Le Roy odvahu nahradit vyčpělého Lomanu LuaLua na levém křídle někým pohyblivějším (přímo se nabízí Déo Kanda), může jít jejich hra ještě výše. Jenže potom je tu ta věc, že proti Ghaně mohli ještě těžit z prvku překvapení - jeho pel se však už trochu setřel, a nahradil ho jiný prvek, totiž očekávání.

Jak se černý kůň turnaje popere se situací, ve které jednoduše musí? Proti Ghaně by prohra nebyla ostudou, teď už bude ostudou nevyhrát. To je nakonec možná nejdůležitější otázka, protože Niger skutečně nevypadá na to, že by kteréhokoliv ze skupinových soupeřů mohl zastavit - potrápit, jistě, ale obrat o body těžko. I když bychom neradi podceňovali práci kouče Gernota Rohra - pod jeho vedením se proti Gazelám hraje hodně, hodně špatně. Tužší a disciplinovanější defenzivu aby na turnaji jeden pohledal...

Stranou pozornosti

- Nepříjemná zpráva během včerejška zasáhla tuniskou výpravu; důležitý člen základní sestavy - forvard, potažmo křídelník Isaam Jemaa - už do dalšího turnajového dění nezasáhne. Jeden z nejzkušenějších Tunisanů, mající na kontě 70 startů za národní tým (a s 34 brankami zároveň jeho historicky nejproduktivnější střelec), v duelu s Alžírskem střídal již po 18 minutách a zranění kolene jej na trávník nepustí příštích šest týdnů.

- Server Goal.com zpravodajství ohledně letošního APN nezvykle fláká, nicméně jednoho pěkného článku jsme se od něj v nedávné době přeci jen dočkali. Peter Staunton se za pomoci svých kolegů z černého kontinentu, Kingsleyho Koba (CIV) a Kenta Mensaha (GHA), zaměřil na budoucnost Afriky z pohledu trenérů i hráčů, a přinesl některé zajímavé poznatky. Kupříkladu konstatuje, že ačkoliv v samotném Abidjanu (hlavní město Pobřeží Slonoviny) vykvetlo hned 25 akademií pro mladé talenty - a minimálně tu, která patří klubu ASEC Mimosas bychom měli znát (Eboué, Y. Touré, Gervinho, oba Kalouové, Zokora...) - plní je maximálně dítka z bohatých rodin, kterých přirozeně není dostatek. Vstupní poplatek totiž v průměru činí 750 eur, tedy přes 19 tisíc korun českých. Naopak co se trenérských akademií týče, Pobřeží Slonoviny nedisponuje vůbec žádnou elitní - a programů na zlepšení aktuálně tristní úrovně existuje jen minimum. Naopak Ghana čerpá solidní dotace od Africké fotbalové konfederace, takže je v tomto směru daleko před svým rivalem (a pro změnu zaostává v hráčské otázce, kde trpí podobným problémem jako ČR - předčasným odlivem mladých kluků do zahraničních celků).

- Jednoho význačného oslavence jsme mohli zaznamenat v průběhu včerejšího dne. Trenér nigerijského výběru Stephen Okechukwu Keshi se probudil - jak se říká optimisticky - do druhé půlky svého života, když na imaginárním dortu sfoukl 51 svíček. Zatím se prý ale dočkal jen malé připomínky a narozeninového popěvku, větší oslavu si bývalý fotbalista Anderlechtu schová na dobu po Africkém poháru národu. Tak jako tak, i my gratulujeme!

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (219)

Přidat komentář
Filipow

Ať vás aspoň někdo pochválí.

Reagovat
smazaný uživatel

Kapverdy půjdou dal Neves hraje velmi dobře :-)

Reagovat
Maresma

Hezky, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tipy na výsledky APN mi zatím moc nevycházejí, ale dnes očekávám, že DR Kongo si poradí s Nigerem a jejich výhru by měl zařídit zejména Mbokani

Reagovat
Kongo

Snad vlhké Kongo porazí suchý Niger

Reagovat
Wat

Chudák Jemaa. Ale těším se na dnešek, Mali musí urvat alespoň bod, věřím, že k zápasu přistoupí aktivněji a svědomitěji, než tomu bylo proti Nigeru. A Niger by mohl Konžany potrápit, nejlépe jim nedovolit urvat všechny 3 body.

Reagovat
smazaný uživatel

krstné meno strelca 2.gólu JAR Lehlohonolo musí byť zabijak pre komentátorov

Reagovat
domingo

Ty jmena jsou skvely obcas.. botswanskeho beka Mosimanegape Ramoshibidu ale neprekona nic

Reagovat
smazaný uživatel

tak to už hej

Reagovat
smazaný uživatel

Letsholonyan a Ngcongca z JAR jsou také slušné jazykolamy

Reagovat
Kongo

Nebo Namibijec Jamuovandu Ngatjizeko

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím mě ten AAAfrican Cup nějak neoslovil, co vás?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Ty u toho clanku sedis 24/7 a mackas F5, abys pri kazdy zmince na uroven sampionatu mohl prilitnout rychlosti Šumachra na pomoc s blicim smajlikem?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mě jako který zápas (některé z dosavadního průběhu byly opravdu dost nudné)...

JAR - Angola jsem včera nestihl, ale to Maroko s Kapveradami se mi docela líbilo

Reagovat
božský John

Shit Tyrone ! Keep calm !

Reagovat
Shevchenko

OT: Sledujete někdo Středoamerický pohár? To tam o postupu Salvadoru ze skupiny (a na Gold cup) rozhodl los? Vážně?

http://www.eurofotbal.cz/stredoamericky-pohar-2013/vysledky-rozlosovani-tabulky/

Reagovat
smazaný uživatel

tak alegre kedysi písal že v Strednej Amerike sa dejú bláznivé veci takže by som sa tomu ani veľmi nečudoval

Reagovat
Kongo

Byl tady vůbec teď někdy?Když psal některý ty zajímavosti o Hondurasu,tak to bylo zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

jj bol v diskusii k zlatej lopte

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Je to bizarní, ale při tom shodném počtu bodů, stejném skóre a remízovém vzájemném zápase to jinak nešlo.

Btw: favorizuji domácí Kostariku, protože ale na UNCAF Cupu nemají k dispozici své top hráčě jako Ruiz, Joel Campbell, Oviedo, Azofeifa nebo Navas, tak to ještě může dopadnout všelijak.

Reagovat
Shevchenko

Tak ani ještě můžou postoupit, budou hrát s Guatemalou.

Reagovat
Shevchenko

*oni

Reagovat
mayday

Tak mě APN baví hodně. Jasně, není to level jak z ligy mistrů, ale překomercionalizovaný zápasy anglických a španělských a německých a já nevím jakých ještě lig můžu vidět celej rok téměř každej den, takže APN je pro mě vítaný zpestření. Rád se podívám na ne tak známý týmy, což ještě podtrhuje můj zájem o afriku obecně.

Proto nechápu čuráky, co mají zapotřebí pod každej článek o APN napsat svůj vzkaz světu, jak je to dementní turnaj a jak je to nezajímá apod. Když tě to nezajímá, tak sem vůbec nelez, ten článek neotvírej, nekurvi diskusi sračkama typu ten turnaj stojí za hovno apod!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Přesně tak,má to svoje kouzlo.

Reagovat
smazaný uživatel

V tomto směru s tebou souhlasím... Real nebo Manchester United má člověk možnost vidět hrát v podstatě každý týden, ale jak jinak, než prostřednictvím APN by se evropský divák dostal k zápasům takových týmů jako jsou například Kapverdy nebo Etiopie?

Reagovat
Kongo

Mě spíš baví ta bojovnost a obětavost.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, mě například na APN přitahuje i ten neprofesionalizmus v pozitivním slova smyslu... je tam prostě cítit velké nadšení, reakce hráčů, trenérů nebo rozhodčích jsou někdy moc úsměvné a člověk tu občas vidí věci, které se nedějí ani v oblastní lize, ale právě to je na tom to zajímavé

Reagovat
mayday

Reagovat
mayday

Právě Nehraje tam Messi ani Ronaldo, ale kde člověk uvidí hrát Platiniho, že Ne, pro mě to není odpad, ale naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Kapvedry mají tu soupisku obecně dost nabitou a jména jako Platini nebo David Silva budí velký respekt ale vážně, včera proti Maroku se mi jejich výkon docela líbil

Reagovat
mayday

Mě se libíli hodně. Ještě v životě jsem žádnej zápas Kapverd neviděl (asi jako většina) a mile mě překvapili, ve srovnání se zavedeným a jménama nabitým Marokem. přál jsem jim výhru, škoda.

Reagovat
Kongo

I tak si myslím,že Kapverdy jsou blízko postupu.

Reagovat
mayday

Angola vypadá hodně mizerně, tak snad to ukopou.

Reagovat
Kongo

Ryan Mendez Feghouli,včera Barrada nehrál zle.Z Konga se mi líbil Cédric Mongongu

Reagovat
božský John

Mě na tom bavěj nejvic rozhodči, ktery jsou příšerny, takže i diky nim můžou bodovat i úplny outsideři. Je to fakt nevyzpytatelnej turnaj

Reagovat
fantomas

Mně přijdou mnohdy lepší než ti evropští teda.

Reagovat
domingo

Zrovna dneska uz udelal jeden megakiks

Reagovat
Kongo

No,zatím jen dva pískali špatně.Ten Gambijec,co pískal Alžírsko - Tunisko a včera v zápase Maroko - Kapverdy taky hrůza.

Reagovat
domingo

Ten Gassama v ALG - TUN pritom neudelal zadnou vyraznejsi chybu, jenom byl strasne upjatej a vubec nenechal hru plynout, to bylo co utok, to faul. Na jednu stranu to bylo neskutecne otravny a dost zasadne to prispelo ke zkazenymu zapasu, na druhou ho ale castecne i chapu, protoze nechat do sebe mydlit 22 Arabu bych si taky netroufl, no..

Reagovat
Kongo

No jo,ale z toho věčnýho pískání je ve výsledku jedna velká chyba

Reagovat
domingo

Tak samozrejme, hrozne me tim sral

Reagovat
Houska

Reagovat
fenixLFC

uprimne ja ten turnaj v telke alebo na nete nesledujem, ale tieto suhrny si vzdy rad precitam

Reagovat
smazaný uživatel

S chudákama typu krleš se netrap, když to nejde bejt důležitej v životě, musí se alespoň tupě spammovat na netu :)

APN je o fotbalu a to je na něm krásný. Nené jen o okukování hvězdiček nebo tupýmu nekritickýmu fandění svýmu klubu...nemusí to bejt pro každýho, ale jen retardíci touží podělit se o svou mentální opožděnost :)

Reagovat
mayday

Jinak dnes by oba zápasy mohly byt zajímavý, Kongo musí vyhrát, v takové roli nebyli první zápas a Ghana taky nemá nic jistýho, takže hlavně ať padají góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana - Mali je u mě vzhledem k nevyzpytatelnosti obou týmů v podstatě zápas bez favorita, výsledek bych si tipnout netroufl, ale Kongo proti Nigeru favorizuji i já a doufám, že Mbokani se dnes ukáže v plné parádě...

Reagovat
mayday

Souhlasím, doufám, že Kongo ČF udělá a Mali vidím jako nebezpečnej tým docela... tak uvidíme.

Reagovat
miky10

Lehlohonolo Majoro

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu tě

Reagovat
mayday

to je škoda reagovat na podobný ignoranty.

Reagovat
mayday

asi má potřebu neustále na sebe přitahovat pozornost... Není ale sám bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

já vím ale tak když ho to nezajimá tak ať to nečte ne

Reagovat
Wat

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

whats up nigga ?

Reagovat
domingo

Vyderzaj pionier!!! Uz jenom 14 clanku

Reagovat
smazaný uživatel

sleduj dneska hráče Christian Atsu budoucí hvězda

Reagovat
domingo

Ja ho znam.., a otazka je, jestli vubec bude hrat, jsem na Appiaha zvedavy, jak to posklada..

Reagovat
domingo

Vidis? Co jsem rikal

Dauda; Pantsil, Vorsah, Boye, Afful, Agyemang-Badu, Adomah, Mohammed, Asamoah, Wakaso, Gyan

Reagovat
smazaný uživatel

snad nastoupí aspoň z lavičky jinak ghana jasná výhra

Reagovat
Counter

to hecnu

Reagovat
smazaný uživatel

Sledoval jsem část zápasu JAR vs Angola a byl to zajimavý zápas ve kterém si JAR nezasloužilo vyhrát, škoda přál jsem postup Angole co sy týče druhého matche kapverdy mile překvapily

Reagovat
smazaný uživatel

Angola bola podľa mňa tragická, pred turnajom som ju síce tipoval na postup, ale v ničom ma nepresvedčila, že by si ho zaslúžila

Reagovat
smazaný uživatel

snad ještě zaberou

Reagovat
Houska

to si sledoval asi jiný zápas,Angola si za celý zápas vypracovala jednu velkou příležitost,myslím že JAR vyhrála zaslouženě,Angolané výkonem dost zklamali

Reagovat
smazaný uživatel

mi se zdálo že hráli pěkně nechyběla jim kombinace ani dravost , bohužel šancí moc neměli

Reagovat
Houska

první poločas JAR Angolu úplně zastínil,co se týče držení míče,šancí,atd...druhý poločas možná Angolané v držení míče vyhráli,ale bylo to maximálně po 16,chyběla ta finálka...JAR už se nikam nehnala,ale i tak měla v druhém poločase opět více šancí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Mali XI v Ghana: Samassa, Diawara, Tamboura, Coulibaly, Ndiaye, Sissoko, Diakite, Keita, Traore, Diarra, Diabate

Tak je pojďte obrat o body!

Reagovat
Wat

Btw. Maiga.

Reagovat
jv

Za druhou půli dostal dva body (nestihl jsem výměnu).

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Taky ne.

Reagovat
domingo

Hm, takze po tom uvodnim 4-3-3 navrat ke klasice 4 stredaci, 2 hroty.. to bude dost uporny..

Reagovat
jv

Bohužel, nestálo to za nic.

Reagovat
mastakillah

pěkně po tom balonu chmátl brankář Ghany. P.s. proč vůbec nechytá Kingston?

Reagovat
domingo

Ten uz snad ukoncil karieru, ne? Za Ghanu chytal naposledy nekdy v roce 2010..

Reagovat
mastakillah

Abych se přiznal, tak osobně o tomhle opravdu přehled nemám Právě si ho pamatuju, že to býval jeden ze solidních afrických golmanu

Reagovat
smazaný uživatel

Itumeleng Khune a Boubacar Barry sou taky slušný

Reagovat
Kongo

Ghana má nějaký špatný mířidla.

Reagovat
fantomas

Sissoko

Reagovat
smazaný uživatel

ghane chyby hraci ako kevin prince boateng essien bratri ayeuwcinebo john mensah stymihle hraci by byla ghana na urovni pobrezia slonoviny

Reagovat
Houska

přešti si to prosímtě po sobě,jak něco napíšeš,oprav chyby a až pak to tady odešli

Reagovat
smazaný uživatel

diky za radu

Reagovat
domingo

Bez ohledu na to, jak to nakonec skonci, ma Ghana suverenne nejlepsi kaderniky

Reagovat
Rarášek

Reagovat
jv

To bez debat.

Reagovat
fantomas

Yeheees!

Reagovat
fantomas

WAKASOOOOO

Reagovat
Darren Fletcher

nj, Allah is great

Reagovat
domingo

JA VYNDAM WAKASA Z FANTY ASI TAK 5 MINUT PRED ZACATKEM ABYCH TAM DAL DJALMU KTEREJ ANI NEHRAL A RIKAL JSEM SI WAKASO TEN JE VYBORNEJ NA STANDARDKY TOHO TAM DAM A VYNDAL JSEM HO A ON MEL ASISTENCI A TAK SI RIKAM TY DEBILE DEJ DO TY FANTY WAKASA PRED DRUHYM KOELM ON JE VYBORNEJ NA STANDARDKY A PAK NA TO ZAS ZAPOMENU A NECHAM SI TAM MISTO NEJ KALABU A ON DA SAMOZREJME PENALTU

Reagovat
Rarášek

Když se daří ..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Houska

Vorsah za účes

Reagovat
Wat

Kurde, blbá penalta. Škoda té standartky, Seydou mohl jen mířit na bránu a byl by to gól, brankář nic neviděl... No nic, dokázalo to Kongo, dokáže to i Mali, vyrovnaat! (snad bude z čeho)

Reagovat
fantomas

Nebude, Mali je čitelný jak prase, to už Ghana musí ustát. Bojim se akorát Daudy.

Reagovat
domingo

Carteron tohle umi vyresit. Furt tady otravuju s tim, jak je hrozne pruznej a flexibilni taktik, tak doufam ze to potvrdi

Reagovat
Wat

Právě proto jsem to zmínil, moc šancí nebylo. Právě v jeho kiks doufám nejvíc, popř. by se mohl nechat vyloučit.

Reagovat
domingo

100. pro postup Konga

Reagovat
Kongo

Reagovat
Wat

A Mali.

Reagovat
Kongo

Tady ty země od rovníku dolů mám nejradši.Shora snad jen Etiopií.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitní články

Reagovat
The Krupy

Dúfam že Ghana vypadne čo najskôr

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Jo aha, Kwadwo.

Reagovat
The Krupy

Reagovat
fantomas

Kupte i Badua z Udine a začnu vám fandit.

Reagovat
M11

jen at to vyhraje.. hlavne at se nezrani

Reagovat
The Krupy

No veď čím viac zápasov, tým väčšie riziko zranenia.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Rarášek

Samassa Toho kluka sem v Marseille nenaviděl

Reagovat
M11

zvlastni golman ne Dauda

Reagovat
fantomas

Hrozně. On působí jak šílený pometlo, ale co občas zkrotil za vysoký balony, to sem fakt čuměl..

Reagovat
M11

presne

Reagovat
M11

*ten

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomasi, dostál jsem svého slova, stíhám aspoň poslední dvě minuty

Reagovat
fantomas

No aspon že si Malijcum nepřinesl vyrovnání..

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Hele, tady se bavěj dva gooneří ghaňani, scousisko..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

omg

Reagovat
smazaný uživatel

už se zapas začina tak bcha na najnudnejši zapas apn

Reagovat
fantomas

Tohle už bude Daoudův zápas!

Reagovat
Pinturicchio

Ghana

Reagovat
fantomas

Daouda

Reagovat
Wat

Tyvole, obouma nohama na stojačku.

Reagovat
Wat

* oběma.

Reagovat
fantomas

Kokot no.

Reagovat
Wat

W(h)at a save.

Reagovat
fantomas

DAOUDA!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak ten Kassaly je normalni?

Reagovat
domingo

Jinak fakt nemam tuseni, co tam dela Lua Lua. Zatim 135 minut naprosto nulovej, kdyz se dostane ke strele, tak ji zazdi, spatnej pohyb, pomalej, vzadu poradne nepomaha.. Kanda ma zdravotni problemy, nebo wtf?

Reagovat
Wat

Sice jsem minulej zápas neviděl, ale dneska je fakt špatnej. Hlavně ten pohyb, mně přijde, že je úplně mimo, já bych ho tam snad utloukl na tom hřišti.

Reagovat
domingo

Rikam, uz tri polocasy. (I kdyz on vlastne asi stridal )

Reagovat
Kongo

Ten golman na to šel chytře strašně,otevřel svoji silnější stranu a čekal to přesně tam.

Reagovat
fantomas

Je to malej génius. Škoda že to na Evropu už sotva bude.

Reagovat
domingo

Protoze podskakuje centry

Reagovat
fantomas

(tak to má furt stejně na ManUtd, v pohodě)

Reagovat
Sali5

U jakého hráče zatím grafika ukazovala největší rychlost? A kdyžtak kolik to bylo? Podle toho, co jsem měl zatím možnost vidět, se to pohybuje mezi 6-7km/h

Reagovat
fantomas

Fakt? Hustý, protože Vorsah letos naběhal cca 9, na stoperovi.

Reagovat
Sali5

Nevím, jestli se chápeme, ale myslím průměrnou rychlost hráče v zápase.. jelikož takový Adebayor měl průměr lehce nad 6km/h

Reagovat
fantomas

Ježiš, já sem pako, sorry.

Reagovat
Sali5

Hm, v pohodě

Reagovat
Wat

Jeden o voze a druhej o koze?

Reagovat
Wat

Kurva, už mě to začíná srát.

Reagovat
fantomas

A ještě ke všemu tam mělo bejt "dneska", ne "letos"..omg, Tomáši.

Reagovat
domingo

Niger Tak to jsem fakt ani ve snu necekal, jsou vyborni.

Reagovat
smazaný uživatel

nigerdneska hra fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vypadá, že i v téhle skupině se bojovat o postup do posledních minut

Reagovat
Wat

Yeees, super Niger, moc hezkej výkon. Teď to mají Malijci ve svých rukou, to je supr!!!

Reagovat
fantomas

fantomas24.01.2013 19:03

Tohle už bude Daoudův zápas!

MOTM!

Reagovat
Wat

Reagovat
domingo

MOTM je Chikoto

Reagovat
fantomas

Sorry, ale logika je neúprosná. Chikoto organizoval defenzívu, která Daoudu donutila vytáhnout dva heorický zákroky, takže...

Reagovat
fantomas

heroický

Reagovat
Shevchenko

heroické

Reagovat
fantomas

S tim si otravuj u ostraváků.

Reagovat
domingo

No to je mi ale logika

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Niger fantasticky, v pomerech moznosti/vykon letos jednoznacne nejlepsi predstaveni celyho turnaje. Preju jim to

Kongo jsou debilove, takhle to podcenit. Snad jeste postoupi, Mali muzou porazit, ale podelali si to sami..

Reagovat
Kongo

Ještě zítra Etiopie,kéž by tak postoupila.Moc jim to přeju.

Reagovat
Shevchenko

No to byl zas fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

kdo se na tohle vydrzi divat ma muj obdiv neuveritelne trapnej turnaj

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

Takže ty se na to taky díváš,když to dokážeš komentovat.

Reagovat
smazaný uživatel

vydel sem ctyri zapasy a dalsi uz odmitam

Reagovat
domingo

Prima.

Reagovat
Rarášek

cool

Reagovat
Kongo

Aspoň ubude kritiků

Reagovat
fantomas

F.X.Šalda se musí při takovym plýtvání slovem "kritik" v hrobě otáčet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tim se ale kvalita turnaje nezlepsi i kdyz by jsi si to stejne jako domingo moc pral

Reagovat
domingo

Nn, ja si preju, at je to +- stejny. Idealne jako 2. a 3. den.

Reagovat
fantomas

Sem na tom podobně.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Reagovat
Kongo

Zítra všichni povinně fandit Etiopií

Reagovat
Rarášek

Vůbec!

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Ti to snad urvou.

Reagovat
Kongo

"štírek" Getaneh Kebede

Reagovat
FCSL

Fanynka

Reagovat
mayday

Reagovat
Houska

Reagovat
Kongo

škoda,že na letošním APN není taky Malawi,ti se mi vloni celkem líbili.

Reagovat
fantomas

Malawi?

Reagovat
Kongo

tak dokonce 2010,toto letí

Reagovat
salami

Musim říct, že mě to docela zklamalo, viděl jsem dneska druhou puli prvního zápasu a celej druhej a úroveň nic moc, počítal jsem, že obrany nebudou nijak zázračný a takticky zaostávaj, ale přecejenom těch promáchnutejch balonů na místě posledního je na muj vkus moc, navíc bohužel ani moc šancí vepředu. ghana a Mali to bylo fakt úděsný, druhej zápas lepší, Kongo se mi celkem líbilo a Niger se staral o zábavu likvidačníma zákrokama. Jinak k tomu, jak tu někdo psal o tom, jak je na hráčích vidět to nadšení a bojovnost, tak na mě to působilo spíš opačnym dojmem, Mali který prohrávalo, tak tam pulka jeho hráčů 20 minut před koncem chodila a aby se neřeklo, tak občas hodili nějakej prasáckej skluz, ale takhle si bojovnost nepředstavuju. Čekal jsem od toho větší zábavu, ale třeba jsem jenom chytil blbý zápasy.

Reagovat
domingo

Co se ti libilo na Kongu? Vzdyt hrali hrozne.

Reagovat
Kongo

Dokonce i Mali hrálo líp proti Nižé.

Reagovat
domingo

Ja jsem Niger prave v ty analyze ted hrozne vychvalil, je mi jasny ze na to co hrajou se neda moc koukat, ale oni udelali fakt neskutecnej progres a hlavne je treba uvedomit si, ze zadnej jinej tym nema slabsi kadr - ani Kapverdy, ani Etiopie, nikdo. Ti kluci neumi hrat fotbal, a presto ze dvou zapasu s aspirantama na medaile uhrali bod o skore 0:1 a to jeste ten gol padl po individualnim kiksu golmana..

Reagovat
Kongo

Ale taky je potřeba mluvit o obrovským štěstí a možná i nemohoucnosti některých soupeřových útočníků.Viz dneska Mbokani (tady musí zavřít oči a dát ranu jako z děla,že to do brány vletí i s brankářem),no a Lua Lua zakončí takhle ukvapeně,ještě mohl udělat pár kroků a střelí to 2m vedle.Ten Niger hlavně hraje chytře,nikam se zbytečně neženou a vzdušný prostor ovládají výborně,hlavně těží z toho,že ty africký týmy neumí až tolik tvořit,takže občas i hodně nakopávají a to právě svědčí Nigeru.

Reagovat
domingo

Tak bez stesti to nejde, to je jasny Oni ale zatim fakt neudelali nic spatne.

Reagovat
salami

musíš to brát z mýho pohledu lajka, znám tam pár hráčů, co hrajou v Evropě a trošku víc možná znám týmy, co byly na MS, takže jsem šel do sledování těch zápasů netčenej nějakejma předturnajovejma předpokladama, těšil jsem se na Mali-Ghana, že tam bude větší kvalita a bylo to fakt příšerný, naopak Kongo mě překvapilo(znám tam akorát Luu Luu a Mbokaniho), hráčům nedělalo problém zpracování míče ani nahrávka a Niger přehráli, kdyby Mbokani nespálil 2 jasný tutovky, tak mohli vyhrát, ale je mi jasný, že to pak vyzní úplně jinak, když víš že Niger je velkej outsider

Reagovat
domingo

Jasne, vsak ja to mel podobne treba v Asii

Kdyz kouknes na preview Konga, najdes tam docela podrobne (si troufnu rict) popsany, proc jsem jim pred sampionatem veril - a po tom uvodnim zapase proste dneska tezce zklamali. Kvalitni jsou prave, a ta kvalita tam byla videt - jenze to Niger nemohl nijak ovlivnit, naopak vsechno, co ovlivnit mohl, udelal dobre, a obracene.

Reagovat
domingo

A jeste aby to fakt nevyznelo pres caru: pro tyhle silny tymy samozrejme porad plati, ze vsechno, co potrebujou k porazeni Nigeru, je nevysrat se na to, necekat ze se porazi sami, brat je jako kazdyho jinyho soupere a poctive se na ne pripravit. Protoze oni slabiny maji, i v organizaci hry (ktera je jinak vyborna), chce to akorat je nepodcenit, coz Kongo presne udelalo..

Reagovat
smazaný uživatel

APN

Reagovat
mayday

Zase? Marně přemýšlím, jak může člověk jako ty asi vypadat... APN tě zřejmě enormně zajímá, když máš zapotřebí furt sem lezt a dávat sem ty svoje komentáře...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak sem pěkný,chytrý,pracovitý,úspěšný muž střšedního věku. Špinavý blond, 1,77 a 82 kg. Ještě něco?

Reagovat
domingo

Takze ty i vypadas jak Marcel Sixta jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím kdo je MS . Sorry.

Reagovat
smazaný uživatel

si starej, máš nadváhu a nerozumíš fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

o kom mluvíš smraďochu? Hanba tobě.

Reagovat
smazaný uživatel

To nic, chlapče, my jsme si navykli, žes duševně zaostalý...:)

Reagovat
Wat

200. pro zítřejší lepší výkon Sunzua.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele