8. kolo
08.10.2023 17:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Gabriel Martinelli (© AFP)

Arsenal po osmi letech porazil v lize Manchester City. Euforii na Emirates vyvolal Martinelli

Očekávaný šlágr osmého kola Premier League mezi Arsenalem a Manchesterem City skončil na Emirates Stadium vítězstvím domácího celku 1:0. Taktikou svázaný duel nakonec rozhodli v samém závěru střídající hráči, když se po přihrávce Kaie Havertze trefil navrátilec po zranění Gabriel Martinelli. Tento moment znamenal nejen první ligové vítězství Gunners nad Citizens od roku 2015, ale také druhou po sobě jdoucí porážku v anglické nejvyšší soutěži pro hostující celek. Něco podobného se mu přitom naposledy stalo před téměř pěti lety.

Vítězství Arsenalu v Community Shieldu bylo jeho prvním proti družině Pepa Guardioly za poslední tři roky. V lize se ale na vzájemnou bilanci dívalo příznivcům severolondýnského klubu daleko hůře. Poslední výhru si totiž Gunners připsali na konci roku 2015 a ke zlomení této šňůry jim tentokrát nemohl pomoct zraněný ofenzivní klenot Bukayo Saka. V současném ročníku ovšem ještě v rámci anglické nejvyšší soutěže přemožitele nepoznali a kromě toho se úřadující mistr musel obejít bez vykartovaného Rodriho.

Jako první zahrozili v úvodu utkání Citizens, když ve vápně propadl míč k osamocenému Nathanu Akému, jeho střela ale mířila nad branku. V 17. minutě zahrál na nervy domácích fanoušků David Raya, který při odkopu trefil nohu dotírajícího Juliána Álvareze, od níž se balon odrazil jen těsně vedle tyče. Emoce poté vzbudil dvěma ostrými skluzy Mateo Kovačič, jenž mohl velmi děkovat hlavnímu sudímu, že nemusel zamířit předčasně do sprch.

Do druhé půle vstoupil lépe Arsenal. Hned v první pětiminutovce musel Ederson přečkat nejen rohový kop, po němž nebezpečně vracel míč před branku Gabriel Jesus, ale také tvrdou střelu Martinelliho, kterou brazilský gólman lapil do náruče. Ofenzivní hody však nespustily ani tyto dvě situace. I nadále pokračoval tuhý boj o střed hřiště, přičemž tvorba šancí byla Achillovou patou ofenzivních řad obou celků. Zcela neviditelný byl na hrotu Sky Blues útočník Erling Haaland, naopak na druhé straně Gabriel Jesus výrazně vypomáhal záložníkům Gunners, v jejichž středu předváděl spolehlivý výkon Declan Rice. Když už se zdálo, že poměrně neatraktivní klání dospěje k bezbrankovému konci, přispěchal se smrtícím zásahem Martinelli, jehož pokus z hranice vápna si nešťastně ztečoval do vlastní sítě Aké.

Arsenal tak téměř po osmi letech zdolal v ligovém klání Manchester City, který se pokusí vše napravit 21. října v zápase proti Brightonu. Gunners ve stejný den čeká londýnské derby s Chelsea.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (3)

Přidat komentář
DidusIneptus

Co víc si přát... Arsenal

Reagovat
liborarnold

Arsenal by potřeboval místo toho Nketiaha nějakého kvalitního útočníka, tenhle hráč prostě neodpovídá nastaveným standardům, které Arsenal má, na gól potřebuje aspoň 3-4 dobré šance.Většinu spálí.

Reagovat
pesky passer-by

Nie nutne. Sú tam hráči, ktorí síce nie sú fabricky útočníci, no dali by sa prerobiť na útočný pohon. Pri troche vôle.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele