Serie A - preview 18. kola

05.01.2014, 08:38, aktualizováno 06.01.2014, 08:54
Previews
Bohatý pondělní program italské ligy startuje v Neapoli, kde se domácí budou chtít proti Sampdorii přiblížit druhému místu. Lazio s novým trenérem Rejou hostí Inter, AC Milán hraje s Atalantou, důležitý záchranářský zápas čeká Catanii s Boloňou, Udinese přivítá Hellas.
SSC Neapol - UC Sampdoria  (pondělí 12:30)
I když se zdá být současná ztráta na vedoucí Juventus už příliš velká, Napolitáni předem nic nevzdávají. Benítézova družina chce bojovat o titul a přiblížit se k němu mohou hned po prvním utkání, tedy pokud zdolají Sampdorii. Ta je sice až čtrnáctá, ale pod vedením nového trenéra Mihajloviče ještě nenašla přemožitele.

Už to tu bylo několikrát a všichni to znají. Neapol ve skupinové fázi Ligy mistrů nasbírala výborných dvanáct bodů, ale přesto nepostoupila. Skupina smrti ve společnosti Arsenalu, Dortmundu a Marseille se jí stala nakonec osudnou, a tak se bude hrát na San Paolo pouze Evropská liga. Jak dopadlo její poslední učinkování v této soutěži moc dobře ví plzeňští Viktoriáni. Ale španělský trenér Rafael Benítez si nedělá iluze a Evropskou ligu chce brát vážně, stejně jako ambice na titul.

Neapol v posledním kole ztratila body na Sardinii, když remizovala s Cagliari 1:1 a toho okamžitě využily vedoucí Juventus a druhý AS Řím. Ztráta na první místo tak vzrostla, ale pod Vesuvem zatím mohou být spokojení, neboť na třetím místě, které zaručuje předkolo Ligy mistrů, mají před tímto kolem tříbodový náskok. Fiorentina se však dotahuje a tak je potřeba v následujícím klání zvítězit. Na San Paolo zavítá Sampdoria, která po špatných výsledcích odvolala trenéra a pod tím novým zatím neprohrála.

Siniša Mihajlovič odstartoval na lavičce Dorie tím nejlepším způsobem. Zatím neprohrál jediné utkání a janovský celek posunul dál i v italském poháru. Také Sampdoria poslední kolo výsledkově úplně nezvládla, přeci jenom bod z domácího zápasu s Parmou je málo. Hosté sice pět ligových zápasů v řadě neprohráli, ale z nejhoršího ještě venku nejsou. Pořád je rozdíl mezi osmnáctým Sassuolem a čtrnáctou Sampdorií jen čtyřbodový.

Zápasy mezi Neapolí a Sampdorií jsou vždy velmi vyrovnané a nepadá v nich mnoho branek. Snad jednou byla situace opačná, v lednu roku 2011 rozstříleli Azzurri svého soupeře 4:0.

"Rafa" nemůže počítat se Zuňigou, Mestem i Behramim. Mimo bude i oblíbenec Pepe Reina, kterého mezi třemi tyčemi nahradí Rafael. Náladu v týmu Blucerchiati se zdá být výborná, mančaft totiž netrápí žádná marodka.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Reveillere - Inler, Džemaili - Callejon, Panděv, Mertens - Higuaín
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Renan, Palombo - Gabbiadini, Krstičič, Eder - Pozzi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Hellas Verona  (pondělí 15:00)
V pondělním utkání bude favoritem nováček z Verony, protože po krátkém intermezzu v podobě čtyř porážek v řadě se opět dostává do formy, což naposledy odneslo Lazio Řím. Do Udine přijede s náskokem devíti bodů a bude chtít potvrdit sestupnou tendenci domácích hráčů.

Těm se opravdu nedaří - časté výprodeje a přílišná orientace na umění kapitána Di Nataleho zapříčinily pád ambiciózního celku z příček znamenajících pohárové příčky do spodních pater první ligy. I když se občas objeví náznak zlepšení, stále se jedná o neschopnost trvale navazovat na dobré výsledky a pozitivní hra je vzápětí vystřídána porážkou. Trenér Francesco Guidolin po nadějné remíze s favorizovanou Neapolí musel přetrpět prohru Turínem a náladu mu jeho svěřenci spravili až v posledním utkání minulého roku proti nováčkovi z Livorna. Svou první branku v dresu Zeber si připsal mladíček Nicolás López, definitivní tři body přinesla Udinese až trefa Thomase Heurtauxe.

Dalo by se tedy říct, že Udinese se proti nováčkům daří. Problém je, že Verona se již od úvodu rozhodla dát vale podobnému škatulkování a nebojácně se pustila do nakupování zajímavých hráčů. I díky nim se nyní může vyhřívat na nečekané šesté příčce, pouhé dva body za Interem Milán. Veronský celek již tři zápasy nepoznal přemožitele, navíc v nich dvakrát zvítězil. Jejich poslední utkání navíc přineslo jeho fanouškům mnoho radosti, protože Hellas porazil římské Lazio o tři branky. Utkání načal vysoký Luca Toni, na jehož trefu ještě dokázal odpovědět Lucas Biglia. Laziu se ale vůbec nedaří a to potvrdily také trefy Juana Manuela Iturbeho, Romula a ještě jeden úspěch Toniho.

Asi největší počet zápasů mezi Udinese a Hellasem zažil legendární Osvaldo Bagnoli. Ten se v krátkém rozhovoru pro list Messaggero Veneto vyjádřil u duelu následovně: "Podle mne je Udinese favoritem, protože na domácí půdě není snadné jej porazit. Vzhledem k historii a filozofii hráčů i trenéra je to tradiční a důležitý italský celek, má svou hrdost. Osobně se na tento zápas moc těším, protože Verona na mě udělala dojem. Vrátila se do první ligy po dlouhé době a hýří optimismem, což je dobře," uzavírá bývalý hráč Zeber.

Udinese nebude mít pro utkání k dispozici Matiase Ranegieho, Luise Muriele a Francesca Benussiho. Prve jmenovaný totiž spolu s Merkelem zamířil na hostování do anglického Watfordu, jenž vlastní stejný majitel jako Udinese. Hellas bude postrádat služby argentinského záložníka Ezequiela Cirigliana a brankáře Nikolaje Mihajlova.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Allan, Lazzari, Gabriel Silva - Pereyra, Nico López - Di Natale
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Jorginho, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Parma FC - Turín FC  (pondělí 15:00)
Oba pondělní rivalové jsou od sebe v tabulce vzdáleni pět bodů, ale přesto se nalézají v těsné blízkosti. Lépe je na tom sedmý Turín, Parma se schovává v jeho závěsu. Turínské FC by rádo využilo situace a porazilo Parmu, což se mu nepovedlo už dlouhých dvanáct let!

Oba kluby by jistě rády navázaly na konec minulého roku, protože ani jeden z nich nebyl v posledním měsíci poražen. Parma neprohrála od konce listopadu, Turín dokonce poslední tři zápasy vyhrál. Teď je čeká zajímavý souboj pravdy, který určí, zda budou soupeři schopni pokračovat i ve druhé půli ročníku. Ducali může asi nejvíc těšit remíza 3:3 s Interem Milán, kterou Donadoniho mužstvo podpořilo dalšími dvěma remízami. I díky šňůře šesti neprohraných duelů je nyní Parma osmá a pokukuje po sedmém místě, na které ztrácí pět bodů.

Problémem je fakt, že na sedmé příčce sídlí právě Granata. A ještě větším fakt, že poslední duely se týmu trenéra Ventury opravdu povedly. Jediná branka rozhodla o třech bodech proti Laziu Řím, následovala výhra nad Zebrami z Udine rozdílem dvou branek a ještě lepším výsledkem zakončila Granata celý rok, když porazila Chievo Verona. Dvě branky od Cira Immobileho, jedna od Vivese a další gól si na své konto připsal hvězdný Alessio Cerci.

V týmu Parmy se podle slov vedení nemají očekávat příliš velké změny, ale přesto se někteří hráči nevyhnuli přestupovým spekulacím. To se týká například Antonia Cassana, který by se rád vrátil do janovské Sampdorie. O záložníka Marca Parola - čerstvého reprezentanta - se zase uchází AS Řím a sportovní ředitel Walter Sabatini prý šponuje nabídku poměrně vysoko. Bude otázkou, kdo odejde a kdo jejich místa nahradí. Podle některých zdrojů se Ducali zajímají například o Alessandra Matriho, kterému v AC Milán pšenka nekvete. Parma byla zvyklá pohybovat se v okolí první desítky, ale pokud by jí odešli dva tahouni a adekvátních posil by nepřibylo, možná by Ducali začal hrozit sestup.

Tomu chce zabránit Pietro Leonardi, který důrazně říká: "V lednu nikoho nepustíme. Často jsem se bavil například s Marottou nebo Sabatinim, ale nikdy ne o našich hráčích. Je pravda, že to jsou skvělé kluby, ale chceme udržet naše největší hvězdy a ne rozprodávat kádr."

Parmě bude v duelu s Turínem chybět několik klíčových hráčů, protože zranění jsou Nicola Pavarini, Daniele Galloppa, Walter Gargano, Gabriel Paletta a Gianni Munari. Massimo Gobbi nasbíral příliš mnoho karet, takže ani on si nezahraje. V dresu Turína se do utkání nezapojí trojice Marcelo Larrondo, Cesare Bovo a Omar El Kaddouri. O potrestaném brankáři Gilletovi už bylo napsáno mnoho řádku, takže ani tento hříšník se mezi třemi tyčemi neobjeví.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Felipe, Lucarelli, Mesbah - Acquah, Marchionni, Parolo - Biabiany, Cassano, N. Sansone
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Darmian, Brighi, Vives, Farnerud, Pasquale - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Atalanta Bergamo  (pondělí 15:00)
Slavný AC Milán má před sebou hodně důležitou část sezony. Po zpackané první polovině potřebují Allegriho svěřenci zabrat a alespoň vybojovat evropské poháry. O titul se bojovat nebude, Milán ale stále zůstává ve hře o italský pohár a také o Ligu mistrů. První překážkou bude Atalanta, která v domácím prostředí Milánu podlehla brankou El Shaarawyho.

Celý podzim se spekulovalo o pozici trenéra Massimiliana Allegriho a nakonec až vánoční přestávka přinesla rozuzlení. Charismatický trenér bude u Rossoneri pouze do léta a pak tým převezme někdo jiný. Pro většinou fanoušků Diavoli se jedná o dobrou zprávu, vždyť Allegri dokázal s Milánem vyhrát pouze jednou ligu, ale to měl ještě v týmu Ibrahimoviče, Boatenga či "staré" legendy Seedorfa, Gattusa a spol.

Každopádně v jakém stavu bude AC předávat svému nástupci, není jasné. Do týmu dle očekávání přišli Honda a Rami a ti by měli současnou hru a pozici Milána pozvednout. Není totiž vůbec dobrá. Jeden z nejslavnějších italských a evropských celků se krčí až na třináctém místě a na vedoucí Juventus ztrácí gigantických 27 bodů! Velká ztráta je i na páté místo, které zaručuje alespoň Evropskou ligu. Na San Siru ale mají se stíhací jízdou na vedoucí trio své zkušenosti. Právě v loňské sezoně se jim povedl velký zvrat a i když se nakonec museli v posledním kole strachovat o třetí místo, vybojovali ho. Letošní situace se zdá být podobná, ovšem na rozdíl od té minulé se nedají očekávat velká zaváhání Neapole, Říma, Fiorentiny či Interu.

AC se ale o poháry musí pokusit! V prvním utkání kalendářního roku 2014 přivítají Atalantu Bergamo se kterou mají kladnou bilanci. Nerazzurri dokázali porazit i v prvním vzájemném utkání na půdě Bergama.

Atalantě se jinak také příliš nedaří. Na svého soupeře sice ztrácí jenom bod ale na sestupové příčky má k dobru jen čtyři body. Colantuonovi svěřenci tak v žádném případě nejsou mimo sestupové ohrožení, právě naopak! Celek z Bergama se pokusí zapomenout na předvánoční debakl od Juventusu a rozhodně je v silách mužstva minimálně Milán potrápit.

Rossoneri nemohou počítat s talentovaným El Shaarawym, který se po úspěšném vyléčení opět zranil. Mimo jsou i Slovinec Birsa, Abate, Constant a Muntari. Ghanský záložník si odpykává karetní trest za nasbírané žluté karty. Beze ztrát se to neobejde ani v táboře Bergama. Zkušený Scaloni, Bellini a Lucchini zůstávají na marodce.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Bonera, Zapata, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Poli - Saponara - Kaká, Balotelli
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Raimondi, Yepes, Stendardo, Del Grosso - Bonaventura, Carmona, Cigarini, Brivio - Moralez, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - US Sassuolo  (pondělí 15:00)
Fotbalisté Janova nehráli na konci roku 2013 úplně špatně, ale poslední zápas výsledkově nezvládli a nakonec se propadli na pořád solidní desáté místo. Jak si povedou Gasperiniho svěřenci v novém roce, je otázkou. Na druhé straně Sassuolo má jasný cíl - záchranu nejvyšší soutěže.

Návrat Giana Piera Gasperiniho na lavičku Janova se zdá být tentokrát úspěšný. Tedy alespoň prozatím. Začátek se vyvedl dobře, ale závěr roku už byl přeci jenom horší. S prohrou v Cagliari a zejména v sestupem ohrožené Boloni se nepočítalo, a tak místo ataku na evropské poháry přišel pád na desáté místo. Na více asi Grifové mít nebudou. Blíže než evropské poháry jsou bohužel sestupové pozice a i to musí mít Gasperiniho družina na paměti.

Sassuolo se v posledním kole doma rvalo s Fiorentinou o body, co to šlo, ale Giuseppe Rossi byl prostě proti a v posledních minutách vystřelil pro Violu důležité vítězství. V jednu chvíli to přitom s nováčkem vypadalo velmi dobře, ale pohárový nezdar s Atalantou vrátil zelenočerné zpět do krušné reality. Sassuolo následně prohrálo v řadě tři ligová utkání a opět spadlo na sestupové pozice.

Situace Di Francescovy družiny ale není beznadějná. Čtyřiačtyřicetiletý lodivod chce navázat na výkony z listopadu loňského roku, během kterého jeho svěřenci získali osm bodů a o body obrali například AS Řím. Budou to mít ale těžké. První zápas sehrají Neroverdi na Marassi.

Grifové se budou muset obejít bez několika klíčových hráčů a sice Portanovy, Santany, Kucky a Gamberiniho. Kompletní nebude ani Sassuolo, jenž bude pro změnu postrádat Terranovu s Alexem. Absentovat bude i potrestaný Acerbi, který má ale momentálně zcela jiné starosti. Italskému obránci se vrátila rakovina varlat.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Manfredini, Marchese - Vršaljko, Biondini, Matuzalem, Antonelli - Fetfatzidis, Gilardino, Konaté
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Marzorati - Gazzola, Magnanelli, Marrone, Longhi - Berardi, Zaza, Floro Flores
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Calcio Catania - Bologna FC  (pondělí 15:00)
Velmi důležitý záchranářský duel čeká sicilskou Catanii. Elefantini jsou na tom velmi špatně a tři body z domácího prostředí by se jim náramně hodily. Proti bude Boloňa, která rovněž potřebuje bodovat. Naváží Pioliho svěřenci na předvánoční výhru proti Janovu i na hřišti poslední Catanie?

Fotbalisté Catanie si za 17 zápasů připsali pouhých deset bodů za dvě výhry a čtyři remízy a je více než jasné, že je na jaře čeká tuhý boj o záchranu. Elefantini naposledy vyhráli začátkem listopadu, kdy si vyšlápli na Udinese. Tradiční italské pohárové mužstvo udolali jedinou brankou Maxiho Lopéze, jenž se mezi střelce zapsal jakožto úspěšný penaltový exekutor. Gólová produktivita je vůbec největším kamenem úrazu. Catania nastřílela pouze deset branek, nejlepšími střelci týmu jsou tříbrankoví Pablo Barrientos a Lucas Castro. Naproti tomu defenzíva inkasovala dvaatřicetkrát, hůře už je na tom pouze Sassuolo.

Cílem De Caniových svěřenců je tedy herní zlepšení a především záchrana. Catania naposledy hrála Serii B v sezoně 2005/2006.

Záchranářské starosti bude mít i Boloňa, která navzdory očekáváním nasbírala jen patnáct bodů. Svěřenci trenéra Pioliho ještě před svátky utnuli sedmizápasové čekání na vítězství, když v domácím prostředí porazili Janov 1:0 a na toto vítězství budou chtít v novém roce navázat. Na úvod je čeká dlouhé cestování na jih, Catania však patří k oblíbenějším soupeřům. Není to tak dávno, co si hosté ze Sicílie přivezli všechny body. Utkání rozhodl Gaston Ramirez a dobře si Boloňa vedla i doma, kde dominovala a vyhrála 4:0. Jak na tom bude Boloňa po vánoční pauze je ale otázkou.

"Po přestávce je vždy několik neznámých faktorů, ale pracovali jsme intenzivně. Víme že zápas můžeme vyhrát. Chceme se vrátit se třemi body," má jasno trenér Pioli.

Domácí se musejí vypořádat s absencí Almirona, Bellusciho a Cabalceta. Stejný počet tří hráčů postrádá i hostující Boloňa. Ta se na Angelo Massimino představí bez své největší hvězdy Alessandra Diamantiho, který si společně s Garicsem odpykává karetní trest. Mimo bude pro zranění i obránce Sorensen.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Rolin, Spolli, Biraghi - Izco, Lodi, Plašil - Castro, Barrientos, Bergessio
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Mantovani - Crespo, Perez, Khrin, Morleo - Koné - Moscardelli, Cristaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Inter Milán  (pondělí 18:30)
Zajímavá podívaná bude v pondělní podvečer na Olympijském stadionu v Římě, kde tamní Lazio přivítá Inter Milán. Domácí zatím nenaplňují očekávání a změnit by to měl staronový trenér Edy Reja, čeká ho ale ostrá premiéra, Inter pocestuje do italské metropole s jediným cílem - získat tři body a přiblížit se třetímu místu.

Kauza Vladimir Petkovič je u konce, tedy alespoň co se týče kormidlování týmu Lazia. Srbský trenér nejspíše vše povede k soudu, ale to už je jiná kapitola. Důležité je, že kádr Lazia převzal Edy Reja, který má s působením na Stadio Olimpico notné zkušenosti.

Prezident Claudio Lotito se k tomuto kroku rozhodl po dalším venkovním fiasku. Lazio podlehlo Hellasu 1:4 a v tabulce kleslo už na jedenácté místo. Navíc za devět venkovních zápasů ani jednou nevyhrálo, což je na pohárový tým Lazia velký propadák. A právě toto Reja musí změnit.

Inter ztrácí na třetí místo zaručující play off Ligy mistrů jen pět bodů a je tedy jasné, co bude jeho hlavním sezonním cílem. Walter Mazzarri převzal tým po mladém Stramaccionim a zatím s ním dosahuje lepších výsledků. Pochopitelně fanoušci Nerazzurri jsou zvyklí na úplně jiná umístění a jiné výsledky, ale ruku na srdce - současný Inter zkrátka ještě na titul nemá.

Letošní sezonu zahájil několikanásobný italský šampión bez účasti v evropských pohárech, ale tuto "výhodu" zatím nedokázal efektivněji zužitkovat. Juventus, Neapol i Fiorentina je hrají a jsou na tom v tabulce lépe. Každopádně do nového roku vstupuje Inter velmi psychicky posílen po vítězství v prestižním milánském derby. To rozhodl jedinou trefou v závěru Rodrigo Palacio.

Biancocelesti v posledních letech s Interem neprohrávají. Porazit ho dokázali třikrát v řadě z toho jednou dokonce na Giuseppe Meazza, a ačkoliv je postavení obou týmů rozdílné, utkání nebude mít favorita.

Lazio nastoupí bez Gonzaleze, Radua a Mauriho, který je a bude dlouhodobě mimo. Marodka Interu se sice notně zredukovala, ale stále není úplně prázdná. Chybět tedy budou Chivu, Mariga, Taider a vykartovaný Campagnaro.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biava, Dias, Pereirinha - Onazi, Ledesma - Candreva, Hernanes, Lulič - Klose
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Rolando, Ranocchia, Juan Jesus - Jonathan, Zanetti, Cambiasso, Álvarez, Nagatomo - Guarín - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Veronský tým se dočkal zlepšení a na chvíli se dostal mimo sestupové pozice, ale konec roku jej nezastihl v ideální formě. Na poslední dvě porážky by tradiční klub chtěl nyní odpovědět výhrou a proti podobně ohroženému Cagliari by tři body rozhodně nemusely být jen zbožným přáním.

Mussi Volanti totiž již několikrát dokázali, že taktika starého známého jim prostě sedí. Trenér Eugenio Corini sice patří mezi nejmladší lodivody v Serii A, zkušenosti ale nahrazuje neotřelými plány, motivačními proslovy a výbornou taktikou. I díky ní dokázal veronský klub čtyřikrát po sobě zvítězit (počítáme-li i Coppa Italia). Ani remíza s milánským AC jistě není tragický výsledek. Mezi ty se naopak řadí dva poslední výkony Gialloblu.

Prohra se Sampdorií byla možná obtížně stravitelná, ale Chievo inkasovalo jen jeden gól. Janovský klub navíc také vyměnil trenéra a tak se podobný kousek od svěřenců Mihajloviće dal očekávat. O mnoho bolestnější byl poslední zápas s FC Turín. Granata si totiž s chutí zastřílela a pod vánoční stromeček nadělila fanouškům Chieva nepříjemný debakl. Chievo možná nezačalo špatně, když se trefil Cyril Thereau, ale od té doby inkasoval již jen Christian Puggioni. Míč za jeho záda dvakrát poslal Ciro Immobile, na jeho branky navázal Giuseppe Vives a v nastaveném čase druhé půle se dokázal prosadit ještě Alessio Cerci.

A trenér Corini věděl, že jeho celek čeká mnoho práce. Přesto se pokoušel nepropadat panice, když po utkání novinářům sdělil: "Výsledek je samozřejmě špatný a předvedenou hrou jsme se také moc neukázali, ale těší mne přístup hráčů a proto zůstávám optimistou." Že to s Chievem po herní stránce zas tak špatně nevypadá, to doložil i trenér oponenta. Giampiero Ventura, který obdivně poznamenal: "Corini na mne zapůsobil a mile překvapil. Jeho tým nám způsobil mnoho nepříjemností a takticky dost vyzrál," dodal Ventura.

Proti Cagliari bude taktika také jednou z hlavních faktorů případného úspěchu. Sardinský celek totiž už šest zápasů neprohrál a i když se ocitá v blízkosti spodní části tabulky, tak například remíza s Neapolí dokazuje sílu současného výběru trenéra Diega Lopeze. Cagliari Calcio z posledních zápasů dokázalo vytěžit především remízy, z nichž ta poslední je obzvláště ceněná - na Neného gól reagoval za Partenopei pouze Gonzalo Higuaín, takže si Cagliari připsalo bod. Současné dvanácté místo možná nijak vábně nevypadá, ale na sedmý Turín ztrácí Cagliari pouze pět bodů.

S nastávajícím zimním přestupovým obdobím se pravděpodobně dočkáme několika změn a ty se nevyhnou ani kádru Cagliari. Olej do ohně přilil kontroverzní prezident Massimo Cellino, který po posledním utkání zvyšoval cenu svých hráčů poněkud netaktním způsobem. Největší zájem registrujeme především o dvojici Radja Nainggolan - Davide Astori. Zejména belgický záložník je na vrcholku pomyslných nákupních seznamů hned několika předních italských týmů. Přetahují se o něj především milánské týmy, kterým konkuruje také Juventus či AS Řím. Výhody diktovat si podmínky si je Cellino dobře vědom, takže jeho prohlášení nepatří k profesionálně ukázkovým.

"Nainggolan určitě půjde. Ne v lednu, klidně už zítra. Od zítřka je každý hráč, který chce opustit Cagliari, zplnomocněn tak učinit. Jestli to platí i pro Astoriho? Samozřejmě, nevynechávám nikoho. Kdo chce jít, ať jde," uzavírá razantně výstřední obchodník. Bude jeho taktika účinná? A jak to zapůsobí na celý tým? Výsledek se dozvíme již během několika následujících dní. Teď se nejvíce pozornosti bude upínat na duel s Chievem. Zajímavé je, že Cagliari nad ním ve Veroně ještě nikdy nezvítězilo.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar, Dramé - Radovanović, L.Rigoni, Hetemaj - Estigarribia, Thereau, Paloschi
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Ekdal, Conti, Nainggolan - Cossu - Pinilla, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - AS Livorno  (neděle 18:00)
Již více než sedm a půl let se Livornu nepodařilo nad toskánským celkem zvítězit. Nyní se mu naskýtá ideální příležitost k překonání této smutné statistiky, protože v neděli večer se postaví právě domácím Fialkám. Výběr trenéra Montelly bude ale velmi těžkým soupeřem.

Viola ztrácí pouhopouhé tři body na třetí Neapol, což rozhodně není žádný velký náskok. Dotáhnout by jej Fialky mohly již tento víkend a alespoň na pár hodin se dostat Partenopei blíže. Tím pádem blíže svému pohárovému snu. Pomoci by jí k tomu (kromě vášnivých domácích fanoušků) mohla například forma střelce Giuseppeho Rossiho. Pepito si totiž svůj návrat na italské trávníky po anabázi ve Španělsku užívá a především je velice produktivní - ve střelecké tabulce mu totiž patří první místo! I o jeho formu se Fialky mohou opírat, zvláště tehdy, když je Mario Gómez zraněný.

Livorno je navíc velkým outsiderem tohoto střetnutí, protože nedokázalo vyhrát již osm zápasů v řadě, na hřištích soupeřů navíc posbíralo pouhé čtyři body za celou polovinu probíhajícího ročníku. I když se Livorno neprezentuje vůbec špatnou herní praxí, výsledky jsou to, co jej zachrání v první lize. A ty se zatím nedostavují. A tak i když porážka ve Florencii se vůbec nedá brát jako fiasko, případná prohra by mohla dostat kritizovaného Davideho Nicolu pod ještě větší tlak.

To Fialky mohou na konec roku 2013 vzpomínat s radostí - poradily si s Dněpropetrovskem, Bolognou i Sassuolem. Poslední jmenované utkání sice musela rozhodnout jediná branka, ale dá se říct, že s nováčky má Fiorentina dobré zkušenosti. Problémem by pro ambiciózní celek z Toskánska mohla být herní vytíženost, neboť se jako neporažený tým kvalifikoval mezi nejlepších šestnáct týmů Evropské ligy a je jasné, že tuto soutěž nebere na lehkou váhu. Proti silným soupeřům se sice Montellově družině příliš nedaří, ale s nováčky si Fialky dokázaly poradit téměř vždy. A tak i když si Viola nepřipsala ani body proti Neapoli, Juventusu a AS Řím (všechny zápasy prohrála shodně 2:1), stále se pohybuje kolem prvních tří míst a proti Livornu bude jasným favoritem.

Velkým podnětem a řekněme rozhodujícím faktorem k výhře v těchto velkých zápasech by mohl být německý reprezentant Mario Gómez, ten se ale nevrátí ani proti Livornu. Zraněný kanonýr je mimo hru už od remízového zápasu s Cagliari v září a jen tak se na trávníky nevrátí. Viola tak musí nadále spoléhat na střelecký um kanonýra Rossiho a ten ji rozhodně nenechává na holičkách. Rodák z amerického New Yersey zaznamenal v sedmnácti zápasech čtrnáct gólů, ale na všechno sám rozhodně nestačí. Posilou by pro Fiorentinu mohl být návrat Cuadrada a Gonzala Rodrigueze. V dresu Amaranto nenastoupí suspendovaný Emerson, jehož místo by měl zaujmout Leandro Rinaudo. Na lavičce by se mohl objevit také Ruben Botta, který patří Interu Milán.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, G. Rodriguez, Savić, Pasqual - Aquilani, Ambrosini, Borja Valero - Cuadrado, Rossi, Vargas
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Rinaudo, Ceccherini - Schiattarella, Luci, Biagianti, Greco, Lambrughi - Siligardi, Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 4.80 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - AS Řím  (neděle 20:45)
Již od konce minulého roku je vzhledem k následujícím týdnům pozornost věnována snad jen jedinému duelu. Turínský stadion totiž přivítá druhé AS Řím, které ještě v sezoně nikdo neporazil. Právě tento souboj dvou aspirantů na titul by tedy mohl kromě atraktivní hry nabídnout ještě menší nápovědu, kdo že má ke Scudettu blíže.

Hned po vánoční přestávce nabídne Serie A jeden z největších "taháků". V neděli večer se totiž o prvenství v lize utkají borci domácího Juventusu s těmi z Věčného města. Garciovým svěřencům vyšel lépe úvod sezony, když Vlci vyhráli v prvních deseti zápasech, zatímco Juventus trochu bodově i herně strádal. Před časem se ale situace otočila, AS bez kapitána Tottiho a Gervinha začalo body ztrácet a remizovalo, naopak Juventusu se ligová scéna začala pokládat k nohám. Suverenita Staré dámy z jejích hráčů čiší všude (snad kromě Ligy mistrů). Teď konečně nastal čas poměření sil...

A to je vždycky velmi zajímavá a napjatá situace, zvláště tehdy, když se jedná o vášnivou a hrdou Itálii. Nedá se říct, že by oba fanouškovské tábory dělila nenávist, jako je to při mnoha derby, ale sportovní rivalita byla na Juventusu a AS znát vlastně vždy. Poslední dobou na sebe tyto týmy narážejí stále častěji a vzhledem k probíhající sezoně se AS dá označit za asi nejvážnějšího konkurenta Staré dámy. Čas od času se tedy jeden z protivníků nezapomene do toho druhého trochu "opřít", aby povzbudil svou stranu barikády a na soupeře vyvinul nějaký tlak. Stalo se to přirozeně i před tímto ostře sledovaným zápasem a jako první zaťal drápy kapitán Francesco Totti.

V rozhovoru pro deník Il Messaggero prozradil: "Myslím si, že jsme individuálně lepší, v situacích jeden na jednoho, ale oni mají převahu jako tým. Hrají spolu tři roky. Rozdílem mezi námi je, že oni jsou na sebe zvyklí. Navíc hodně vítězili, což jim pomohlo týmově vyrůst," dodal kapitán Vlků. Na jeho lehké popichování odpověděla také protistrana, v médiích zazněla podobná slova například od Bonucciho nebo Lichtsteinera. Právě švýcarský reprezentant svému oponentu důrazně odpověděl: "Totti se mýlí. My jsme ten lepší tým, jsme silnější, než je AS. Samozřejmě to bude krásné a náročné utkání, protože oba týmy touží po výhře a třech bodech, i když to nebude rozhodovat o titulu. Pokud chcete vyhrát Scudetto, musíte být stoprocentní a neztrácet dech," přidal defenzivní univerzál pár rad k úspěchu.

Připomeňme si alespoň krátce některé poslední zápasy obou týmů. Ještě v rámci minulého roku se Juventus utkal s Atalantou a Buffon se hodně snažil, aby neinkasoval a dál útočil na rekord. Ten se nakonec do jeho úspěšných kolonek nepromítne, protože jej překonal Maximiliano Moralez. Starou dámu to ale mrzet nemuselo, tři body byly stejně její. Postarali se o ně Carlos Tévez, Paul Pogba, Fernando Llorente a naposledy Arturo Vidal. Trenér Antonio Conte by přivítal, kdyby jeho svěřenci pokračovali v tomtéž duchu i nadále, protože leden nepatří k historicky nejúspěšnějším měsícům Bianconeri.

O zmiňované sérii Vlků se netřeba déle rozepisovat - podstatné je, že po sérii remíz se Giallorossi dostali opět na vítěznou vlnu a poradili si s Fiorentinou i naposled s Catanií. Remíza s Milánem sice ukázala jisté mezery a prostor pro vylepšení, ale impresivní výsledek 4:0 nad Slony jistě fanoušky potěšil. AS tehdy nastoupilo s novým rozestavením, když se na hrot postavil Mattia Destro, kterého podporovali Totti, Gervinho a Adem Ljajić. Klíčem k poražení AS bude jeho obrana, která inkasovala zatím nejméně branek v celé soutěži a duo Castán - Benatia zatím bezesporu patří k nejlepším stoperským dvojicím nejen v Itálii.

Problémem by přesto mohlo být složení základní sestavy, protože podle posledních zpráv budou mimo hru Federico Balzaretti, Gianluca Caprari a dost možná také dvojice Alessandro Florenzi - Adem Ljajić. Ani Juventus nebude pravděpodobně úplně kompletní, protože lehké zdravotní problémy měl Andrea Barzagli. Andrea Pirlo by ale měl být opět v základu, což společně s Pogbovou formou znamená lavičku pro Claudia Marchisia. Carlos Tévez včas dořešil rodinné problémy a také on by měl figurovat v základní sestavě nedělního šlágru.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Dodò - Pjanić, De Rossi, Strootman - Gervinho, Totti, Destro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC17151139:1146
2.AS Řím17125035:741
3.SSC Neapol17113336:2036
4.ACF Fiorentina17103433:2033
5.Inter Milán1787237:2131
6.Hellas Verona1792631:2629
7.Turín FC1767430:2425
8.Parma FC1748523:2520
9.Janov CFC1755717:2020
10.SS Lazio1755722:2620
11.Udinese Calcio1762917:2220
12.Cagliari Calcio1748518:2420
13.AC Milán1747625:2619
14.UC Sampdoria1746719:2518
15.Atalanta Bergamo1753918:2518
16.Chievo Verona17431013:2315
17.Bologna FC1736817:3115
18.US Sassuolo1735917:3614
19.AS Livorno17341016:2913
20.Calcio Catania17241110:3210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (775)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele