Serie A - souhrn 37. kola

23.05.2015, 20:02, aktualizováno 25.05.2015, 19:59
Komentáře a souhrny
Lazio nestačilo na AS Řím, které si tí pádem zajistilo konečnou druhou příčku. AC Milán porazil Turín. Fiorentina veze tři body z Palerma a drží se na pohárových příčkách. Udinese podlehlo Sassuolu a Cagliari veze tři body z Ceseny. Na hřištích Parmy, Chieva a Empoli se hrálo nerozhodně. Juventus si poradil s Neapolí. Inter padl na hřišti Janova a zůstane příští rok bez evropských pohárů...

SS Lazio - AS Řím 1:2

25.05.2015 18:00

Góly: 82. Filip Đorđević - 73. Juan Manuel Iturbe, 85. Mapou Yanga M'Biwa

Věčné město ovládlo AS a připsalo si veledůležité tři body. Jeho hlavní rival tím definitivně ztratil naději na celkové druhé místo, i když na Ligu mistrů se těšit může. Laziu patřil první poločas, branky padaly až ve druhém. Nejprve se trefil Juan Iturbe, na jehož branku ještě odpověděl Djordjević. Díky premiérové trefě Mapoua se však radují Garciovi hráči!

Derby della Capitale s sebou nese vždy hodně emotivní a zvláštní momenty. Chvíle, které zachvátí celé město a ženou fanoušky obou táborů na stadion v očekávaní strhující podívané. Dnes se kromě bodů a prestiže hrálo především o Ligu mistrů a velký příděl financí. Trenér "domácích" Stefano Pioli se spolehl na Bigliu, Parola, Andersona či Candrevu, hosté nastoupili v ofenzivní trojici Iturbe, Totti, Florenzi. Místo nezbylo na Miralema Pjaniće, protože vedle Nainggolana a De Rossiho stál Keita.

Do první šance se dostával Antonio Candreva, který využil toho, že mu Vasilis Torosidis nevěnoval příliš mnoho pozornosti. Candreva mu následně udělal kličku a tvrdě z úhlu vypálil, jenže brankář Morgan De Sanctis se zaskočit nenechal a míč vyrazil. AS dělalo v obraně obrovské chyby a odkop Torosidise skončil jen dalším centrem do vápna. Tam si nepříliš hlídán naběhl německý šutér Miroslav Klose, který hlavičkoval těsně vedle!

Pět minut, dvě velké chyby obranné linie AS. Vlci kontrovali rychlými pasy na dvojici Juan Iturbe a Alessandro Florenzi, jenže ani jeden z nich neměl dostatečnou podporu spoluhráčů. Florenziho průnik následně obrana Biancocelesti zablokovala. Totti působil spíše před středem hřiště než na místech, kde by se jako hrotový útočník měl pohybovat. Takže není čemu se divit, že ofenzivní akce AS působily poněkud bezzubým dojmem.

Emoce byly cítit na obou stranách a po zákroku Miroslava Kloseho na kapitána Tottiho sudího Rizzoliho Vlci doslova obsypali v naději karetního trestu pro německého hráče. Další žlutou kartu obdržel Senad Lulić po zákroku na pronikajícího Iturbeho. AS hrálo trochu ustrašeně až křečovitě, jeho sok naopak dobře věděl, co chce s každým dalším míčem dělat.

První výraznější střela na bránu Marchettiho mohla být registrována až po pětadvaceti minutách. Na svědomí ji měl Florenzi, který byl ale na celé polovině Lazia sám! Minuty ubíhaly velmi rychle, ale hra se vlekla. Kouskována do mnoha faulů na obou stranách, bezzubé snahy AS centrovat míče na Tottiho a mírného tlaku Lazia spěla ke konci první půle. Dvě minuty po příchodu hráčů zpět na plochu zaplněného stadionu Olimpico se dostal k odražené ráně Dušan Basta a pálil těsně vedle!

O své rychlosti nás dnes několikrát přesvědčil šikovný Argentinec Juan Manuel Iturbe, který dával zabrat zejména nervóznímu Senadu Lulićovi. Poté, co se kolem něj prohnal podruhé, sáhl trenér Stefano Pioli ke střídání a na hřiště poslal Cavandu. Na Laziu byla jasně vidět chuť hrát ne jen na remízu a především v ofenzivní fázi byl mezi oběma soky velký rozdíl. AS se přes polovinu téměř nedostávalo a postrádalo jakékoli tvůrčí nápady.

Napravit to měl Victor Ibarbo, který vystřídal veterána Tottiho. Zpočátku se ale do hry příliš nedostával. Ani hra Lazia nenabírala na obrátkách a oba týmy se spíše střídaly v nepřesnostech. Zpřesnit hru a vymyslet něco přímočařejšího měl Miralem Pjanić, který dostal na svou práci asi minut. Pjanićova přítomnost se ihned projevila, protože mladý záložník elegantně uvolnil Alessandra Florenziho a jeho ránu zablokoval Felipe Anderson. Z následného rohového kopu se do míče opřel nehlídaný Victor Ibarbo, jenže pálil těsně vedle tyče!

Tlak AS pomalu narůstal. S odchodem Tottiho se hra Vlků zrychlila a hráči se tlačili do zakončení. Lazio chybovalo ve středu pole, míč sebral Radja Nainggolan, popoběhl s ním k vápnu a nahrál do šíře Victoru Ibarbovi. Ten sice nepřevzal míč ideálně, ale stačilo to na oklamání obrany Lazia. Následně posila z Cagliari poslala míč před bránu, kam se natlačil dnes velmi aktivní Juan Manuel Iturbe a dostal míč do sítě!

To ale nebylo vše - naopak se oba týmy vyburcovaly k ještě lepšímu výkonu! Na hřišti byl totiž Filip Djordjević, který si naběhl do vápna. Dlouhý míč sice původně adresáta přeletěl, ale na zadní tyči se zjevil Miroslav Klose. Ten vrátil míč před bránu a Djordjević srovnal!

AS chvíli nevědělo, co přesně hrát. Pomohl mu až faul Lazia. Ke standardní situaci se postavil Miralem Pjanić, a krásným pasem dostal míč do míst, kde jej brankáři nemají moc rádi. Tři hráči AS byli v ofsajdu, Mapou Yanga-Mbiwa ale nikoli. A právě jeho hlavička poslala římský tým opět do vedení! Pro mladého hráče to navíc byla první branka v sezoně!

Více informací k zápasu

AC Milán - Turín FC 3:0

24.05.2015 20:45

Góly: 18. Stephan El Shaarawy, 57. Giampaolo Pazzini (pen.), 65. Stephan El Shaarawy

AC Milán si doma celkem překvapivě snadno poradil s Turínem 3:0 a poprvé v této sezoně Serie A vyhrál vyšším, jak dvoubrankovým rozdílem. O dva zásahy se postaral uzdravený Stephan El Shaarawy, jednu trefu přidal z pokutového kopu Giampaolo Pazzini.

Pro populárního Pazza to byla už stá branka v Serii A. Milán sice v pohodě zvítězil, ale opět se nevyvaroval zbytečných chyb a hlavně nedisciplinovanosti. Už v prvním poločase byl vyloučen Zaccardo, naštěstí pro Milán se počet sil vyrovnal krátce po přestávce vyloučením Molinara.

Milán držel v úvodních minutách míč častěji na svých kopačkách a v 18. minutě poprvé gólově udeřil. Stephan El Shaarawy si uvnitř pokutového území zpracoval balón a okamžitě vypálil, Padelli se natahoval marně a Milán vedl 1:0. I po vstřelené brance byl nadále aktivnější domácí tým, po Poliho dobré práci s míčem zakončoval Bocchetti, ovšem vůbec netrefil zařízení. Své chvíle měl i Turín, hodně nebezpečné náznaky šancí měli Molinaro, Martínez a ve 43. minutě i Peres, jenomže posledně jmenovaného podrazil v tutovce Zaccardo a od sudího si vysloužil rovnou červenou kartu! AC tak šlo znovu do oslabení a potvrdilo, že má pod Inzaghim velké problémy s disciplínou. Jelikož byl Peres faulován ještě mimo pokutové území, zahrávali hosté jen volný přímý kop, ze kterého nedokázali udeřit.

Ve druhé půli se očekával tlak Turína, ale až na jediný závar k ničemu dalšímu nedošlo. V 56. minutě se navíc poměr sil na hřišti vyrovnal. Van Ginkel se po pěkném přiťuknutí Pazziniho řítil sám na Padelliho a nejspíš by i zakončil, kdyby ho zezadu nefauloval Molinaro. Turínský záložník uviděl červenou kartu a domácí kopali penaltu. Giampaolo Pazzini jí střelou do středu branky v pohodě proměnil.

Granata tedy prohrávala o dvě branky a bylo ještě hůře. V 65. minutě si narazili balón Van Ginkel s El Shaarawym a "Faraon", jenž předtím dlouho marodil, vstřelil svojí druhou branku v zápase - 3:0 pro AC Milán. Turín mohl zaznamenat alespoň čestný úspěch, ale El Kaddouriho skvěle vychytal Abbiati. AC Milán předvedl dobrý výkon a FC Turín porazil tříbrankovým rozdílem.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Sassuolo 0:1

24.05.2015 15:00

Góly: 70. Francesco Magnanelli

Udinese doma ztratilo body a navíc hráči odehráli hodně podprůměrné utkání. Není divu, že na ně jejich vlastní po skončení utkání pískali. Jedinou branku zápasu vstřelil hostující Francesco Magnanelli, který se prosadil dvacet minut před koncem. Sassulo je nyní na dvanácté, Zebry z Udinese klesá na 16. pozici.

V hodně dobré formě je domácí útočník Stipe Perica, který jednu branku dal do sítě římského AS a dnes se pokoušel o něco podobného. Těžit mohl z chyby obrany hostí, když se dostal do šance. Mířil ale těsně nad bránu, za což mohla teč vracejícího se obránce. V sedmé minutě spěchal za míčem za obranu útočník Antonio Floro Flores, ale k tomu měl blíže brankář Karnezis a poradil si.

Berardi kombinoval po pravé straně s Fontanesim, ten posléze centroval před bránu. Adresáta ale nenašel. Do zakončení se dostal Zaza po nahrávce za obranu v podání Biondiniho, jenže z úhlu pálil mimo. O chvíli později se znovu ozvalo dřívější zranění brankáře Orestise Karnezise a do brány musel mladý talent Simone Scuffet. Po centru Koneho se k hlavičce dostal Danilo, který však po třiceti minutách hry narazil na dvě zásadní překážky - brankáře Consigliho a břevno, od kterého se míč odrazil.

Střela Théréaua z hranice 25 metrů byla zablokována, do dalšího zakončení se hnal Kone. Pět minut před koncem první půle se dostal do velké šance Simone Zaza, jenž se ocitl sám na vápně. Příliš dlouho ale otálel se střelou a neumístil ji přesně. K tyči se zatím přemístil mladý brankář Scuffet, který mu jeho šanci chytil. Koneho centr byl odvrácen obranou Sassuola, Berardiho šanci zastavila obrana Udinese.

Minutu po změně stran se k další šanci dostal Simone Zaza, který se vřítil do vápna a ze čtrnácti metrů pálil poměrně zajímavě a tvrdě. Brankář Scuffet se ale nakonec bát nemusel, neb balon mířil těsně vedle tyče. Berardi našel na velkém vápně úplně volného Floro Florese, jehož zakončení mířilo rovněž mimo. Deset minut po změně stran se do velké šance dostal střídající Antonio Di Natale, který dokonce přehodil brankáře Consigliho. Za něj ale na svém místě zaskočil obránce Cannavaro, který z brankové čáry míč odklidil!

Piris vyslal z levé stran centr na Badua, který zakončil mimo. Dvacet minut před koncem zápasu se do míče opřel z dvaceti metrů Francesco Magnanelli a našel místo u tyče, kam se brankář Scuffet natahoval marně! Deset minut poté nastaly pro trenéra Stramaccioniho další komplikace, když dostal druhou žlutou kartu Dos Santos Guilherme a musel být vyloučen. V nastaveném čase se do protiútoku dostal Simone Zaza, který si však v rozhodující chvíli předkopl míč až příliš a brankář Scuffet stihl míč odvrátit.

Více informací k zápasu

Parma FC - Hellas Verona 2:2

24.05.2015 15:00

Góly: 21. Antonio Nocerino, 36. Silvestre Varela - 42. Luca Toni, 80. Luca Toni (pen.)

Fotbalisté Parmy se doma rozloučili se Serií A remízou 2:2 s veronským Hellasem. Pro oba celky konečná remíza nic neřeší, co je však podstatnější, že se Luca Toni díky dvěma brankám vyhoupl do čela střelců soutěže.

Dvě branky Luky Toniho sice výhru na hřišti Parmy neznamenaly, ale fenomenální střelec se v průběžném pořadí kanonýrů dostal na první místo před Carlose Téveze. Kolo před koncem celé soutěže má náskok jedné branky.

Úvod utkání nabídl vyrovnanou partii, o něco málo více ze hry měla Parma a ve 22.minutě se také dostala do vedení. Antonio Nocerino překonal Rafaela, ale kod čekal, že branka utkání pomůže, ten se mýlil. Tempo hry bylo pomalé, hra samotná bez nápadů a divácí se spíše nudili. Co ale bylo důležité, branky padaly. Ve 36.minutě se dostal k míči Silvestre Varela a přesnou střelou na zadní tyč zvýšil už na 2:0. Ducali měli zápas perfektně rozehraný, ale Hellas se dostal velmi brzy zpět do hry. Luca Toni před přestávkou vstřelil svojí dvacátou branku v sezoně

Ve druhé půli byl obraz hry podobný.Loipes z přímáku zkoušel Miranteho pozornost, ale skóre se neměnilo. Až v 79.minutě došlo ke klíčovému okamžiku zápasu, Lucarelli ve vápně zahrál rukou a sudí odpískal pokutový kop. To byla skvělá příležitost pro Luku Toniho, jenž by se vzápětí dostal na první místo v tabulce střelců před Carlose Téveze z Juventusu. Toni nabídkou nepohrdl, srovnal na 2:2 a sebe poslal na průběžné první místo střelců Serie A.

Ve zbytku zápasu se nic podstatného už neudálo. Parma se tak rozloučila s domácím prostředí remízou.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - ACF Fiorentina 2:3

24.05.2015 15:00

Góly: 26. Mato Jajalo, 69. Luca Rigoni - 23. Josip Iličić, 33. Alberto Gilardino, 78. Marcos Alonso

Fiorentina zvládla náročné utkání s Palermem a těsně vyhrála. Utkání bylo hodně emotivní a dočkali jsme se v něm celkem pěti branek. Padla také jedna červená karta, vyloučen byl na závěr utkání Jasmin Kurtić. Fiorentina se ujala vedení v zápase, ale prakticky až do jeho skončení se musela o své vedení obávat.

Viola hrála o udržení pátého místa, neboť se na ni dotahuje janovské CFC. Fiorentina na svého soupeře vyrukovala s poměrně ofenzivní sestavou, která čítala jména jako Tomović, Rodriguez, Savić nebo Pizarro. O ofenzívu se starali především Josip Iličić, Mohamed Salah či Alberto Gilardino. Palermo postavilo hráče jako Quaison, Rigoni, Jajalo, Della Rocca nebo Lazaar. Do útoku se znovu postavila osvědčená dvojice Vazquez a Dybala, ten dokonce s kapitánskou páskou.

Fiorentina v první fázi zápasu spíše bránila a do útoku se dostávala jen zřídka. O akci po křídle se postaral Mohamed Salah, který však nakonec pálil nepřesně. Palermo se pokoušelo o útok pomocí dvojice Vazquez a Dybala. Na něj si však obránci Violy dávali dobrý pozor. Po patnácti minutách se Viola dostala do další velmi dobré příležitosti. Po akci Mohameda Salaha se ke střele zpoza vápna dostal Josip Iličić, který pálil těsně vedle. Brankář Sorrentino by pravděpodobně vůbec nestačil zasáhnout.

Po dvaceti minutách se Mohamed Salah rozhodl projít středem hřiště a nahrál Josipu Iličićovi. Ten si s ničím hlavu nedělal a krásnou ranou ze třiceti metrů překonal brankáře Sorrentina! Ten se natahoval marně a míč zaplul pod břevno jeho brány - 1:0 pro Violu!

Palermo se hned pokoušelo o protiútok a třeba rána Franca Vazqueze určitě stála za vidění. Vazquezovi to ještě nevyšlo, ale Palermo to mrzet nemuselo. O minutu později se totiž prosadil Mate Jajalo. K němu se totiž odrazil nepovedený odkop od záložníka Davida Pizarra a Jajalo krásnou dělovkou poslal míč do sítě!

Po půlhodině hry musela Viola nuceně střídat a byla to pro ni velká rána, protože se zranil jeden z nejlepších mužů na hřišti - egyptský záložník Mohamed Salah. Jeho místo na hřišti zaujal záložník Joaquín. A ten přinesl Viole štěstí, protože jen o chvíli později se Viola dostala znovu do vedení. Po nedůrazném odkopu se k míči dostal záložník Matias Fernandez, který se rozhodl vypálit. Nastřelil sice Alberta Gilardina, ale od něj se míč odrazil do sítě - 2:1.

Do konce první poloviny utkání se už nic zajímavého nestalo, ale druhé dějství slibovalo napínavou podívanou. Joaquín se jednoduše dostal na hranici vápna, odkud vystřelil, jeho ránu však zablokoval Jajalo. Palermo chtělo vyhrát a na hrací ploše se objevil Andrea Belotti. Na druhé straně pálil poměrně nebezpečně Josip Iličić, který jen vyprášil rukavice brankáře Sorrentina. Po centru se do vzduchu pověsil Belotti a Neto měl plné ruce práce a brankář Violy opět jen s námahou vyrážel míč.

Ani Neto nestačil na závar ve vlastním pokutovém území, který po rohu vytvořil soupeř. Z toho rezultoval vysoký míč ve vápně, na který si naběhl Luca Rigoni a nadvakrát prostřelil mladého brankáře Violy! Domácí sice zlepšili hru, ale přesto nakonec inkasovali ještě jednou a s body se loučí. Patnáct minut před koncem vysoký míč do vápna sklepl Alberto Gilardino přímo pro Marcose Alonsa, který se nemýlil a tvrdou ranou propálil vše před sebou! V závěru ještě dostal červenou kartu Jasmin Kurtić.

Více informací k zápasu

AC Cesena - Cagliari Calcio 0:1

24.05.2015 15:00

Góly: 90+1. Marco Sau

Cesena nevyhrála ani zápas proti Cagliari a je jasné, že skončí předposlední. Cavallucci Marini vyhráli v této sezoně jen čtyřikrát a jsou v podstatě nejhorším týmem Serie A, neboť Parma přišla o spousty bodů odečtem. O jedinou branku hostí se postaral Marco Sau až ve třetí minutě nastaveného času.

Vítězství hostí bylo ale spravedlivé, větší procentuální držení míče, více střel na branku a také a to je podstatnější, více branek. První šanci zápasu sice měli domácí, Franco Brienza nebezpečně vypálil, ovšem těsně netrefil branku. Pak se dlouho nic nedělo a až ve 41. minutě se odhodlal ke střele Murru, ale při vší smůle trefil jen obětavého obránce. Poločas tedy skončil bez branek a že by byli diváci svědky fotbalové krásy, to se tedy říci nedalo.

Ve druhém dějství se obraz hry neměnil, o něco aktivnější byli hosté, ale žádné stoprocentní šance k vidění nebyly. V 71. minutě předvedl zajímavou individuální akci Farías, jenomže střela mu vůbec nesedla a na ukazateli skóre stále svítilo 0:0.

Zápas pomalu spěl k bezbrankové remíze, sudí přidal navrch ještě tři minuty a moc se nepočítalo, že by během nich mohlo dojít k rozuzlení. Jenomže hostující Ekdal našel perfektně Marca Saua, který přízemní střelou překonal gólmana Agliardiho! Cagliari vyhrálo doslova za pět dvanáct, ovšem už před zápasem bylo jasné, že mu to k ničemu nebude. Trojice, která v příští sezoně bude hrát Serii B, byla známa už po minulém kole a Cagliari je její součástí.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Atalanta Bergamo 1:1

24.05.2015 15:00

Góly: 88. Sergio Pellissier - 48. Alejandro Gómez

Atalanta jela do Verony a chtěla získat tři body. Ani jeden z týmů už delší dobu nemusí řešit případnou hrozbu sestupu. Orobici se z gólu radovali po změně stran, ale nakonec své vedení neudrželi a kapitulovali minutu před koncem, když se prosadil Sergio Pellissier.

Aktivnější byli domácí hned od úvodu. Izco hledal nabíhajícího spoluhráče kolmou přihrávkou, jenže adresát nereagoval adekvátně. Moralez zkusil dlouhý pas za obranu Chieva, jenže ani on se nepotkal s přesností. Izco zkusil vypálit asi z pětadvaceti metrů a jeho rána nebyla špatná a Sportiello se jen ohlížel. Po dvaceti minutách se Boakye napřáhl na hranici vápna, ale jeho střela byla sražena jedním z bránících hráčů Chieva.

Půl hodiny jsme čekali na nějakou pořádnou akci na té či oné straně, ale nemohli jsme se dočkat. K vidění byl spíše boj a opravdu velká řada nepřesností na obou stranách. Po třiceti minutách se ale k přihrávce do běhu dostal Gómez a krásnou ranou trefil břevno! Deset minut před koncem první půle a po velké chybě domácího gólmana byl ve velké šanci Moralez, který však trefil jen jednoho z obránců a následoval rohový kop. Z něj branka nepadla.

Tři minuty po změně stran konečně padl gól. Obránce Zukanović nezvládl svou roli a byl za to potrestán. K míči se dostal Alejandro Gomez a tvrdou střelou k levé tyči nedal Bizzarrimu šanci! Atalanta vedla o branku a na tahu byli domácí.

Ervin Zukanović byl také po chvíli stažen ze hry a nahrazen Rubénem Bottou. Do skvělé střelecké pozice se po individuální akci dostal Valter Birsa, který tvrdě vypálil a brankář Sportiello měl co dělat, aby neinkasoval. Sportiello dobře zasáhl také o chvíli později, když se k míči dostal Alberto Paloschi a pálil jen do připraveného Sportiella. Deset minut před koncem utkání se od střelecké pozice dostal i Rubén Botta a brankář Sportiello musel opět zasahovat. Svou roli ale perfektně zvládl a vyrazil míč na rohový kop.

Domácí zvyšovali obrátky a brzy se jim to vyplatilo. Dvě minuty před koncem si na centr do pokutového území Atalanty vyskočil Paloschi a prodloužil jej na nabíhajícího Sergia Pellissiera. Ten už neměl problémy zakončit a srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Empoli FC - UC Sampdoria 1:1

24.05.2015 12:30

Góly: 57. Manuel Pucciarelli - 90+1. Samuel Eto'o

Sampdoria Janov nedokázala vyhrát na půdě Empoli a po remíze 1:1 je jisté, že si v příští sezoně nezahraje evropské poháry. Svěřenci trenéra Siniši Mihajloviče vyválčili alespoň bod až v nastaveném čase prostřednictvím hvězdného Samuela Eto'a.

Sampdoria musela zvítězit, aby si uchovala šanci na Evropskou ligu, ale celou situaci neměla ve svých rukou. Tento fakt se nakonec možná projevil, protože Sampdoria rozhodně nevypadala na to, že by chtěla na Empoli vyhrát. Po brance Pucciarelliho dokonce prohrávala a spasit jí musel až v nastavení Kamerunec Eto'o.

Empoli začalo zápas náporem a obrana Sampdorie byla v jednom ohni. Už ve čtvrté minutě orazítkoval břevno Vecino a za další tři minuty pořádně protáhl golmana Viviana Riccardo Saponara. Rovněž další minuty patřily domácím, ale obrana janovských situace s vypětím všech sil ustávala. Sampdoria v prvním poločase branku Empoli ohrozila jen ojediněle, v podstatě brankář Bassi nemusel řešit žádnou větší příležitost.

Na branky si tedy museli diváci počkat až do druhého poločasu a dočkali se záhy. V 57.minutě vysunul Maccarone rozeběhnutého Pucciarelliho, který střelou na zadní tyč poslal Empoli do vedení - 1:0. To už byl na hřišti i Samuel Eto'o, jenž nahradil nevýrazného Djordeviće. Každopádně Sampdoria rozhodně nepůsobila dojmem, že by chtěla na Empoli zvítězit a ještě se porvat o šanci hrát Evropskou ligu.

Až čtvrthodiny před koncem se v pokutovém území Empoli něco dělo. Střídající Correa se vložil do centru a Bassi musel rychle na zem. O chvíli později Correa nebezpečně přihrával, ale nikdo z jeho spoluhráčů míč nezasáhl. Už už to vypadalo, že si Sarriho svěřenci připíší vítězství, když v tom, v první minutě nastaveného času, srovnal Samuel Eto'o. Kamerunský útočník se rychle otočil s balón a neomylně přesně k tyči zakončil - 1:1. Nakonec se ještě hrálo další pět minut, ale nic podstatného už se neudálo.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Inter Milán 3:2

23.05.2015 20:45

Góly: 24. Leonardo Pavoletti, 41. Maxime Lestienne, 89. Juraj Kucka - 19. Mauro Icardi, 30. Rodrigo Palacio

Evropskou ligu si v příští sezoně zahrají fotbalisté Janova, kteří zdolali v krásném utkání Inter Milán 3:2. Naopak slavný celek bude v pohárové Evropě chybět a přiřazuje se ke konkurenčnímu AC. O účasti Janova v pohárech rozhodl minutu před koncem slovenský záložník Juraj Kucka.

Byla to přímá bitva o Evropskou ligu, a přestože si to moc dobře uvědomovaly oba celky, hrála se parádní, ofenzivní podívaná. Inter v průběhu zápasu na Marassi dvakrát vedl, ale Grifové vždy našli odpověď. Minutu před koncem pak zasadil Interu smrtící ránu Juraj Kucka.

První minuty patřily Janovu, ten se snažil stříle ze všech možných pozic a rána Pavolettiho dokonce měla gólové parametry, začinil se však Handanovič. O chvíli později se propracoval na malém vápně k hlavičce Lestienne a opět to byl slovinský brankář Handanovič, kdo tahal Inter z nejhoršího. A jak už to ve fotbale občas bývá, zničehonic udeřilo na opačné straně. Hernanesův centr si Icardi ve vzdušném souboji zpracoval a těsně před brankářem jej poslal do sítě - 1:0 pro Inter.

Odpověď Janova však byla blesková. Leonardo Pavoletti dostal přihrávku od Bertolacciho, otočil se s míčem a přesnou ranou k tyči srovnal na 1:1. Za okamžik se Pavoletti hnad do další šance, ale neuspěl, stejně jako dorážející Falqué. Aktivita byla na straně domácích, ale znovu to byl Inter, kdo udeřil. Icardi vyslal do průniku svého krajana Palacia a ten střelou podél nohou Perina vrátil vedení na stranu Nerazzurri. Na řadě byl opět Janov a ten si do konce poločasu vytvořil pořádný tlak. Pavoletti dokonce orazítkoval ve 33. minutě břevno!

Grifové si museli dávat pozor i na zadní vrátka, po jedné chybě přesně zakončil Icardi, ovšem ke smůle Interu mu byl odmáván ofsajd. Janov chtěl srovnat krok ještě do konce prvního poločasu a to se mu nakonec podařilo. Špatnou přihrávku předvedl Nagatomo, toho okamžitě využil Kucka a vyslal dopředu Lestienneho. Inter by situaci pravděpodobně ustál, ale Handanovič s Ranocchiou předvedli fatální hrubku, srazili se, aniž by dostali balón pod kontrolu, a to samozřejmě potrestal střelou do prázdné Maxime Lestienne - 2:2.

Zápas na Marassi byl velmi napínavý, dramatický a co těšilo diváky, že v něm padaly branky. Platilo to i po změně stran a opět byl více aktivnější domácí FC Janov. Tvrdý dalekonosný pokus Bertolacciho musel Handanovič vytáhnou na rohový kop a Burdisso po hlavičce z rohového kopu nezamířil přesně. Obrovská šance se naskytla i Interu a byl to dost možná klíčový okamžik celého utkání, Hernanes z dobré pozice orazítkoval tyč a z následné dorážky trestuhodně neuspěl Brožović.

Tahle šance musela Inter pořádně mrzet, zvláště poté, co se v 89. minutě o všem rozhodlo. Edenílson vykouzlil krásný oblouček na hlavičkujícího Juraje Kucku a FC Janov mířil do Evropské ligy. Inter rezignoval, na odpověď se nezmohl ani během čtyřminutového nastavení.

Více informací k zápasu

Juventus FC - SSC Neapol 3:1

23.05.2015 18:00

Góly: 13. Roberto Pereyra, 77. Stefano Sturaro, 90+2. Simone Pepe (pen.) - 50. David López

Juventus Turín si dokázal poradit s nebezpečnou Neapolí a vyhrál nad ní 3:1. První branku v sezoně vstřelil Simone Pepe, který potrestal nervozitu soupeře.

Juventus nastoupil v zápase s Neapolí ve velmi zajímavé sestavě. Do jednoho ze šlágrů kola vyslal například Kingsleyho Comana, Padoina, Ogbonnu nebo Sturara. Z hvězd nechyběl brankář Buffon, záložník Paul Pogba nebo mladý španělský střelec Alvaro Morata. Neapol hrála o vše a dost možná se pomalu loučila s trenérem Benítezem. Na hřišti se objevili Higuaín, Gargano, Mertens nebo Insigne.

Hned z první šance se Juventus pokoušel prosadit, když si míč výtečně pokryl Alvaro Morata a snažil se zakončit. Do cesty se mu však na poslední chvíli postavil záložník Gargano a fauloval jej. Na druhé straně měl velkou šanci José Callejón, který našel ve vápně Driese Mertense. Proti byl obránce Barzagli. První opravdu velkou šanci spálil po snaze Lorenza Insigneho Dries Mertens, který tvrdou ránu poslal jen do míst, kde byl i brankář Gigi Buffon!

Chybu obránce Britose si málem vymodlil a potrestal Kingsley Coman, který nakonec narazil na zkušenosti obránce Partenopei. Po nahrávce Claudia Marchisia se do útoku odvážně pustil také letos zraněními sužovaný Kwadwo Asamoah, který byl nakonec zastaven poctivě se vracejícím Maggiem. Juventus možná nenastoupil v úplně nejsilnější sestavě, ale přesto se dokázal dostat do vedení. Od Kingsleyho Comana se míč snesl krásným lobem za obranu, kam si naběhl Roberto Pereyra a krásnou ranou prostřelil brankáře Mariana Andújara!

Neapol se snažila z inkasované branky honem rychle dostat zpět do zápasu a zvolila postupnou kombinaci. Dělalo jí ale problém překonat dobře fungující záložní řadu svého soupeře. Hodně aktivní byl v jeho dresu mladý záložník Kingsley Coman, který chce trenérovi Allegrimu dokázat, že je připraven stát se budoucí oporou Staré dámy. Jeho tvrdá rána mířila těsně vedle. Na opačné straně pole se k podobnému kroku uchýlil i David López. Se stejným výsledkem.

Deset minut před odchodem do šaten Ghoulam fauloval útočícího Stefana Sturara a k míči se postavil Paul Pogba. Vypálil přímo a nemířil vůbec špatně - míč proletěl jen kousek na břevnem brány Mariana Andújara! Claudio Marchisio pár minut před koncem první půle ztratil míč, čehož chtěl využít obránce Faouzi Ghoulam. Jeho rána však brankáře Buffona mezi třemi tyčemi Bianconeri vystrašit nemohla.

Tři minuty po návrat mužstev ze šaten se málem radoval z branky Stefano Sturaro. Ten čerpal z práce Paula Pogby, jenže z voleje netrefil bránu Neapole! Nováček v sestavě Juventusu - uzdravený univerzál Kwadwo Asamoah, dnes neprožil nijak dobrý zápas. Zahrál totiž rukou ve vlastním vápně a pět minut po změně stran sledoval, jak Neapol zahrává pokutový kop. Lorenzo Insigne sice ještě nedal, ale na místě byl včas záložník David López, který už míč do sítě za záda brankáře Buffona dopravil!

O chvíli později se dobrou nahrávkou pokoušel Mertens vysunout Insigneho, který však míč nedoběhl. Po hodině hry pálil z velké vzdálenosti Manolo Gabbiadini, který mířil hodně mimo. Na druhé straně se k míči dostal francouzský talent Paul Pogba, který udělal kličku do středu a vyslal na bránu Neapole technický pokus. Brankář Mariano Andújar však míč chytil. Lorenzo Insigne si zaběhl za obranu Juventusu a hledal Callejóna, který byl dobře pokryt. Dvacet minut před koncem se po hlavičce Maggia dostal k míči David López. Mladému španělskému záložníkovi obrana Juve nevěnovala více pozornosti a neměla to dělat. Brankář Buffon musel vytáhnout parádní zákrok, aby jeho ránu vytěsnil!

Juventus Turín chvíli svému soupeři a jeho tlaku odolával, ale pak se rozhodl jednat. Patnáct minut před koncem zápasu Morata našel na hranici vápna Stefana Sturara, který se obtočil kolem pozdě reagujícího obránce Britose a krásnou ranou vrátil Juventusu vedení.

Neapol nezvládala závěr zápasu a projevilo se to při faulu Miguela Britose, který hlavou sestřelil Alvara Moratu. Sudí odpískal pokutový kop a ten s přehledem proměnil Simone Pepe! Byla to jeho první branka v sezoně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC37268370:2286
2.AS Řím371913553:2970
3.SS Lazio372061167:3666
4.SSC Neapol371891068:5063
5.ACF Fiorentina3717101058:4661
6.Janov CFC3716111061:4459
7.UC Sampdoria371316846:4055
8.Inter Milán3713131155:4552
9.Turín FC3713121243:4551
10.AC Milán3712131253:4949
11.Città di Palermo3711131351:5446
12.US Sassuolo3711131346:5646
13.Hellas Verona3711121447:6345
14.Chievo Verona3710131428:3843
15.Empoli FC378181143:4842
16.Udinese Calcio3710111640:5241
17.Atalanta Bergamo377161437:5437
18.Cagliari Calcio377102044:6531
19.AC Cesena374122136:6824
20.Parma FC37672431:7318
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Parma FC-2za neuhrazené dluhy vůči zaměstnancům
Parma FC-4za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (521)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele