Primera División - preview 14. kola

06.12.2014, 08:39, aktualizováno 08.12.2014, 08:47
Previews
Eibaru se v nováčkovské sezóně zatím daří nad očekávání a do dnešního utkání proti Almeríi půjde v roli favorita, neboť hosté se pohybují na hranici sestupové zóny. V dolních patrech tabulky pak najdeme také Levante a Getafe, který vzájemným duelem udělají tečku za čtrnáctým kolem...
SD Eibar - UD Almería  (pondělí 17:00)
Jeden z důležitých soubojů o záchranu se v pondělí odehraje na šestitisícovém Estadio Municipal de Ipurua v Eibaru. Favorizovaný domácí celek se utká s Almerií, která je ale paradoxně nebezpečnější venku než v domácích zápasech.

SD Eibar sehrává ve své vůbec první sezóně mezi španělskou elitou zatím velmi slušný part. Baskové ve třinácti odehraných duelech nasbírali slušnou porci šestnácti bodů, o čemž třeba v nedalekém, zato mnohem movitějším klubu ze San Sebastianu mohou jen snít. Na obávané sestupové pásmo si navíc parta kolem trenéra Gaizky Garitana nyní může případným vítězstvím s Almerií vypracovat luxusní devítibodový náskok. To vše s nejnižším rozpočtem v celé lize (18 milionů euro), bez dluhů a s maximem odchovanců, kteří prožili vzestup klubu až ze třetí nejvyšší španělské soutěže.

V minulém kole Eibar dokázal zvítězit na hřišti letos velmi silného Viga a spravil si tak chuť po čtyřgólové porážce od Realu Madrid. V poháru se však Baskům tolik nedaří, v pátek totiž prohráli s Getafe 3:0 a jejich šance na postup do osmifinále jsou jen velmi omezené. "Musíme myslet hlavně na zítřek. Bude to jeden z nejdůležitějších zápasů. Abychom vyhráli, budeme muset na hřišti nechat vše. Čekám velmi vyrovnané utkání," uvedl před zápasem domácí kouč.

Almería po úspěšném obhájení prvoligové příslušnosti letos postrádá punc novosti, kterým ještě stále disponuje Eibar. Andalusané mají na kontě deset bodů, stejně jako další tři týmy namočené do boje o záchranu. Svou situaci ale mohou svěřenci Francisca Rodrígueze výrazně zlepšit, pokud uspějí v Eibaru. Případný tříbodový zisk by je posunul na patnáctou pozici, kde se už přece jen dýchá lépe. Almería by mohla využít dobrou formu, kterou předvádí na hřištích soupeřů. Sázka na úpornou obranu a rychlé protiútoky přinesla hostům sedm bodů z celkových deseti nasbíraných, což ostře kontrastuje s výsledky na domácím hřišti, kde Almeriensistas letos ještě nevyhráli.

Aktuální forma Andalusanů je jedním slovem mizerná. Z posledních sedmi utkání vytěžili jen dva body a v minulém kole podlehli na svém hřišti Vallecanu. Na rozdíl od svého nadcházejícího soupeře ale tento týden ve španělském poháru slavili vítězství, když přehráli Betis Sevilla na jeho hřišti 3:4. Mírná psychologická vzpruha by tak mohla být rozdílovým faktorem v pondělním utkání. "Vítězství je v tomto případě obrovsky důležité. Technická a taktická příprava nebude hrát takovou roli. Rozhodující bude naše psychické nastavení, musíme zůstat maximálně koncentrovaní a uchovat si odvahu a agresivitu," prohlásil energicky na předzápasové tiskovce kouč Francisco Rodríguez.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Lillo, Navas, Albentosa, Bóveda - García, Boateng - Saúl, Del Moral, Capa - Arruabarrena
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mané, Trujillo, Dos Santos, Navarro - Thomas, Azeez - Jonathan, Thievy, Silva - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Getafe CF  (pondělí 19:00)
Jednu ze dvou pondělních dohrávek čtrnáctého kola obstarají Levante s Getafe. Zatímco domácí celek má v poslední době důvod k optimismu zvláště díky nedávnému vítězství v prestižním městském derby s Valencií, hosté mají v lize co napravovat.

Svěřenci Cosmina Contry si však dvě za sebou jdoucí ligové porážky vynahradili alespoň jednoznačným prvenstvím v pátečním zápase ligového poháru s Eibarem, který ovládli v poměru 3:0. Na stadion Ciutat de Valencia přijíždějí hosté z Madridu s pouhým dvoubodovým náskokem na svého soupeře a stejný počet míst oba kluby také dělí v tabulce. Sestupové příčky jsou navíc rovněž nebezpečně blízko...

"Levante je velmi houževnaté, organizované mužstvo, takže je nám jasné, že nás u nich nečeká nic lehkého," prohlásil trenér Contra. "Zlepšují se, takže potřebujeme koncentrovat se od samého začátku a využít svých šancí."

Rumunský kouč musí hlavně doufat, že si jeho hráči přenesou do ligy svou střeleckou fazonu z pohárového duelu, neboť v lize samotné předtím skórovali jen třikrát za poslední čtyři kola. Jistou měrou se na demolici Eibaru podíleli střídající Pedro León a Álvaro Vázquez, které tentokrát Contra dost možná povolá rovnou do základní sestavy. "Příchod Pedra s Álvarem a jejich přínos nám hodně pomohly. Všechno bylo jednodušší a sebevědomí hned stoupá."

Po mizerném vstupu do sezony v Levante sáhli k trenérské změně a nutno dodat, že od říjnového nástupu Lucase Álvareze se výsledky začaly pomalu, ale jistě dostavovat. V minulém kole sice přišla venkovní porážka od Espanyolu, ovšem tři zápasy předtím valencijskému celku přinesly hned sedm bodů. "Každý zápas je pro nás důležitý, i když je pravda, že některé se ukážou být ještě význačnější, když vyjde najevo, který z vašich rivalů zrovna nasbíral nejvíce bodů. Musíme přijít s tou správnou taktikou, neboť Getafe je tým, který si na půdě soupeřů vede dobře, má široký a rychlý kádr," dodal Álvarez varovně na závěr.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Navarro, Vyntra, Nikos - Morales, Diop, Sissoko, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Naldo, Velázquez, Escudero - Míchel, Lacen - León, Sammir, Lafita - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Sevilla se proti Rayo Vallecano pokusí navázat na skvělou tradici vzájemných duelů s týmem sídlícím na Estadio Teresa Rivero. Do Madridu přijede Sevilla jako jasný favorit, ale její pozornost by mohla být rozdělena vzhledem k poslednímu utkání Evropské ligy. Využije Rayo možné nepozornosti?

Ve španělském fotbale byl minulý týden věnován zápasům Copa del Rey, do nichž se zapojila většina prvoligových týmů. Svou porci zápasů odehrála také Sevilla, která dokonce má za sebou také odvetné utkání. Soupeřem jí byl druholigový Sabadell. V prvním utkání mu Sevilla nastřílela šest branek, v odvetě o jednu méně. Hrdinou obou klání se stal útočník Iago Aspas. Hráč, který se neprosadil v Liverpoolu, nyní hostuje právě v Seville. Ani tam mu ale pšenka příliš nekvete a obzvláště v lize není Aspas příliš využíván.

Copa del Rey je ale zcela jiné pódium a trenér Unai Emery chce samozřejmě dát prostor co největšímu počtu hráčů. Sevilla navíc válčí na třech frontách, takže rotace kádru je minimálně nutností. Iago Aspas vzal všechnu odpovědnost na sebe a v každém utkání vstřelil hattrick. Ve druhém klání mu na něj navíc stačilo pouhých pět minut! Trenér Unai Emery ale vyzdvihoval výkon celého mužstva a dokonce řekl, že v jeho týmu není žádná velká individualita - že výsledky patří všem dohromady.

Na tiskové konferenci po úspěšném utkání Emery mimo jiné řekl: "Jsme nadšení z toho, že jsme postoupili, protože i Copa del Rey je pro nás velmi důležitá. Líbí se mi přístup celého týmu. Chtěli jsme vyhrát, potěšit fanoušky a hrát dobře. Myslím, že se nám všechny tyto body podařily. Hráli jsme skvěle jako tým a dařilo se také jedincům. Nasadil jsem i ty, kteří moc často nehrají a potřebují nějaké minuty. Máme před sebou velmi dlouhou a náročnou sezonu, takže se nám bude hodit každá pomoc. Každý hráč tu má své místo a dostane šanci. Myslíme i na naše mladé hráče z juniorky, protože i jejich začlenění do týmu je velmi důležité."

Emery promluvil také o nadcházejícím klání s Rayem Vallecano. "Jsou před námi ještě tři velmi náročné zápasy a my je musíme vyhrát. Chceme se na ně dobře připravit a odvést maximum svých možností. Teď se musí veškerá naše energie přesunout k zápasu s Vallecas, který bude velmi náročný. Ten tým hodně bojuje a umí vyzrát i na ty největší konkurenty. K tomu nám může pomoci právě vítězné utkání v poháru, které nám dodá energii a optimismus," zakončuje Emery.

Jeho tým neskóroval pětkrát jen proti druholigovému soupeři. Pět branek vstřelil také v minulém kole La Ligy, když se utkal s Granadou. Dvěma góly se blýskl Carlos Bacca, po jednom přidali Ever Banega, Stéphane Mbia a Kevin Gameiro. V dalším kole Evropské ligy čeká Sevillu nebezpečná Rijeka, která navíc na Sevillu ztrácí jen jediný bod. Vše má tedy Sevilla v rukou. Sevillu může těšit i fakt, že s Rayem Vallecano z posledních pěti zápasů neprohrála ani jednou. Rayo navíc není úplně ve formě. I když se mladému týmu daří alespoň v La Lize, minulé utkání opět odkrylo některé slabiny Vallecas.

Rayo se utkalo s Valencií a kupodivu dobře začalo. První branku utkání totiž vstřelil Alex Moreno a na tahu byli Netopýři. Těm se naopak podařil závěr utkání, když se dvacet minut před koncem prosadil Paco Alcacer a patnáct minut po něm také mladík Rodrigo de Paul. Při první inkasované brance se velké chyby dopustil brankář Cobeňo, ale trenér Paco Jémez svého hráče brání. "Fotbal je především o maličkostech, o detailech. To, co se stalo našemu brankáři, se občas stane každému. Nejsme dokonalí a nemá smysl někoho pranýřovat za vlastní chybu. Teď nás čeká Sevilla a to bude další krásný zápas," těší se Jémez.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Nacho, Amaya, Ba, Quini - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Licá - Baptistao
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Carrico, Pareja, Figueiras - Krychowiak, Mbia - Vidal, Suárez, Deulofeu - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)
Ve čtrnáctém kole Primera División je na programu barcelonské derby a jako prakticky každý rok jsou jeho velkým favoritem Blaugranas. Espanyol v minulém kole ukončil pětizápasovou sérii bez výhry a vítězství proti městskému rivalovi by mu notně zvedlo sebevědomí. Barca ale ve stíhačce za prvním místem body nutně potřebuje.

Je to lokální soupeření s největším počtem vzájemných zápasů v La Lize a i když už politické napětí okolo zápasu Espanyolu s Blaugranas vyprchalo, je El Derbi Barceloní stále velmi prestižní záležitostí. Historické tabulky pochopitelně ukazují jasnou dominanci o rok staršího klubu v současnosti vedeného Luisem Enriquem. Espanyol naopak vzpomíná na vítězství ze sezóny 2008/2009, kdy právě Periquitos jako první tým porazili slavnějšího soka na Camp Nou v ročníku, kdy Blaugranas dovedl Pep Guardiola k vítězství v lize, poháru i Lize mistrů.

Letos by podle většiny předpokladů k takovému překvapení dojít nemělo. Barca v poslední době vítězí poměrně přesvědčivě a vyhrává i utkání, ve kterých se jí až tolik nedaří. Aktuálně drží Enriqueho mužstvo šestizápasovou vítěznou šňůru, do níž jsou započítána vítězství v Primera División, Copa del Rey i Champions League. Po porážkách s Realem a Vigem jsou navíc domácí stále ještě hladoví po bodech, aby smazali manko na čelo tabulky. Na druhé straně by mohl Enrique šetřit některé opory vzhledem k blížícímu se utkání s Paris Saint Germain.

Jedním z hráčů, který by mohl dostat šanci se předvést, je obránce Marc Bartra, jenž se do základní sestavy svého celku dostal letos jen třikrát. Navzdory tomu je se svou pozicí v klubu spokojen. "Zatím je to pro mě pozitivní sezóna. Dostávám příležitost v prvním mužstvu, což je vše, co chci. Zlepšuji se po taktické stránce, což je důležité," uvedl pro fcbarcelona.com třiadvacetiletý bek, jenž se vyjádřil také k nadcházejícímu derby. "Vítězství v takových zápasech nás může hodně posílit," zakončil.

Espanyol se nemůže chlubit podobně vysokou aktuální formou. Trenér Sergio González zatím letos své svěřence dovedl k pouhým třem výhrám a Espanyol má tak stále přece jen blíž k sestupovému pásmu než pohodlné pozici ve středu tabulky. Co se týče venkovních zápasů, je navíc katalánský tým s korunou ve znaku se dvěma body na kontě vůbec nejhorším týmem La Ligy. Optimismus do žil outsiderovi zápasu tak mohou vlévat pouze výhry proti Levante v minulém kole a úterní vítězství na hřišti druholigového Alavése.

Barcelonské derby začíná v neděli v 17:00, hlavním arbitrem bude Ignacio Iglesias Villanueva.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Piqué, Alves - Rakitič, Busquets, Xavi - Neymar, Suárez, Messi
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentés, Bailly, Colotto, Arbilla - Sevilla, Caňas, Sánchez, Vázquez - Caicedo, García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.09 - 12.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Real Sociedad  (neděle 19:00)
Zlepšující se Real Sociedad nastoupí proti domácímu Villarrealu i s novým trenérem. David Moyes si vybral právě Real Sociedad jako další místo svého profesního vývoje a zatím ještě neochutnal hořkost porážky.

Real Sociedad odvolal trenéra Arrasateho a provizorní kouč Asier Santana zažil skvělou premiéru. Jeho tým totiž porazil slovutné Atlético Madrid! Poté už převal štafetu trenér na hlavní pracovní poměr. David Moyes, to je jméno spojované se zkázou Manchesteru United, třebaže celá vina nelze přičítat jen jemu. Ambiciózní manažer potřeboval napravit svou pokaženou reputaci a Real Sociedad potřeboval rychlou pomoc.

Zatím se zdá, že společné cíle by mohly napravit obě rány osudu. Sociedad pod novým trenérem ještě neprohrál. Na třinácté kolo bude s radostí vzpomínat především Carlos Vela, který hattrickem sestřelil Elche. Od té doby hrál Real Sociedad ještě utkání Copa del Rey, které se ale s Realem Oviedo obešlo bez branek. Rozhodovat se tedy bude až v odvetě na stadionu Anoeta. Hráčem, který za několik posledních let pronikl do základní sestavy celku ze San Sebastianu, je Rubén Pardo.

Mladý záložník doufá, že zasáhne do zápasu také v neděli, protože by to znamenalo jeho stý start za Real Sociedad. A kromě toho samozřejmě doufá také ve tři body. Před zápasem se Pardo svěřil se svými cíli a plány. "Fotbal nikdy nekončí a stále se vyvíjí. Tak ani my nesmíme po remíze v poháru zmatkovat a zastavit se. Teď nás čeká velmi náročné klání s Villarrealem, což je jeden z nejlepších týmů ligy. A já doufám, že se nám podaří vstřelit mu branku a zvítězit. Moc bychom to potřebovali pro tým i našeho nového kouče."

"Jsem si jistý, že přijdou chvíle, kdy nás Villarreal dostane pod tlak a zatlačí. To on dělá a podobné chvíle využívá naplno. Je tam několik skvělých hráčů, které nesmíme podcenit. Když se dostaneme k míči, nesmíme zmatkovat, ale musíme zachovat rozvahu a pečlivě zvažovat další postupy. Vždycky jsem snil o tom, že budu hrát za Real Sociedad a pokud v neděli nastoupím, bude to už moje sté utkání. Ani si neumíte představit, jak moc se těším. Pro někoho je to jen číslo, ale pro mě znamená, že se mi s každým dalším zápasem splňuje můj sen. Takový pocit bych přál každému," dodává Pardo.

Villarreal opravdu nebude snadným soupeřem. V posledních dvou zápasech vyhrál a poslední ztráta všech bodů v La Lize se datuje k začátku minulého měsíce. Od té doby se Villarreal drží. A záložník Jonathan Dos Santos dobře ví, že výsledky jsou zcela zasloužené. Jak sám říká, šlo jen o trpělivost. "Měli jsme chvíle, kdy se nám nedařilo vyhrávat. Ty jsou ale pryč a nahradili jsme je vítěznou sérií. Tenhle tým má velké sebevědomí a když už je nejhůř, vždy se najde někdo, kdo vezme tíhu okamžiku na sebe a inspiruje ostatní."

"Věděli jsme, že musíme napravit některé naše chyby. Pracovali jsme opravdu velmi tvrdě, nastavili si nový režim s těžšími tréninky a pracovali na tom, abychom chyby našli a eliminovali. To se nám daří. Já sám za sebe jsem velmi šťastný. Ani jsem nečekal, že bych od trenéra mohl dostat tolik důvěry. Ale velmi si toho vážím a vím, že mi věří. Naposledy se nám povedlo porazit Cádiz, což také nebylo snadné. Ale všechno jsme zvládli a chceme postupovat dále i v Copa del Rey," dodává mladý záložník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.00 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Valencia CF  (neděle 21:00)
Granada i Valencie půjdou do svého nedělního vzájemného střetnutí s řadou nepříznivých výsledků v zádech, které částečně odčinila vítězství v ligovém poháru během týdne. Tlak na výsledky tím však ani v jednom případě neustává, a tak se můžeme těšit na zajímavý zápas.

Ještě před pár týdny se zdálo, že velkou trojku španělské ligy bude nejvíce prohánět právě Valencie. Ta však za poslední tři kola nasbírala jediný bod, nechala své favorizované konkurenty odskočit a propadla se až za Sevillu. Šanci na klíčové čtvrté místo, zaručující kvalifikaci do předkola Ligy mistrů, rovněž mohou znovu naplno ucítit kluby jako Villarreal či zvedající se Athletic. Tuto mizernou šňůru ztrát zastavila až čtvrteční výhra 2:1 nad Rayem Vallecanem v Copa del Rey.

Co Netopýři protrpěli v posledních týdnech, zažívá Granada valnou většinu dosavadní sezony. Umístění neustále na hranici sestupu se před tímto kolem zastavilo na pouhém jednobodovém náskoku od poslední trojice klubů, přičemž počet zápasů bez jediné vítězné oslavy již dosáhl čísla devět. Nový kouč Joaquín Caparrós je tak pod ostrým drobnohledem, a pramálo na tom změnila výhra v prvním zápase ligového poháru nad Córdobou 1:0.

Jeho trenérský protějšek na lavičce Valencie Nuno na své předzápasové konferenci nabídl Caparrosovi spíše slova podpory, když mu byl předestřen dotaz na možnost zasazení posledního hřebíčku do rakve v případě výhry Los Che. "Na to nemám vlastní názor, jsou věci, které nedokážu ovlivnit. Znám a obdivuju Caparrose za jeho dlouholetou kariéru ve španělské lize. Hráči si potřebují zvyknout na to, co s nimi chce hrát."

Na téma vlastní situace uvnitř klubu pak Nuno dodal: "Zítra potřebujeme zvítězit. Čeká nás ještě do konce první poloviny soutěže boj o osmnáct bodů a my se pokusíme vyhrát. Nejen proto, že jsme poslední týdny sklouzli dolů, ale také protože tyto body potřebujeme k postupu do Ligy mistrů. Myslíme si, že na to bude třeba získat dohromady 70 bodů." Valencie momentálně disponuje čtyřiadvaceti.

Granada se v neděli večer bude muset obejít bez záložníka Javiho Márqueze. Cíl je jasný - konečně poprvé od půli září znovu v Primera División zvítězit. "Je nám jasné, že potřebujeme body a výhry," neskrývá trenér Caparrós. "Budeme hrát proti špičkovému týmu s velkou kvalitou a musíme ze sebe odevzdat vše. Valencie je velmi dynamická se spoustou rychlosti a gólů, ale my víme, že se na sebe můžeme spolehnout, čeho jsme schopní."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Foulquier, Babin, Murillo, Carlos - Rico, Iturra, Márquez - Piti, El-Arabi, Sissoko
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego, Gomes - Feghouli, Negredo, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Atléticu Madrid se proti Elche daří a tým z hlavního města třímá rukou stoprocentní bilanci proti tomuto týmu. Elche sice není v dobré formě a zřejmě nebude pro Atlético obtížným soupeřem, ale ve fotbale nikdy nevíte. V něco podobného věří také trenér Fran Escriba.

Jeho tým od té doby, co slavně porazil barcelonský Espanyol, ještě nevyhrál. Remízy s Getafe a s Córdobou mu mnoho bodů nepřinesly, poslední ligové utkání také nedopadlo nejlépe. Elche narazilo na Real Sociedad. A více než na tým narazilo spíše na skvělou formu útočníka Carlose Vely, který se trefil do sítě brankáře Przemysława Tytońe hned třikrát! V debutu anglického trenéra domácích Davida Moyese tak Elche zůstalo jen zaujatým divákem osobního triumfu Carlose Vely, jenž znemožnil celou obrannou linii Elche.

Ani minulé utkání nepřineslo týmu trenéra Frana Escriby příliš mnoho radosti. Elche totiž v Copa del Rey jen remizovalo s Realem Valladolid, přestože bylo favoritem. Trenér Escriba si ale nemyslí, že by remíza byla zklamáním. Po utkání sdělil přítomným reportérům: "Remíza není špatným výsledkem. Věděli jsme, že tento duel bude rozhodnut až ve druhém utkání, takže jsme do toho také tak šli. Sice jsme mohli mít víc šancí, což je náš problém a nedaří se nám do nich ani dostávat."

"Vědu bych z remízy ale rozhodně nedělal. Musíme mít ale na paměti, že máme k dispozici ne 90, ale 180 minut, ve kterých můžeme rozhodnout. Příští utkání bude klíčové a my jej chceme zvládnout. Teď nás čeká Atlético. Upřímně, je to tým, který obdivuji a je mi ctí proti němu hrát. Ale soupeř by neměl čekat žádné ústupky. Dáme do zápasu všechno a pokusíme se mu uzmout nějaké body. Atlético má skvělé hráče a trenéra, který je dokáže připravit téměř na cokoli. Pokud ale budeme dbát na předzápasové pokyny, můžeme uspět. Byl by to sice zázrak, ale i ty se dějí," věří Escriba.

Atlético Madrid se v minulém kole La Ligy postavilo proti Deportivu La Coruňa a nakonec si s galícijským soupeřem poradilo bez větších potíží. Saúl Niguéz a Arda Turan rozhodly o tom, že se tři body z Madridu stěhovat nebudou. Co ale zastínilo celé utkání, byla tragédie v chování fanoušků. Potyčky mezi rozvášněnými davy fanoušků si vyžádaly také své oběti, na což musely oba kluby bryskně reagovat. Poté, co bylo v řece nalezeno tělo jednoho z fanoušků, se oba kluby rozhodly zpřísnit svůj postoj k podobným akcím. Mistrovské Atlético s okamžitou platností vyloučilo uskupení Frente Atlético, které se výtržností zúčastnilo, ze skupiny oficiálních fanklubů, La Coruňa na příští dva domácí zápasy "symbolicky uzavře" část tribun vyhrazenou pro skalní fanoušky.

V posledním utkání Atlético přijelo k zápasu s CE L'Hospitalet, které nakonec vyhrálo rozdílem tří branek. Navíc se mu povedlo neinkasovat ani jednou. Velký debut si odbyl mladík Lucas Hernández, který do utkání nastoupil jako střídající hráč vedle Josého Marii Gimenéze, popsal utkání jako sen. "Na tenhle okamžik nikdy v životě nezapomenu, čekal jsem hrozně dlouho na podobnou šanci a teď jsem ji dostal," jásal mladík.

Syn slavného obránce Jeana-Françoise Hernándeze se narodil v Marseille a k týmu Atlética se dostal ve dvanácti letech. V utkání Copa del Rey střídal světoznámého stopera Diega Godína, což pro něj také znamenalo mnoho: "Je úžasné, že jsem mohl nastoupit a navíc střídat takového hráče. Je to jeden z mých vzorů a já doufám, že jej napodobím v chování na hřišti i v kabině. Mým cílem je nadále se zlepšovat a trpělivě čekat na další šancí," dodal obránce Hernández.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Albácar - Rodrigues, Mosquera, Pasalic, Rodriguez - Herrera, Jonathas
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Godín, Giménez, Siqueira - Turan, Gabi, Tiago, Koke - Griezmann, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Córdoba CF  (sobota 18:00)
Poslední Córdoba jede v sobotu do Bilbaa a nebude mít věru lehkou pozici. Athletic už podle všeho krizi ze začátku roku zdárně překonal, v La Lize si užívá šestizápasovou sérii bez porážky a chytl se i v Lize mistrů. Očekává se tedy, že by si Baskové měli zvýšit sebevědomí před důležitým středečním zápasem proti BATE Borisov, přestože čelí několika absencím v obranné linii.

Athletic již před nějakým časem přestal s trápením svých fanoušků, které začalo na začátku letošního ročníku. Současný tým v Bilbau už nepřipomíná neorganizovanou partu, která se po sedmém kole nacházela na sestupem ohroženém osmnáctém místě. Valverde se začal jednoznačně soustředit více na ligové zápasy a sebevědomí nabyté v domácí soutěži se promítlo i do zápasů na Evropské scéně. Čtyři vítězství z posledních šesti kol a k tomu dva body za remízy s Vigem a Vaelncií vynesly Athletic na deváté místo pouhé tři body od pohárových příček. Navíc se Baskové po výhře proti Šahtaru Doněck přiblížili k postupu do jarní fáze Evropské ligy.

Před utkáním s outsiderem z Córdoby, který letos ještě ze třinácti odehraných kol ani jednou nevyhrál, ale musí domácí kouč vyřešit otázku, jak zacelit díry v obranné řadě. Na sobotní zápas totiž není připravena hned trojice obránců. Ke zraněnému Etxteitovi a vykartovanému Baleziagovi se v úterý přidal i kapitán týmu Gurpegi, jenž si poranil kotník v úterním zápase v rámci španělského poháru. Nejpravděpodobnější variantou pro nadcházející utkání je tak nasazení dvaadvacetiletého debutanta Unaie Bustinzy po bok zkušeného Laporteho a přesun Jona Aurtenetxe na levou stranu defenzívy.

Navzdory zlepšené obraně Bilbao stále trápí střelecká nemohoucnost, kterou domácí demonstrovali právě v úterý na hřišti třetiligového Alcoyana, kde pouze remizovali 1:1. Ani v ostatních zápasech z poslední doby se Lvi příliš nepředvedli, rozdílem dvou branek vyhráli z posledních deseti zápasů jen jednou a na San Mamés se fanoušci mohli letos radovat jen z osmi vstřelených branek v šesti utkáních. "Je pro nás nyní velmi obtížné vypracovat si gólové šance, doteď nerozumím tomu, jak jsme si dokázali zkomplikovat utkání proti týmu ze Segunda División B. To bylo opravdu špatný výkon," přiznal domácí útočník Ibai Gómez.

O fotbalistech Córdoby se příliš pozitivních informací před zápasem v Bilbau, co se jejich letošního působení v La lize týče, říci nedá. Nováček v nejvyšší španělské soutěži ještě nevyhrál, se sedmi body leží bezmocně na dně tabulky a tento týden si připsal další porážku proti Granadě v poháru. Miroslav Dukič na lavičce andaluského celku má nyní navíc opět ztíženou pozici kvůli absencím. V Bilbau budou srbskému kouči scházet zranění Bouzon a nejspíš také Rossi, kvůli pěti žlutým kartám si nezahraje ani Fede Cartabia. Naopak připraven do hry je Aleksander Pantič, který nehrál proti Villarrealu kvůli dodatku ve smlouvě.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Aurtenetxe, Laporte, San José, De Marcos - Rico, Iturraspe - Muniain, Beňat, López - Viguera
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Juan Carlos - Pinilos, Panič, I. López, Campabadal - Abel, Deivid - Silva, Borja, Fidel - Ghilas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Celta Vigo  (sobota 20:00)
Můžeme vůbec čekat něco jiného než další vítězství Realu Madrid? Všech posledních osmnáct zápasů Bílého baletu napříč soutěžemi skončilo výhrou madridského celku, což je rekordní číslo, na které historie Realu nepamatuje. Přesto trenér Carlo Ancelotti zůstává vůči svému týmu zdravě kritický a tvrdí, že je stále co zlepšovat. Zastavit nezastavitelné přijede na stadion Santiaga Bérnabeua Celta Vigo.

Navzdory excelentní formě z posledních měsíců vládne Real domácí ligové soutěži pouze o dva body, a tak si nemůže dovolit sebemenší zaváhání. Vše ovšem zatím vychází podle představ - Superpohár UEFA již madridští získali, v Lize mistrů si předčasně zajistili postup do osmifinále, v ligovém poháru zatím rovněž nezaváhali, a ještě zbývá odehrát mistrovství světa klubů, díky němuž nakonec Real může na konci sezony slavit hned s pěti trofejemi v rukou.

Přesto zůstává Carlo Ancelotti zcela nevzrušeně přesvědčen, že jeho našlapaný kádr dokáže hrát ještě lépe, než jak tomu bylo doposud. "Je velmi obtížné říci, jak se náš tým může zlepšit, ale podle mě může. Pilnou prací, zvyknutím si na určitý herní styl... Nemusíme na to dávat jakékoli limity, žádné neexistují."

"Užívám si tyto legendární chvíle. Všechno jde jako na drátkách, mám s hráči perfektní vztah, jdeme do toho se stejnými cíli a společně také bojujeme. Snad nám to vydrží co nejdéle," pokračoval italský stratég, jenž v žádném ze svých rovněž úspěšných předchozích angažmá až takto neuvěřitelnou sérii výher nikde nepředvedl, ba dokonce nepřekonal ani číslo deset. "Je mi jasné, že dojde i na horší časy, ale nemám obavy, že by se tenhle tým zase brzy nezvedl."

Proti Celtě po vyloučení s Malagou nemůže nastoupit Isco, jehož by ve středu zálohy mohl nahradit Asier Illarramendi, zvláště když německý reprezentant a mistr světa Sami Khedira i nadále laboruje s řadou zranění. Naposledy v pohárovém triumfu 5:0 musel Khedira předčasně opustit hřiště po úderu do hlavy. Hrát naopak jistojistě musí Cristiano Ronaldo, vždyť jeho statistiky proti Celtě jsou ještě o něco lepší, než jak tomu bývá obvykle. Hned devět branek za posledních pět zápasů hovoří ostatně za vše.

"Hrají trochu jinak než loni," všiml si u soupeře Ancelotti, jenž poté sypal z rukávu pochvalné repliky na adresu svého protějška Eduarda Berizza. "Jeho výsledky hovoří samy za sebe. Vyhrál na Camp Nou a remizoval s Atlétikem. Tvoří silný a agresivní tým. Musíme hrát na stejné úrovni, jako v předchozích zápasech."

Celta však v posledních týdnech jaksi ztrácí dech. Perfektní vstup do soutěže značně kazí nedávné tři prohry v řadě. Přesto se Realu nikdo z Viga nebojí, jak potvrzují slova útočníka Santiaga Miny. "Lidé si stejně tak mysleli, že je nemožné vyhrát venku na Barceloně," připomenul Mina nečekaný triumf svého celku, který v katalánské metropoli vyhrál 1:0. "Šli jsme tam hrát se svými zbraněmi a nakonec s nimi vybojovali velmi dobrý výsledek."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 11.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Málaga CF  (sobota 22:00)
Deportivo La Coruňa se po minulém týdnu musí nyní proti Malaze otřepávat nejen z porážky a prohloubení výsledkové krize, ale také vstřebává tragickou událost v podobě úmrtí fanouška Francisca Romera. Ten se stal obětí ostré nedělní roztržky mezi příznivci Deporu a Atlética Madrid.

Mezi oběma ligovými zápasy ještě galicijský celek odehrál první střetnutí ligového poháru, v němž remizoval 1:1 před zraky pouhých deseti tisíc příznivců. Klub pro zápas s Malagou zlevnil vstupné na pouhé jedno euro, aby podnítil své fanoušky vrátit se na stadion po předchozím týdnu, kdy činy mimo hřiště zastínily zápas samotný. Klub po zmíněném fanouškovském střetu sáhl k rázným opatřením a zakázal svým ultras návrat na domácí stadion Riazor. Následující dva zápasy zůstane jejich sektor prázdný, poté jej budou moci zaplnit fanoušci noví.

Prezident Deportiva Augusto Lendoiro byl navíc za svou účast na Romerově pohřbu zbaven funkce ambasadora Španělské fotbalové ligy (LFP), což ještě podtrhlo chaotické období v klubu. Trenér Víctor Fernández tak bude mít co dělat, aby své svěřence přiměl k soustředění na zápas samotný. "Musíme hrát dobře, vyhrát, a k tomu potřebujeme, abychom na to všechno okolo zapomněli. Byl mi řečeno, že zájem o vstupenky byl masivní, takže fanoušci určitě přijdou. To by nám mělo pomoci, potřebujeme být silnější."

Kouč galicijského týmu navíc věří, že půjde o podstatně jiný zápas, než jak tomu bylo v průběhu týdne v rámci poháru. Už jen proto, že zatímco domácí se krčí až na osmnácté příčce, Malaga naopak válí a drží dokonce sedmou pozici. "Mají blízko k Lize mistrů, zato my ani náznakem. Z toho vyvozuji, že to bude zcela jiný zápas, než jaký jsme viděli v poháru. Remíza nám stačit nebude, potřebujeme vyhrát a předpokládám, že to samé platí i pro Malagu."

Depor již táhne nevyvedenou šňůru pěti zápasů za sebou bez jediné výhry, Malaga zase potřebuje znovu začít bodovat po náročných zápasech s Atlétikem Madrid a Realem Madrid. Domácím budou chybět Lucas Pérez, Juanfran a Luis Fariňa, Andaluskému klubu zase pětice dlouhodobě zraněných hráčů, ovšem stávající kádr z posledních týdnů zůstává nezměněn.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid13110248:1233
2.FC Barcelona13101231:631
3.Atlético Madrid1392225:1229
4.Sevilla FC1382324:1726
5.Valencia CF1373324:1224
6.Villarreal CF1363419:1421
7.Málaga CF1363416:1421
8.Celta Vigo1355317:1320
9.Athletic Bilbao1353512:1418
10.Rayo Vallecano1352616:2417
11.SD Eibar1344514:1916
12.Espanyol Barcelona1335514:1714
13.Getafe CF1342710:1814
14.Real Sociedad1334615:1613
15.Levante UD1333710:2812
16.Granada CF132567:2211
17.UD Almería132479:1510
18.Deportivo La Coruña1324712:2310
19.Elche CF1324712:2710
20.Córdoba CF1307610:227

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (823)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele