Serie A - preview 32. kola

25.04.2015, 08:51, aktualizováno 26.04.2015, 09:33
Previews
Klasicky nabitý je dnešní program italské nejvyšší soutěže. Už v obědovém čase na trávník vyběhnou zachraňující se fotbalisté Atalanty a Empoli, aby je později následovaly celky Parmy a Palerma, Janova a Ceseny, Lazia s Chievem nebo Hellasu a Sassuola. V Turíně se schyluje k městskému derby mezi tamním FC a Juventusem, Fiorentina hostí Cagliari a Neapol se v atraktivním klání utká se Sampdorií...
Atalanta Bergamo - Empoli FC  (neděle 12:30)
K pořádně nervóznímu souboji se schyluje v Bergamu, kde se střetne 17. celek tabulky se 16. v přímé konfrontaci, která může alespoň jednu stranu výrazně přiblížit k záchraně. Obě mužstva si v posledních pěti kolech připsala na konto jen jedno vítězství, takže favorit v tomhle případě vskutku neexistuje...

Kdybychom nicméně opravdu chtěli, nejspíš by se za něho dalo prohlásit hostující a o jednu příčku i čtyři body lépe postavené Empoli. To má z celé spodní poloviny tabulky na kontě nejméně proher a při své poslední návštěvě Bergama roku 2011 v rámci druhé nejvyšší soutěže uhrálo cennou výhru 2:1.

Atalanta na druhou stranu už dvě kola nepoznala porážku, což v jejím případě znamená úspěch speciálně, když se posledně tolik pochlapila proti vysoce favorizovanému AS Řím. V obou inkriminovaných utkáních se mimochodem prosadil argentinský kanonýr Germán Denis (celkem třikrát) a také on tedy bude silným argumentem ve prospěch domácích.

Zkušenému forvardovi bude nicméně vepředu naposledy chybět Mauricio Pinilla, který si odpykává zbývající část třízápasového trestu.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello; Benalouane, Biava, Stendardo, Dramé; Estigarribia, Cigarini, Carmona, Gomez; Maxi Moralez; Denis
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe; Hysaj, Rugani, Tonelli, Mario Rui; Vecino, Valdifiori, Croce; Saponara; Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 2.88 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Parma FC - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Parma dnes čelí velice nepříjemné možnosti: v případě, že Atalanta doma uhraje alespoň bod proti Empoli a Palermo na půdě tradičního celku uspěje, někdejší útočiště takových hvězdných jmen jako Hernána Crespa, Fabia Cannavara či Adriana bude od příští sezony působit o patro níže...

Navzdory takovým černým vyhlídkám není vyloučeno ještě jedno oddálení relativní jistoty. Parma se totiž v poslední době nadechla k solidní šňůře výsledků, v pěti kolech prohrála všehovšudy jednou, a alespoň kosmeticky se tak jala zkrášlovat tragicky končící ročník, kdy žlutomodří výsledkově nepodchytili začátek a před časem byli potrestáni ještě sedmibodovým odpočtem za finanční trable.

O minulém víkendu Parma remizovala 2:2 s Empoli a poprvé od měsíce listopadu se jí tak podařilo v jednom ligovém duelu nasázet více než jednu branku. To Palermo s něčím takovým nemá alespoň v nedávné době problémy. Po šesti zápasech bez výhry se mužstvo ze středu tabulky konečně oklepalo a porazilo jak Udinese, tak Janov CFC. Hned třikrát se přitom prosadil mladý Bulhar Čočev.

Pokud se nestane nic nepředvídatelného, v Parmě bude dnes k vidění klasická bitva dvou italských týmů uvyklých formacím se třemi stopery. Už 14. gól, případně 11. asistenci se na hrotu palermského útoku bude pokoušet přidat učiněná kometa letošní sezony Paulo Dybala.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante; Cassani, Lucarelli, Feddal; Varela, Mauri, Lodi, Nocerino, Gobbi; Belfodil, Coda
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino; Vitiello, Gonzalez, Andelkovic; Rispoli, Rigoni, Maresca, Chochev, Lazaar; Vazquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Hellas Verona se na stadionu Stadio Marc'Antonio Bentegodi pokusí za podpory svých věrných fanoušků o zisk tří bodů. Soupeřem mu ve snaze o výhru bude Sassuolo, které sice nepatří k favoritům na poháry, ale umí překvapit kohokoli.

Ostatně, překvapování má v krvi také Hellas. Své o tom ví například Viola. Toskánská Fiorentina v pondělí večer přivítala Hellas na svém hřišti a chtěla získat tři body nutné k pohárům. To se jí ale oproti předpokladům nepovedlo, protože vyhráli hosté. O jedinou branku zápasu se postaral až v závěru Obbadi, který šokoval Fiorentinu.

Pozitivem pro Hellas je to, že i díky této výhře má Hellas jistou Serii A pro příští rok. Navíc ji k záchraně dotáhl veterán Luca Toni, který i přes poměrně vysoký vek střílí jednu branku za druhou. Oba soupeři mají stejný počet bodů, což děla tento duel ještě zajímavějším.

Oba týmy se sice musely vzpamatovat z několika velmi krutých a vysokých porážek, ale oba se prezentují zlepšenými výkony, takže by v příštím ročníku jejich jména neměla chybět. Ještě jednou se vrátíme k Tonimu. Vytáhlý kanonýr táhne I Butei k záchraně a je nejlepším střelcem Verony v celé její historii. Na kontě má 35 branek a nutno podotknout, že tohoto čísla dosáhl za pouhé dvě sezóny.

K dispozici je ve zbývajících zápasech ještě 21 bodů. Sassuolo se prezentuje rovněž dobrými výkony a nyní mu zbývá jen jedna výhra k tomu, aby vyrovnalo svůj účet z minulé sezóny. Tým z Reggio Emilia si získal mnoho fanoušků díky svému útočnému stylu hry. Fanoušky těší také fakt, že celek trenéra Eusebia Di Francesca je složen převážně z místních hráčů a dorostenců.

Sassuolo vyhrálo jen dva zápasy z posledních pěti. Veronu má ale oblíbenou, protože jedním z těch dvou týmů bylo Chievo. Naposledy byl velmi zajímavý duel s Turínem. Domácí dobře začali, když je do vedení poslal mladý útočník Domenico Berardi. Nakonec se ale domácí nemohli radovat že tří bodů, protože z penalty srovnal také Fabio Quagliarella. Trefí se Berardi také do sítě Hellasu?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Sala, Rodriguez, Moras, Pisano - Obbadi, Tachtsidis, Greco - Gomez Taleb, Toni, Jankovic
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Acerbi, Cannavaro, Peluso - Biondini, Brighi, Missiroli, Longhi - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Juventus FC  (neděle 15:00)
Itálii čeká další skvostný zápas. Minimálně po stránce emocí a napínavých momentů se fanoušci calcia mají na co těšit. Turín totiž hostí Derby della Mole, tedy souboj Juventusu s městským rivalem, Býky. A oba týmy mají o co hrát.

Derby della Mole zastihlo oba celky ve skvělé kondici. Hostem je Juventus, který v posledních dnech slaví. Podařilo se mu totiž prodat dlouhodobou nadvládu v Serii A také na poli nejprestižnější soutěže Evropy - Ligy mistrů. V ní bude bojovat o finále se slavným Realem Madrid, takže se hráči mají na co těšit.

Cesta k semifinále nebyla snadná a Juventus se zejména v posledním utkání Ligy mistrů dost trápil. Pokud někdo čekal stejnou jízdu na venkovním poli jako při duelu s německou Borussií Dortmund, pak se mýlil. Stará dáma jen remizovala s francouzským AS Monaco bez branek. Naštěstí pro ni i celý italsky fotbal stačila hostům proměněná penalta z prvního utkání, když rozhodl chilský záložník Arturo Vidal.

Juventusu se dařilo také v minulém utkání italské první ligy. V hodně atraktivním duelu se lídr soutěže střetl a římským Laziem a plánoval si pojistit první příčku právě před dotírajícími Římany. To se mu nakonec povedlo bez větších potíží. Obě branky padly v prvním poločase, když se nejprve prosadil argentinský sniper Carlos Tévez a po něm také obránce Leonardo Bonucci.

Juventus nebude moci postavit Claudia Marchisia, který nemůže nastoupit kvůli kartám. Do záložní řady by se mohl postavit mladík Sturaro. V obranné linii bychom mohli opět vidět Padoina, neboť Patrice Evra bude potřebovat čas na rekonvalescenci po náročném utkání a Monacem. Mimo hru bude nadále francouzský talent Paul Pogba.

Šance týmu trenéra Giampiera Ventury spočívají především v únavě Staré dámy a tom, zda pečlivá obrana dokáže eliminovat největší zbraně Juventusu. Specifický vztah k Juventusu má Fabio Quagliarella. Ten sám řekl, že "by bylo skvělé, kdybych dal rozhodující branku právě do sítě Juventusu."

Jinak se ale Turínu proti jeho městskému rivalovi vůbec nedaří. Dominance Juventusu sahá do obřích rozměrů, protože Juventus dominuje už dvacet let! Ve zlomení tohoto prokletí doufá i polský obránce a kapitán Býků Kamil Glik, který v rozhovoru pro deník Tuttosport uvedl: "Kdybychom teď vyhráli nad Juventusem, tak by to byl skoro národní svátek! I když je to derby, tak se pokusíme na tento duel připravit stejně jako na jakýkoli jiný zápas."

"Pro nás je to největší zápas sezóny, vrchol celého roku. Bude to hodně vypjaté, ale musíme hladinu adrenalinu udržet v rozumné míře. Juventus je samozřejmě mnohem lepším a věhlasnějším týmem, ale pro každého z nás je opravdová čest nosit tento dres. Když jsem přišel do Turína před třemi roky, nálada tady byla úplně jiná. Dnes je tu všude cítit entuziazmus a nadšení. Pokusíme se vyhrát a zlomit nepříznivou sérii Juventusu," dodává stoper Glik.

Forma Turína jde opět nahoru. Granata prohrála jen jednou v posledních pěti zápasech první ligy. I remíza proti AS Řím se počítá. Minulé utkání v Serii A se ale Turínu moc nepovedlo. V zápase se Sassuolem dokonce Býci prohrávali, když první branku vstřelil Domenico Berardi. Hosty spasil veterán Fabio Quagliarella, který se rovněž prosadil z pokutového kopu. Skóruje také proti bývalým spoluhráčům, nebo svůj střelecký účet rozšíří autor 18 branek Carlos Tévez?
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Peres, Vives, Gazzi, El Kaddouri, Darmian - Quagliarella, Maxi Lopez
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Padoin - Vidal, Pirlo, Sturaro - Pereyra - Tévez, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Římské Lazio je jedním z pozitivních úkazů na scéně Serie A. V současné době si chrání druhou příčku, ale ví, že nesmí zaváhat. Jeho úhlavní nepřítel AS Řím totiž v minulém kole dotáhl bodové manko. Nyní čeká Biancocelesti zdánlivě snadná práce, protože je přijede navštívit Chievo Verona.

O rolích favorita a outsidera je jasně rozhodnuto. Jenže i Chievo umí překvapit. Svědčí o tom poslední vzájemný duel těchto dvou celků. Poslední návštěva Verony totiž Laziu nevyšla tak, jak by si jeho fanoušci představovali. Lazio bylo proti Chievu ve Veroně jasně lepším týmem, ale svou převahu nedokázalo vyjádřit tím nejzásadnějším způsobem - vstřelenou brankou. Jediným zápisem do análů utkání se stala žlutá karta pro Boštjana Cesara.

Teď je situace diametrálně odlišná a Lazio vyhrává duel za duelem. Výsledkem bylo převzetí druhého místa od AS Řím. Dokonce se v týmu začalo hovořit o tom, že by Lazio mohlo porazit Juventus a zdramatizovat tím boj o mistrovské Scudetto. To ale zůstane jen snem, protože Biancocelesti Starou dámu neporazili. Obě branky padly v prvním poločase, když se nejprve prosadil Carlos Tévez a po něm také obránce Leonardo Bonucci.

Tím skončila série osmi vyhraných zápasů v řadě. Lazio Řím proto nutně potřebuje bodovat naplno, aby se dostalo zpět do rytmu a klíčovou fázi sezóny zvládlo lépe než jeho rival. Liga mistrů je totiž až příliš velkým lákadlem. Biancocelesti si budou muset poradit bez záložníka Danila Cataldiho, který byl v minulém utkání vyloučen. Zraněn zůstává Lucas Biglia. Po karetním trestu se vrací obránce Diego Novaretti.

Chievo bude dělat Laziu problémy, ale pokud chce římský celek zůstat na druhem místě, musí bodovat naplno a ideálně ještě doufat v pomoc Interu Milan, který hraje své utkání s AS. Toho si je dobře vědom i mladý záložník Ogenyi Onazi, který v rozhovoru pro Lazio Style Radio prohlásil: "Tvrdě trénujeme a připravujeme se na toto utkání. Nejen na toto, ale také na všechna ostatní, protože každý zápas je hodně důležitý."

"Trenér Pioli nám vždycky říká, že každé utkání, které odehrajeme, je nesmírně důležité a že ho máme brát jako finále. Musíme do něj vstoupit vždycky a pocitem, že je to naše poslední utkání a my ho zoufale potřebujeme vyhrát. Jen to dělají šampioni. A my chceme byt šampiony. Serie A je hodně nevyzpytatelné liga. Stačí se podívat, jak Juventus prohrál s Parmou. Chceme porazit Chievo, abychom se přiblížili našemu velkému cíli - Lize mistrů," dodal Onazi.

Největší problém Chieva je stále v útočné linii. Do Říma cestuje celek, který nastřílel jej 23 branek za celou sezónu. V první lize jej už dlouho drží urputná defenzíva. Teď se Chievo nadechuje je k závěrečné mu finiši, což dokazuje fakt, že Mussi Volanti prohráli za poslední dva měsíce jen dvakrát! Navíc za stejnou dobu inkasovali jen dvě branky!

Pokud má Chievo zvládnout další náročný duel, musí být oba střelci - tedy mladý útočník Alberto Paloschi i zkušený veterán Sergio Pellissier - v životní formě. Mussi Volanti si nemusí příliš lámat hlavu se sestavou, protože jim nechybí žádný klíčový muž v sestavě. Velká pozornost bude upřena na Felipeho Andersona, kterého přijedou opět hodnotit skauti nejlepších evropských klubů. Prosadí se proti tvrdé defenzivní linii I Butei?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Cana, Mauricio, Lulic - Onazi, Ledesma - Candreva, Mauri, Anderson - Klose
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Zukanovic - Schelotto, Izco, Radovanovic, Hetemaj - Paloschi, Pellissier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - AC Cesena  (neděle 15:00)
Cesena cestuje k těžkému, ale velmi důležitému zápasu do Janova. Hosté potřebují stáhnout ztrátu na Atalantu a k dispozici už mají jenom sedm kol. Také Grifové mají o co hrát, stále se totiž mohou dostat do Evropské ligy.

Grifové také budou doma napravovat zaváhání z minulého kola, kdy nestačili na Sicílii Palermu. Díky tříbodové ztrátě tak odmítli stáhnout manko na pohárové pozice a sedm kol před koncem ztrácejí na šestou Fiorentinu pět bodů.

Cesena bude mít ve zbytku sezony pořádnou honičku, ale samozřejmě dokud existuje šance na udržení Serie A, budou svěřenci trenéra Domenica Di Carla bojovat. Cavallucci Marini čekají už šest kol na vítězství. V minulém kole sice remizovali na Sampdorii Janov 0:0, ale kolo před tím podlehli v dost možná klíčovém zápase sezony Chievu 0:1.

Vraťme se na okamžik ještě k zápasu se Sampdorií. Hosté si tak vyzkoušeli, že i v bouřlivém prostředí stadionu Luigi Ferraris se dá hrát. Navíc jejich brankář Agliardi se zdá být v dobré formě, neboť to byl on, kdo se stal ústřední postavou remízového utkání.

Postavení v tabulce hovoří jasně, favoritem zápasu bude FC Janov. Už první zápas dopadl jednoznačně lépe pro Grify, kteří vyhráli 3:0. Na druhou stranu celková vzájemná bilance obou soupeřů je poměrně vyrovnaná.

Janovu budou citelně scházet čtyři klíčoví hráči a nahradit je bude velmi nesnadné. Trenér Gasperini tedy nemůže počítat s Ariaudem, Tinem Costou, Borriellem a Bertolaccim. Situace na opačné straně barikády je totožná, na Luigi Ferraris nevyběhnou Marilungo, Yabré, Valzania, Magnusson, Pulzetti, Renzetti, De Feudis a vykartovaný Mudingayi.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Roncaglia, Burdisso, De Maio - Edenílson, Rincón, Bertolacci, Marchese - Iago, Niang, Perotti
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Agliardi - Perico, Volta, Kranjc, Lucchini - Carbonero, Cascione, Giorgi - Brienza - Rodríguez, Succi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Cagliari Calcio  (neděle 18:00)
Fiorentina se chce znovu pokusit dostat do prostředí pohárů. Na ty jí aktuálně schází jeden jediný bod a los jí přihrál více než hratelného soupeře. Do Toskánska zavítá Cagliari Calcio, které se pokouší o comeback pod novým trenérem. Gianluca Festa převzal Cagliari s cílem zachránit jej.

Jedná se ale o hodně odvážný projekt. Trenér Zdeněk Zeman zanechal sardinský celek na 19. místě, což je místo předposlední. Cagliari by se jistě rádo zachránilo, ale schází mu k tomu poměrně hodně. Sedmnáctá Atalanta Bergamo má totiž náskok devíti bodů. Přesto se někdejší obránce nehodlá vzdávat. Budou mu stačit síly na to, aby své milované Cagliari zachránil? Odhodlání na to má dost.

Na tiskové konferenci před utkáním s Fiorentinou zmínil: "S Cagliari jsem zažil všechno. prohry, výhry, emoce i slávu. Vděčím mu za hodně. Hrál jsem za něj od malička, pak jsem za něj nastupoval v nižších ligách a nyní jsem s ním v první lize. Atmosféra je tady skvělá, je to nejvyšší meta, jaké jsem mohl dosáhnout. A udělám všechno pro to, aby se fanouškům zase chtělo chodit na fotbal. Mám hodně motivace a dostatek energie, abychom to zvládli. Uvidíme, co se s tím dá dělat. Ale určitě se musíme pokusit vyhrávat i proti těm nejlepším."

"Přišel za mnou prezident klubu a požádal mě, jestli bych mohl pomoci. To jsem samozřejmě nemohl odmítnout. Neváhal jsem ani minutu. Mám se pokusit rozdmýchat alespoň naději. Problémem tohoto týmu je jeho mentální připravenost. Na tom musíme pracovat. Hráči jsou psychicky na dně a my musíme udělat maximum, abychom jim pomohli. Vybral jsem si k tomu lidi, kteří by mi mohli pomoci. Kdo podle mě bude hrát? Ten, kdo ukáže, že věří v záchranu. Všechno je to v hlavě," dodal trenér Festa.

Jeho svěřenci z posledních deseti zápasů prohráli hned osmkrát. Je těžké určit, co vlastně nefunguje v týmu víc. Zda-li je to absence kvalitního zakončovatele, protože Marco Sau na vše nestačí, nebo problémy v obranné linii. To ostatně nikdy nebylo dominantním rysem Zemanovy herní filozofie, takže Festa možná nebude mít na čem stavět. Jisté je, že Cagliari inkasuje mnoho branek. Za čtyři poslední zápasy dostalo jedenáct branek! V minulém kole si s Cagliari poradila Neapol, která mu nasázela opět tři branky. O zásahy se v dresu Partenopei postarali José Callejón a Manolo Gabbiadini, vlastní branku si vstřelil Antonio Balzano.

Fiorentina naopak slaví. Podařilo se jí postoupit do semifinále Evropské ligy. V zápase s Dynamem Kyjev využila vyloučení Lense a vstřelila soupeři dvě branky. Domácí poslal do vedení německý kanonýr Mario Gómez a vítězství na konci utkání pojistil Juan Vargas. Postup do další fáze je také trochu náplastí na poraněné ego Fialek z domácí scény.

Na ní totiž Viola ztrácí v boji o Evropu důležitý bod. Fiorentina je nyní až na šestém místě Serie A a na pátou Sampdorii ztrácí bod. Nedařilo se jí ani v minulém utkání. O jedinou branku zápasu Violy s Hellasem Verona se postaral až v závěru Obbadi. A protože si ambiciózní Fialky nechtějí nechat uniknout pohárovou účast, musí si vzít poučení z neproměnění šancí proti Veroně a v zápase s dalším hůře postaveným celkem musí naplno bodovat.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Richards, Gonzalo Rodriguez, Basanta, Pasqual - Aquilani, Badelj, Borja Valero - Diamanti, Gilardino, Iličić
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Balzano, Diakite, Ceppitelli, Avelar - Dessena, Crisetig, Ekdal - Farias, Sau, M’Poku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Těžký souboj uvidí stadion San Paolo v Neapoli. Domácí Parthenopei přivítají jiného pohárového aspiranta Sampdorii Janov a půjde o hodně. Domácí se stále nevzdávají cíle skončit v lize do třetího místa, navíc proti Dorii je bude hnát euforie z postupu do semifinále EL.

Postup do semifinále Evropské ligy, to u italského fotbalu dlouho nebylo vidět. Nyní má Calcio hned dva zástupce a jedním z nich je Neapol. Tým vedený španělským koučem Benítezem bez problému vyřadil druhý tým Bundesligy Wolfsburg a v semifinále ho čeká ukrajinský Dněpr Dněpropetrovsk. Azzurri budou v tomto dvojzápase favoritem, stejně jako v zápase domácí ligy proti Sampdorii Janov.

Sampdorii patří po 31 kolech páté místo, znamenající postup do Evropské ligy. Po remíze 1:1 na půdě AC Milán remizovali Mihajlovićovi hoši i doma s Cesenou 0:0, s čímž už ale horkokrevný Srb na lavičce Námořníků nemohl být spokojen. V konečném součtu to pak znamená, že Doria nevyhrála už tři kola v řadě. Udržet stávající pozice bude velmi složité. Zezadu na Blucerchiatti tlačí Fiorentina, ale i FC Janov, FC Turín, AC Milán nebo Inter Milán.

Námořníci na hru Neapole překvapivě dlouhodobě neumí. Parthenopei vyhráli většinu vzájemných zápasů, ovšem ten poslední na svou stranu strhnout nedokázali. Na Marassi skončilo měření sil remízou 1:1, kdy se za domácí prosadil Éder a za hosty srovnával až ve druhé minutě nastaveného času Duván Zapata.

Siniša Mihajlović má k dispozici kompletní kádr, scházet bude pouze DeVitis. Jeho trenérský protějšek Rafa Benítez má situaci složitější, i když kádr Neapole je natolik široký, že by absence Michua, Zuňigy a suspendovaného Maggia neměla být znát.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Henriqué, Albiol, Koulibaly, Strinić - Inler, Gargano - Callejón, Gabbiadini, Insigne - Higuaín
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Soriano, Palombo, Obiang - Éder, Okaka, Eto'o
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - AC Milán  (sobota 18:00)
AC Milán sice čtyři kola v řadě neprohrál, ale o nějaké formě nemůže být vůbec řeč. Ztráta na Evropskou ligu je stále velká, proto potřebuje Inzaghiho parta nutně zvítězit na Stadio Friuli. Udine letos nepodává dobré výkony, ale naštěstí má před sestupovými pozicemi velký náskok.

Velkou bídu předvádí v tomto ročníku Serie A Udinese. Celek, který v posledních letech bojoval o evropské poháry se krčí až na patnáctém místě a opět se čím dál hlasitěji hovoří o odchodu trenéra Andrey Stramaccioniho. Vždyť Zebry čekají na vítězství už šest kol, prohrály dokonce i s poslední Parmou! A právě přerušit tuto nelichotivou sérii a udobřit si vlastní fanoušky budou chtít doma proti AC.

Milánští stále nevzdávají boj o Evropskou ligu, ale popravdě řečeno jsou k ní stále velmi daleko. Zvláště proto, že nezvládli domácí zápas se Sampdorií (1:1) a také derby s Interem (0:0). Ztráta na šestou Fiorentinu je tak šestibodová. Pro Milán jsou to v podstatě výsledky, které ho v této sezoně charakterizují, tedy neschopnost porazit celek z horních pater tabulky, nejlépe přímého konkurenta v bojích o evropská poháry. V celé sezoně se to podařilo jen dvakrát - hned v prvním kole s Laziem a v 15. kole s Neapolí.

Favoritem utkání bude Milán, který vyhrál v prvním zápase na San Siru 2:0. Obě branky přitom vsítil francouzský útočník Jérémy Ménez, který by měl nastoupit v základu i nyní. Velkou zbraní Zeber bude jistě Antonio Di Natale, ale dost možná také kouč Stramaccioni, který AC dobře zná, vedl totiž jeho největšího konkurenta Inter.

Domácí kádr bude pro utkání s Milánem ochuzen o Heurtauxe, Evangelistu, Wagueho a potrestaného Fernandese. Beze ztrát se neobejde ani milánská strana. Na marodce stále setrvávají El Shaarawy, Agazzi, Montlivo a Essien.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widem, Danilo, Domizzi, Piris - Allan, Pinzi, Ghuilerme - Koné, Théreau - Di Natale
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Abate, Méxés, Paletta, Antonelli - Van Ginkel, De Jong, Bonaventura - Honda, Destro, Ménez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Inter Milán - AS Řím  (sobota 20:45)
Jeden ze šlágrů kola bude k vidění na milánském stadionu San Siro. Zavítá sem AS Řím, kterému jde o hodně. V minulém kole totiž nedokázalo využit zaváhání Lazia a jen remizovalo. Inter Milán má ještě větší problémy, protože ambiciózní celek je nyní až na desátém místě.

Trenér Roberto Mancini nemá snadný život. Jeho hráčům se nedaří dostat se do blízkosti pohárových příček a ambice Interu trpí každým zápasem. V posledním kole se Interu nepodařilo porazit městského rivala. Hráčům Nerazzurri nebyly uznány dvě branky a dokonce jim byla upřena penalta po jasné ruce obránce Antonelliho.

Interu sráží vaz množství zranění, chyby v obranných řadách a také neschopnost přetavit svůj tlak v branky. Za posledních deset zápasů Inter vyhrál jen dvakrát, z toho jen jednou v Serii A. Jinak ale prohrál se Sampdorií nebo s Fiorentinou. Ani v Evropské lize to žádná hitparáda nebyla, protože Inter vypadl s Wolfsburgem.

Jedinou větší absenci v podání Interu Milán bude chilský záložník Gary Medel, který nenastoupí kvůli kartám. Jeho místo by měl zaujmout chorvatsky záložník Marcelo Brozović. V útoku by měla byt dvojice Mauro Icardi a Rodrigo Palacio, kterým vzájemná spolupráce hodně svědčí. V obraně bychom mohli vidět Nemanju Vidiće a Andreu Ranocchiu.

Právě v obraně se Inter často dopouští chyb. A kritika se snáší Kromě trenéra Manciniho například na Juana Jesuse. Mladý brazilský stoper v rozhovoru pro Sky Sport Italia zmínil: "První rok je kritický a náročný pro každého hráče. Zvlášť, když musí měnit kontinent, kulturu, jazyk a plno dalších věci. I pro mě to bylo hodně náročné. Nikdy jsem ale nepřemýšlel o tom, že bych něco vzdal. Naopak, chci tu zůstat alespoň dalších pět let."

"Je pravda, že nemáme moc dobré postavení a navíc nás čeká skvělý a silný soupeř. Ale my musíme bojovat o evropské poháry až do konce sezóny. Hodně nás mrzí, že jsme nevyužili zaváhání Fiorentiny a nedostali se blíž k pohárům. Proti AC bychom si určitě tři body zasloužili. Teď se ale nesmíme litovat a musíme porazit AS," pokračuje mladý obránce.

"Do konce ligy stále ještě zbývá sedm zápasů a my musíme získat maximální možný počet bodů. Budeme bojovat i proti Giallorossi. Chceme využit jejich aktuální formy a toho, že hrajeme doma. AS je trochu zklamáním, protože jsme si mysleli, že budou hrát o Scudetto. Musíme se pokusit vyhrát a přiblížit se k pohárovým příčkám," dodal Juan Jesus před vzájemným střetnutím.

Je pravda, že AS není ve formě. Po výhře nad Cesenou a Neapolí se věci začaly zlepšovat, ale minulá dvě utkání vrátila Vlky zpět do reality. Remíza s Turínem a zejména naposledy s Atalantou ukázala, že se v týmu něco děje. Hráči odcházeli naštvaní jeden na druhého a po herní stránce byla remíza s Atalantou skutečnou agónií. Vlci mohou spoléhat alespoň na fakt, že proti Interu se jim dlouhodobě daří.

Inter nad nimi vyhrál naposledy v roce 2011. Vzájemná střetnutí navíc vždy nabízejí mnoho branek. Důkazem byl i minulý zápas. V něm padlo dohromady šest branek. Po trefách Gervinha a Holebase se prosadili Ranocchia a Osvaldo. Rozhodující part měl Miralem Pjanić, autor třetí a čtvrté branky. Po poslední návštěvě San Sira AS odjíždělo domů s výhrou 3:0, o což se zasloužili kapitán Francesco Totti a Alessandro Florenzi.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Ranocchia, Vidic, Jesus - Guarín, Brozovic, Gnoukouri - Hernanes - Palacio, Icardi
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Yanga-Mbiwa, Manolas, Holebas - Nainggolan, De Rossi, Keita - Iturbe, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC31227259:1573
2.SS Lazio31184958:3058
3.AS Řím311513342:2358
4.SSC Neapol31158853:3753
5.UC Sampdoria311214538:3150
6.ACF Fiorentina311310843:3549
7.Janov CFC311111943:3644
8.Turín FC311111936:3344
9.AC Milán311013844:3743
10.Inter Milán311012946:3742
11.Città di Palermo3110111044:4541
12.US Sassuolo318121137:4636
13.Chievo Verona31991323:3236
14.Hellas Verona31991337:5436
15.Udinese Calcio318111234:4235
16.Empoli FC31616932:3834
17.Atalanta Bergamo316121327:4230
18.AC Cesena314111628:5323
19.Cagliari Calcio31491835:6121
20.Parma FC31552126:5813
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Parma FC-2za neuhrazené dluhy vůči zaměstnancům
Parma FC-4za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (329)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele