Serie A - preview 37. kola

23.05.2015, 09:03, aktualizováno 25.05.2015, 08:33
Previews
Římské derby uzavře předposlední kolo italské nejvyšší soutěže a hrát se bude o hodně. Nesmiřitelní rivalové spolu bojují o druhou pozici zaručující přímý start v Lize mistrů a lépe je na tom AS, které má oproti Laziu k dobru jeden bod...
SS Lazio - AS Řím  (pondělí 18:00)
Zápas o všechno. V sázce je příliš mnoho na to, aby se z dalšího římského derby stal jen další zápas. Stručně by se dalo říct, že mužstvo, které si připíše tři body, bude hodně velkým favoritem na druhé místo a s tím spojený automatický postup do Ligy mistrů. Jedno z nejvypjatějších utkání na světě tím nabírá na váze.

Derby della Capitale, jak se římské derby nazývá, patří k nejvypjatějším zápasům na světě. Odvěcí rivalové Lazio a AS, kteří si nenechají nic líbit, se utkávají o prestiž, náklonnost fanoušků a body. V pondělí v podvečer se ale utkají ještě o něco. Cílem a snem o bou mužstev je druhé místo a s tím spojená Liga mistrů. Kdo by skončil třetí, musel by do Ligy mistrů přes předkolo, což je vždycky hodně ošemetná záležitost. O motivaci je tedy postaráno, opona se zvedá a drama může začít.

Giallorossi a Biancocelesti od sebe dělí jen jeden jediný bod. Druhé místo má zatím v moci AS a nechce se jej vzdát. Lazio je v tuto chvíli třetí, ale na záda mu už dýchá zlepšující se Neapol. To znamená, že v derby s pořadovým číslem 176 bude o co hrát. První setkání těchto dvou rivalů v letošní sezoně skončilo remízou, což je stav, který by bralo více AS, protože by se na jeho postavení nic neměnilo. Zápas, ve kterém kapitán Francesco Totti pořídil jedno z nejslavnějších "selfie" všech dob, skončil remízou. A postaral se o to z pohledu Vlků právě kapitán. Lazio se sice dostalo do dvoubrankového vedení, jenže Totti skóroval dvakrát.

Od té doby se mnohé změnilo a Lazio začalo vyhrávat. Biancocelesti se stali velmi příjemným překvapením sezony, pod trenérem Stefanem Piolim se opírají o velmi dobrou ofenzívu, pracovitou záložní řadu a pevnou obranu, které vydatně pomáhá zlepšující se brankář Federico Marchetti. Laziu se povedlo také minulé kolo Serie A, když hodilo svému rivalovi rukavici v podobě výhry nad Sampdorií Janov. Utkání rozhodla jediná branka a na svědomí ji měl obránce Santiago Juan Gentiletti, který se prosadil na začátku druhé půle.

Poté už se Pioliho tým mohl vesele chystat na další důležitou bitvu. Dostal se totiž do finále Coppa Italia a bojoval v něm o šanci na jedinou trofej v sezoně. Utkal se však s Juventusem Turín a na svého soka nestačil. Lazio sice skvěle začalo, když se trefil Radu, jenže Juve otočilo díky brankám Chielliniho a především Matriho, který se trefil v nastaveném čase. Trofej tedy slavila Stará dáma, i když Lazio se za svůj výkon rozhodně stydět nemuselo. Hold mu vzdal také někdejší brankář Biancocelesti, Fernando Orsi.

Ten v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Proti Juventusu odehrálo Lazio skvělý zápas a já jsem hrdý na hráče i trenéra za to, jak se s tímto úkolem popasovali. Sice prohráli, ale prohráli se ctí a po dobrém zápase. Myslím, že v tuto chvíli je Lazio lepší než jejich rival. Pokud se hráči dají dohromady po fyzické stránce, troufám si tvrdit, že derby vyhrají. AS je určitě porazitelné, jak jsme v této sezoně už mnohokrát viděli. Favorizuji Lazio kvůli tomu, že nedělá tolik chyb a hraje efektivně."

AS prohrálo důležitý duel s AC Milán, jenže v minulém kole bylo vše zapomenuto. Ani zápas s Udinese se pro Vlky nevyvíjel úplně dobře hned od začátku. Po dvaceti minutách se jako první jméno na střelecké tabuli objevilo jméno chorvatského mladíka Stipeho Pericy. AS však ještě do konce první půle srovnalo, když se po centru kapitána Francesca Tottiho prosadil Radja Nainggolan. Ve druhé půli Vlci přidali a odměnou jim byla branka Vasiliose Torosidise, i když byla vstřelena s velkým štěstím. Kdo se bude radovat tentokrát?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Gentiletti, Lulić - Cataldi, Parolo - Candreva, Mauri, Felipe Anderson - Klose
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Manolas, Astori, Torosidis - Pjanić, De Rossi, Nainggolan - Ibarbo, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 2.63 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - UC Sampdoria  (neděle 12:30)
Nedělní várku zápasů odstartuje krátce po poledni Empoli se Sampdorií Janov. Zatímco domácí už hrají pouze o konečné umístění ve druhé polovině tabulky, Sampdoria stále se stále může dostat do pohárové Evropy. Na Fiorentinu už ale ztrácí čtyři body, takže v tomto duelu potřebuje nutně uspět.

Je jasné, že Empoli si i v příští sezoně zahraje Serii A a dle předváděných výkonů i získaných výsledků si to bez debat zaslouží. Nováček letošního ročníku v tuto chvíli nasbíral 41 bodů a za jistých okolností může skončit až na desátém, popřípadě jedenáctém místě. Minulá dvě kola se ale domácím příliš nevyvedla, Empoli prohrálo jak s Fiorentinou, tak s Hellasem, a kouč Sarri doufá, že jeho svěřenci to ve zbytku sezony odčiní. Doma by se rádi rozloučili se sezonou vítězně.

Sampdoria dlouho držela umístění, které by jí zajistilo start v Evropské lize, ale v posledních týdnech svěřenci trenéra Mihajloviće náročné šachy nezvládli a postupně se propadli až na sedmé místo, kde navíc ztrácejí na šestou Fiorentinu už čtyři body. Znamená to tedy, že Blucerchiatti nemají situaci ve vlastních rukou, k tomu aby se do EL dostali, musí ve zbývajících kolech dvakrát zvítězit a zároveň doufat, že Fiorentina ani jedno své zbývající utkání nedovede do vítězného konce.

Hosté z Janova se tak trochu stali obětí náročného losu, nezvládli totiž domácí zápas s Juventusem i Laziem, prohráli také na Neapoli i ve Florencii. Suma sumárum, za posledních osm kol vyhrála Sampdoria jen jednou a s takovouto bilancí lze těžko pomýšlet na účast v druhé nejprestižnější klubové soutěži.

Empoli má pro zápas s Námořníky vyprázdněnou marodku, kouč Sarri tak může poskládat to nejsilnější až na jedinou výjimku - vykartovaného Verdiho. Na opačné straně barikády sice žádný karetní trest není, zato Édera, De Vitise a Mesbaha nepustí zranění.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Bassi - Laurini, Rugani, Barba, Hysaj - Signorelli, Valdifiori, Croce - Saponara - Mčedlidze, Maccarone
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Acquah, Palombo, Obiang - Soriano - Eto'o, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Udinese Calcio - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Stadio Friuli uvádí důležitý duel, ve kterém domácí Zebry přivítají Sassuolo. Oba celky mají oč hrát. Sassuolo se pokusí vyhrát potřetí v řadě, Udinese naopak nechce potřetí vv řadě prohrát. Kdo z nich splní svůj cíl?

Udinese se poslední dobou nedaří a na tabulce se to také projevuje stále výrazněji. Zebry jsou nyní na šestnácté pozici a mají štěstí, že o kapitána Antonia Di Nataleho přišly až tak pozdě. Veterán a symbol týmu, který v letošní sezoně našel přesný cíl už čtrnáctkrát, je jedním z posledních pozitivních zpráv pro tým trenéra Stramaccioniho. Kdyby v týmu už nefiguroval, bez jeho přispění by Udinese pravděpodobně sestoupilo.

Di Natale nenastoupil ani v minulém kole. Udinese tehdy svedlo duel s AS Řím a nezačalo vůbec špatně. Od prvních minut se prezentovalo aktivním a bojovným výkonem, který byl podpořen chybou stopera Kostase Manolase. Ten byl připraven o míč, který se dostal k mladíkovi Pericovi, který jej poslal do brány. Jenže ani nadějné vedení nad nepřesvědčivým Římem Udinese nespasilo. Nainggolan a Torosidis totiž dokonali obrat a tři body si nechali Vlci. Zebrám zbyl opět jen smutek a pláč.

Trenér Stramaccioni bude v zápase se Sassuolem postrádat množství zraněných hráčů, mezi kterými jsou Lucas Evangelista, Molla Wague, Melker Hallberg a Antonio Di Natale. Kvůli kartám nemůže nastoupit ani obránce Thomas Heurtaux, pilíř obranné řady Udinese. Ani Sassuolo nebude v plném počtu a kompletní sestavě. V disciplinárním trestu je Simone Missiroli, zranění pak jsou Marcello Gazzola, Emanuele Terranova, Luca Antei a mladý obránce Sime Vrsaljko.

Jedním z příjemných překvapení je mladý obránce Leonardo Fontanesi, který se v závěru sezony prezentuje velmi dobrými výkony. Mladý talent, který se narodil v roce 1996, v rozhovoru pro oficiální klubový kanál prozradil: "Doufám, že tu zůstanu ještě hodně dlouho. Jsem tady v klubu už osm let a postupně se propacovávám do prvního týmu. Miluji tento klub a jsem moc rád za to, že jsem mohl nastoupit do letošní sezony. Neustále se učím a doufám, že se ze mě stane opravdu dobrý fotbalista. Hodně mi v tom pomáhá trenér Di Francesco. Teď je před námi zápas s Udinese, což bude hodně náročné. Ale my jej musíme zvládnout. Chceme si připsat další body a odjíždět jako vítězové."

Sassuolu se naopak velmi daří. Dvakrát za sebou provinční celek zvítězil a připsal si další důležité body. V jeho kádru se nachází nejeden zajímavý klenot a tím, který momentálně září nejvíc, je Domenico Berardi. Mladý hráč, který zčásti patří Juventusu Turín, se trefil i v minulém kole. Hattrickem sestřelil milánské AC a pomohl Sassuolu k bodům. Sassuolo tím navázalo na působivé představení proti Ceseně. Připíše si další body?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Domizzi, Danilo, Widmer - Badu, Pinzi, Allan, Guilherme - Perica, Thereau
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Peluso, Cannavaro, Acerbi, Fontanesi - Taider, Magnanelli, Biondini - Sansone, Zaza, Berardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Domácí loučení se Serií A čeká Parmu. Klub sužovaný finančními problémy skončí sezonu na posledním místě, ale s nejvyšší soutěží by se doma rád rozloučil vítězně. Proti bude Hellas, který už v podstatě o nic nehraje.

Snad jedinou velkou motivací hostí bude Luca Toni. Vytáhlý útočník stále usiluje o korunu krále střelců, na vedoucího Carlose Téveze ztrácí jedinou trefu. Toni s Tévezem ale nejsou jediní, kdo si dělá zálusk. Devatenáct gólů už nastřílel i Mauro Icardi z Interu a odepisovat nemůžeme ani šestnáctigólového Gonzala Higuaína z Neapole. V posledním kole, ve kterém Hellas porazil Empoli, vyšel Toni střelecky naprázdno. Vítězství tentokráte zařídili jiní - Vangelis Moras a Jacopo Sala. Svěřenci trenéra Mandorliniho ještě mohou skončit na desátém místě, na Milán, který aktuálně příčku drží, ztrácí dva body.

Parma v minulém kole prohrála 0:3 ve Florencii a jen stvrdila svůj ligový osud. Ducali nevyhráli čtyři kola v řadě a s pouhými sedmnácti body zůstávají přikováni na dně ligové tabulky, kde koneckonců zůstanou až do posledního 38. kola.

I přes všechny neúspěchy zůstal u kormidla týmu Roberto Donadoni, jeho setrvání v další sezoně je ale velmi nejisté. A nejistý je vlastně osud celé Parmy. Kdysi slavný celek se bude s nejvyšší soutěží loučit na půdě Sampdorie, ještě před tím se ale Parma představí doma a bude chtít fanouškům celou špatnou sezonu alespoň trochu odčinit.

Domácí budou na vlastním stánku Ennio Tardini postrádat Bajzu, Costu a Santacroceho. Ztráty, i když jen dvě, hlásí i Hellas. Mimo hru jsou totiž Ionita a Gomez. První zápas hraný ve Veroně skončil vítězstvím Hellasu 3:1.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Mendes, Feddal, Gobbi - Varela, Mauri, Jorquera, Nocerino, Ghezzal - Palladino
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Moras, Marquez, Agostini - Sala, Tachtsidis, Hallfredsson - Jankovič, Toni, Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Fiorentina cestuje na stadion Renzo Barbera do Palerma s nadějí, že si pojistí automatický postup do Evropské ligy. Viola je aktuálně na pátém místě a do konce sezony zbývají ještě dvě kola. Na záda jí ale nepříjemně dýchá duo týmů z Janova. Palermo se snaží spíše v klidu dohrát sezonu a zvýšit cenu některých hráčů.

Velký boj se dá očekávat především kolem Franca Vázqueze. Šikovný záložník a dvorní nahrávač talentovaného Paula Dabyla se zamlouvá mnohe evropským klubům, i když o prodeji šestadvacetiletého hráče nechce prezident Maurizio Zamparini ani slyšet. Jeho tým se naopak loučí s Paulem Dybalou, který odejde do Juventusu Turín. Hlavní otázka pro fanoušky Palerma spočívá v tom, kolik peněz z prodeje mladého Argentince vloží Zamparini zpět do hráčského materiálu a kdo se stane nástupcem populárního útočníka. Objektem číslo jedna je Jonathan Calleri, za kterého ovšem Boca Juniors chce dokonce 13 milionů eur!

Palermo sice skvěle začalo, jenžýe od té doby, co se Paulo Dybala rozhodl odejít a na přání prezidenta klubu jej trenér Beppe Iachini nechával sedět na lavičce, se mnohé změnilo. Hráči Rosanero začali prohrávat, jejich koncovce chybí klid a jediný hráč, který dělá rozdíl, je zmiňovaný Vázquez. Z posledních deseti zápasů vyhrálo Palermo jen třikrát a není proto divu, že nyní sídlí až na 11. místě. Minulé utkání ukázalo, že Palermo ještě má nějakou čest a že sezonu nechce jen dohrávat. Po porážce s Atalantou Bergamo se Palermo utkalo s Cagliari a vedlo si dobře. O jedinou branku zápasu se postaral Franco Vázquez.

Dobrými výkony se v dresu sicilského klubu prezentuje také mladý univerzál Robin Quaison. Ten se před duelem s Fiorentinou pozastavil nad tím, jak velkou vzdálenost ušel od doby, kdy v Palermu začínal. V rozhovoru pro oficiální klubové stránky Quaison zmínil: "Sice ještě moc dobře italsky nemluvím, ale pomalu začínám rozumět. Zabydluji se tu a líbí se mi tady čím dál tím víc. Velkou roli v mém rozhodování a růstu sehrál trenér Iachini, který mě podporuje každý den a neustále mi říká, jak velký pokrok dělám. Cítím z něho opravdový zájem a otcovskou náklonnost."

"Trenér Iachini dbá na osobní přístup ke každému hráči, umí nás motivovat a udělal z nás opravdu fungující tým. Poukud jde o pozici, kterou mám nejradši, pak je to role trequartisty, který se pohybuje hned za útočníky. Na zápas s Fiorentinou se hodně těším, protože je to skvělý tým. A já na něj mám dobré vzpomínky. Když jsme hráli v Toskánsku, tak jsem dal dvě branky a byly to skvělé pocity. Mým cílem je na sobě neustále pracovat a pomáhat týmu ke zlepšení," dodal mladý záložník.

Fiorentina se pomalu vzpamatovává ze zklamání, které jí uštědřila španělská Sevilla. Ta toskánský celek vyprovodila z Evropské ligy na první pohled jednoznačným způsobem, když doma vyhrála o tři branky, v Itálii pak o branky dvě. Teď má Fiorentina 58 bodů a na šestý Janov náskok jen dvou bodů. Pokud chce udržet místo pro Evropskou ligu, měla by Palermo porazit. V Serii A má za sebou šňůru tří výher v řadě a v každém zápase z nich nastřílela tři branky. Obrana Palerma se proto má na co těšit stejně jako diváci. Do zápasu trenér Montella nemůže postavit zraněné trio Giuseppe Rossi, Khouma Babacar a Micah Richards.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Quaison, Vitiello, G. Gonzalez, Andelkovic, Lazaar - Barreto, Jajalo, Rigoni - Belotti, Vazquez
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Savić, Rodriguez, Pasqual - Borja Valero, Badelj, Aquilani - Salah, Gomez, Iličić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Cesena - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Cesena i Cagliari se svojí situací už nic neudělají, hrát se bude pouze o čestný úspěch a jakési odčinění divákům za nepovedenou sezonu. Oba týmy se totiž budou v příští sezoně potkávat v nižší soutěži Serii B.

Fotbalisté Ceseny se stali v průběhu sezony po Parmě druhým sestupujícím, když nebyli schopni přerušit dlouhou sérii bez vítězství. Mimochodem ta stále trvá a vyšplhala se už na jedenáct kol. Naposledy Cavallucci Marini slavili vítězství 1. března v zápase s Udinese. Nyní je před nimi poslední možnost, jak si alespoň částečně doma udobřit fanoušky a koho jiného porazit než dalšího jistého sestupujícího Cagliari.

Cagliari definitivně prohrálo svůj boj o setrvání v nejvyšší soutěži minulý týden, po domácí porážce s Palermem 0:1. Pravdou ale je, že Sardiňané neměli situaci ve svých rukou již nějaký pátek. Ztráta, která vznikla v průběhu celé sezony byla až příliš velká na to, aby se začala "honit" před koncem soutěže. Svěřenci trenéra Festy budou samozřejmě usilovat o co nejrychlejší návrat zpět mezi elitu, ve zbytku kola pak o co nejdůstojnější rozloučení.

První zápas hraný na Sardinii zvládlo lépe Cagliari, které zvítězilo 2:1. Jinak je ale vzájemná bilance naprosto vyrovnaná, každý tým vyhrál dvakrát, jednou se zrodil nerozhodný výsledek.

Domenico Di Carlo musí oželet starty Marilunga, Pulzettiho, Giorgiho, Valzanii, Carbonera i Cazzoly, všichni mají zdravotní problémy. Z části zaplněnou marodku mají i v Cagliari, do zápasu na stadionu Dina Manuzziho s velkou pravděpodobností nezasáhnou Colombi, Pisano, Conti a Cossu.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Agliardi - Volta, Capelli, Krajnc, Renzetti - De Feudis, Cascione - Defrel, Brienza, Tabanelli - Djurić
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Balzano, Diakité, Rossettini, Murru - Dessena, Crisetig, Ekdal - Joao Pedro - Čop, Farías
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.50 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Chievo Verona sehraje domácí utkání s Atalantou Bergamo a vědomím, že se nemusí strachovat o prvoligovou příslušnost pro příští ročník Serie A. S podobnými pocity cestují na stadion Marc'Antonio Bentegodi také Orobici, kteří rovněž zvládli splnit cíl a dočkáme se jich v dalším roce.

Atalantě se hodně ulevilo. Tým, který dlouho bojoval o záchranu, sice nezvládl své utkání, ale vadit mu to nemuselo. Byla to trochu kuriózní situace. Tým trenéra Edyho Rejy sice prohrál, když dostal čtyři branky od Janova, jenže přesto slavil. V souběžně hraném utkání by totiž Cagliari muselo vyhrát, aby se Alatanta mohla strachovat. Jenže Cagliari rovněž prohrálo, takže Atalanta mohla slavit. A šlo jí to velmi dobře.

V minulém kole La Dea prohrála vysoko 4:1, když se o góly postarali útočník Pavoletti, záložník Andrea Bertolacci, a dvěma zásahy se blýskl Iago Falqué. Za domácí se jediným střelcem stal zkušený útočník Mauricio Pinilla. Přesto byly ochozy nadšené, protože Cagliari prohrálo. Trenér Edy Reja po utkání řekl, že to "byla ta nejkrásnější a nejméně bolestivá porážka, jakou kdy cítil". Atalanta má nyní 36 bodů a do Serie B se podívají týmy Cagliari, Ceseny a Parmy.

Atalanta má nesmírně zajímavý tým. Ale vaz jí srážejí výpadky formy a především nedisciplinovanost. Posuďte sami - hned čtveřice hráčů pyká za prohřešky karetního rázu či jiné s fotbalem neslučitelné chování. To je případ hráčů jako German Denis, Mauricio Pinilla, Carlos Carmona a také Giulio Migliaccio. Dalšími absencemi jsou hráči zranění, mezi které patří Cristian Raimondi, Marcelo Estigarribia a Andrea Masiello. Dobrou zprávou je pro trenéra Reju je alespoň návrat karetních hříšků z dřívějších kol Vlady Avramova, Davideho Zappacosty a také Giuseppeho Biavy.

V médiích jsme mohli číst zprávu o tom, zda vedení prodlouží spolupráci s mužem, který Atalantu zachránil v první lize. Reja k tomu říká: "Potvrzení mé funkce? Mám ve smlouvě doložku, která uvádí, že pokud se Atalanta zachrání, tak zůstanu. Takže tu budu i další rok. Naše radost v minulém kole? Ještě jsem to nezažil, aby diváci měli tak obrovskou radost poté, co jejich tým dostal čtyři góly. Ale těší mě, že jsme jim udělali hezký den. Doufám, že si sedneme s vedením a probereme směr, kterým se budeme ubírat, abychom nemuseli každý rok bojovat jen o záchranu," uvažuje zkušený stratég.

Chievo žádné větší absence nemá, chybět mu bude jen záložník Perparim Hetemaj. Zvláštní zápas je před Ezequielem Schelottem, který začínal právě v Bergamu. Nyní hraje za Chievo a po trestu se vrací zpět. V minulém kole Chievo rovněž prohrálo, když nestačilo na Turín FC. Hlavní hvězdou byl útočník Maxi López, který se trefil dvakrát. Odveze si body také Atalanta, nebo domácí potěší své fanoušky?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Biraghi - Schelotto, Radovanovic, Christiansen, Birsa - Paloschi, Meggiorini
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Bellini, Stendardo, Cherubin, Drame - Baselli, Cigarini, Emanuelson - D’Alessandro, Bianchi, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Turín FC  (neděle 20:45)
AC Milán zakončí domácí sezonu 2014/2015 s Turínem, který už stejně jako on nemá šanci na start v kvalifikaci Evropské ligy. Oba týmy tak budou příští rok bez pohárů, což je mnohem znepokojivější informace zejména pro domácí tým, u kterého se tak děje už podruhé v řadě.

Příšerná sezona z pohledu fanoušků Rossoneri se blíží ke svému konci. AC Milán musí sehrát ještě dvě utkání a pak se začne rozebírat co dál. Jedno je ale jisté, slavný tým bude podruhé za sebou chybět v pohárové Evropě a to je určitě velká ztráta jak pro samotný klub, tak i pro celou fotbalovou Evropu potažmo svět.

Výsledky Milána jsou jednou velkou katastrofou. Za posledních deset kol zvládli červenočerní jen třikrát zvítězit, paradoxně doma s druhým AS Řím, jinak jsme si mohli zvyknout spíše na porážky. Zúžíme-li zápasy domácích na posledních pět kol, vznikne nám příšerná bilance čtyř pořážek a jednoho vítězství.

Milán naposledy zklamal v Sassuolu, kde mu opět nastřílel balík gólů Domenico Berardi a byl hlavní postavou vítězství Neroverdi 3:2. Svěřenci trenéra Inzaghiho jsou aktuálně desátí, polepšit si mohou až na osmé místo, nebo se opačně mohou propadnout do druhé poloviny tabulky, což by byl ještě smutnější obrázek.

Ačkoliv může být sezona z pohledu Turína hodnocena relativně kladně, stejně v tamějším táboře propukne smutek z toho, že tým bude v příští sezoně bez pohárů. Granata tak trochu doplatila na pomalý rozjezd v lize, kdy ze začátku poztrácela dost bodů a v kombinaci s učinkováním v Evropské lize to neměla zrovna jednoduché.

Nicméně Býci se zvedli, v EL postoupili až do vyřazovací fáze a v lize stoupali tabulkou. Užuž to dokonce vypadalo, že si svěřenci trenéra Giampiera Ventury zajistí EL i tentokrát, ale zcela zbytečně nezvládli souboje s papírově slabším Empoli a v přímé konfrontaci i s Janovem.

Po celou sezonu trápila AC rozsáhlá marodka a nejinak je tomu i v tomto zápase. Kouč Filippo Inzaghi nemůže stále počítat s Agazzim, Essienem, Montolivem, Antonellim a De Scigliem. Milánský celek trápila také nedisciplinovanost, pro duel s Turínem nenastoupí ještě potrestaní Ménez, Bonaventura a Suso.

Značné ztráty hlásí i Turín, Ventura se musí vypořádat s absencemi Bova, Quagliarelly, Farneruda, Castellazziho, Maxi Lópeze a Maksimoviće.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Alex, Paletta, Bocchetti - Poli, De Jong, Van Ginkel - Honda, Pazzini, El Shaarawy
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Glik, Jansson, Moretti - Darmian, Benassi, Gazzi, El Kaddouri, Bruno Peres - Martínez, Amauri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Juventus FC - SSC Neapol  (sobota 18:00)
Juventus se veze na vlně pozitivní energie a naposledy to poznalo římské Lazio. Stará dáma neztratila nic ze svého glancu a dál může snít o treblu. Budou jí stačit síly i na hosty z Neapole? Partenopei stále živí sen o Lize mistrů, i když by zřejmě již byl bez trenéra Beníteze.

Dlouhých dvacet let čekala Stará dáma na to, až bude moci opět slavit vítězství v Coppa Italia. Naposledy se tak stalo v roce 1995, když Bianconeri porazili Parmu. O dvacet let později je Parma na posledním místě Serie A a nemine ji sestup, navíc se kdysi slavný klub musí potýkat z krachem. Juventus naopak vládne Serii A, připsal si na konto čtvrté Scudetto v řadě a nyní se chystá dobýt také Evropu. A to doslova, protože se mu povedlo něco, s čím asi žádný fanoušek Juve před sezonou nepočítal. Stará dáma totiž pomýšlí na historický treble!

Zbývá jí k němu jen jeden krok. Dva už má za sebou, protože předčasně oslavila první místo v lize a ve středu večer si poradila také s Laziem v rámci Coppa Italia. Římský celek sice začal o něco lépe, když se jako první prosadil Stefan Radu. Jenže Juventus poté přidal na tempu a odměnou mu bylo srovnání Giorgia Chielliniho. Vysilující zápas se dostal až do prodloužení, ve kterém Lazio neproměnilo dvě velké šance a dokonce napálilo dvakrát tyč! Rozhodl tak až novic na trávníku - Alessandro Matri. Juventus se dočkal své desáté jubilejní trofeje v rámci Coppa Italia a může se těšit na další úspěchy. Především ale pokračuje jeho sen o treblu.

Juventus zvládl i minulé utkání Serie A, když si poradil s nebezpečným Interem Milán. Také v tomto zápase mistr ligy prohrával po gólu Maura Icardiho. A také zde se projevila jeho vůle a taktická vyspělost. Do konce první půle srovnal záložník Claudio Marchisio a sedm minut před koncem rozhodl mladý španělský střelec Álvaro Morata, který propálil špatně zasahujícího brankáře Samira Handanoviće. Juventusu už se boje v první lize příliš netýkají a trenér Allegri může nastupovat s mladými hráči nebo těmi, kteří normálně tolik šancí nedostávají. Především se ale chce soustředit na veledůležité utkání roku a v případě Juventusu možná desetiletí - finále slavné Ligy mistrů, ve kterém stojí před Starou dámou úkol zastavit mašinu zvanou Barcelona.

Trenér Max Allegri bude postrádat obránce Martina Cácerese, který je zraněn. Mimo hru bude kvůli kartám i obránce Stephan Lichtsteiner. A nepomůže mu ani univerzál Romulo. Neapol bude mít rovněž oslabený kádr. Chybět bude určitě Jonathan De Guzmán, stejně jako jeho kolegové Michu a Juan Zuniga. Pokud chce Neapol pomýšolet na umístení v nejlepší trojce a s tím spojenou Ligu mistrů, musí Juventus porazit. To se jí v Turíně nepovedlo už od roku 2009!

Neapol zvládla náročné utkání minulého kola, když si nakonec těsně poradila s bojující a dobře bránící Cesenou. Za tu se trefil francouzský talent Grégoire Defrel. I Neapol však našla svého dvougólového hrdina, kterým se stal belgický rychlík Dries Mertens. Třetí branku domácího týmu si připsal Manolo Gabbiadini. Neapol má nyní 63 bodů a pokud Lazio oba své závěrečné duely prohraje, mohou se Partenopei dostat na třetí místo místo římského celku. Statistika a pohled do historie ale nejsou moc na straně Neapole, protože když Partenopei naposledy přicestovali do Turína, odjížděli po zápase se třemi góly v síti.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Storari - Padoin, Barzagli, Bonucci, De Ceglie - Sturaro, Marchisio, Vidal - Pereyra - Morata, Matri
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Maggio, Albiol, Britos, Ghoulam - David Lopez, Inler - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Inter Milán  (sobota 20:45)
Poslední možnost, jak se zapojit do bojů o Evropskou ligu bude mít Inter Milán, který zajíždí na horkou půdu Janova. Jsou to právě Grifové, kdo drží klíčové šesté místo. Navíc ze zadních pozic o něj mohou ještě usilovat Sampdoria a FC Turín. Zvládne Inter zápas na Marassi, nebo se bude muset v příští sezoně obejít bez evropských pohárů?

Nejlepší startovní pozici má dvě kola před koncem soutěže FC Janov, před městským rivalem Sampdorií má dvoubodový náskok a za jistých okolností si může Evropskou ligu zajistit už po tomto kole. Stačí doma Inter porazit a doufat v zaváhání Sampdorie, která hraje na půdě Empoli.

Grifové to ale nebudou mít jednoduché. Inter naposledy dokázali porazit v lednu loňského roku, avšak byla to jediná výhra za posledních osm let! Nerazzurri mají s janovským klubem velmi dobrou bilanci, vyhrát dokázali také v prvním zápase této sezony na stadionu Giuseppe Meazzy 3:1 a to poměrně bez větších problémů.

Jenomže Inter v této sezoně předvádí dvě tváře, jednu dobrou a druhou špatnou. Na jedné straně je schopen porazit oba římské kluby a vzápětí doma ztratit s průměrným Chievem. Svěřenci Roberta Manciniho naposledy podlehli mistrovskému Juventusu 1:2, ale před tím neprohráli sedm ligových zápasů.

Cílem Nerazzurri tedy bude získat tři body a vrátit se do hry o EL, proti nim bude stát domácí soupeř, odhodlaný si vylepšit již zmiňovanou špatnou vzájemnou bilanci. Předpoklady pro to rozhodně jsou, krom předpokládající výrazné převahy v hledišti je to i aktuální forma. Tu má Janov skutečně parádní, ve dvou posledních kolech dvakrát zvítězil, přičemž soupeřům dohromady nastřílel devět branek (Janov - Turín 5:1, Atalanta - Janov 1:4).

A ještě jedna pikantnost, proti svému bývalému zaměstnavateli si zahraje Gian Piero Gasperini, ten na své milánské angažmá nevzpomíná zrovna v dobrém. Také pro Rodríga Palacia půjde o zajímavou záležitost, do Interu totiž přestupoval z Janova. Dalším, kdo oblékal dres Interu, byl obránce Nicolás Burdisso.

Oba tábory nemohou nasadit několik svých opor. Na straně Janova to jsou Perotti, Ariaudo, Marchese, Niang i útočník Borriello. Inter pak bude postrádat Jonathana, Doda, Guarína a Campagnara.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio - Edenílson, Rincón, Bertolacci, Kucka, Bergdich - Iago, Pavoletti
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D'Ambrosio, Ranocchia, Vidić, Juan Jesus - Brožović, Medel, Kovačič - Hernanes - Icardi, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC36258367:2183
2.AS Řím361813551:2867
3.SS Lazio362061066:3466
4.SSC Neapol36189967:4763
5.ACF Fiorentina3616101055:4458
6.Janov CFC3615111058:4256
7.UC Sampdoria361315845:3954
8.Inter Milán3613131053:4252
9.Turín FC3613121143:4251
10.AC Milán3611131250:4946
11.Città di Palermo3611131249:5146
12.Hellas Verona3611111445:6144
13.US Sassuolo3610131345:5643
14.Chievo Verona3610121427:3742
15.Empoli FC368171142:4741
16.Udinese Calcio3610111540:5141
17.Atalanta Bergamo367151436:5336
18.Cagliari Calcio366102043:6528
19.AC Cesena364122036:6724
20.Parma FC36662429:7117
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Parma FC-2za neuhrazené dluhy vůči zaměstnancům
Parma FC-4za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (647)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele