Africký pohár národů - jedenáctý hrací den

30.01.2013, 05:55
Názory a komentáře
Zambijská cesta za obhajobou končí předčasně i svým způsobem nešťastně - ve skupinové fázi a na nelspruitské polopoušti. Naproti tomu Nigérie s Burkinou Faso úspěšně pokračují ve své očistě. Super Eagles pomohly dva pokutové kopy, hřebcům stačila bezbranková remíza rovnou k pole position...

Už od začátku zápasu Zambie s Burkinou Faso byly jasné dvě věci - hřiště Mbombela Stadium v Nelspruitu skutečně není adekvátní pro takto důležitý turnaj, a kouzlo Hervého Renarda loňským grandiózním finále zkrátka vyprchalo.

Začít můžeme třeba od zranění - poté, co písčitý povrch odepsal z turnaje hned dva nejdůležitější články etiopské sestavy a prakticky tak dokonale zhatil jakékoliv šance outsidera na překvapení, přišla tentokrát řada na burkinskou hvězdu Alaina Traorého; nejlepší střelec turnaje odkulhal už po nějakých šesti minutách, byl nakonec nucen střídat a zraněné stehno jej pravděpodobně vyřadilo ze zbytku šampionátu. Ve 14. minutě jej pak následoval zambijský pravý bek Davies Nkausu...

...a komentátoři na britské verzi Eurosportu tak měli dostatek munice na celý dlouhý první poločas. Evidentně má jít o biologický problém, který "skalpoval" nelspruitský pažit a přinutil tak hráče zvykat si na plážový fotbal; to však jen těžko ospravedlní fakt, že zápasy "céčka" byly právě díky němu zhusta nesledovatelné (a to se sem ještě několikrát vrátíme). Po přestávce, kdy již bylo vše ohledně stavu hřiště několikrát zopakováno, přišly ke slovu pro změnu kalkulace v počtu fair play bodů za udělené žluté a červené karty - dlouho, předlouho to totiž vypadalo, že se o postupujícím mezi Nigérií a Zambií rozhodne právě v tomto kritériu. Pokud se ptáte, proč se pánové za komentátorským mikrofonem nestarali raději o fotbal, odpověď je jednoduchá - žádný k vidění totiž nebyl.

Spíše jsme si užili prazvláštní kombinaci nohejbalu a karate, samozřejmě při naprosto vyrovnaném soupeření dvou silných týmů, které smrdělo remízou už dlouho před výkopem. Když i ty nejkratší přihrávky míří nutně zcela mimo, jelikož skákající míč prostě nelze udržet v zamýšlené trajektorii déle než několik metrů a nějaké složitější, techničtější zpracování, pasy a finty vypadají jako zhola nemožný úkol, je jasné, že u tohohle budou diváci spíše trpět.

Burkinský kouč Paul Put se navíc na jasný úkol "minimálně udržet postupovou remízu" připravil stažením hrotového útočníka a jeho nahrazením Florentem Rouambou, čímž na burkinské straně hřiště vzniklo vzorové 4-3-3 se silovým středem zálohy a veškerou kreativitou soustředěnou v ofenzivní trojce, kde měl být na hrotu zřejmě Traoré či Pitroipa (to už se nedozvíme, protože Traoré odkulhal ze hřiště dříve, než se stačil výrazněji zapsat do hry); po nuceném příchodu Bancého sice Jestřábi získali hrot, ale ani vysoký excentrický forvard se na špici útoku příliš nezdržoval a spíše se soustředil na držení míče a obtěžování zambijské defenzivy tam, kde bylo zrovna potřeba.

Burkina vypadala na hřišti lépe - hráči v zeleném se po většinu zápasu více snažili, jako by si zřetelněji uvědomovali, kolik je toho v sázce; jejich aktivita však často připomínala spíše zbytečné vysilování, a přestože hru převážně ovládali, nedostali se vlastně za celý zápas do žádné šance. Ne že by jim to mělo vadit; remíza byla koneckonců od začátku zcela přijatelný výsledek. Příchod dalšího středního záložníka Daha po přestávce navíc jasně potvrdil, že to Put dobře ví.

Ve 34. minutě jsem si udělal poznámku, že "tohle nemůže skončit jinak než 0:0". To se zdálo už v takhle brzké fázi zápasu být neprůstřelné: Burkiňané se soustředili spíše na udávání tempa než na skutečnou snahu skórovat, a Zambijci sice i dnes vytáhli z klobouku několik ostrých brejků, ale kombinace spolehlivé jestřábí defenzivy, příšerného hřiště a vlekle impotentní formy forvardů Chipolopolo (kapitán Chris Katongo se dokonce ani nedostal na hřiště a byl nahrazen Mbesumou, jehož robustní postava a styl hry á la "tank" měly za daných okolností lépe platit) způsobovala, že to na nějaký úspěch nevypadalo ani tady.

Přímočařejší a rychlejší Zambii navíc vepředu kriticky chyběla (jako po celý šampionát) nějaká kreativní myšlenka, což je dle mého názoru možné připsat jedné věci - loni těžil Renardův tým zejména z výborné rozehrávky z hloubi pole, kterou inicioval skvělý Sunzu, a z nezastavitelné levé lajny, na níž veterán Musonda perfektně doplňoval Rainforda Kalabu.

I letos byl sice Kalaba individuálně nejlepším Zambijcem (a bylo to vidět i dnes, ač jej v rámci celého turnaje poměrně jednoznačně zastínil Chisamba Lungu), ale s razantním poklesem Musondovy a Sunzuovy formy zůstal zcela odstřižený od zbytku týmu; zambijské brejkové ataky byly sice dobře sehrané, ale předvídatelné a neefektivní. Nic, co by alespoň průměrně takticky vybavený tým měl mít potíže ubránit.

Chipolopolo loni ani jednou neměli větší držení míče než soupeř - je tedy dost ironické, že právě dnes tomu tak bylo. Na hřišti to totiž vypadalo, že tato statistika musí logicky vyplývat lépe pro techničtější, záložní řadu spolehlivě ovládající Burkinu; ukázalo se však, že Jestřábi nikterak nelpěli na vlastnictví balonu (a s tím nutně spojeném vyvíjení činnosti) a bohatě jim stačilo soupeře ve středu hřiště prostě přečíslit.

Zambie, která nutně potřebovala vyhrát, tak na jednu stranu musela diktovat tempo proti přesile kolem středového kruhu, což nutně vyústilo v nedotažené a nanicovaté "barikádování" před vlastním vápnem a následné útoky po stranách - a zároveň se v plné nahotě ukázalo, že tohle Renardův tým, zvyklý vyčkávat a rychle udeřit, prostě vůbec neumí. Burkina dokonale eliminovala jeho rychlost a přímočarost - a právě to byla polovina jejich loňského úspěchu; tu druhou si už Zambijci "odstřelili" sami (zhoršenou formou obrany, odstřižením Kalaby a nepřítomností platného centrforvarda).

Těch několik pološancí prostě dnes na výhru stačit nemohlo, a ani pokus o závěrečný tlak vlastně nepřinesl (kromě vytažení hry před burkinské vápno, kde se naopak ještě více potvrdilo, že Zambie prostě absolutně nemá zálohu schopnou přečíslit soupeře v déle budovaném postupném útoku) vůbec žádné ovoce.

Renard vlastně mohl změnit jen velmi málo - a to se mu povedlo (Mbesuma na tomto hřišti skutečně obstál a představoval reálné nebezpečí). Jenže věcí, které jeho dlouhá léta vypiplávaný tým letos táhly ke dnu, bylo prostě přespříliš. Burkina pouze s okázalým zívnutím zvedla hozenou rukavici - v utkání, v němž mohli oba brankáři klidně soupeřit o to, kdo umí postavit hezčí hrad z písku.

Burkina Faso - Zambie 0:0

2. minuta - Ještě než se s námi Alain Traoré rozloučil v slzách, vystrašil Mweeneho skákavou střelou, která se odrazila od země těsně před brankářem; ten ji však nakonec dokázal vyrazit, zřejmě i proto, že šla přímo doprostřed.

16. minuta - Po pěkné zambijské kombinaci se ke střele v dobré pozici dostává Mbesuma, avšak trestuhodně pálí přímo do Diakitého, slabě a zbrkle. Později se ukáže, že tohle byla vlastně jedna z největších šancí zápasu.

37. minuta - Emmanuel Mayuka letos zaznamenal snad největší výkonnostní propad ze všech hráčů turnaje; pohyb mu nicméně stále nechybí. Tedy alespoň pohyb k zemi - jak ukázala tato situace, kdy si ladným skokem místo penalty vymodlil žlutou kartu za simulování.

45. minuta - Po Lunguově dobrém centru se míč dostal až k zadní tyči, kde číhal úplně osamocený Kalaba - jeho hlavička však míří pouze do rukavic gólmana Diakitého! Strážce burkinské sítě si zřejmě hodně oddechl, že míč šel přímo na něj - nepůsobil totiž rozhodně jistým dojmem.

59. minuta - Roh Rainforda Kalaby letěl do vápna, kde se k míči probil silný Mbesuma - nejjednodušší ze signálů se nakonec mohl ukázat i nejefektivnějším, nebýt příliš nepřesné hlavičky mohutného forvarda.

90+1. minuta - A poslední z hotové plejády gólových příležitostí si na své konto připisuje dnes opět dobrý Jonathan Pitroipa, kterému ve skutečnosti nechybělo mnoho, aby ostrý Panandétiguiriho centr uklidil do sítě.

Burkina Faso (4-3-3): Diakité - Panandétiguiri, Koffi, B. Koné, Paul Koulibaly - Kaboré, D. Koné, Rouamba - Balima (46. Dah), Al. Traoré (11. Bancé), Pitroipa (90+2. Ab. Traoré)

Zambie (4-4-2): Mweene - Nkausu (15. Musonda), Himoonde, Sunzu, Mbola - Lungu (80. Sakuwaha), Sinkala, Chansa (55. Mulenga), Kalaba - Mayuka, Mbesuma

Nejlepší hráči zápasu: B. Koné, D. Koné (oba Burkina Faso), Kalaba (Zambie)

Palec dolů: tomu, kdo rozhodl, že hřiště v Nelspruitu je regulérní pro velký mezinárodní turnaj (a to platí pro všechny zde hrané zápasy)


Před poměrně prázdnými, avšak hlučnými ochozy Royal Bafokeng Stadium (Nigérie i Etiopie mají určitě jedny z pěti nejlepších fanoušků tady) se při úterním večeru rozehrála bitva, jakou jsme tu patrně ještě neměli. Zaprvé královská prasečina; zadruhé duel, v jehož rámci sehrály naprosto zásadní roli standardní situace všeho druhu; a do "zatřetí" si třeba smíchejte dvě penalty, velkolepou one-man show Victora Mosese a další červenou kartu pro šaška turnaje, etiopského brankáře Sisaye Banchu...

Nejdříve - než se pustím do rozboru toho, co dělalo rustenburgskou bitvu atraktivní - bych rád předeslal, že start zápasu, ba rovnou celý první poločas, nikterak nenapovídal tomu, že bychom mohli přihlížet nějakým způsobem památnému souboji. Ostatně docela výmluvná je činnost, jakou jeden z nigerijských funkcionářů promptně zareagoval na velmi klasickou úvodní oťukávanou - zkrátka to v lóži zalomil již s odbitím první čtvrthodiny. A jak jsem už naznačil, ke spánku vybízela celá půle.

Etiopané se s tím nemazali - všechno, co se jen trochu přiblížilo vápno, prostě seřezali; až jsme se s komentátory Eurosportu divili, že nigerijské kotníky držely a nepouštěly (ten Mosesův měl namále stoprocentně). Super Eagles se ovšem do šancí nedostávali jen z téhle prosté příčiny, za ty další si už mohli jen a jen sami. Konkrétně šlo o časté přeskakování středu pole v mezihře (aktivně mnohdy působil akorát debutující mladíček Mba, Mikel se spíš jen na místě otáčel), zbytečně přepálené, dalekonosné kolmice a přílišnou závislost na jedincích u obou lajen (Moses vlevo, Ambrose vpravo). Ve finále jsme se pak o pauze při highlightech mohli přesvědčit, že Nigerijci celý poločas hrozili výhradně ze standardek (beze špetky nadsázky)!

Těch se vůbec na obou stranách zahrávaly mraky; a nigerijské provedení se s tím etiopských takřka vůbec neshodovalo. Outsider se na přemíru standardek vážně nemohl spolehnout: platilo totiž pravidlo, že dodávky od rohových praporků létaly příliš daleko, zatímco ty z přímých kopů naopak mívaly problémy přeplachtit prvního protivníka. Nigerijci to měli lépe vykoumané. Jednak tedy Moses nezklamal při obou penaltách, ale to je samostatná disciplína, jednak se z křídelníkových donášek alespoň nezřídka hlavičkovalo. Že už vesměs každý takový projektil mířil kamsi nad břevno, to je věc druhá.

Ale zpět na zem, do hry hypoteticky ignorující standardní situace. Tam to byla velká stereotypní nuda, vskutku. Zezačátku to tedy zvládal vytrhávat nabuzený talent Mba, který neustále chtěl míč a rád na sebe bral odpovědnost - jenže jakmile se i on odporoučel do ztracena, kam se předem uklidili jeho parťáci ze středu pole, mohl si divák docela dobře střihnout šlofíka. Takový Emenike se totiž do hry prvně pořádně zapojil teprve ve 37. minutě, když se pro balon stáhl až ke středové lajny, aby záhy dlouho působil v roli jakéhosi volného levého ofenzivního záložníka. Do té doby vrchnímu nigerijskému kanonýrovi přilétávaly míče jedině za obranu, ačkoliv zrovna on patří mezi hroťáky, co si poradí i s pasem do nohy.

Střelec ve službách Spartaku na tom byl každopádně pořád docela dobře, srovnáme-li ho s Kalem Uchem. Toho šlo zaregistrovat pomalu jen při čtení zahajovací jedenáctky, jinak legionář z Turecka jako by neexistoval. Napravo, kde měl zjevně začínat, ihned vyklidil prostor Ambrosemu; a ztrácel se rovněž ve středu. Aby toho nebylo málo, předal pak svému zástupci Musovi v 65. minutě svůj neviditelný plášť, aby zpravidla výrazný kolega v příštích minutách stejně tak nepouštěl žádnou hrůzu.

Inu, po individuální stránce - po té se zkrátka Nigerijci potáceli ve vzduchoprázdnu. O to více ale vynikal krutě versatilní Moses, jenž během včerejšího střetnutí stihl ovládnout pravou, levou i "neutrální" stranu, tedy střed. Obě penalty se pískaly po faulu na něj, zbylé tutovky vzešly z jeho standardek. Klasický all-rounder, jak by nejspíše poznamenali v Anglii. Komplexní výkon, jaký se na APN málokdy vidí.

A zaplaťpánbůh za něj, opravdu; protože čím jiným bychom se jinak bavili? Prací etiopské kontrarozvědky? To určitě nikoliv. Nezapomínejte, že vyslanci Afrického rohu postrádali tužící gel jménem Asrat Megersa, bez něhož střed pole sice nevypadal nikterak tragicky, ovšem stále se tam leda nadoraz bojovalo, nic víc, strategický plán nečitelný. Jinými slovy: každý hrál, na co zrovna měl, nikomu se nedalo nic vyčítat. Ba spíše naopak - zadní čtverka podala možná nejzodpovědnější výkon na mistrovství, doopravdy nikam nevyrážela - ani beci - a veškerá ofenzivní snaha tedy v součtu závisela na útočné trojici či spíše samotném Saidovi.

Etiopská parta na šampionátu zkrátka a dobře finišovala dosti po svém. Trenér před výkopem učinil až osm změn, takže ve finále protočil kompletní třiadvacítku přítomných tváří (včetně všech golmanů, ano) - a tím jenom potvrdil, že si se svými svěřenci přišel tuhle akci v první řadě obyčejně užít. Co je potom zvláště chvályhodné, je tím pádem prostá skutečnost, že tu Etiopané v žádném případě neplatili za nějaké kašpárky.

Dojem zanechali stoprocentně pozitivní, ukázali se v prapodivně komplexním světle (na úvod šokovali technickou vyzrálostí, závěrem fyzičností), Saladin Said zastínil i věhlasnější kolegy-útočníky (viďte, Manuchové a Mayukové?) a ve včerejším duelu předvedli (možná omylem) také zajímavé taktické variace jako citlivou kombinaci osobní a zónové obrany. Koho by kdy napadlo, že teď takové věci budeme konstatovat o 110. týmu žebříčku FIFA, před kterým se krčí i celky Nové Kaledonie či Burundi...?

Etiopie - Nigérie 0:2

2. minuta - Absolutně nehlídaný Efe Ambrose zcela jistě měl zpoza zadní tyče odhlavičkovat do sítě Mosesův záměrně přetažený centr z přímého kopu.

30. minuta - Nigerijci poněkud podcenili etiopskou standardku z velké hloubi pole, takže se na zadní tyči po centrovaném balonu vrhala hned dvojice neobsazených fotbalistů v zeleném - a především Oukri divže nedosáhl.

44. minuta - Čirý amatérismus od rozhodčího El Ahracha. Elias Biyadiglign stoprocentně sestřelil Emenikeho s nárokem na žluté ocejchování a sudí mu to také původně hodlal spočítat - pak si ale uvědomil, že hráč s číslem 12 už jeden kartonek na kontě má, a tak jej opět zandal do kapsičky. Ugh!

65. minuta - Nigerijci se zdají být nebezpeční skutečně jen ze standardek, a to ještě ani tam procento "úspěšnosti" nebude závratně vysoké. Nicméně tentokrát Oboabona hlavičkoval tak, že na brankové čáře musel zasahovat Butaco, aby zastoupil jančícího brankáře Banchu.

66. minuta - A etiopský golman se přeci jen třásl i při střele plynoucí ze hry. Dělo se tak, když výjimečně napřáhl Mba a míč se záhy nevyzpytatelně odrazil od hrbolatého trávníku.

78. minuta - Penalta! Mosesova neúnavnost nakonec přeci jen vniveč nepřijde, nebo by tedy správně přijít neměla. Alula Girma jednoduše nestačil křídelníkovým rychlým nohám a viditelně jej podrazil.

79. minuta - GÓL! Moses se sám klíčové situace ujmul a naložil s ní jako zkušený mazák. Počkal si na Banchův pohyb a pak po zemi nasměroval mičudu k levé tyči. Banální.

81. minuta - Ale pozor, kluci nigerijští, ono ještě není hotovo! Etiopané si vystačili s jediným Saidem ve vápně, který si s přehledem doskočil pro centr z levé strany a přinutil ještě Enyeamu k brilantnímu zákroku.

83. minuta - Také bílí nicméně mají ve svém středu silné hlavičkáře, o tom jsme se včera rovněž několikrát přesvědčili. Bancha ovšem Ideyeho vychytal po vzoru svého známějšího protějšku.

85. minuta - Neskutečné, prostě neskutečné! Sisay Bancha si rovněž ve svém druhém vystoupení na turnaji vykoledoval červenou kartu, tentokrát za naivní nůžky, jimiž vystartoval proti dravému Mosesovi a docela přirozeně netrefil balon. Druhá žlutá, penalta, není co řešit...

89. minuta - Do klece se postaví Hintsa, což bychom tedy měli poznat podle čísla na zádech brankářského dresu, které bylo improvizovaně vyrobeno kobercovkou. Ale...nejde to.

90. minuta - GÓL! Nicméně rozhodnuto je tak jako tak, Moses tentokrát mířil k pravé tyči a měl zřejmě jediné štěstí, že proti němu stál amatér - jinak bůhví, zda by posléze slavil.

90+4. minuta - Saladin Said by si za celý turnaj stoprocentně zasloužil gól, o tom nemůže být pochyb, teď si ale za nulu na svém kontě bude moci spíše sám. Nejprve tedy ztroskotal na výtečném Enyeamovi, protentokrát ale z ideální pozice vysoko přestřelil.

Etiopie (4-3-2-1): Sisay Bancha - Abebaw Butaco, Elias Biyadiglign, Degu Debebe, Alula Girma - Dawit Estifanos (46. Minyahil Teshome), Yussuf Saleh (68. Birhanu Bogale), Addis Hintsa - Omod Oukri (46. Fuad Ibrahim), Getaneh Kebede - Saladin Said

Nigérie (4-3-3): Enyeama - Ambrose, Omeruo, Oboabona, Echiejile - Mikel (90+2. Yobo), Ogude, Mba - Uche (65. Musa), Emenike (75. Ideye), Moses

Nejlepší hráči zápasu: Saladin Said (Etiopie), Ambrose, Moses (Nigérie)

Co čekat ode dneška?

Jestliže první tři skupiny došly svého rozuzlení až v posledních zápasech (a v případě áčka a céčka navíc v posledních minutách), dnešní finální dějství úvodního dvanáctidenního maratonu bude trochu odlišné. Pobřeží Slonoviny má zajištěný postup z prvního místa, Alžírsko skončí docela určitě poslední - na tom už se nic změnit nemůže. Hraje se tedy "pouze" o druhou příčku...

...a lepší výchozí pozici má v tomto souboji podceňované Togo, kterému stačí remíza. S Tuniskem mají sice Jestřábi shodný počet bodů (3), ale arabský celek se na svého soupeře vůbec nechytá ve skóre, a musí proto bezpodmínečně vyhrát. Z mnoha hledisek půjde o bitvu dvou odlišných fotbalových světů - Silový, atletický subsaharský tým vs. arabští hračičkové. Důraz na obranu vs. důraz na útok. Není co ztratit vs. všechna čest v sázce. Outsider vs. favorit.

Togo se zatím na turnaji stihlo vyprofilovat jako tým dvou tváří - nejprve se vytasilo proti Slonům s atraktivním ofenzivním fotbalem, a přestože si tak získalo srdce mnoha nestranných fanoušků, na body to proti zkušenějšímu a po všech stránkách kvalitnějšímu soupeři nakonec nestačilo. Pro souboj s Alžířany tak trenér Six vymyslel jiný plán - bránit, bránit a ještě jednou bránit, znemožnit protivníkovi hrát svůj fotbal a dopředu vyrážet v brejcích. A to už vyšlo parádně - Fenci sice celý zápas ovládali hru, ale nebylo jim to nic platné, jelikož prohráli 0:2 a s turnajem se tak rozloučili předčasně. Účel světil prostředky, a Alžírsko, mnohými favorizované na medaili, umřelo na krásu.

Teď stojí před Jestřáby finální úkol - udržet na uzdě Tunisany. A podíváme-li se na podobně vybavené týmy, které byly včera a předevčírem konfrontováni s toutéž situací, dost možná nás čeká další destruktivní (a v důsledku perfektně postačující) hra na remízu. Togo má vše ve svých rukou - a protože jednak nemusí vyhrát a jednak svůj turnajový plán už minimálně splnilo, bude veškerý tlak ležet na Orlech z Kartága...

...a v předvečer klíčového boje to vypadá, že se s ním budou vypořádávat jen těžce. Tunisané na rozdíl od svého soupeře zatím vůbec neoslnili - Trabelsiho taktika s hlubokým trojčlenným záložním blokem nejenže nefunguje, ale navíc prakticky eliminuje největší zbraň týmu (kterou je samozřejmě Youssef Msakni); nejlepší střelec Issam Jemaa je zraněný, kraje obrany vypadají hodně zranitelně, a navíc se tu bavíme o týmu, který je notoricky známý tím, že nedokáže ustát přílišný tlak.

Mají tedy Tunisané vůbec šanci zvítězit? Pochopitelně že ano - jsou to koneckonců oni, kdo má k dispozici lepší mužstvo. Bude však potřeba hodně zabrat a předvést mnohem lepší výkon než proti Alžírsku a Pobřeží - Togo je zkrátka na koni a rozhodně na hřišti nenechá nic zadarmo. Letošní ročník se nese ve znamení vzepjetí západoafrických týmů, a je reálné očekávat, že to bude pokračovat i dnes. (Navíc, jak podotýká kolega v rubrice Stranou pozornosti, je tu otázka stavu hřiště, který by měl mnohem více vyhovovat právě Togu.)

Druhé utkání už vlastně neřeší vůbec nic a jediné, co je zde ve hře, je otázka psychiky - Sloni se chtějí případnou výhrou vyburcovat před důležitým a těžkým čtvrtfinále s Nigérií, Alžířané nechtějí opouštět bojiště bez jediného bodu a vstřelené branky. Kouč Fenků Vahid Halilhodžić byl po prohře s Togem hodně skleslý, láteřil nad neproměněnými šancemi a na přetřes (což je v Africe, bohužel, téměř pravidlem) přišla i jeho vlastní budoucnost; dokážou v sobě zlomení Arabové najít dostatek sil na důstojnou labutí píseň proti nejsilnějšímu týmu turnaje? Snad pokud Sabri Lamouchi, s postupem z prvního místa v kapse, bude experimentovat se sestavou a oťukávat dosud nevyzkoušené hráče..

Stranou pozornosti

- Emmanuel Adebayor je znám svým nestandardním přístupem k reprezentování své vlasti; však s ním už dvakrát přestal, aby po chvíli opět začal. Jakmile je však po třech letech s Togem opět na APN, zdá se, že mu na výsledcích týmu opravdu enormně záleží. Na základě jeho čerstvého rozhovoru lze soudit, že sám sebe vnímá jen jako stroj na góly, podobně důležitou součástku jako kohokoliv jiného z kabiny. "Nepřijel jsem si pro chválu a slávu. Přijel jsem vyhrávat zápasy. Nejdůležitější není přihlížet skvělému Adebayorovi, nýbrž skórujícímu Adebayorovi," prohlašuje útočník Tottenhamu, který se ostatně za celý tým stavěl již před začátkem turnaje. Příliš nízko posazená hladina bonusů za výkony na turnaji právě stála za druhým, mnohem kratším Adebayorovým vale tožskému národnímu týmu.

- Jedním z největších zklamání turnaje je bezesporu angolský útočník Manucho. Ze všech účastníků letošního Poháru akorát Didier Drogba v historii šampionátu nastřílel více branek, tuto vizitku však letos vlasatý muž se zkušenostmi z Manchesteru United v žádném případě nepodpořil. Po hřišti se často ploužil jakoby bez zájmu, sotva se dostal ke dvěma gólovkám za celých 270 minut (a to ne čistě cizí vinou), přísnější měřítka - s přivřením obou očí - snesl alespoň závěrem turnaje. "Jsem rozený střelec, a tak jsem zklamaný, že jsem na tomto turnaji nevsítil gól. Na druhou stranu jsem stále mladý hráč a v rámci tohoto šampionátu mě čeká ještě hodně zápasů," nehodlá se 29letý forvard Valladolidu v žádném případě vzdávat. "Vinu neseme všichni," uzavírá potom svou výpověď Manucho. A já bych mu rád vzkázal: pochopitelně, že ano, ale někdo zkrátka musí vinnější.

- Mbombela Stadium v Nelspruitu se už normálně stává celebritou právě probíhajícího APN. A ono není divu, aby se totiž akce takové úrovně spokojila s podobným pažitem (ba ne, "pažitem"), to jednoduše není přípustné. Hrací plocha aktuálně připomíná pískoviště - o čemž jste se sami mohli přesvědčit během utkání Zambie s Burkinou Faso, kde úroveň trávníku sehrála velkou roli v tragické koukatelnosti duelu - a to vše si moc dobře uvědomuje také tuniská výprava, kterou v Nelspruitu čeká klíčové klání s Togem o postup do vyřazovací fáze. Vedení arabské reprezentace přitom celou věc žene tak vysoko jako dosud nikdo - dle informací žurnalistů z Africa Top Sports prý předložilo oficiální žádost o zavrhnutí Mbombela Stadium jako jednoho z dějišť mistrovství. Moc nadějí na úspěch se nicméně této stížnosti nedává; přinejmenším by Tožané museli souhlasit, navíc času rozhodně není nazbyt...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (178)

Přidat komentář
bruchy

Zambie sice se dalo čekat že neobhájí ale tohle

Reagovat
oli9

vidím že APN se teší velké popularitě

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

co to meleš?

Reagovat
smazaný uživatel

na oliho

Reagovat
božský John

to jsme si všimli...ty ses ještě nenaučil reagovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si zkus ted na něj reagoat debile.Nemůžu když na něj přede mnou reagovat fantomas.Vážně ichtil

Reagovat
božský John

Dyt jsi na něj reagoval, Tvoje reakce je na stejny urovni jako jeho

Průměrnej občan Toga by zdejši system reakci pochopil rychleji, než Ty.

Reagovat
smazaný uživatel

krleš má nový nick ???

Reagovat
božský John

adebayore18, vidiš, že na něj reaguju?

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si reagoval na golea ne na oliho Když si tak chytrý zkus reagovat na oliho.Schválně jestli bude tvůj komentář těsně pod jeho

Reagovat
domingo

Reagovat
božský John

Ty seš tak blbej !

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
božský John

Nepochopil jsi zdejší systém reakcí. Někdo napíše příspěvek a všecky příspěvky, co jsou jednu úroveň pod nim (všimni si, že ti panáčci jsou přesně pod sebou), tak značej to, že reagujou na ten první příspěvek. Není to tak, že reaguješ na ten příspěvek bezprostředně nad Tebou

Reagovat
božský John

Nepochopil jsi zdejší systém reakcí. Někdo napíše příspěvek a všecky příspěvky, co jsou jednu úroveň pod nim (všimni si, že ti panáčci jsou přesně pod sebou), tak značej to, že reagujou na ten první příspěvek. Není to tak, že reaguješ na ten příspěvek bezprostředně nad Tebou

Reagovat
božský John

Shit, uklik jsem se. Smažte to prosim

Reagovat
smazaný uživatel

to ti tak věřím....

Reagovat
božský John

Achjo, to je marny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lorcan

to "hřiště" je fakt strašný

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas Burkina Faso - Zambie mě pořádně zklamal a to hlavně ze strany Zambie. Člověk by řekl, že obhájce trofeje, který potřebuje nutně získat 3 body se bude hrnout do ofenzívy a pořádně tlačit na pilu, Zambijci však naopak nikam nespěchali a zápas odehráli v klidném tempu, jako kdyby šlo o přátelský duel a ne o pro postup rozhodující zápas skupinové fázy

Reagovat
Neuro

zaplacené

Reagovat
smazaný uživatel

Burkina Faso patří mezi 20 nejchudších zemí světa, že by si právě oni mohli dovolit skupovat zápasy na africkém poháru?

Reagovat
Neuro

ne.. ale ty velké sázkovky mohly zaplatit klidně oboum stranám aby to dopadlo jak dopadlo

Reagovat
božský John

No jo, jak tam nejni Egypt, tak ty turnaje stojej za prd

Reagovat
hribco

Reagovat
j_mrazik

Včera jsem viděl Zambii vs Burkina Faso asi 15 minut a byla to naprostá šílenost. Něco jako Bohové musí být šílení na trávě, která je vysypaná pískem.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to hned připomnělo dva zápasy v HL, co sem odehrál. Jeden tehdy na Zlíchově, kde byly doslova písečné duny a pískal nás k tomu nějaký rastafariánec a pak ve Strašnicích, v létě, kdy ten písek dělal parádní clonu, jak se prášilo

Reagovat
smazaný uživatel

Hrát na písku je pěkně na hovno. Dostali jsme tam slušný výprask. A pokud se nepletu, tak to zrovna bylo hřiště pro Hanspaulku .

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně je to záhul pro kolena a kolenní vazy. Další dva dny sem byl rád, že jsem vyšel schody.

Reagovat
j_mrazik

Hrál jsi někdy plážovej fotbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten je supr .

Reagovat
smazaný uživatel

Vyloženě jakoby profi či na hřišti pro něj určený ne. Ale na takhle sranda fotbal na pláži či na Beach volejbal jo. Ale že by mě to nějak bavilo se říct nedá. Maximálně fajn je, že se tam můžeš válet či dělat skluzy.

Reagovat
j_mrazik

Já si jenom vybavil, jak je to fyzicky hodně náročný hrát to na normální pro to určený hřiště. A hlavně takový ty balony do šprajcu, to je na zlomení palce.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděls nedávno to video z plážového fotbalu, jak si frajer málem utrhnul nohu ?

http://www.superspy.cz/sport/14434-video-nejbrutalnejsi-zraneni-v-plazovem-fotbalu

Reagovat
j_mrazik

Nevím, jestli to chci vidět.

Navíc tohle v práci neotevřu. Spy, Blesk a podobný kravity tu nepodporují.

Reagovat
mayday

A co takhle vodní fotbálek? Bosky v bazenu, kde je par čísel vody, na hlavě musí být helma. Tam teprve o ,,šprajce" není nouze, kor když člověk nastoupí proti týmu zmaštěných stokilových hovad

Reagovat
mayday

Gumovým bazénu samozřejmě

Reagovat
j_mrazik

Mně to připomnělo zase zápas ve Varech, kdy nás schválně nepustili na hlavní hřiště a hráli jsme někde na písku a převlíkali se ve spojených UK buňkách. Ani sprchy tam neměli...

Jinak tenhle zápas jsem nemyslel ani tak šílenost z pohledu povrchu, ani v Miláně na tom nebyli nejlíp, ale fotbalovost celkově. Samý práskání dopředu, ani si nepřihráli.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, já si říkal, co mi to hřiště připomíná... San Siro Btw, na nás zkusili jednou to, že sme hráli ve Kbelých, ten druhý tým byl domluvený se správcem hřiště a ten nám zakázal hrát v lisovkách. Takže sme rázem byli jen v sedmi lidech a když šel někdo střídat, tak sme se u toho museli přezouvat.

Reagovat
db18

koukam, že je to rozšířený v Německu jsem viděl, že si jeden klub takhle hodil "rekonstrukci stadionu" a muselo se hrát taky na písku - víc mne ale zarazilo, že ani ne půl metru od hrací plochy byly betonový tvárnice (které sloužili jako stojany pro stožáry držící síť), takže o bezpečnost se asi nikdo moc nestaral...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Já hrál jednou zápas na "štěrku" a bylo asi 40°C,no ani si nedovedeš představit jak tam bylo nesnesitelně,nad povrchem se úplně "tetelil" vzduch A ještě ten prach,no hrůza.Troufám si říct,že na tom hřišti bylo okolo 50°C

Reagovat
j_mrazik

Já tohle zažil i na umělce, kdy to byla slušná mňamka, jak šly páry z tý gumy. Navíc to bylo v létě od 2 hodin jako 2. fáze po ranním běhání. Super, nezapomenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Čeče ale pořád raději třeba budu hrát v tomhle parnu než v zápase, kde je šílený vlhko a třeba dusno. To jsem taky párkrát zažil a to je snad nejhorší klima na hraní fotbalu (A to už sem zažil echt vedro, sněhovou takřka bouři či silné pršení).

Reagovat
j_mrazik

Kdybych si měl vybavit asi nejhorší zápas, co se mi kdy hrálo, tak to bylo kolem 20. května (začíná mi v tom období alergie na trávu, nevim proč), já hrál levýho beka a na mojí straně se grilovaly klobásy, čerstvá tráva byla kousek a venku 30°C. Oproti tomu dusno, déšť, bouřka, sníh, led je jakž takž ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, vy alergici to máte blbý, zvlášť kolem jara. To snad ani nejde pořádně hrát. Zaplať pánbůh, že když jsem hrával, tak jsem byl maximálně limitovaný kocovinou

Reagovat
Kongo

Hrál jsem i asi v -7°C a taky to není zrovna dobrý a dejchá se taky hodně špatně.

Reagovat
j_mrazik

Nesmíš se moc zastavovat, protože pak to pálí na plicích jako kráva. My normální soutěžní match v takový kose asi nehráli, ale tréninky kolem -15°C taky byly.

Reagovat
mayday

Super je, když se hraje v pralese na hřišti úplných pralesníků, kde není ani zázemí. Potom je lahoda po zápase v mrazu rozbíjet led venku ve vinohradnických bednách, aby si člověk mohl opláchnout ksicht

Reagovat
Kongo

Nebo je někdy větší zima v těch nevytopených kabinách,než venku

Reagovat
mayday

To taky Prostě fotbálek na ,,vokresu" kolikrát nemá chybu. Ty bedny jsou asi můj největší zážitek, co se týče zázemí.

Reagovat
Kongo

Kor tady u nás,ono je rozdíl,když je na Sibiři -30 a jasno,než tady,kde je cca -10 a vlhko.

Reagovat
Pokahontas

Mráz nasucho je v klidu-letos v prosinci jsme hráli HL v cca -8 stupních,bezvětří,sluníčko,a v elasťákách a roláku to byla naprostá pohoda.Daleko horší je mokrej sníh těsně nad nulou,vlhkost,které se člověk v takovém případě nevyhne,to je prevít!

Reagovat
Kongo

Jojo,až to leze za nehty.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší je hrát v dusnu a kde je v okolí les, viz. Tempo. Pač tam pak z toho lesa na tebe lezou veškeré hmyzí nechutnosti, jak jsi zpocenej a do toho nemůžeš skoro dejchat...

Reagovat
j_mrazik

A tam jak jsme se vás povodili, ti to vyhovovalo?

Reagovat
smazaný uživatel

Co si nepamatuji, to se nestalo

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Pokahontas

Taky jsem měl tu ,,čest" hrát Hanspaulku na Zlíchově,na tom malinkým,prašně kamenitým hřišti,co je navíc z kopce a prakticky kolem nejsou zábrany,nepočítám-li 40cm hrazení...Naštěstí se tam už nehraje,nechali to zarůst.

V těch Strašnicích je to zase bohatý na šutry velký jak kokosový ořechy.A když naopak trochu víc sprchne,tak se tam dělaj místy solidní kaluže.A to jsem tam jednou pískal dokonce zápas 4.ligy!

Reagovat
smazaný uživatel

Zlíchov už není v nabídce hřišť? Zaplať pán bůh. Ale ještě jedna vtipná připomínka na to jedno jediné utkání, co sem tam odehrál. Jak nás tehdy pískal ten rastafarián (co uměl česky jenom "ano", "ne"), tak jak víš, jak jsou kolem ty stromy, tak se někomu podařilo kopnout míč až do koruny stromu no a ten černoch tam na férovku vylezl až tam někam k nebesům pro ten míč..

Btw, to hřiště ve Strašnicích sem taky zažil z obou stran podnebí, jak za vedra tak po krutý přeháňce, kdy tam byly echt kaluže. Zvlášť před brankou...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte jestli dneska bude v základu gervinho

Reagovat
mayday

Proč není v kádru CIV Gosso Gosso? Vím, že nějak ukončil smlouvu koncem roku a hledal nový angažmá či co, ale loni hrál pravidelně.

Reagovat
smazaný uživatel

hroznej turnaj

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Taky nemoh místo toho tragéda nechat chytat dvojku.

Reagovat
smazaný uživatel

když už nezvládlo Alžírsko, tak doufám aspoň v postup Tuniska

Reagovat
smazaný uživatel

To doufáš marně...

Reagovat
smazaný uživatel

ty si pochopil reakce

Reagovat
božský John

Ne, toho se nedočkame

Reagovat
smazaný uživatel

Narozdíl od tebe...

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak nepochopil proč nereaguješ přímo ve vláknu

Reagovat
smazaný uživatel

wtf?

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš jak ti to jde takhle se reaguje výborně Proč si tak neragoval už předtím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pojďme Togo dáme gola!

Reagovat
domingo

Alzirsko - CIV zatim paradni fotbalek, kdo tady nonstop drzkuje, zapnete si to a koukejte

Reagovat
Sali5

Zapl jsem to až teď, měl už někdo něco výraznějšího?

Reagovat
Sali5

*vážnějšího

Reagovat
domingo

Alzirsko nepromenenou pentli, par super Boudebouzovych centru, Yeboah dvakrat zakiksoval a malem z toho byl gol, Pobrezi zatim tesne mimo od Kaloua a Drogby.. rychla hra, nahoru dolu, Pobrezi ma 4 utocniky a nesehranou obranu, normalni travnik ..

Reagovat
smazaný uživatel

"normální trávník"...

Reagovat
Sali5

Těch neproměněných penclí je na tomto APN nějak moc, jinak díky

Reagovat
božský John

A já blb koukal na trapny Tunisany...to je hrozný družstvo

Reagovat
domingo

To jsem psal uz rano, ze Tunisku davam minimalni sanci - to hriste je jak delany pro tymy jako Togo, kterym to staci zavrit a zabetonovat. Postoupi jak Mali a Burkina, Tunisko jsou technicti hracickove, navic nervaci, parkrat jim uskoci mic, nedaji si par prihravek (protoze to z fyzikalniho hlediska nejde) a slozi se..

Reagovat
domingo

Maximalne Msakni nebo nejaka standardka, jinak nevim, jak by mohli skorovat.

Reagovat
smazaný uživatel

z penalty

Reagovat
domingo

Tak jeste ten Msakni, i kdyz si prestavam byt jistej, ze je v tom ctvrtfinale vubec chci..

Reagovat
smazaný uživatel

Hele a jak je možný, že se dva dny po sobě hraje na stejném hřišti resp. stadionu ?

Reagovat
domingo

Je to jednoduchy, hraje se na 5 stadionech, pricemz ten v Johannesburgu, ktery ma 100k mist, je tam jenom pro uvodni den a finale. Zbytek tak mas rozdeleny mezi 4 stadiony, kazda skupina ma jeden - ale protoze zaverecny zapasy ve skupinach se hrajou soubezne, vzdycky jeden zapas z acka se hraje na stadionu becka, atd. Takze Mbombela je normalne stadion cecka, Rustenburg decka, ale protoze se oba zapasy hrajou najednou, hralo se vcera v Rustenburgu i Nelspruitu a dneska taky.

Reagovat
božský John

Hlavně absolutně nezvládaj brejky Toga. Stojej v řadě a čekaj až Adebayor najde nějakýho svýho rozběhlýho spoluhráče. Mohli už dostat tak 3-4 fiky

Reagovat
fantomas

No uplně hlavně tam furt zkoušej nákou šílenou ofsajdovou past, tim jim dou šílenym způsobem na ruku.

Reagovat
božský John

Přesně tak. Oni to tři třeba udělaj dobře, ale čtvrtej se zapomene....ale nemužem to házet na jendoho, protože se plynule v tom kazení střídaj

Reagovat
domingo

Pritom Trabelsi tam postavil 8 odchovancu Esperance, 6 z nich za ne hraje doted, coz melo asi slouzit prave k tomu, aby vedeli co kdo ma delat a nikdo se nezapominal..

Reagovat
božský John

To bych to Esperance chtěl někdy vidět v akci

Reagovat
domingo

2011 vitez africke Ligy mistru, 2012 finalisti.. evidentne jsou nervozni z tihy zapasu.. nebo je africka Liga mistru plna neuveritelnych lemplu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to spíš...

Reagovat
božský John

Nebo maj blbý instrukce, protože to fakt tomu Togu vyhovuje.....i když ted je na konci zatlačili

Reagovat
domingo

Ja bych za tim nehledal zadnou vedu, proste jsou pod obrovskym tlakem a s tim se nedokazali vyrovnat a kazili snad vzdycky co pamatuju (tj. od roku 2002)..

No uvidime, jsem zvedavej, jak to bude vypadat. Ja si uzivam peknej fotbalek bez nervu

Reagovat
smazaný uživatel

Gakpéééééééééééééééééééééééé

Reagovat
smazaný uživatel

goooooooooool zaslouženě

Reagovat
domingo

SandalsForGoalposts ‏@Sandal4Goalpost

Tunisia better once they equalised through a controversial penalty. Playing with more urgency towards the end of the half. They must win.

Mluvi o svym prani, nebo to tak fakt ke konci vypadalo?

Reagovat
fantomas

Mně to tak ani nepřišlo, Togo furt mohlo bejt dost v klidu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tunisko si kromě penalty nic nevypracovalo

Reagovat
domingo

A jeste k hristi..

SandalsForGoalposts ‏@Sandal4Goalpost

Togo loving this pitch. They're playing football on it as if there's nothing wrong with it.

Expand

31m david augustine ‏@davidaugustine3

@Sandal4Goalpost their coach said compared to their national sports stadium, this is like wembley.

Reagovat
domingo

Pobrezi do druhe pule posila Ya Konana za Romarice, takze ted tam maji tohle: obrana - Razak - Kalou, Bony, Drogba, Ya Konan, Kone. Tak to jsem zvedavej

Reagovat
smazaný uživatel

Yeboah

Reagovat
domingo

On zatim posral fakt uplne vsechno, vcetne tech naprosto nejprimitivnejsich veci

Reagovat
smazaný uživatel

ale baví a o tohle v tomhle zápase jde

Reagovat
fantomas

Možná by ho měli poslat dopředu ..http://www.youtube.com/watch?v=EBBnKu5bnCE

Reagovat
fantomas

Ti rozhodčí zas jasná pentle.

Reagovat
fenixLFC

preco sa tam ten idiot hodil

Reagovat
fantomas

Další neofsajd odmávanej.. vysvětlete někdo asistentovi to pravidlo konečně..

Reagovat
smazaný uživatel

penalta nebo přímák?

Reagovat
fantomas

Určitě přímák.

Reagovat
božský John

Ty krávo

Reagovat
fenixLFC

pride mi ze kazdy utok sa konci tym ze sa vzdy utociaci hrac hodi o zem alebo je faulovany a nech je to tak ci tak ti cierni debili to nikdy neodpiskaju

Reagovat
smazaný uživatel

WTF ? To mi připomíná rozhodčí na MS 02, když pískali tažení Jižní Koree.

Reagovat
fantomas

??????????????????????????????????????????

Co to je do píči za rozhodčí?

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši to si ten píčus snad dělá prde l.Omlouvám se za sprostá slova ale tohle už fakt není možný

Reagovat
domingo

Co se tam deje

Alzirsko uz 2:0.

Reagovat
božský John

Golman sundal Adebayora, skočil mu pod nohy....a ted už byla jenom otazka jestli kty nejjasnějši z jasnejch pentli přibude i červená karta...no a sudí nepísk ani tu penaltu

Reagovat
domingo

Jonathan Wilson ‏@jonawils

This is now the worst refereeing performance I think I've ever seen.

Aha..

Reagovat
fantomas

No to bylo ještě zapeklitější. Byl zdviženej praporek totiž - takže všichni čekali, že se to anuluje pro ofsajd. A ten idiot signalizoval roh.

Reagovat
Mada

Reagovat
božský John

Jestli to Tunisani nakonec zvládnou a vyhrajou, tak to bude fakt už jenom třešnička na dortu

Reagovat
fantomas

Asi nejhorší výkon kompletní party rozhodčích, jakej sem zažil. A to maj ještě 15 minut na odmávání ofsajdu po autu nebo tak něco...achjo.

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že se se lidi co chodí na krajské soutěže koukají, a vzpomenou si na tyto momenty až mi budou zase na jaře nadávat co to pískám, může být hůře

Reagovat
smazaný uživatel

Který kraj pískáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem těsně před ještě trefil Ade břevno.No já se poseru...

Reagovat
božský John

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je? Togo - Tunisko ...

Reagovat
smazaný uživatel

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

a pak že to není zábava

Reagovat
smazaný uživatel

JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO TYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYČČČČČČČČČČČČČČČ JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
domingo

Drogbič

Delate chybu, ze nekoukate, je to zatim nejlepsi zapas turnaje!

Reagovat
božský John

Tohle je zas největši prdel. Ti dementi tu penaltu nezužitkovali, tyč

Reagovat
smazaný uživatel

Bože ty existuješ!joooooooooooooooooooooooo

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý zápas to togo-tunisko :)

Reagovat
božský John

Ty vole, tak rozhodčí jim drží prst v prdeli celej zapas, foukne jim dvě penalty, protože nejsou schoopny se normalně dostat ani do vapna a ti pitomci daj jen jednu

Reagovat
fantomas

Se těšim, co vymyslí tentokrát. Tipuju, že si bude řikat na puntíku o přihrávku.

Reagovat
mickey mouse

Dobrá komedie

Reagovat
smazaný uživatel

Bože to je HUMÚÚÚS ten fotbal Togo-Tunis.

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou to je neuvěřitelná prdel. Dokonce taková, že se mi podařilo vyměnit olej za ocet a tak míchaná vajíčka, co sem si dělal u fotbalu dostala zajímavé aroma a chuť.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas no... prdel to je,ale fotbal ne! A jinač dobrou chuť.

Reagovat
smazaný uživatel

Jesli to Tožani moji zvládnete, tak se bude slavit!

Reagovat
domingo

Ty vole, to Alzirsko se Slonama je fakt super fotbal 2-2 Bony!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Pokud Tunisani daj gol, tak myslim, že se sudi nedožije druhyho dne, páč Togo je pry pravlast voodoo

Reagovat
domingo

Chce to zas nejakou Msakniho haluz v nastaveni

Reagovat
božský John

Ja myslim, že nějakou penaltu ještě vymysli. Idealně po protiutoku, ktery bude mit počatek v neodpiskané penaltě na druhé straně, když brankář Adebayorovi zlomil naraz lýtkovou a holenní kost

Reagovat
smazaný uživatel

Nestraš

Reagovat
fantomas

Nejhorší je, že ten sudí je z Anglie, takže argument o ultradebilních sudích v Africe bude neplatnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi, to je fotbal. Fakt to připomíná MS 2002 a tlačení Jižní Koree

Moc děkuji adminovi, on ví

Reagovat
božský John

Ted byp piskany faul na brankáře, když golman skočil mezi čtyři spoluhráče a spad na zem

Reagovat
smazaný uživatel

ufffffffffffffffff

Reagovat
smazaný uživatel

Neuvěřitelny Akasa

Reagovat
smazaný uživatel

Agasso ty si bůh!

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý, dobrý!!!!!!!!!!!To už musí vyjít

Reagovat
fantomas

No uff, na tohle jen tak nezapomenu.

Reagovat
božský John

Tožani taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

nj a rozhodca asi tiež nie

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci, nevíte, kdy bude Eurosport opakovat zápas Toga?

Reagovat
smazaný uživatel

gratulujem Togu k postupu

Reagovat
domingo

V semifinale bude Togo nebo Burkina To musim videt.

Reagovat
smazaný uživatel

TOGO Tlačenka Tuniska neuvěřitelná, ale pochopitelná - arabské TV, sponzoři, publikum atd.

Reagovat
domingo

A pak ze ACN je nuda, hnus a ja nevim co jeste..

Reagovat
smazaný uživatel

No musím uznat, že ten rozhodčího výkon, to docela hnus je, A POŘÁDNEJ!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to byla radost sledovat, po včerejšku

Reagovat
smazaný uživatel

Agassa docela v klidu, po té neproměněné penaltě Tuniska

Reagovat
Shevchenko

Podle mě ten rozhodčí chodí tady na EF do diskusí a chtěl, aby tu adebayor18 už nemusel psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Kalu Uche na turnaji není, je to Ikechukwu jen tak mimochodem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele