Primera División - souhrn 13. kola

29.11.2008, 21:57, aktualizováno 30.11.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Valencie i v deseti dokázala porazit Betis. Vyloučení v týmu soupeře naopak nakoplo Atlético, které si pak hladce poradilo se Santanderem. Barcelona navýšila náskok na Real Madrid na šest bodů. Zatímco Bílý balet klopýtl na hřišti Getafe, Katalánci zvládli těžké utkání v Seville. Villarreal vyhrál v Huelvě a je druhý...

Getafe CF - Real Madrid 3:1

29.11.2008 20:00

Góly: 3. Juan Ángel Albín, 47. Juan Ángel Albín, 81. Ikechukwu Uche - 55. Javier Saviola

Real Madrid předvedl další nevýrazný výkon a byl po zásluze potrestán, z malého derby na hřišti Getafe odchází poražen 1:3. Getafe tak po remíze na Nou Campu v minulém kole obralo o body dalšího kandidáta na titul.

Getafe začalo skvěle a hned ve třetí minutě šlo do vedení. Na levé straně se prosadil Gavilán, nacentroval do vápna a Juan Albín přesnou hlavičkou rozjásal ochozy. Ještě veseleji mohlo být za další dvě minuty, kdy se po kontaktu s Ikerem Casillasem ocitl ve vápně na zemi Gavilán, píšťalka sudího však zůstala němá.

Další příležitost domácích měl Contra, když po individuální akci mířil těsně nad. I Real hrozil, ale na gólmana Abbondanzieriho si nepřišli Saviola, Raúl, Marcelo ani Gago. Hosté nejenže šli do kabin se svěšenými hlavami, ale hodně vrásků na čele měl i trenér Bernd Schuster, v první pětačtyřicetiminutovce totiž musel hned dvakrát nuceně střídat, hřiště opustili zranění Torres a Sneijder.

I druhý poločas zahájili domácí nejlépe jak mohli. Real v útoku neuspěl, Albín se dostal do brejku, utekl Gagovi a překonal Casillase - 2:0. Zanedlouho se ale Bílý Balet vrátil do hry. V 55. minutě Guti obral o míč Diaze, našel Javiera Saviolu a ten šajtlí snížil.

To však nebylo Realu nic platné, na hřišti i nadále byli pány domácí. V 62. minutě mohl dvoubrankový náskok vrátit Polanski, trefil ale jen tyč. Hráči Getafe procházeli obranou soupeře bez větších potíží a osm minut před koncem přidali uklidňující třetí gól. Znovu u toho byl Juan Albín, tentokrát místo zakončení přihrál Ikechukwu Uchemu a ten nezaváhal.

Nigerijský střelec mohl ještě dvakrát dát výsledku nádech debaklu, ale i výsledek 3:1 znamená, že Real může přijít o druhé místo a Barcelona mu může utéct na rozdíl šesti bodů.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - FC Barcelona 0:3

29.11.2008 22:00

Góly: 20. Samuel Eto'o, 79. Lionel Messi, 90+2. Lionel Messi

Barca rozmetla Sevillu a dále pokračuje v obdivuhodné formě. Andalusané měli šance v prvním poločase, ale vyrovnat se jim nepodařilo a po přestávce už hráli pouze druhé housle. Když se po hodině hry definitivně rozehrál Messi, bylo víceméně rozhodnuto.

Utkání začalo spíše opatrně, i když o něci aktivnější byla Barcelona a postupně začala mít stále výraznější územní převahu. Z úvodu stojí za zmínku střela Eto’oa po průniku Messiho či na druhé straně akrobatický pokus Luise Fabiana. V šestnácté minutě ještě střílel Messi nepřesně, ale o tři minuty později už padl úvodní gól.

Messi skvěle našel Xaviho, tomu sice míč utkel, ale se štěstím se odrazil od jednoho z obránců tak, že si pro něj doběhl Samuel Eto’o a ukázkovou střelou překonal bezmocného Palopa. Po této brance získali hosté dočasně ještě větší převahu, i když Sevilla hrozila z brejků, jako to zkoušel třeba Luis Fabiano. Na druhé straně střílel znovu Eto’o, ale Palop výborně zasáhl, stejně jako následně proti unikajícímu Henrymu.

Závěrečné minuty ovšem patřily Seville. Domácí se vzchopili, svého soupeře zatlačili a několikrát byli blízko vyrovnání. Nejvýrazněji to bylo při šanci Kanoutého, který se ocitl úplně sám před Valdésem, jenž stihl zmenšit střelecký úhel a útočník z Mali orazítkovat nakonec břevno. Ještě před tím měl samotný Kanouté jednu nadějnou příležitost a jen kousek vedl pálil Maresca.

Svěřenci Josepa Guardioly se ubránili a po přestávce už nedali Seville šanci. V 52. minutě vychytal Palop Henryho, o pět minut později zachránil spoluhráče před přímým volným kopem Alvése a vychytal i Messiho, který předvedl jedno ze svých typických sól přes bezmocnou obranu.

Domácí zcela ztratili půdu pod nohama, inkasovat mohli i po dalších střelách Messiho či Alvése v 70. minutě, ale skóre se měnilo až v minutě 78. Xavi efektní hlavičkou fantasticky našel Messiho, ten si jedním dotykem postrčil míč před sebe, druhým vypálil parádní volej a bylo rozhodnuto.

Sevillu pak ještě oslabil Luis Fabiano, jehož stupidní úder do tváře Busquetse neunikl pozornosti asistenta rozhodčího a Brazilec se se zápasem loučil předčasně. Oslabená Sevilla následně znovu inkasovala, Messiho tentokráte ke skórování vybídl krásně Hleb a po výsledku 0:3 Barca upevila náskok na čele.

Více informací k zápasu

Málaga CF - CA Osasuna 4:2

30.11.2008 17:00

Góly: 56. Apońo (pen.), 62. Nabil Baha, 84. Albert Luque, 90. Eliseu - 79. Javad Nekounam, 81. Miguel Flańo

Málaga sestřelila Osasunu dvěma góly v samém závěru.

Po šesti ligových a pohárových zápasech se tak zase dočkala výhry. Všech šest branek padlo v druhé půli, zejména v divokém závěru duelu. Jako první se dostal do šance český záložník hostí Jaroslav Plašil. Vytvořil si střeleckou pozici, ale Goitia jeho pokus vyrazil. Málaga byla blízko gólu o dvě minuty později, ale Baha trefil jen břevno. Na druhé straně stříleli nepřesně Adrián a Eliseu.

Bezgólová statistika byla prolomena deset minut po přestávce. Záložník hostí Juanfran fauloval Calleju a Apoňo se trefil z penalty. O sedm minut později pak přidal hlavou druhý gól po centru Adriána Baha. Skóre vydrželo až do 80.minuty, kdy Osasuna zavelela k senzačnímu vyrovnání. U obou akcí byl Nekounam, nejprve využil hlavičkou centr Delporteho, poté přidal po rohu také hlavou další gól Miguel Flaňo. Ale Málaga dokázala odpovědět a to hned dvakrát. Hned tři minuty nato z kraje pokutového území napřáhl Luque a tečovaná střela skončila za Ricardovými zády, následné otevřené obrany hostí ještě využil Eliseu.

Více informací k zápasu

Recreativo Huelva - Villarreal CF 1:2

30.11.2008 17:00

Góly: 83. Adrián Colunga (pen.) - 27. Santi Cazorla, 45. Ariel Ibagaza

Villarreal vyhrál zaslouženě v Huelvě a vrátil se na druhou příčku tabulky před Real Madrid.

Překvapivá prohra v minulém kole s Valladolidem je tak zapomenuta. O všem se rozhodlo už v první půli po gólech Cazorly a Ibagazy. Colunga ve druhém dějství už jen stanovil konečné skóre. Huelva je novým posledním týmem tabulky. Hosté se do soupeře pustili hned of začátku, branku ohrozili Altidore, Fuentes a Rossi. V 25. minutě už se ujala tečovaná střela Cazorly, která přeskočila bezmocného gólmana Riesga a Villarreal vedl. Hosté dominovali, sedm minut před přestávkou musel zasahovat domácí gólman proti pokusu Rossiho.

Andaluzané málem vyrovnali po Cyganově chybě, ale Camuňas pálil jen do Diega Lópeze. Minutu před odchodem do kabin přidal druhý gól žluté ponorky Ibagaza.

Recre se po změně stran zlepšilo, v 52.minutě pálil nad Marco Rubén. Villarreal spaloval šance, konkrétně Cazorla a Mati Fernandez. Sedm minut před končem Huelva alespoň snížila. Cygan ve vápně fauloval Marka Rubéna a Colunga z penalty vykřesal naději. Poslední možnost domácích měl střídající Akale, ale hlavičkoval mimo.

Více informací k zápasu

UD Almería - Deportivo La Coruña 0:1

30.11.2008 17:00

Góly: 75. Joan Verdú

La Coruňa dokázala vyhrát v Almeríi. Hlavní postavou byl střelec jediné branky utkání Joan Verdú.

O jednoho muže oslabená Almería už nedokázala reagovat. Domácí se pomalu dostávají do krize, v minulém kole prohráli jako jediný celek letos s Osasunou Pamplona a v posledních osmi utkáních vyhráli jen jednou. Naopak La Coruňa vyhrála z posledních sedmi hned šestkrát. Útočník Mista málem poslal Galicijce už v šesté minutě do vedení, ale poslal míč vedle pravé tyče. Podobně naložil se svou šanci o něco později i Tomás. Pak začala hrozit Almería, po centru Saltora hlavičkoval Negredo jen do míst, kde stál Aranzubía. Chvíli poté nepřesně střílel Ortiz a ještě později hlavička Carlose Garcíi lízala břevno. Lob Negreda v 36.minutě šel také nad. Další střelu, tentokrát z dálky si znovu připsal Ortiz.

Do druhé půle vstoupil lépe Depor, první šanci Lafity vyrazil mimo tyče Diego Alves, druhá šla vedle. Za faul na Lopa byl pak vyloučen domácí Negredo a hosté dokázali početní převahu nakonec přetavit ve vítězství. Po faulu na Rikiho kopali hosté penaltu, ale nešťastník Verdú napálil míč do břevna. O sedm minut později si však vysloužil odpustek, když dopravil do sítě centr Guardada. Almería už nedokázala odpovědět, naopak další možnost ještě spálil Riki.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - RCD Mallorca 3:0

30.11.2008 17:00

Góly: 29. García Calvo, 56. Vivar Dorado, 66. Henok Goitom

Valladolid pokračuje ve výborné formě, po ligových gigantech to tentokráte odnesla skromná Mallorca. Domácí Pucela se ujala vedení v prvním poločase, v tom druhém pak definitivně rozhodla o zisku všech tří bodů. Mallorca začíná být ve skutečných problémech, letní ztráty se na týmu Gregoria Manzana projevují snad ještě více, než se čekalo.

Ostrované přitom nezačali špatně a už po dvou minutách mohli vést, svou šanci zmařil Webó. Úvodní příležitost bohužel nereflektovala to, co mělo následně přijít, protože k vidění byl nepříliš záživný fotbal a diváci na stadiónu Josého Zorrilly (odkud shodou okolností jen pár metrů bydlí rodina Gregoria Manzana) se moc nebavili.

Ani jedna strana nebyla schopna ovládnout střed pole a brankáři museli být ve středu jen proti dalekonosným ranám, jako například ty z kopaček Vivara Dorada či Varely.

Těsně před završením první půlhodinky hry ale náhle přišel první gól. Vynikajicí přímý volný kop Pedra Leóna nakonec do sítě dopravil García Calvo a Valladolid vedl. Vzápětí mohli hosté vyrovnat, ale Webóa vychytal Asenjo.

Šance měl i Goitom, ale prosadil se až Vivar Dorado, jenž využil další z vynikajicích pasů Pedra Leóna. V těchto momentech už byla Pucela bezpochyby lepší, dobře pracovala s míčem a otázkou bylo spíše jen to, zda svůj náskok ještě nezvýší. A tak se stalo. Třetí gól obstaral tentokráte Henok Goitom.

Vítězství Valladolidu pro něj znamená nejlepší start do sezóny od ročníku 96/97, ve kterém se pod vedením chilského trenéra Vicente Cantatoreho probojoval do Evropy.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Sporting Gijón 0:1

30.11.2008 17:00

Góly: 30. Carmelo

Espanyol počtvrté v řadě prohrál, když na domácím stadionu podlehl nejtěsnějším možným rozdílem nováčkovi soutěže Sportingu Gijón. Pozice domácího kouče Bartolome Marqueze začíná být ohožena. V tabulce patří barcelonskému celku sedmnáctá pozice, Gijón je desátý.

Domácí tým je ve velké krizi, což potvrdil i svoji hrou. Espanyolu se nedařila kombinace a Gijón trpělivě čekal na svoji šanci, která přišla ve 29. minutě, kdy napřáhl z velké dálky Carmelo. Jeho tvrdý pokus skončil v pravé šibenici bezmocného brakaře Carlose Kameniho. Inkasovaná branka ještě více uzemnila sebevědomí domácích, kteří si v prvním poločase nevytvořili ani jednu příležitost.

Ve druhém poločase pokračoval na Estadio Olímpico nudný fotbal. Trápící se Espanyol se jen těžko dostával do příležitostí, a když už se mu to povedlo, tak nedokázal šanci proměnit. Názornou ukázkou byla akce ze 64. minuty, nejprve nedokázal brankáře Cuellara překonat Luis Garcia a následně ani Jonathan Soriano. Šanci na vyrovnaní měl také Coromina jeho hlavička ale skončila mimo branku. Na druhé straně pak v mohl vstřelit svůj druhý gól v utkání Carmelo, tentokráte ho však vychytal Kameni. V posledních patnácti minutách utkáních si už Espanyol šanci vytvořit nedokázal a Sporting se tak radoval z šesté výhry v sezoně.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - CD Numancia 2:0

30.11.2008 17:00

Góly: 8. Fernando Llorente, 31. Fernando Llorente

Athletic Bilbao dokázal ve veledůležitém utkání proti Numancii zvítězit, a odrazit se tak ze sestupových vod, kam naopak usadil svého dnešního soka. Hrdinou Basků se stal útočník Fernando Llorente, který se postaral o oba góly svého týmu.

Na sestupu se přitom Atheltic držel celých šest kol a na San Mamés již vládla nervozita, dnešní tři body snad dodají svěřencům Joaquína Caparróse trochu klidu. Pro domácí bylo klíčové, že dokázali dát gól hned z úvodu. Yeste rozjel akci, předal míč Susaeotvi a jeho parádní centr ne méně skvěle zakončil hlavou Llorente.

Numancii ale inkasovaný gól nepoložil tolik, jak by možná domácí doufali, a snažila se s výsledkem něco udělat. Dobře kombinovala ve středu hřiště a hledala cestičky k bráně brankáře Iraizoze.

Vzhledem k výše zmíněnému nepřekvapí, že když Bilbao dalo další gól, bylo to z brejku. Tentokráte se Llorente prosadil výbornou střelou v pravé tyči Juana Pabla. Zdálo se, že už není, o co hrát, ale hosté nevzdávali.

Několikrát Basky zatlačili a dlouhé mintuy je prakticky nepouštěli z vlastní půlky, skórovat se jim však nepodařilo. Naopak to mohl být Athletic, který krátce po začátku druhé půle měl na noze třetí branku. David López našel Susaetu a tomu zkazila radost konstrukce brány.

Zbytek druhého poločasu už byl mnohem klidnější, Numancia ztratila sílu a Athletic už si zbytek pohlídal.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Betis 3:2

30.11.2008 19:00

Góly: 10. David Villa, 20. Juan Mata, 73. Rubén Baraja - 51. Juanma, 64. Achille Emaná (pen.)

Velmi zajímavý duel viděli diváci na Mestalle, z vítězství se nakonec radoval domácí celek, který se díky zisku tří bodů posunul v tabulce na třetí pozici. Betis se propadl ze sedmé na jedenáctou pozici.

Valencii se povedl vstup do utkání, již v desáté minutě centroval z levé strany hřiště Brazilec Edu a v pokutovém území nikým neatakovaný David Villa se z voleje trefil přesně k tyči - 1:0. Uběhlo dalších deset minut a diváci na Mestalle viděli další domácí branku, opět to byl Edu, který našel skvělým pasem za obranu Matu, jenž nezazmatkoval, udělal kličku do protipohybu hned dvěma obráncům a "angličanem" překonal bezmocného brankaře Casta - 2:0. Betis byl v ofenzivě bezzubý a nedostával se téměř žádných šancí, naopak Valencie stále hrozila, Barajova střela skončila těsně nad brankou. Na druhé straně hřiště pálil z dvaceti metrů Emana, s jeho pokusem si ale poradil brankář Renan. Poločas skončil nepřesnou hlavičkou hostujícího Damia.

Druhý poločas začal velkou aktivitou domácích, navzdory tomu si první šanci vytvořili hosté. Po skvělé přihrávce Emany vychytal Renan střelu Damii. V 56. minutě znovu zahrozili hráči Betisu, Juanma dostal ideální přihrávku do běhu a z poměrně velkého úhlu překonal Renana, jenž rozhodně nemohl mít čisté svědomí. V 63. minutě domácí obrana naprosto selhala, Sergio Garcia se s míčem dostal až do pokutového území, jeho tečovanou střelu mířící do branky zastavil na brankové čáře Albiol, míč poté chtěl chytit brankář Renan, avšak míč mu vykopl z jeho náručí Fernandes, balon se dostal opět ke Garciovi jehož nekopromisně poslal k zemi Marchena. Kapitán Valencie za svůj faul uviděl červenou kartu a Betis měl navíc k dispozici pokutový kop, ten bez problémů proměnil Emana - 2:2. Zajímavé utkání pokračovalo dále, v 73. minutě zahrával Manuel Fernandes přímý kop, na který si naskočil Baraja a přesnou hlavičkou poslal Valencii do vedení - 3:2. V 82. minutě trefil David Villa z přímého kopu břevno. Na druhé straně hřiště pálil z úhlu nepřesně střídající Pavone. V závěru utkání si Betis nedokázal vytvořit příliš velký tlak a Valencie vedení udržela.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Racing Santander 4:1

30.11.2008 21:00

Góly: 21. Simão, 34. Sergio Agüero, 78. Diego Forlán, 81. Diego Forlán - 7. Mohamed Tchité (pen.)

Atlético Madrid porazilo na domácím stadionu sympaticky hrající Racing Santander, který více než polovinu utkání odehrál v deseti. V tabulce zůstává madridský celek i nadále na šesté pozici, Racing se propadl na třinácté místo.

V šesté minutě utkání si vybral velmi slabou chvilku domácí stoper Heitinga, který naprosto zbytečně poslal v pokutovém území k zemi útočníka Tchiteho a rozhodčí Medina Cantalejo správně odpískal penaltu. K pokutovému kopu se postavil sám postižený Tchite, jenž se štěstím proměnil a poslal Racing do překvapivého vedení. Z vedení se ale hosté příliš dlouho neradovali, už ve dvacáté minutě srovnal skóre Simao, který se po Forlanově přiťuknutí dostal ke střele levačkou. Střela na zadní tyč se portugalskému křídelníkovi opravdu povedla a brankář Tono byl bez šance. Ve 32. minutě hostující stoper Cesar Navas předvedl ve středu pole naprosto zbytečný a nebezpečný zákrok na Assuncaa, za který uviděl červenou kartu. Přesilovku využil domácí celek hned o minutu později, když Forlan našel Aguera, který nedal Tonovi sebemenší šanci. Racing i přesto, že hrál v deseti, předváděl velmi sympatický fotbal. Proti střele Munitise musel vytáhnout velmi dobrý zákrok Leo Franco.

Druhý poločas začal dvěmi spornými situacemi v pokutových územích na obou stranách hřiště. Rozhodčí Cantalejo nakonec správně ani jednu penaltu správně neodpískal. V 67. minutě pak protáhl brankáře Leo Franca svoji střelou Colsa. Santander se stále snažil hrát, s postupem času mu ale docházel dech a v početní výhodě hrající Atlétiko toho dokázalo využít. V 77. minutě Lacen zachyboval, k míči se dostal Diego Forlan, který tvrdou ranou překonal Tona - 3:1. O tři minut později to bylo už 4:1. Seitaridis našel přesným centrem znovu Diega Forlana, který hlavou už podruhé překonal Tona. Na obranu hostů se valil jeden útok za druhým, ránu Maniche z voleje ale dokázal Tono chytit. V samém závěru utkání spálil velkou šanci Sergio Aguero, kterému se sice povedlo přehodit Tona, jeho lob ale nakonec skončil těsně vedle pravé tyče hostující branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona13102140:932
2.Villarreal CF1384123:1528
3.Valencia CF1383228:1427
4.Real Madrid1382330:2026
5.Sevilla FC1373318:1124
6.Atlético Madrid1363428:1921
7.Deportivo La Coruña1363414:1421
8.Real Valladolid1361616:1719
9.Málaga CF1353521:2318
10.Sporting Gijón1360721:2718
11.Real Betis1352620:1817
12.Getafe CF1345414:1617
13.Racing Santander1343615:1915
14.UD Almería1343614:2115
15.RCD Mallorca1334614:2213
16.Athletic Bilbao1333715:2312
17.Espanyol Barcelona1333710:1912
18.CD Numancia1332815:2711
19.CA Osasuna131578:168
20.Recreativo Huelva131486:207

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (384)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele