Serie A - preview 19. kola

17.01.2015, 08:53, aktualizováno 18.01.2015, 08:36
Previews
Čtyřbodový náskok si na čele tabulky může vypracovat Juventus, po remíze AS Řím v Palermu k tomu potřebuje podruhé během týdne porazit Hellas Verona. Lazio hostí v atraktivním zápase Neapol, AC Milán přivítá Atalantu, Fiorentina cestuje do Verony k souboji s Chievem...
SS Lazio - SSC Neapol  (neděle 12:30)
Hlavní šlágr kola mezi Laziem a Neapolí se odehraje v neděli krátce po poledni a půjde o veledůležité střetnutí. Oba týmy mají ambice dostat se do Ligy mistrů a oba dělí v tabulce jen jediný bod. Uhají Biancocelesti třetí místo i po tomto kole a to nejen před Neapolí, ale také před jinými aspiranty?

Lazio se v novém roce honosí skvělou formou, díky které se nachází na třetí pozici, zaručující play-off Ligy mistrů. Jeho náskok je sice jen jednobodový, ale mohl být mnohem vyšší, kdyby Biancocelesti neztratili dobře se vyvíjející městské derby proti AS. Po brankách Mauriho a Andersona vedli už 2:0, ale po změně stran dvakrát zaúřadoval veterán Francesco Totti a zařídil dělbu bodu. Lazio také pokračuje v italském poháru, v osmifinále totiž zdolalo FC Turín na jeho půdě 3:1."Prožíváme skvělé období a tento měsíc je pro naší sezonu velmi důležitý. Věděl jsem, že si moji hráči v Turíně povedou dobře. Nyní se musíme držet pevně nohama na zemi," varuje před přílišnou eufórií Stefano Pioli.

Jak už bylo řečeno, ztráta na třetí Lazio činí jeden bod a je jasné, že hlavním cílem svěřenců Rafaela Beníteze zůstává kvalifikace do Ligy mistrů. Neapol v minulém kole podlehla nenáviděnému Juventusu Turín a nenapodobila tak svůj triumf z italského superpoháru, kde Starou dámu přehrála. Nedá se ani říci, že by Azzurri oplývali nějak zvlášt dobrou formou, ba naopak, z posledních sedmi kol zvítězili jen dvakrát!

Ale situace kolem příček zaručujících Ligu mistrů je velmi vyrovnaná a Neapol stále patří mezi největší favority. Proti Laziu má navíc v posledních letech skvělou bilanci.

Domácím bude scházet několik opor základní sestavy, na marodce totiž zůstávají De Vrij, Ederson, Gonzalez, Ciani, Braafheid, Gentiletti, Lulič i hrdina zápasu se Sampdorií Anderson. Beze ztrát se to neobejde ani na druhé straně, kde nenastoupí Zuniga, Michu, Insigne, Ghoulam a suspendovaný Britos.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Basta, Canu, Radu, Cavanda - Parolo, Biglia - Candreva, Mauri, Keita - Djordevič
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Koulibaly, Albiol, Mesto - Gargano, Lopéz - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
AC Milán se po postupu v italském poháru musí orientovat na ligovou soutěž, kde zatím strádá. Z osmého místa by se rád posunuli výše, ale k tomu potřebuje nutně zdolat Atalantu. Uvidí San Siro další blamáž, nebo tentokrát parta Filippa Inzaghiho zvítězí?

Milánské AC zatím předvádí nevyrovnané výkony a po další domácí blamáži v minulém kole mu patří až osmá příčka. Nad síly Rossoneri bylo Sassuolo, které na San Siru senzačně zvítězilo 2:1 a nepovedl se ani zápas proti Turínu (1:1). Milánský celek však v týdnu Sassuolu porážku oplatil, v ligovém poháru, opět před vlastním publikem, tentokráte zvítězil 2:1 a může se těšit na dalšího soupeře.

Každopádně prioritou Milána je liga a v ní musí přidat. Ztráta na Ligu mistrů už narostla na pět bodů a vzhledem k velké tlačenici na evropské poháry to nejsou zrovna růžové vyhlídky. Milánští budou usilovat o tři body proti Atalantě, která v posledních letech na domácí klub dokázala několikrát vyzrát. V současnosti ale neoplývá zrovna optimální formou. V úvodu sezony se potýkala se střeleckou nemohoucností, což se sice mírně zlepšilo, ale kýžené body stále nepřicházejí. Zvláštní den zažije Giacomo Bonaventura, jenž z Bergama do Milána v létě přestoupil. "Pro mě se ten zápas bude od ostatních lišit. Jsem Atalantě a městu Bergamo velmi zavázán. Bude to pro mě emotivní den. Atalanta má dobré hráče a svými dobrými výkony si získali respekt špičkových týmů. Máme-li je porazit, budeme muset předvést naší hru," nechal se slyšet Bonaventura.

Aktuálně je Atalanta namočena do bojů o záchranu. Před sestupovou osmnáctou pozicí má jen dvoubodový náskok a v lize se jí příliš nedaří. O poznání lépe si vede v italském poháru, kde je stále ve hře. "Jsme rádi, že zůstáváme v Coppa Italia a víme, že nás od těďka čekají silnější týmy, ale nyní musíme přesunout naší pozornost opět na Serii A," prohlásil trenér Colantuono.

Poměrně dlouho se na trávník nepodívá Van Ginkel a po čas asijského šampionátu také Honda. Matti De Sciglio byl v minulém kole vyloučen a také jeho tím pádém čeká v tomto klání stopka. Lepit mezery v sestavě bude muset i trenér Colantuono, který bude postrádat Cherubina, Estigarribiu, Raimondiho a Belliniho.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Rami, Méxés, Armero - Bonaventura, De Jong, Montolivo - Cerci, Ménez, El Shaarawy
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Benalouane, Stendardo, Biava, Dramé - Zappacosta, Baselli, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Parma přivítá na Stadio Ennio Tardini Sampdorii a bude doufat ve tři body. Ty by v jejím případě sice ještě neznamenaly únik z pásma sestupu, ale potvrdily by zlepšení Ducali. Hosté mají jiné starosti, protože chtějí stůj co stůj udržet pátou příčku, která znamená kvalifikaci do Evropské ligy. Fiorentina je ale vzdálena jen tři body.

Parmě se hrubě nedaří a zdá se, že ani v novém roce to nebude o mnoho lepší. Parma je doslova pohřbena v pásmu sestupu a cesta z něho ven bude ještě hodně náročná a složitá. Ducali zvítězili jen třikrát za posledních osmnáct zápasů a kdekdo se asi diví, co ještě drží trenéra Roberta Donadoniho v křesle. Důvodů je několik a to například nový vlastník, který je rozhodnut do týmu přivést věhlasnější jména, která by klubu zaručila minimálně setrvání v Serii A pro další rok.

Trenér Donadoni měl v poslední době hodně špatné spaní, ale některé výsledky ukazují, že by se Parmě mohlo začít dařit. A to zejména ligová výhra v zápase s favorizovanou Fiorentinou. Toskánský celek přišla draho jedna standardní situace a Parma jí dokonale využila. Problém je, že na dobré zápasy nedokáží Ducali navázat alespoň remízou. O tom svědčí poslední utkání s Hellasem Verona. Domácí tým ve Veroně nadělil Parmě tři branky a jediný zásah Francesca Lodiho nic nezměnil.

Trochu lepší to už bylo v rámci Coppa Italia, kdy si Parma poradila s Cagliari Calcio. A trenér Roberto Donadoni našel na hře svého mužstva několik plusových bodů. Na tiskové konferenci po vyhraném zápase řekl: "Tohle bylo hrozně důležité utkání. Podpořili jsme svoji morálku a já na mužstvu cítím zlepšení. Dnes se nám povedlo mnoho věcí a já doufám, že budeme v tomto trendu pokračovat. A co se mi líbilo nejvíc? Hráči ukázali, že se za žádných okolností nevzdávají, to je skvělá zpráva."

Dobrou zprávou ale určitě není rozsáhlá marodka, kterou ještě rozšířili hráči reprezentující své země na Africkém poháru národů. Mimo hru budou z těchto důvodů Afriyie Acquah a Ishak Belfodil. Zraněnými jsou Massimo Coda, Abdelkader Ghezzal a Jonathan Biabiany. V dresu Sampdorie nenastoupí snad jen Djamel Mesbah, který rovněž plní reprezentační povinnosti. Hlavní problém pro tým ambiciózního trenéra Siniši Mihajloviće spočívá v tom, že není koho postavit do útoku. Respektive hlavní zbraň v podobě Manola Gabbiadiniho odešla do Neapole a na jeho místo ještě nikdo nedorazil. Kromě Stefana Okaky je nejlepším střelcem Dorie Eder, který ale nastřílel jen pět branek.

Když už se zdálo, že fanoušci Sampdorie budou kupovat dresy nového hrdiny se jmenovkou Muriel, jednání byla zrušena. I když obě strany pokračují ve vyjednávání, trenér Mihajlović bude muset vymyslet, jak si poradí s Parmou. Dobrou zprávou je pokrok, který udělal majitel Dorie Massimo Ferrero, který se při jednáních v Paříži dohodl s kamerunským střelcem Samuelem Eto'em. Když se tyto dva týmy utkaly naposledy, radovala se na tomto stadionu Parma. První gól padl již po osmi minutách, když se prosadil Antonio Cassano a na jeho trefu navázal stejně úspěšně ještě Ezequiel Schelotto. Kdo se do střelecké listiny zapíše tentokrát?
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Costa, Paletta, Lucarelli - Cassani, Mauri, Lodi, Galloppa, Gobbi - Cassano, Palladino
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Gastaldello, Silvestre, Regini - Rizzo, Palombo, Obiang - Soriano - Okaka, Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Udinese Calcio stále nemůže najít optimální formu a po sérii bídných výsledků se stále propadá tabulkou. Zabrat potřebuje i Cagliari, to sice v minulém kole odčinilo debakl, ale po osmnácti kolech zůstává v sestupovém pásmu.

Domácí Bianconeri v minulém kole remizovali na hřišti Sassuola 1:1 a v podstatě tak prodloužili sérii nemasných a neslaných výsledků. Pro Udine se zatím sezona vyvíjí hodně zvláštně, po skvělém úvodu totiž přišel hodně strmý pád, který nadále trvá. Jedinou světlou výjimkou bylo utkání na Interu, které Udine ovládlo výsledkem 2:1.

O poznání lepší bylo druhé vystoupení Cagliari pod vedením legendárního Gianfranca Zoly. V klíčovém záchranářském duelu dokázali Sardiňané porazit Cesenu 2:1 a rychle dali zapomenout na debakl 0:5 od Palerma. V týdnu se pak hosté představili na půdě Parmy, ale zápas italského poháru nezvládli a ze soutěže se poroučeli. První poločas přitom odehrál i český záložník Josef Hušbauer, kterého po přestávce nahradil Donsah. Bývalý Sparťan by tak měl být připraven i do zápasu proti Udine. "Byl to pro nás krásný a důležitý výsledek. Umožní nám dívat se dopředu s optimismem," liboval si po zápase s Cesenou Gianfranco Zola.

Trenér Andrea Stramaccioni má krom výsledků svých svěřenců problémy i s marodkou. Sami posuďte, na marodce z nejrůznějších důvodů nemohou nastoupit Pinzi, Geijo, Muriel, Badu, Wague, Evangelista a Zapata. V tomto směru je na tom Cagliari lépe, ale ani ono nebude zdaleka kompletní. Na trávníku stadionu Friuli nevyběhnou Cossu, Ceppitelli, Ibarbo a Balzano.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Danilo, Domizzi, Heurtaux - Piris, Allan, Guilherme, Koné, Gabriel Silva - Théréau - Di Natale
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Pisano, Capuano, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Dessena, Joao Pedro, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Hodně zajímavé utkání se odehraje na Marassi v Janově. Místní Grifové přivítají nebezpečného soupeře ze Sassuola a budou se chtít vrátit k dobrým výsledkům z konce roku 2014.

FC Janov i Sassuolo zatím patří k příjemným překvapením soutěže. Grifové stále zůstávají v kontaktu s evropskými poháry a ani Sassuolo na tom není špatně. Na EL ztrácí šest bodů, což je méně, než je rozdíl mezi ním a sestupovým Cagliari.

Každopadně minulé kolo se oběma týmům příliš nevydařilo. Zatímco Janov nepochodil na půdě Interu Milán a prohrál 1:3, Sassuolo si v domácím prostředí s Udinese jen dělilo body. Janovským se vůbec přestalo výsledkově dařit, od 7.prosince totiž nevyhráli. "I přes ztrátu našeho kouzla jedeme dál. Jsem si jist, že jestli budeme pokračovat v tvrdé práci, dřív nebo později budeme odměněni," věří v návrat na vítěznou vlnu trenér Grifů Gian Pier Gasperini.

Zatímco janovské učinkování v Coppa Italia skončilo dříve, Sassuolo se v týdnu střetlo opět s Milánem o postup do dalšího kola. Rossoneri tentokrát Sassuolu porážku oplatili a postoupili dále. Kouče Di Francesca nicméně pořážka nijak netrápí. "Je škoda, že jsme byli vyřazení, ale v Miláně na San Siru můžeme prohrát. Teď se musíme soustředit na Serii A, na hájení našich pozic. Jsme na správné cestě a budeme nadále tvrdě pracovat na dosažení 40-ti bodů, co nejdříve to bude možné," nechal se slyšet Eusébio Di Francesco.

Už v loňské sezoně nabídla utkání mezi těmito soupeři hodně zajímavou podívanou. Janov zvítězil doma 2:0, ale v odvetě se po divoké přestřelce 4:2 radovalo Sassuolo.

Domácí nastoupí bez Marcheseho, Matriho, Tina Costy a suspendované dvojice Perotti - De Maio. Podobně jsou na tom i hosté. Taider je na africkém poháru a Pegola s Pelusem do hry nepustí zranění. Trenér Eusébio Di Francesco nemůže počítat ani s potrestaným Vršaljkem a Cannavarem.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, Izzo - Edenílson, Rincón, Bertolacci, Antonelli - Iago, Lestienne, Kucka
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Terranova, Acerbi, Longhi - Brighi, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Floro Flores
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Chievo Verona - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Stálá výkonnost - to je pro Fiorentinu v této sezoně téměř neznámé slovo. Toskánský gigant bude hledat návaznost na minulé utkání ve Veroně, kde jej hostí tamní Chievo. To se díky případnému bodovému přísunu pokusí vzdálit od sestupových vod, na které má nyní náskok jen tři body.

Mussi Volanti sice nejsou favoritem, ale v poslední době se trenérovi Rolandovi Maranovi podařilo vtisknout hře jeho týmu alespoň nějakou tvář. Chievo prohrálo za posledních devět zápasů jen jedno jediné, když nestačilo na Inter Milán. Poté si v derby poradilo s Hellasem, když rozhodl deset minut před koncem utkání Alberto Paloschi. Ani remíza s Turínem se nedá považovat za zklamání. A vzhledem k tomu, jak špatně se vyvíjel duel s Atalantou Bergamo, se konečná remíza po gólu v devadesáté minutě určitě počítá.

I když se tedy Chievo naučilo neprohrávat, stále je až na šestnácté příčce a s osmnácti body na kontě se neustále musí ohlížet přes rameno, zda se sestupová propast nepřibližuje. Ani pocity v toskánské metropoli nejsou nejpříjemnější. Tým trenéra Vincenza Montelly překvapivě nestačil na Parmu, které stačila jedna povedená standardní situace. Fiorentinu trápí nejvíce množství zraněných, což se dotýká zejména ofenzivní síly týmu. V kombinaci s Mariem Gómezem, kterému se štěstěna vyloženě směje do tváře, se Viola náhle ocitá v tíživé situaci.

Jakoby se v nich ale vyžívala, protože ačkoli se do minulého zápasu pustila rovněž s jediným hrotem, podařilo se jí vstřelit Palermu čtyři branky. V duchu filozofie Zdeňka Zemana, že stačí, když dáte více branek než váš soupeř, uhrála Fiorentina tři body jen o jednu branku. To nic nemění na tom, že minimálně německý střelec Mario Gómez trpí. A jeho forma znepokojuje fanoušky i trenéra Vincenza Montellu. Ten samozřejmě od útočníka očekával víc. Stejně tak očekával víc Gómez sám od sebe, což si uvědomuje i jeho agent.

V rozhovoru pro Sky Sport Italia se agent Ulrich Ferber zmínil: "Nelíbí se mi poznámky trenéra Vincenza Montelly. I Mario od sebe hodně očekával, když sem přicházel. Ale když se zranil, nešlo to tak snadno. Dlouho trvalo, než se dal do pořádku. A teď prostě nemá štěstí. To ještě neznamená, že by byl špatný útočník. Naopak, potřebuje teď podporu a důvěru více než kdy dřív. Ve Florencii je spokojený, má to tady rád a hrozně chce skórovat. Chybí mu klid před bránou. Ale stačí jedna povedená akce a já věřím, že se dostane zpátky do formy."

Nyní je toskánský celek na šesté příčce a na místa zaručující start v evropských pohárech ztrácí tři body. Výlet do Verony podstoupí Viola bez několika hráčů, jak již bývá zvykem. Mimo hru jsou zranění Giuseppe Rossi, Federico Bernardeschi a Cristiano Lupatelli. Kromě nich o utkání možná přijdou také Khouma Babacar, Alberto Aquilani, Andrea Lazzari a brankář Neto, který odmítl prodloužit končící smlouvu. V týmu konkurenta pravděpodobně nenalezneme Ivana Radovanovice, který není zcela fit.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zukanovic, Cesar, Dainelli, Frey - Hetemaj, Cofi, Izco, Schelotto - Meggiorini, Paloschi
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Gonzalo Rodriguez, Basanta, Alonso - Joaquin, Mati Fernandez, Pizarro, Borja Valero, Pasqual - Cuadrado - Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Cesena - Turín FC  (neděle 15:00)
Na poslední příčce se krčící Cesena přivítá FC Turín a pokud se chce ještě zachránit, už by potřebovala nutně zvítězit. Mořští konící čekají na další vítězství od úvodního kola, kdy porazili Parmu.

Cesena prožívá velkou výsledkovou krizi a zatím to vypadá, že na nejvyšší italskou soutěž vůbec nestačí. Domácí zvítězili pouze v prvním kole a od té doby čekají na tříbodový import marně. Situace začíná být kritická, přesto trenér Domenico Di Carlo věří v lepší zítřky. "Předvádíme dobré výkony, nemůžeme se vzdát. Jsem si jistý, že brzy budeme odměněni."

Domácí by v tomto kole potřebovali nutně zabrat, ale Turín bude těžkým oříškem. Posíleni o Maxiho Lopéze se chtějí co nejdříve vrátit do první poloviny tabulky.

Granata v týdnu vypadla z italského poháru a v lize jí patří až čtrnácté místo. V minulém kole navíc sehrála zvláštní utkání s AC Milán, kdy byla mnohem lepším týmem, ale nakonec brala jen remízu bod za remízu 1:1.

Favoritem duelu bude samozřejmě Turín, který má i historicky lepší vzájemnou bilanci. V posledních letech se ale oba týmy střetávaly jen na půdě druholigové Serie B. Jejich poslední měření sil z roku 2010 vítěze nepoznalo.

Trenér Di Carlo nebude mít k dispozici hned několik hráčů. Mimo jsou Marilungo, Tabanelli, Giorgi, Valzania, Succi a Bressan. V táboře hostí je situace o poznání klidnější, pro karty nenastoupí Glik a zranění do hry nepustí Barreta a Vivese.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Lucchini, Magnusson, Mazzotta - Carbonero, Cascione, Zé Eduardo - Brienza - Defrel, Almeida
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Jansson, Moretti - Peres, Gazzi, El Kaddouri, Farnerud, Darmian - Quagliarella, Martínez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.30 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Hellas Verona  (neděle 20:45)
Juventus vyzve v neděli večer zajímavého soupeře. Soupeře, na kterého má skvělé vzpomínky. Hostující Hellas Verona se totiž se Starou dámou utkal v rámci Coppa Italia a tento test nedopadl příliš dobře. Hellas prohrál vysoko 6:1 a dokumentoval své trápení. Jak dopadne odveta?

Juventus se pokusí napodobit svůj úspěch také v Serii A. Do karet mu hraje v podstatě všechno. Na rozdíl od posledního utkání bude jeho sestava pravděpodobně také silnější. Zopakuje Stará dáma svůj úspěch, nebo se Hellas poučí? Jako kočka s myší si Stará dáma naposledy hrála s Hellasem a už po poločase vedla o tři branky. Dvakrát se zaskvěl Sebastian Giovinco, jednou se prosadili také Kingsley Coman, Roberto Pereyra a Álvaro Morata s Paulem Pogbou. Za hosty jen snížil Nené, ale jeho branka nic neznamenala. Dokonce ani brankář Gianluigi Buffon si nepřipsal pokažené konto, protože pouze přihlížel počínání svého kolegy Storariho.

I když to bylo "jen" pohárové utkání a cesta do finále Coppa Italia je ještě dlouhá, přesto byl zkušený brankář rád, že jeho spoluhráči zvítězili a fotbal si užili. Buffon by byl rád, kdyby se Juventusu povedlo získat ceněnou trofej, která by byla již desátá v historii klubu. V rámci poháru se ale Staré dámě příliš nedaří vítězit a naposledy se z výhry Coppa Italia radovala dokonce až v roce 1995. I toho si je brankář Buffon vědom. "Náš tým je skvěle poskládán, jsem rád, když vidím, jak se neustále vyvíjíme. Naším cílem je vyhrát Coppa Italia."

"Juventusu už zisk tohoto poháru uniká příliš dlouho. Je načase s tím něco udělat. Minulou noc jsem viděl skvělý tým, který má úžasné a kvalitní hráče na všech pozicích. Nemusíme se bát někoho střídat, protože ten, kdo ho nahradí, bude minimálně stejně dobrý. Myslím, že v rámci první ligy to bude hodě odlišné utkání. Přeci jen, do zápasů Serie A vkládá každý tým více energie než do pohárového zápasu. Je dobře, že máme před sebou dva domácí zápasy. Jsme silnější a pro naše fanoušky je to také lepší. Verona je hodně zajímavý tým a je tam několik opravdu dobrých hráčů. Proto myslím, že nemůžeme spoléhat na podobný výsledek."

Juventus ale válcuje své oponenty také v Serii A. Naposledy jeho tempo odnesla Neapol. Trefy Paula Pogby, Martina Cácerese a Artura Vidala byly pro Neapol příliš. Nepomohlo jí ani snížení Miguela Britose, takže si Juventus připsal cenné tři body. A ty měly opravdu velkou cenu, protože AS remizovalo v římském derby s Laziem 2:2, takže se náskok Bianconeri opět o dva body navýšil. Pro utkání s Hellasem nebude mít trenér Max Allegri k dispozici snad jen Angela Ogbonnu. To marodka hostí je mnohem širší. Jsou na ní jména jako Evangelos Moras, Artur Ionita, Bosko Jankovic, Mounir Obbadi a Juanito Gomez. K dispozici není ani Lazaros Christodoulopoulos.

Hellasu se nedaří udržet si formu a potvrzovat dobré výkony. V rámci Serie A vyhrál v deseti posledních zápasech jen dvakrát. Naposledy si poradil s Parmou, které nasázel tři branky. Bylo to ale hodně velké drama, protože ještě po hodině hry byl stav nerozhodný 1:1. Až trefy Lucy Toniho a Mattii Valotiho znamenaly tříbodovou radost. Dostane Hellas šanci na reparát, nebo mu Juve opět nasází větší počet branek?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal - Tevez, Llorente
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Martic, Marquez, Guillermo Rodriguez, Agostini - Sala, Tachtsidis, Campanharo - Nico Lopez, Toni, Greco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Inter Milán  (sobota 18:00)
Inter bude chtít pokračovat ve stoupání tabulkou, jak se mu to daří od začátku ledna. Všichni jeho fanoušci navíc dychtivě očekávají, kdy vyběhne na trávník největší hvězda - Xherdan Shaqiri. Ten by se debutu mohl dočkat právě v utkání proti Empoli. Nováčkovi letošního ročníku se příliš nedaří vyhrávat a Inter v historii porazil jen jednou.

Trenér Roberto Mancini brnká na nervy tifosi, kteří očekávají start nové posily každým zápasem. Dočkat by se mohli právě teď proti Empoli. V sobotu v podvečer se Nerazzurri přijedou podívat na stadion Carlo Castellani s jediným cílem - připsat si co možná nejvíce bodů. S týmem, který má Roberto Mancini k dispozici, se nic jiného než výhra nepřijímá. Empoli navíc za celou historii dokázalo Inter porazit jen jedinkrát.

Interu se povedlo minulé kolo, když porazil janovské Grify. O góly se v dresu domácího Interu postarali Rodrigo Palacio, Mauro Icardi a veterán Nemanja Vidić. Za hosty v závěru zápasu korigoval jen Armando Izzo, jehož branka ale oslavy Interu nijak nezkazila. Nerazzurri konečně vypadají jako tým, který chce hrát o nejvyšší příčky. Léčebná kůra trenéra Roberta Manciniho se vyplácí, a to přitom kouzelník na lavičce Interu své největší eso ještě nevyužil. Do hry se chystá čerstvá posila z Bayernu Mnichov, švýcarský talent Xherdan Xhaqiri.

A ten se do hry hodně těší, jak sám přiznal: "Nemůžu se dočkat debutu. Ta chvíle, až poprvé vyběhnu na trávník a uslyším své jméno skandovat, pro mě bude nezapomenutelná. Trénuji se zbytkem týmu a doufám, že budu hrát už proti Empoli. Vracím se do své optimální kondice a doufám, že budu moct hrát. Potřebuji hrát pravidelně, abych ukázal, co ve mě opravdu je. Inter je hodně ambiciózní klub s novým vedením i vizemi do budoucna. Já se nemůžu dočkat, až nastoupím. Musíme vždycky hrát na vítězství, nehledě na to, kdo stojí proti nám," určuje Shaqiri taktiku.

Proti nim bude stát Empoli, jehož předsezónní plány byly o dost skromnější než cíle Interu. Přesto oba soky v určité chvíli dělilo jen několik málo příček. Po osmnácti kolech je Empoli patnácté a pokud musí na něčem pracovat, tak je to především schopnost dotáhnout do konce dobře rozehraný zápas. Nejvíce bodů přinesly Empoli remízy. Za posledních deset zápasů si Empoli se svými soupeři dělilo body pětkrát, dvakrát prohrálo a třikrát vyhrálo. V osmnáctém kole nestačilo na Sampdoii Janov, kterou spasil jedinou brankou útočník Eder.

Inter vyhrál šest posledních vzájemných zápasů proti Empoli, naposledy utkání rozhodla jediná penalta, kterou v roce 2008 proměnil švédský kanonýr Zlatan Ibrahimović. Gólový účet zřejmě ani v tomto utkání nerozšíří Pablo Daniel Osvaldo, se kterým vedení nepočítá. Naopak může počítat s návratem Matea Kovačiće a kapitána Andrey Ranocchiy. Interu bude scházet distancovaný obránce Juan Jesus. Empoli se bude muset obejít bez Maria Ruie. Neschopnost útočníků střílet branky dokazuje také fakt, že nejlepším střelcem týmu je obránce Lorenzo Tonelli. Ten by se měl postavit do středu obrany vedle mladíka Danieleho Ruganiho.

Stav svého týmu si dobře uvědomuje také trenér Roberto Mancini, kterému byl svěřen úkol revitalizovat Inter a dostat jej zpět mezi evropskou smetánku. Zkušený lodivod, který se již vzpamatoval z těžkého k.o. od vlastního svěřence a kapitána týmu, říká: "Jsme na správné cestě. Konečně nám to začíná jít. Víme ale, že nás čeká dlouhá cesta a máme stále na čem pracovat."
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Seppe - Laurini, Tonelli, Rugani, Hysaj - Croce, Valdifiori, Vecino - Verdi - Pucciarelli, Maccarrone
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Campagnaro, Ranocchia, Vidic, D’Ambrosio - Medel, Guarin - Palacio, Kovacic, Podolski - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - AS Řím  (sobota 20:45)
AS Řím se pokusí prodloužit svou sérii osmi zápasů v první lize bez porážky v sobotu večer. Vlci si ale nevybrali úplně snadného soupeře, protože Palermo je na stadionu Renzo Barbera jen těžko k poražení. Navíc se do týmu vrací největší ofenzivní zbraň Paulo Dybala, jehož zranění je vyléčeno.

Paulo Dybala je dalším z dlouhé řady talentů, které prezident Zamparini vychovává a plánuje prodat za astronomickou částku. Udělal to už s Edinsonem Cavanim nebo Javierem pastorem, kteří se sešli v Paris Saint-Germain. Dalším by mohl devítigólový talent Paulo Dybala. Argentinský útočník nezasáhl do posledního zápasu proti Fiorentině, protože si při rozcvičce přivodil lehké svalové zranění. A nebyla to jediná špatná zpráva, neboť rozjeté Palermo poprvé zastavilo a dostalo od Fiorentiny čtyři branky.

Dybalova forma nebude jediným "strašákem" pro fanoušky AS. Trenér Rudi Garcia má kádr hodně zeštíhlen, protože Seydou Keita a Gervinho reprezentují své země na Africkém poháru národů. Mimo hru jsou dlouhodobě zranění Federico Balzaretti a Leandro Castán, třebaže zdravotní stav Brazilce se již zlepšuje. Vykartovaná je navíc dvojice Radja Nainggolan a Daniele De Rossi. Se zdravotními problémy se potýká také dvojice Kostas Manolas a Francesco Totti. Ten se dostal do středu zájmu především v minulém kole. Věčné město nabídlo fanouškům fotbalu římské derby a Totti se zapsal do utkání hodně výrazně.

Lazio se dostalo do dvoubrankového vedení už po třiceti minutách, když se nejprve trefili Stefano Mauri a po něm také brazilský šikula Felipe Anderson. AS ale spasil jeho kapitán Francesco Totti, který skóroval dvakrát. Tím se dostal na hranici jedenácti gólů proti Laziu. Média ale zaujala především jeho oslava vyrovnávací branky, když si Totti vzal mobilní telefon a svém "selfie" umístil na internet. Toto gesto vyvolalo mnoho rozporuplných reakcí. Pro tým trenéra Rudiho Garcii to byl především signál, že se hráči nevzdávají ani za nepříznivého vývoje zápasu.

A to je něco, co kvituje také francouzský lodivod. Na tiskové konferenci před utkáním na Sicílii dodal: "Vím, že náskok Juventusu se zase o něco zvýšil. Ale nedíváme se na tabulku. Je tady tabulka a je tady realita. Fotbal je někdy hodně zvláštní a nepředvídatelný. Ale to jsme ukázali již v loňském roce - prohrát se dá i s menšími týmy. Tohle je něco, na čem musíme pracovat, pokud se chceme zapojit do boje o mistrovský titul. Chceme zapracovat na tom, abychom proti menším týmům neztráceli důležité body. Teď mě tabulka nezajímá - chci jen udělat maximum pro to, aby se můj tým zlepšoval a bojoval o první místo," dodává Garcia.

Rosanero doma neprohrává. Stalo se tak jen jednou, když Sicílii "vybílilo" římské Lazio, které Palermu nadělilo čtyři branky. Bude další římský celek stejně úspěšný? Aktuálně desátý celek Serie A má na svém kontě v tuto chvíli 25 bodů a celých 18 z nich získalo právě na stadionu Renza Barbery. Když se brány tohoto stadionu otevřely naposledy, bylo z toho drtivé vítězství 5:0 proti Cagliari Calcio. Minulý zápas už sicilskému týmu tak nevyšel, když Palermo nestačilo na Fiorentinu. Za domácí Violu se postupně trefili José María Basanta, Juan Cuadrado a Joaquín. Za hosty snížilo duo Andrea Belotti a Robin Quaison, který skóroval dvakrát. Povede se mu rozvlnit síť také tentokrát?
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Munoz, Gonzalez, Feddal - Lazaar, Barreto, Maresca, Rigoni, Morganella - Vazquez, Dybala
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Yanga-Mbiwa, Astori, Holebas - Strootman, Pjanic - Iturbe, Ljajic, Florenzi - Destro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC18134138:943
2.AS Řím18124231:1340
3.SS Lazio1894533:2131
4.SSC Neapol1886433:2430
5.UC Sampdoria1879223:1730
6.ACF Fiorentina1876525:1727
7.Janov CFC1876524:2027
8.AC Milán1868427:2126
9.Inter Milán1867529:2525
10.Città di Palermo1867530:3025
11.US Sassuolo1859420:2324
12.Udinese Calcio1865721:2423
13.Hellas Verona1856721:2821
14.Turín FC1847713:1919
15.Empoli FC1839617:2318
16.Chievo Verona1846813:2018
17.Atalanta Bergamo1838714:2417
18.Cagliari Calcio1836923:3515
19.Parma FC18311418:399
20.AC Cesena18161115:369
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (563)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele