Serie A - preview 1. kola

24.08.2013, 09:03, aktualizováno 26.08.2013, 08:46
Previews
Dnes do nového ligového ročníku vstoupí také Fiorentina a Catania. Fialky za sebou mají úspěšný první zápas předkola Evropské ligy, nyní je čeká premiéra v Serii A, kde se od týmu trenéra Montelly čeká hodně. Catania zůstala jediným sicilským týmem italské ligy.
ACF Fiorentina - Calcio Catania  (pondělí 20:45)
Černým koněm soutěže bude pro ročník 2013/2014 jednoznačně Fiorentina. Klub z Florencie se na trhu hodně činil a přivedl do svých řad několik prvotřídních fotbalistů a rád by skončil do třetího místa a zahrál si tak Ligu mistrů. Na úvod sezony se musí Viola popasovat z Catanií, která už dokázala několikrát potrápit nejednoho favorita.

Fiorentina si vedla na přestupovém trhu společně s Neapolí asi nejvýrazněji z italských mužstev. Z Bayernu Mnichov ulovila výborného útočníka Maria Goméze, z AC Milán přišel Massimo Ambrosini či z Palerma talentovaný Josip Iličič.

Kádr se tedy zdá být natolik kvalitní, aby mohl bojovat o absolutní špičku. Trenér Vincenzo Montella ale zůstává nohama na zemi. Přeci jenom bude Viola bojovat na vícero frontách. Vedle domácí soutěže a domácího poháru startuje ještě v Evropské lize. V prvním utkání na půdě Grasshoppersu Curych vyhrála 2:1 a má tedy blízko postupu do hlavní fáze.

"Nikdo mě tady nežádal, abych vyhrál ligu. Našim cílem je se pokusit zopakovat to, co se nám povedlo v minulé sezoně. Tedy hrát dobrý fotbal a vrátit se do pohárové Evropy. Jsme totiž jiným týmem než v minulé sezoně. Jsme na začátku nové cesty," krotí přílišná očekávání trenér Vincenzo Montella.

Catania bude v tomto souboji považována za outsidera, ale předem se rozhodně nevzdává. Sicilský celek v minulé sezoně opět prokázal, že se s ním musí počítat, když skončil na krásném osmém místě. Elefantini ale do této sezony vstupují bez svých někdejších opor. Alejandro Goméz přestoupil do ukrajinského Metalistu Charkov, Francesco Lodi zase do konkurenčního Janova. Před koučem Maranem tak stojí velká výzva zopakovat minimálně stejné umístění jako před v minulé sezoně.

Vzájemná utkání mezi Fiorentinou a Catanií jsou v posledních letech hodně vyrovnaná, mírně navrch má ale přeci jenom Viola, která i v tomto zápase bude velkým favoritem. Na trávníku se ale bude muset obejít bez zkušeného Ambrosiniho, který si z loňského ročníku přinesl karetní trest. Mimo hru bude také Hegazi. Ztráty hlasí rovněž Catania, zdravotní potíže mají Capuano, Peruzzi, Almiron a Freire.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguéz, Savić - Cuadrado, M.Fernandez, Aquilani, Borja Valero, Pasqual - Rossi, Goméz
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Alvárez, Bellusci, Spolli, Monzon - Izco, Tachtsidis - Castro, Barrientos, Leto - Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Janov CFC  (neděle 18:00)
Stadio Giuseppe Meazza uvidí v prvním kole souboj týmů, které se mají po minulé sezóně co napravovat. To platí především pro Inter, který hodlá v novém ročníku výrazně vylepšit devátou příčku, ovšem i v Janově nebyli v květnu spokojeni se sedmnáctou, poslední nesestupovou pozicí.

V milánském celku v létě došlo na změnu trenéra, Andrea Stramaccioni špatné výsledky neustál a na jeho místo přišel bývalý neapolský lodivod Walter Mazzarri. Jeho týmu se příprava výsledkově příliš nepovedla, přesto zkušený kouč nepropadá panice. "Předsezónní výsledky jsou něco, co zajímá pouze média, ne nás trenéry," prohlásil Mazzarri, jehož svěřenci zvládli první soutěžní duel sezóny a v domácím poháru přehráli 4:0 Cittadellu.

To v Janově už tak dobře do nového ročníku nevykročili, po penaltách totiž podlehli na hřišti Spezie a z italského poháru tak vypadli již ve třetím kole. Přesto mají v CFC před ligovým startem hlavu nahoře, nový trenér Fabio Liverani má k dispozici tým posílený o Lodiho, Vrsaljka či navrátilce Gilardina a od prezidenta klubu Enrica Preziosiho plnou důvěru.

Janovští do Milána odcestovali bez zraněného Matuzalema a distancovaných Biondiniho a Marcheseho. To na druhé straně jsou na marodce Zanetti, Samuel a Chivu, zpět v tréninku sice už je Milito, ale i on si na návrat do zápasového kolotoče ještě počká. Bez těchto opor se Inter pokusí uspět v ligovém debutu svého trenéra, což se Nerazzurri naposledy povedlo v roce 2001, kdy ho poprvé z lavičky vedl Hector Cúper.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Campagnaro, Ranocchia, Juan Jesus - Jonathan, Cambiasso, Guarin, Alvarez, Nagatomo - Palacio, Icardi
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Vrsaljko, Manfredini, Portanova, Antonelli - Kucka, Lodi, Cofie, Santana, Bertolacci - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - Atalanta Bergamo  (neděle 20:45)
Bez bodového odečtu konečně odstartuje sezonu Atalanta Bergamo. Její první cesta povede na neoblíbenou sardinskou půdu. Atalanta tam za deset let vyhrála jen jednou.

Cagliari skončilo v minulé sezoně na jedenáctém místě a letos by rádo umístění ještě vylepšilo. Sardinský celek pod vedením Pulgy-Lopéze nebude patřit mezi pohárové aspiranty, nicméně pokud se podaří udržet stopera Astoriho, jehož láká několik klubů včetně Neapole, může kandidovat na umístění v první polovině tabulky. V prvním zápase se Cagliari utká s Atalantou Bergamo.

Dvě sezony po sobě musela Atalanta startovat s bodovým odečtem. Na vině bylo zapletení se do korupční aféry. Bergamský celek ale situaci vždy zvládl a nebýt onoho odečtu, zakončil by sezonu ještě lépe.

V minulé sezoně skončily vzájemné zápasy nerozhodně - shodně 1:1. Sezonu ale zakončilo lépe Cagliari, které skončilo jedenácté, oproti patnáctému místu Nerazzurri.

Domácí se budou muset obejít bez Cossua a Pisana. Podobné je to i na druhé straně. Trenér Colantuono nemůže počítat s Bellinim, Brienzou, Cazzolou a suspendovaným Giorgim.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Perico, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Naingollan - Ekdal - Pinilla, Ibarbo
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Nica, Stendardo, Yepes, Del Grosso - Migliaccio, Cigarini, Carmona - Bonaventura, Denis, Livaja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turín FC - US Sassuolo  (neděle 20:45)
Sassuolo vede úspěšný mladý trenér, který by rád v kariéře pokračoval tím nejlepším možným způsobem - záchranou Sassuola mezi elitou. K tomuto cíli jej ale čeká ještě dlouhá cesta. Ideální by bylo začít výhrou, ale turínské FC není snadným soupeřem. O to méně, že bude hrát na domácím hřišti.

Eusebio Di Francesco dovedl Sassuolo z profilu provinčního města až k titulu šampiona druhé nejvyšší italské ligy. Ve třiačtyřiceti letech má trenérskou kariéru teprve před sebou, už nyní ale dokazuje, že se správným týmem by mohl dobrou sezonu minimálně zopakovat. A dobrý tým je přesně to, co se mu přes letní přestupovou pauzu dostalo. Do týmu přišli ostřílení a zkušení hráči typu Jasmina Kurtiće, Antonia Rosatiho, Francesca Acerbiho nebo Reta Zieglera, kteří mají zkušenosti s prvoligovou náročností. Připočtěme k tomu mladou hvězdu v podobě střelce Simona Zazy, který řádí v přední linii, a máme před sebou velmi nebezpečného protivníka.

Poslední zápas Sassuola také napověděl, že nováček soutěže nehodlá ztrácet čas s formálním představováním soupeřům, neboť v rámci Coppa Italia smetl domácí Novaru třemi brankami. Předsezónní příprava ukázala v dobrém světle také nové hráče typu Rumuna Mariuse nebo Diega Fariase, který zazářil v Padově.

Jeho nedělní oponent, turínské FC, před sezonou ztratilo dva ze svých klíčových hráčů. Do Juventusu se vydal hledat štěstí reprezentant Angelo Ogbonna, zatímco střelec Rolando Bianchi odešel do Bologně. Trenér Giampiero Ventura však má stále tým plný zajímavých hráčů. Mimo jiné se jedná o Emiliana Morettiho, Cira Immobileho a Nicolu Belloma z Bari. Kromě nich do týmu přišli formou hostování také Omar El Kaddouri z Neapole a Marcelo Larrondo, působící v Sieně. Změna se udála také na pozici brankářské jedničky. Jean-Francois Gillet byl potrestán za zmanipulování dvou zápasů ještě během svého působení v Bari, takže jeho místo zaujala dvojice Pegolo - Padelli.

Největší devizou Granata, jak se celku z Turína říká, je domácí prostředí. A na tomto faktu budou chtít ofenzivně ladění hráči stavět také nyní. Schéma 4-2-4 už sice trenér Ventura opustil, nicméně už z přípravy je znát, že jeho tým bude i nadále vyznávat ofenzivní fotbal. V prvním utkání mu nepomohou zraněný Salvatore Masiello a vykartovaní Gazzi s Barettem. Di Francesco nemůže počítat s Lucou Anteiem, dál je mimo hru talentovaný útočník Berardi a do prvního utkání nezasáhnou ani Valeri s Longhim.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Glik, Rodriguez, Moretti - Darmian, Brighi, Bellomo, El Kaddouri, D'Ambrosio - Immobile, Cerci
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pomini - Gazzola, Terranova, Rossini, Ziegler - Kurtić, Magnanelli, Missiroli - Farias, Zaza, Masucci
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.04 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Parma FC - Chievo Verona  (neděle 20:45)
Stadio Ennio Tardini je nachystáno na první utkání sezony. Parma přivítá Chievo a ráda by skončila lépe než na loňském desátém místě. Do ofenzívy si pořídila prvotřídního hráče, z Interu Milán Antonia Cassana.

Kdysi slavná Parma každý rok spřádá plány na návrat na výsluní a nejinak tomu bude i tentokrát. Severoitalové pod vedení Roberta Donadoniho chtějí atakovat evropské poháry a pro tento cíl si pořídilo Antonia Cassana. Italský útočník poněkolikáté mění dres, působil už v AS Řím, Realu Madrid, Sampdorii, Milánu a Interu. Ještě donedávna nastupoval za italskou reprezentaci a proto je přestup do přeci jenom průměrné Parmy velkým překvapením.

Nicméně ofenzivní tandem Amauri - Cassano se zdá být dostatečně silným, aby dotlačil Parmu po dlouhých letech do evropských pohárů. Konkurence je ale obrovská.

Chievo takové ambice jako Parma nemá. Prvotním cílem Fly Donkeys bude záchrana. Coriniho svěřenci loni skončili na dvanáctém místě a pokud by se podařilo toto umístění zopakovat, panovala by na Stadio Bentegodi spokojenost. Veronský celek před sezonou opustil Kamil Vacek. Český záložník se ve žlutomodrém dresu nedokázal prosadit a vrátil se do pražské Sparty. Přesto ale bude dres Chieva oblékat známá tvář, ze Sparty odešel na roční hostování Chorvat Manuel Pamič.

Gialloblu budou postrádat Galloppu a Palettu. Ani Chievo nemá problémy s marodkou, jedinou ztrátou je absence Improty.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Benalouane, Felipe - Biabiany, Marchionni, Valdes, Parolo, Gobbi - Cassano, Amauri
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sardo, Dainelli, Cesar, Dramé - Acosty, Radovanovič, L.Rigoni, Sestu - Théréau, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Bologna FC  (neděle 20:45)
Pod Vesuvem bylo v létě mimořádné horko - kádr doznal velkých změn, kámen na kameni nezůstal ani v realizačním týmu. Mnoho lidí tedy od Neapole očekává velké věci. A trenér Benitez by je nerad zklamal. První ostrý test čeká na Neapol před vlastními fanoušky, kam zavítá nepříjemná Bologna.

Pokud existuje tým, který fanouškům Juventusu mohl nahánět v minulé sezoně strach, pak to určitě byla Neapol. Partenopei byli dlouho jediným skutečným vyzyvatelem turínského mistra a v některých fázích sezony byli jako jediní schopní držet s pozdějším mistrem krok. V nadcházející sezoně by rádi svůj stín druhého týmu překonali a rádi by zaútočili přímo na Scudetto. Možná i proto se Aurelio de Laurentiis tak často obracel do přestupových vod mercata.

Dalším faktorem ale určitě byla ztráta věhlasného kanonýra, Uruguayce Edinsona Cavaniho. Hvězda neapolského útoku zaznamenala v loňské sezoně obdivuhodných osmatřicet branek ve všech soutěžích, což jen potvrdilo Cavaniho světovou třídu. Ta neunikla pozorným skautům bohatého PSG, které se rozhodlo vybrat drobné a investovat celých 64 milionů do nákupu ofenzivního zabijáka.

De Laurentiis udělal jedinou rozumnou věc, díky níž se může po Neapoli dál procházet bez obav z nenávisti vlastních fanoušků - celou získanou sumu Cavaniho klauzule reinvestoval do kádru. A vybral si k tomu muže s pověstí šampiona - španělského stratéga Rafaela Beniteze. Ten má za sebou například titul z Ligy mistrů nebo Evropské ligy a navíc byl snadno k mání. Benitezův rukopis je vidět i na některých posilách, většinou jde o hráče ze Španělska. Mezi hlavními atrakcemi, na které se budou fanoušci celé Neapole od nynějška těšit, je střelec z Realu Madrid, Argentinec Gonzalo Higuain. Tomu v Madridu pšenka nekvetla tak, jak by si představoval. Totéž se dá říci o dvojici José Callejon - Raul Albiol, která přicestovala s Higuainem. Pro přechod na nový systém bylo třeba také Driese Mertense z PSV, Partenopei získali i náhradu za odcházejícího De Sanctise. Do brány se přistěhoval Benitezův starý známý Pepe Reina, jemuž přibyla konkurence v podobě brazilského talentu Rafaela.

Nově vypadající Neapol bude mít možná ze začátku problémy se sehraností a novým herním stylem, ale určitě má potenciál minimálně nechat zapomenout na ztrátu Edinsona Cavaniho a větší prostor se jí dostane také v rámci evropských pohárů. To Bologna je v jiné situaci.

Tradičnímu boloňskému trenéru se rozpadla vlastně celá osa základního týmu. Odešli střelec Alberto Gilardino s talentovaným Manolem Gabbiadinim, do Interu přestoupil také záložník Saphir Taïder. Otázkou bude, zda dokáže nově příchozí Rolando Bianchi nastřílet stejný počet gólů, jako tomu bylo u odcházející dvojice. Pro utkání s Neapolí bude mít Pioli na výběr z celého kádru vyjma dvou jmen. Zranění jsou Nicolo Cherubin a Frederik Sorensen. Neapoli chybí vykartovaní hříšníci Pablo Armero a Blerim Džemaili.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Britos, Albiol, Zuniga - Behrami, Inler - Panděv, Hamšík, Callejon - Higuain
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Garics, Antonsson, Natali, Čech - Khrin, Della Rocca - Kone, Diamanti, Christodoulopoulos - Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - AS Řím  (neděle 20:45)
Po dlouhých týdnech italské abstinence se každý nadšenec calcia dočkal - Serie A tento víkend znovu otevře své brány! Ty se otevřou také v Livornu, kterému se podařilo postoupit do první ligy. Na úvod jej ale čeká velmi těžký soupeř. Na Stadio Armando Picchi zavítá římská družina kapitána Tottiho...

Livornu se minulá sezona podařila pravděpodobně nad očekávání. Tým sice musel o vysněný postup mezi italskou elitu bojovat v play-off, ale ani to jej nakonec nezastavilo, a tak se Amaranto může těšit na Serii A. Na její úvod fanoušci nemusí cestovat daleko, Livorno totiž na své půdě hostí AS Řím. Pro nováčka tedy hned na úvod velká motivace - takový skalp by mohl Livornu v budoucnosti ještě hodně prospět.

Livorno ale musí hodně zavzpomínat na svou poslední štaci mezi elitou - ta se odehrála v sezoně 2009/2010. A rozhodně to nebyl počin hodný zaznamenání. Livorno totiž skončilo na samém okraji tabulky s pouhými sedmi výhrami a hrůzostrašnými jednašedesáti inkasovanými brankami! Trenér Davide Nicola má ale naprostou důvěru vedení a rád by si ji pojistil přinejlepším setrváním v první lize i pro příští ročník.

Co se týče kádru Livorna, tak i ten doznal mnoho změn. Začněme brankářským postem. Vincenzo Fiorillo se vrátil zpět do Sampdorie, Livorno si ale našlo rychlou náhradu v osobě mladého talentu Francesca Bardiho. Kromě Fiorilla odešel například bojovník Salviato, nahrazen byl ale Marcem Benassim z Interu. A záložní formaci rozšířil ještě Leandro Greco, starý známý Říman. Greco sice v AS působil dlouho, ale nikdy se v jeho dresu více neprosadil. Přesto je jedním z mála hráčů, kteří mají se Serií A alespoň nějaké zkušenosti. A pozor bude třeba si dávat také na největší hvězdu, brazilského útočníka Paulinha.

U římského týmu se situace neustále opakuje, projekt střídá projekt. Po neúspěšném Enriquem přišel legendární Zeman, ale ani jeho styl úspěch nepřinesl. Vše dokonal provizorní Andreazzoli. Nyní přichází experiment číslo čtyři s názvem Rudi Garcia. Ten má ve Francii výtečnou pověst, s týmem Lille nejen bavil diváky, ale také dokázal vyhrávat. Řím je ale město založené na tlaku a je otázkou, zda Garcia tento tlak vydrží. Kromě trenéra pokračuje neustálá rotace hráčů. V týmu již nepůsobí hvězdní Marcos s Osvaldem, otazník se stále vznáší i nad osudem Erika Lamely.

Obranu AS ale vyztužili například bek Maicon a stopeři Mehdi Benatia s Tinem Jedvajem, zálohu posílil Kevin Strootman a na složení útoku má kromě Gervinha z Arsenalu Walter Sabatini zřejmě ještě nějaký čas. Důležitou zprávou je zdravotní stav právě Kevina Strootmana, který měl být v základní sestavě. Ale zraněný kotník z přípravného utkání mladé hvězdě zkrátka nastoupit nedovolí. Jeho místo by měl zaujmout Michael 'Captain America' Bradley. Zajímavostí je, že historie stojí na straně hostí. Livornu se nad Vlky v domácím prostředí podařilo zvítězit naposledy v roce 1949, kdy Giallorossi porazilo 2:1. Zopakuje podobný kousek před zraky svých nadšených pozorovatelů?
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Bernardini, Emerson, Valentini - Schiattarella, Luci, Greco, Duncan, Lambrughi - Dionisi, Paulinho
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castan, Balzaretti - Pjanić, De Rossi, Bradley - Florenzi, Totti, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Udinese Calcio  (neděle 20:45)
Na Olympijském stadionu v Římě se utkají dva pohároví aspiranti Lazio a Udinese. Biancocelesti chtějí napravit loňskou, jen z části povedenou, sezónu, kdy propadák v podobě sedmého místa odčinili až ziskem italského poháru. Udinese ale představuje tradičně nepříjemného soupeře. I letos bude parta kolem trenéra Francesca Guidolina pomýšlet na pohárová umístění.

Lazio rok co rok vykračuje do nové sezony s velkými ambicemi, ale rok co rok se je nedaří naplnit. Svěřenci trenéra Vladimira Petkoviče sice vyhráli italský pohár, ale hlavní cíl umístit se v lize do třetího místa se vůbec nepodařilo splnit. Přitom kádr má Lazio stabilizovaný a navíc v něm působí několik reprezentantů jako Candreva, Marchetti či Brazilec Hernanes. Římský celek už má za sebou jedno soutěžní utkání. Bitvu o italský Superpohár Biancocelesti vůbec nezvládli, Staré dámě podlehli vysoko 0:4.

Také Udine už je rozehrané z Evropské ligy. Ve třetím předkole si hravě poradilo se Širokim Brijegem (výhry 3:1 a 4:0), ale ve čtvrtém předkole zatím v prvním kole překvapivě podlehlo Slovanu Liberec 1:3. Udine je tak na pokraji vyřazení a popravdě řečeno, s případným vypadnutím už v předkole se rozhodně nepočítalo. Nicméně na programu je ještě odveta, která bude hodně zajímavá.

Francesco Guidolin odvádí v Udinese výtečnou práci. Každý rok vedení prodá několik klíčových hráčů, ale Guidolin i s tím, co má, dokáže konkurovat a získat umístění zajišťující start v pohárové Evropě. A i tentokrát by tomu nemělo být jinak. Opět odešlo několik hráčů, i když odchody nebyly tak citelné jako předchozí dvě sezony. V útoku budou Bianconeri nadále sázet na kanonýra Antonia Di Natale.

Pro oba celky je utkání velmi důležité a to nejen z hlediska, že jde o první kolo sezony, ale především z důvodu, že jak Lazio, tak i Udine chtějí hrát o poháry. Jde tedy o přímý souboj dvou aspirantů přední pozice. Výsledek tohoto klání, i když je dosti brzo, se přeci jenom může na konci sezony jevit jako klíčový.

Lazio nastoupí bez Konka, Felipe Andersona, Alfaroa, Pereirinhy, Viniciuse a Mauriho. Udine se zdá být kompletní, scházet bude pouze gólman Brkič.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Cavanda, Biava, Cana, Radu - Candreva, González, Ledesma, Hernanes, Lulič - Klose
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Kelava - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Allan, Pinzi, Gabriel Silva - Muriel, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - AC Milán  (sobota 18:00)
Jeden z největších favoritů na zisk Scudetta AC Milán zavítá v prvním kole na půdu nováčka Hellasu Verona. Domácí se vrací do nejvyšší soutěže po 11 letech a rádi by zde setrvali více než jen jednu sezonu. Hned na úvod se mohou fanoušci veronského celku těšit na jeden z nejslavnějších italských velkoklubů.

Hellas patřil v historii italské kopané vždy mezi italskou smetánku, ale v roce 2002 klub spadl do nižší soutěže, kde čekal dlouhých 11 let na to, aby se mohl vrátit zpět. V minulé sezoně skončili hráči Hellasu na druhém místě a přímo se kvalifikovali do Serie A.

Pochopitelně po svém postupu mezi italskou elitu se musel Hellas poohlédnou po posilách a jeho největším úlovkem se stal mistr světa z roku 2006 Luca Toni. Vytáhlý bombarďák a bývalý reprezentant tak mění už poněkolikáté klubový dres.

Třetí tým uplynulého ročníku Serie A Milán má letos opět velké ambice. Hlavním cílem bude sesadit Juventus z italského trůnu a rovněž zaznamenat větší úspěch v Lize mistrů. Rossoneri po loňském katastrofálním startu do sezony dokázali dramaticky vyválčit třetí místo, a tím si zajistit start v play-off Ligy mistrů. V samotné milionářské soutěži pak skončili v osmifinále na Barceloně, přestože v prvním zápase dokázali Katalánce porazit dvougólovým rozdílem.

Sestava milánského AC zůstala od loňské sezony víceméně nepozměněna. Odehrál se pouze jeden velký odchod a sice dlouholetá opora a kapitán AC Massimo Ambrosini odešel do ambiciózní Fiorentiny. Po Maldinim a Ambrosinim převzal kapitánskou pásku jiný Ital Riccardo Montolivo. Dlouho se spekulovalo i o odchodu Robinha do Santosu a příchodu japonského záložníka Keisuke Hondy, ovšem ani jedno se nekonalo. Robinho nakonec prodloužil a Honda dost možná přijde až v zimě.

Zápas na Stadio Bentegodi má jasného favorita. Hráči AC mají navíc už jeden soutěžní zápas v nohách. V prvním zápase play-off Ligy mistrů dokázali remizovat na hřišti PSV Eindhoven 1:1 a vytvořit si tak solidní výsledek do domácí odvety na San Siru.

Svěřencům trenéra Mandorliniho bude scházet Agostini a Ragatzu, hostům zase Pazzini, Bonera, Vergara, Saponara, Antonini, Gabriel a Traoré.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Maietta, Moras, Albertazzi - Jorginho, Donati, Hallfredsson - Jankovič, Toni, Martinho
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Zapata, Mexes, Constant - Poli, Montolivo, Nocerino - Niang, Balotelli, El Shaarawy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Juventus FC  (sobota 20:45)
A na úvod nečeká mistra italské ligy minulého ročníku nic jednoduchého - Sampdoria totiž není jeho oblíbeným celkem. Poslední tři body v zápase se Sampdorií získal tým z Turína až v roce 2009. Od té doby se daří Blucerchiati. Naváže janovský tým na úspěšnou tradici, nebo Juventus zahájí ročník výhrou?

Janovská Sampdoria byla jediným týmem, který dokázal mistrovský celek porazit dvakrát v jedné sezoně. Nejprve se o výhru 2:1 postaral Mauro Icardi, hájící nyní již barvy Interu Milán. Penalta Sebastiana Giovinca na body nestačila. A na domácím stadionu Luigi Ferraris se domácí opět prosadili jen těsně vícekrát. A opět u toho byl Mauro Icardi. Bude zajímavé sledovat, kdo bude pokračovat v jeho stopách.

Zlepšené výkony Sampdorie má na svědomí nejen střelecká forma Maura Icardiho, ale také trenérské pokyny Delia Rossiho. Dvaapadesátiletý Rossi nahradil ve funkci hlavního lodivoda Cira Ferraru, bývalého hráče právě Juventusu. Ze sestupového pásma dokázal Rossi vtáhnout tradiční tým na šestnácté místo, přičemž se do análů zapsal již zmíněnou dvojvýhrou nad pozdějším mistrem. Zkušený trenér si pochvaloval nasazení svých hráčů i v prvním soutěžním utkání - v minulém týdnu se střetl s Beneventem a díky dvěma brankám Manola Gabbiadiniho vyhrál 2:0.

Soutěžní zápas Juventusu byl o něco sledovanější, v rámci italského Superpoháru na sebe narazily týmy Bianconeri a Lazia. Stadio Olimpico vidělo potupnou prohru domácího týmu, majitel Scudetta vyhrál díky brankám Pogby, Lichtsteinera, Chielliniho a Téveze 4:0. První trofej má tedy Stará dáma již ve své zaplněné vitríně, nyní by ráda nakročila k zisku další. Tato etapa ale bude poněkud delší.

Také proto vedení Juventusu nelenilo a přes léto posílilo kádr natolik, aby vzestup tradičního celku nezůstal jen v mezích Itálie, ale celé Evropy. Přišli především stoper Angelo Ogbonna a útočníci Fernando Llorente s Carlosem Tévezem. A jejich služby budou třeba, protože žádná sestava Juventusu od roku 1935 nezískala více než dvě Scudetta po sobě. Do základní sestavy Conteho týmu se měsíc nepodívá zraněný Claudio Marchisio, obavy stále panují nad fyzickou připraveností Simoneho Pepeho.

Když přihlédneme ke statistikám, zjistíme, že posledních pět návštěv stadionu v Janově skončilo pro Starou dámou bez tří bodů, takže má co napravovat. Z celkového počtu vzájemných střetnutí se devatenáctkrát radovala Sampdoria, o jedenkrát méně Juventus. Zrodil se také stejný počet remíz.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Gastaldello, Palombo, Costa - De Silvestri, Eramo, Krstičić, Obiang, Castellini - Eder, Gabbiadini
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Tévez, Vučinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 4.20 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Turín FC00000:00
 Cagliari Calcio00000:00
 SS Lazio00000:00
 Atalanta Bergamo00000:00
 Calcio Catania00000:00
 Parma FC00000:00
 Hellas Verona00000:00
 Chievo Verona00000:00
 AS Livorno00000:00
 UC Sampdoria00000:00
 AC Milán00000:00
 Udinese Calcio00000:00
 SSC Neapol00000:00
 Janov CFC00000:00
 US Sassuolo00000:00
 AS Řím00000:00
 ACF Fiorentina00000:00
 Juventus FC00000:00
 Inter Milán00000:00
 Bologna FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (788)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele