Primera División - souhrn 7. kola

03.10.2014, 22:53, aktualizováno 05.10.2014, 22:56
Komentáře a souhrny
Real Madrid nadělil Bilbau potupného bůra. Valencia potvrdila skvělou formu a před vlastními fanoušky udolala Atlético Madrid. Před Netopýry se ale v čele stále drží Barcelona, která znovu neinkasovala a uspěla na půdě Raya Vallecano. Málaga udolala Granadu, nerozhodné výsledky se zrodily v Getafe, Eibaru a také Almeríi. Tři body mají Sevilla, Villarreal a Espanyol...

Real Madrid - Athletic Bilbao 5:0

05.10.2014 21:00

Góly: 2. Cristiano Ronaldo, 41. Karim Benzema, 55. Cristiano Ronaldo, 69. Karim Benzema, 88. Cristiano Ronaldo

Real si znova s chutí zastřílel, tentokrát rozdrtil Bilbao 5:0 a sune se tabulkou vzhůru. Za domácí vstřelil už třetí hattrick v sezóně Ronaldo a dvě trefy přidal Karim Benzema. Hosté byli bezbranní a od ještě většího výprasku je zachránil jen brankář Iraizoz. Real je nyní čtvrtý, Baskové se stěhují do sestupového pásma.

Real od úvodního hvizdu na nic nečekal a hned z první větší akce udeřil. Skvělá rozehrávka na pravé straně vyústila v centr Balea a na vysoký míč si na zadní tyči i přes stínění De Marcose naskočil Cristiano Ronaldo - 1:0! Po oslavném tanečku zavládlo v řadách Realu uklidnění a přicházely další šance. V 7. minutě pálil z vápna znova Ronaldo, Iraizoz však odvrátil na roh. I díky zlepšené defenzívě a tvrdšímu přístupu, o kterém svědčila i obvázaná hlava Beňata po střetu s Carvajalem, se Bilbau podařilo přežít další půlhodinu bez úhony.

Ve 41. minutě však obrana Lvů musela znova kapitulovat. Při rohovém kopu Modriče se ve vápně Bilbaa nejvýše vyšplhal Karim Benzema, jenž hlavou poslal míč od země za záda marně se natahujícího Iraizoze - 2:0! Do šaten tak šli domácí se zaslouženým dvougólovým vedením.

Druhá půle pokračovala v intencích té první. Real svého soupeře jednoznačně přehrával a bylo otázkou času, kdy svůj náskok navýší. Blízko tomu byl v 50. minutě Bale, jeho technický pokus po přihrávce Ronalda ale skončil vysoko nad. Další branky se tak téměř 78 tisíc diváků dočkalo až o pět minut později. Benzema vysunul rychlým pasem Balea, velšský reprezentant naservíroval před Iraizoze přesnou přihrávku na nabíhajícího Ronalda a portugalský kanonýr už měl lehkou práci - 3:0!

O pár okamžiků později mohl zvýšit na rozdíl čtyř branek Bale, jenže ten po kombinaci s Jamesem branku opět minul. Na druhé straně se vzápětí hnal do šance Gómez, Casillas si však prostor u tyče pohlídal a nepřipustil návrat Basků do utkání. Skóre se znova měnilo v 69. minutě. Po pasu Modriče běželi všichni z tria BBC na bezmocného Iraizoze, Ronaldo se ve vápně Basků zachoval kolegiálně a daroval gól zcela volnému Benzemovi. Kop do prázdné branky znamenal vedení 4:0 pro domácí! O vítězi zápasu bylo sice dávno rozhodnuto, alespoň čestný úspěch si však hosté připsat chtěli. Ofenzivní zmar Bilbaa však znova demonstroval Guillermo, jenž v 78. minutě ze dvou metrů napálil jen připraveného Casillase.

Na opačné straně musel Iraizoz v brance Bilbaa čelit i v poslední desetiminutovce nájezdům Bílého baletu, třiatřicetiletý gólman odolal střelám Balea i Ronalda, nicméně těsně před vypršením hrací doby si portugalský reprezentant přece jen připsal hattrick. Běžela 88. minuta, když Pepe napřáhl po míči letícím do vápna hostů, balón sice dobře netrefil, ale míč se po odrazu od Ronalda i tak dostal do branky Lvů! Šťastná Ronaldova trefa zaokrouhlila skóre na 5:0. Real tak pokračuje ve vynikajících výsledcích a v příštím kole už může atakovat první trojku. V Bilbau se naopak musí něco hodně rychle změnit, aby se Valverdeho tým konečně vyhrabal z hluboké herní krize.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Sociedad 2:0

05.10.2014 19:00

Góly: 7. Lucas Vázquez, 90. Cristhian Stuani

Espanyol si poradil s Realem Sociedad rozdílem dvou branek. Utkání mělo poměrně pikantní nádech a emoce byly cítit prakticky stále. V utkání padlo osm žlutých karet a sudí Mario Melero López jich mohl udělit mnohem víc. Utkání bylo rozhodnuto na okrajích utkání, v sedmé a poslední minutě zápasu.

Hned na konci první minuty přišel dlouhý pas na hostujícího Agirretxeho, ten byl ovšem v ofsajdovém postavení. Domácí Espanyol Barcelona se velmi brzy ujal vedení. Po levé straně unikl García, prohlédl si situaci a poslal nízký centr do vápna, který se dostal k volnému Lucasi Vázquezovi, který si jedním dotekem zpracoval a tím druhým propálil brankáře Zubirakaie. Domácí stadion Cornellà-El Prat mohl vybuchnout nadšením a Vázquez slavil.

Real Sociedad mohl zareagovat na brzkou inkasovanou stejným způsobem, když Carlos Vela hledal centrem Agirretxeho. Ten se sice dravě pral s protihráči, ale míč před ním domácí odvrátili na další rohový kop. Těch měl Real Sociedad několik, ale nedařilo se mu zakončit je. Agirretxe byl v útoku zcela osamocen a bylo to jen na něm, aby se uvolnil a případně zakončil. Branku Espanyolu i díky sražené střele neohrozil.

Espanyol se ale nevzdával a rozhodně nepolevoval ve svém úsilí o zisk tří bodů. Na jeden dotek se Espanyol propracoval až do vápna, až zakončení Garcíi se hostům podařilo zastavit. Realu Sociedad se krátil čas a nedařilo se mu pořádně ani vystřelit. Zatímco Espanyol zakládal jednu útočnou akci za druhou. Po centru z pravého křídla se míč dostal ke zcela volnému Martínezovi, jenže jeho střela pravačkou skončila vysoko nad brankou.

Zajímavou ránu na bránu Casilly vypustil také Inigo Martínez, jenže míč z jeho kopačky zamířil těsně vedle tří tyčí. Patnáct minut před koncem utkání se Real Sociedad dostal do tlaku, ze kterého se snažil udeřit. Hlavním problémem ale byla nepřesnost a laxnost v zakončení. O technickou ránu se pokusil hostující Agirretxe, nemyslel to zle, jenže Casilla na střelu dobře viděl a měl čas se připravit. V Katalánsku to ale byly ještě nervy. Stuani vystihl chybnou rozehrávku hostů, řítil se na branku San Sebastianu a Zubirakai musel hodně sprintovat, aby byl u míče dříve a odkopl alespoň do zámezí.

Domácí měli k dispozici přímý kop z pravého křídla, centr mířil na Colotta, ten byl ale velice dobře bráněn a k pořádné hlavičce se nedostal. Real Sociedad mohl srovnat a neměl k tomu daleko. Gaztañaga si vzal míč pod patronát a mířil poměrně solidně. Balon z jeho kopačky ale nakonec zamířil vedle. Hosté už otevřeli obranu, po levé straně unikl Montañés, po vzoru Rosíckého "šajtlí" nacentroval na nabíhajícího Christiana Stuaniho a ten se už nemýlil - 2:0.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Villarreal CF 1:3

05.10.2014 17:00

Góly: 44. Joaquín Larrivey - 32. Moi Gómez, 33. Moi Gómez, 90+1. Mario Gaspar

Celta Vigo padla s Villarrealem, inkasovala od něj tři branky. Ke konci utkání se navíc musela smířit s tím, že byl obránce Fontas vyloučen. Dvě branky zaznamenal hostující hrdina Moi Gómez a díky jeho dvěma brankám se Villarreal nyní nachází na sedmé příčce.

První minuty se nesly převážně ve znamení dlouhých kombinací, které měly jediný cíl - neinkasovat a dostat soupeře pod tlak. Logicky proto mnoho šancí k vidění nebylo a chvíli trvalo, než se oba týmy odhodlaly k samostatné akci. Centr Fabiána Orellana před branku Villarrealu, kde si snažil naskočit Nolito, ten se ale ocitl na zemi. Fabián Orellana se posléze snažil najít nabíhajícího Larriveye, ale včas byli u míče obránci a míč zpacifikovali.

Hosté vybojovali míč uprostřed hřiště, mladík Denis Čeryšev potáhl po pravé straně a zpětnou přihrávkou před branku nachází zcela volného Moiése Gómeze, který už si se zbytkem akce věděl rady a dopravil míč do brány - 1:0 pro Villarreal a Celta Vigo musela dotahovat.

Moi Gómez byl dnes k nezastavení. Poté, co se mu povedlo vstřelit první gól, přidal vzápětí další gól. Po krásném sólu jej delší dobu nikdo neatakoval, což Gómez využil k parádní trefě z blízké vzdálenosti. Navedl si míč zpoza vápna na pravou nohu a vypálil přesně k tyči - 2:0.

Celta Vigo byla viditelně otřesená a jakákoli kombinace se jí dlouho nedařila. Villarreal se snažil přidat další pojišťující branku, ale obrana Celty si poradila i s ranou Triguerose. Celta Vigo se pokusila vstřelit kontaktní branku, k čemuž jí pomohl Villarreal. Víctor Ruiz chyboval na vlastní polovině, čehož dokázal využít Joaquín Larrivey. Zkušený útočník po sprintu do pokutového území dokázal překonat i gólmana Sergia Asenja a Celta snížila.

Druhá půle se lépe podařila Celtě Vigo. Před brankou se po hlavičce Krohn-Dehliho dostává k míči další hráč Celty, který efektními nůžkami pálí na branku, kde vyhlavičkovává míč z brankové čáry bránící Bruno Soriano, který tak nyní zachránil svůj tým. Dalších dvacet minut se ale ani jeden ze soupeřů nedostal výrazně do hry. Kombinace opět vázla a Celta Vigo vypadala bez energie a nápadu. Hosté byli spokojeni se současným stavem a skóre jim vyhovovalo.

Druhou žlutou a následně červenou kartu dostal Andreu Fontàs za faul na pronikajícího Ucheho na vlastní polovině. To byla pro Celtu velká komplikace. Ještě větší ale byla do rozevřené obrany pronikl střídající Luciano Vietto, který sprintoval po pravé straně, na střed pokutového území poslal přesnou přihrávku, odkud zakončoval nikým neobsazený Mario Gaspar. Konečné skóre 3:1 pro Villarreal. Celta Vigo je přesto šestá a má na Villarreal náskok jednoho bodu.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Deportivo La Coruña 4:1

05.10.2014 12:00

Góly: 24. Stéphane Mbia, 39. Carlos Bacca, 57. Stéphane Mbia, 63. Vitolo - 31. Haris Medunjanin

Zvláště díky dvěma zásahům Stephana Mbii se Sevilla po debaklu 4:0 na Atlétiku Madrid z minulého týdne dokázala rychle vzpamatovat a rovněž čtyřgólovým přídělem rozdrtila Deportivo La Coruňa. Hosté zprvu vzdorovali brankou Medunjanina, ale smršť gólů z kopaček Baccy, Mbii a Vitola se postarala o jednoznačné vítězství Sevilly.

Carlos Bacca dokonce dvacet minut před koncem zahodil pokutový kop, ovšem ani to Andalusany nakonec mrzet nemusí. Posouvají se nyní na třetí místo v tabulce za Barcelonu s Valencií, zatímco Depor zůstává na ligovém dně s pouhými čtyřmi body po sedmi kolech.

Domácí již od počátku jasně dominovali a brzy se propracovali i k zakončení, kdy Vitolo poprvé přiměl Germana Luxe k zákroku. V dalších dvou slibných příležitostech se pak ocitl Denis Suárez, jenž však v obou případech vůbec netrefil branku. Přesto se Sevilla záhy dočkala průlomu skóre. Osmadvacetiletý záložník Stéphane Mbia potvrdil svou dominanci ve vzdušných soubojích, když na přední tyči hlavou usměrnil rohový kop Deulofeua do sítě ve čtyřiadvacáté minutě. Autor gólové asistence pak mohl sám přidat zásah číslo dvě, ovšem neuspěl a překvapivě padl gól na straně druhé.

Ze své první opravdové šance totiž Depor rázně udeřil poté, před vlastní šestnáctkou spáchal faul Coke na Juanfrana a Haris Medunjanin vyvedenou exekucí překonal bezmocného brankáře Beta. To domácí celek přimělo k dalšímu mohutnému obléhání branky v honbě za obnovením vedení ještě do poločasu a zvláště při Trémoulinasově střele k tomu chybělo jen pár centimetrů, francouzský bek totiž trefil břevno.

I tak se Sevilla brzy dočkala. Bacca převzal další kvalitní Deulofeův centr a z hloubi šestnáctky zkušeně skóroval. Ještě hůř bylo pro Depor po změně stran, kdy se kolumbijský kanonýr spokojil s rolí asistenta a připravil palebnou pozici pro Mbiu, jenž prudkou ranou pod břevno skóroval již popáté v sezoně. V třiašedesáté minutě utnul i veškeré zbylé naděje na zdramatizování výsledku Vitolo, jehož ve vápně znovu našel aktivní Deulofeu. A nebýt Luxova chycení Baccovy penalty (již sám způsobil), bylo by skóre pro hosty ještě krutější.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Granada CF 2:1

04.10.2014 22:00

Góly: 60. Roque Santa Cruz, 80. Vitorino Antunes (pen.) - 1. Youseff El Arabi

Malaga otočila zápas s Granadou a i v početní nevýhodě vyhrála 2:1. Hosté šli do vedení už v první minutě, domácí odpověděli až v druhém poločase a obrat dotáhli deset minut před koncem díky penaltě Antunese navzdory vyloučení Angeleriho. Malaga vyhrála podruhé v sezóně, naopak Granada zaznamenává třetí porážku v řadě.

Hostům skvěle vyšel úvod zápasu. Hned z prvního útoku se jim totiž podařilo skórovat. Piti si navedl míč na střed a prověřil pozornost brankáře Kameniho, ten však pouze vyrazil míč před sebe a bleskurychlý El Arabi doklepl míč do sítě - 0:1! Domácí s takovým průběhem očividně vůbec nepočítali a dlouho se v zápase hledali. Jejich první dobrá příležitost přišla až ve 23. minutě. Střela z otočky v podání Santa Cruze ale skončila zblokována jedním z obránců.

Malaga postupně převzala otěže utkání a Granada čekala na příležitost. Domácí ostřelovali branku Roberta, co to dalo, ale míč často končil u nohou obětavých obránců Granady. Jako střela Amrabata v 32. minutě. Celkově však v první půli mnoho k vidění nebylo, jelikož hru často kouskovaly fauly, za něž sudí Velasco udělil celkem čtyři žluté karty.

Po změně stran pokračoval více méně nezáživný fotbal, nervózní utkání ale nakonec rozčísla 60. minuta. Při své první ze dvou slepených šancí Santa Cruz napálil z úhlu jen gólmana Roberta. O necelou minutu později už ale mohl slavit. Po centru z levé strany v podání Antunese si do ideálního prostoru naběhl Juanmi, ten ale proti vyběhnutému Robertovi neuspěl a míč musel do brány klidit až Roque Santa Cruz - 1:1! Třiatřicetiletý paraguayský útočník vstřelil první branku v sezóně.

Další tvrdá rána pro domácí přišla v 72. minutě, kdy musel za záchrannou brzdu zatáhnout Angeleri, dostal druhou žlutou kartu a Malaga šla do deseti. Málokdo by si v té chvíli vsadil na vítězství domácích, Garciovi muži se ale nevzdali a dál bojovali o obrat. Granada nicméně cítila šanci na vítězství a začala více útočit. V 78. minutě však hosté neuhlídali rychlý brejk domácích a po trochu sporném výroku rozhodčího, jenž nejdříve ukázal směrem k rohovému praporku a poté po konzultaci s pomezním svůj verdikt změnil, kopala Malaga penaltu. Tu bez problémů proměnil Vitorino Antunes - 2:1!

Pro Granadu však ještě přišla velká příležitost na vyrovnání, když v 86. minutě napřáhl z jedenácti metrů Murillo. Gólman Kameni ale skvělým zákrokem zachránil domácím tři body. Malaga tak po velkém boji nakonec porazila Granadu 2:1 a posouvá se do horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

UD Almería - Elche CF 2:2

04.10.2014 22:00

Góly: 37. Verza (pen.), 84. Tomer Hemed - 6. Víctor Rodríguez, 56. Jonathas

Elche se sice na půdě Almeríe podařilo zarazit šňůru tří porážek v řadě, ovšem vzhledem k průběhu utkání bude i remíza 2:2 zpětně z pohledu hostů vnímána především jako zklamání a ztracené dva body. Klíčovým hybatelem téměř všeho podstatného se stal Jonathas, jenž připravil první gól a také napodruhé poslal hosty do vedení, ovšem následně se nechal vyloučit. Tím svému celku zatopil natolik, až o hubený náskok přišel.

Přesto se Elche alespoň vymanilo ze sestupových příček a poskočilo na průběžnou šestnáctou pozici, zatímco Almería s dosavadními devíti body okupuje po sedmi kolech osmou příčku.

Do večerního střetnutí lépe vstoupili hosté, což se záhy projevilo i na zápasovém skóre. Hned v šesté minutě dokázal Rodríguez zužitkovat přesnou hlavičkou Jonathasův centr do šestnáctky a poslal v souboji loňských nováčků Elche do vedení. Hosté ani pak nepřestávali s aktivním pojetím hry a Damian Suárez ozkoušel pozornost brankáře Rubéna Martíneze štiplavou ranou zdálky. Na druhé straně o sobě dal vědět Edgar Méndez, jehož střela zpoza šestnáctky skončila jen těsně vedle.

Ještě do poločasu se také domácím podařilo vyrovnat. Osm minut před odchodem do šaten Edú Albácar zavinil pokutový kop, který Verza bezpečně proměnil - 1:1. Po změně stran tempo hry zpočátku poněkud opadlo, ovšem i přesto se Edgar dostal k další příležitosti. Tentokrát již sice mířil lépe, ale na brankáře Herreru si stejně nepřišel. Byli to tak znovu hosté, komu se podařilo opět dostat do vedení. Pedro Mosquera připravil Jonathasovi palebnou pozici, z níž přesně umístěnou ranou z voleje do levého horního rohu branky poslal Elche podruhé do vedení.

Naneštěstí pro hosty uviděl šťastný střelec branky deset minut po své brance druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně trávník opustit. Almería se v závěru pustila do velkého tlaku, který po šancích Wellingtona Silvy s Jonathanem Zongou nakonec přece jen přetavil ve vyrovnání střídající Tomer Hemed, jenž po Verzově rohovém kopu obstál ve vzduchu a pět minut před koncem vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Levante UD 3:3

04.10.2014 20:00

Góly: 46. Pedro López (vl.), 70. Saúl Berjón, 90+4. Federico Piovaccari - 2. José Luis Morales, 44. Víctor Camarasa, 79. Víctor Casadesús

Fantastický zápas plný zvratů byl k vidění na severu Španělska, kde domácí Eibar v samotném závěru dokázal vydolovat bod za šestigólovou remízu s Levante. Hosté přitom díky brzkým trefám Moralese s Camarasou vedli již 2:0, ovšem vlastní gól Lópeze je dostal do potíží, které překrásným vyrovnávacím gólem prohloubil Berjón. Neméně povedeným zakončením záhy vrátil vedení na stranu Levante Casadesús, jenže ani to nakonec hostům k výhře nestačilo. Ve třetí minutě nastavení se totiž prosadil střídající Piovaccari a dramatický zápas skončil 3:3.

Eibar si tak připsal další bod k dosavadním osmi, zatímco Levante zaostává za svým sobotním sokem v možném boji o záchranu o čtyři body nazpět. A to přesto, že vstup do utkání měl valencijský celek perfektní. Hned ve druhé minutě totiž José Luis Morales zpoza šestnáctky vyslal prudkou ránu, která se otřela o zadní tyč a zapadla za Iruretova záda - 1:0 pro hosty.

Domácím chvilku trvalo, než se s prvotním šokem srovnalo, ale brzy se začaly rojit šance i před brankou Levante. Javi Lara zdálky přestřelil a Berjón pak zkoušel ještě ambicióznější technický lob z dobrých třiceti metrů, který však Diego Mariňo dokázal přehoupnout přes břevno na rohový kop. A tak znovu uhodilo na opačné straně. Aktivní Morales měl v gólové akci prsty i tentokrát, když křídelník Levante pronikl zprava do středu hřiště a vystřelil. Jeho ránu sice zablokovala soupeřova obrana, jenže odražený míč se dostal ke Camarasovi, jenž jej bez váhání napálil do sítě.

Zde je nutno pochválit Eibar za výjimečnou psychickou odolnost, neboť leckoho by branky z druhé a čtyřiačtyřicáté minuty položily na lopatky tak, že by se už do konce zápasu neotřepal. Ovšem ne tak ligový nováček, který provedl v poločase dvě střídání, a hned krátce po změně stran dokázal snížit na rozdíl jediné branky. Larův centr si totiž nešťastně srazil do vlastní sítě Pedro López.

V sedmdesáté minutě pak bylo dokonce vyrovnáno, a že to stálo za to. Larův cíleně zahraný přímý kop nalezl na hranici vápna Berjóna, jenž špičkovým způsobem zakončil rázně z voleje nedaleko od horního růžku branky. Střelec čtvrté branky utkání záhy málem připravil gólovou akci na dokonalý obrat, jenže Piovaccariho postavení po Berjónově přihrávce pomezní rozhodčí vyhodnotil jako nedovolené. Opakované záběry přitom ukázaly, že bylo z hlediska pravidel vše v pořádku a Eibar tak byl "okraden" o legitimní gól.

Ještě větší pachuť v ústech museli Baskové cítit, když se po kombinaci s Rubénem Garcíou prosadil Víctor Casadesús díky dalšímu výtečnému zakončení zpoza šestnáctky do horního růžku. Do konce zápasu v tu chvíli zbývalo jen jedenáct minut a případné nastavení, které se nakonec ukázalo být klíčovým. V devadesáté třetí minutě se totiž Piovaccari nakonec přece jen dokázal zapsat na listinu střelců, když převzal zády k brance míč a krásně sladěným pohybem se zakončením za hustého deště vyrovnal na konečných 3:3.

Zápasový videosestřih v tomto případě opravdu stojí za to, doporučujeme jej zhlédnout zde.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - FC Barcelona 0:2

04.10.2014 18:00

Góly: 35. Lionel Messi, 36. Neymar

Další kolo španělské Primera División, další vítězství Barcelony. Katalánský celek udržel na půdě Raya Vallecana jak svou neporazitelnost, tak i čisté konto a stále ještě ani jedinkrát neinkasoval. Díky brankám Messiho s Neymarem skončilo utkání v Madridu pohodlnou výhrou hostí 2:0. Rayo navíc v druhé půli přišlo hned o dva hráče a muselo dohrávat o devíti.

Pro brankáře Claudia Brava tak šlo již o rekordní sedmý čistý štít v řadě, který navíc sám aktivně zajistil při perfektním zákroku po ráně Alberta Buena z deváté minuty. Čilská reprezentační jednička mrštným skokem k tyči vyškrábla míč mimo branku jen na rohový kop. Větší šanci si již Vallecano v utkání nevytvořilo, a tak ani napočtvrté na domácí půdě nedokázalo proti Barceloně skórovat.

Ne že by ze strany hostů šlo o nějaký ofenzivní koncert, ovšem po návratu z Paříže, kde Barcelona s PSG prohrála 3:2, šlo o dostatečně kvalitní návrat na domácí trávníky, o jakém si například Atlético Madrid či Borussia Dortmund v dnešních (prohraných) zápasech mohli jen nechat zdát.

Přestože domácí vstoupili do utkání dravě a bez jakýchkoli zábran, ani Barcelona příliš nezaostávala. Navíc se mohla záhy ujmout vedení, když Neymarova lobovaná přihrávka našla v dobré pozici Messiho, jenž však na brankáře Toňa tentokráte nevyzrál. Gólman Raya pak po půlhodině hry musel poprvé lovit míč ze sítě, jenže to ještě Messiho radost utnul zdvižený praporek rozhodčího. Argentinský reprezentant se však prvotními neúspěchy nijak nenechal rozhodit a pět minut nato přece jen skóroval po Piquého dlouhé přihrávce do šestnáctky, již po kvalitním zpracování obloučkem prodloužil za bezmocného Toňa.

Zatímco na první gól si hosté museli počkat plných pětatřicet minut, ten druhý přišel hned po šedesáti vteřinách. Munir, jenž tentokrát dostal v základní sestavě přednost před Pedrem, si převzal dlouhý nákop vpřed, ustál souboje s dvojicí obránců Raya a přistrčil míč do cesty Neymarovi, jenž jej poslal neomylně do růžku na zadní tyč. Když se pak ještě v první půli objevila možnost druhou gólovou akci zopakovat po stejné trase, Munir tentokrát zvolil sobecké řešení, které se nesetkalo s úspěchem.

Jako by dva inkasované góly nebyly už dostatečně velkým problémem, padla na Rayo čtvrthodinu po změně stran další rána. Jorge Morcillo totiž v tu chvíli uviděl již druhou žlutou kartu v zápase a musel předčasně odejít do kabin. Barcelona ovšem nastalé početní výhody již nedokázala využít, přestože Lionel Messi měl přinejmenším dvě skvělé šance navýšit svůj střelecký účet. V nastaveném čase pak ještě uviděl rovněž druhou žlutou kartu Javier Aquino za faul na Pedra, avšak výsledek utkání se již nezměnil. Barcelona tak nadále vévodí španělské lize s dvoubodovým náskokem na Valencii, Rayo zůstává ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Atlético Madrid 3:1

04.10.2014 16:00

Góly: 6. Miranda (vl.), 7. André Gomes, 13. Nicolás Otamendi - 29. Mario Mandžukić

Bláznivá první půlhodina ve Valencii rozhodla o překvapivém vítězství domácích Netopýrů nad Atléticem v poměru 3:1. Vše odstartoval vlastní gól Mirandy, po kterém přišly ze strany domácích ještě dva zásahy od Gomese a Otamendiho. Obhájci titulu kontrovali jen trefou Mandžukiče ve 29. minutě a neproměněnou penaltou. Valencie se tak bude minimálně na pár hodin vyhřívat na prvním místě, Atlético se může propadnout až na šestou příčku.

Vyprodaná Mestalla ještě ani nestačila usednout po úvodním pokřiku a už se měnilo skóre ve prospěch domácích. Psala se teprve 6. minuta, když z levé stran přiletěl do pokutového území Madridských lehký centr, Miranda si hrubě neporozuměl s gólmanem Moyou a hlavou zasunul míč nechytatelně do vlastní branky - 1:0! Jakoby toho nebylo málo, prakticky ihned po rozehrávce se hosté dopustili další fatální chyby. Po přihrávce Alcácera se mezi čtveřicí obránců Atlética hbitě prosmýkl André Gomes a z velké blízky nekompromisně prostřelil Moyu - 2:0!

Hororová desetiminutovka pro hosty ale ještě nekončila. Tentokrát udeřili Netopýři z rohového kopu Piattiho. Ve vápně si na míč nejvýše vyskočil nabíhající Otamendi a hlavou posunul svůj tým do tříbrankového vedení - 3:0! Tři branky dostali Rojiblancos naposledy v Řecku a hostům už na mysli bezesporu vytanuly nepříjemné vzpomínky. Naději na zvrat zápasu vykřesal pro Cholův výběr Mario Mandžukič těsně před vypršením první půlhodiny utkání. Skvělou práci odvedl Tiago, jenž tvrdou ranou donutil gólmana Alvese k výbornému zákroku, míč se však přesně odrazil k nabíhajícímu chorvatskému útočníkovi a ten hlavou snížil na 3:1!

Atlético svého soupeře zatlačilo a sahalo po další brance. Ta mohla přijít na konci první půle poté, co ve vápně Gomes zahrál rukou. K exekuci pokutového kopu se překvapivě postavil Guilherme Siquiera, jenže jeho slabá přízemní střela šla přesně do míst, kam skočil Alves. Lze jen spekulovat, jak by se zápas vyvíjel, pokud by penaltu kopal někdo jiný než osmadvacetiletý obránce, který letos ještě nevstřelil ani jeden gól.

Po změně stran už zápas nenabídl tak vzrušující momenty. Valencie hrála daleko opatrněji a všemi dostupnými prostředky se snažila udržet luxusní dvoubrankové vedení. K vidění tak bylo velké množství faulů ohodnocených třemi žlutými kartami pro domácí hráče. Simeone se pokusil oživit útok svého celku nasazením Alessia Cerciho a Raúla Garcíi, jenže ani jeden z nich nedokázal najít recept na poctivě bránící Valencii.

Ostřelování domácí branky nikam nevedlo. Minuli Griezmann, Mandžukič i Gabi. K vytouženému snížení pak nepomohl ani horkokrevný Cerci, jenž při svém druhém vystoupení v dresu Atlética po příchodu z Turína vyfasoval dvě žluté karty a v nastavení se poroučel do kabin. Ke svým doposud odehraným třiceti minutám tak sedmadvacetiletý italský záložník na delší dobu žádnou nepřidá. Valencie udolala Atlético 3:1 a bude čekat na klopýtnutí Barcelony, které by jí zajistilo první pozici do dalšího kola.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Córdoba CF 1:1

03.10.2014 21:00

Góly: 88. Babá - 78. Patrick Ekeng

Córdoba měla na dosah první ligovou výhru v novém ročníku, ale nakonec se musí smířit jen s jedním bodem. A to především proto, že si nedala pozor a dopustila se v samotném závěru chyby při brání. Hrdinou domácích se stal Diawara, který se ale vůbec nemusel zastavit jen na jednom gólu.

První nesmělé kroky směrem k zisku bodů učinilo Getafe. Zkušenější ze soupeřů se ujal aktivity a z dalšího náporu mu vyšla pěkná akce mezi Lafítou a Escuderem, po centru druhého jmenovaného ale míč skončil jen v zámezí. Nepřesnost se stala hlavním divákem dnešního utkání a ačkoli má tento negativní rys vstup na fotbalová klání zakázán, často se stane hostem velké části zápasů.

Po centra Castra se k zakončení přes obránce Crespa dostal Yoda, mířil však mimo. Následně se Getafe málem prosadilo díky spolupráci Escudera s Lafitou. Escudero hezky uvolňoval Lafitu, jehož ovšem zradilo v klíčový okamžik zpracování míče a ten se dostal pod moc soupeře. Po půlhodině se zranil Ekeng a vypadalo to, že bude muset střídat. Nakonec se díky lékařskému týmu postavil na nohy a vrátil se do zápasu. A Córdoba mu musela hodně děkovat, protože měl v utkání sehrát ještě velkou roli.

Jen pár minut poté se zastřeloval Lacén a jeho střela patřila mezi ty velmi povedené. Chybělo jí jediné - větší přesnost. Takto míč poslal jen těsně vedle tyče a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Ghilas se nebál a vnikl přes dva soupeře do pokutového území. Tam si míč potáhl a vypálil, ale mířil hodně mimo. Po něm se do šance dostal také Yoda, ale mistr přesnosti z něj sotva kdy bude. Jeho rána našla jen náruč připraveného brankáře Juana Carlose. Lafita se pokoušel prokličkovat do výhodnější střelecké pozice, ale v závěru poločasu se mu také nedařilo.

Ve druhém poločasu se se šancemi roztrhl pytel až v samém závěru. První minuty se oba týmy opět spíše ze slušnosti zastřelovaly. Lusova hlavička z přímého volného kopu letěla vedle domácí branky, po něm pálil mimo a ještě k tomu nepříliš razantně Sarabia. V dresu Cordoby toho dnes odběhal Silva, ale ani jeho následná rána z poměrně dobré vzdálenosti neskončila v síti. Córdoba však přidávala plyn a domácí několikrát zachránil až brankář Vicente Guaita. Po centru z pravé strany zakončoval v pokutovém území Ghilas, ale obratným zakončením přes hlavu mířil jen do míst, kam se včas dostal právě Guaita a míč chytil.

Patnáct minut před koncem se na hřiště podíval Diawara a také on se stal klíčovým mužem. Nejprve ale jen nevěřícně sledoval Velazqueze, který si nepočínal obratně a před vlastním pokutovým územím ztratil míč. Poblíž se nacházel Patrick Ekeng Ekeng, který mu míč sebral a napálil jej k tyči! Ani velký úhel mu nevadil a mohl slavit - 1:0.

Do akce se dostával také Hinestroza, který si v pokutovém území přehazoval balon ze strany na stranu, ale nakonec vypálil jen do boční sítě. Domácí se nevzdali ani po inkasované brance a dočkali se srovnání. Po výborné svižné akci si na centr z levé strany od Sarabii naběhl střídající Baba Diawara a srovnal! A nebylo to vše, co předvedl. Jen o chvíli později se ocitl ve vápně, kam směřoval míč, ale ze vzdálenosti deseti metrů hlavou netrefil přesně! Getafe si mohlo vzít tři body, ale nakonec asi zaslouženě jen remizuje.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona761019:019
2.Valencia CF752017:417
3.Sevilla FC751113:816
4.Real Madrid750225:915
5.Atlético Madrid742112:714
6.Celta Vigo733112:1012
7.Villarreal CF732210:711
8.Espanyol Barcelona72329:89
9.SD Eibar72328:79
10.UD Almería72327:79
11.Málaga CF72325:79
12.Rayo Vallecano722310:128
13.Granada CF72235:118
14.Getafe CF72144:117
15.Real Sociedad71248:115
16.Elche CF71247:165
17.Levante UD71244:155
18.Athletic Bilbao71154:114
 Córdoba CF70434:114
20.Deportivo La Coruña71158:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (407)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele