30. kolo
11.03.2018 14:30 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Dortmundské duo úřadovalo a Čech má konečně jubilejní nulu

Na Emirates Stadium sice v nedělní odpoledne nezavítala příliš vysoká návštěva, ovšem kdo na prořídlé tribuny dorazil, nelitoval. Malé londýnské derby mezi Arsenalem a Watfordem nabídlo pohledný zápas plný šancí na obou stranách s dobrým koncem pro domácí Kanonýry a také brankáře Petra Čecha, který nejenže dokázal vůbec poprvé od přestupu do Arsenalu chytit pokutový kop, ale také si díky tomu připsal jubilejní dvousté čisté konto v Premier League.

Výběr základní sestavy Arsenalu napověděl, že manažer Arséne Wenger již hodlá věnovat větší pozornost Evropské lize, neboť se ani na lavičce náhradníků neobjevili Laurent Koscielny, Aaron Ramsey či Calum Chambers, jehož na pravém kraji obrany při absenci Héctora Bellerína nahradil Ainsley Maitland-Niles. Přesto domácí vstoupili do zápasu výtečně a v úvodní desetiminutovce si vytvořili dvě gólové příležitosti. Tu první měl po povedené týmové kombinaci na kopačce Piérre-Emerick Aubameyang, avšak jeho samostatný únik dokázal zneškodnit brankář Karnezis.

Totéž se již nedalo říci o situaci z osmé minuty, kdy Özilův přímý kop našel v šestnáctce volného Shkodrana Mustafiho a německý stoper nekompromisní hlavičkou poslal Arsenal do vedení. Chvíli nato však o sobě dali vědět i hosté a Petr Čech měl co dělat, aby si poradil s nepříjemnou ranou Doucourého.

Utkání zůstávalo i nadále plně otevřené a šance se kupily na obou stranách. Watford zvýšil akvitivu při napadání soupeřovy rozehrávky, což hráčům Arsenalu dělalo notné problémy. Výsledkem byla chvilková převaha hostujícího celku a výtečná možnost k vyrovnání. Richarlisonův kvalitní přímý kop zvládl Čech u své levé tyče vyrazit pouze do strany k nohám volného Pereyry, na nějž z mírného úhlu zívala odkrytá branka. Záložník Watfordu ale své zakončení uspěchal a zamířil hrubě nepřesně.

Chvíli nato se mohl Pereyra cítit dvojnásob hůře, neboť se sám před Karnezisem zjevil Mesut Özil. Řecký gólman se sice již položil na opačnou stranu, než kam Özil zamířil, ovšem nataženou nohou dokázal míč zneškodnit a udržel svůj tým na dostřel. Když pak v nastavení neuspěl proti pozornému Čechovi ani hlavičkující Richarlison, skončila atraktivní první půle těsným vedením domácích.

Po změně stran oba týmy navázaly přesně tam, kde skončily v první půli. Lepší vstup do hry měli tentokráte hosté a ustavičným nátlakem testovali nejistou defenzivu Kanonýrů. Když už se zdálo, že si Arsenal přílišnou pasivitou vážně zahrává, přišel ojedinělý útok na Karnezisovu bránu a vše bylo rázem jinak. K odraženému míči se ve středu pole dostal Henrik Mchitarjan a ideálně načasovanou kolmicí vybídl k úniku svého někdejšího parťáka z Dortmundu Aubameyanga, který zachoval chladnou hlavu, obešel vyběhnuvšího Karnezise a snadno uklidil míč do prázdné sítě.

Nebyl by to však Arsenal, aby nebylo o drama postaráno i nadále. Sotva dvě minuty po Aubameyangově gólové pojistce si totiž Pereyra popíchl míč okolo statického Maitlanda-Nilese a jeho následný náraz do mladého beka Arsenalu vyhodnotil sudí Atkinson jako důvod k odpískání pokutového kopu. Stejně jako ve vzájemném zápase na Vicarage Road se k jeho rozehrání postavil Troy Deeney, ovšem tentokrát Petr Čech vystihl jeho nepříliš umístěnou ránu a vůbec poprvé v dresu Arsenalu dokázal proti penaltovému exekutorovi úspěšně zasáhnout. Výsledkem byly neméně hlučné ovace domácího publika, a to nejen kvůli Čechovi, ale také Deeneyho dřívějším kontroverzním výrokům na adresu Arsenalu.

O definitivní potvrzení výhry domácího celku se pak čtvrthodinu před koncem znovu postaralo dortmundské duo Mchitarjan-Aubameyang. Tentokráte si oba ofenzivní tahouni Arsenalu vyměnili role a byl to arménský reprezentant, kdo po Aubameyangově přihrávce propálil Karnezise potřetí. Arsenal tak po mizerné šňůře tří ligových proher v řadě zabral a pojistil si v tabulce alespoň stávající šesté místo s osmibodovou ztrátou na pátou Chelsea.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

kéžby Já bych ale byl osobne rads, kdyby byla na konci nula

Reagovat
oli9

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele