Primera División - souhrn 30. kola

24.03.2012, 20:04, aktualizováno 26.03.2012, 22:54
Komentáře a souhrny
Real Madrid s Barcelonou nezaváhaly a jejich rozestup tak zůstává stejný. Zaváhala až Valencia na hřišti Getafe, bez bodu odjelo i Atlético ze Zaragozy. Málaga otočila duel na půdě Espanyolu, Levante podlehlo Osasuně, Villarreal zvítězil na hřišti Raya a v Bilbau a na Betisu se zrodily remízy. Sevilla v pondělí vyhrála v Granadě.

Granada CF - Sevilla FC 0:3

26.03.2012 21:00

Góly: 39. Álvaro Negredo, 54. Manu Del Moral, 90+3. Manu Del Moral

V tradiční pondělní dohrávce španělské Primera Division přivítala domácí Granada v rámci 30. kola na své půdě Sevillu. Granada nesehrála úplně špatné utkání a v zápase měla dost příležitostí ke vstřelení gólu, ale zejména díky své špatné produktivitě nakonec prohrála jednoznačně 0:3. V tabulce tak zůstala na sedmnácté pozici s náskokem šesti bodů na záchranu. Sevilla se posunula na devátou pozici hned za Atlético Madrid.

V prvním poločase padl jediný gól, ale šancí bylo na rozdávání. Už ve 4. minutě mohla jít Sevilla poprvé do vedení, Manu dokonce obešel gólmana a zavěsil do prázdné branky, ale rozhodčí gól nakonec neuznali kvůli ofsajdu. O dvě minuty později se k zajímavé hlavičce dostal Negredo a gólman Fernandez už byl překonán, ale jeden z domácích obránců na poslední chvíli zachránil Granadu od nejhoršího a vykopl ho z brankové čáry.

Další šanci si Sevilla vypracovala po deseti minutách hry. Fernandez měl znovu plné ruce práce, když parádním zákrokem vytáhl pohotovou střelu Reyese na roh. První šanci si vytvořila také Granada. Uche šel sám na Palopa, ale neměl rychlost a byl nakonec vytěsněn jedním z hostujících obránců.

Ještě větší příležitost ke skórování měli domácí v 18. minutě zápasu. Gomez inkasoval přihrávku a ocitl se v pokutovém území úplně sám před Palopem, ale jeho nevýrazné zakončení dokázal brankář Sevilly vyrazit na rohový kop a podržel svůj tým. O pár minut později se mohlo potvrdit staré heslo "nedáš, dostaneš", ale Manu znovu svou šanci nedotáhl do konce, když jeho lobované zakončení skončilo na brance Granady.

I přesto se hosté nakonec dočkali. Ve 39. minutě inkasoval Negredo parádní kolmici a ocitl se sám před Fernandezem. V této situaci už zkušený útočník nezaváhal a přehodil domácího gólmana - 0:1. To bylo také vše, co se v prvním poločase událo a do kabin se tak šlo za těsného vedení hostí.

Na začátku druhého dějství měli domácí jedinečnou příležitost k vyrovnání zápasu. To se jim však nepovedlo a nakonec je tento moment stál celé utkání. Nejprve se v obrovské šanci ocitl Benitez, který se dostal k přihrávce Ucheho a z voleje pálil sám před brankou Sevilly. Domácí gólman Palop se v tomto momentě znovu skvěle vyznamenal.

O tři minuty později to byl sám Uche, který se po centru dostal k hlavičce z vyložené pozice, ale nedokázal zamířit přesně. Domácí tak na svou špatnou produktivitu doplatili a vzápětí inkasovali druhý gól. Manu del Moral předvedl vynikající individuální akci a parádní střelou na zadní tyč překonal Fernandeze podruhé - 0:2.

Po druhém zásahu hosté zlomili odpor domácích a Granada jakoby ztratila elán a chuť do zápasu. Těžko se dostávala do kombinace a už si nevytvářela šance jako v předchozí fázi zápasu. Naopak mohla inkasovat třetí gól. Střídající Rakitič se dostal k odraženému balónu a ocitl se sám před brankou domácích, ale jeho střelu vytěsnil Fernandez na roh.

I v další šanci se ocitli hostující fotbalisté. V 79. minutě se po povedené kombinaci dostal do zakončení znovu chorvatský reprezentant Ivan Rakitič, ale jeho rána se tentokrát opřela o břevno branky domácích. V závěru zápasu ještě poslal svou hlavičku do břevna hostující Negredo, ale přeci jen přidala Sevilla třetí zásah. V nastaveném čase šli hosté ve třech sami na gólmana Granady a na konci akce stál Manu del Moral, který přidal svůj druhý gól v utkání a upravil tak na konečných 0:3.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Villarreal CF 0:2

25.03.2012 19:45

Góly: 29. Marco Rubén, 85. Ángel López

V nedělním utkání 30. kola La Ligy si strádající Villarreal dokázal poradit s domácím Rayem Vallecano, které porazil 2:0 díky brankám Marca Rubéna a Ángela Lópeze. Žlutá ponorka je tak 16. a má šestibodový náskok na sestupovou zónu. Rayo se drží uprostřed tabulky, přesněji na 11. místě.

Villarreal v letošní sezóně vyhrál venku pouze jednou, a tak nebyl zrovna favoritem, ačkoli proti němu stál nováček soutěže Rayo Vallecano. Tomu se ale daří, neboť se po většinu sezóny drží úspěšně ve středu tabulky.

Rayo v předchozích šesti zápasech dokázalo vsítit hned 15 branek a k šestnácté měl v 15. minutě hodně blízko Diego Costa. Jeho střela ale letěla hodně vysoko nad Lópezovu bránu.

Na druhé straně se do velké šance dostal Nílmar, ale nedokázal ji proměnit. Po přímém kopu Valera se dostal k hlavičce, ale brankář Joel ji dokázal zpacifikovat.

Ve 29. minutě domácí doslova darovali gól Villarrealu, když se jim nepodařilo vystavit soupeřovy hráče do ofsajdového postavení, a tak náhle postupovali hned tři hráči v žlutých dresech na jednoho. Cani ale nepřihrál a sám vystřelil. Trefil ovšem pouze tyč, od které se ale míč odrazilo přímo k Marcu Rubénovi a ten již jen dorazil míč do odkryté brány.

O poločase se trenér domácích Sandoval rozhodl pro dvě útočná střídání, když do hry poslal Lasse Bangouru a Raúla Tamuda, ale po dobrém úvodu do druhé půle přišla další velká chyba. Pomalou přihrávku Michua zachytil Marco Rubén a útočník Villarrealu byl již v pokutovém území, když ho sestřelil Alejandro Arribas.

K zapískané penaltě se postavil sám faulovaný Rubén a míč napálil k pravé tyči. Brankář Joel ale dobře vystihl směr střely a dokázal míč vyrazit.

V 70. minutě se do nejlepší šance domácích dostal Emiliano Armenteros, který se hlavičkou pokoušel překonat Diega Lópeze, ale marně. K zakončení z pokutového území se dostal také Arribas, ale jeho střela nebyla dostatečně prudká ani na to, aby míč opustil hrací plochu.

Villarreal si pojistil výhru v 85. minutě, kdy na hranici pokutového území předal Alejandro Martinuccio míč Ángelovi a ten přízemní střelou k bližší tyči překonal Joela.

Více informací k zápasu

Real Betis - Racing Santander 1:1

25.03.2012 19:45

Góly: 18. Roque Santa Cruz - 79. Cristhian Stuani

V nedělním utkání 30. kola mezi dvěma týmy ze spodní poloviny tabulky se zrodila remíza 1:1, a tak si ani Real Betis, ani Racing Santander příliš bodově nepřilepšil. Betis je po 29 zápasech 15., zatímco Racing stále setrvává v sestupové zóně, přesněji na 18. příčce, ale má shodný počet bodů i s posledními dvěma týmy.

Ani jeden z týmů nedokázal vyhrát žádný ze čtyř předcházejících zápasů, ale v jejich situaci si už příliš nemohou dovolit ztrácet body, a tak oba celky chtěly za každou cenu zvítězit.

Do zápasu lépe vstoupili hosté, kteří byli již v páté minutě blízko prvnímu gólu. Adrián González ale ve velké šanci přestřelil a iniciativy se chopili domácí. Své štěstí vyzkoušeli Jefferson Montero a Jonathan Pereira, ale brankář Mario Fernández byl pozorný a se zneškodněním jejich pokusů neměl příliš práce. Těžší to měl až v 17. minutě se střelou Beňata Etxebarrii, na kterou musel vytáhnou excelentní zákrok.

Ale neuběhla ani minuta, Betis se znovu valil na bránu Racingu a tentokrát již byl úspěšný. Pereirův centr zprava našel přesně Roque Santa Cruze, který míč poslal za záda bezmocného Maria.

Po vstřelení úvodního gólu se utkání uklidnilo a až do konce prvního poločasu si ani jeden tým nevytvořil žádnou výraznější šanci. Výjimkou byla příležitost Montera, který z ní ale mohl vytěžit více, neboť jeho střelu bez větších potíží vyrazil Fernández.

I druhém poločase dominovali domácí, což podtrhl dobrou střelou Beňat. Fernández byl ale pozorný a jeho pokus chytil. Zasahovat poté nemusel proti Pereirovi a Monterovi, kteří mířili mimo tři tyče.

Betis se snažil přidat druhý gól a v tomto ohledu byl velice aktivní i Rubén Castro, který donutil Fernándeze vytáhnout další tři dobré zákroky. Ten Racing vyloženě držel a spoluhráči mu mohli po zápase děkovat, že díky němu vyválčili alespoň bod. 11 minut před koncem totiž Santander srovnal skóre.

Adriána vystřídal v útoku Stuani a tomu stačilo pouhých pět minut pobytu na hřišti, aby vsítil důležitý gól. Z levého křídla dokázal odcentrovat Pedro Munitis a Stuani přesnou hlavičkou dokázal překonat brankáře Fabrícia Agosta.

Jelikož se ale Villarrealu podařilo porazit Rayo Vallecano 2:0, ztrácí Racing na záchranu 6 bodů, což není nejlepší situace. Real Zaragoza, který má stejný počet bodu jako santanderský klub, se navíc dostává do formy, a tak to bude mít Racing ještě velice těžké, pokud se chce zachránit v nejvyšší španělské lize.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Sporting Gijón 1:1

25.03.2012 18:00

Góly: 77. Óscar de Marcos - 90. Alberto Lora

Nečekaná ztráta postihla Athletic, který se po remíze 1:1 s předposledním Sportingem propadl až na desáté místo ligové tabulky. Domácí se od začátku zápasu trápili, ovšem když se třináct minut před koncem dokázal konečně prosadit De Marcos, vypadalo to, že si připíší další tři body. Jenže v devadesáté minutě zaskočil obranu Athleticu Alberto Lora a vyrovnal na konečných 1:1.

Hrál se přitom poměrně dobře koukatelný fotbal, jenže to nebylo zapříčiněno ani tak ofenzivními choutkami obou celků, nýbrž spíše nemohoucností v defenzivě. To se poprvé potvrdilo už v páté minutě, kdy chyby v obranné čtveřici Sportingu využil Markel Susaeta a dostal se do šance, jenže Juan Pablo vytáhl velice dobrý zákrok. Na druhé straně se až před Iraizoze prodral Mendy, jenže domácího brankáře z úhlu nepřekvapil.

O tři minuty později byl ve skutečně vyložené pozici Colunga, ovšem jeho gólovou střelu na poslední chvíli zblokoval Javi Martínez na roh. Zajímavá situace byla k vidění zhruba po půlhodině hry, kdy Colunga pálil ze standardní situace a jeho pokus tečoval jeden z hráčů ve zdi tak překvapivě, že Iraizoz jen s velkou námahou vytěsnil míč směřující do středu branky. Dnes jinak takřka neviditelný kanonýr Llorente pak promrhal slušnou možnost otevřít skóre zápasu, přihrávku Susaety ale usměrnil mimo tři tyče.

Ve třicáté čtvrté minutě byl po centru Susaety faulován v šestnáctce Llorente a domácí dostali příležitost rozehrát pokutový kop. Odpovědnost na sebe vzal mladík Iker Muniain, ten ale zamířil k levé tyče, tedy přesně do prostoru, kam se pohnul také Juan Pablo.

Druhou pětačtyřicetiminutovku otevřely pokusy Iraoly a Llorenteho, za pár chvil to zkoušel ještě Iturraspe, ovšem strážce svatyně Sportingu si ve všech třech případech bez větších potíží poradil. Nyní už se přesuňme s popisem těch nejzajímavějších událostí tohoto utkání do sedmasedmdesáté minuty, kdy Llorente sklepl balón k nohám Muniainu, ten vyslal do šance De Marcose, který v gólové pozici nezaváhal.

Jenže Athletic ve zbývajících třinácti minutách potkaly hned dvě nejhorší možné situace, které ho potkat mohly. Hlavní hvězda týmu, Fernando Llorente, musel odstoupit ze hřiště se zraněním, v devadesáté minutě navíc přišlo vyrovnání. Odražený míč si na hranici pokutového území našel Lora a jeho tečovaná rána skončila v síti...

Více informací k zápasu

Levante UD - CA Osasuna 0:2

25.03.2012 16:00

Góly: 16. Raúl García, 79. Nino

Velmi zajímavé utkání se odehrálo na stadionu Levante, kde domácí celek přivítal Osasunu. Jednalo se o souboj v předních pozicích tabulky a lépe z něj vzešla hostující Osasuna, která dokázala v Levante zvítězit 2:0 a dotáhla se tak pouze na bod za svého dnešního soupeře. Oba dva celky však stále bojují o evropské poháry.

Do zápasu vstoupili lépe hosté a úvodní mírný tlak dokázali přetavit ve vedoucí branku. Už v 16. minutě se po dlouhém autu k balónu dostal hostující Raúl Gracía a parádní ranou překonal gólmana Levante - 0:1. Domácí byli tímto rychlým gólem zaskočeni a vzápětí mohli inkasovat podruhé. Střelu Cejudy vytáhl Munua na roh.

Domácí se však dokázali oklepat poměrně rychle a už ve 25. minutě byl v obrovské šanci Koné. Jeho hlavička však skončila těsně nad brankou Osasuny. Ještě před koncem prvního dějství měli domácí možnost srovnat. Minutu před koncem tentokrát hlavičkoval Ghezzal, ale gólman Fernandez jeho pokus se štěstím vytěsnil na roh. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro Osasunu.

Do druhého poločasu vstoupili domácí s cílem vyrovnat, ale bohužel pro ně si nevěděli rady se skvěle chytajícím Fernandezem v brance Osasuny. Ten zneškodnil další velikou příležitost v 56. minutě, kdy dokázal chytit nejprve hlavičku Barkera a poté i následnou dorážku Koného. V tomto momentě Fernandez svůj tým podržel a možná se jednalo o nejdůležitější moment zápasu.

Další možnost k vyrovnání měli domácí v 66. minutě. Po povedené kombinaci se do dobré pozice k zakončení dostal znovu Koné, ale i tentokrát byl Fernandez na svém místě a jeho ránu bez problémů přikryl do náruče.

Levante tak nakonec na svou špatnou produktivitu doplatilo a inkasovalo druhý rozhodující gól. V 79. minutě se po skvělé akci prosadil Nino a zvýšil už na 2:0 pro hosty z Osasuny. To už byl pro domácí nedosažitelný náskok a jakoby tak ve zbytku zápasu rezignovali. V závěrečné desetiminutovce už nebylo k vidění nic dalšího a zápas tak skončil vítězstvím Osasuny v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Málaga CF 1:2

25.03.2012 16:00

Góly: 24. Philippe Coutinho - 76. Ruud van Nistelrooy, 78. Martín Demichelis

Málaga to s přímou účastí v příštím ročníku Ligy mistrů myslí vážně! Dnes andaluský klub senzačně otočil těžký zápas na půdě konkurenta v boji o poháry, Espanyolu, a po výhře 2:1 se bodově dotáhl na třetí Valencii. Skóre sice v první půli otevřel domácí Coutinho, jenže chvilku před koncem otočili vývoj zápasu dvěma góly v rozmezí dvou minut van Nistelrooy a Demíchelis.

Domácí začali o něco aktivněji a střelou Coutinha také jako první ohrozili branku soupeře, míč však nakonec skončil zhruba dva metry vedle levé tyče. Stejně se vedlo o chvíli později i Uchemu, zdaleka nejnebezpečnější situace úvodní dvacetiminutovky ale přišla po hlavičce Rondóna. A přesto málem šel do vedení Espanyol, Rondón se totiž špatně zorientoval ve vlastní šestnáctce a moc nechybělo k tomu, aby překonal gólmana Caballera.

Ve dvacáté třetí minutě už domácí využili své převahy a otevřeli skóre zápasu. Dostali totiž možnost rozehrát standardní situaci nějakých dvaceti metrů a balón si na místo určení postavil Phillipe Coutinho. Zatímco všichni čekali střelu přes zeď, mladý brazilský záložník vymyslel chytrý přízemní pokud pod nohama obránců a zaskočeného Caballera překonal. Hostující gólman pak utrpěl zranění a byl nahrazen Kamenim, tedy ještě nedávným hráčem Espanyolu.

Deset minut před přestávkou měli hosté dvě obrovské příležitosti na vyrovnání, nejprve ale Maresca hlavičkoval jen do tyče, o dvě minuty později zase pěkně pálil Isco, i on ale trefil je konstrukci domácí branky. Pak ještě nebezpečně pálili Eliseu a znovu Isco, na druhé straně dokonce ještě Uche, do kabin se ovšem šlo za stavu 1:0.

Po přestávce hosté výrazně přidali a najednou začali působit dominantním dojmem. Tlak mohl korunovat vyrovnávací brankou Cazorla, ten však pohlednou kombinaci zakončil nepřesně. S přibývající převahou Málagy trochu paradoxně ubýval počet šancí, domácí celek se stáhl na vlastní polovinu a bránil hubený náskok. Espanyol ostatně ještě letos neprohrál, jestliže se dostal do vedení 1:0, takže závěr zápasu mohl dohrávat sebevědomě.

Jenže hřebínek Kataláncům srazil v sedmdesáté šesté minutě střídající Ruud van Nistelrooy, to když si na nádherný míč Catorly naběhl Seba Fernández, jenž sice ještě nedokázal zakončit, dobíhající Nizozemec už ale nezaváhal a vyrovnal. A nerozhodný stav vydržel jen sto dvacet vteřin, pak Rondónovu hlavičku vyraženou Casillou dopravil nekompromisním způsobem do sítě Martín Demichelis a rozhodl tak o tříbodovém zisku pro Málagu.

Málaga je tak stále čtvrtá, ovšem využila zaváhání Valencie a Levante k tomu, aby první jmenovaný tým dostihla na sedmačtyřiceti bodech a ten druhý nechala o tři bodíky za sebou. Espanyol v boji o poháry ztratil, je sedmý a na šestou Osasunu ztrácí také tři body.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Atlético Madrid 1:0

25.03.2012 12:00

Góly: 90. Apońo (pen.)

Veliké znovuzrození prožívá v posledních dvou kolech Zaragoza, která byla od začátku sezóny na posledním místě. V minulém kole však vyhrála na půdě Valencie a nyní dokázala také doma porazit dalšího favorita, Atlético Madrid. Zaragoza se tak vyhoupla na osmnácté místo a zahájila veliký návrat do boje o záchranu.

Neskutečné dva zápasy má za sebou Real Zaragoza. Po velmi šťastném vítězství na půdě Valencie dokázala Zaragoza doma díky penaltě Apoňa z nastaveného času zvítězit také nad Atléticem Madrid a postarala se o další veliké překvapení. Apoňo se stal mimochodem také hvězdou předchozího zápasu s Valencií, ve kterém vstřelil dva góly a tím odrazil svůj tým k lepším zítřkům.

Atlético bylo přitom v zápase lepším týmem a mělo několik příležitostí k rozhodnutí zápasu dávno před inkriminovaným momentem v nastaveném čase. První šanci však měli domácí po dvanácti minutách hry. Pintér našel před brankou neobsazeného Heldéra Postigu, ale ten nedokázal vyzrát na gólmana Atlética Madrid Courtoise.

Atlético poprvé výrazně zahrozilo po půlhodině hry. K dorážce z velmi dobré pozice se propracoval Adrian Lopéz, ale bohužel pro hosty trefil pouze tyč branky Zaragozy. Ještě do konce prvního dějství mohl za Atlético skórovat útočník Falcao, ale ani on nebyl úspěšný. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Do druhého dějství šli domácí s cílem ubránit remízu a získat další cenný bod v boji o záchranu. Atlético bylo mírně lepší, ale díky organizované defenzívě Zaragozy se nedostávalo do žádných vyložených příležitostí.

Své pokusy měli na kopačkách Falcao, Arda Turan a také Argentinec Salvio, ale ani jeden z nich nebyl ve stoprocentní příležitosti a všechno bez problémů vyřešil domácí gólman Jimenéz s pomocí své obranné řady. Kromě několika střídání tak nebylo ve druhé půli k vidění téměř nic zajímavého.

Ke klíčovému momentu celého utkání došlo až v páté minutě nastaveného času. Heldér Postiga byl sražen v pokutovém území jedním z hostujících obránců a Zaragoza tak dostala možnost zahrávání pokutového kopu. Balón si na značku postavil specialista Apoňo a tvrdou ranou nedal Courtoisovi šanci - 1:0. V tomto čase už pochopitelně Atlético nemělo možnost vyrovnat a zápas tak skončil překvapivým vítězstvím domácí Zaragozy.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Valencia CF 3:1

24.03.2012 22:00

Góly: 12. Pedro Rios, 24. Miku, 30. Bruno (vl.) - 5. Roberto Soldado

V pozdním sobotním zápase 30. kola La Ligy si domácí Getafe překvapivě porazila s Valencií, kterou porazilo 3:1. Úvodní gól zápasu dal Roberto Soldado, ale poté udeřil hlavou Pedro Rios a Miku, kteří otočili zápas a obraz zkázy Valencie dokonal přesnou hlavičkou do vlastní sítě obránce Bruno. I přesto se Valencie nadále drží na třetí příčce, zatímco Getafe se posunulo z 13. místa na 9. pozici.

Valencia v minulém kole překvapivě prohrála s posledním týmem tabulky, se Zaragozou, a své zaváhání chtěla napravit sobotním utkáním. A zdálo se, že to myslí opravdu vážně, protože hned v 5. minutě utkání se prosadil nejlepší střelec týmu Roberto Soldado, který tak vstítil již svoji 17. ligovou branku v sezóně. Celá akce se zrodila po dobrém průniku Jónase, který se dokázal vyhnout několika hráčů, a předložit španělskému reprezentantovi míč do vyložené pozice. A v těch se střelec takového kalibru jednoduše nemýlí. Brankář Moya byl bez šance proti střele do horního růžku z velké blízky.

Jenže uběhlo pouze 7 minut a skóre bylo vyrovnáno. Ve 12. minutě totiž vytvořil velkou hrubku na své vlastní polovině Danile Parejo, když ztratil míč, čehož ihned využili domácí. Skvělá kolmice mezi dvěma valencijskými obránci našla přesně rozběhnutého Gavilána, který neváhal a okamžitě centroval míč do ohně, kde si na něj dokázal nejlépe naskočit Pedro Rios a hlavičkou poslal míč za záda Vicenteho Guaity.

A o dalších 12 minut později se zápas zajímavě otočil, když Miku vstřelil vedoucí gól svého týmu. Celá akce začala na pravém křídle, odkud centroval Rios, ale míč propadl až k osamocenému Gavilánovi, který jej se skokem vrátil zpět před brankáře Moyu. Na tuto výzvu zareagoval Miku, s osmi góly na kontě nejlepší střelec, a taktéž hlavičko zvyšoval na 2:1.

A neboť se divák nemohl v prvním poločase nudit, je důležitý zmínit také třetí gól domácích, který si ale vstřelili valencijští sami. Centr z přímého volného kopu propadl až na obránce Valencie Bruna a ten, mírně překvapen, nebyl schopen udělat nic jiného než do míče kopnout tak nešikovně, že se celý vznesl a přesně přeletěl vyběhnuvšího Guaitu.

Druhý poločas již nebyl nikterak zajímavý, neboť veškeré góly padly v první pětačtyřicetiminutovce, přesto se dalo jasně určit, kdo zápasu dominoval. Byli to domácí, kteří si sem tam vytvořili nějakou zajímavou příležitost. V jedné z těch větších se ocitl Mehdi Lacen, ale jeho střela zdálky se příliš neujala.

Čtvrtý gól svého týmu mohl přidat také Gavilán, ale jeho pokus z veliké dálky dokázal vychytat Guaita. Valencie se do konce zápasu ještě chtěla poprat o vítězství, ale když Soldado těsně před bránou minul prostor mezi třemi tyčemi a Jéremy Mathieu pálil také nepřesně, bylo již jisté, kdo si ze zápasu odveze tři body. V 94. minutě si málem dal ještě druhý vlastňák zápasu Alexis, ale jeho pokus naštěstí směřoval těsně vedle tyče.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 5:1

24.03.2012 20:00

Góly: 6. Gonzalo Higuaín, 32. Cristiano Ronaldo, 40. Karim Benzema, 49. Karim Benzema, 56. Cristiano Ronaldo - 42. Xabi Prieto

Bílý balet se vymanil z menší krize a uštědřil na vlastním hřišti "bůra" San Sebastianu. Hosté prakticky nekladli odpor, a tak Real dokázal udržet svůj náskok před Barcelonou. Jubilejní trefy si připsali Higuaín a Cristiano Ronaldo.

Přes mírně obměněnou sestavu, kde vynikl zejména mladý Varane na stoperu a útočná dvojice Higuaín - Benzema, mocně podporovaná Cristianem Ronaldem, Bílý balet odolal tlaku vyvolanému dvěma remízami proti Málaze a Villarrealu a poradil si bez potíží se baskickými "txuri-urdin".

Domácí se do útoku opřeli hned od začátku a po šanci Benzemy otevřel v 6. minutě skóre Higuaín, který využil nezištnou přihrávku právě Benzemy a přízemní střelou k tyči nedal Bravovi šanci a mohl slavit svůj stý ligový gól. Další příležitost měl Varane, leč hlavičkoval nad. Na opačné straně vyběhl včas Casillas proti Agirretxemu, jemuž pěkně naservíroval míč Griezmann.

Tlak Realu pokračoval, hosté se přesto odvažovali k nesmělým výpadům. V 28. minutě se Cristiano Ronaldo dostal po pasu Higuaína před Brava, ale jeho střelu levačkou gólman zneškodnil. Portugalec vzápětí hlavičkoval mimo po centru Ramose, nicméně v 32. minutě se už Cristiano Ronaldo dočkal. Ke skórování ho vybídl přesným pasem Kaká a funchalský rodák mohl slavit po ráně na zadní tyč stý gól ve španělské lize.

Živé tempo zápasu pokračovalo a vyústilo v 40. minutě ve třetí branku Bílého baletu. Dalekonosnou přihrávku Xabiho převzal Benzema a graciézním obloučkem překonal Brava. Takřka vzápětí Real Sociedad snížil, poté co Xabi Prieto využil přihrávku Griezmanna a z rohu šestnáctky vyslal táhlou střelu, kterou hlavou načechral Ramos přímo do šibenice Casillasovy branky.

Druhá půle začala příležitostí pro Ronalda po akci Higuaína, kterou ovšem Portugalec zakončil špatně. Ve 48.minutě ale stadion už aplaudoval Benzemovi, který využil nahrávky Khediry a vstřelil svůj druhý gól v zápase. Za hosty zahrozil v 54. minutě Griezmann, ale Casillas jeho střelu lapil. Z protiútoku, který rozjel Varane, zatáhl míč až k soupeřovu vápnu Higuaín a jeho milimetrový pas našel přesně Cristiana Ronalda - 5:1! Portugalec se dotáhl touto trefou na Messiho v tabulce střelců.

Zbytek rozhodnutého zápasu se odehrál v již poklidném tempu, na trávník se dostal v dresu Realu po dlouhé době Nuri Sahin, nikotinový hříšník Coentrão a debutoval odchovanec Jesé. Z šancí Benzemy, Griezmanna, Higuaína, Coentrãa ani Varaneho se již žádná branka neurodila. Real Madrid si tak udržel svou šestibodovou rentu na druhou Barcelonu, Real Sociedad zůstává na 14. místě.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - FC Barcelona 0:2

24.03.2012 18:00

Góly: 25. Lionel Messi, 79. Gerard Piqué

Sedmou ligovou výhru v řadě si na své konto připsala Barcelona a znovu tak dostala pod tlak vedoucí Real, který jeho zápas třicátého kola španělské nejvyšší soutěže teprve čeká. Odnesla to Mallorca, ta na oslabeného katalánského soupeře nestačila a po gólech Messiho a Piquého podlehla 0:2.

Lionel Messi o sobě dal poprvé výrazněji vědět už po pár minutách hry, kdy se šikovně protlačil do zakončení, izraelského gólmana Aouateho ovšem nepřekonal. V pětadvacáté minutě už hosté z Katalánska vedli, Messi pěkným centrem hledal ze standardní situace jednoho ze svých spoluhráčů, balón však nakonec nikdo netečoval a ten tak skončil až za překvapeným Aouatem.

Druhou branku Blaugranas mohl přidat o chvilku později Alexis, když si našel míč uvnitř pokutového území a pálil mimo dosah Aouateho, jenže jeho střelu na poslední chvíli zblokoval Nunes na roh, jelikož míč skočil na břevno a následně za branku. V samotném závěru prvního poločasu měli hosté ještě jednu šanci zásluhou opět Alexise, ten ale tentokrát branku netrefil.

I po přestávce Barca naprosto ovládala střed hřiště a nedovolila soupeři dostat se na dostřel, naopak sama mohla několikrát přidat pojišťující druhou trefu. V padesáté sedmé minutě přišla poměrně výrazná komplikace pro Barcu, po druhé žluté kartě byl totiž vyloučen záložník Thiago Álcantara a hosté tak dohrávali v deseti lidech. A hned v zápětí mohl z ojedinělé příležitosti vyrovnat Hemed, ovšem hlavou netrefil balón dobře a minul.

Barcelona byla i v oslabení lepším týmem a nenechala Mallorku dostat se do hry, rozhodnout navíc mohl Messi, ovšem zpoza šestnáctky přestřelil. Jedenáct minut před koncem normální hrací doby už to ale bylo 0:2, zpočátku nenápadná akce nabyla na nebezpečnosti až v době, kdy míč převzal Messi, ten následně pěknou střelou trefil tyč a pro dobíhajícího Gerarda Piquého už nezbyla složitá úloha.

Tello a Messi pak ještě mohli kosmeticky upravit rozhodnuté skóre, další branku už ale nepadla, a tak se Mallorca s Barcelonou rozešli po výsledku 0:2. Domácí zůstali prozatím třinácté s velkým náskokem na sestupové pozice, hosté zase zmenšili náskok Realu na tři body a čekají na jeho dohrávku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid29243295:2675
2.FC Barcelona29216284:2269
3.Valencia CF29138845:3647
4.Málaga CF291451044:4147
5.Levante UD291351141:4044
6.CA Osasuna291013634:4143
7.Espanyol Barcelona291171137:3940
8.Atlético Madrid291091039:3539
9.Sevilla FC291091033:3139
10.Getafe CF291091031:3639
11.Athletic Bilbao29911944:4038
12.Rayo Vallecano291141442:4937
13.RCD Mallorca29991131:3736
14.Real Sociedad29961432:4533
15.Real Betis29951533:4332
16.Villarreal CF297101230:4231
17.Granada CF29941627:4631
18.Racing Santander294131223:4425
19.Sporting Gijón29671628:5425
20.Real Zaragoza29671625:5125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (535)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele