11. kolo
06.11.2023 21:00 CET
1 : 4
(1:1)

Reportáž

Cristian Romero dostává červenou kartu (© AFP)

Divoký poločas, neuznané góly a červené karty. Spektakulární derby o Londýn ovládla Chelsea

Chelsea porazila v dohrávce 11. kola Premier League Tottenham 4:1, a uštědřila tak velkému rivalovi první porážku v sezoně. Strhující duel gólově načal už v šesté minutě tečovanou střelou Dejan Kuluševski. Během úvodní půle se ocitl míč v síti ještě pětkrát, avšak ve čtyřech případech musel být přesný zásah kvůli porušení pravidel odvolán. Nejvýraznějšího disciplinárního deliktu se ale dopustil Cristian Romero. Právě po jeho nevybíravém zákroku vytasil sudí jednu ze dvou červených karet, kterou doplnil i o pokutový kop, z něhož vyrovnal Cole Palmer. Rozhodující trefu a nakonec i hattrick pak při již dvojnásobné přesilovce vstřelil Nicolas Jackson.

Úvodní měsíce nejvyšší anglické soutěže proběhly dle těch nejoptimističtějších snů příznivců Tottenhamu. Dalším dílčím úspěchem pro ně bylo, když Arsenal nezvládl duel v Newcastlu, a Spurs tak zůstali jediným dosud neporaženým týmem ligy. Souboj s Chelsea dostal náboj už v létě, kdy se novým manažerem Blues stal Mauricio Pochettino. Tento krok nemohla překousnout velká část domácích fanoušků, Argentinec byl totiž oblíbeným koučem Lilywhites, který je v sezoně 2018/2019 dovedl až do finále Ligy mistrů.

Spurs měli rychle navrch a už po šesti minutách slavili gól Kuluševskiho. Ten dostal na pravé straně prostor a odhodlal se ke střele, která se otřela o záda obránce ideálně do protipohybu Roberta Sáncheze. Chelsea měla záhy příležitost srovnat, skvělým zákrokem se ovšem proti ráně Jacksona vyznamenal Guglielmo Vicario. Zahozená šance Blues málem mrzela ve 14. minutě, skórující Heung-Min Son ale zakončoval v těsném ofsajdu. Dalšího neuznaného gólu byli fanoušci svědky o chvíli později, tentokrát však k radosti domácí většiny zahrál rukou Raheem Sterling a až poté poslal míč do sítě.

Přehlídka neregulérních tref pokračovala ve 28. minutě, kdy úspěšné ráně Moisése Caiceda stál ve výhledu Vicaria v ofsajdu se pohybující Jackson. Při stejné akci ale zároveň fauloval ve vápně Romero, za což viděl červenou kartu a Chelsea šla kopat penaltu. Tu střelou o tyč proměnil Palmer a Blues byli na koni. Do konce poločasu už však dosáhli jen dalšího neuznaného zásahu.

Početní výhoda hostů byla znát i ve druhé půli a obrana Spurs byla jako na kolotoči. V 55. minutě navíc obdržel druhou žlutou kartu Destiny Udogie a domácí dohrávali pouze v devíti. Neukázněnost Kohoutů mohl potrestat Jackson, na Vicaria ale nadvakrát nevyzrál. Italský gólman se činil i nadále, když v 68. minutě vychytal stoprocentní šanci Marca Cucurelly. Záhy už ovšem neměl 27letý Ital nárok, jelikož akci dva na nikoho uklízel do odkryté sítě Jackson. Ze standardní situace poté senzačně Lilywhites vyrovnali, gól ale znovu kvůli ofsajdu neplatil. I přes oslabení si domácí ještě vypracovali jednu velkou příležitost, hlavičkující Rodrigo Bentancur ale v zakončení selhal. Definitivní tečku za duelem tak udělal Jackson, jenž nejprve ranou do prázdné brány zpečetil výhru Blues a chvíli nato samostatným únikem završil hattrick.

Rozjetý Tottenham tak zaváhal a poprvé v sezoně prohrál ligové utkání. V příštím kole se 11. listopadu představí ve Wolverhamptonu, Chelsea o den později přivítá Manchester City.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Amon

Vicario - Porro, Romero, van de Ven, Udogie - Sarr, Bissouma, Maddison - Kulusevski, Son, Richarlison

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele