Primera División - souhrn 27. kola

13.03.2015, 22:34, aktualizováno 16.03.2015, 22:38
Komentáře a souhrny
Real Sociedad veze tři body ze hřiště Getafe. Real Madrid porazil Levante a zůstává o bod za Barcelonou, která uspěla na hřišti Eibaru. Sevilla rozstřílela Elche, Málaga porazila Córdobu a dotahuje se k pohárovým příčkám. Villarreal se rozešel s Almeríí bez branek, stejně se hrálo na hřišti Espanyolu, kam dorazilo Atlético. Další tři body mají Athletic, Rayo a Valencia...

Getafe CF - Real Sociedad 0:1

16.03.2015 20:45

Góly: 66. Iñigo Martínez

Prokletí zlomeno! Real Sociedad přehrál Getafe těsně 1:0 a poprvé v sezoně dokázal zvítězit na hřišti soupeře. O jedinou branku utkání se postaral Iňigo Martínez přesnou hlavičkou z druhé půle po Granerově standardní situaci.

Baskický klub se tak rázem posunul na desáté místo, kde navíc se ziskem třiatřiceti bodů dohnal i devátý Espanyol. Mise Davida Moyese v novém působišti na severu Španělska začíná vypadat čím dál slibněji, prvenství v Madridu bylo hned třetím z posledních čtyř ligových kol. Getafe naopak zůstává třinácté a musí se i nadále nervózně poohlížet za sebe na sestupem ohrožené týmy.

O první pořádný rozruch se v deváté minutě postaral Pedro León, jenž pronikl do pokutového území Sociedadu, ovšem ve chvíli, kdy se pokoušel vystřelit, jej zastavil obranným zákrokem stoper Martínez. Přestože se domácí mohutně dožadovali odpískání pokutového kopu, rozhodčí Melero López byl jiného názoru, a tak se pokračovalo ve hře. Getafe ovšem tento moment alespoň nakopnul a málem z toho bylo i prolomení bezbrankového stavu. Álvaro Vázquez skvěle prokličkoval mezi třemi protihráči, jenže v zakončení selhal, když pouze poslal míč do náruče brankáře Rulliho.

Po dvaceti minutách hry zase pokoušel štěstí aktivní León, ale se svou ranou z hranice šestnáctky pouze líznul brankovou konstrukci. Na druhé straně kontroval Imanol Agirretxe sérii hlavičkových pokusů. Když se pak Pedro León neprosadil ani do třetice a Diego Castro vyhořel na pozorném Rullim, šlo se do kabin o přestávce bez vstřeleného gólu.

Po změně stran se začali čím dál více k ofenzivním choutkám dostávat hosté a značný podíl na tom měl Sergio Canales, jenž ze středu pole podnikal nebezpečné průniky. Po jednom takovém, kdy obešel hned trio bránících hráčů, ale na brankáře Guaitu si následně už nepřišel. V sedmapadesáté minutě pak obrana Getafe až na poslední chvíli zastavila jeho ránu gólových parametrů. Přesto to Sociedad dlouho mrzet nemuselo, neboť Baskům záhy zajistil vedení Iňigo Martínez.

Přesný Granerův centr ze standardní situace přistál na hlavě hostujícího stopera, jenž i s pomocí tyče dokázal procpat míč do sítě. Vicente Guaita měl sice blízko k tomu, aby tuto hlavičku chytil, jenže nezvládl dostat svou ruku pořádně za míč, aby jej usměrnil mimo tři tyče. Rozhozené Getafe vrhlo vše do zoufalých útoků, které však vyústily pouze ve více zmaru a hádek s rozhodčím ohledně dalších požadavků na odpískání penalty. Juan Rodríguez kvůli tomu dokonce uviděl žlutou kartu.

Samotný závěr se nesl v duchu mohutného tlaku domácích, kdy musel Rulli podržet svůj tým zvláště při ráně Lacena šest minut před koncem. Skóre se tak již nezměnilo a Sociedad konečně může cestovat zpět do San Sebastiánu se ziskem plného počtu bodů za výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Levante UD 2:0

15.03.2015 21:00

Góly: 18. Gareth Bale, 40. Gareth Bale

Real Madrid zvítězil nad Levante 2:0 a příští El Clásico tak bude přímým soubojem o první místo. Tři body domácím zajistily dvě branky Garetha Balea v první půli. Los Blancos se drží pouze bod za vedoucí Barcelonou, Valencijští nadále okupují první nesestupovou pozici.

Stadion Santiaga Bernabéua se na úvod ponořil do ticha na památku nedávno zesnulého bývalého brankáře Realu Antonia Betancorta, na jehož počest si také všichni domácí fotbalisté navlékli černé pásky. Na místo legendárního brankáře z šedesátých let minulého století se proti Levante postavil překvapivě Keylor Navas, jenž si tak zahrál proti svému bývalému zaměstnavateli.

Real v prvních dvaceti minutách hry zcela dominoval a branka Levante se ocitla pod silnou palbou. Dával o sobě znát především aktivní Modrič, jenž se poprvé po zranění vrátil do základní sestavy. Hned ve čtvrté minutě zazvonila hostující tyč, když Benzema ve vápně Levante sklepl na Ronalda, a ten si mohl připsat už dvaačtyřicátou branku v sezóně. Nestalo se.

Zaslouženého vedení se tak domácí dočkali až v 18. minutě. Ronaldo to po přihrávce Benzemy nejprve zkoušel akrobaticky, jeho efektní nůžky ale k první brance utkání nevedly. Míč však z branky odhlavičkoval Ramis až ke Garethu Baleovi, jenž nekompromisně zakončil do odkryté branky - 1:0! Velšan neskóroval ani si nepřipsal asistenci v posledních osmi utkáních a vstřelenou branku si náležitě užíval.

Drtivý tlak Realu pokračoval. Ve 23. minutě se blízko gólu opět octl Ronaldo, ale jeho střelu zblokovala obrana Levante na roh a o pár minut později si po tvrdém centru Balea dal málem vlastní gól Simão, když podruhé v zápase balón orazítkoval brankovou konstrukci! Druhý gól přidal Bílý balet ve 40. minutě. Na začátku úspěšné akce bylo Modričovo vysunutí Carvajala, ten přihrávkou pod sebe přesně našel nabíhajícího Ronalda, jehož tvrdá rána se po teči Bale dostala až za záda zkoprnělého Diega Mariña - 2:0!

Po přestávce Real nepotřeboval držet tak vysoké tempo a spokojil se spíše s udržovací hrou. Přesto nabídl druhý poločas i několik zajímavých okamžiků. Jako třeba v 65. minutě, když centroval Ronaldo na Benzemu a francouzský útočník jakoby ledabyle zkoušel zakončit patičkou, nechybělo ale mnoho a míč skončil v bráně, místo toho už poněkolikáté zazvonila tyč a mezi tři tyče se nevešla ani jeho následná dorážka.

Ancelotti si byl dobře vědom důležitosti příštího zápasu a stáhl ze hry Isca a Modriče. Poslední slovo si nechal na závěr nastavění ještě Ronaldo, ale ani tentokrát centr z levé strany neproměnil na zadní tyči v gól. Neškodné Levante nemělo nárok a odneslo si ze zápasu čtrnáctou porážku v sezóně, myšlenky Realu se nyní mohou plně napnout k El Clásicu.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Elche CF 3:0

15.03.2015 19:00

Góly: 18. Carlos Bacca, 31. Carlos Bacca (pen.), 81. Kévin Gameiro

Dva zásahy Carlose Baccy spolu s trefou Kevina Gameira potvrdily skvělou formu Sevilly z posledních týdnů a Elche tak z Andalusie odjíždí s nepořízenou v podobě prohry 3:0. Sevillští tak pokračují v útoku na klíčové čtvrté místo a účast v Lize Mistrů.

Kolumbijský útočník Bacca otevřel skóre již v osmnácté minutě z pokutového kopu a hned po půlhodině hry navíc hlavičkou navýšil náskok domácích na rozdíl dvou branek. V závěru jej pak vystřídal Kevin Gameiro, jenž upravil skóre na konečných 3:0.

A zatímco Valencie v nedávné době ztrácí body jen minimálně, začíná se smrákat nad obhájcem ligového titulu Atlétikem Madrid. Svěřenci Diega Simeoneho totiž kvůli dalšímu zaváhání na hřišti Espanyolu znovu pouze remizovali bez branek a jejich náskok na pátou Sevillu se ztenčil na pouhé čtyři body. Valencie se pak nachází na místě třetím s jedním bodem navíc. Závěr ligového ročníku tak nabídne nejen tvrdý boj o titul mezi Realem Madrid a Barcelonou, ale také právě soupeření o zbylá místa v horní čtveřici.

Ve čtvrtek Sevilla na hřišti Villarrealu v rámci osmifinále Evropské ligy vstřelila vůbec nejrychlejší gól v celé historii této pohárové soutěže, a ani proti Elche se na úvodní zásah příliš dlouho nenačekala. Krátce po čtvrthodině hry jí totiž dal faulem ve vlastním pokutovém území šanci hostující Coro. K zahrání nařízené penalty se postavil Carlos Bacca a přízemní ranou do levého rohu branky bezpečně proměnil.

Druhý gól večera pak byl pro Baccu překvapivě ještě snadnější. Křižný pas z hloubi hřiště našel na pravém kraji nabíhajícího Cokeho, jemuž se snažil překazit plány rychlým vyběhnutím brankář Tytoń. Polský brankář však se svou snahou neuspěl, nechal se záložníkem Sevilly přehodit a mohl jen sledovat, jak Bacca zblízka hlavou posílá míč za jeho záda podruhé.

V třiasedmdesáté minutě již kolumbijský autor dvou branek mohl spokojeně odkráčet z trávníku, kde jej nahradil Kevin Gameiro. A právě tento francouzský šutér pak devět minut před koncem definitivně pohřbil naděje Elche na jakkoli nepravděpodobný comeback do zápasu. Třetí gól večera se zrodil díky perfektní kolmici Evera Banegy, díky níž se Gameiro ocitl v samostatném úniku a než se Tytoń nadál, měl míč v bráně znovu.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Córdoba CF 2:0

15.03.2015 17:00

Góly: 48. Juanmi, 84. Nordin Amrabat

Málaga zvládla důležitý test vlastních schopností a porazila Córdobu poměrem 2:0. Mezi střelce se zapsali Juamni a krátce před koncem také Nordin Amrabat. Málaga je na sedmém místě, Córdoba stále posledním týmem La Ligy.

Prostor před brankářem Kamenim měli čistit Angeleri, Rosales nebo kapitán Weligton. O útočení se mělo snažit především trio Samuel, Castillejo a Juanmi. Córdoba zoufale potřebovala body a bojovat o ně měla především trojice Ghihlas, Bebé a Ziculini.

Právě Bebé se hned od úvodních minut pokoušel střílet snad ze všech pozic a minimálně v páté minutě neměl daleko ke vstřelení první branky. Střela mu ale vůbec nesedla a zamířila nad. Spolupráce Castilleja s Darderem taktéž nevedla k úspěchu, protože druhý jmenovaný pálil mimo. Dalších patnáct minut se nic nedělo, ale Málaga postupně kontrolovala hru. Po dvaceti minutách bylo jasné, že se Málaga usadí natrvalo před vápnem Córdoby.

Samuel posunul patičkou míč Rosalesovi, který tvrdě vystřelil, ale jeho rána ze dvaceti metrů mířila vedle. O chvíli později se málem prosadil Boka, i když to asi ani on sám vůbec nečekal. Jeho rána se přesto zastavila až na tyči! Hostující Córdoba spoléhala především na rychlé protiútoky a výjimkou nebyla ani situace krátce před uplynutím 30 minut. Krásná nahrávka do vápna zastihla ideálně nabíhajícího Nabila Ghilase, který už málem zakončoval, ale Carlos Kameni skvěle vyběhl a ránu vyrazil!

Samuel se krátce před koncem první půle dostával poměrně zajímavě přes dva hráče, ale i když se přes ně dostal, ve vápně už mířil hodně mimo. Córdoba potřebovala vstřelit branku a právě za tímto účelem se na hrací plochu dostal Florin Andone. Mnoho štěstí ale svému týmu nepřinesl, prtoože vzápětí Málaga skórovala. Castillejo poslal do vápna skvělý pas, na který si naběhl Juanmi. Tomu na hraně ofsajdu stačilo jen lehce trefit míč do protipohybu bezmocného brankáře Saizara - 1:0.

Z velké dálky se pak pokoušel střílet záložník Darder, který ale nevystřelil vůbec tvrdě. Stejný hráč se pokusil o zakončení také o chvíli později, ale ani napodruhé nebyl úspěšný. Na druhé straně dostal skvělou nahrávku Bebé, který navíc překonal brankáře Kameniho, ale toho zastoupil kapitán Weligton, který míč odklidil! Do další akce se dostal střídající hrot Andone, ale jeho hlavička nebyla přesná. Deset minut před koncem se Horta opřel do míče z více než dvaceti metrů a jeho tvrdou ránu zastavila břevno!

Ani branková konstrukce ale nezastavila druhý gól Málagy. Nordin Amrabat si šest minut před koncem utkání naběhl z levé strany na hranici vápna a krásnou ranou překonal bezmocného Saizara! Do konce utkání už se skóre nezměnilo.

Více informací k zápasu

UD Almería - Villarreal CF 0:0

15.03.2015 12:00

Góly: -

Almería s Villarrealem nedokázali ve vzájemném souboji využít svých šancí a rozešli se tak smírně výsledkem 0:0. Oba celky navíc dohrávaly o deseti, neboť již v první půli uviděl červenou kartu Mauro dos Santos, jehož po změně stran doprovodil i hostující Jaume Costa kvůli dvěma žlutým kartám.

Výsledná remíza znamená, že Almería sice v tabulce poskočila nad Granadu, ovšem z prvního sestupového osmnáctého místa stále ztrácí další tři body na záchranu. Villarreal zase pohrdnul šancí navýšit tlak na svou konkurenci ze špice tabulky a zůstává mu manko sedmi bodů na vysněné čtvrté místo, zaručující kvalifikaci do předkola Ligy Mistrů.

První poločas byl po všech stránkách ofenzivně laděný a bylo s podivem, že v něm nepadly žádné góly. Domácí Almería měla o trochu více ze hry, zvláště rychlost Thievyho Bifoumy činila hráčům hostí značné potíže. Konžský reprezentant po jedné vydařené kombinaci s Tomerem Hemedem mohl sám skórovat, ovšem vůbec netrefil branku.

Šest minut před odchodem do kabin prchnul domácí obraně Giovani dos Santos, jehož následně povalil jeho jmenovec Mauro. Brazilský obránce za svůj počin uviděl rovnou červenou kartu. Villarreal málem početní výhody okamžitě zužitkoval prostřednictvím Joela Campbella, avšak brankář Julián Cuesta předvedl u jeho rány do horního růžku perfektní zákrok.

Po změně stran oslabená Almería překvapivě vytrvala ve svých ofenzivních choutkách. Mrštnost Wellingtona Silvy, jenž stejně jako Campbell na opačné straně hostuje ve Španělsku z londýnského Arsenalu, slavila úspěch na Jaumem Costovi alespoň ve formě druhé žluté karty. Hned po deseti minutách druhé půle tak došlo k vyrovnání sil na hřišti.

Největší šanci domácích zahodil po dobré práci Wellingtona izraelský útočník Tomer Hemed. Ten nejprve napálil brankáře Asenja a odražený míč pak trestuhodně tváří v tvář před zívající odkrytou brankou poslal vysoko nad břevno. Pár minut nato mohli tento zkrat potrestat Denis Čeryšev ve spolupráci s Tomásem Piňou, ovšem druhý jmenovaný rovněž ve velmi dobré pozici nedokázal svůj střelecký pokus usměrnit mezi tři tyče. Oba týmy se tak ke zklamání všech zúčastněných rozešly smírně bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Athletic Bilbao 1:2

14.03.2015 22:00

Góly: 64. Joaquín Larrivey - 17. Aritz Aduriz (pen.), 32. Mikel San José

Cesta Athleticu směrem vzhůru pokračuje i v sedmadvacátém kole, kdy Baskové dokázali zvítězit na půdě Celty Vigo 2:1. Tytam jsou možné sestupové obavy, čtvrtým vítězstvím v řadě se celek z Bilbaa naopak přiblížil na dostřel sedmé Malagy, která však má kromě pětibodového náskoku také zápas k dobru.

Pozornost na sebe během večerního utkání stihnul rázně strhnout hostující stoper Mikel San José, jenž nejprve podtrhl výtečný vstup Athleticu do zápasu, když navýšil skóre po Adurizově penaltě na 2:0, ovšem v závěru zápasu se kvůli dvěma obdrženým žlutým kartám nechal vyloučit. Ani tato komplikace však nakonec svěřence trenéra Valverdeho body nestála, přestože Celta zvládla zdramatizovat nepříznivě se vyvíjející utkání brankou Joaquína Larriveye.

Bez ohledu na výsledek zůstávají oba týmy v daleké vzdálenosti od sestupového pásma, avšak z pohledu Celty dost možná za pár ligových kol nebude pořádně o co hrát mimo profesionální čest, zatímco Athletic se touto výhrou znovu nabudil k nenápadným pohárovým ambicím. Cesta k nim je sice dlouhá, ale jestli čtvrtý tým loňského ročníku Primera División zvládne pokračovat ve své vítězné šňůře, není vůbec nereálná.

O tom, kdo měl do sobotního zápasu lepší vstup, brzy nebylo pochyb. Hned v sedmnácté minutě se navíc hosté i ujali vedení a šťastným střelcem nebyl nikdo jiný než útočník Aritz Aduriz. Jednoznačně nejlepší a nejspolehlivější kanonýr Basků proměnil pokutový kop přesnou ranou do levého rohu branky poté, co se ve vlastním pokutovém území provinil faulem Augusto Fernández.

Hrotový útočník Athleticu měl navíc brzy poté i prsty v druhé brance večera. Tentokrát se sice jeho hlavička po Beňatově rohovém kopu pouze skončila na brankové konstrukci, ovšem San José dokázal odražený míč pohotově zblízka dorazit do sítě na 2:0. Zaskočená Celta se pořádně dostala do zápasu až čtvrthodinu po změně stran, kdy se podařilo snížit zpět na rozdíl jediné branky Larriveyovi. Domácí šutér těžil z dobré přihrávky Fabiana Orellany a váhavé obrany hostů při odvracení centrovaného míče, aby bez potíží překonal brankáře Iraizoze.

Když pak v pětaosmdesáté minutě uviděl San José druhou žlutou kartu, schylovalo se ještě k pořádnému dramatu, ovšem Athletic si závěr zápasu přece jen zvládl pohlídat a veze si z Galicie na sever Španělska všechny body za výhru 2:1.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Granada CF 3:1

14.03.2015 20:00

Góly: 65. Alberto Bueno, 76. Alberto Bueno, 90+4. Adrián Embarba - 8. Jhon Córdoba

Vallecanos otočili zápas s Granadou a na domácím hřišti si připsali důležité tři body za vítězství 3:1. Lví podíl na výhře Madridských měl opět Alberto Bueno, jenž zaznamenal v pořadí šestý a sedmý gól z posledních tří utkání. Skóre pak v nastavení pečetil Adrián Embarba. Jedinou branku Andalusanů vstřelil na začátku zápasu Córdoba.

Krátce po úvodním hvizdu se zdálo, že Granada konečně překonala smolné období a po vítezství nad Malagou přehraje i Rayo. Už ve 3. minutě donutil Jhon Córdoba domácího gólmana Álvareze k vynikajícímu zákroku po centru Rochiny. O pět minut později pak hostující útočník mohl slavit. Rochina na pravé straně skvělou přihrávkou uvolnil právě Córdobu a jednadvacetiletý Kolumbijec nekompromisně propálil padajícího Álvareze - 0:1!

Po vstřelené brance ale Granada téměř přestala hrát. Domácí naplno chytili otěže utkání a hnali se za vyrovnáním. V 16. minutě měl na hlavě první gól Raya Bueno, Olazábal ale fantastickým zákrokem vytěsnil balón mimo nebezpečí. Neúspěchem skončila i Buenova dorážka ve 23. minutě. Ve 26. minutě se pak domácí Baptistao dostal do slibného úniku a za záchrannou brzdu musel zatáhnout Insúa, i přes mohutné protesty domácích ale sudí udělil hostujícímu bekovi jen žlutý trest. Asi nejblíže vyrovnání měly Blesky ve 30. minutě, když po rohovém kopu Trashorrase hlavičkoval ve vápně Zé Castro, míč však skončil pouze na břevně!

Jasně lepší domácí celek dominoval i v druhé půli pouze s tím rozdílem, že svou převahu dokázal přetavit do brankové podoby, přestože se v prvních minutách po změně stran na jejich kopačky vloudila nervozita. Živou vodou ale pro ně byl vyrovnávací gól Buena v 65. minutě. Domácí hrdina se štěstím proměnil šanci po centru střídajícího Manucha, když hlavou doklepl míč do sítě - 1:1! Svůj patnáctý gól v sezóně vstřelil suverénně nejlepší střelec Raya v 76. minutě. Bueno si naběhl na dlouhý pas Kakuty a špičkou kopačky posunul míč za záda bezmocného Olazábala - 2:1!

Během pár minut tak hosté ztratili vedení a čas na další zvrat se jim rychle krátil. Madridští se zatáhli a spoléhali na rychlé protiútoky. Granada si s novou rolí nevěděla rady a do konce zápasu ještě jednou inkasovala. V nastavení se do dobré pozice dostal aktivní Manucho, ale Olazábal jej vychytal. K odraženému míči se však ještě dostal Adrián Embarba, jenž bez problému doklepl míč do prázdné branky - 3:1! Po desáté výhře v sezóně se Rayo posunulo na průběžnou jedenáctou pozici, Granada ještě více zabředla do sestupových peripetií.

Více informací k zápasu

SD Eibar - FC Barcelona 0:2

14.03.2015 18:00

Góly: 31. Lionel Messi (pen.), 55. Lionel Messi

Barcelona potvrdila dobrou formu i na hřišti Eibaru a vyhrála poměrem 2:0. Blaugranas sice nepředvedli nic oslnivého, ale úkol splnili a opět vyvinuli tlak na druhý Real Madrid. O obě branky se postaral argentinský fenomén Lionel Messi. Nejprve se trefil z penalty, následně hlavičkou.

Aktuální lídr španělské nejvyšší soutěže vyrukoval na domácí Eibar v tradičně silné sestavě. Nechyběl nikdo z ofenzivního trojlístku v podání Luise Suáreze, Neymara a Lionela Messiho. Těm měli míče servírovat Rakitić, Roberto nebo Rafinha. Domácí spoléhali především na talent střelců Berjóna a del Morala, kteří měli hostující obraně ztěžovat život.

Barcelona byla samozřejmě aktivnějším týmem a už po dvou minutách musel brankář Jiménez zasahovat. Zjevil se před ním Rafinha, který si naběhl na skvělou nahrávku, ale jeho pokus byl zablokován. Centrovaný míč posílal do vápna Adriano a nejprve se zdálo, že bude nepovedený, ale nakonec splnil účel a dostal se až k Suárezovi. Ten byl ale evidentně překvapený nabízenou šancí a nevystřelil. Po patnácti minutách se mezi střelce pokoušel zapsat Neymar, ale jeho projektil z větší vzdálenosti trefil jen zeď před sebou.

Ani následná spolupráce mezi Messim a Neymarem neskončila gólem, protože Argentinec na míč od Brazilce těsně nedosáhl. Po půlhodině hry Lara pálil na brankáře Brava, ale ten si s jeho pokusem poradil. Na opačné straně už se skóre měnilo, protože Ekiza zahrál ve vápně rukou a sudímu tento přestupek neunikl. K nařízené penaltě se podle tradice postavil Lionel Messi, a i když brankář vystihl směr, přesto lovil míč za svými zády - 1:0.

Domácí Eibar se ale sympaticky nevzdával a chtěl srovnat. O střelu ze střední vzdálenosti se pokusil Lara, ale Bravo byl na místě. Zasahovat stejně nemusel, protože jeho projektil mířil mimo tři tyče. Před koncem první půle si za obranu naběhl Suárez, ale z bezprostřední vzdálenosti poslal míč hodně nad bránu!

Tři minuty po změně stran míč na polovině ztratil Lionel Messi a Saul Berjón se hnal do protiútoku. Dokonce i vystřelil, ale mířil vedle brány. O chvíli později už se Barcelona mohla radovat podruhé. A opět u toho byl míčový kouzelník Lionel Messi. Nejprve ještě brankář Jiménez zasáhl proti akci Messiho a jeho centru na Neymara, ale na Messiho následnou hlavičku už Jiménez neměl nárok. Messi je sice nevysoký, ale přesto si našel míč po rohovém kopu a s pomocí obránce jej poslal do sítě!

Na opačné straně musel zasahovat brankář Claudio Bravo, kterého zaměstnal zajímavou ranou Lara. Luis Suárez se poté prohnal do zakončení a poradil si i proti dvěma protihráčům. Jeho zakončení ale nebylo nebezpečné. Posledních dvacet minut už jsme moc pohledného fotbalu nesledovali. Brankář Claudio Bravo byl téměř bez práce. Ani Barcelona se do zakončení příliš často nehnala. Výjimkou byla rána Navase, která ale zamířila vedle.

Ani Lionel Messi svým centrem nenašel nikoho ze spoluhráčů. Ten se následně pokoušel nahrávat, ale jeho vybídka na Luise Suáreze byla příliš dlouhá, takže brankář Jiménez v klidu míč chytil. Gólman domácích neměl mnoho práce ani s pokusem Rafinhy. Minutu před koncem se zviditelnil střídající Pedro, který postupoval po levé straně k bráně a tvrdě vypálil. Brankář Jiménez ale skvěle zasáhl. Snížit mohl Piovaccari, který z bezprostřední blízkosti pálil pod horní tyč, ale nakonec orazítkoval jen břevno! Eibar je nyní až na 14. příčce.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Atlético Madrid 0:0

14.03.2015 16:00

Góly: -

V druhé půli oslabené Atlético pouze remizovalo 0:0 v zápase s Espanyolem a potvrdilo, že se mu na Estadi Cornellà-El Prat dlouhodobě nedaří. Madridští tak po další ztrátě opouští kýženou třetí příčku, na kterou se posunula Valencie. Katalánci naopak odčinili porážku z minulého kola a okupují průběžné osmé místo.

Po páteční výhře Valencie nad Deportivem šli hosté do utkání s vědomím, že musí nad svým sokem zvítězit, pokud hodlají obhájit bronzovou pozici. V první půli se hrál poměrně vyrovnaný fotbal a žádné mužstvo si nevypracovalo soustavný tlak. Hrálo se hodně od podlahy a k vidění bylo hodně zákroků za hranicí pravidel, stoper Espanyolu Álvaro González dostal žlutou kartu už v 8. minutě.

Atleti mohli otevřít skóre už v 11. minutě po hlavičce Torrese, brankář Casilla ale vytáhl bravurní zákrok a vytlačil míč mimo nebezpečí. Další vzrušující momenty přišly po dvaceti minutách hry. Do obrany Madridských se ve 21. minutě vřítil Sergio García, jeho pád v pokutovém území ale odezvu u sudího Bikandiho nenašel. Vzápětí se na druhé straně dostal do úniku Griezmann, svou střelu levačkou však poslal jen kousek od vzdálenější tyče.

Ke konci poločasu se na hřišti opět přiostřilo. Nejprve domácí Sánchez hrubě srazil k zemi Kokeho a vysloužil si žlutou kartu a v samém závěru prvního dějství atakoval hostující Miranda loktem ve výskoku Abrahama. Za nevybíravý faul dostal rovnou červenou kartu a notně svému týmu zkompiloval situaci v druhé půli.

I přes oslabení dokázali úřadující šampioni na začátku druhé půle dostat míč do sítě. Ke smůle střelce Griezmanna však sudí ještě před tím zapískal útočný faul Godína, jenž byl výrokem dosti překvapen. Simeone byl nucen do druhé půle stáhnout ze hry Torrese, jehož nahradil stoper Giménez. Espanyol se snažil najít skulinu v propracované defenzívě hostů, ale marně. A když už se domácí dostali ke střele, zkrotil slabý Caiceidův pokus pohodlným zákrokem Moyá.

Největší šance Atlética na zvrat přišla v 76. minutě, když se mezi obránci v modrobílém prosmýkl García, jeho střelu ale dobrým zákrokem zlikvidoval gólman Casilla. Poslední příležitostí zoufale bojujících hostů pak byla v 85. minutě šance Turana a následná dorážka Garcíi, dnešní večer ale v Barceloně patřil gólmanu Kiko Casillovi, jenž svůj tým opět dokázal podržet. Madridští tak opět z venkovního zápasu odcházejí se sklopenou hlavou, domácí si bod s favoritem zasloužili.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Deportivo La Coruña 2:0

13.03.2015 20:45

Góly: 61. Dani Parejo (pen.), 72. Paco Alcácer

Valencia zvládla páteční předehrávku nového kola La Ligy a porazila Deportivo La Coruňa. O branky se za domácí tým postarali Daniel Parejo brankou z penalty a Paco Alcacer, který prožil snový nástup. Stačila mu jen minuta na hřišti k tomu, aby skóroval. Deportivo je nyní až na šestnácté.

Valencia chtěla vytvořit tlak na třetí Atlético Madrid a potřebovala k tomu vyhrát nad nebezpečným Deportivem La Coruňa. Do základu se za Los Che dostali Alvaro Negredo, Rodrigo nebo Pablo Piatti. Prostor před Alvesem strážili Otamendi s Rubenem Vezem. O útočení v dresu Deportiva La Coruňa se starali Lucas a Oriol Riera.

Už ve druhé minutě se do sprintu dostal Rodrigo, ale nakonec mu míč utekl. Ve snaze ukočírovat dráhu letu balonu se do akrobatického řešení situace dostal Pablo Piatti, který se nakonec dostal také ke střele, ale jeho pokus byl chabý a nemohl brankáře Fabriho nijak zastrašit. Následně si do vápna nabíhal Rodrigo a podařilo se mu trefit balon, ale nemířil přesně. Valencia měla k dispozici několik standardních situací, ale ani jedna z nich se počátku utkání neujala.

Na první vážnější akci jsme čekali více než dvacet minut. Do té doby se herní projev obou celků omezoval jen na střely z velké a ještě větší vzdálenosti nebo tuhé souboje o míč. Jako pokus Bergantiňose, který Diego Alves lapil s velkými problémy. Na opačné straně se pokoušel odcentrovat Luisinho, který ale zamířil až příliš daleko. Po třiceti minutách hry se do šance za dlouhým nákopem dral Alvaro Negredo, ale nakonec jej nezachytil.

První půle opravdu moc fotbalové krásy nepobrala. Deset minut před koncem první půle se k míči dostal Cavaleiro, který však narazil na skvělé reflexy Diega Alvese. A ten si poradil také se Sidneiem a jeho nebezpečnou hlavičkou dvě minuty před koncem prvního poločasu. Do poločasu druhého vstoupila aktivněji Valencia. Los Che se hnali do útoku a zakončovat jej chtěl Alvaro Negredo, ale nedosáhl. O minutu později se mu to podařilo daleko víc, ale přebíral nahrávku v ofsajdu.

Alvaro Negredo byl hodně aktivní a chtěl vstřelit branku, ale nedařilo se mu to. O chvíli později na něj centroval Parejo, ale jeho centr odvrátila pozorná obrana hostí. Především v ofenzivní fázi to Deportivu La Coruňa nešlo a unaveného a nevýrazného Riera vystřídal Fariňa. Ani ten ale nijak nezvýšil produktivitu hostujícího týmu.

Valencia začala aktivněji kombinovat kolem pokutového území Deporu a odměna za to se brzy dostavila. Do vápna pronikl Pablo Piatti, ale byl faulován. Sudí Alvarez neváhal ani minutu a okamžitě pískl do píšťalky. Přesně po hodině hry se k míči postavil Dani Parejo, počkal si zkušeně na první pohyb brankáře Fabriho a skóroval - 1:0.

Unaveného Rodriga poté vystřídal záložník Sofiane Feghouli. O chvíli později se do další šance hnal Alvaro Negredo, ale byl zastaven dobrou obranou hostí. Následně Negredo vystřídal uzdraveného Alcacera. A ten prožil naprosto skvělý nástup do zápasu! Stačila mu jen jedna minuta k tomu, aby do prázdné brány zakončil akci Pabla Piattiho a Sofiana Feghouliho. Feghouli zahrozil o chvíli později, ovšem rána z první mezi tři tyče nezamířila. A stejně dopadla jeho snaha o vstřelení třetí branky pět minut před koncem, ale ani tehdy se mu nedařilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona27212478:1665
2.Real Madrid27211577:2464
3.Valencia CF27176448:2257
4.Atlético Madrid27175551:2356
5.Sevilla FC27164749:3352
6.Villarreal CF27147643:2449
7.Málaga CF27135931:3044
8.Athletic Bilbao271061125:3236
9.Espanyol Barcelona27961232:3733
10.Real Sociedad27891030:3633
11.Celta Vigo27881128:3132
12.Rayo Vallecano271021532:5032
13.Getafe CF27851424:3729
14.SD Eibar27761426:3827
15.Elche CF27761423:4827
16.Deportivo La Coruña27671423:4425
17.Levante UD27671423:5125
18.UD Almería27671422:4022
19.Granada CF274101318:4322
20.Córdoba CF27391519:4318
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele