38. kolo
28.05.2023 17:30 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Granit Xhaka a jeho druhá trefa v utkání (© AFP)

Arsenal si v posledním zápase sezóny poradil s bezmocným Wolverhamptonem

Utkání posledního ligového kola sezóny 2022/23 mezi londýnským Arsenalem a Wolverhamptonem Wanderers skončilo jasnou výhrou Gunners. V prvním poločase se dvakrát střelecky prosadil klub opouštějící Granit Xhaka, před přestávkou navýšil vedení Bukayo Saka. Ve druhé půli se ještě prosadil Jesus a svůj střelecký účet v dresu Arsenalu si otevřel také Jakub Kiwior.

Domácí měli ještě před úvodním hvizdem o svém osudu rozhodnuto. Po mnoha letech se konečně kvalifikovali do Ligy mistrů a v konečné tabulce jim bude patřit druhé místo. I přesto vstoupili do utkání velmi aktivně, byť se za body tolik hnát nemuseli, a po deseti minutách neustálého tlaku se nakonec dočkali prvního gólu.

Gabriel Jesus převzal míč na pravém kraji hřiště, došel s ním až k hranici pokutového území a následně odcentroval před branku Josého Sá. Na centr přesně naskočil Granit Xhaka a hlavou poslal Arsenal do vedení.

Švýcarský záložník, pro kterého se jednalo o pravděpodobně poslední utkání v dresu Gunners, se o pár chvil později dočkal druhého zápisu do střelecké listiny. Po zmatcích v defenzivě Wolves se propracoval k odraženému míči a bez problému jej doklepl za záda Josého Sá.

Ve 28. minutě se hráčům Wolverhamptonu dýchalo ještě hůře, to když se po krásné kombinaci uvolnil Bukayo Saka, který si pak pohrál s Maxem Kilmanem a následně technickým pokusem překonal hostujícího brankáře.

V závěru první půle převzali otěže hostující hráči, neuměli se nicméně procpat k žádné brankové příležitosti, a tak se šlo do šaten za stavu 3:0.

V 50. minutě se na každý pád fanoušci Gunners radovali už ze čtvrtého gólu v síti Wolves. Posléze ale u nich zavládlo také zklamání, neboť branka Thomase Parteyho nebyla pro útočný faul na brankáře Josého Sá uznána.

Netrvalo však příliš dlouho a domácí příznivci se další trefy přeci jen dočkali. Trossard ve sprinterském souboji přetlačil Nelsona Semeda, poslal na zadní tyč nadýchaný centr přesně na hlavu Gabriela Jesuse, který už neměl těžkou práci.

Další navýšení vedení přišlo na řadu v 78. minutě. Pas Fábia Vieiry od rohového praporku si ve vápně našel mladičký stoper Jakub Kiwior, jehož první pokus byl sice sražen, z následné dorážky již ovšem zacílil za Josého Sá - 5:0.

Závěrečné minuty letošního ročníku anglické nejvyšší soutěže další branku nepřinesly. Hosté se snažili alespoň kosmeticky upravit výsledné skóre, jenomže střely Nevese či Adamy Traorého žádné nebezpečí pro bránu Ramsdala neznamenaly.

Arsenal ve finále udržel čisté konto a zvítězil vysokým rozdílem. V konečné tabulce si tak Gunners upevnili druhou příčku, zaostali mimochodem pět bodů za prvním Manchesterem City. Wolverhamptonu náleží konečná třináctá pozice.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele