36. kolo
13.05.2023 13:30 CET
2 : 2
(1:1)
Stadión:
Elland Road, Leeds

Reportáž

Callum Wilson (© AFP)

Penaltová tříminutovka přišla Leeds draho. Snový domácí debut Allardyce krotil Wilson

O záchranu bojující Leeds remizoval ve 36. kole Premier League na vlastní půdě s Newcastlem 2:2. Jubilejní 100. vzájemný duel obou celků gólově načal již v sedmé minutě domácí kapitán Luke Ayling. Pávi mohli vedení do poločasu ještě navýšit, pokutový kop však zahodili. Jak se tento typ standardní situace zahrává jim následně ukázal Callum Wilson, který dvěma trefami z penaltového puntíku skóre otočil. Anglický kanonýr navíc po druhém prokázání nervů z oceli zaznamenal již 17. ligovou branku v letošní sezoně, což je v dresu Strak nejvíce od roku 2004. Ani tento počin ale hostům k výhře nestačil, neboť dělbu bodů zajistil v závěru Rasmus Kristensen.

Hráče z hrabství West Yorkshire v minulém kole nezachránila od prohry s vedoucími Citizens ani změna na trenérské lavičce. Sam Allardyce své nové svěřence sice dovedl k těsné porážce 1:2, ta ale nedávala Leedsu jisté naděje do závěrečných záchranářských bojů. Pokud chtěl mít domácí celek reálnou šanci na udržení prvoligové příslušnosti, musel proti Strakám ukončit šestizápasovou ligovou sérii bez triumfu. K tomu potřeboval vstřelit gól, což se mu proti tomuto soupeři povedlo naposledy v září roku 2021.

Do výročního utkání vstoupili lépe The Peacocks. Už v sedmé minutě odcentroval z levé strany Patrick Bamford, jenž našel na penaltovém puntíku Rodriga. Španělského útočníka sice fantastickým zákrokem vychytal Nick Pope, jenže míč vyrazil jen k nohám Aylinga. Anglický krajní obránce už neměl problém doklepnout míč do sítě. Následně přišla divoká tříminutovka, během které arbitr nařídil dva pokutové kopy, po jednom na každé straně. Ve 28. minutě nejdříve odmítl Pope úprk domácích do dvoubrankového vedení. Wilson se na rozdíl od kanonýra Leedsu nemýlil, když poslal míč bezpečně k levé tyči.

Po změně stran se do šance dostal anglický útočník ve službách týmu ze severovýchodu Anglie, avšak jeho projektil tečoval stehnem mimo branku Maximilian Wöber. Následně si Straky připravily sérii střeleckých příležitostí, jenže většinu z nich zablokovala defenziva The Whites. Po hodině hry rozhodčí za pomocí zhlédnutí videa odpískal již třetí pokutový kop v zápase zaviněný rukou Juniora Firpa. Následnou hru nervů mezi Wilsonem a Joelem Roblesem vyhrál kanonýr Strak, když tvrdou ranou pod břevno otočil ráz utkání. O 10 minut později bylo však opět srovnáno. Z hranice šestnáctky vystřelil volejem Kristensen a Kieran Trippier jeho projektil nešťastně tečoval do protipohybu Popa.

Leeds tak sice proti silnému soupeři vydoloval alespoň bod, ten mu však v jeho momentální situaci nestačí. Získat kýžené vítězství se pokusí 21. května, kdy zavítá na hřiště West Hamu. Newcastle o tři dny dříve přivítá Brighton.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele