5. kolo
16.09.2023 18:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Callum Wilson, Newcastle (© AFP)

Neomylný penaltový exekutor se Newcastlu odvděčil za důvěru. Brentford utrpěl první porážku

Newcastle v pátém kole Premier League potvrdil roli favorita a na domácí půdě porazil Brentford 1:0. O jedinou trefu se ve druhém poločase postaral z penalty Callum Wilson. Anglický útočník se k exekuci pokutového kopu postavil v dresu Strak po desáté a dosud se ani jednou nemýlil. Vstřelením rozhodující branky se tak odvděčil vedení klubu za novou smlouvu, kterou držitel devíti startů za národní tým podepsal jen několik dní před utkáním. Oba soupeři se tak s celkovým ziskem šesti bodů srovnali ve středu tabulky, pro Včely se jednalo o první porážku v sezoně.

Newcastle provázela vysoká předsezonní očekávání, ale ačkoliv mu zahajovací klání s Aston Villou vyšlo na výbornou, další jeho představení byla výrazně horší. Jako malá berlička mu mohla sloužit síla všech tří soupeřů, zejména tragický výkon ze hřiště Brightonu byl však neomluvitelný. Na druhé straně Brentford zatím neprohrál, dvě po sobě jdoucí domácí remízy s Crystal Palace a Bournemouthem ovšem rovněž nebyly tím, po čem fanoušci toužili.

Vzhledem k nadcházejícímu duelu v milionářské soutěži se trenér Strak Eddie Howe rozhodl změnit sestavu a nechal na lavičce tahouny jako Sandra Tonaliho a Alexandera Isaka. Úvodní příležitost patřila Včelám, Yoane Wissa se ocitl ve skvělé pozici, nedokázal však dosáhnout na míč. Na opačné straně se ve 28. minutě divil i sám Bruno Guimaraes, že se mu nepodařilo prolomit bezbrankový stav. Po rohovém kopu se ocitl tváří v tvář proti Marku Flekkenovi a dokázal nasměrovat hlavou míč pouze do nohy hostujícího gólmana. Ještě před úprkem do šaten zahrozil Brentford. Z rohového kopu zakončoval hráč Včel vysoko nad břevno a celky odcházely do poločasové přestávky smírně.

Wilson v týdnu podepsal novou smlouvu s týmem ze severovýchodní Anglie a v 57. minutě slavil i prolomení bezbrankového stavu. Na začátku velkého zmatku v pokutovém území Včel se však útočník provinil i faulem na Flekkena a zásah tedy neplatil. O pár minut později se právě hostující brankář dopustil naprosto zbytečného porušení pravidel a zapříčinil pokutový kop. Příležitosti z 11 metrů se ujal Wilson a tentokrát ho v oslavách trefy už nikdo nezastavil. Včely se ve druhém dějství téměř naprosto odmlčely a nedokázaly si vytvořit vyloženou příležitost. Hlavní sudí dokonce přisoudil další penaltu pro domácí, po konzultaci s videorozhodčím ji ale zrušil.

Straky se tak vymanily z výsledkové krize a získaly všechny body. V příštím kole se 24. září představí na půdě Sheffieldu, Brentford o den dříve přivítá Everton.

Autor: Livesport.cz / Adam Cologna

Komentáře (1)

Přidat komentář
kissak

Tak chlapci dneska už by to fakt chtělo se herně zvednout.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele