Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den

03.02.2013, 06:31
Názory a komentáře
Ti zkušenější či šťastnější proplouvají dále, ti na pohled sympatičtější a hladovější dějiště šampionátu opouštějí. Tak by se dal ve zkratce shrnout první den vyřazovacích bojů Afrického poháru národů 2013. A kdože se za těmi hádankami skrývá? V semifinále se můžeme těšit na Ghaňany a Malijce; kufry balí Kapverďané a na ocet zůstávají též domácí Jihoafričané...

Tentokrát to nebyla fatální chyba soupeřova gólmana - daleko spíše kombinace magického výkonu strážce vlastní klece a velkého štěstí. Ghana ani letos nakonec neporušuje dlouhotrvající tradici postupů (minimálně) do semifinále; bylo to však hodně těsné, a jen velmi, velmi zapálený fanoušek by dodal, že i zasloužené.

"Hráli jsme nejlepší fotbal na tomto šampionátu," pronesl na pozápasové tiskové konferenci v odlehčené náladě kapverdský kouč Lúcio Antúnes. I přes trpký konec neměl příliš důvodů k zahořklosti - jeho svěřenci budou zapsáni do turnajových análů jako jedno z jeho nejpříjemnějších překvapení. Ghana si skutečně může mohutně oddechnout - od blamáže ji dělily prakticky jen bleskové rukavice Fatau Daudy...

Obraz zápasu, ve kterém bylo poměrně jednoduché nabýt dojmu, že rozhodčí tlačí spíše favorizovanou Ghanu (až kapverdské volání po penaltě bylo až příliš vehementní, a ghanská desítka se naopak pískat dala - byla možná kontroverzní, ale obhájitelná), utvářela především záloha v bílých dresech. Kouč Akwasi Appiah vyslal své koně do boje v téže sestavě, která bez problémů udolala Niger (tedy bez Wakasa a s Rabiem uprostřed zálohy); proti slabým Gazelám to fungovalo perfektně, jenže Žraloci se ukázali jako mnohem větší sousto.

Zásadním problémem a zároveň odpovědí na otázku, jak je možné, že kvalitativně mnohem slabší Kapverdy věhlasného soupeře tak suverénně přehrávaly, je totiž právě Mohammed Rabiu, respektive obecně ghanská záloha. Kapverdský lodivod Antúnes svůj protějšek dokonale převezl - jeho organické, bleskové a efektivní přeskupování hry z čtyřobráncového na tříobráncový systém způsobovalo Hvězdám velké problémy jak v útočných pokusech (vysouvání obou beků se v první půli ukázalo být účinnou ofsajdovou pastí), tak i právě uprostřed pole...

...Agyemang-Badu zkrátka neměl svůj den, což bylo dané především tím, že prostě není defenzivním záložníkem a mnohem raději vyráží dopředu, spolehlivě jištěn klidným, strojově přesným kolegou. Zjednodušeně řečeno - Rabiu takovým kolegou není, a už vůbec ne v případě, kdy hned ze začátku dostane žlutou kartu. Ghana měla obrovské problémy pokrývat prostor před stopery, a vypomáhat do středu pole museli pravidelně chodit i Adomah, Atsu a Asamoah, jejichž úkolem přitom bylo obstarávat ofenzivu - kde tak opět "trčel" osamocený, nazdařbůh bojující Gyan. Kapverdy svého soupeře ze hry jednoduše odstřihly.

Nakonec tak musel přijít zachránce Wakaso. Opravdu výborní ghanští fanoušci však - abychom nebyli příliš jednostranní - viděli i určitá pozitiva; kromě už zmiňovaného Daudy to byl zejména pohyb a fyzické dispozice týmu, který Kapverdy k závěru utkání skutečně "utahal" (Žraloci se po mohutném tlaku kolem 60. minuty zkrátka unavili). Ghaňané ukázali i zárodky skutečně zajímavých (a předpokládejme, že za optimálních okolností smrtících) ofenzivních signálů, které však lišák Antúnes samozřejmě velmi rychle přečetl (a tedy spolehlivě eliminoval); borci v bílém byli rychlejší, pohyblivější a ukázali slušný presink a tlak na získání míče v útočné fázi. To by bylo asi tak vše.

Kapverdská hra slavila (alespoň optický) úspěch zejména díky dvěma faktorům: taktické vyspělosti a herní organizaci, a také standardním situacím. Už v preview jsem podotýkal, že právě rohové a přímé kopy v podání Žraloků mohou překvapit každého soupeře, a včera se to ukázalo ještě výrazněji než ve skupinových zápasech - ať už kopal Babanco nebo Héldon, takřka vždy z toho bylo pořádné nebezpečí. (Druhou věcí je, nakolik se na tom podílela ghanská obrana, která byla včera zejména při standardkách opravdu mimořádně nervózní, a chvílemi jsem čekal, že si vyrovnávací gól vstřelí nakonec sama.)

A organizace hry? O pružném rozestavení už jsme mluvili; přidejme tedy ještě noticku o tom, že naprosto každý Žralok přesně znal svůj prostor na hřišti, věděl, kdy startovat po míči a kdy zůstat vzadu a držet pozici, prakticky se nestávalo, že by Ghaňané soka nějak zaskočili a využili nepokrytou mezeru mezi Kapverďany... tohle všechno fungovalo až do takové míry, že nebýt penalty, závěrečného power-play a jednoho brejku, nepřipíšou si Hvězdy na konto ani jednu šanci. Skutečně - podívejte se do našeho "onlajnu". Gólová hrozba visela po celou dobu prakticky pouze nad Daudovou bránou.

Ani obrovský nápor po úvodní brance však nakonec k úspěchu nestačil - v závěru zápasu kromě sil chyběl i (zřejmě zraněný) Mendes, jehož náhrada Platini zkrátka nevyužívá tytéž prostory v soupeřově vápně, a Antúnesovi tak scházel důležitý herní prvek. Není pochyb o tom, že Ghana prošla do semifinále s pomocí Štěstěny - je jen na ní, jak s tímto darem naloží, Appiahův tým má totiž rozhodně na víc. A Kapverdy? Málokterý tým bude moci po skončení turnaje odcházet s hlavou takto hrdě vztyčenou...

Ghana - Kapverdy 2:0

13. minuta - Héldon, který včera dostal na křídle příležitost před Platinim, se v první kapverdské příležitosti ocitl nikým nehlídán ve vápně a zdálo se, že bude lobovat; míč však z pro mě neznámých důvodů poslal ragbyovým kopem někam do ulic Port Elizabeth.

22. minuta - Aktivní Héldon opět v akci - tentokrát obešel vápno a napřáhl z dobré pozice přes obránce; Dauda sice na jeho střelu pořádně neviděl, ale vadit mu to nemuselo, neboť míč se do vinglu o několik metrů nevešel.

29. minuta - Fatau Dauda se rozehřívá - po půlhodince hry musel zasahovat proti Tavaresově pokusu z levé strany. Stále však platí, že na větší šanci teprve čekáme.

42. minuta - Isaac Vorsah si ve vápně zahrál na mistra světa a málem se mu to vymstilo! Ryan Mendes se k míči v jinak úplně prázdném vápně vůbec neměl mít šanci dostat, ale nakonec se oba borci srazili a vše musel hasit až gólman Dauda.

51. minuta - I ve druhé půli to byly prakticky pouze Kapverdy, kdo se dostával do šancí - jako teď opět Héldon, který donutil Daudu k vynikajícímu zákroku. Bránění Černých hvězd? Za pět!

52. minuta - Penalta a GÓL! Tak tohle je pro Žraloky hodně kruté. Carlitos ve vápně žďuchnul do Gyana, který se ochotně poroučel k zemi, a rozhodčí nekompromisně ukázal na penaltový puntík. Míč si postavil už osvědčený exekutor Wakaso, a přestože jeho frajeřinka se střelou doprostřed brány mohla skončit zle nedobře, Vózinha mu skočil na špek.

55. minuta - Kapverdy se však nevzdávají a vytváří si obrovský tlak! Smutným hrdinou zápasu se stává Héldon, který opět selhává ve vyložené šanci - tentokrát se k němu dostal odražený míč ve vápně, ale ani zívající odkrytá brána kapverdskému borci nestačila.

57. minuta - Přímý kop Babanca prolétl těsně kolem Daudovy branky! Tohle si už ale vyloženě říká o vyrovnání...

59. minuta - ...a totožný scénář. Přímý kop, Babanco, soustředěný pohled, luxusní míč do vápna - a nic.

61. minuta - Zničehonic se do obrovské šance dostává i Ghana! Tak tohle byla hodně, hodně hektická desetiminutovka. Asamoah Gyan se utrhl na levé straně a po individuální akci předložil míč volnému Baduovi, který však zblízka netrefil.

82. minuta - Střídající Djaniny se pokouší využít kumulující se kapverdský tlak, ale jeho střelu dalším bravurním zásahem likviduje Dauda!

90+4. minuta - A ještě jednou Héldon - a také neprůstřelný Dauda. Kapverdský útočník si stoupl k přímému kopu a vypálil na bránu projektil, který ghanský brankář likviduje nejdůležitějším (a dost možná i nejhezčím) zákrokem večera!

90+5. minuta - GÓL! V závěrečném zoufalém náporu se na roh šikují do vápna všichni Kapverďané včetně gólmana Vózinhy, a to se jim nakonec stává definitivně osudným - obrana Black Stars totiž míč odvrátila a okamžitě poslala dopředu, kde číhal Wakaso, a druhou brankou v zápase nabídnuté "power-play" dokonale využil.

Ghana (4-2-3-1): Dauda - Paintsil, Vorsah, Boye, Afful - Agyemang-Badu, Rabiu - Adomah (46. Wakaso), Atsu (78. Asante), Asamoah - Gyan

Kapverdy (4-3-3): Vózinha - Carlitos, F. Varela, Nando, Nivaldo - Soares, T. Varela (67. Djaniny), Babanco - Héldon, Tavares, Mendes (51. Platini)

Nejlepší hráči zápasu: Dauda (Ghana), Babanco, Nando (oba Kapverdy)

Palec dolů: Rabiu, Agyemang-Badu (oba Ghana)


Jihoafrická republika si připomíná smutek z roku 2010. Tehdy domácí reprezentanti nepostoupili ze skupiny mistrovství světa; tentokrát se jim takový "kousek" sice povedl, avšak čtvrtfinálový krach se zdá být stále předčasným. Kór když o něm rozhodla penaltová loterie; a kór když neustále se zlepšující JAR zastavilo zrovna nemastné neslané, až zpátečnické Mali.

Proč zpátečnické? Inu, jde možná jen o můj subjektivní pocit, každopádně na mě už zkrátka rozestavení 4-3-1-2 se třemi jističi a jednou zvláštně neukotvenou "desítkou" připadá silně nemoderní. Tím spíš, když potom v podání Orlů přihlížíme takovému fotbalu, s jakým jsme měli tu čest včera. Keita byl ze hry víc než kdy jindy, což možná paradoxně, možná příhodně vedlo k relativnímu zhoršení jak ofenzivní, tak defenzivní fáze.

Při útočení: Malijci jsou rozlezlí všude po hřišti; na soupeřovu půlku kráčejí opatrně, jako by se obyčejně báli, ve dvou lidech do čtyř, pěti; jeden z útočníků (Samassa) vypadá, jako by se na hřišti soustavně ztrácel, ten druhý (Maïga) pro změnu až příliš často bloudí na pravé křídlo, aby vytvářel teprve stoprocentně nefunkční hybrid.

Při bránění: Jeden by řekl, že když máte ve středu pole tři konzervativní borce, co svět za půlící čarou neznají ani z pohlednic (plus všudybyla Keitu), budete si alespoň lebedit, jakou neprostupnou hradbu vlastníte - ne, to vskutku nebyl případ Mali; naopak právě podél osy hřiště byli Orli nejčastěji přečíslováni (!), a to nikoliv výhradně za užití brejků, nýbrž velmi často dokonce i při postupném útoku, díky prosté přímočarosti (a, ano, geniality Letsholonyaneho, ale k tomu později...); a co byl úplný vrchol, především Sissoko se ukázal být navrch mistrem v kácení na vracení se (myšleno třeba až do šestnáctky) - takhle vznikla kuriózní situace, kdy se normálně ze hry centrovalo z pravé strany, a v lajně si pro míč do vápna běželi čtyři Jihoafričané, zatímco je pod dohledem líných záložníků zónově bránili všehovšudy tři Malijci.

V konečném součtu Les Aigles působili opravdu hrozivě. Tedy, nic proti stoperské dvojici, ta jako jediná skutečně obstála. Však snášela nadlidské dávky, odvrátila tuny centrovaných balonů, de facto neustále čelila přesile, byla nucena do četných bloků, které také ve značném množství předváděla...selhalo zkrátka to před ní, potažmo vedle ní, protože rovněž Phala s Mahlanguem měli na krajích v první půli prostoru víc, než bylo bývalo zdrávo (poté, co se nalevo zabydlel Parker, Diawarovi skokem ubylo vážných starostí).

Ale dost ke kritice čerstvého semifinalisty, pojďme se ještě podívat na zoubek vypadnuvším domácím, kteří minimálně před pauzou vládli celému durbanskému kolbišti. Jihoafričanů skutečně bylo plné hřiště; a také plné soupeřovo vápno. To je můj vůbec nejcennější poznatek - Bafana Bafana se prostě cpali do protivníkovy šestnáctky, vykázali neskutečný drajv a právě to jim mělo při lepší produktivitě zajistit vstupenku do dalšího kola.

Zčásti jsem to ostatně popsal už výše, když jsem lynčoval Malijce. Totiž jestliže Orli byli mnohdy válcováni a přečíslováni i za postupného jihoafrického útočení (ono vůbec nějaké "postupného" - to se moc ve žlutém provedení nenosilo), rozhodně to nebylo pro nic za nic. Igesundovy ovečky prostě chtěly; jakmile vycítily šanci, nahrnuly se do vápna ve čtyřech, pěti lidech (bez přehánění!) - to jsem na turnaji zkrátka ještě neviděl, takovou drzost.

A pokud někdo k podobným "nepravostem" se železnou pravidelností velel, byl to pochopitelně Letsholonyane. Ten osvědčil svou nevyzpytatelnost v tom smyslu, že jednou drtivě útočil z hloubky, aby podruhé v "mírovém období" poklidně dirigoval hru JAR těsně před malijskou šestnáctkou. Muž s nevyslovitelným jménem zkrátka jako na potvoru nemohl chybět nikde, poletoval po celé šíři hřiště (až jej se startem prodloužení začaly brát křeče), nebál se sólovat, neúnavně rýsoval kolmice. Zkrátka a dobře dělal efektivní zábavu. Tedy efektivní, dokud šlo čistě o něho, spoluhráči už na tom tak dobře nebyli.

Navíc tohle Letsholonyaneho hodnocení přeci jen zdaleka nejlépe sedí na nějakou úvodní 50minutovku, potom se od funkčního 4-4-2 přešlo ke klasickému 4-5-1 s Parkerem nalevo a tím se Igesund připravil o jednu velkou zbraň. Do té doby mu u pravé lajny poletoval Phala, přičemž tu levou v roli falešného křídla brousil Mahlangu. Ten má lepší tah po čáře, disponuje asi tak stokrát větším drajvem než Parker, jenž se neustále obrací ke střeďákům, k ose hrací plochy - a poblíž ní už poměrně neomylně úřadoval zodpovědnější trojblok defenzivně laděných záložníků, potažmo spolehliví stopeři.

Následkem toho se hra nebezpečně srovnala, Mali z jediné silnější pasáže srovnalo a ve zbytku utkání jsme přihlíželi množství úporných soubojů ve všemožných koutech stadionu, lehce ambicióznějším, avšak stále neatraktivním Orlům a čím dál unavenějším Bafana Bafana, jež akorát ve druhé půlce prodloužení nepatrně vytrhl šikula Tshabalala.

Ten se pak také představil coby jediný úspěšný exekutor z domácího výběru, další dva borci ve žlutém si vylámali zuby na překvapivé malijské jedničce pro tento zápas - před stále ještě 22letým Samassou dostal přednost o mnoho zkušenější Diakité, který pouze přiživil onu silnou malijskou stránku, na kterou si poněkud roztěkaní Jihoafričané prostě nemohli přijít.

Tuhý kolektiv, výherní duch, silné osobnosti, pevné nervy..."banální" recept na úspěch, že?

Jihoafrická republika - Mali 1:1 (1:3 na penalty)

8. minuta - Uuh! Keitova levačka v sobě nepochybně má latentní dynamit, který teď po delší době zase jednou promluvil. Malijský kapitán pálil z rohu šestnáctky, aby o chlup minul bližší, tedy pravou šibenici Khuneho klece.

13. minuta - Boží průnik Mahlangua mírně po levé straně vyšuměl do ztracena. Jihoafrický středopolař sice pod sebou pěkně našel Letsholonyaneho, jenže ten si s míčem nevěděl rady, střeleckou příležitost prováhal a Rantie už pak akorát pálil do malijského trojbloku.

31. minuta - GÓL! Dlouho se k tomu schylovalo - Malijci, respektive Jihoafričané si nic jiného nezasloužili. Akce 3 na 3 vyřešená západoafrickou obranou zhruba tak, že se dva borci ve žlutém obsadili "absolutně" (třemi muži), aby Rantie po chytrém pasu Phaly zakončoval nikým nerušen prakticky do prázdné klece.

56. minuta - Letsholonyane vykouzlil parádní kolmici pro Majora, ten však jako by v osudovém okamžiku zapomněl, proč se vůbec vydal na zteč. Nechal se dohnat i druhým zadákem a pak ani nevystřelil.

58. minuta - GÓL! Neslýchané! Tak bezzubé Mali, tak pozorná JAR - a rázem je to 1:1 jenom kvůli nebetyčné hlouposti, jakou vyvedl Masilela. Pět zadáků ve žlutém normálně bylo nasáčkováno ve vlastním vápně, do kterého měl přiletět centr z levé strany na jediného účastného soupeře Seydoua Keitu. Potom je zkrátka neuvěřitelné, že Masilela v poslední chvíli právě od toho jediného soka odešel - prostě odešel - a nechal jej zblízka překonat bezmocného Khuneho.

62. minuta - Přihlížíme snad učiněnému domácímu kolapsu? Igesund se ještě na lavičce nepřestal rozčilovat, když Sangweni vyrobil další nesmysl a poslal Samassu z úhlu samotného na Khuneho. Ten si sice počínal jako správný mazák, nicméně výstrah už bylo z pohledu JAR až příliš.

V penaltovém rozstřelu uspěli: Tshabalala - Diabaté, Tamboura, Traoré

V penaltovém rozstřelu neuspěli: Furman, Mahlangu, Majoro

Jihoafrická republika (4-5-1): Khune - Gaxa, Khumalo, Sangweni, Masilela - Phala (89. Serero), Letsholonyane, Furman, Mahlangu, Parker (105+2. Tshabalala) - Rantie (41. Majoro)

Mali (4-3-1-2): So. Diakité - Diawara, A. Coulibaly, Wague, Tamboura - Sissoko (55. Traoré), Sa. Diakité (24. Diarra), Sow - Keita - Samassa (88. Diabaté), Maïga

Nejlepší hráči zápasu: Letsholonyane (JAR), A. Coulibaly, So. Diakité (oba Mali)

Palec dolů: Masilela za tu příšernost před inkasovaným gólem.

Co čekat ode dneška?

Ghana sice postoupila, ale rozhodně nepřesvědčila; jak zareaguje Pobřeží Slonoviny? To je hlavní otázka před dnešním programem, který nabídne zbývající dvě čtvrtfinále: Sloni se utkají o medaile s Nigérií, Burkina Faso vyzve Togo.

Hned první zápas, který je na programu tradičně v 16:00 našeho času, by měl být pomyslným zlatým hřebem čtvrtfinálových bojů. Lamouchiho ekipa prošla skupinou se sedmi body a nejvyšším počtem vstřelených branek, a to se přitom musela popasovat s těžkou konkurencí v podobě Toga, Tuniska a Alžírska - a nic lehkého ji nečeká ani teď. Nigerijci byli ve své skupině herně nejlepším týmem, avšak je možné, že v klíčové bitvě dojedou na nedostatek zkušeností...

Už několikrát jsme tu zdůrazňovali tuto slabinu Keshiho týmu - jistě, nadějní, entuziastičtí mladíci mohou vykvést v novou obávanou generaci slavného fotbalového národa, ale v roce 2013 ještě zkrátka doplácí na to, že jejich nejzkušenějším hráčem v poli je teprve pětadvacetiletý John Obi Mikel. U Slonů je tomu přesně naopak - mohli bychom (opět) napsat o jejich extra kvalitním a zkušeném kádru, ale to by bylo nošením dříví do lesa.

Co tedy mohou Nigerijci udělat pro to, aby zdaleka největšího favorita turnaje poslali už po čtyřech zápasech domů? Podrobně se touto otázkou zabýval uznávaný komentátor Gary Al-Smith, necháme proto promluvit právě jeho analýzu. Ve zkratce se dá říci, že Pobřeží rozhodně není neporazitelné - jeho největší slabiny, totiž místy chaotická hra v obranné řadě a také občasné problémy s koncentrací, však trápí stejnou měrou i Super Eagles. A ještě jednu věc mají oba týmy společnou - výborné útočné hráče, kteří umí zabrat a dát gól, když je to nejvíc potřeba. Tohle by mohlo být opravdu hezké utkání.

A večerní zápas? Jestliže postupy Pobřeží a Nigérie nemohly překvapit vůbec nikoho, u Burkiny a Toga platí přesný opak - ano, Jestřábi se možná v prognózách těch odvážnějších tipérů objevovali na postupové příčce (nejčastěji na úkor Zambie), ale Togo mělo být totálním outsiderem. Rozhádaný tým plný veskrze průměrných hráčů, které táhne v podstatě pouze (v ne zrovna bůhvíjaké formě hrající) Emmanuel Adebayor, nalosovaný do skupiny smrti?

Ukázalo se, že Togo nejenže na postup má, ale že si ho navíc i zaslouží (zvlášť proti Pobřeží a Tunisku bylo veskrze lepším týmem, proti Alžírsku pak ukázalo alespoň smrtící efektivitu). Teď čeká svěřence Didiera Sixe další krok - a je fér říct, že tohle čtvrtfinále rozhodně nemá favorita. Vlastně je papírově tím vůbec nejvyrovnanějším ze všech.

Sázková kancelář Chance přiřkla Burkině - pravděpodobně díky postupu z prvního místa - nižší kurz 2.55; případná výhra Toga by šťastnému sázkaři přinesla 2,6násobek vkladu. Jinými slovy - skutečný hazard. Oba týmy už svůj cíl splnily (pokud přímo nepřekročily), a proto je bude pohánět jen a pouze touha po překvapivé medaili...

Burkina by na tom mohla být hůře z hlediska útočné síly, protože prakticky veškerou ofenzivní smršť v jejím dresu obstarává duo Pitroipa - Traoré; druhý jmenovaný borec se však zranil a do šampionátu již nezasáhne. Zůstává tak zatím skvělý Pitroipa, kterého doplňují borci jako Bancé či Balima; to je poměrně citelná ztráta. Také Togo útočí převážně ve dvou, jenže Sixův tým bude moci použít jak Adebayora, tak Gakpého...

Důležité jsou zejména dvě otázky - kdo dokáže rychleji "spadnout z hrušky" a bude lépe dodržovat pečlivý taktický plán? (Oba lodivodi, Put i Six, zatím ukázali, že jsou v této činnosti opravdovými mistry.) A především - kdo uspěje v minisouboji Serge Akakpo - Bakary Koné? Oba stopeři v základních skupinách dirigovali své obrany bez větších chyb; teď by podobné zaváhání už dost dobře mohlo znamenat konec...

Stranou pozornosti

- Kromě toho, že se Zambie coby kolektiv na letošním Africkém mistrovství prezentovala jaksi unaveným a vyčpělým dojmem, zklamali Chipolopolo rovněž na poli individuálním. Sunzu, Mayuka, Chansa, Himoonde - ti všichni mohli předvádět mnohem lepší výkony a také Lungu s Kalabou se svému loňskému standardu nevyrovnali. Vyvodí tedy Hervé Renard z tohoto neúspěchu nějaké důsledky, co se personálního složení reprezentace (u níž on sám zjevně zůstává) týče? Nikoliv, alespoň tedy nehodlá nějak bláznivě vyvádět. "Stejně jako jsme na Africký pohár národů 2013 jeli obměněni pouze na pěti místech oproti minulému Poháru, nebudu razantní změny provádět ani tentokrát," nechal se slyšet charismatický kouč, podle něhož má stávající kádr dostatek potenciálu, aby postoupil na MS do Brazílie; stačí se prý jen dál plně soustředit. (Tady se sluší doplnit, že v rámci předposledního kola kvalifikace jsou Chipolopolo po dvou zápasech stoprocentní, a to na úkor favorizované Ghany).

- Kapverdy i přes čtvrtfinálový exit pochopitelně zanechaly na šampionátu ryze pozitivní dojem, v žádném případě se nemají za co stydět a jedině k dobru jim jde také vyjádření kouče Lúcia Antúnese na pozápasové tiskovce: "Výsledek je spravedlivý, protože Ghana má dobré hráče. Turnaj by nebyl tak zajímavý, kdyby se mělo utkat Togo s Kapverdami." A v tomto zvláštně sebekritickém tónu pokračoval rovněž kapitán podceňovaného čtvrtfinalisty, Nando Neves. Stoper, nám známý z anabáze v ostravském Baníku, odehrál velmi kvalitní mistrovství (však jsme jej také zařadili do all stars skupiny A), nicméně ve svých 34 letech si už řekl "dost!". Našemu oblíbenému reportérovi stanice SuperSport Garymu Al-Smithovi tedy 28násobný internacionál oznámil, že tímto dnem končí v reprezentaci. Ptáte se, proč zrovna teď, ani ne v půlce kvalifikace na MS 2014? Inu, Kapverdy prohrály doma s Tuniskem i v Sierra Leone, takže jejich vyhlídky na urvání onoho jediného postupového místa doopravdy nejsou růžové; spíš rovnou černé.

- "Naší prioritou číslo jedna jsou plné stadiony, plné stadiony a ještě jednou plné stadiony," vykřikoval emotivně těsně po svém nástupu do funkce šéf organizačního výboru Mvuzo Mbebe. A tak trochu si na sebe upletl bič. Kromě toho, že jsme nuceni sledovat zápasy hrané na písku (na to mimochodem generální sekretář Africké fotbalové konfederace čerstvě zareagoval slovy: "Byli jsme tím překvapeni, ale v naříkání nevidím žádný smysl"), totiž ani ta hlediště nepraskají ve švech; spíše naopak. Velkým zklamáním je zejména bitevní pole v Port Elizabeth, kde se má ještě konat utkání o bronz a kam diváci chodí zatím v nejmenších počtech (přitom právě sem se rozdalo nejvíc volných vstupenek). A růžové to není ani jinde - ještě v pátek zbývalo prodat celkem 43 tisíc kusů semifinálových vstupenek, přičemž samotný nelspruitský stánek by tou dobou nezaplnil ani 50 % své kapacity...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (168)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mali překvapilo

Reagovat
Le Gunner

Jak se tak dívám, tak to Mali nemá zas tak špatný kádr.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak z JAR znám snad jen Pienarra kterej stejně neharaje a Tshabalalu kterej dal první gól MS 2010

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska ty dvazajímavější zápasy!Večer se samozřejmě těším na Togo, které snad postoupí!A před tím se jako předkrm snad podívám na kvalitní fotbal!

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda domácej JAR. Inak hovoril som si, či by vo Fante nebolo dobré vziať si do tímu pred štvrťfinále S. Keitu a reku načo nepotrebujem ho

Reagovat
smazaný uživatel

ghana

Reagovat
Paul Anka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Togo a Kapverdy

Reagovat
Wat

POSTUUUUUUUUUUUUUUP!!!

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
smazaný uživatel

Universální idiot.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Conter-debil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

no vo fante to vyzera tak ze som zatial asi skokan kola ale to bude asi preto lebo som tam mal 6 ghancanov uvidime po dnesku

Reagovat
smazaný uživatel

Hele jak v tom článku píšete, že to bude minisouboj Koné-Akakpo, neni on Akakpo vykartovanej?

Reagovat
fantomas

Měl bejt, ale kvůli tomu zmrdovi Bennettovi je místo něj vykartovanej Nibombé.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel, že to CAF změnila.

Reagovat
fantomas

Fakt? To je možný teda, ale já (a očividně ani domingo) sem nic nezaznamenal.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem něco podobnýho četl na facebooku, že to změnili.

Reagovat
fantomas

A goal to vyřešil šalamounsky

http://m.goal.com/x/en-ng/news/3720565

Reagovat
smazaný uživatel

Ale správně!Nibombému tu kartu odebrali, ale Akakpovi ji nedali-takže:HRAJOU OBA!!!!!!!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Togo se odvolalo kvůli přenesení žluté karty z Nibombého na Akakpa, s tím že rozhodčí žlutou kartu Akakpovi neudělil a změna udělení karty z hráče na hráče není v kompetenci disciplinárky, která může pouze mazat karty nebo zvyšovat tresty. Dnes ráno bylo Togu oznámeno že Serge Akakpo smí nastoupit k dnešnímu utkání stejně jako Dare Nibombé, jediným hráčem Toga který hrát dnes nemůže tak je J. Ayité, který stejně nehraje základ

Reagovat
fantomas

J. Ayité by základ hrál, však právě s nim si Adebayor s Gakpém nejlíp vyhověli.

Reagovat
Darren Fletcher

omg takto nezbohatnem s tymto golmanom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Barry

Reagovat
Mihi

Barry to posral, ale Nigéria zaslúžene

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna jsem to na chvilku vypnul a oni dali gol Jak padl ten gol?Mohl za to Barry?

Reagovat
Mihi

Bomba Emenikeho z priameho kopu, ale šlo to presne do stredu a Barry len zamával rukami a pustil to.

Reagovat
smazaný uživatel

diky

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni snáď vyrovnajú lebo toto je možno posledná šanca pre "zlatú generáciu" vyhrať APN

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě, Drogba končí s repre po MS 2014, Zokora nejspíš taky, ten už měl končit po minulým!Kolo už teď vypadl ze sestavy a Barry nevim...Eboué

Reagovat
mastakillah

Nigérie

Reagovat
Godwinson

Nigérie

Reagovat
Mihi

Pekne zahrané od Drogbu

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám v penalty

Reagovat
mastakillah

Nigérie

Reagovat
Wat

Supr, supr, SUPR!! Mba.

Reagovat
smazaný uživatel

Krása, Mba !

Reagovat
madridcan

Podme Nigeria

Reagovat
domingo

Udrzte to, prosim.. aspon jednou..

Reagovat
Wat

Reagovat
Mihi

Reagovat
mastakillah

Reagovat
madridcan

yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees

Reagovat
Wat

Krásná práce.

Reagovat
božský John

Tak to je těžká tragédie, Negerie pitoma

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérie CIV

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni asi im nieje súdené uspieť na veľkej medzinárodnej akcii (APN,MS)

Reagovat
domingo

JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

Drogbičovi jsem to tak strašně přál.

Reagovat
Mihi

Ja tiež, ale Nigéria ma počas tohto turnaja zaujala a dúfam, že to celé vyhrajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky. Ghana mi nepřijde letos vůbec sympatická.

Reagovat
Mihi

Včera mali viac šťastia ako rozumu.

Reagovat
CHONG

Proč tam proboha nedal toho Bonyho, zvlášť když prohrávali?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to škoda, ale tento tým Pobrežia Slonoviny bude navždy známy ako ten, čo nikdy naplno nevyužil svoj potenciál Som zvedavý, či sa ešte dokáže nejako skonsolidovať pre MS v Brazílii, na ktorých by nemal chýbať, a aj na to, ako pristúpi ku generačnej obmene, ktorú mimochodom v Nigérii zatiaľ Keshi uskutočňuje skvele Rád by som videl Nigériu vo finále

Reagovat
smazaný uživatel

Když je 10. finále tak teoreticky, když tam postoupí Nigérie tak by asi ani MIkel tak Moses nehráli na Spartě ne?

Reagovat
Mihi

Určite nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Byla by paráda, kdyby Sparta vyřadila Chelsea, aby se mohla Chelsea mohla soustředit na ligu a FA Cup a Sparta měla obrovský úspěch.

Reagovat
Mihi

Tak ja by som bol aj za tú EL rád.

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě nabídnou Rafovi smlouvu. Jen to ne.

Reagovat
Sali5

Pokud nám ještě zraní Matu, tak bych si na ten postup Sparty klidně i vsadil

Reagovat
smazaný uživatel

No tak Torres bude hrát určitě a Matu bude Rafa snad šetřit.

Reagovat
Sali5

No pokud bude Chelsea prohrávat, tak Rafa tam pošle to nejlepší..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tam dá Rafa v 80. minutě místo Ivanoviče Azpiho.

Reagovat
Sali5

Jak nás tak znám, tak Mata bude stejně na 90% v základu

Reagovat
Mihi

Keď dá Mata gól, tak sa mu podarí vstreliť gól hneď vo svojom prvom zápase vo všetkých súťažiach za Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow.

Reagovat
fantomas

Abedi Pelé 1982, Milla 1984 a 1988, Eto'o 2000 a 2002, Okocha 1994, Aboutrika 2006 a 2008...

...Drogba -

To je hrozně smutný, naprosto objektivně. Ale jinak nevidim výrazný negativum. Postoupil lepší, zajímavější a sympatičtější mančaft...a Lamouchi je slabej, Zahoui měl zkrátka zůstat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, loni hráli super fotbal, týmově, finále byla nešťastná náhoda. Letos to dřelo a kvalita sama o sobě to neudělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Prístup zväzu je asi najväčšou slabinou tímu, pretože u Pobrežia už dávno mal byť niekto typu Keshi , kto by začal s generačnou obmenou. Takto nemajú ani výsledky, ani náhrady za starnúce hviezdy, iba tým zväčša prestarnutých hráčov, ktorí o chvíľu húfne zmiznú.

Reagovat
fantomas

O stáří to podle mě až tak neni, loni ten tým nebyl o nic mladší (spíš naopak) a na titul měl v pohodě. Přístup svazu je podivnej spíš v tom, že se vyhodí domácí kouč, co konečně Slony po x cizincích dovede do kýžený fáze turnaje, aby se nahradil cizincem-začátečníkem. To je fakt logika, za kterou by se styděla i žirafa po mozkový obrně. Sloni zkrátka potřebujou někoho, kdo jim v klíčových okamžicích pomůže profesuru přetavit v absolutní dominanci - a to přesně Zahoui na rozdíl od Lamouchiho zvládal.

Reagovat
domingo

Ja uprimne trochu cekal, ze aspon zkusi Blanca.

Reagovat
smazaný uživatel

Zahoui teď trénuje CIV u20!

Reagovat
smazaný uživatel

Je to vlastně vyústění příběhu, kterej jsem sledoval už cca 4 pohár. Je mi to líto kvůli Drogbovi, ale letos na to nějak neměli, loni byli suverenní a zkazila to uhaluzená Zambie Nigérii vyšla sázka na mládí

Reagovat
Mihi

Reagovat
Talker

Sakra, my potřebujeme urgentně Mikela a Mosese a oni si postupují dále

Reagovat
sejber

a my nechceme Gervinha a on sa vracia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte si, že teraz už Pobrežie začne s kompletnou generačnou obmenou, alebo to ešte budú nejako držať do MS 2014 ?

Reagovat
smazaný uživatel

budou si to držet..

Reagovat
fantomas

Podle mě vypadne akorát Zokora s Drogbou, možná se obmění levá strana obrany. S ničim víc bych nepočítal.

Reagovat
domingo

Jeste Barry, i kdyz ten MS jeste da.. a Kolo, ten vypadl ze zakladu uz ted..

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli skončí Barry budou mít problém!Yeboah je tragickej a nikdo jiný tam není...

Reagovat
smazaný uživatel

presne Barry nemá v Pobreží Slonoviny konkurenciu

Reagovat
fantomas

Barry na MS bude, o tom nepochybuju. A Kolovi akorát neprospívá to sezení, v létě stejně na 90 % odejde a to může situaci dost změnit. Ta konkurence na stoperovi tam neni bůhvíjaká, však místo něj ted nastupoval ještě starší Zokora.

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba na MS ešte podľa mňa bude aj keď možno už len ako taký "talizman"

Reagovat
fantomas

To záleží asi hlavně na tom, jestli sám bude mít chuť..kdyby byl připravenej reprezentovat, těžko si ho kdokoliv dovolí opomenout.

Reagovat
smazaný uživatel

nj ale útočník je post kde má CIV najmenšie problémy

Reagovat
fantomas

No, právě proto si ho můžou dovolit povolávat donekonečna.

Reagovat
smazaný uživatel

nj povolávať áno ale či bude stabilne v repre ešte hrávať v zákl.zostave je otázne

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba přišel rozhozenej z Číny, snad se v Turecku rozstřílí.

Reagovat
juninho8

konecne by to uz Ghana mohla zvladnut ked tu uz nie su slony....aj ked Nigeria je silna a ani Burkina ci Togo im to nedaju zadara

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, Tioté zpět na Tottenham

Reagovat
Godwinson

Supr, ale Drogby mi je hodně líto.

Reagovat
domingo

Reagovat
Sali5

Když už je Didi venku, tak snad to vyhrajou aspoň ti Nigerijci

Reagovat
smazaný uživatel

Omeruo podle referencí hraje dost dobře je to tak ?Co mikel a moses?

Reagovat
domingo

Vsichni tri patri spolu s Emenikem k tomu nejlepsimu

Reagovat
fantomas

100. pro novou reklamu na Turkish Airlines (!!!) a Drogbu.

Reagovat
juninho8

meši ti uz lezie hre krkom?

Reagovat
supervizor

Sloni zase banán.

Neschopnost trenérů s tím týmem něco vyhrát.

Reagovat
domingo

#Togo XI v Burkina Faso - Agassa, Mamah, Akakpo, Nibombé, Djene, Romao, Bossou, Amewou, F Ayité, Adebayor, Gakpé #AFCON2013

#BurkinaFaso XI v Togo - Diakité, Koffi, B Koné, Koulibaly, Panandétiguiri, D Koné, Kaboré, Sanou, Ouattara, Pitroipa, Dagano.#AFCON2013

Reagovat
smazaný uživatel

Dagano,Outtara,Sanou

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
mayday

Ti Sloni Nikomu bych to nepral vic ne Drogbovi. Na druhou stranu to mel dvakrat na svych strilkach, v Egypte 2004 tusim nedal pecku v rozstrelu a loni to pohrbil v 80. minute. Asi osud nebo co. Je to jeden z nejslavnejsich utocniku Afriky, ale ze ty Slony nikdy nedotahl k zlatu tu jeho gloriolu naproste legendy trosku snizuje... Snad ho vezmou jeste za dva roky aspon na lavku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zatím taktická bitva, nikdo nechce udělat chybu...

Reagovat
smazaný uživatel

v zápasoch vyraďovacej časti to už tak býva že hra sa rozhýbe až po 1.góle(ak teda vôbec padne)

Reagovat
smazaný uživatel

Teď k němu mělo Togo blízko-škoda

Reagovat
domingo

To je ale zapas, ty kravo. Tihle dva tam jsou proste omylem

Tipuju plichtu, mozna 0:0, a postup Toga..

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda toho Ayitého, jinak omylem tam nepostoupili!Alespoň teda Togo zaslouženě! Lepší než Tunisko tlačený rozhodčím...

Reagovat
domingo

Nerikam ze postoupili omylem, zaslouzili si to oba - jenom ze oproti tem zbylym 6 tymum, ktery jsme videli, to dneska vypada proste.. druholigove, nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi jo no, ale přeci jen je to čtvrtfinále.Jinak třeba Mali taky nebylo žádný terno...

Reagovat
fantomas

Oproti Mali je to furt lahoda z obou stran.

Reagovat
smazaný uživatel

Na úkor Mali měla postoupit JAR...

Reagovat
domingo

Ja mam k Mali obrovskej respekt, koukat na ne sice nechci, ale ted uz jsou schopni porazit kazdyho.. to bych o Togu ani Burkine nerekl..

Reagovat
fantomas

Njn, ale jejich projev byl neméně druholigovej jako ten tožskej nebo burkinskej.. a když srovnám čistě čtvrtfinálový výkony, zatim by u mě Mali bylo uplně na spodku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Togo porazilo Alžírsko, vyřadilo rozhodčím tlačené Tunisko a odehrálo vyrovnaný zápas s CIV,takže Togo určitě dokáže potrápit a i porazit nebo zremizovat každýho!

Reagovat
smazaný uživatel

Teď Togo konečně zabralo!

Reagovat
fantomas

Heh, sudí tam moh trestat tisíce neobratných a nebezpečných tožských zákroků a nakonec dá kartu Mamahovi za žádnej kontakt...

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodcovia na APN sú už taký

Reagovat
smazaný uživatel

Škodaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Togo zatím nehraje to,na co má. Chce to makat hoši!

Reagovat
fantomas

Ty vole, co víc může bejt penalta?? To je zas jednou tragickej sudí..

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Tunisku je poškodili, tak se to musí vyrovnat ne!

Reagovat
mickey mouse

Jasná penalta, sudí

Reagovat
domingo

Co vic ten rozhodci chce

Reagovat
smazaný uživatel

konecne sa to rozbieha

Reagovat
Azza

Burkina jedém

Reagovat
fantomas

Wow, takže nejprv se tlačilo proti Togu, ted se tlačí proti soupeři Toga...so sweet!

Reagovat
domingo

Sileny

Jestli to dojde az k penaltam, tak podle letosni logiky sazim vsechno na Togo.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hříště...

Reagovat
smazaný uživatel

tak a máme tu predĺženie

Reagovat
smazaný uživatel

Togo

Reagovat
domingo

Pitroipa to byla vynikajici hlavicka..

Jestli postoupi, tak zaslouzene..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni říkali, že Togo ani nepostoupí ze skupiny a skončí poslední!A nakonec...Můžete odcházet ze vztyčenou hlavou!

Reagovat
smazaný uživatel

škoda Toga

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Neverim ale, ze Burkina muze skoncit jinak nez ctvrta. Jinak u ostatnich ted ty sance na vyhru vidim tak 35/35/30..

Reagovat
smazaný uživatel

50 percent Ghana

35 percent Nigéria

12 percent Mali

3 percentá Burkina

Reagovat
domingo

Nigerie je ted uz favorit imo, Mali nepodcenovat, jinak se to zas vymsti

Reagovat
smazaný uživatel

pre mňa je top favorit Ghana a neverím že by Mali porazilo Nigériu aj Ghanu(ak prejde cez Burkinu)

Reagovat
domingo

Ghana je favorit ze setrvacnosti, ne? Vsak ve ctvrtfinale meli vic stesti nez rozumu, ty tymy jsou papirove stejne silny, a Nigerie uz vyradila nejtezsiho soupere ze vsech

Reagovat
smazaný uživatel

to štvrťfinále uhaluzili fakt neskutočne jeden gól z penalty druhý do prázdnej ale v Nigérii mám pocit že prebieha generačná výmena a nie sú tak silný ako v minulosti aspoň mi tak neprídu napr. o strelcovi rozhodujúceho gólu proti CIV som nikdy predtým nepočul

Reagovat
domingo

Vsak v Ghane ta vymena probiha taky Obecne jsou si ty tymy hodne podobny, prakticky ve vsem..

Reagovat
smazaný uživatel

to je tiež pravda už iba CIV ju odkladá ale celkovo mi tie tímy prídu akési slabšie ako v minulosti to sa týka Nigérie,Ghany aj prestarnutého CIV

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Daníček a Dominik Zezula :

Velka poklona a velke uznani panove. Zapas Ghana - Kapverdy jsem videl (a prozival). A vase review k tomuto zapasu je proste perfektni. Nezapomneli jste na zadnou podstatnou vec a vypichli jste i veci, ktere se jako nepodstatne tvarili, ale svou dulezitost meli.

Bravo, bravo, bravo a jeste jednou - smekam pred vasi praci!!!

Reagovat
domingo

Diky

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ale přesto je APN ..... říká 8 lidí z 10.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus se zeptat lidi, co vi aspon neco o fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

All Star turnaje: (prozatímní) - Agassa - Nando, Nibombe, Oruoma, Tamboura - Wakaso Mubarak, Yaya Touré - Pitroipa, S. Keita, Moses - Adebayor subst: Barry, Vorsah, B.Koné, Mikel, Gervinho, Letsholonyane, Mendes

Reagovat
fantomas

S postama sis hlavu moc nelámal co? Jinak Barry po včerejšku rozhodně ne-e..

Reagovat
domingo

Oruoma je Omeruo?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo Trošku jsem si spletl jeho příjmení nejspíš...Dřív hrával za Nigérii i Oruma nebo Okoronkwo, všechny ty jména jsou podobný Nicméně to moje all-star je hodně provizorní, neviděl jsem všechny zápasy APN a s postama jsem si hlavu zase tak nelámal, hlavně to složení obránců bylo těžké vybrat, hlavně krajní beky, protože mě nikdo extrémně nenadchl, proto je tam i Nando:)

Reagovat
smazaný uživatel

Takže z oblíbených celků už jen Burkina Faso zbyla

Reagovat
smazaný uživatel

Titul se bude slavit v Bamaku

Reagovat
smazaný uživatel

pobrežie slonoviny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele