32. kolo
06.04.2024 18:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Bukayo Saka (© AFP)

Pevnost v Brightonu kanónům z Londýna neodolala. Racci doma padli poprvé od srpna

Arsenal zdolal ve 32. kole Premier League Brighton na jeho vlastním stadionu 3:0. Na zdánlivě nedobytné pevnosti zvané Amex Stadium, kde Racci padli v aktuálním ligovém ročníku teprve podruhé, Kanonýři poprvé udeřili ve 33. minutě díky úspěšnému pokutovému kopu Bukaya Saky. Po změně stran pak favorit navzdory logické sázce na pevnější defenzivu skóroval ještě dvakrát, což se může v konečném účtování jevit jako důležitý fakt. Na vyrovnaném čele tabulky, v níž Londýňané opět poskočili na první příčku, totiž může v titulové otázce rozhodovat právě skóre.

Po titulu toužící Arsenal čekalo v průběhu dubna hned osm soutěžních zápasů. Ten první proti Lutonu zvládl navzdory výrazné rotaci v sestavě. Další překážkou v pořadí byl venkovní souboj s nevyzpytatelným Brightonem, který před svými fanoušky padl pouze v jednom ligovém duelu v sezoně. Dařilo se mu i v utkáních s Kanonýry, když z posledních šesti vzájemných střetnutí prohrál jen dvě.

Svěřenci Mikela Artety si v úvodu zápasu vytvořili několik nadějných příležitostí. Nejprve po precizně zahraném přímém kopu Martina Ödegaarda hlavičkoval Gabriel jen těsně vedle. Blízko prvnímu gólu byli rovněž Saka s Gabrielem Jesusem. První jmenovaný se ukázkově zbavil obránce a kroucenou střelou na zadní tyč málem zvedl diváky ze sedadel.

Minutu nato zkusil svoje štěstí ranou z hranice pokutového území i brazilský útočník, zuby si však vylámal na skvělém Bartu Verbruggenovi. Ve 33. minutě podrazil Tariq Lamptey v pokutovém území Gabriela Jesuse a možnost v podobě penalty bez zaváhání využil Saka. V závěru první půle vytáhl David Raya parádní zákrok proti nebezpečnému projektilu Julia Encisa.

Kanonýři započali druhé dějství ve stejném duchu jako to první. Na nadýchaný centr Kaie Havertze si nejvýše naskočil Gabriel Jesus a balon poslal hlavičkou s odrazem o zem jen těsně vedle Verbruggenovy brány. Nizozemský brankář musel předvést své umění o chvíli později, když se do míče opřel Ödegaard.

Zaslouženou druhou trefu přidal hostující celek v 62. minutě, kdy pohlednou kombinační akci zakončil do odkryté brány Havertz. Na něj chtěl navázat střídající Leandro Trossard, jehož jedovatou střelu konečky prstů vyškrábl Verbruggen. Belgický křídelník si spravil chuť v 86. minutě, kdy po samostatném úniku krásně přeloboval Verbruggena.

Arsenal tak připravil svému soupeři teprve druhou domácí ligovou porážku v sezoně. V příštím kole přivítá 14. dubna Aston Villu, Brighton se o den dříve představí v Burnley.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele