Serie A - souhrn 8. kola

18.10.2013, 22:45, aktualizováno 20.10.2013, 22:45
Komentáře a souhrny
Velký obrat předvedla Fiorentina, Juventusu dala za šestnáct minut čtyři góly a slaví výhru 4:2. Římské AS vyhrálo i nad Neapolí a po osmi kolech zůstává stoprocentní. AC Milán udolalo Udinese, Lazio odjíždí s nepořízenou z Bergama, dramatická přestřelka mezi Turínem a Interem skončila nerozhodně.

Turín FC - Inter Milán 3:3

20.10.2013 20:45

Góly: 21. Alexander Farnerud, 54. Ciro Immobile, 90. Nicola Bellomo - 45+1. Fredy Guarín, 55. Rodrigo Palacio, 71. Rodrigo Palacio

Divokou remízou 3:3 skončilo utkání mezi FC Turínem a Interem Milán. Výsledek je vzhledem k průběhu zápasu pro oba celky ztrátou. Granata hrála prakticky celý zápas v početní převaze, ale byla to ona, kdo v poslední minutě utkání zachraňoval alespoň bod.

Slovinský brankář Interu Samir Handanovič nejspíše nebyl po utkání svými chlebodárci pochválen. Už v 5. minutě totiž fauloval ve vápně Cerciho a kromě nařízené penalty uviděl červenou kartu! Pro Inter tak začalo utkání hodně špatně. Mezi tři tyče se po vystřídání Kovačiče postavil Carrizo a "ejhle" - chycenou penaltou si připsal první zákrok v utkání! Při exekuci selhal sám postižený Alessio Cerci. Každopádně turínští měli nadále převahu, proti D'Ambrosiovi skvěle zasáhl Carrizo.

Převaha domácích nakonec vyvrcholila ve 21. minutě první brankou. Barreto vyslal za obranu Farneruda, který perfektní balon křižnou ranou poslal do sítě - 1:0 pro FC Turín. Nyní byla pozice Interu ještě složitější, na druhou stranu nebylo na co čekat, a tak i Nerazzurri vyráželi do ofenzívy a na konci prvního poločasu se dočkali vyrovnání. Po rohové kopu se k odraženému balónu dostal Guarín a krásným gólem nůžkami srovnal na 1:1.

Diváci na Olympijském stadionu v Turíně se rozhodně nenudili, a to platilo také ve druhém dějství. Toro se totiž opět ujalo vedení, Ciro Immobile ve vápně zamířil přesně k tyči a Carrizo byl bez šance - 2:1. Inter ale okamžitě zareagoval a za dvě minuty opět srovnal. Brankář Padelli nedokázal zkrotit centrovaný míč, zachyboval a Palacio toho jednoduše využil - 2:2.

Turínští ale měli stále dost času něco s výsledkem udělat. Bohužel pro ně je dvacet minut před koncem potkal nepříjemný direkt. Střídající Belfodil přihrál do dobré pozice Palaciovi, který umístěným zakončením poprvé poslal Inter do vedení. Mazzarriho svěřenci tak v deseti lidech dokázali vstřelit soupeři tři branky. Navíc sahali po cenném vítězství. To ale nakonec neudrželi, neboť v první minutě nastaveného času vyprodukoval nevyzpytatelnou střelou z přímého kopu Nicola Bellomo a zaskočený Carrizo se nestačil divit. Utkání tedy skončilo divokou remízou 3:3.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Bologna FC 2:1

20.10.2013 15:00

Góly: 12. Domenico Berardi (pen.), 17. Antonio Floro Flores - 34. Alessandro Diamanti (pen.)

První výhru v sezoně konečně zaznamenali fotbalisté Sassuola. V souboji dvou nejhorších týmů porazili Boloňu 2:1 a odlepili se od úplného dna, kam naopak spadla Boloňa. Otazkou zůstává, zda u kormidla hostů setrvá trenér Pioli.

Boloňa vstoupila do utkání tím nejhorším možným způsobem. Po necelé čtvrthodině hry fauloval ve vápně Mantovani a sudí s penaltou neváhal. Domenico Berardi nekompromisní ranou do protipohybu penaltu proměnil a Sassuolo vedlo 1:0. Nováček byl navíc při chuti, o chvíli později minul těsně Laribi. V 17. minutě už to bylo 2:0. Antonio Floro Flores naprosto neobsazen a nehlídán měl spoustu času rozmyslet se, kam vystřelit a tak také učinil. Přesnou ranou zvýšil a Boloňa byla zralá na ručník.

Pioliho svěřenci ale dostali možnost vrátit se zpět do zápasu. Natali byl ve vápně stažen a sudí tentokrát odpískal penaltu i na opačné straně barikády. Alessandro Diamanti penaltu proměnil a bylo to 2:1. Boloňa mohla ještě do šaten vyrovnat, jenomže nebezpečná hlavička Nataliho skončila vedle.

Dalo by se říci, že to nejpodstatnější se událo už v prvním poločase. Druhé dějství toho příliš nenabídlo. Snad jen dvacet minut před koncem zazdil solidní šanci Diamanti, s velkým štěstím ho zablokoval Antei. Hosté ale vyrovnat nedokázali a Sassuolo tak mohlo slavit premiérové vítězství v nejvyšší soutěži. Boloňa zůstává stále bez výhry, navíc je poslední.

Více informací k zápasu

AS Livorno - UC Sampdoria 1:2

20.10.2013 15:00

Góly: 90+2. Luca Siligardi - 19. Éder (pen.), 90+6. Nicola Pozzi (pen.)

Sampdoria konečně zabrala, vyhrála a odneslo to Livorno. Na Armando Picchi byl k vidění doslova infarktový závěr!

Podobně jako utkání mezi Fiorentinou a Juventusem, i toto střetnutí zpočátku diváky příliš nebavilo. V sedmnácté minutě fauloval Duncan De Silvestriho a nařízenou penaltu proměnil Éder - dobrý začátek pro Sampdorii. Livorno zahrozilo pořádně až po půlhodině hry a gólman Da Costa se musel hned několikrát výrazně činit. Poprvé musel vyrážet pumelenici Greca a ve druhém případě vychytat pronikajícího Emegharu.

Ve druhém poločase měla Sampdoria možnost zvýšit, ovšem Éderovi střela nesedla. Čas plynul až k 90. minutě a Blucerchiati stále vedli rozdílem branky. Livorno si ale vypracovalo solidní tlak a Doria se musela hodně bránit. Livorno nakonec obranu hostí zaslouženě prolomilo. Siligardiho rána byla tečována a skončila za zády Da Costy - 1:1. Remízou ale zápas neskončil. Livorno mohlo vzápětí přidat druhý gól, ale Da Costa tentokrát Siligardiho vychytal. To běžela čtvrtá minuta nastavení! Co se nepovedlo Livornu, se nakonec podařilo janovskému celku.

V šesté minutě nastavení skončila Pozziho penalta v livornské síti a Doria mohla slavit vítězství. Opravdu dramatický závěr a velká smůla pro Livorno.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Parma FC 3:2

20.10.2013 15:00

Góly: 9. Fabrizio Cacciatore, 61. Jorginho (pen.), 88. Jorginho (pen.) - 19. Marco Parolo, 25. Antonio Cassano

Utkání domácího Hellasu Verona s Parmou orámovalo pět branek, dvě z nich dokonce padly ze značky pokutového kopu. Ducali sice vedli, ale především díky dvěma úspěšně proměněným trestným kopům záložníka Jorginha si nakonec z Verony neodvážejí ani bod.

Před zraky sudího Maurizia Marianiho se domácí od úvodu drali do zakončení, o první náznak šance se postaral mladík Iturbe, který zatím sklízí chválu ze všech stran. Přímý volný kop kmenového hráče Porta se ale mezi tři tyče nakonec nevešel. Hellas patří mezi příjemnější překvapení dosavadního průběhu ligové sezony, Ducali se naopak trápí. Jejich zmar pokračoval také ve Veroně, protože domácí tým byl od začátku rozhodně aktivnější. Jeho snaha se na skóre projevila už v deváté minutě, když se po Juanitově centru do zakončení dostal volnější Fabrizio Cacciatore a přesně umístěnou střelou poslal Hellas do vedení.

V bráně Parmy se poslední dobou i díky zranění konkurentů usadil Slovák Pavol Bajza, který již v minulém utkání předvedl několik dobrých zákroků. Další si připsal dnes odpoledne proti akci Luky Toniho, jehož střela se jevila jako dosti nebezpečná. Parmě se podařilo nadechnout se a získat míč pod svou kontrolu. Z toho vyplynula zajímavá akce, na jejímž konci stál Marco Parolo. Hostující záložník si připravil míč a zpoza šestnáctky technickým pokusem nedal domácímu brankáři Rafaelovi příliš mnoho šancí - 1:1.

Jako by byli pokropeni živou vodou, vrhli se svěřenci trenéra Roberta Donadoniho do útoku. Brankář Rafael musel předvést parádní zákrok, aby zneškodnil střelu Antonia Cassana, který pro dnešní duel vytvořil ofenzivní dvojici s Amaurim. Hellas kontroval dvěma ránami Cacciatoreho, s oběma si ale Bajza výtečně poradil. To se ukázalo jako velmi důležité, protože jen o pár minut později se hosté mohli radovat z vedení! Vývoj utkání otočil ve prospěch svého celku již zmiňovaný Cassano. Bývalému útočníkovi Interu Milán nebo Realu Madrid přihrával Marco Parolo a Cassano přesně zamířil.

Navýšit skóre ještě v rámci první půle mohl kapitán Lucarelli, ale jeho ránu zastavilo břevno! Do druhého poločasu vstoupili aktivněji hráči trenéra Mandorliniho, Luca Toni dokonce skóroval. Stál ale v ofsajdovém postavení, takže jeho radost byla předčasná. Luca Toni byl nadále klíčovou postavou domácí ofenzívy, což prokázal také po hodině hry. Průnik vysokého Itala zastavil Ital o něco menší, Cassani soupeře fauloval a sudí Mariani nařídil pokutový kop. Šance na srovnání se chopil mladíček Jorginho a nezklamal - 2:2.

Střídající Acquah na Rafaela nevyzrál, ten předvedl skvělý zákrok. Ke konci utkání se mnoho šancí neurodilo, v poslední desetiminutovce jsme se ale přesto gólu dočkali. Nejprve se hlavou neprosadil Toni, dvě minuty po něm byl v pokutovém území faulován Jorginho. Brazilský mladík se nezalekl ani druhého duelu s Pavolem Bajzou a přesnou střelou rozhodl o třech bodech pro Hellas.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Chievo Verona 2:1

20.10.2013 15:00

Góly: 22. Alberto Gilardino, 51. Alberto Gilardino - 48. Simone Bentivoglio

Grifové mají po delší odmlce důvod jásat, protože dnes na domácím hřišti porazili Chievo Verona. Hosté sice po poločasové pauze srovnali, ale na tři body nakonec nedosáhli. Fanoušci Janova mohou děkovat především Albertovi Gilardinovi, který skóroval dvakrát.

Stadion Luigiho Ferrarise může po delší době slavit tři body. Prozatím patnáctý Janov se odpoutal od ligového dna, na které naopak seslal poražené Mussi Volanti. I Verona se sice dočkala branky, ale konečné slovo měl Alberto Gilardino, jenž se mohl radovat dvakrát. Přitom se nejednalo o bůhvíjak atraktivní utkání a šancí bylo pomálu. Na vině je především množství individuálních chyb a takticky svázaný výkon. Nepřesné byly také projektily zaměstnávající tu Perina, tu Puggioniho.

Po dvaceti minutách šance Chieva na bodový zisk trochu poklesly, když se k centru z levé strany dostal pramálo obsazený Alberto Gilardino. Italský útočník si vzpomněl na své slavné dny a poslal Janov do vedení!

Po půlhodině hry se Janovu zranil Mario Alberto Santana, kterého nahradil mladík Adrian Stoian. Ten prostředí Chieva velmi dobře zná - v Janově působí na ročním hostování právě z veronského celku. Chievo hodně spoléhalo na útočné instinkty nadějného střelce Alberta Paloschiho, ale s tím domácí obránci asi počítali. Bránění dvougenerační ofenzivní vozby spolu s Pellissierem jim mnoho vrásek nepřidělalo.

Plamenný proslov trenéra Giuseppeho Sannina notně povzbudil hostující hráče k aktivitě, která se brzy projevila - po skvěle načasované přihrávce do vápna se prosadil záložník Simone Bentivoglio a v Janově se začínalo "od nuly." Ne nadlouho, protože o tři minuty později si Janov vzal své vedení zpět. A to velmi kuriózním způsobem - po centru z rohového kopu se k ráně dostal Biondini, napálil pouze brankáře Puggioniho. Ten ale míč vyrazil přímo do obličeje Alberta Gilardina a střelec první branky se tak mohl radovat i z branky druhé.

Nastávající skóre jako by oběma týmům vyhovovalo, protože dalších převratných akcí jsme se již nedočkali. Tlak Chieva nebyl demonstrován žádnou gólovou šancí, naopak na rozdíl dvou branek mohl zvýšit Francesco Lodi. Bývalý tahoun Catanie se postavil k přímému volnému kopu a nastřelil jej do břevna! Radost domácích ale zkalena nebyla, tři body znamenají posun v tabulce.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Juventus FC 4:2

20.10.2013 15:00

Góly: 66. Giuseppe Rossi (pen.), 76. Giuseppe Rossi, 78. Joaquín, 81. Giuseppe Rossi - 37. Carlos Tévez (pen.), 40. Paul Pogba

Neuvěřitelný zápas se odehrál na Artemio Franchi, kde diváci viděli šest branek. Fiorentina hostila Juventus a po prvním poločase prohrávala o dva góly. Jenomže ve druhém poločase předvedli Montellovi svěřenci heroický výkon a čtyřmi brankami skóre otočili.

Co se týče odpolední várky zápasů, byl ten mezi Violou a Starou dámou divácky nejatraktivnější a nakonec nezklamal. Utkání sice mělo pomalejší rozjezd, neboť oba celky hrály opatrně, ale taktická bitva bez šancí trvala jen do první branky. Poprvé se na Artemio Franchi měnilo skóre ve 37. minutě, kdy se ve vápně skácel po kontaktu s Rodriguézem Tévez a sudí nařídil pokutový kop. Sám postižený Argentinec se postavil k penaltovému puntíku a střelou do černého zajistil Juventusu vedení - 0:1.

O tři minuty později bylo s Fiorentinou ještě hůře. Domácí obrana hrubě zachybovala a Paul Pogba měl snadnou úlohu - 0:2. Juventus vyhrál první půli a šlágr kola měl fantasticky rozehrán.

Navíc také začátek druhého poločasu patřil Staré dámě a kdyby by se jí podařilo vstřelit třetí branku, nejspíše by bylo po zápase. Jenomže kdyby je kdyby. Marchisio obloučkem Neta nepřekonal, stejně jako na něj nedokázal vyzrát z volného přímého kopu Andrea Pirlo.

A tak přišla 65. minuta a další penalta, tentokrát na straně domácích. Asamoah fauloval Fernandeze a nařízenou penaltu proměnil Giuseppe Rossi - 2:1. Viola rázem ožila a od 76. minuty během čtyř minuty uštědřila fanouškům Juventusu pořádný šok. Rossiho povedená rána skončila za Buffonem, stejně jako povedený obstřel Joaquina. Fiorentina otočila skóre a navrch přidala ještě jednu branku na 4:2. Cuadrado parádně prostrčil míč na Rossiho a šikovný útočník vstřelil svojí třetí branku.

Juventus se z tohoto náporu nevzpamatoval a po dlouhé době ztratil takto skvěle rozehrané utkání. Stará dáma se ale musí dát honem rychle do pořádku, neboť v týdnu sehraje důležité utkání s Realem Madrid.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - SS Lazio 2:1

20.10.2013 12:30

Góly: 42. Luca Cigarini, 84. Germán Denis - 53. Brayan Perea

Dlouhé tři roky půstu byly ukončeny, domácí Atalanta dokázala v raně odpoledním zápase vstřelit Laziu Řím dvě branky a získává tři body! Za Biancocelesti po změně stran srovnával talent Brayan Perea premiérovou brankou v dresu Římanů, ani ta ale na bodový zisk nestačila.

Favorizované Lazio před náročným týdnem ztrácí, trochu překvapivě jej překonala domácí Atalanta. Tým trenéra Vladimira Petkoviće bude muset o evropské poháry bojovat příští týden, Bergamaschi naopak pokračují ve velmi dobrých výkonech a nadále stoupají tabulkou.

Zkušený útočník Sergio Floccari se vrátil na známá místa, v dresu Atalanty působil řadu let. Domácí fanoušci na to nezapomněli a snad každý dotyk hráče Lazia s balonem provázel pískot. Právě Floccari se mohl jako první zasadit o změnu skóre, ale nezpracoval dlouhý nákop brankáře Federica Marchettiho. Andrea Consligli v bráně celku z Bergama se rozhodně nenudil, jeho pozornost si vyžádala také střela Senada Luliće. Pokud snad ze třiceti metrů ve vzduchu nejprve mírně zaplaval, následně ale zamířila nad bránu. Podobnou ranou se na druhé straně prezentoval domácí kapitán Gianpaolo Bellini, i s jeho pokusem si Marchetti poradil.

Po dalších pěti minutách vybojoval na polovině Atalanty míč záložník Lucas Biglia, nová posila Lazia však namířila svoji ránu jen do připraveného brankáře Consigliho. Na útok nezapomněli ani domácí hráči, neboť velkou šanci spálil ofenzivní klenot Giacomo Bonaventura. Mladý záložník Orobici se dobře zorientoval ve vápně soupeře a nechal svou střelou vyniknout brankáře Marchettiho! Obrana Lazia se dostala pod tlak, o čemž svědčí například akce Maximiliana Moraleze. Jeho zakončení zaznamenal Marchetti pozdě, na místě svého brankáře však včas zakročil Luis Pedro Cavanda a míč vykopl z brankové čáry!

Ani varovné signály však Laziu nestačily, takže musel přijít trest. Těsně před odchodem do šaten napřáhl z větší vzdálenosti Luca Cigarini a přesnou ranou překonal pozdě zasahujícího Marchettiho - 1:0 pro domácí.

I ve druhé půli se snažili hráči Atalanty tvořit hru, za zmínku stojí pokus Raimondiho, který se jen těsně nevešel mezi tři tyče. Paradoxně se však prosadili hosté. Novou krev do žil jim vliv mladíček Perea, který přesměroval centr Senada Luliće do brány a oslavil svou premiérovou soutěžní branku v dresu římského Lazia!

Tempo hry ale po vstřelení druhé branky opadlo a plynulé utkání začalo být narušováno nepřesnostmi na obou stranách. Do zajímavého zakončení se dostával také brazilský záložník Hernanes, jenž těžil ze spolupráce s Candrevou. Hernanesova rána byla ale zablokována pozornou obranou Atalanty. Orobici se stáhli do defenzivy a nechali Lazio hrát. Římané sice získávali procenta v držení míče na svou stranu celkem jednoduše, ale jejich tlak se neprojevoval žádnými přesnými akcemi. Takže opět udeřili domácí. V závěru zápasu si vzal míč pod patronát Cigarini, skvěle načasoval přihrávku na nabíhajícího Germána Denise a zkušený argentinský útočník se ocitl sám před Marchettim. Hvězda domácího týmu zachovala klidnou hlavu a poslala svůj tým do vedení! Poslední minuty drželo Lazio míč na kopačkách, na druhý zásah ale již odpověď nenalezlo.

Více informací k zápasu

AC Milán - Udinese Calcio 1:0

19.10.2013 20:45

Góly: 22. Valter Birsa

AC Milán udolalo jedinou brankou Valtera Birsy Udinese 1:0 a po reprezentační pauze vstoupilo do ligy vítězně. Allegriho svěřencům se navíc podařila generálka na utkání Ligy mistrů proti Barceloně.

Milánští před tímto utkáním postrádali několik svých klíčových hráčů, velkým překvapením bylo nasazení brankáře Gabriela, který dostal šanci před tradiční dvojkou Ameliou.

Na San Siru se rozhodně nehrál bůhví jaký fotbal. Oba celky si vedly spíše opatrně, o něco lépe byl na tom Milán, který častěji držel míč na svých kopačkách. Ve 23. minutě navíc zafungovala spolupráce Robinha s Birsou a AC vedlo 1:0. Udine nebylo směrem dopředu příliš nebezpečné, nutno ale podotknout, že ani AC od vstřelené branky příliš nehrozilo. Po nemasném neslaném prvním poločase přišla na řadu druhá půle.

Vůbec největší šanci Udinese ve druhém poločase měl na svědomí Antonio Di Natale. Zkušený útočník nádherným přímým kopem orazítkoval břevno! Byl to krásný fotbalový moment. Udine si další podobnou šanci vytvořit už nedokázali. Milán kontroloval hru a nejtěsnější vedení nakonec udržel až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Calcio Catania 2:1

19.10.2013 18:00

Góly: 26. Víctor Ibarbo, 84. Mauricio Pinilla - 5. Gonzalo Bergessio

Cagliari se po dlouhém azylu v Trieste konečně vrátilo na vlastní stánek, Sant'Elia se navíc dočkalo úspěšné premiéry. Catania sice v úvodu zápasu dominovala a po zásluze se ujala vedení, ale vše z jejího pohledu zhatila červená karta pro Legrottaglieho. Cagliari díky brankám Ibarba a Pinilly nakonec slaví tři body.

Cagliari protivníka nešetřilo a hned na úvod zápasu se tlačilo do zakončení. Jeho snaha ale jako by přicházela vniveč, protože po první dobře vypadající šanci se mohli radovat hosté. Právě Sloni se po rohovém kopu ujali zásluhou Gonzala Bergessia vedení, protože argentinský útočník si naběhl na centrovaný míč a přesnou hlavičkou nedal brankáři Agazzimu sebemenší šanci na zákrok - 1:0.

Od té doby hledalo Cagliari vhodnou odpověď, aktivita sebevědomě hrajících hostí jej ale zaskočila. Catania naopak sama vyrážela do nebezpečných protiútoků, v jednom z nich se po patnácti minutách objevil nabíhající Pablo Barrientos. Rychlá kombinační hra ale k další brance nevedla, protože Michael Agazzi se tentokrát již překonat nenechal.

Ranou z větší vzdálenosti se pokoušel prosadit záložník Conti, ale náhradní brankář Frison se překonat nenechal a míč vyrazil na rohový kop. Větší aktivita přinesla Cagliari odměnu o pár minut později, když se ve vápně Gli Elefanti dostal k míči Victor Ibarbo, obtočil se kolem marně stínujícího obránce a prudkou ranou srovnal krok!

Ani Catania však nehodlala snížit dosavadní tempo hry a přidala. Výsledkem byla například táhlá rána Pabla Barrientose, která se stočila kolem pravé tyče. Svého spoluhráče mohl napodobit Izco, ale v oblasti penaltového puntíku nezamířil přesně a míč poslal nad bránu! Velká komplikace v honbě za třemi body se z hlediska Catanie udála pět minut před poločasovou pauzou. Pronikajícího Victora Ibarba totiž zkušený obránce Nicola Legrottaglie fauloval a sudí Giacomelli vytáhl červenou kartu. Co víc, ukázal na značku pokutového kopu a Cagliari mohlo otočit vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Victor Ibarbo ale druhou branku nepřidal, protože zvolil špatné zakončení a brankář Frison si poradil nejen s jeho střelou, ale také z další dorážkou! Právě schopnosti mladého brankáře pomohly Catanii v nejvyšší nouzi a udržely ji ve hře. Domácí hráče tedy čekala poměrně dlouhá přesilovka. Brankář Frison předvídal těžké chvíle a měl pravdu - tlak Cagliari byl místy neúnosný. Žádná ze střel se však neujala a hosté si s vypětím všech sil dokázali poradit i s nájezdy dvojice Sau - Ibarbo.

Technický pokus veterána Daniela Contiho Alberto Frison skvěle zlikvidoval, do míče se opřel také střídající Mauricio Pinilla. Ani on ale nedokázal přesně zamířit. Nevyšlo mu to ani napodruhé, když z výhodné pozice dokonce napálil míč vysoko nad bránu. Do třetice všeho dobré (alespoň pro Cagliari) se ale zkušený útočník již radovat mohl a stal se hrdinou zápasu. Tlak Isolani hosté nevydrželi a pět minut před koncem zápasu se Pinilla s pomocí nastřelené tyče z dorážky už prosadil. Šťastný výběr trenéra Diega Lópeze nakonec přinesl Cagliari tři body a oslavil tak návrat "domů"...

Více informací k zápasu

AS Řím - SSC Neapol 2:0

18.10.2013 20:45

Góly: 45+3. Miralem Pjanić, 71. Miralem Pjanić (pen.)

Spanilá jízda římského AS pokračuje další výhrou, Vlci dnes potvrdili dobrou formu a porazili Neapol. Partenopei byli po většinu zápasu Římu více než zdatným soupeřem, mohou ale litovat neproměněných šancí a také nasazení Paola Cannavara. Zkušený stoper se do historie utkání zapsal spíše nelichotivě...

Úvodní sestavy slibovaly napínavé utkání se zaměřením na ofenzivní složku. Neapolské plány možná trochu zpomalilo nenasazení Gonzala Higuaina, před klíčovými duely v Lize mistrů ale nechtěl trenér Benítez svého chráněnce přetěžovat. Na hřiště se nedostal Juan Camilo Zúňiga, jenž je také zraněn. Základní jedenáctka domácího výběru se obešla bez větších vynucených změn, mimo hru zůstal pouze distancovaný Federico Balzaretti. Místo něj ukázal trenér Rudi Garcia na mladičkého Brazilce Doda.

Utkání pravdy pro oba týmy začalo a aktivnějším týmem v něm zpočátku byli domácí hráči. Jejich kombinační hra ale nepředstavovala pro pohyblivé a soustředěně bránící šiky Partenopei větší problémy, naopak se hosté snažili diagonálami na trojici José Callejón - Lorenzo Insigne - Goran Pandev sami rozhodnout. Ani Římané se ale nezapomínali poctivě vracet a dobře vystupující stoperská dvojice v podání Mehdiho Benatii a Leandra Castána včas zastavovala ataky Azzurri.

Před zraky Diega Maradony, který nakonec přijal pozvání AS Řím, se do pokutového území jeho milované Neapoli řítil Gervinho, znovuzrozený střelec Arsenalu Londýn ale tentokrát míč napálil mimo tři tyče. Prvním potrestaným hráčem utkání byl bývalý laziale Goran Pandev, který i přes emotivní náboj obdržel napomenutí až po pětadvaceti minutách. Na jeho obranu nutno dodat, že Makedoncův faul na Miralema Pjaniće nebyl právě průkazný. Tím naopak bylo zranění kapitána Tottiho - římská legenda musela kvůli potížím se stehenním svalem střídat. Bolestivá grimasa v obličeji zkušeného útočníka tvořila čáru přes rozpočet v plánech trenéra Garcii, který svého kapitána nahradil Marcem Borriellem.

I díky jeho absenci začala Neapol sbírat cenné vteřiny s míčem u nohy a těžit z toho mohl kdo jiný, než bývalý hráč Lazia. Goran Pandev si skvěle naběhl na přihrávku, vyhnul se ofsajdovému postavení a prostřelil i brankáře Morgana De Sanctise. Jeho zákrok sice míč v cestě do sítě pozdržel, ale byl to až obětavý zákrok druhého kapitána De Rossiho, který míč odklidil!

Giallorossi bez svého tvůrce hry jako by nevěděli, jak přesně postupovat. Zato Partenopei se neustále tlačili před bránu a - vědomi si své převahy - chtěli skórovat. To se jim krátce před poločasem málem povedlo, když Pandev nesobecky našel Lorenza Insigneho, ten prolétl kolem Maicona, ustál jeho kontakt, a z úhlu nastřelil tyč!

Bez střídání se neobešla ani druhá strana tábora, zranil se totiž v této sezoně skvěle hrající Miguel Britos. Stopera Neapole nahradil zkušený Paolo Cannavaro, který ale nezažil šťastné chvíle. Minutu před koncem první půle totiž fauloval pronikajícího Gervinha a sudí Orsato nařídil přímý volný kop. V době Tottiho nepřítomnosti se jeho exekuce ujal technik Miralem Pjanić a míč zakroutil za Reinova záda! AS se dostalo těsně před odchodem do vedení a skvělý týden reprezentanta Bosny a Hercegoviny pokračoval.

Rafael Benítez toužil po prvním místu tabulky, ale jeho hráči k němu před začátkem první půle měli dál než soupeř. Ani Marek Hamšík s Lorenzem Insignem své projektily nenamířili mezi tři tyče. Neuplynula ani hodina hry, když musel do kabin zamířit další zraněný hráč. Tentokrát se jednalo o Gervinha, kterého zřejmě trápily stejné potíže jako Tottiho. Právě slovenský záložník se po hodině hry ozval, když jeho rána zpoza velkého vápna orazítkovala spojnici břevna a tyče.

Tlak Partenopei narůstal, obrana AS musela často s vypětím sil řešit útočné nápady soupeře. Deset minut poté se na hřišti objevil také Gonzalo Higuain, který vystřídal unaveného Pandeva. Jen o pár minut později sudí podruhé hlasitě promluvil do zápasu - kontakt v pokutovém území mezi Cannavarem a Borriellem posoudil arbitr Orsato jako faul a nabízenou šanci proměnil Miralem Pjanić - 2:0.

Hřiště opouštěly skupiny hostujících fanoušků, mezi nimi i Diego Maradona. Třetí branku chtěl přidat Kevin Strootman, ale jeho tvrdá rána mířila těsně nad bránu. Benítez ještě burcoval své hráče, ale i on věděl, že Řím si své osmé vítězství pohlídá. Giallorossi se tak po páteční výhře osamostatňují na čele ligové tabulky a získávají pětibodový náskok na své pronásledovatele.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím880022:124
2.SSC Neapol861118:619
3.Juventus FC861116:1019
4.Hellas Verona851216:1216
5.Inter Milán843119:915
6.ACF Fiorentina843117:1015
7.Atalanta Bergamo840411:1112
8.AC Milán832314:1311
9.SS Lazio832312:1211
10.Turín FC824213:1310
11.Udinese Calcio83149:910
12.Cagliari Calcio824210:1210
13.Parma FC823313:159
14.AS Livorno82249:128
15.Janov CFC82248:128
16.UC Sampdoria81348:146
17.Calcio Catania81256:135
18.US Sassuolo81257:225
19.Chievo Verona81166:154
20.Bologna FC80359:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele