Serie A - preview 1. kola

30.08.2014, 09:01, aktualizováno 31.08.2014, 08:33
Previews
Italská liga se včera rozeběhla dvěma zápasy, dnes je na programu zbývajících osm duelů prvního kola. AC Milán změří doma síly s Laziem, Inter cestuje do Turína, Neapol se představí v Janově a nejvyšší soutěž se bude hrát rovněž v Bergamu, Udinese, Sassuolo, Palermu a Ceseně...
Atalanta Bergamo - Hellas Verona  (neděle 18:00)
Kanonýr Hellasu Verona byl za své schopnosti povýšen do hodnosti kapitána. Sám oznámil, že tato sezona bude jeho poslední v dlouhé a bohaté kariéře. Rád by ji načal úspěšně, ale proti bude Atalanta Bergamo.

Atalanta i Hellas Verona jsou celky, které v minulé sezoně rozhodně nezklamaly. I když se Hellasu povedla především snová první část sezony, celkově její vyznění dopadlo nad očekávání fanoušků. Navíc se v dresu Hellasu zaskvěl veterán Luca Toni, který dokázal vstřelit dvacet branek. V sedmatřiceti letech se dočkal také kapitánské pásky, což jeho chuť ještě navýšilo. Navíc by utkání s Atalantou mělo být tím vůbec posledním "otvírákem" v kariéře. Někdejší hráč Bayernu Mnichov nebo římského AS totiž před sezonou ohlásil, že po skončení tohoto ročníku ho na trávnících - alespoň těch prvoligových - čekat rozhodně nemáme.

Proti Orobici jej ale nebude čekat nic snadného, protože z Bergama se příliš body nevozí. Může za to především skvělá domácí forma, protože Colantuonovi svěřenci v minulém ročníku vyhráli jedenáct z devatenácti domácích zápasů, přičemž ztratili všechny body jen pětkrát. Tato série z nich udělala tým se čtvrtou nejlepší domácí formou v celé lize, což je na tým bez pohárových ambic slušná porce.

Germán Denis, kanonýr z těch nejzkušenějších v lize, bude spoléhat na tuto statistiku také na počátku nové sezony. V ní se hráči trenéra Colantuona představí právě na Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Trenér s nepočetnou pokrývkou hlavy si ale dobře uvědomuje, že vítězství nepřichází jen díky jeho práci a rozhodně ne zadarmo. V předzápasovém rozhovoru se skromně svěřil: "Jsem moc rád, že se nám určité cíle podařilo naplnit, ale rozhodně to není jen mojí zásluhou. Mám tu skvělý tým, hráči jsou motivovaní, milují fotbal a ta chemie je tady znát. Každý z nich si zaslouží slyšet chválu."

Zaslouží si ji i po skončení prvních devadesáti minut v novém ročníku? Fanoušci Hellasu Verona by rádi odpověděli záporně. Mají k nadějím dobrý důvod, protože v minulé sezoně jim jejich miláčci udělali radost a trochu je "namlsali". Otázkou bude, jak tento tým zvládne nové očekávání. Místo předpokládaného boje o setrvání by mohl tým bojovat o vyšší příčky a daleko neměl ani k pohárům. Minimálně po skončení první poloviny sezony. Druhá už celku z Verony příliš nevyšla, došel jim dech. Problém je, že z úspěšné ofenzivní jednotky v podání Toniho a Iturbeho zůstal jen ten starší a nesporně vyšší.

Mladý Iturbe odešel hledat slávu a trofeje do Věčného města, zlákalo jej tamní AS. To však není jediná ztráta, protože usilovat o Scudetto bude také Romulo. Ten hájí barvy bianconeri, kteří zůstávají hlavním kandidátem na zisk mistrovského titulu. Na nové spoluhráče si bude zvykat například hráč s dlouhým příjmením - řecký záložník Christodoulopoulos. Dočká se první výhry?
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Zappacosta, Benalouane, Biava, Drame - Estigarribia, Carmona, Cigarini, Bonaventura - Moralez - Denis
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Martić, Marquez, Moras, Agostini - Christodoulopoulos, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Janković
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - SS Lazio  (neděle 18:00)
Nedělní šlágr kola se rozhodně uskuteční na San Siru, kde nový AC Milán pod vedením Filippa Inzaghiho přivítá tradiční celek Lazio. V Miláně se toho událo za poslední období spoustu a bude zajímavé sledovat, jak si spící gigant v letošní sezoně povede - bez Maria Balotelliho, ale s Fernandem Torresem.

Milán zažil v minulém roce jednu z nejhorších sezon v novodobé historii vůbec a po dlouhé době si nezahraje evropské poháry. Na tým kalibru Milána je to hodně velká trhlina, zvláště když není tajemstvím, že se mu nedostává finančních prostředků. Absence příjmů z Ligy mistrů je pak o to citelnější. Na jednu stranu se teď červenočerní mohou koncentrovat jen na domácí soutěž a kouč Inzaghi bude mít jasný úkol - vrátit AC zpět mezi TOP 3 týmy Serie A.

Konkurence je ale obrovská, navíc Milán v přípravě rozhodně neoslnil, ba naopak. Na americkém turné prohrál všechny zápasy se zvučnými celky rozdílem třídy, jedinou útěchou fanouškům bylo triumfování v Berlusconiho poháru, kde Rossoneri porazili v "poločasovém" utkání jak Juventus, tak i Sassuolo. V Miláně bylo rušno i co se přestupů týče. Definitivně odešlo "zlobivé dítě" Mario Balotelli, který zamířil do Liverpoolu. Do USA, respektive na hostování do Santosu odešel Ricky Kaká a stejnou trasu absolvoval na hostování i jeho krajan Robinho.

Dlouho probíhaly tahanice o přestupu Adila Ramiho, který si nakonec musel až bizarně sám na přestup doplatit. Z PSG přišli zkušený stoper Alex a útočník Jérémy Ménez, z Hellasu se vrátil mladý Albertazzi a do A týmu se zařadil i supertalentovaný, teprve šestnáctiletý Hachim Mastour. Přestupové období navíc ještě nekončí a z Chelsea se podařilo sehnat náhradu za Balotelliho. Na hostování přijde španělský mistr světa a Evropy Fernando Torres.

Špatnou poslední sezonu prožilo i Lazio, které mělo rozhodně na víc, než na konečné deváté místo. Prezident Claudio Lotito by svůj klub rád viděl minimálně v Evropské lize a pro tento cíl se také rozhodl investovat na přestupovém poli. Přišli například Parolo nebo nizozemský obránce De Vrij. Udržet se podařilo Candrevu, který byl hodně žádaným zbožím. Hned na úvod to ale budou mít hosté těžké, i když v posledních s letech s Milánem pravidelně bodují.

Stále zraněný je kapitán Riccardo Montolivo, vedle něj nebudou moci nastoupit ani vykartovaní z minulé sezony De Sciglio a Méxes. Podobně jsou na tom i Biancocelesti. V trestu je Pereirinha, čtveřice Marchetti, Onazi, Konko a Gonzalez má zdravotní potíže.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Lopez - Abate, Rami, Alex, Armero - Poli, De Jong, Muntari - Honda, Ménez, El Shaarawy
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Basta, De Vrij, Cana, Radu - Parolo, Biglia, Lulič - Candreva, Klose, Keita
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Empoli FC  (neděle 20:45)
Od posledního střetnutí těchto dvou týmu uplynulo už šest let. Přesto se jejich poměřování stále připomíná. Osudy těchto dvou týmů jsou celkově hodně propojené. Pojďme si ukázat, v čem že jsou tak výjimečné.

Antonio Di Natale - jméno, které v podstatě žádný fanoušek italského calcia nemůže zapomenout. Hráč, který je spjatý s dlouholetou tradicí Udinese, jako jeho kapitán si zahrál i evropské poháry. Vůdčí osobnost v týmu i jasná individualita na hřišti se zkrátka nezapomíná. Právě v neděli se ale po dlouhé době protne Di Nataleho minulost s přítomností.

Když se tyto dva týmy utkaly v prvním kole naposledy, psalo se datum 28. srpna roku 2005. Zebry tento zápas vyhrály poměrem 1:0 a branku vstřelil mladý Sulley Muntari. Ještě pro jednoho hráče ale bylo toto utkání něčím speciální. Antonio Di Natale totiž působil právě v Empoli! A po dlouhých letech se k tomuto "mateřskému" klubu vrací, i když v roli oponenta. Podaří se mu skórovat a zajistit první body milovanému celku z Udine?

Zebry mají za sebou poměrně rušné léto. Francesco Guidolín, který tým dotáhl na přední příčky Serie A, se s týmem rozloučil. Před sezonou možná veřejnost očekávalo, že pokud se někdo bude loučit, bude to spíše "nesmrtelný" kapitán Antonio Di Natale. Nakonec je vše jinak a na místo Guidolína byl jmenován mladý Andrea Stramaccioni. Na něj v Interu Milán nevzpomínají příliš dobře, ale prostředí méně sledovaného a ambiciózního klubu by mohlo ukázat, zda je trenéřina tím správným povoláním pro někdejšího trenéra Interu.

Pokud o něm někdo pochyboval, pak minulé utkání v rámci poháru vymetlo poslední zbytky pochybností. Soupeřem Zeber byla sice "pouze" Ternana, ale přesto je skóre 5:1 poměrně impresivní. A neplatí zde ani heslo "Věk nezastavíš", protože hlavní figurou byl opět kapitán Di Natale, autor čtyř branek! Zebry ale často prohrávají, což se potvrdilo v minulé sezoně. Osmnáctkrát odejít bez bodů, to opravdu není dobrá vizitka. Třinácté místo je také jistě hodno vylepšení.

Empoli bylo možná mnohými považováno za jasného favorita na okamžitý sestup, ale ambiciózní celek by v Serii A rád zůstal o něco déle. Nasvědčují tomu také letní přestupy. Zmiňme alespoň talentovaného Diega Laxalta, který sbírá zkušenosti jako kmenový hráč milánského Interu. Zapamatovat byste si měli také jméno Mattea Bianchettiho. Kouč Maurizio Sarri nemá k dispozici mnoho mladých hráčů, třeba útok mu tvoří především zkušení Massimo Maccarone a Francesco Tavano.

Právě druhý jmenovaný hráč zaznamenal v posledním pohárovém utkání hattrick. Když bychom spočetli věk Di Nataleho a Tavana, dostaneme se na číslo 71. Oba přitom ještě před startem první ligy zaznamenali sedm branek, což rozhodně není k zahození.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Bubnjic - Widmer, Allan, Guilherme, Fernandes, Pasquale - Thereau, Di Natale
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Bassi - Laurini, Tonelli, Rugani, Hysaj - Vecino, Valdifiori, Croce - Verdi - Tavano, Mchedlidze
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Inter Milán  (neděle 20:45)
Oba týmy, které se v neděli večer střetnou, se dostaly do Evropské ligy. Každý z nich bude pochopitelně chtít ukázat své schopnosti a odnést si z těchto zážitků pozitiva. Zatímco Turín se proti Splitu dost trápil, výhry Interu byly spíše jednostrannou záležitostí. Jak se bude odehrávat jejich vzájemné střetnutí?

Granata se možná kvalifikovala do Evropské ligy proti Splitu jen o jednu branku, ale přesto to dokazuje, že se poměry v Turíně mění k lepšímu. Druhý z městských týmů se totiž může připravovat na svou evropskou sezonu poprvé od roku 1993, což by ještě před pár lety čekal jen málokdo. Koncepční práce, atraktivní herní pojetí a nadšené davy fanoušků jsou jedním ze základních stavebních kamenů turínského celku.

Trenér Giampiero Ventura si rovněž uvědomuje, jak moc postup do Evropské ligy znamená pro celý italský fotbal i jeho celek samostatně. V rozhovoru pro deník Gazetta dello Sport se pokusil analyzovat situaci kolem své osoby následovně: "Myslím, že je to ohromná satisfakce. Pro klub, město i calcio. Vezměte si, kde jsme byli před třemi lety. Potáceli se na pokraji bankrotu, hráli nižší soutěže. Tohle je pro fanoušky a celé město, které má teď v pohárech rovnou dva týmy. Máme jasnou vizi, na které jsme se shodli s vedením i realizačním týmem. Je zde mnoho talentovaných a mladých hráčů. Ještě nám zbývá udělat mnoho práce, ale já si vážím i výsledků, kterých jsme už dosáhli, dodal trenér.

Hlavní otázkou zřejmě zůstane, jakým způsobem se tým vypořádá se ztrátou nejlepšího střelce. Ciro Immobile v Turíně zářil a toho si všiml například německý celek z Dortmundu. Namísto toho dostal trenér Ventura k dispozici zkušeného střelce Fabia Quagliarellu. Záložní řadu kromě několika mladíků vyztužil ještě Antonio Nocerino. Budou ale Quagliarellovy síly stačit na náročný harmonogram? Kromě toho se dá ještě očekávat nějaké obchodní jednání ohledně Alessia Cerciho, další hvězdy minulé sezony.

Vzhledem k tomu, že italské mercato se stále více blíží ke svému konci, je jasné, že velké zásahy do týmu by byly spíše ke škodě a adekvátní náhrady by nemusely dorazit vůbec. Naopak zcela jednoznačný průběh mělo dvojutkájí mezi Interem Milán a islandským Stjarnanem. V součtu obou zápasu nerazzurri docílili devíti branek, žádnou navíc neinkasovali. Povede se jim takto také proti Turínu?

Hvězdami zmiňovaného zápasu se stali také Mauro Icardi a Mateo Kovačić, kteří dohromady nastříleli pět branek. Také proto by je trenér Walter Mazzarri měl nominovat do základní sestavy. Kromě nich se po zranění vrací také Rodrigo Palacio. Nebyl to výsledek, co trenéra Mazzarriho zajímalo přednostně. Po utkání dodal: "Je to samozřejmě hezký pocit, ale pro mě jsou důležité jiné věci. Chci, aby hráči šli do zápasu s jasnou představou, klidem a čistou hlavu. Když budou mít ruce i hlavu na správném místě, můžeme ve zbytku sezony dokázat velké věci," je si vědom někdejší kouč Neapole.

Také Inter zdatně posiloval. Přišel například Daniel Pablo Osvaldo, jenž ukončil neúspěšnou anabázi na Ostrovech. Záložní řadu vyztužili Gary Medel, který má za sebou velmi povedené mistrovství světa v Brazílii, a kromě něj přišel také Yann M'Vila. Střed obrany zpevnil srbský stoper Nemanja Vidić, který si Milán vybral jako město své budoucnosti po dlouhém angažmá v Manchesteru.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Darmian, Nocerino, Vives, El Kaddouri, Molinaro - Larrondo, Quagliarella
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Ranocchia, Vidić, Juan Jesus - D’Ambrosio, Medel, Hernanes, M’Vila, Nagatomo - Kovačić - Icardi
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Cagliari Calcio  (neděle 20:45)
Fotbalisté Sassuola v minulé sezoně uhájili prvoligovou příslušnost a v této sezoně se od nich očekává to samé. Přesněji řečeno, bude to jejich hlavním cílem. Na půdu Neroverdi zavítá ostrovní Cagliari, které by se pod vedením Zdeňka Zemana také chtělo v poklidu zachránit.

Pro Neroverdi je první utkání s Cagliari klíčové, protože se dá očekávat, že i sardinský klub bude namočen v bojích o přežití.

Sassuolo se dobře posílilo a v kádru figuruje několik zkušených jmen, za všechny například Paolo Cannavaro nebo Davide Biondini. Z Juventusu se podařilo přetáhnout Federica Pelusa, z Janova zase Šimeho Vršaljka. Kompletní zůstala ofenzivní síla v podobě trojice Berardi, Zaza, Sansone. Zvláště prvně jmenovaný Berardi bude strašit obrany soupeřů jako minulý rok, své by o tom koneckonců mohli vyprávět v Miláně.

Cagliari zažilo v létě jakési malé zemětřesení. Massimo Cellino klub prodal a novým prezidentem se stal Tommaso Giulini, který také ihned přivedl nového kouče Zdeňka Zemana. Co se týče zásahů do sestavy, tak i ty proběhly. Dlouholetá opora zadních řad Davide Astori odešel do AS Řím.

Tři zápasy bude stát opora zadních řad Paolo Cannavaro, jehož trest se z loňské sezony přenesl do této. Dalšími absencemi jsou zranění brankářské jedničky Pegola, dále Bianca a Gliozziho. Na druhé straně nebudou hrát Dessena, Ibarbo a Eriksson.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pomini - Gazzola, Antei, Ariaudo, Peluso - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Colombi - Pisano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Farías, Sau, Cosu
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Prvoligový fotbal se s roční odmlkou znovu vrací na stadion Renzo Barbera. Populární prostředí na Sicílii je známé extravagantními výplody mysli majitele Zampariniho, ale také vášnivými fanoušky a strhující atmosférou. Tu okusí Sampdoria Janov, která se ujme role týmu, jenž přivítá Palermo v Serii A.

Palermo je po roční pauze zpět mezi italskou elitou. Kormidla se původně ujal samotný Gennaro Gattuso, který se však na pozici trenéra vůbec neprosadil a již po pár kolech byl nahrazen. Současný lodivod má za úkol především nesestoupit a vydržet v Palermu co nejdéle. To ale nebude snadná práce, protože jej čeká konfrontace s majitelem Mauriziem Zamparinim. A pokud je Zamparini něčím známý, tak především neochotou poskytovat trenérům dostatek času a klidu k práci.

Zkrátka, Beppe Iachini, ať už je to díky svému působení v roli hráče Palerma jakkoli velká postava v srdcích fanoušků, trenérská práce pod pečlivým a málokdy trpělivým Zamparinim je něco zcela jiného. Iachini si získal oblibu i renomé díky poslední sezoně v Serii B, kde s Palermem získal první místo a také stanovil nový rekord v počtu získaných bodů. Budou ale jeho schopnosti stačit na první ligu? Podobný případ nastává u některých hráčů, mezi něž se řadí také Franco Vazquez. Toho vedení chtělo již v zimní přestávce prodat, ale trenér Iachini trval na svém.

Nakonec se mu jeho důvěra vyplatila, protože z El Muda udělal jednoho z klíčových hráčů Rosanero. Palermo ale vypadlo z pohárů díky Modeně a to samozřejmě majitele přivedlo opět do vod přestupového mercata. Ulovil tam především obránce Bambu, Emersona a Gonzáleze. Do útoku se zařadil dánský dlouhán Simon Makienok.

Sampdoria chce začít první úplnou sezonu pod trenérem Sinišou Mihajlovićem úspěšně a vyhnout se sestupu popáté v řadě. Mihajlović jako bývalý hráč Dorie převzal pozici hlavního trenéra od propuštěného Delia Rossiho a dovedl tým k poměrně slušnému dvanáctému umístění, jež je dost daleko od sestupových starostí. K tomu má nyní několik nových tváří, i když ztratil například Mustafiho. V kabině se nově objeví například brankář Viviano nebo útočník Gonzalo Bergessio s mladíkem Alfredem Duncanem.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Munoz, Andelkovic, Bamba - Pisano, Bolzoni, Rigoni, Barreto, Lazaar - Vazquez, Belotti
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Fornasier, Gastaldello, Regini - Soriano, Krstičić, Palombo - Gabbiadini, Bergessio, Eder
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Tým trenéra Rafaela Beníteze se může soustředit již jen a pouze na ligovou scénu, i když do jeho pokladny se jedná o velké manko. Sebedůvěra týmu je zřejmě narušena, ale to je podle vedení jen další velkou motivací k prvním výhrám, které by ukojily zvědavost a ambice věrných fanoušků.

Už dva a půl roku Janov nad Neapolí nezvítězil. Ale poslední výsledek ze vzájemného měření sil dává Grifům alespoň trochu naděje. Zrodila se totiž remíza, které pod Vesuvem docílily branky Gonzala Higuaína na straně domácích a Emanuela Calaia na za hosty. Janov doznal přes léto tradičně velkých změn a zejména v útoku bude spoléhat na nové tváře. O motivaci partenopei již byla řeč v úvodu.

Alberto Gilardino již v týmu z přístavního města nepobývá. To je zásadní zpráva pro tým, který se opíral o zkušenosti, auru i schopnosti někdejšího italského reprezentanta. Stadio Luigi Ferraris bude muset hledat jiného hrdinu. Předmět dlouhé přestupové ságy je uzavřen, Gilardino se vydal do prostředí čínského fotbalu, aby zakusil další zahraniční angažmá. Koho si vedení vyhlédlo coby jeho nástupce? Jsou to jména veskrze velmi zajímavá. Roli středního útočníka a zakončovatele by měl plnit především Mauricio Pinilla, který přišel z Cagliari. Není to ale jediné jméno, na které se fanoušci budou spoléhat.

Barvy grifone totiž bude hájit také Alessandro Matri, který se po nepříliš úspěšném angažmá v Juventusu a AC Milán bude snažit o comeback. Prostředí menšího týmu by mu mělo dokonale sedět, s podporou Pinillovou se navíc vedení nemusí bát nedostatku zkušeností. Kromě nich je ale hra Janova založena také na rychlých křídlech a také na těchto postech došlo k několika zásadním změnám. Například se dočkáme Diega Perottiho, který se proslavil například v Seville. A k tomu se spekuluje o "upečeném" přestupu Lestienna z Clubu Bruggy.

Neapol neměla díky minulé sezoně příliš mnoho šrámů a nočních můr, ale pokud budou fanoušci ze sna vykřikovat nějaké jméno, pak to bude španělský Athletic Bilbao. Právě tento celek se postaral o to, že tým trenéra Beníteze nebude figurovat v Lize mistrů. Nic se ale nesmí vidět příliš černě, což si uvědomuje také trenér.

V rozhovoru pro deník Gazetta dello Sport uvedl: "Samozřejmě je to pro nás velká ztráta a mezí mě, že naši fanoušci neuvidí něco tak skvělého, jako je Liga mistrů. Bylo úžasné vidět tu podporu, celé město stálo za námi, i když jsme doma prohráli o jednu branku. Teď se musíme poučit z toho, co se v Bilbau stalo. Kdybychom hráli tak, jak se nám to dařilo v minulé sezoně, mohli bychom se měřit s kýmkoli."

V té letošní bude španělský stratég opět spoléhat na progresivní duo rychlíků ve složení Dries Mertens a José Maria Callejón. To si v minulé sezoně připsalo dohromady úctyhodných 33 branek ve všech soutěžích. Kromě toho se ale kádr příliš nezměnil. Přišel například útočník Michu a také stoper Coulibaly, ale pokud Neapoli něco chybí, tak je to především silový střední záložník, muž, který se obětavě vrhá pod nohy soupeřům a vyhrává míče. Není divu, že se partenopei zajímají o Sandra z Tottenhamu či také o Fellainiho z Manchesteru United. Ten se ale zranil, takže jeho příchod nevypadá příliš reálně. Poradí si tým kolem Hamšíka a Higuaína již s první překážkou?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Marchese, Edenilson - Rincon, Sturaro, Antonelli - Iago, Pinilla, Perotti
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Koulibaly, Britos - Inler, Jorginho - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Cesena - Parma FC  (neděle 20:45)
Po dvouleté pauze se na scénu Serie A vrací Cesena a hned na úvod se stadion Dina Manuzziho může těšit na Parmu, která v loňském roce sehrála povedenou sezonu a nebýt jiných faktorů, hrála by Evropskou ligu. Domácí Cesena má pak v lize jasný cíl - záchranu.

Fotbalisté Ceseny si účast mezi italskou smetánkou vybojovali až v play-off Serie B. První dvě místa totiž suverénně ovládly Palermo a Empoli. Cesena pak boje se zbylými celky zvládla (ve finále play-off porazila dvakrát Latinu 2:1) na výbornou a může se těšit na Serii A. Není nutné zdůrazňovat a připomínat, že "Cavallucci Marini" patří mezi horké kandidáty na celkový sestup. Pochopitelně vedení se snažilo na novou sezonu co nejlépe posílit a přišla spousta nových tváří, takže trenéru Bisolimu se sestava poněkud vystřídala.

Parma je tradiční účastník Serie A a také ona měla v létě hodně napilno. Bohužel spíše ve věci soudní, než přestupové. Ducali dlouho nemohli skousnout, že přišli kvůli nezaplaceným daním o Evropskou ligu a několikrát se odvolali, a to až do Lausanne k národnímu olympijskému výboru. Verdikt se ale nezměnil a místo Parmy startuje v EL Turín.

Svěřenci Roberta Donadoniho se naposledy s Cesenou utkali v březnu 2012 a tehdy se na stadionu Dina Manuzziho zrodila remíza 2:2. Ducali dokázali domácí porazit jen jednou, doma koncem října 2011 2:0.

Ceseně bude scházet potrestaný Djurič a také zranění Saporetti, Cazzola, Tabanelli, Georgi, Magnusson a Pulzetti. Beze ztrát se neobejde ani Parma. V útoku bude scházet klíčový Antonio Cassano, jenž patřil v minulé sezoně k oporám, ale také další forvard Nicola Pozzi, záložník Ghezzal a Bidaoui.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Capelli, Volta, Lucchini, Renzeti - De Feudis, Cascione, Coppola - Brienza - Rodriguez, Marilungo
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Acquah, Jorquera, Mauri - Biabiany, Palladino, Belfodil
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - Juventus FC  (sobota 18:00)
Cestu za ziskem čtvrtého titulu v řadě nastoupí Juventus, který v létě prošel nečekanou změnou na trenérském postu. Antonio Conte, symbol vzkříšení Staré dámy, odešel a kormidla se ujal ještě nedávno lodivod konkurenčního AC Milán Massimilliano Allegri.

Zcela jiné problémy a cíle než Juventus má Chievo. Veronský celek rozhodně nepatří k favoritům na poháry, natož na titul, ale spíše se soustředí na boj o záchranu. Vedení Fly Donkeys také nelenilo a na Bentegodi představilo zajímavé akvizice, z nichž nejvýraznější je rozhodně příchod Maxiho Lopéze nebo Valtera Birsy. Žlutomodrý dres oblečou i Mariano Izco nebo Ezequiel Schelotto. Naopak ještě nedávná česká stopa Kamil Vacek se definitivně upsal pražské Spartě.

"Víme, že nás čeká pobyt "na bitevní lodi", ale jsme připraveni ztížit obhájci titulu život. Náš klub odvedl na přestupovém trhu dobrou práci a s předsezonní přípravou svých hráčů jsem velmi spokojen," nechal se slyšet kouč Eugenio Corini. Chievo zakončilo minulý ročník na šestnáctém místě a od sestupu ho dělily jen čtyři body. S Juventusem pak prohrálo dle očekávání oba zápasy.

O konci Antonia Conteho už bylo napsáno mnoho a nemá smysl se tím hlouběji zabývat. Jisté je, že Starou dámu teď čeká nová éra. Éra pod vedením Massimiliana Allegriho, který dokázal s AC Milán získat ligový titul. A jisté je také to, že Starou dámu čeká plno změn, co se herního rozestavení a stylu týče. Contem propagované 3-5-2 nahradí zcela určitě systém se čtyřmi bránícími hráči. Přišla také spousta nových tváří, například Alvaro Morata, Patrice Evra, Roberto Pereyra nebo Romulo. Vedle obhajoby mistrovského titulu chce turínský velkoklub prorazit v Lize mistrů a ve společnosti Atlética Madrid, Olympiakosu a Malmö by se to mělo podařit.

"V přípravě pracoval tým velmi dobře, takže jsme ke vstupu do sezony připraveni. První zápas je vždy náročný. Proti Chievu, které ve svém týmu učinilo mnoho změn, očekávám těžký zápas," prohlásil Max Allegri.

Chievo hlásí pouze jednu ztrátu, zato citelnou. Mimo hru je z minulé sezony potrestaný útočník Sergio Pellissier. První dva zápasy bude Juventusu chybět potrestaný Giorgio Chiellini. Na marodce pak jsou Barzagli, Pirlo a nově příchozí Alvaro Morata.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bardi - Frey, Dainelli, Cesar, Biraghi - Izco, Mangani, Hetemaj - Birsa - Maxi Lopéz, Paloschi
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Ogbonna, Evra - Pogba, Marchisio, Vidal - Pereyra, Coman - Tevéz
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - ACF Fiorentina  (sobota 20:45)
Italského vicemistra AS Řím čeká na úvod domácí soutěže těžký soupeř a adept na jedno z míst zaručujících Ligu mistrů - Fiorentina. Loňská střetnutí vždy opanovali Gialorossi, ale Fiorentina nejede do Věčného města pouze na výlet, nýbrž pro body.

V AS Řím i Fiorentině jsou před touto sezonou plni očekávání. Vlci se již dříve nechali slyšet, že chtějí konečně přerušit nadvládu Juventusu a po dlouhých 14 letech získat Scudetto. Naposledy se to podařilo v sezoně 2000/2001. Ještě déle čeká na ligový titul Fiorentina, ta slavila v roce 1969, což už je hodně dlouhá doba.

Oba celky také čeká pohárová scéna. Zatímco AS je společně s Juventusem účastníkem Ligy mistrů, Fiorentina si ze čtvrtého místa zajistila učinkování v základních skupinách Evropské ligy. Římané se budou snažit proklestit si cestu mezi šestnáct nejlepších týmů Evropy skrze Bayern, Manchester City a CSKA Moskva. Fiorentina pro změnu vyzve PAOK Soluň, Guingamp a běloruské Dinamo Minsk.

Zatímco Vlci z "Věčného města" mohutně posilovali, Viola nebyla na trhu tolik aktivní. Co je však důležité, pro tuto chvíli udržela žádané zboží Juana Cuadrada. S ním se mluvilo v souvislosti s přestupem do Barcelony nebo Manchesteru United. "Museli jsme náš tým posílit, protože před Vánocemi sehrajeme 22 utkání a já potřebuji mít na každou pozici alespoň dva hráče," odůvodnil příchody hráčů (Iturbe, Cole, Keita, Astori, Manolas atp.) trenér Rudi García. "Připravovali jsme se sedm týdnů a můj tým už se nemůže dočkat, až sehraje první oficiální zápas. Skutečnost, že nás na začátek čeká tak dobrý tým, jakým je Fiorentina, je skvělá."

A těší se i soupeř z Florencie, jenž má před Římem zdravý respekt. "Řím může ztížit život každému týmu. Přivedli kvalitní posily a budou bojovat o Scudetto. Chceme ale začít sezonu tím nejlepším způsobem, ovšem abychom porazili Řím, budeme muset předvést perfektní výkon," avizoval Vincento Montella. Trenér Violy má pochopitelně k Římu velké sympatie, dlouhá léta za něj hrál a vybojoval s ním poslední titul, navíc to není tak dávno, kdy Vlky dokonce trénoval.

Řím se na úvod představí s poměrně novou obranou. Šéf defenzívy Mehdi Benatia přestoupil do Bayernu, Castan s Balzarettim a Maiconem jsou zranění, a tak prostor dostanou nové akvizice Řek Manolas, Ital Davide Astori a z Chelsea příchozí Ashley Cole. Z loňské sestavy zůstane jen Torosidis. Co se týče zranění, k dispozici nebude ani Kevin Strootman, jenž kvůli kolenu přišel i o MS v Brazílii.

Klíčové hráče bude postrádat i Fiorentina. Ta se rozloučila s veteránem Massimem Ambrosinim, ale jinak zůstala vcelku pohromadě. V prvním kole jí ale určitě bude chybět kanonýr Giuseppe Rossi, dále posily Marin s Fernandezem a Roncagliou a také Cuadrado, jenž si odpykává trest z loňského ročníku.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Astori, Cole - Nainggolan, De Rossi, Pjanič - Iturbe, Totti, Gervinho
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguéz, Savič, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Vargas - Borja Valero - Babacar, Gomez
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Cagliari Calcio00000:00
 SS Lazio00000:00
 Città di Palermo00000:00
 Atalanta Bergamo00000:00
 Turín FC00000:00
 Empoli FC00000:00
 Hellas Verona00000:00
 Chievo Verona00000:00
 Parma FC00000:00
 UC Sampdoria00000:00
 AC Milán00000:00
 Udinese Calcio00000:00
 SSC Neapol00000:00
 Janov CFC00000:00
 US Sassuolo00000:00
 AS Řím00000:00
 ACF Fiorentina00000:00
 Juventus FC00000:00
 Inter Milán00000:00
 AC Cesena00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (518)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele