Primera División - preview 27. kola

13.03.2015, 08:47, aktualizováno 16.03.2015, 08:32
Previews
Getafe a Real Sociedad jsou sousedy v tabulce a už mají jenom teoretické naděje na poháry, stále ale hrají o záchranu. Domácí jsou třináctí a na sestup mají k dobru sedm bodů, hosté jsou na tom o jednu příčku a jeden bod lépe...
Getafe CF - Real Sociedad  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku sedmadvacátého kola Primera División obstarají Getafe s Realem Sociedad. V tomto zápase jde jen těžko hledat favorita, neboť domácí si celou sezonu prochází krizí a střídáním jednoho trenéra za druhým, zatímco Sociedad po mizerném vstupu do sezony sice zlepšil pod novým manažerem Davidem Moyesem formu domácí, ovšem venku stále ani jedinkrát nevyhrál.

Není tak překvapením, že je z této bilance David Moyes již značně rozmrzelý, což potvrdil i na předzápasové tiskové konferenci. Jinak má ovšem spíše důvody ke spokojenosti - jen jedna prohra z posledních pěti kol má za následek mírný posun tabulkou vpřed na dvanácté místo a udržení této formy by zajistilo poskočení ještě výše. K tomu však nutně dříve nebo později Baskové potřebují začít vyhrávat i na hřišti soupeře, což doposud za celou dosavadní sezonu nedokázali, jako jediní z celé ligy.

"Je opravdovým zklamáním, že se znovu bavíme o našich venkovních nevýhrách, ale brzo se to už změní," slibuje Moyes. Za předpokladu, že právě hřiště Getafe obstará zlomení kletby, a Sociedad poté zvítězí i doma proti Córdobě, může se dostat se ziskem šestatřiceti bodů na úroveň svého lokálního rivala z Bilbaa, tedy Athletic, v přímém boji o osmé místo.

Takové umístění by vzhledem k situaci, za jaké Moyes klub ze San Sebastiánu přebíral, bylo považováno za úspěch. "Musíme se pokusit v Getafe vyhrát. Pokud to dokážeme a zvítězíme s Córdobou, dostaneme se rázem do silné pozice v honbě za osmým místem," rekapituluje Moyes, jenž bude mít k dispozici téměř plně zdravý kádr, snad jen vyjma mexického útočníka Carlose Vely.

Getafe se v tabulce momentálně nachází o jednu příčku za Sociedadem, a to po sérii osmi zápasů v řadě, které skončily vždy výsledkem 2:1, střídavě ve čtyřech případech v prospěch madridského klubu a v dalších čtyřech pro soupeře. Pokud by tento trend měl pokračovat, tak by tentokrát měl zvítězit Sociedad. Poslední utkání totiž Getafe na hřišti Córdoby dvěma slepenými góly v závěru otočilo ve vítězství.

Nový trenér domácích Pablo Franco doufá, že tomu tak nebude: "Snad budeme hrát lépe než v Córdobě. Tým ukázal, že bude bojovat až do konce a má víru ve vlastní schopnosti."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Villarreal CF  (neděle 12:00)
Villarreal se musí po nepříjemném zážitku ze čtvrtečního večera rychle oklepat, neboť již v nedělní poledne jej čeká nový ligový zápas na půdě Almérie. Andaluský celek čeká na výhru již čtyři ligová kola a proti Žluté ponorce se bude snažit utéci z první sestupové příčky.

"Toto utkání je v našem boji o přežití klíčový," nezastírá domácí trenér Juan Ignácio Martínez. "Nechci, aby to vyznělo příliš dramaticky, ale pravda je taková, že jsme v sestupovém pásmu a nechceme tak také skončit. Nacházíme se v zapeklité situaci a jediným způsobem, jak z ní vyváznout, je nedělní vítězství."

Villarreal má na svého nadcházejícího soupeře v ligové tabulce k dobru dvanáct ligových příček a celých šestadvacet bodů, což Martíneze vede k závěru, že jeho svěřenci budou muset předvést o dost lepší výkon, než jak se prezentovali v posledních kolech, jestli chtějí doopravdy zvítězit. "Výkony, jaké jsme ukázali v nedávných týdnech, na výhru stačit nebudou, to už bychom měli spíš blíže k porážce. Musíme si dobře uvědomit, že nemáme prostor pro jedinou chybičku, zvláště proti týmu jako Villarreal," upozorňuje trenér Almérie, která v minulém kole v "šestibodovém" zápase o přežití podlehla Elche 1:0.

Žlutou ponorku čekalo v Evropské lize kruté vystřízlivění, když podlehla na vlastním stadionu Madrigal Seville 1:3. Odvetný osmifinálový zápas tak bude pro Villarreal dost možná posledním představením v letošním ročníku na kolbišti evropských pohárů, ovšem ligové postavení vypadá stále nadějně. Svěřenci kouče Marcelina totiž z šesté příčky ztrácí právě na pátou Sevillu jen jeden bod a stále si mohou dělat zálusk i na případné čtvrté místo, zajišťující kvalifikaci do prestižnější Ligy Mistrů. "Musíme se teď soustředit na Almérii, protože pro nás jde o velmi důležitý zápas," zdůrazňuje Jaume Costa.

"Musíme se pokusit o zisk tří bodů, abychom se znovu kvalifikovali do pohárové Evropy i příští sezonu," doplnil na závěr levý obránce Villarrealu. Hosté se nadále musí obejít bez zraněného kapitána Bruna Soriana a také beka Bojana Jokiće. Almérii zase může chybět obránce Ximo Navarro kvůli potížím se svalem.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Macedo, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Corona, Verza - Jonathan, Soriano, Silva - Hemed
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rukavina, Musacchio, Dorado, Costa - Campbell, Pina, Marcos, Gómez - Giovani, Moreno
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Córdoba CF  (neděle 17:00)
Tým trenéra Miroslava Djukiće je poslední v celé soutěži a ztrácí sedm bodů na záchranu. Navíc prohrál posledních sedm zápasů v řadě. Málaga se na druhé straně snaží vybojovat si šestou příčku v La Lize a s tím i možnou Evropskou ligu. A domácí rozhodně nechtějí body jen tak rozdávat.

Na tiskové konferenci před utkáním záložník Ignacio Camacho varoval svého soupeře, že jeho tým na stadionu La Rosaleda rozhodně nehodlá body rozdávat. Novinářům sdělil: "Známe situaci Córdoby a víme, jak moc potřebují a chtějí body. Ale naším cílem je sedmé místo udržet. A možná ještě vylepšit. Máme 41 bodů, takže spadnout nemůžeme. To ale neznamená, že tady naše ambice končí. Naopak, máme šanci na dobrý výsledek a nesmíme si jej nechat proklouznout mezi prsty."

"Naše situace je jen na nás, nikdo jiný nám nepomůže. A my se chceme pokusit o kvalifikaci do Evropské ligy. Nikdo neříká, že se to nemůže podařit. Máme náskok osmi bodů na Bilbao, což znamená, že bychom se neměli ohlížet zpět a bát se při pohledu za nás, ale měli bychom se dívat jen dopředu. Dokud se nám tohle bude dařit, budeme jednotní a budeme se snažit hrát na maximum, pak budeme na té správné cestě," uzavírá ceněný záložník.

Poslední utkání se ale Málaze vůbec nepovedlo. Málaga hrála s podobně postiženým týmem jako Córdoba, protože i domácí Granada je ohrožena sestupem. Utkání ale domácí zvládli mnohem lépe a rozhodli jedinou brankou, kterou měl na svědomí právě Ignacio Camacho. Vstřelil si totiž vlastní gól a rozhodl o třech bodech pro domácí tým. Sám se pak na utkání díval jako na velké zklamání. A dobře ví, že utkání proti týmu trenéra Djukiće bude minimálně stejně emotivní a důležité.

Trenér Javi Gracía zřejmě nasadí podobnou základní sestavu už potřetí v řadě. Je totiž stále bez hráčů jako Javi Guerra, Juanpi a Sergio Sanchez. Córdoba postrádá Iniga Pereze, který nastřádal až příliš mnoho karet a hrát nemůže. Córdoba prohrála sedm po sobě jdoucích utkání a nedařilo se jí ani v minulém kole. Prohrála totiž s madridským Getafe, i když si nevedla špatně. Domácí patnáct minut před koncem rozradostnil právě Florin Andone a zdálo se, že si Córdoba dokráčí pro výhru. Tři minuty před koncem si ale vlastní trefu připsal Fede Vico a v nastaveném čase druhé půle se prosadil Juan Rodríguez!

Právě Florin Andone ale věří, že jeho tým je schopen se zlepšit. "Víme, že je to pro nás hodně komplikovaná situace, ze které dostat se nebude snadné. Ale nic jiného nám nezbývá. Rozhodně jsme se ještě nevzdali a chceme dál bojovat. Máme před sebou ještě hodně zápasů a hodně bodů, které můžeme získat. Kdyby se nám povedlo jednou vyhrát, dalo by nám to hodně posily a psychické pohody do dalších zápasů."

"Stačí jedno povedené utkání a můžeme být zase nahoře. Myslím, že těch sedm zápas, které jsme prohráli, jsme neodehráli všechny špatně. Někdy jsme prostě neměli štěstí. Věřím, že se nám štěstí znovu vrátí. Třeba se nám to povede už v zápase proti Málaze, kdo ví," dodal útočník v rozhovoru pro oficiální klubové stránky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Elche CF  (neděle 19:00)
Po úspěšném představení v rámci Evropské ligy se ambiciózní Sevilla musí střelhbitě přeorientovat zpět na ligovou soutěž a potvrdit roli favorita v domácím zápase s Elche. To naopak zuby nehty bojuje o setrvání v Primera División, a tak nutně bodovat potřebují oba celky, což slibuje zajímavou podívanou.

Zatímco Sevilla jakožto obhájce titulu Evropské ligy jednoznačně ovládla první zápas osmifinále na hřišti Villarrealu a zvítězila 3:1, Elche zase v důležitém střetnutí přehrálo přímého rivala v boji o udržení Almérii těsně 1:0. A zatímco právě Žlutá ponorka (v lize jen jediný bod za sevillskými) v nedělní poledne nastoupí do zápasu proti Almérii, vítězové svých posledních zápasů se mezitím utkají spolu.

S Elche to ještě před pár měsíci vypadalo všelijak a kdekdo mu již nedával přílišné šance na přežití v Primera División, ovšem tři výhry z posledních šesti kol tento celek rázem vyšvihly dokonce tři body nad sestupové pásmo. Záložník Elche Faycal Fajr věří, že stačí v podobných výkonech vytrvat a záchrana se stane brzy skutečností. "Proti Seville budeme hrát stejně jako v minulém kole. Nesmíme ale podlehnout uspokojení, tuhle formu je třeba si udržet až do konce sezony."

"Lidé si mohou všimnout, že tady máme skupinu skvělých hráčů, kteří na náš cíl mohou dosáhnout," pokračoval Fajr. "Vyhrajme teď i na Seville, jsme sebevědomí a gól může z našeho týmu přijít odkudkoli." Fajrův trenér Fran Escriba dále svého záložníka doplnil, že příprava na zápas v Andalusii byla na patřičné úrovni. "Pracovali jsme na tom, jak Sevillu zastavit, tedy hlavně jejich hru ve vzduchu a ofenzivu vůbec."

Domácí sice výhrou s Villarrealem udrželi morálku na vysoké úrovni, ovšem fyzická kondice již může na zápas s Elche mít dopad kvůli nepříliš dlouhé pauze mezi zápasy. Jedním z hráčů, kteří se potýkají s drobnými bolístkami, je španělský záložník Vitolo, autor nejrychlejšího gólu v historii Evropské ligy, který vstřelil právě ve čtvrtek.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Pareja, Kolodziejczak, Trémoulinas - Iborra, Krychowiak - Vidal, Banega, Reyes - Bacca
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Mosquera, Pasalić - Rodríguez, Fajr, Rodrigues - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Levante UD  (neděle 21:00)
Real Madrid by si po sérii slabších výsledků měl spravit chuť se sedmnáctým Levante. Jasný outsider by si nerad odvezl z utkání výprask jako nedávno Rayo z Barcelony a nejspíš vsadí na maximální defenzívu. Úřadující evropští šampioni by si ale s touto výzvou měli poradit a opět si naklonit své fanoušky.

Bílý balet rozhodně neprožívá nejlepší chvíle v dosavadním průběhu sezóny. Ancelottiho tým se ještě nedávno zdál jasným kandidátem na titul a možná i na historickou obhajobu vítězství v Lize mistrů. Nyní se ale Los Balncos dívají v tabulce na záda Barceloně a z posledního zápasu v nejprestižnější klubové soutěži světa si odnesli porážku 3:4 od Shalke i potupný pískot svých fanoušků.

Pro Los Galácticos však ještě zdaleka není všem dnům konec. Každé mužstvo si v sezóně prochází krizemi a nakonec i přes domácí porážku se Real přece jen prokousal do čtvrtfinále Champions League. Jeho ztráta v Primera División na první Katalánce činí pouhý jeden bod a změna na vedoucí pozici tak může přijít v každém dalším kole, zvláště když nás hned příští týden čeká další El Clásico.

"Samozřejmě, že s tím, co se všechno stalo, není nálada v kabině nejlepší. Hráči jsou ale odhodlaní se z téhle situace rychle dostat a vyřešit ty drobné potíže, které teď máme. Máme proto dobrou motivaci. Podobným vývojem jsme si prošli i minulou sezónu, ale její konec se nám pak nadmíru vydařil," komentoval situaci v klubu kouč Carlo Ancelotti, na jehož obranu nedávno vystoupil i prezident klubu Florentino Pérez.

I přes drobnou krizi domácích si Levante nedělá velké naděje na úspěch. "I když jsme v minulém kole vyhráli, je tady naprosto evidentní rozdíl mezi potenciálem naším a Realu. Hráči se musí semknout jako tým, vyvarovat se zbytečných chyb a hrát vždy organizovaně," poodhalil svůj recept na Bílý balet hostující trenér Lucas Alcaraz, jehož nedlouhé angažmá v Levante se zatím tamnímu vedení začíná pomalu vyplácet.

Domácím by mohli po zranění opět pomoci Serio Ramos a Luka Modrič, naopak v neděli by měl odpočívat Toni Kroos kvůli blížícímu se souboji s Barcelonou. Prostor by mohli dostat i Lucas Silva nebo Daniel Carvajal, se startem zraněného Rodrígueze ale Ancelotti počítat nemůže. Tématem se v médiích stala i otázka, zda proti svému bývalému klubu nastoupí brankář Keylor Navas. "Ještě jsem se nerozhodl, kdo bude hrát. Pokud zítra nastoupí Keylor, bude Casillas hrát proti Barceloně. Šanci hrát ale mají oba stejnou," mlžil před utkáním domácí lodivod. Zápas začíná ve 21:00, hlavním sudím bude Pedro Pérez Montero.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal - Isco, Silva, Modrič - Ronaldo, Benzema, Bale
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Toňo, Ramis, Navarro, López - Simao, Camarasa - Morales, Barral, Xumetra - Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Atlético zajíždí v rámci sedmadvacátého kola La Ligy do Barcelony, kde jej čeká souboj s tamním Espanyolem. Domácím se na Estadi Cornellà-El Prat v letošní sezóně daří a mohli by využít drobné krize madridského klubu. Obhájci titulu by si však vzhledem k tuhému boji o bronzovou příčku neměli dovolit zaváhání.

Rojiblancos vyhráli jen jedno z posledních čtyř ligových utkání. Porážku s Granadou úřadující šampioni odčinili vítězstvím nad trápící se Almerií, ovšem v následujících zápasech se Sevillou a Valencií, dvěma soupeři o třetí místo v tabulce, uhráli jen dvě remízy. I proto se ztráta Atlética na čelo ligy zvětšila na sedm bodů a Simeoneho skvadra tak prakticky ztrácí šance promluvit do boje o titul. Připočteme-li k dosavadním výkonům i porážku Atletů v Leverkusenu, není divu, že by hosté potřebovali přesvědčivou výhru jako sůl.

Ze hřiště Espanyolu si ale Madridští často tři body nevezou. Kromě jediného případu zde nevyhráli od roku 2009 a dokonce i v mistrovské sezóně odtud odjížděli s prázdnou. "Vzhledem k pozici, v jaké se nyní nacházíme, nutně potřebujeme zvítězit. Uvědomujeme si, jak důležité momenty nás čekají po tomto zápasu. Pokud porazíme Espanyol, udržíme naši pozici v tabulce a dodáme si sebevědomí do odvety s Leverkusenem," uvedl před zápasem hostující Fernando Torres. "Náš výkon v druhé půli proti Valencii trochu poklesnu. Jsme si toho vědomi a nyní si za vítězstvím půjdeme ještě usilovněji," zakončil sebekriticky Torres, jenž od svého návratu do Atlética na svůj premiérový gól stále čeká.

Domácí sice v minulém kole prohráli v San Sebastianu, ale celkově se jim v letošním ročníku nadmíru daří. Espanyol se úspěšně vyhýbá sestupovým starostem a občas si došlápne i na favorizovaného soupeře. Kouč Sergio González dovedl své svěřence z posledních čtyř domácích zápasů ke třem vítězstvím a i proti Rojiblancos jim naordinoval jasný plán.

"V minulých utkáních jsme si vytvořili řadu šancí, ale něco nám vždy scházelo v zakončení. My ale víme, jak na Atlético. Oni hrají s velkým nasazením a totéž musí být i naší prioritou. Nesmíme si dovolit laciné ztráty a hlídat si jejich bleskové protiútoky," poodhalil taktiku domácí záložník Victor Sánchez. Espanyolu bude scházet jen zraněný Juan Fuentes, hosté se musí obejít bez potrestaného Sequeiry a Mandžukiče, Rojiblancos navíc nejspíš nepomůže ani zraněný Saúl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.10 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - FC Barcelona  (sobota 18:00)
Před Barcelonou je zlomový týden. Příštích sedm dní dost možná rozhodne o tom, zda bude sezona úspěšná, nebo zda zmizí v propadlišti dějin. Barcelonu totiž čeká odveta Ligy mistrů proti Manchesteru City a pak je na řadě El Clásico. Předtím se ale hráči trenéra Enriqueho musí plně soustředit na nejbližšího soupeře - Eibar.

Pohled na posledních deset zápasů u o bou celků snad nemůže hovořit o ničem jiném, než že je Barcelona jasným favoritem. Oba týmy jsou v naprosto odlišném rozpoložení a zatímco katalánský gigant vyhrává prakticky všechno, Eibar se neuvěřitelně trápí. Na začátku sezony se jednalo poměrně zajímavý tým, který dokázal překvapit a na první pohled snadno si zvykl na tempo první španělské ligy. Ještě na začátku ledna tohoto roku se zdálo, že Eibar bude bojovat ve středu tabulky, ale poté se něco změnilo.

Výsledkem špatné série je aktuální čtrnácté místo s náskokem pouhých pěti bodů na sestup. Eibar totiž od konce ledna nezná jiný výsledek než porážku. Po remíze s Córdobou v 19. kole La Ligy se Eibaru přestalo dařit. Posledních sedm zápasů Eibar prohrál a nadále klesá tabulkou. V minulém kole se také musel obejít bez tří bodů, i když začal velmi dobře. Za Eibar se nejprve prosadil Saul Berjón, ale na něj reagoval David Barral. O pouhé dvě minuty později dokonal velký obrat Kalu Uche, který rozhodl o třech bodech pro Levante.

Eibar se trápí a vědí to i hráči. Nyní je navíc čeká Barcelona, takže od Eibaru se toho mnoho neočekává. Přesto v kabině vládne optimismus. Jon Errasti v rozhovoru pro oficiální stránky klubu sdělil: "Nemůžeme myslet moc dopředu. Chceme se soustředit vždycky jen na další zápas, ať to bude proti komukoli. Teď nás čeká Barcelona a my se musíme kompletně soustředit jen na své výkony. Víme, že jsme outsiderem, ale když od nás nikdo nic neočekává, nemůžeme zklamat," uvědomuje si Errasti.

Pro Barcelonu nadchází zřejmě rozhodující týden celé sezony. Poté, co Real Madrid Blaugranas doslova daroval první příčku, se nový lídr La Ligy pokusí navýšit svůj náskok. To bude hodně důležitá věc, protože tým trenéra Luise Enriqueho už o příštím víkendu čeká bitva s velkým "B" - El Clásico. Pokud by Barcelona vyhrála i toto ostře sledované utkání o první místo, zřejmě by ji Real doháněl už jen horko těžko. Barcelona ale na rozdíl od Madridu nebude týden odpočívat. Slavný klub totiž čeká odvetné utkání Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Odvetné utkání na Camp Nou bude velmi náročné, ale katalánský celek má menší výhodu. Z Anglie si totiž přivezl náskok jednoho gólu za výsledek 2:1 a venkovní gól se také počítá. Trenér Enrique nebude proti Eibaru mít celý kádr k dispozici. Mimo zřejmě bude obránce Dani Alves, stejně tak Sergio Busquets, jehož zdravotní stav ještě není ideální. A šetřen by mohl být také univerzál Javier Mascherano.

Jednou z hvězd záložní formace je chorvatský talent Ivan Rakitić, který si jméno udělal především díky skvělému angažmá v Seville. Ten v rozhovoru pro oficiální klubové stránky zdůraznil: "Eibar samozřejmě respektujeme jako každého jiného soupeře. Připravíme se na duel s ním co nejlépe. Hráli jsme proti němu na domácí půdě, takže víme, co od nich můžeme čekat. Teď je před námi klíčový týden a my chceme vyhrát všechny tři zápasy. Nebude to zadarmo, ale když se budeme soustředit a dobře se připravíme, mohli bychom toho dosáhnout," ví Rakitić.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Jaime - Bóveda, Ekiza, Navas, Lillo - Errasti, Lara - Capa, Del Moral, Saul - Lekic
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Montoya, Pique, Bartra, Adriano - Xavi, Mascherano, Rafinha - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 19.00 - 8.50 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Granada CF  (sobota 20:00)
Další důležitý záchranářský zápas čeká v sobotu večer Granadu. Andalusané jedou do hlavního města, kde na ně číhá Rayo Vallecano, které se vzpamatovává z drtivé porážky z minulého kola. Osmnáctá Granda potřebuje bodovat o poznání více, Blesky mají na první sestupovou pozici stále slušný sedmibodový náskok.

Rayo se rozhodně neřadí ke žhavým kandidátům na sestup, přestože si minulý víkend z Barcelony odvezli exhibiční porážku 6:1. Tým manažera Paco Jémeze nasbíral po šestadvaceti kolech devětadvacet bodů a stále se může těšit z klidného středu tabulky. Aby tomu tak zůstalo, musí Blesky bodovat především s kluby ze spodní poloviny tabulky. To se domácím v poslední době více méně daří. Porážku od La Coruňi si Madridští vynahradili překvapivou výhrou nad Villarrealem a důležitá vítězství slavili i s Levante, Realem Sociedad či Getafe.

"Náš tým má jasnou identitu, snažíme se být nebezpeční. Držíme hodně míč a snažíme se diktovat hru. Hrajeme stále stejně prakticky od začátku předsezónní přípravy. Tenhle styl je nám vlastní a nikdo o něm nepolemizuje, jinak vlastně ani hrát neumíme," řekl před zápasem domácí záložník Raúl Baena, jenž se jako Zé Castro vrací do týmu po jednozápasové stopce stejně.

Pro hosty se jedná o nesmírně důležitý zápas. Granada se momentálně ocitá na sestupové osmnácté příčce a na první nesestupové místo ztrácí už tři body. Jiskru naděje si Andalusané vykřesali v sobotu, když porazili favorizovanou Malagu 1:0, klíčové ale budou nyní dva nadcházející souboje El Graná. "Teď se soustředíme jen na sobotní utkání, až pak budeme myslet na Eibar. Je ale jasné, že tyhle dva zápasy určí náš další osud. Pokud v obou uspějeme, bude to velký krok k záchraně," uvědomuje si záložník Granady Rochina.

Domácí nemohou nadále počítat se zraněnou brankářskou jedničkou Tonem a mimo hru je i vykartovaný obránce Tito. Na druhé straně nezasáhne do hry zraněný Diego Mainz a nezahraje si ani Lass Bangoura, který nemůže zasáhnout do utkání kvůli dohodě klubů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Athletic Bilbao  (sobota 22:00)
Baskický Athletic v posledních týdnech dělá všechno pro to, aby letošní prachbídně rozehranou sezonu přece jen zachránil. O možném úspěchu svědčí čerstvý postup do finále ligového poháru a také nečekaná výhra nad Realem Madrid. Nyní musí celek z Bilbaa potvrdit svou formu proti Celtě Vigo.

Nejhorší vstup do ligového ročníku v klubové historii je zdá se zažehnán. Athletic v tuto chvíli díky třem vítězstvím v řadě disponuje třiatřiceti body, a tak mu na pomyslnou záchrannou hranici čtyřiceti bodů stačí zisk dalších sedmi. Trenér Ernesto Valverde si tento počin přeje mít co nejrychleji za sebou. "Čeká nás klíčový zápas. Je pravda, že poslední výsledky nás posílily, ale naším cílem pro zbytek sezony je ukořistit další tři výhry, které potřebujeme k odpoutání od sestupového pásma. Pak se teprve můžeme dívat vpřed a zkusit ještě zabojovat o sedmé místo."

Valverdem zmíněnou sedmou příčku nyní okupuje Malaga, která by tak na konci sezony byla posledním španělským týmem, který si zajistí kvalifikaci do Evropské ligy. Ztráta Athleticu momentálně činí osm bodů, což jedenáct kol před koncem je sice značné, ovšem nikoli nedosažitelné manko. Drobná potíž navíc vězí v tom, že za rovnosti bodů by si toto umístění udrželi Andalusané díky lepším výsledkům ze vzájemných zápasů.

"Mají na nás osm bodů, ale ve skutečnosti je to jako devět. Bude to tím pádem těžké, ovšem měli bychom se o to pokusit i tak, ideálně začít hned v sobotu proti Celtě," rekapituloval Valverde. Nejlepší forma kvalifikace do příštího ročníku pohárové Evropy by samozřejmě z pohledu Athleticu byla skrze Copa del Rey, kde se Baskové probojovali již do samotného finále proti Barceloně. Valverdeho úkolem nyní bude, aby jeho hráči do konce května nepřicházeli na finálové myšlenky na úkor ligového snažení. "Tým si nemůže jen tak na měsíc dovolit vypnout a pak se znovu začít soustředit v určitou chvíli."

Celta momentálně na Athletic ztrácí v ligové tabulce jedno místo a jeden bod, přičemž se na domácí půdě může snažit o nastartování nové šňůry neporazitelnosti. Tu předchozí pětizápasovou ukončil v minulém kole Villarreal drtivou výhrou 4:1. Do sestavy galicijského týmu se vrací Michael Krohn-Dehli, zatímco start Andreu Fontáse je na vážkách.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Radoja, Krohn-Dehli - Orellana, Charles, Nolito
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - José, Beňat - Susaeta, Muniain, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka 27. kola slibuje velmi napínavou podívanou. Valencia na domácí půdě uvítá Deportivo La Coruňa a plánuje získat tři body, které by jí pomohly ke třetímu místu. Na něm je aktuálně Atlético Madrid, ale má náskok jen jednoho bodu. Deportivo La Coruňa má úplně jiné starosti a bojuje o to, aby se nedostalo do pásma sestupu.

A proč že to bude zajímavá bitva? Valencia má Deportivu co vracet. Netopýrům se zas tak často nestává, že by prohráli. A ještě méně často se stává, že by inkasovali tři branky. Když se tyto týmy utkaly naposledy, Deporu se povedlo obojí. Vlastní branku si vstřelil krajní bek José Gayá v třicáté šesté minutě. Ještě do přestávky stihl navýšit vedení domácích Lucas Pérez a vše dokonal střídající Toche třetí brankou. Stadion Riazor slavil a Valencia se musela sklonit. Nyní plánuje odvetu.

Zápasy mezi Valencií a Deportivem jsou ale dlouhodobě populární také díky tomu, že v nich padá hodně branek. Bezgólová remíza se urodila naposledy v roce 2009. V minulých třech utkáních dohromady padlo patnáct branek! Jednou se body dělily, jednou se radovali Netopýři a o posledním klání již byla řeč. Hodně branek padlo také v posledním klání Deportiva a bylo opravdu na co se dívat.

Bohužel pro celek z Galície zápas se Sevillou neměl pověstný happyend. Oba celky v utkání našly dvougólové hrdiny. Domácí tým poslal do vedení Oriol Romeu, na kterého ale reagoval Vítolo. Ten se prosadil také ve druhé půli a gólově se k němu přidali také Kevin Gameiro se Sidneiem, který se prosadil do špatné sítě. Druhý zásah Oriola Romea nestačil na body, stejně tak poslední branka zápasu, kterou vstřelili opět domácí. Prosadil se Lucas proměněnou penaltou, ale výsledek už nezvrátil. Aktuální stav stačí Deportivu jen na šestnáctou pozici.

Deportivu zřejmě nepomůže Alberto Lopo, jehož fyzická kondice ještě nestačí na základní jedenáctku. V základu bychom se naopak mohli dočkat Pabla Insuy. Vedle něj by se od úvodu měli na trávníku pohybovat také Ivan Cavaleiro, Oriol Riera a Lucas Perez. Valencia bude mít více starostí se složením základní jedenáctky, protože kvůli kartám nebudou hrát Shkodran Mustafi a Javi Fuego. Vedle Nicoláse Otamendiho by měl figurovat Lucas Orbán. Paco Alcacer se stále léčí ze zranění, ale už se vrátil k tréninku.

Los Che prohráli naposledy na začátku minulého měsíci, když nestačili na Málagu. Od té doby dál sebejistě kráčí za kvalifikací do Ligy mistrů a poradili si třeba s Espanyolem, Getafe, Córdobou nebo Realem Sociedad San Sebastian. V minulém kole se střetli s madridským Atléticem a také si nevedli špatně. Po půlhodině hry sice prohrávali po brance záložníka Kokeho, ale třináct minut před koncem utkání srovnal Skhodran Mustafi na konečných 1:1.

Radost z bodu měl také trenér Nuno, který svým hráčům naprosto důvěřuji v boji o Ligu mistrů. Před zápasem prohlásil: "Naším cílem je jednoznačně dostat se do Ligy mistrů a je jedno jak. Všechno, co potřebujeme, máme už nyní. Potřebujeme vyhrávat a stavět na dobrých výsledcích. Sestavujeme tým, který by měl být úspěšný. Chceme s ním bojovat proti těm nejlepším a uspět," uvedl Nuno.

"Teď nás čeká velmi náročný soupeř, který už nás jednou porazil. My se nechceme nechat oslepit touhou po pomstě, to pro nás není. Mohlo by nás to ohrozit a my bychom mohli přestat myslet na jediný cíl, který máme - vítězství. Není snadné Deportivo La Coruňa porazit. Pokaždé na vás vyrukuje s něčím novým, něčím zajímavým. Je to hodně tradiční soupeř, takže jeho fanoušci jej milují a těžko se na jeho hřišti hraje. Teď jej ale uvítáme doma a chceme zvítězit," dodal Nuno.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Orbán, Otamendi, Gayá - Parejo, Perez, Gomes - Feghouli, Negredo, Piatti
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Isnua, Sidnei, Luisinho - Borges, Bergantiňos - Cavaleiro, Pérez, Cuenca - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona26202476:1662
2.Real Madrid26201575:2461
3.Atlético Madrid26174551:2355
4.Valencia CF26166446:2254
5.Sevilla FC26154746:3349
6.Villarreal CF26146643:2448
7.Málaga CF26125929:3041
8.Athletic Bilbao26961123:3133
9.Celta Vigo26881027:2932
10.Espanyol Barcelona26951232:3732
11.Real Sociedad26791029:3630
12.Getafe CF26851324:3629
13.Rayo Vallecano26921529:4929
14.SD Eibar26761326:3627
15.Elche CF26761323:4527
16.Deportivo La Coruña26671323:4225
17.Levante UD26671323:4925
18.Granada CF264101217:4022
19.UD Almería26661422:4021
20.Córdoba CF26391419:4118
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (836)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele