Primera División - souhrn 14. kola

06.12.2014, 17:50, aktualizováno 08.12.2014, 20:49
Komentáře a souhrny
Granada se rozešla s Valencií smírně. Villarreal rozstřílel Real Sociedad. Barcelona zvládla derby s Espanyolem a zůstává o dva body za Realem Madrid, jenž si poradil s Celtou Vigo. Tři body má rovněž Atlético, které vykradlo Elche. Venku byly úspěšné také Córdoba, Málaga a Sevilla, Eibar doma rozstřílel Almeríi...

Levante UD - Getafe CF 1:1

08.12.2014 19:00

Góly: 71. Rafael Martins - 56. Abdoul Yoda

Ve večerní dohrávce čtrnáctého kola se Levante s Getafe rozešli smírně remízou 1:1. Ani jeden z celků tak příliš nepomohl svým šancím na poklidné udržení z oblasti sestupu. Na úvodní gól hostujícího Yody jedenáct minut po změně stran dokázal v jednasedmdesáté minutě odpovědět Rafael Martins, jenž se do sestavy Levante vrací po dlouhé tříměsíční pauze.

Getafe tak nedokázalo zvítězit v domácí soutěži již počtvrté v řadě, zatímco Levante za posledních pět střetnutí drží poměrně slibnou bilanci dvou výher, dvou remíz a jediné porážky. Dvoubodový rozestup mezi oběma celky navíc díky dělbě bodů zůstává i nadále stejný, domácí se drží na patnáctém místě, hosté z Madridu o tři příčky výše.

Po páteční jasné výhře 3:0 nad Eibarem v prvním zápase ligového poháru se Getafe pustilo zhurta i do klubu z Valencie. Ángel Lafita záhy ranou z hranice pokutového území napálil dokonce brankovou konstrukci. Domácí celek však pod vedením nového kouče Lucase Álcaraze působí o poznání lepším dojmem, než tomu bylo na začátku sezony, a jejich odpověď na sebe nedala dlouho čekat. David Navarro i José Luis Morales však se svými nepřesnými pokusy nepochodili.

Hosté pak museli předčasně střídat zraněného Escudera a k druhé změně sestavy pak sáhli hned v poločasové přestávce. Přesto se jim podařilo vstřelit úvodní gól zápasu. Jedno z největších pozitiv letošní sezony z pohledu madridského celku, tedy Abdoul Yoda, totiž levačkou vyslal na domácí branku přesnou přízemní ránu, která z kraje pokutového území zapadla až do dolního růžku. Levante se však nevzdalo a nakonec i vyrovnalo na konečných 1:1, když Karabelasův centr při svém ligovém návratu usměrnil do sítě Martins.

Více informací k zápasu

SD Eibar - UD Almería 5:2

08.12.2014 17:00

Góly: 3. Federico Piovaccari, 21. Saúl Berjón, 31. Raúl Albentosa, 57. Raúl Navas, 74. Ander Capa - 43. Fernando Soriano, 77. Edgar Méndez

V nečekanou přestřelku se strhla bitva mezi Almerií a Eibarem. Baskové svého soka přestříleli vysoko 5:2 a posunuli se na devátou příčku, Almería má po velmi špatném výkonu defenzivní linie stejně jako další tři kluby na chvostu tabulky deset bodů.

Eibar začal skvěle a již v úvodní půlhodině si vypracoval rozhodující náskok. Kanonáda na Estadio Municipal de Ipurua začala už ve 3. minutě. Po pasu Bóvedy se v pokutovém území hostů hezky uvolnil Piovaccari a nekompromisně zakončil na vzdálenější tyč - 1:0! V 17. minutě se na druhé straně ocitl v dobré příležitosti hlavičkující Hemed, hrotový útočník Almeríe ale zamířil jen do náruče gólmana Irurety. Neproměněné šance mohli Andalusané litovat už o čtyři minuty později. Podobně jako při první brance dali totiž hostující obránci svým sokům až příliš mnoho prostoru a pro Berjóna se otevřela možnost zakončit ze střední vzdálenosti. Střela z úhlu se ujala a rázem to bylo o dvě branky - 2:0!

Almería to sympaticky nevzdávala, ale ani 28. minuta pro ni nebyl šťastná. Bifouma po výborném náběhu za obranu střílel mimo. Přišel tedy další úder ze strany Basků. Tentokrát neuhlídali hosté standardní situaci a míč z Berjónova rohového kopu dopravil z bezprostřední blízkosti do sítě Raúl Albentosa - 3:0! Akcie Almeríjských se tu chvíli propadly na samé dno, ale ještě před přestávkou vykřesal pro hosty jiskru naděje Soriano. Veterán záložní řady Almeríe ve 44. minutě dorazil balón do sítě z rohového kopu - 3:1!

Jen dvougólový rozdíl mezi oběma mužstvy však dlouho nevydržel. Krátce po změně stran z další naivně bráněné standardní situace udeřil domácí Raúl Navas. Ten využil špatného výběhu gólmana Rubéna a na zadní tyči hlavičkoval přesně do odkrytého prostoru - 4:1! O vítězi už nemohlo být pochyb a Almería už jen bojovala o to, aby si v Eibaru neuřízla ostudu. Popáté mohl míč v Rubénově síti skončit už v 64. minutě, Lillo ale mířil těsně nad.

Nepopulárnímu pětigólovému přídělu se však hosté přece jen nevyhnuli a jako při všech svých obdržených brankách dnes znova doplatili na fatální chyby v obraně. Po centru z levé strany se na hranici velkého vápna Almeríe ocitl zcela nehlídaný Ander Capa, jenž tak měl spoustu času připravit si nechytatelnou ránu do šibenice - 5:1! Alespoň jeden čestný zásah si v druhé půli připsali i hosté. V 77. minutě se po dlouhatánském centru z pravé strany v podání Navarra zjevil za domácími beky Edgar Méndez, který z první propálil Iruretu - 5:2! Gól třiadvacetiletého záložníka ale už o vítězi rozhodnout nemohl. Eibar má po dnešku už devatenáct bodů a drží se v horní polovině tabulky, Almería naopak prohrála šesté z posledních sedmi utkání v La Lize a její zmar pokračuje.

Více informací k zápasu

Granada CF - Valencia CF 1:1

07.12.2014 21:00

Góly: 89. Isaac Success - 83. Álvaro Negredo

Užuž se zdálo, že Valencia konečně utne svou sérii tří zápasů bez vítězství v řadě, ovšem nakonec tři body nezískala ani tentokrát. Domácí Granada totiž zásluhou útočníka Isaaca Successe vyrovnala na remízových 1:1 v samotné poslední minutě. Krásný gól Álvara Negreda z čtyřiaosmdesáté minutě tak na víc než bod favoritovi nestačil.

Svůj díl na závěrečném zvratu si připsal i španělský reprezentační útočník Paco Alcácer, jenž musel předčasně opustit hřiště kvůli červené kartě, čehož granadští v závěru skvěle využili. Valencie po této ztrátě nabrala ještě větší skluz na špici tabulky včetně čtvrté Sevilly, která na rozdíl od svého tabulkového rivala zvítězila a odtrhla se od Netopýrů na rozdíl čtyř bodů. Granada díky nedělní neprohře zaznamenala posun od sestupových bod na dva body.

Byli to domácí, kdo měl zpočátku více ze hry a staral se o útočení. Přesto první větší šance utkání připadla Valencii. Negredo nasadil jesle Murillovi a mohl tak pelášit směrem k brance, ovšem poslal svou ránu vedle. Krátce po změně stran pak Manuel Iturra nezvládl využít vystižené rozehrávky soupeře lépe než jen slabou střelou do náruče brankáře Diega Alvese. Minutu nato měli hosté opět namále, když Dimitri Foulquier z dobré pozice napřahoval k ráně z voleje, ovšem ani on nedokázal přesně zamířit.

Ve chvíli, kdy do konce chybělo devatenáct minut, o sobě dal znovu vědět agilní Negredo, jenž si naběhl na dobrou kolmici z levé strany, jenže jeho zakončení pouze zvenčí líznulo tyč domácí branky. Pár minut nato se sice Youssef El Arabi jal radovat z prvního gólu zápasu, avšak záhy musel chtě nechtě přestat, neboť jeho branka nebyla uznána kvůli domnělému postavení mimo hru.

Když už se zdálo, že zápas skončí bezbrankovou remízou, přece jen se do třetice španělský forvard Negredo dokázal prosadit. Jeho plynulé nadzvednutí míče a následná rána z voleje pod břevno musela potěšit oko každého fanouška dobrého fotbalu. Přesto ještě zdaleka nebylo hotovo, zápas se v závěrečných minutách změnil v strhující podívanou. Střídající Alcácer totiž ztratil nervy v roztržce s Juanem Carlosem a za své počínání uviděl rovnou červenou kartu.

Granada následné čtyři minuty početní převahy zvládla ke všemu využít, když Pitiho centr letící k Foulquierovi sice Diego Alves zvládl vyrazit, jenže pouze do cesty Successe, jenž doklepl míč do odkryté sítě.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Real Sociedad 4:0

07.12.2014 19:00

Góly: 63. Bruno Soriano, 73. Denis Čeryšev, 80. Moi Gómez, 86. Moi Gómez

Další utkání Davida Moyese na lavičce ambiciózního Realu Sociedad bude mít hodně hořkou příchuť, protože někdejší manažer Manchesteru United nezopakoval slibný start a na stadionu El Madrigal jeho týmu trpěl fatální porážku. První poločas byl spíše synonymem nudy, ale ve druhém se do sítě hostí trefili Bruno Soriano, Denis Čeryšev a dvakrát také Moi Gómez.

Villarreal zastavil nepříliš slavnou sérii výsledků celkem jasně. Domácí Villarreal si poradil se svým sokem až s podezřelou lehkostí. Bylo to utkání dvou rozdílných poločasů. Zatímco v tom prvním se domácí ještě museli bránit aktivitám Moyesových svěřenců a sami nedokázali vstřelit ani jednu branku, po změně stran vešli na hřiště jako zcela jiný tým a jejich produktivita práce vzrostla o minimálně 200 procent.

Hodně hostujících fanoušků spoléhalo na Carlose Velu, který zářil již v posledním ligovém utkání. Vela ale tentokrát vyšel střelecky naprázdno, i když se snažil. Po deseti minutách se na opačné straně blýskl mladík Luciano Vietto, který dostal přihrávku za obranu a díky podklouznutí jednoho z obránců běžel sám na branku. Naštěstí pro hosty se s ním ale včas vrátila obrana Realu Sociedad a donutila útočníka domácího týmu k unáhlené a nepřesné střele. Do vápna soupeře navíc posílal velmi nebezpečný centr mladík Canales, ale jeho přihrávka byla lapena brankářem Sergiem Asenjem.

Luciano Vietto se o chvíli později na pravé straně velkého vápna dostal do zajímavé střelecké pozice, z níž ale nakonec nic nebylo, protože do rány se mu skvěle položil bránící De La Bella. Deset minut před koncem první půle se Villarrrealu naskytla velká možnost, když se po faulu De La Belly k exekuci volného přímého kopu dostal Bruno Soriano. Ten si poodstoupil, udělal tři rychlé kroky směrem k míči a tvrdě vypálil. Jeho rána ale zamířila těsně nad břevno!

Do kabin se oba týmy rozešly se shodným bodem na kontě, ale to se mělo velmi brzy změnit. Jako první se domácí prodrali do zajímavé šance jen pár minut po změně stran. Mladík Čeryšev s míčem u nohy pádil do vápna a hodlal střílet, ale čistým skluzem jej o míč obral bránící Gabriel Paulista. Až o deset minut poté se Villarrealu povedla akce, na kterou bylo radost se dívat. Luciano Vietto si seběhl na hranici velkého vápna, odkud tvrdě vypálil. Zubikarai měl sice s jeho ránou potíže, ale nakonec ji zkrotil. O apetitu Vietta nebylo třeba vést spory, což mladík dokázal o minutu později, kdy dokonce nastřelil tyč!

Po hodině hry bylo kouzlo hostující obrany odčarováno a zasloužil se o to Bruno Soriano. Stále zlepšující se exekutor volných přímých kopů si postavil míč a napálil jej přesně do břevna. Od něj se odrazil za brankovou čáru a Ponorka vedla.

Tím se trhla lavina branek i dalších šancí jednoznačně lepšího Villarrealu. Luciano Vietto v další šanci napálil opět tyč. Po něm se do vápna soupeře vřítil Ukechukwu Uche, který naservíroval míč volnějšímu Čeryševovi. Ten už si poradil krásně a přesnou ranou na vzdálenější tyč poslal Villarreal do dvoubrankového vedení - 2:0.

Patnáct minut před koncem zápasu se na hrací plochu dostal Moi Gómez, který definitivně pojistil tři body. Střídající hráč velmi dobře vybojoval balon, který poté přihrál Čeryševovi. Mladý rychlík zaběhl do velkého vápna, kde vrátil Gómezovi. A pro něj už byla rána pod břevno snadnou záležitostí. O pět minut později se míče před velkým vápnem znovu chopil Moi Gómez a jen tak mimochodem jej napálil směrem na bránu. Gólman Zubikarai nebude mít čisté svědomí ani v tomto případě, protože míč pustil za svá záda a Villarreal tím pádem deklasoval soupeře o čtyři branky. K tomu přidejme dvě tyče a závěrečnou neproměněnou akci Manuela Triguerose. David Moyes bude mít co probírat.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Espanyol Barcelona 5:1

07.12.2014 17:00

Góly: 45. Lionel Messi, 50. Lionel Messi, 53. Gerard Piqué, 77. Pedro, 81. Lionel Messi - 13. Sergio García

Barcelonské derby podle očekávání jednoznačně ovládli Blaugranas, kteří rozdrtili Espanyol 5:1. Hattrickem se pod vysoký rozdíl ve prospěch domácích podepsal Lionel Messi, dalšími střelci se stali Piqué a Pedro. Pro hvězdného Argentince se jedná o jedenadvacátý hattrick v La Lize, v této kategorii tak za novopečeným rekordmanem Cristianem Ronaldem zaostává stále pouze o dva zářezy.

Espanyolu vyšel úvod utkání, hosté organizovaně bránili a uspěli hned v první vážné akci zápasu. Alba chyboval v rozehrávce a na bránu domácích se řítila dvojice hráčů v modrobílém. Piqué nechal Sergio Garcíovi příliš volného prostoru a přízemní rána jednatřicetiletého barcelonského rodáka zapadla přesně k bližší tyči - 0:1! Domácí i přes nepříznivý vývoj hře nepřestali dominovat a stále více utahovali smyčku kolem pokutového území Espanyolu.

V 30. minutě zahrával Messi zajímavou standardku ze zhruba dvaceti metrů, míč se však odrazil od břevna mimo nebezpečí! Neméně nadějné pokusy o vyrovnání poté zaznamenali ještě Suárez v 36. a Alba v 38. minutě, branka strážená Kiko Casillou ale jakoby byla začarovaná. Prokletí se domácím podařilo prolomit až v samém závěru první půle. Xavi nabil před vápnem nabíhajícími Messimu a ten bez velkého rozmýšlení napálil balón přesně k tyči - 1:1!

Gól do šatny domácím fotbalistům viditelně pomohl a krátce po změně stran přicházely další šance Enriqueho výběru. Hned v 50. minutě přihrával Suárez z levé strany na střed rozběhnutému Messimu, jenž propasíroval míč pod nohama Fuentese a bez milosti zakončil do odkryté části branky - 2:1! Barca šla tvrdě za vítězstvím a po třech minutách už vedli domácí o dvě branky. Na rohový kop Rakitiče si nejvýše vyskočil Gerard Piqué a statický Casilla už nestihl adekvátně zareagovat - 3:1!

Komfortní náskok přinesl do řad Blaugranas klid a Espanyol byl neškodný. Domácí byli naopak stále při chuti a jejich útočné snahy nepolevovaly. Ujala se však až situace ze 77. minuty. Dlouhý pas Alby zachytil na hranici ofsajdového postavení Pedro, který s míčem pronikl až ke Casillovi a tvrdou střelou nedal gólmanovi Espanyolu žádnou šanci - 4:1! Pátý gól do sítě modrobílých padl o čtyři minuty později. Messi prokličkoval přes obranný val Espanyolu, narazil si míč s Pedrem a placírkou vsítil třetí gól v utkání - 5:1!

Argentinský forvard tak jasně odpověděl na Ronaldův třígólový počin ze začátku tohoto kola a stíhá svůj protějšek v historické tabulce počtu hattricků. V té Ronaldo vede s třiadvaceti tříbrankovými zápasy následován dvojicí Di Stefano, Telmo Zarra s dvaadvaceti hattricky a čtvrtý je aktuálně právě Lionel Messi s jednadvaceti zářezy.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Sevilla FC 0:1

07.12.2014 12:00

Góly: 8. Carlos Bacca

Sevilla si nakonec dokázala poradit s Rayem a rozhodla o třech bodech. Jediným střelcem utkání se stal hostující útočník Carlos Bacca, kterého nikdo ze spoluhráčů nedokázal napodobit a nikdo ze soupeřů na jeho gól nereagoval stejný způsobem.

Dnes v poledne se dalo čekat mnohé, jen ne strnulé relaxační tempo, které by možná dvanácté hodině odpovídalo. Naopak se oba týmy prezentovaly velmi dobrým fotbalem a emoce byly cítit téměř z každé minuty hry. Nakonec jsme se na stadionu Teresy Rivero dočkali jedenácti karet žlutých a v závěru zápasu také jedené karty červené, jejímž adresátem se stal Daniel Carriço. Ani jeho vyloučení ale pro Sevillu ztrátu bodů neznamenalo, takže se hosté mohou těšit z pojištění svého čtvrtého místa.

Aktivní Vitolo adresoval do velkého vápna přízemní centr z levé strany po několika vteřinách, ale ten byl odvrácen na rohový kop. Po dalších třech minutách se k míči dostal zkušený záložník José Antonio Reyes, který se ale utopil ve vlastních kličkách. O pár vteřin později se do zakončení vehementně prodíral také útočník Carlos Bacca, ale ani jemu rána napoprvé nesedla. Přesto jej to mrzet nemuselo, protože v osmé minutě si vše vynahradil. Velký podíl na tom mělo nedorozumění mezi brankářem Alvarezem a jeho obránci. Carlos Bacca si naběhl na dlouhý míč za obranu soupeře, brankář Alvarez míč podběhl a umožnil Baccovi, aby v klidu míč poslal do opuštěné brány - 1:0.

Sevilla hrála prim a domácí to nutilo k množství zákroků za hranicí slušnosti. Sudí Alfonso Álvarez ale karty vytahoval jen zřídkakdy. V utkání jsme sledovali příliš mnoho nepřesností a individuálních chyb. Dlouhý nákop Gaela Kakuty mířil na nabíhající spoluhráče, ale ti jej posléze jen odevzdali soupeři. A stejně se vedlo aktivnímu Vitolovi, který poslal centr "do ohně", ale požár byl ještě před nebezpečným výbuchem "uhašen" brankářem Alvarezem.

Pět minut před koncem první půle Trashorrasův centr Beto poměrně klidně vyboxoval pryč, ovšem od spoluhráče hostujícího brankáře se balon odrazil na rohový kop. Z toho ale Rayo nic nevytěžilo. Stejný obraz hry byl k vidění také ve druhé půli. Baptistão dostal dobrou přihrávku do běhu a na hranici velkého vápna tvrdě vypálil. Míč ale nakonec zamířil o velký kus vedle. O chvíli později se do zajímavé šance probíjel Ever Banega, jenže ten se taktéž ztratil ve vlastních kličkách.

O pár minut později se Rayu povedla jednoduchá kombinace, když přihrávka z pravé strany hrací plochy projela až ke Kautovi, který měl spoustu času a prostoru na zakončení. Přesto se mu ale nepovedlo skórovat, protože brankář Beto poté zmenšil střelecký úhel svému soupeři a donutil jej k nepřesné střele. Na opačné straně se do míče nejprve opřel Ever Banega, jehož pokus byl následován podobným způsobem také Vitolem. Vitolo si přehodil míč na levou nohu a vypálil, jenže jeho rána těsně minula levou tyč.

Když už se domácí dostali do šance a Sevilla pod tlak, zpravidla bylo Rayo zastaveno ofsajdem. Ten byl pískán také Manuchovi, který by jinak zakončoval téměř osamocen před svým soupeřem. Dvacet minut před koncem zápasu se do míče z větší vzdálenosti opřel Vitolo, ale ani jeho rána nebyla úspěšná. Kakuta poslal z pravé strany vynikající balon za obranu na Morena, jenže tomu míč utekl. Přesto se diváci mohli dočkat ještě dramatu. Z levé strany dostal na hlavu vynikající balon nabíhající Manucho, jenže jeho katastrofální zakončení se mu nepovedlo a poslal balon mimo tři tyče. To znamenalo, že tři body si nechává Sevilla a domácím patří i po zápase desátá příčka.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Málaga CF 0:1

06.12.2014 22:00

Góly: 21. Sergi Darder

Malaga po dvou porážkách opět zabrala a díky brance Sergiho Dardera ovládla utkání na půdě Deportiva La Coruňa v poměru 1:0. Andaluský celek tak nadále překvapivě útočí na pohárové příčky s minimálním odstupem od Sevilly s Valencií. Depor naopak zůstává přibitý pevně u dna ligové tabulky.

Zatímco prohry Malagy přišly z náročného dvojzápasu s Atlétikem a Realem Madrid, domácí celek již ve své negativní šňůře před sobotním zápasem došel na číslo pět. Na obou stranách chyběla řada hráčů, Deportivu jmenovitě scházeli Lucas Pérez, Juanfran a Luis Fariňa. Po násilnostech z minulého týdne, které kvůli úmrtí jednoho z fanoušků zastínily utkání galicijského klubu na hřišti Atlétika Madrid, byla sekce obvykle obývaná klubovými ultras zcela prázdná, neboť se je vedení rozhodlo zbavit možnosti vstupu na stadion.

Oba celky se poněkud paradoxně utkaly již podruhé v témže týdnu, když v rámci ligového poháru uhrály remízu 1:1 před zraky necelých deseti tisíc diváků. Na sobotní ligový střet nasadil klub vstupné za lidovou cenu jednoho eura ve snaze povzbudit chabou návštěvnost, a podstatně plnější stadion si málem zakřičel poprvé ‚gól‘ v jedenácté minutě. Hélder Postiga se dostal do samostatného úniku, který brankář Kameni vyřešil skokem pod nohy portugalského útočníka. Přestože mezi oběma hráči nedošlo k žádnému výraznějšímu kontaktu a Postiga celé situaci značně přidal, nařídil rozhodčí pokutový kop.

Jedinečnou šanci poslat Depor do vedení však Ivan Cavaleiro trestuhodně prováhal. Carlos Kameni totiž vystihl stranu a následně skvěle pokryl i dorážku téhož hráče. Kamerunský gólman se musel činit i deset minut nato, když vyrazil Postigovu ránu zblízka. Kameniho výtečný výkon záhy podpořila i ofenziva a Malaga se poněkud proti proudu hry dostala do vedení. Sergi Darder totiž využil špatného odkopu brankáře Fabricia a krásnou ranou zdálky do růžku branky mohl slavit gól na 1:0.

Deportivo si pak šest minut po změně stran vytvořilo další slibnou šanci, jenže penaltový viník Cavaleiro neměl štěstí v zakončení ani tentokrát, neboť trefil pouze brankovou konstrukci. V devětašedesáté minutě zase mohl navýšit vedení hostů zkušený Duda, ovšem z hranice pokutového území mířil nepřesně. V závěru si ještě mohl pokazit doposud skvěle zvládnutý zápas Kameni, když mu vypadla z náruče slabá střela, jenže dorážku José Tocheho si už opět dobrým zákrokem pohlídal. Domácí tak mohou smutnit, že nezvládli další zápas, v němž rozhodně nebyli horším týmem. Mizerné zakončení si však vybralo svou daň.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Celta Vigo 3:0

06.12.2014 20:00

Góly: 36. Cristiano Ronaldo (pen.), 65. Cristiano Ronaldo, 81. Cristiano Ronaldo

Vítězná série Realu Madrid pokračuje i po čtrnáctém kole Primera División. Již osmnácté prvenství za sebou si Bílý balet připsal na domácí půdě proti Celtě Vigo, když díky hattricku Cristiana Ronalda zvítězil 3:0. Pro portugalskou superhvězdu šlo již o třiadvacátý hattrick ve španělské lize, přičemž nikdo v její historii na tuto metu nedosáhl.

Všechno odstartovala značně kontroverzní situace z šestatřicáté minuty, kdy si Ronaldo sám takto vybojoval pokutový kop , který následně s přehledem sobě vlastním proměnil. Po změně stran pak kapitán portugalské reprezentace přidal ještě další dva zásahy a dostal se díky tomu na jubilejní metu dvou set ligových branek. Potřeboval k tomu pouze 178 utkání. Svým hattrickem navíc překonal Telma Zarru i Alfreda di Stefana a osamostatnil se na čele historických tabulek.

A ještě jeden rekord má nyní Real na dostřel - pokud zvítězí i v blížícím se zápase Ligy mistrů doma s Ludogorcem, počet devatenácti vyhraných utkání v řadě předčí i dosavadní počin Barcelony za slavných dob pod vedením Franka Rijkaarda v letech 2005 a 2006. Tytam jsou porážky z úvodu sezony, kdy nejprve Atlético Madrid ovládlo španělský superpohár, a poté následovaly i dvě prohry v ligové soutěži...

Středobodem všech úspěchů posledních měsíců byl samozřejmě Cristiano Ronaldo. Jeho forma mu za stávajících čtrnáct ligových kol vynesla již třiadvacet gólů, což je suma, na kterou nedosahuje ani většina prvoligových klubů. Zvláště Celta Vigo již v minulých letech byla Ronaldovým oblíbeným soupeřem (devět zásahů v posledních pěti střetnutích hovoří za vše), a tak nebylo překvapením, když se stejný scénář opakoval i v sobotu.

První gól však rozhodně nenesl gloriolu Ronaldovy neuvěřitelné formy, naopak dal připomenout na jedno z mála negativ, která portugalskou superstar kazí v očích kritiků. Devět minut před koncem první půle totiž po jemném kontaktu s Jonnym, který se navíc dle opakovaných záběrů dost možná udál ještě vně pokutového území, se Ronaldo při náběhu na Marcelův nepřesný centr skácel k zemi jako podťatý, a k překvapení hostí si tím vymodlil pokutový kop. Sergio Álvarez následně poprvé kapituloval, když si vybral špatnou stranu.

Po změně stran pak Real ve snaze navýšit náskok nadále útočil, ovšem ani Bale, ani Ronaldo, a ani Rodríguez si na Álvareze se svými pokusy zpočátku nepřišli. Až po hodině hry znovu udeřila největší hvězda výběru Carla Ancelotiho, když přesnou ranou z hloubi pokutového území využil odraženého míče k druhému gólu zápasu. Na druhé straně mohl zdramatizovat průběh utkání Nolito, když málem nachytal svým přímým kopem v nedbalkách Ikera Casillase.

Žádnou nejistotu však Real nakonec nepřipustil. Devět minut před koncem totiž Cristiano Ronaldo dokonal svůj další velký večer, když ranou na zadní tyč přetrhal rekord v počtu hattricků a uzavřel skóre se stavem 3:0. Atlético Madrid tak nadále na svého městského rivala ztrácí čtyři body, zatímco Barcelonu opět čeká dotahování, které může stáhnout na dva body, pokud v neděli přehraje v barcelonském derby Espanyol.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Córdoba CF 0:1

06.12.2014 18:00

Góly: 23. Nabil Ghilas

Córdoba senzačně zvítězila na San Mamés a poprvé v sezóně si připisuje tři body. Baskům nevyšla první půle, ve které padl jediný gól zápasu z kopačky Nabila Ghilase. V druhém poločase už Lvi výrazně přidali, ale jako v předešlých zápasech je srážela neefektivní koncovka. Účastník letošního ročníku Ligy mistrů tak podlehl do této chvíle poslednímu týmu tabulky 0:1.

Córdoba po úvodním náporu domácích převzala iniciativu a favorizovaného soupeře přehrávala. Na hustě zkrápěném trávníku v Bilbau se však na pořádnou akci čekalo poměrně dlouho. Baskové byli pasivní a za to zaplatili gólem ve 23. minutě. Nabil Ghilas využil fatálně nepřesnou Iturrapseho přihrávku dozadu, na níž Gurpegi nemohl dosáhnout, a vydal se osamocen na zteč Irazozovy branky. Alžírský reprezentant ve službách Córdoby nabízenou příležitostí nepohrdl a přesně mířenou ranou na přední tyč vsítil svou čtvrtou branku v sezóně - 0:1!

Hned po rozehrávce mohl zdvojnásobit vedení hostů Garcia, ale s jeho střelou z úhlu si Iraizoz poradil. Córdoba dobře bránila a v ofenzívě Athleticu byla znatelně cítit absence Aritze Adurize, jenž musel zápas na poslední chvíli vynechat kvůli zranění zadního stehenního svalu. I proto přišlo hned po první půli hned dvojí střídání v útoku Lvů, když duo Beňat - Williams nahradili Susaeta s Iraolou. Výrazný efekt to na hru domácích ale nemělo, přestože Athletic svého soka prakticky přikoval k na jeho půlku hřiště.

Zápasu chyběly vyložené šance, což vyhovovalo hostům, a čas rychle plynul. S tím eskalovaly i emoce na hřišti, což se projevilo zejména v závěru zápasu, kdy sudí Latre rozdal hned spoustu žlutých karet. A když nevyšla ani nadějná standardka v podání Susaety v 90. minutě a Ricova střela v nastavení zamířila nad, mohli se hosté radovat z první výhry v ročníku.

Více informací k zápasu

Elche CF - Atlético Madrid 0:2

06.12.2014 16:00

Góly: 18. José Giménez, 53. Mario Mandžukić

Atlético Madrid zvládlo svůj výlet do Elche a tamní celek porazilo o dvě branky. O ty se postaral José Giménez a také kanonýr Mario Mandžukić, který ve druhé půli vstřelil svůj šestý gól v letošním ročníku Primera Division. Elche sice bojovalo, ale Atlético bylo nad jeho síly.

Atlético se muselo vyrovnat se ztrátou několika klíčových hráčů. Do základní sestavy se tak dostal mladík Gimenéz, na hrot se postavilo duo Antoine Griezmann a Mario Mandžukić. Jejich pokusům měl čelit polský brankář Tytoň. A ten měl práci prakticky od úvodních minut.

Už ve druhé minutě se k míči dostal turecký záložník Arda Turan, který však mířil jen do prostoru, kam včas Tytoň doskočil. Po chvíli vyzval polského soupeře k práci také španělský talent Koke, který proběhl po straně a vypálil. A když už se před brankářem objevil osamocený Mario Mandžukić, splnil si svou obrannou povinnost Lombán, který soupeře čistě odstavil od míče.

Atlético nenapadalo rozehrávku soupeře tak aktivně, jak jsme na to zvyklí, ale možná to byla jen vyčkávací taktika. Právě ve chvíli, kdy se hráči soupeře osmělovali, se Atlético bleskurychle ujalo vedení. Po sprintu Siqueiry dostalo Atlético šanci rozehrávat rohový kop. K němu se postavil Koke, rozehrál jej nakrátko a našel Ardu Turana. Secvičený signál pokračoval Turanovým centrem do vápna, kde byl připravený stoper José Gimenéz - 1:0.

Domácí Elche stále častěji kombinovalo na půdě soupeře, ale hosté se vždy ubránili. Až po půlhodině hry mohlo být málem srovnáno. Brankář Moyá měl co dělat, aby zlikvidoval další šanci. Do brány se mu totiž snesl střílený centr a hostující brankář s velkou porcí štěstí vyškrábl míč na roh! Atmosféra začala houstnout a k vidění bylo několik ostrých zákroků. Po dalším takovém se strhla strkanice mezi Jonathasem a Raulem Garciou, kterou musel sudí Iñaki Vicandi Garrido uklidňovat za pomocí karetního trestu.

Druhý poločas začal v trochu více fotbalové pozici. Pět minut po změně stran totiž do vápna Atlética putovala nahrávka na nabíhajícího Jonathase, ale vše zmařil včasným zákrokem obránce Diego Godín. Na opačné straně Turan napřáhl ke střele, se kterou Tytoň neměl velké problémy a v pohodě ji chytil. Ani polský brankář už ale nezasáhl proti střele Maria Mandžukiće, který se prosadil ve vápně po nahrávce od Gabiho a stanovil vedení Atlética na 2:0.

Elche chtělo zareagovat co možná nejrychleji, ale nedařilo se mu. Jonathas se dostal do zakončení, jeho střela byla ale odražená na roh. Poté se ke slovu dostal opět Turek Arda Turan, který se uvolnil, dostal se s míčem až do vápna a jeho střelu z úhlu musel Tytoň s námahou vyrážet před sebe. Tam už ale nebyl nikdo, kdo by míč vrátil do sítě. K zakončení se na opačné straně dostal i Rodriguez, který vystrašil hostujícího brankáře střelou, která jen o několik málo centimetrů minula jeho tyč!

O chvíli později se do šance hnal Antoine Griezmann, ale míč si zbytečně moc předkopl a neměl dostatek klidu na přesné zakončení. Pět minut před koncem dostal francouzský talent Antoine Griezmann dobrý pas za obranu, ale rozhodl se počkat na nabíhající spoluhráče, čímž celou akci zastavil. Po dvouminutovém nastavení tak bylo jasné, že spokojenější odcestují domů hosté. Těm patří v neúplném kole La Ligy druhé místo, ale třetí Barcelona má zápas k dobru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid14120251:1236
2.FC Barcelona14111236:734
3.Atlético Madrid14102227:1232
4.Sevilla FC1492325:1729
5.Valencia CF1474325:1325
6.Villarreal CF1473423:1424
7.Málaga CF1473417:1424
8.Celta Vigo1455417:1620
9.SD Eibar1454519:2119
10.Athletic Bilbao1453612:1518
11.Rayo Vallecano1452716:2517
12.Getafe CF1443711:1915
13.Espanyol Barcelona1435615:2214
14.Real Sociedad1434715:2013
15.Levante UD1434711:2913
16.Granada CF142668:2312
17.UD Almería1424811:2010
18.Córdoba CF1417611:2210
19.Deportivo La Coruña1424812:2410
20.Elche CF1424812:2910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (600)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele