Serie A - souhrn 4. kola

20.09.2011, 22:42, aktualizováno 22.09.2011, 22:39
Komentáře a souhrny
AS znovu neuspělo, remizovalo se Sienou. Juventus dnes nedokázal navázat na první dvě letošní výhry, s Bolognou jen remizoval a odmítl se posunout do čela tabulky. Této příležitosti naopak využil Janov, jenž si hladce poradil s Catanií a s Udinese, které veze bod z Milána, vede Serii A. Snadné vítězství získala i Fiorentina, v Ceseně uspělo Lazio a další body má Atalanta.

AS Řím - AC Siena 1:1

22.09.2011 20:45

Góly: 25. Daniel Osvaldo - 88. Roberto Vitiello

Ani tentokrát to Římu nevyšlo. Série špatných výsledků pod trenérem Luisem Enriquem pokračuje. Giallorossi sice vedli do 88. minuty brankou Osvalda, jenže pak udeřil Vittello a remíza 1:1 byla na světě.

AS přitom začalo dost aktivně. Vypracovalo si několik standardních situacích a celkově drželo míč častěji na svých kopačkách. Obrana Sieny se úspěšně bránila a co se týče ofenzívy, tak zejména Calaio byl z rychlých protiútoků hodně nebezpečný. Velkou šanci měl i Brienza, po jehož hlavičce musel zasahovat Lobont. Každopádně první vstřelili branku domácí, Borriello uvnitř vápna převzal přihrávku a stříleným pasem našel před prázdnou brankou neobsazeného Osvalda - 1:0 pro AS Řím. Ve zbytku prvního poločasu se nic dalšího podstatného neudálo.

Rovněž druhý poločas začali Římané aktivněji, Osvaldo s Krkičem svojí akci do zdárného konce nedotáhli a proti Brkičovi neuspěl ani z přímého kopu kapitán Francesco Totti. Siena poté, co přežila další nápor Říma, zkonsolidovala své síly a začala nepříjemně dorážet. Především v 69. minutě měl obrovskou šanci na vyrovnání Gonzalez a nebýt obranného zákroku Kjaera, byl by výsledek nerozhodný. Pět minut před koncem zápasu přišel dost možná nejklíčovější okamžik celého zápasu. Římané totiž měli na kopačce pojistku, přesněji střídající Borini. Osvaldo mu parádně namazal, ale Borini nedokázal trefit branku.

Giallorossi nakonec za tuto zahozenou šanci pikali, dvě minuty před koncem zápasu totiž zmrazil Olympijský stadion Roberto Vittello. Brienza zpoza vápna orazítkoval tyč a míč, který se odrazil, dorazil za záda Bogdana Lobonta Vittello - 1:1. Přesto mohl AS Řím ještě vyhrát, v nastavení zasáhl Cicinhův přímák Osvaldo, ovšem mezi tři tyče nezamířil. Řím se nakonec rozešel se Sienou smírně 1:1.

Více informací k zápasu

AC Cesena - SS Lazio 1:2

21.09.2011 20:45

Góly: 14. Adrian Mutu - 48. Hernanes (pen.), 54. Miroslav Klose

Přetěžký zápas mají za sebou hráči Ceseny a Lazia Řím. Domácí vedli po trefě Rumuna Mutua, avšak Biancocelesti ve druhém dějství výsledek otočili. Vítěznou branku má na svědomí německý kanonýr s polskými kořeny Miroslav Klose.

Trenér Lazia Edy Reja si nemohl přát horší vstup do zápasu. Už ve 14. minutě totiž jeho tým inkasoval. Mutu si zpracoval pas za obranu v podání Colucciho a nekompromisně zavěsil - 1:0 pro Cesenu. Lazio na nic nečekalo a přidalo plyn. Klose v první šanci proti Ravagliovi neuspěl, avšak později si vše vynahradil. Ještě, než se tak stalo, měl solidní příležitost jeho kolega z útočných řad Djibril Cissé, Ravaglia však zasáhl.

Další změna skóre se udála až po změně stran. Rossi fauloval Diakitého a Lazio mělo možnost zahrávat pokutový kop. Brazilec Hernanes se ho ujal s gracií a střelou pod Ravagliu vyrovnal na 1:1. Pro brankáře Ceseny Ravagliu to byl hodně vytížený zápas, v dalším zajímavém momentu musel likvidovat velmi dobrou hlavičku Cissého.

Nicméně Lazio se nakonec dočkalo obratu. Miroslav Klose se vřítil do pokutového území, kde ho početná převaha domácích hráčů nedokázala zastavit, a prostřelil Ravagliu. Klose jen potvrdil, že stále patří mezi světovou špičku kanonýrů - 1:2 pro Lazio. Domácí se ještě snažili vyrovnat, koneckonců čas na to měli, ale Mutu si ve dvojité šance nevedl tak dobře jako v případě prvního gólu. Lazio v Ceseně prohrávalo, nakonec však bere tři body.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - SSC Neapol 1:0

21.09.2011 20:45

Góly: 71. Davide Moscardelli

Poměrně dost překvapivý výsledek se udál ve Veroně, domácí Chievo tu totiž udolalo Neapol po jediné brance Moscardelliho! Neapol tak nenavázala na vítězství proti Milánu, nicméně stále se pohybuje vysoko a na první místo ztrácí jediný bod.

Neapol, ač hraje velmi ofenzivně, toho v prvním poločase moc nepředvedla. Nutno však podotknout, že ani hosté nebyli směrem dopředu nijak nebezpeční. Hrálo se převážně ve středu hřiště a šancí bylo po skromnu. Výjimku snad tvořil pokus Hetemaje, který beztak De Sanctis zlikvidoval. Šancí nakonec začalo přibývat, ale diváci na stadionu Bentegodi si na ně museli počkat do druhého poločasu.

A hned tu první měl Cruzado, stačilo jen málo, aby trefil prostor mezi třemi tyčemi. O pár minut později už musel De Sanctis zasahovat, to když vyrukoval se střeleckým pokusem Moscardelli. Je to neuvěřitelné, ale Neapol měla první větší šanci zápasu až v 70. minutě, po Cavaniho přihrávce orazítkoval břevno Mascara! Chievo mělo štěstí a využilo toho dokonale. Hned za čtyři minuty totiž rozjásal domácí tifosi Moscardelli, avšak lví podíl na brance měl neaposlký debutant Fideleff, který chyboval. Moscardelli mu vlastně stačilo trefit jen prázdnou branku a to se také stalo - 1:0 pro Chievo.

Pro Neapol to byl velký šok, ze kterého už se nedokázala vzpamatovat. V závěru ještě mohl pojistit výsledek Fernandez, mimochodem daší debutant, ovšem jeho ránu De Sanctis s pomocí břevna zneškodnil. Každopádně Chievo výsledek udrželo a má velmi ceněnné tři body.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Parma FC 3:0

21.09.2011 20:45

Góly: 46. Stevan Jovetić, 61. Alessio Cerci, 81. Stevan Jovetić

Fiorentina se vzpamatovala ze ztráty hvězdného útočníka Alberta Gilardina lépe než Parma. Ta se bez Giovinca neobešla a prohrává rozdílem třídy.

Dlouho zraněný Černohorec Stevan Jovetič prokázal svou horkou krev a řádil, skóroval dvakrát a měl velkou zásluhu na výhře 'Fialek'. Jeden gól obstaral Alessio Cerci a dokonal tak dílo zkázy ve fialovém podání.

Parma, která šla do utkání morálně posílená po vítězství nad Chievem v poměru 2:1 pro bránu Artura Boruce neznamenala vážnou hrozbu. Domácí hráči mohli jít do vedení už na začátku utkání, kdy brankář Antonio Mirante zasahoval po Cerciho střele. Brankáře prověřil nebezpečně vyhlížející střelou také Riccardo Montolivo, ale mezi tyčemi opět vládl hostující brankář.

Druhý poločas začal aktivní hrou domácího týmu, která rezultovala ve vedení. Minutu po zahájení hry se do vápna dostal Stevan Jovetič, zkrotil centr Behramiho a střelou do pravého rohu brány překonal Miranteho. Fiorentina tak byla odměněna za svůj výkon a pokračovala v nastoleném trendu.

Také Parma nechtěla složit zbraně, Zé Eduardo chtěl s nepříznivým stavem něco udělat, ale pálil slepými. Také mladý Jonathan Biabiany se nechtěl nechat zahanbit a hlavičkoval těsně nad. To ale bylo vše.

Spolupráce Vargas - Cerci fungovala a druhý jmenovaný se hlavou prosadil přes bezmocného Miranteho. Centry do vápna dnes jednoduše nacházely určené adresáty a důkazem byl třetí hřebíček do parmské rakve. Houssine Kharja našel svým pasem Jovetiče, který dal svůj druhý gól v zápase a umlčel veškeré kritiky.

Stadion Artemia Franchiho tak viděl svižné utkání domácích s nevyzpytatelným soupeřem a velký návrat ztracené formy Stevana Jovetiče. Kam až florentský tým tento mladík dotáhne?

Více informací k zápasu

Janov CFC - Calcio Catania 3:0

21.09.2011 20:45

Góly: 29. Rodrigo Palacio, 34. Rodrigo Palacio, 79. Kévin Constant

Janovští Grifové potvrdili dobrou formu z úvodu sezony a připisují si další vítězství. Dnes především díky Palaciovi přejeli na vlastní půdě Catanii a spolu s Udinese vedou tabulku. Na všech třech gólech se podílel právě argentinský útočník, jenž dnes nastoupil s kapitánskou páskou. Dva dal, na třetí přihrál.

Pro Catanii to jsou první góly, které letos inkasovala. V úvodních dvou duelech vždy udržela čisté konto. Dnes mohla inkasovat hned v úvodu, kdyby Dainelli usměrnil Velosův centr přesněji, anebo Palacia nevychytal Andujar.

S dobrým zákrokem se musel vytasit rovněž Sebastien Frey, vlastně hned se dvěma. Nejprve si počíhal na Maxiho Lopeze, aby následně zneškodnil i dorážku Bergessia. Po půlhodině hry už Rossazzurri kapitulovali. Andujar sice sebevědomě vyběhl proti Palaciovi, jenže si zákrok zcela špatně načasoval a domácí kapitán pak už jen střílel do prázdné brány.

Druhý gól přišel hned vzápětí, o čtyři minuty později, po další chybě obrany hostů. Jorquera vyslal na bránu Caracciola, který obešel Andujara a mířil svým pokusem do brány. Míč sice ještě stihl před čárou zastavit Spolli, odkopnout ho už ovšem nedokázal, a tak si připsal asistenci pro další Palaciův gól. Snadnější góly si snad ani nemohla janovská hvězda přát.

Ještě do poločasu mohl Palacio završit hattrick, v závěru prvního dějství už byl ale Andujar proti a jeho střelu výborně vykryl. Před tím mohl korigovat skóre Ledesma, ale příležitost po Capuanově centru nevyužil.

Deset minut po změně stran mohl definitivně rozhodnout o výhře Grifů Kevin Constant, ale jeho zakončení nakonec zastavilo břevno. Utkání ještě krátce po svém příchodu hodlal zdramatizovat David Suazo, ale branka na 2:1 mu nebyla pro ofsajd uznána. Janov na to okamžitě zareagoval a v 79. minutě rozhodl o své výhře. Palacio připravil lahůdkovým centrem Constantovi snadnou pozici, po jeho proměněné hlavičce zápas skončil 3:0.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Bologna FC 1:1

21.09.2011 20:45

Góly: 29. Mirko Vučinić - 52. Daniele Portanova

Juventus nedokázal překonat Bolognu, ta uhrála remízu 1:1. Remízový stav nepomáhá ani jednomu týmu, oba dva přitom mohly vstřelit vítězný gól. 'Stará dáma' tak poprvé klopýtla.

Juventus přitom nezačal špatně, na bránu Bologni se hrnul jeden útok za druhým, Miloš Krasič a Mirko Vučinič pořádně zatápěli obraně hostí. Hra 'Staré dámy' byla plynulá a živá. Už v sedmé minutě vymyslel černohorský kapitán nepříjemnou střelu, ale brankář Gillet byl na místě Bolognu zachránil.

To se mu ale nepovedlo po půl hodině hry, kdy před Vučiničem kapituloval. Geniálním pasem rozehrál přímý kop Andrea Pirlo a pro útočníka Juventusu už nebylo problémem poslat svůj tým do vedení. Další šanci měl kapitán Alessandro Del Piero, po Krasičově nahrávce ale skórovat nedokázal.

V další šanci se ocitl opět Krasič, který mohl svojí střelou zvýšit vedení 'Bianconeri', ale brankář Gillet skvělým reflexem vytěsnil míč, směřující do brány.

Řecký záložník Koné byl největší hrozbou pro obranu Juventusu, zejména Lichtsteiner měl plné nohy práce. Když už překonal obranu Juventusu, na místě byl Gigi Buffon. Velká ztráta postihla Juve před přestávkou, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen střelec Vučinič a svůj tým poslal do početní nevýhody.

Do druhého poločasu vstoupili opět hráči Juventusu aktivněji, než hosté a Krasič opět proháněl obranu Bologni. Poté ale přišel velký šok pro domácí, když po nahrávce Ramiréze skóroval Daniele Portanova a stanovil remízový stav.

Juventus to nicméně nezaskočilo, Pirlo i Chiellini mohli přidat rozdílový gól. Brankář Gillet měl ale dnes večer svůj velký den a veškeré šance s přehledem likvidoval.

I proto Juventus přišel o dva body, jeden byl nucen přenechat hostům.

Více informací k zápasu

US Lecce - Atalanta Bergamo 1:2

21.09.2011 20:45

Góly: 25. Djamel Mesbah - 3. Germán Denis (pen.), 56. Germán Denis

Je to tak trochu paradox, ale nebýt bodového odečtu, je Atalanta na prvním místě společně s Janovem a Udinese. Klub z Bergama vyhrál další zápas a v tabulce už má jeden bod, navíc je patnáctý. Obě branky Atalanty vstřelil argentinský útočník Germán Denis.

Diváci na stadionu Via del Mare nemuseli na gól čekat příliš dlouho. Už ve 2. minutě zápasu totiž došlo k penaltovému okamžiku. Mesbah fauloval ve vápně Schelotta a rozhodčí jasně ukázal na značku pokutového kopu. Germán Denis nabídnutou šancí nepohrdl a Atalanta vedla 0:1. Domácí ale mohli záhy vyrovnat, jedovatou pasquatovu levačku musel likvidovat Consigli. Lecce se podařilo vyrovnat poměrně brzy, už ve 25. minutě, na hranici ofsajdu překonal Consigliho Mesbah!

Kromě vyrovnání přišla pro Atalantu další ráda, zranil se jí brankář Consigli a do branky musel jeho náhradník Frezzolini. Ten musel výrazně zasahovat na konci poločasu, ještě předtím však Bonaventura nedokázal překonat pozorného Julia Sergia. Každopádně v 56.minutě došlo k rozhodujícímu okamžiku, po rohovém kopu hlavičkoval voleybalovým způsobem Germán Denis a bylo to 1:2 pro Atalantu.

A bylo ještě hůře, Grossmuller uviděl v rozmezí pouhé minuty dvě žluté karty a byl vyloučen! Za takového stavu už si to hosté vzít nenechali a bodový odečet byl zažehnán.

Více informací k zápasu

AC Milán - Udinese Calcio 1:1

21.09.2011 20:45

Góly: 63. Stephan El Shaarawy - 29. Antonio Di Natale

Hodně štědré jsou v úvodu italské ligy oba milánské kluby. Zatímco Inter včera nechal body v Novaře, milánští je nechali doma proti Udinese. Konečná remíza 1:1, která je pro Milán pochopitelně velkou ztrátou, je však v konečném součtu zasloužená a spravedlivá.

Prvních dvacet minut se prakticky nic nedělo, domácí zkoušeli střilet ze střední vzdálenosti, hosté zase hrozit nebezpečnými protiútoky. Až přesně po půlhodině hry vyrobil fatální chybu Abbiati a vyklouznuvší míč dostal v pohodě do sítě Antonio Di Natale - 0:1 pro Udinese. Milán tedy doma prohrával, takže ho čekala velice složitá práce. I další zajímavý okamžik patřil hostům, konkrétně pálil Armero a Abbiati vyrazil. Domácí se dostávali do šancí málo, ovšem Seedorf z přímého kopu orazítkoval tyč! V prvním poločase měl ještě na kopačce vyrovnání Nocerino respektive Abate, druhý jmenovaný střílel z druhé vlny, avšak netrefil vůbec branku.

Ani ve druhém poločase to nebyla ze strany Milána žádná sláva. Nocerino hlavičkoval z dobré pozice hodně bídně a Cassano dokázal napálit jen Handanoviče. Podobně jako v prvním dějství padla branka jako blesk z čistého nebe. Střídající Ital s egyptskými kořeny El Shaarawy trefil míč ideálně k tyči, Handanovič se ani nepohnul - 1:1. Kdo však očekával zvýšený tlak Milána, ten musel být zklamán.

Naopak v závěru mohli vyhrát hosté. Po Di Nataleho střele zazvonila tyčka! V zápase už druhá. Brankář Abbiati pak několika skvělými zákroky odčinil chybu z prvního poločasu, nicméně na tři body to tentokrát nestačilo. V 84. minutě přišel pro milánské fanoušky skvostný okamžik, na hřiště totiž vyběhl uzdravený Filippo Inzaghi, jenže ani on nedokázal změnit stav 1:1.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Cagliari Calcio 3:2

21.09.2011 20:45

Góly: 1. Eran Zahavi, 15. Nicolás Bertolo, 76. Fabrizio Miccoli - 84. Daniele Conti, 90. Radja Nainggolan

Palermská horká půda jakoby pomáhala domácím a přitahovala dramata v posledních minutách hry. Dnes sem přicestovalo vedoucí Cagliari a opět to byl souboj do posledních chvil!

Cagliari přijíždělo na Sicílii s jasným cílem - uhrát dobrý výsledek, který by tým trenéra Ficcadentiho udržel ve hře o nejvyšší příčky. Záměr byl jasný, provedení horší. Alespoň ze začátku tomu tak bylo, postupem času se Cagliari snažilo zvednout hlavu a souboj ještě pořádně zdramatizovalo.

Začátek totiž domácímu týmu vyšel ukázkově, již v první minutě se prosadil Eran Zaháví, ranou zpoza šestnáctky poslal svůj tým do vedení. Úvod jako hrom v již tak vypjatém utkání ještě napomohl atmosféře. Hosté byli nadále aktivnější, v deváté minutě nahrával Barreto Miccolimu a jeho střela byla zblokována.

Daniele Conti byl poté blízko srovnání, ale před brankářem Tzorvasem minul. Neproměněná šance ho mrzela mnohem po čtvrthodině hry, kdy se prosadil Nicolás Bertolo a domácí vedli už o dvě branky. Těsně před poločasovou přestávkou ještě minul Radja Nainggolan.

Ve druhém poločase se nejprve zranil hostující Pisano a poté se dlouho nic nedělo, hra se ustálila, oba týmy se snažili držet se taktických pokynů trenérů a nic nepředznamenávalo zběsilý konec.

Ten ale přišel a paradoxně ho spustil gól Mauricia Miccoliho z přímého kopu. Za tohoto stavu by nikdo nečekal, že Cagliari ještě zvedne hlavu. Proti byl ale Daniele Conti, který pouhých osm minut po inkasované brance vstřelil důležitý gól. Na ten navíc navázal Nainggolan, když minutu po vypršení řádné hrací doby začal drásat nervy domácím přiznivcům.

Víc ale Cagliari nestihlo a tak všechny tři body zůstávají na půdě Palerma.

Více informací k zápasu

Novara Calcio - Inter Milán 3:1

20.09.2011 20:45

Góly: 38. Riccardo Meggiorini, 86. Marco Rigoni (pen.), 90. Marco Rigoni - 89. Esteban Cambiasso

Fotbalový Davídek na hlavu poráží Goliáše, zkušeného bojovníka na všech evropských frontách! A činí tak drtivou lekcí z produktivity. Je to zázrak nebo jev, na který si pod vládou trenéra Gasperiniho budeme muset zvyknout?

Jistý člověk tvrdí, že veškeré komplimenty před slovem 'Ale' se nepočítají. Po předvedené hře a hlavně výsledku tohoto zápasu se dá říct jediné - nechci nijak snižovat nesporné kvality trenéra Interu, ale...

Fanoušci 'Nerrazzuri' prožívají napínavé chvíle. Nový trenér měl být na začátku sezony příslibem lepších časů, nového úsvitu nad majestátním stadionem Giuseppe Meazza. Po čtyřech zápasech ale na vše padá hluboký stín. Jak dlouho bude toto zatmění trvat? Tento zápas měl jasně ukázat tenkou hranici mezi úspěchem a koncem trenéra Gasperiniho.

Začátek zápasu přinesl mnohá překvapení, jedním z nich bylo v Interu oblíbené, leč málo funkční rozestavení 3-4-3. V základní sestavě se objevil ex-Říman Cristian Chivu a mladý talent Luc Castaignos. Oba měli být klíčem k zámku jménem Novara.

Otěže utkání ale zpočátku pevně sevřeli domácí hráči, kteří vlétli na soupeře beze strachu a v prvních minutách se ocitli několikrát blízko Cesarovy brány. Štěstí v kombinaci s nezkušeností zachránilo Inter od inkasované branky. Obránce Chivu vyrobil první chybu, Meggiorini ji ale využít nedokázal. Za hosty střílel Wesley Sneijder, ale Ujkaniho nevystrašil.

Novara vynikala disciplinovaností, agresivitou a odhodláním, tedy vším, co ještě nedávno představoval Inter Milán. Dnes to byl ale jiný tým. Inter poslední dobou poráží vlastní hráči, nejinak tomu bylo tentokrát, bývalý 'interista' Meggiorini po nahrávce Mazzariniho překonal bezmocného Cesara. Obrana Interu přistoupila pozdě a trest byl více než adekvátní. Vedení nováčka nebylo překvapením, za svůj výkon si gól zasloužil.

V poločasové přestávce nahradil Forlána s Castaignosem Pazzini s Obim a Inter se začal zvedat. Domácí celek ale skvěle utkání zvládal, takticky byl lepším týmem a jeho preciznost v odebírání míčů by se měla napodobovat. Právě když se Inter začal znova zapojovat do hry, přišel šok. Ranocchia ve vápně fauloval útočníka Morimota a Rigoni poslal Cesara na opačnou stranu brány. Za tohoto stavu se trenér Gasperini opět odhodlal k velkému tahu a nahradil svého nejlepšího hráče Sneijdera Maurem Záratem.

Když Holanďan opouštěl stadion, neměl daleko k slzám a symbolicky tleskal fanouškům Interu. Možná ho zamrzel fakt, že v létě nepřestoupil do Manchesteru United.

Utěšit se ho snažil Estéban Cambiasso, průběžný stav zkorigoval na 1:2 z pohledu Interu, ale pár minut před koncem mohl jen těžko přinést hostujícím fanouškům na tváře úsměv. A i kdyby se mu to povedlo, po průniku Giorgiho a gólu Rigoniho na konečných 3:1, by se i těm nejvěrnějším příznivcům chvilkový pocit štěstí z tváří lehce vytratil.

O víkendu čeká bývalého mistra Itálie Bologna, ale vzhledem ke hře a výsledku se dá jen těžko uvažovat o roli favorita. Hlavní otázkou dne tak zůstává téma odvolání trenéra Gasperiniho. Najde se trenér, který dokáže vdechnout obrovi nový život?

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Janov CFC32107:37
2.Juventus FC32106:27
3.Udinese Calcio32105:17
4.SSC Neapol32016:36
5.ACF Fiorentina32015:26
6.Città di Palermo32017:66
7.Cagliari Calcio32016:56
8.Novara Calcio31116:54
9.SS Lazio31115:54
10.Chievo Verona31114:44
11.Calcio Catania31111:34
12.US Lecce31023:43
13.Parma FC31023:83
14.AS Řím30212:32
15.AC Siena30211:22
16.AC Milán30214:62
17.Atalanta BC32105:31
18.Inter Milán30124:71
19.Bologna FC30121:51
20.AC Cesena30032:60
Bodové odečty
Atalanta BC-6za korupci

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (318)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele