Primera División - souhrn 13. kola

08.11.2013, 21:57, aktualizováno 10.11.2013, 22:53
Komentáře a souhrny
Barcelona zvítězila na půdě Betisu a pojistila si vedení v tabulce, jelikož Atlético veze z Villarrealu jenom bod. Po výhře nad Realem Sociedad se na městského rivala dotahuje Real Madrid. Nahoru jde Sevilla, která veze tři body z půdy Espanyolu. Doma vyhrály Granada a Athletic, Valencia hrála nerozhodně s Valladolidem...

Real Betis - FC Barcelona 1:4

10.11.2013 21:00

Góly: 90. Jorge Molina (pen.) - 36. Neymar, 37. Pedro, 63. Cesc Fàbregas, 79. Cesc Fàbregas

Barcelona si čtyřmi góly na hřišti Betisu Sevilla zajistila tříbodové vedení v tabulce La Ligy. Dvěma góly se blýsknul Cesc Fábregas, za domácí snižoval v samotném závěru z pokutového kopu Jorge Molina. Real Betis tak se ziskem pouhých devíti bodů musí setrvat na dně Primera División. Katalánský velkoklub naopak přečká reprezentační přestávku na čele nejvyšší španělské soutěže.

Utkání začalo z obou stran opatrně. Domácí Betis byl překvapivě více na míči, avšak hvězdná sestava hostů nepřipouštěla domácím žádnou větší příležitost k ohrožení Valdésovy brány. Aktivní hra Betisu mohla přinést gólový efekt v 18. minutě. Po centru Vadilla měl blízko k otevření skóre Juan Carlos, ale hlavou míč nasměroval pouze do připraveného Valdése. O chvíli později musel ze hřiště kvůli zdravotním problémům Lionel Messi, nahradil jej Andrés Iniesta.

Hra Betisu byla výrazně svázaná taktikou, domácí se snažili drobnými fauly kouskovat průběh utkání a nepouštět Barcelonské ke své typické kombinační hře. I přesto hosté dokázali Sevillu výrazně přehrávat. Ve 27. minutě byl blízko gólu Neymar, hlavičkou ale minul domácí branku. Domácí kontrovali šancí Vadiilla, jenž přesprintoval obránce Montoyu, ale ztroskotal na skvělém zákroku Puyola. Chytrá hra Barcelony přinesla gólovou odměnu v 35. minutě. Alex Song našel přesnou přihrávkou za obranu Fabregase, jenž nesobecky přihrál do vyložené pozice Neymarovi a brazilskému útočníkovi už zbývalo pouze doklepnout balón do prázdné brány - 0:1! Prakticky vzápětí po rozehrání převzal míč na vlastní polovině barcelonský Pedro, jenž si předkopl balón za obránce Betisu a sám sprintoval na bránu domácích. Svůj sólový únik zakončil šestadvacetiletý útočník bravurně a rázem vedli Katalánci o dva góly!

Po změně stran neviděli diváci na stadionu Manuela Ruize nějakou strhující podívanou, o to větším překvapením byla v 51. minutě střela Nony, která orazítkovala tyč Valdésovy brány! Zlepšený výkon ze začátku druhého poločasu ale domácí nevyužili, a tak mohl v 60. minutě trestat Neymar. Autor prvního gólu svůj samostatný únik však ani napodruhé neproměnil v gólový zápis. Zmařená příležitost ale Barcelonské nemusela dlouho mrzet. V 63. minutě totiž roztočili hráči Barcelony sérii bleskových přihrávek, na jejímž konci se před domácím brankářem Sarou vynořila hned trojice hostujících hráčů a pro Cesca Fabregase už nebyl problém dopravit míč do odkryté branky - 0:3!

Utkání bylo prakticky rozhodnuto, ale domácí stále neskládali zbraně. Za příliš otevřenou hru je však Barcelona ještě jednou potrestala. V 79. minutě se po rychlém přechodu do útoku dostal k centru Dani Alvese hlavičkující Cesc Fabregas, který pohodlně zvýšil už na 0:4! Zaplněné hlediště však domácí hráče stále hnalo alespoň za snížením nepříznivého stavu.

Odměnou byla neúnavným fandům akce z první minuty nastavení. Dani Alves lehce zatáhl v pokutovém území pronikajícího Javiera Matillu a sudí José Luis González neváhal s nařízením pokutového kopu. Exekuce penalty se ujal Jorge Molina, který s přehledem stanovil konečný účet zápasu na 1:4!

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Atlético Madrid 1:1

10.11.2013 19:00

Góly: 79. Juanfran (vl.) - 2. Mario Gaspar (vl.)

Villarreal zase obral o body mužstvo z hlavního města. Po remíze s Realem Madrid ve čtvrtém kole vybojovala Žlutá ponorka bod i s Atléticem Madrid a opět tak zasáhla do bojů o nejvyšší příčky. Po remíze 1:1 ztrácí Rojiblancos na vedoucí Barcelonu už tři body, Villarreal naopak potvrdil postavení v první čtveřici La Ligy.

Začátek utkání se pro hostující Atlético nemohl odvíjet lépe. Už ve 2. minutě totiž Juanfran poslal nebezpečný centr do vápna domácích a nabíhající Koke natolik zmátl obránce Villarrealu Maria, že si Juanfranův pas nešťastně srazil do vlastní brány - 0:1! Brzký úvodní gól tak významně poznamenal taktiku obou mužstev prakticky po celý zbytek zápasu i proto, že následnou šanci na vyrovnání zahodil ve vyložené šanci Cani, jenž levačkou poslal balón těsně vedle Courtoisovy svatyně.

Otevřený fotbal pokračoval i v následujících minutách. Villarreal se snažil vývoj utkání otočit, Atlético vyčkávalo na vhodnou příležitost k protiútoku. Zároveň se hrála poměrně tvrdá hra, která vedla k vysokému počtu faulů a tím i standardních situací. Přesto se ani jedno mužstvo nedokázalo dostat do vyložené pozice, a tak se šlo do šaten za příznivějšího stavu pro hostující celek.

Po změně stran pokračovalo Atlético ve své tradiční taktice rychlé kombinační hry, zatímco domácí sbírali procenta v držení míče. Aktivní hra Villarrealu mohla skončit gólem v 64. minutě, když Aquini výborně přihrál Jonathanu Pereirovi, jeho rána levou nohou ale zamýšlený cíl nenašla. Nadlouho jediným vzrušením byl tak incident mezi Diegem Costou a Gabrielem Paulistou ze 71. minuty. Costa naprosto dětinsky vrazil před přímým kopem domácích loktem do břicha Paulisty, načež se brazilský obránce teatrálně skácel na zem. Trapný incident ale penaltou pro Žlutou ponorku neskončil, a tak se domácí fanoušci mohli soustředit na další fotbalovější akce.

V lepším světle se domácí hráči ukázali už za necelých deset minut. Po autovém vhazování Maria převzal míč Perbet, který se obratně zbavil dotírajícího Tiaga a předložil míč nabíhajícímu Ikechukwu Ucheovi. Nigerijský útočník nabízenou šancí nepohrdlnul a zajistil svému týmu vyrovnávací branku - 1:1! Závěrečná desetiminutovka, ve které mohly rozhodnout utkání obě mužstva, už vyloženou šanci nepřinesla. Atlético tak napodobilo svého městského rivala a z El Madrigalu si odvezlo pouze jeden bod. Villarreal naopak dokázal, že jeho výkony z úvodu sezóny nebyly náhodné a po sezóně strávené v druhé lize si plně si zaslouží umístění mezi nejlepšími čtyřmi týmy Primera División.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Valladolid 2:2

10.11.2013 17:00

Góly: 29. Dorlan Pabón, 76. Sofiane Feghouli - 9. Javi Guerra, 50. Alcatraz

Valencie musela doma s Valladolidem dvakrát dotahovat nepříznivý stav, ale pokaždé to zvládla a vybojovala remízu 2:2. Přesto všechno však budou mít svěřenci Miroslava Djukiće pocit ztracených dvou bodů, neboť zápasu jasně dominovali a navíc neproměnili pokutový kop.

Díky výhře nad Getafe měla Valencie na co navazovat, zatímco Valladolid kontroverzně ztratil všechny body s Almérií, kde vítěznou branku obstaral útočník Rodri vlastní rukou. Od úvodního hvizdu se domácí ujali iniciativy a hned po čtyřech minutách hry dostali příležitost kopat penaltu. Krajního beka Barragána totiž srazil na zem brankář Mariňo, jenž se štěstím vyvázl pouze se žlutou kartou. Ke štěstí hostů se k pokutovému kopu postavil Ever Banega a trestuhodně překopnul branku.

O čtyři minuty poté se vyplnilo klasické rčení "nedáš, dostaneš", když Valladolid vstřelil branku ze své první vážnější akce dopředu. Alcatraz unikl po pravé straně, nacentroval do šestnáctky a Javi Guerra hlavou překonal gólmana Guaitu. Los Che se však nenechali rozhodit a vytrvale bušili do hostující obrany. Parejo s Banegou ještě neuspěli, ale do třetice to už domácím vyšlo zásluhou Pabóna. Kolumbijský forvard, který rozhodl i výše zmíněné utkání s Getafe parádní ranou zdálky, se i nyní pokusil o to samé. Tentokrát sice nevyrazil všem divákům dech, ale přesto se jeho rána díky teči Ruedy dostala za záda bezmocného Mariňa.

Ještě do poločasu měl skvělou šanci poslat Valencii do vedení útočník Paco Alcácer, ovšem Mariňo jeho střelu zblízka dokázal zastavit nohou. Když pak neuspěl ani aktivní Pabón s další dalekonosnou ranou, šly oba celky do kabin za nerozhodného stavu. Pět minut po změně stran se znovu ujali vedení hosté. Alcatraz využil zaváhání Mathieuho a sám přesnou ranou překonal Guaitu podruhé. Domácí málem dovedli zareagovat takřka okamžitě, Canalesova střela však mířila těsně nad a Parejo následně z přímého kopu orazítkoval pouze brankovou konstrukci.

Přesto nakonec na vyrovnání došlo čtvrthodinu před koncem. Canales z levé strany podsekl míč pro Feghoulliho, jenž se nemýlil. Ještě lépe mohlo být pro Los Che po šanci Pabóna, jenže střelec prvního gólu tentokrát ze skvělé pozice hlavičkoval nepřesně. Závěru zápasu pak překvapivě patřil Valladolidu. Nejprve po skvělé práci Osoria musel Guaita vytáhnout kvalitní zákrok a jen chvilku nato jej ranou zpoza vápna zkoušel překvapit Álvaro Rubio. I tehdy si ovšem brankář Valencie poradil, a tak zápas skončil nerozhodně 2:2. Pro Miroslava Djukiće nejde o příliš dobrou zprávu, jeho tým totiž i napotřetí doma nedokázal zvítězit a zůstává hluboko ve středu pole ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Sevilla FC 1:3

10.11.2013 12:00

Góly: 24. Sergio García - 4. Federico Fazio, 10. Vitolo, 59. Carlos Bacca

Sevilla zvládla náročný zápas v Barceloně a zvítězila nad domácím Espanyolem 3:1. Na brzké góly Fazia a Vitola sice ještě záhy zareagoval snížením kapitán Sergio García, ovšem třetí gól Baccy po změně stran rozhodl definitivně o výhře hostů.

Andalusané tak uťali sérii dvou proher za sebou po nevydařených výkonech proti Realu Madrid a Celtě Vigo. To Espanyol ve své výsledkové i herní krizi pokračuje, v posledních osmi kolech vytěžil katalánský klub pouze čtyři body. Pomyslnou tečku za dalším chabým představením udělal pět minut před koncem Víctor Sánchez, jenž se nechal vyloučit.

Prakticky od úvodního hvizdu se iniciativy ujala Sevilla a brzy za svou aktivitu začala sklízet ovoce. Hned ve třetí minutě Rakitić poslal z pravé strany přímý kop do šestnáctky, nejvýše na jeho pobídku vyskočil hostující Fazio a prudkou hlavičkou na přední tyči poslal míč do sítě. Ještě hůř bylo pro Espanyol o sedm minut později, kdy znovu kapitán Rakitić stál u zrodu gólové akce. Po jeho rohovém kopu vznikl v obraně domácích zmatek, z čehož těžil Vitolo a zvýšil vedení Sevilly na 2:0.

Jen díky skvělému zákroku brankáře Casilly při ráně nezastavitelného Rakitiće zůstal Espanyol na dostřel a vzápětí díky tomu zdramatizoval zápas. Proti proudu hry totiž García naběhl na Simaův centr a překonal v 23. minutě brankáře Beta. Sevillu ani snížení náskoku nijak nerozházelo a ještě do poločasu mohla své vedení navýšit. Pareja s Carricem však se svými hlavičkovými pokusy po centrech Rakitiće pokaždé minuli.

Krátce po změně stran propásl možnost vyrovnat Sidnei, jehož skvěle vymazal Beto. Klid na kopačky hostů pak dodal v 58. minutě Bacca, jenž po přihrávce střídajícího Cristófora přízemní ranou obnovil dvoubrankové vedení Sevilly. Když pak v závěru zápasu uviděl dvě žluté karty Sánchez, bylo o vítězi definitivně jasno.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Rayo Vallecano 0:2

09.11.2013 22:00

Góly: 24. Jonathan Viera, 72. Joaquín Larrivey

Hostující Rayo Vallecano dokázalo předčit domácí Celtu a díky zásahům Jonathana Viery a Joaquína Larriveye se dostalo z pásma sestupu. Enriqueho celek naopak klesá prozatímní patnáctou pozici.

Už po minutě odehraného času se k centru odhodlal mladík Iago Falqué, ale na jeho pokus nikdo z nabíhajících spoluhráčů nereagoval dostatečně včas. Domácí Celta Vigo se snažila odpoutat od posledních příček tabulky, ale její forma je vzácně nevyrovnaná. To Enriqueho hráči potvrdili i dnes večer, když po Minově křižném míči se do šance dostával útočník Nolito. Obránce Tito mu však skvěle načasovaným zákrokem zkazil radost.

Do další zajímavé šance se dostal obránce Hugo Mallo, jehož hlavička mimo tři tyče však vedení Celty neznamenala. Úvodní půlhodina ale příliš mnoho fotbalové krásy nenabídla, což se divákům na stadionu Balaídos ve Vigu příliš nelíbilo. Mnohem více se (především těm hostujícím) fanouškům zamlouvala akce Tita, který našel nabíhajícího spoluhráče Jonathana Vieru, který svým čtvrtým gólem v sezoně poslal Rayo do vedení.

Hosté se snažili kout železo, dokud bylo alespoň částečně žhavé, takže mladý záložník Saul Ňíguez se odhodlal k zajímavé ráně z větší vzdálenosti. Jeho pokus však Rayu příliš mnoho radosti nepřinesl. Po půlhodině musel své reflexy předvést také domácí brankář Yoel Rodríguez, kterého vystrašila hlavička Arbilly. Po Lassově centru se do zakončení hnal Jonathan Viera, ale jeho postavení bylo sudím Teixeirou Vitienesem shledáno jako postavení ofsajdové. Do druhé půle vstoupilo aktivněji opět Rayo, které krátce po změně stran dostalo příležitost zahrávat standardní situaci z osmnácti metrů. Záložník Roberto Trashorras však míč napálil mimo tři tyče.

Deset minut po úvodu druhé půle se na hrací plochu dostal útočník Joaquín Larrivey. Bývalý hráč italského Cagliari ke konci utkání notně přispěl k další změně skóre. Nejprve se však do šance dostal střídající Rafinha. Mladý záložník, který svůj talent v Celtě rozvíjí formou hostování z katalánské Barcelony, se dostal do zakončení díky nepozornosti obránců. Svůj pokus ale poslal mimo tři tyče. Larrivey se nejprve zastřeloval, když jeho projektil musel nadvakrát krotit brankář Yoel. Zkušený argentinský útočník si vše vynahradil o pár minut později, když do sítě usměrnil centr Adriána Embarby a navýšil vedení svého týmu!

Domácí Celta se snažila zdramatizovat utkání a povést se to mohlo zejména střídajícímu Michaelu Krohn-Dehlimu, který sedm minut před koncem utkání jen těsně minul tyč Rubénovy brány. Poslední slovo ve večerním utkání měli domácí, kteří zaměstnali Rubéna hlavičkou obránce Huga Malla. Ta se však do prostoru brány nevešla, takže hosté mohou bez zbytečných dramat oslavovat tři body.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Levante UD 2:1

09.11.2013 20:00

Góly: 72. Mikel Rico, 84. Aritz Aduriz - 33. David Barral

Athletic Bilbao otočil jednobrankové manko a v druhém poločase si brankami Mikela Rica a Aritze Adurize zajistil vítězství nad Levante v poměru 2:1. Bilbao si díky výhře upevnilo postavení v nejlepší pětici La Ligy, ale pro příští zápas přijde o vyloučeného střelce vítězného gólu Adurize. Hráči Levante zaznamenali již druhou porážku v řadě a pohárová umístění se jim pomalu vzdalují.

Utkání začali lépe domácí, kteří na svého soupeře vlétli řádně nabuzení. Už v osmé minutě je ale mohl hlavičkou zmrazit hostující Barral, na brankové čáře zachránil svůj tým obránce Iraola. Ve 14. minutě se v samostatném úniku řítil domácí Guillermo Hierro na brankáře hostů Navase, gólman z Kostariky ale jeho úmysl výborně vystihl a celou akci zmařil.

Další zajímavý moment přišel až v 34. minutě. Hostující Xumetra se po pravé straně vynikajícím způsobem protáhl kolem dvou bránících hráčů Bilbaa a předložil balón nabíhajícímu Davidu Barralovi, jenž z bezprostřední blízkosti nadvakrát překonal gólmana Iraizoze - 0:1!

Do druhého poločasu tak vstupovali domácí za nepříznivého stavu. Trenér Ernesto Valverde reagoval nasazením Mikela Rica a Aritze Adurize, což se v dalším průběhu utkání ukázalo jako mistrovský tah. Baskové hráli i ve druhém poločase o něco aktivněji, ale dlouho si nedokázali vypracovat gólovou příležitost. A kdy už se domácí dostali do slibné šance, úřadoval brankář Navas. Jako například v 61. minutě, kdy senzačním zákrokem vykryl hlavičku Artize Adurize.

Gólové radosti se tak nový stadion San Mamés dočkal až v 72. minutě. Centr z pravé strany vyrazil Navas ke zcela volnému Mikelu Ricovi, jenž střelou z voleje vsítil vyrovnávací gól Bilbaa - 1:1! Probuzení Baskové tlačili svého soupeře, seč mohli. Levante se bránilo pouze za cenu tvrdých zákroků, za něž vyfasovali žlutá napomenutí Diop a Rodas. Ani ostřejší hra však hostům nebyla nic platná. V 84. minutě totiž milimetrově přesný pas na vzdálenost snad pětadvaceti metrů posadil Iturraspe na hlavu Aritze Adurize, jenž rozhodl o výhře domácích přesnou střelou k levé tyči Navasovy brány - 2:1!

Střelec vítězného gólu byl ještě v nastaveném čase za nesportovní chování vyloučen. Po drobné strkanici v pokutovém území domácích se teatrálně skácel Simão Junior a rozhodčí Borbalan nepochopitelně vytáhl rovnou červenou kartu. I tak ale domácí uhájili vítězství, o němž rozhodla dvojice střídajících hráčů Rico a Aduriz.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Elche CF 1:1

09.11.2013 18:00

Góly: 18. Pedro León - 61. Richmond Boakye

Getafe ztratilo nadějně rozehraný domácí zápas s Elche a navzdory skvělému výkonu brankáře Moyi pouze remizovalo 1:1. V první půli svým čtvrtým gólem sezony poslal madridský klub do vedení Pedro León, ovšem po změně stran ligový nováček srovnal zásluhou Boakyeho.

Domácí vstoupili do utkání správnou nohou a hned Elche přibili k jeho vlastní brance. Z Leónova nebezpečného rohu se však hosté vymanili a záhy to byli naopak oni, kdo se mohl ujmout vedení. Přímý kop Javiho Márqueze Morena však dokázal zastavit svým prvním zákrokem odpoledne brankář Moya. Gólman Getafe se pak musel činit i při ráně Suáreze a v patnácté minutě Moyu nepřekonal dalekonosnou střelou ani Carles Gil de Pareja.

Vedení se tak nakonec přece jen ujali favorizovaní domácí. Diego Castro poslal vzduchem povedený centr přímo k nohám Leóna, jenž z hranice pokutového území levačkou napálil míč do sítě. Ještě do poločasu se pokoušel vyrovnat Gil, ale Moya si i tentokrát s jeho pokusem zblízka věděl rady. Po změně stran měl příležitost uklidnit domácí druhým gólem Pablo Sarabia, jenže střílel nepřesně, stejně jako Pedro Mosquera o pět minut později.

Elche se po hodině hry nakonec přece jen dočkalo zaslouženého vyrovnání. Aaron Ňiguez z levé strany nacentroval do šestnáctky, kde číhal ghanský reprezentant Boakye a hlavou z těsné blízkosti pokořil bezmocného Moyu. Ani to však Elche nestačilo, ligový nováček se hnal za vítězstvím. Znovu u toho byl Ňiguez, jenž pět minut po vyrovnávací brance opět ztroskoval na skvělém Moyovi, přestože neudělal nic špatně.

Na opačné straně mohl rozhodnout o výhře Getafe střídající Gavilán, jenže jeho střela z dálky vystoupala příliš vysoko. Osmadvacetiletý záložník se na samotném konci zápasu dostal ještě k jedné pološanci, ovšem i tentokrát si brankář Herrera v poklidu ránu pohlídal a zařídil Elche druhý bod z posledních čtyř zápasů.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 5:1

09.11.2013 16:00

Góly: 12. Cristiano Ronaldo, 18. Karim Benzema, 26. Cristiano Ronaldo (pen.), 36. Sami Khedira, 76. Cristiano Ronaldo - 61. Antoine Griezmann

Real Madrid suverénně ovládl domácí zápas s Realem Sociedad a hlavně díky hattricku Cristiana Ronalda zvítězil 5:1. O jasné výhře madridští rozhodli ještě do poločasu, v němž nastříleli hned čtyři branky.

Stejně jako minulý týden proti Seville i tentokrát Real předvedl ofenzivní smršť, která musela přítomné diváky řádně bavit. Dalším pojítkem mezi oběma zápasy byl hattrick Cristiana Ronalda. Portugalská superstar góly v 12., 27. a 76. minutě posunul své statistiky na číslo šestnáct. Šlo navíc o jeho devatenáctý ligový hattrick v dresu Realu a také šestatřicátý gól v letošním kalendářním roce. Ani v jedné z těchto zmiňovaných kategorií nemá Ronaldo přemožitele.

Aby toho nebylo málo, připravil adept na zisk Zlatého míče druhý gól zápasu pro Karima Benzemu. Útočné dvojici sekundovala i letní posila Gareth Bale, jenž asistoval u branku Khediry. Celkem tento hvězdný trojlístek, který Real stál na přestupovém trhu přes dvě stě milionů liber, byl na konci šestnácti z posledních sedmnácti gólů bílého baletu v posledních čtyřech zápasech. Jedinou výjimkou je již zmíněný Khedira.

Zatímco ofenziva madridského klubu válí, obranná činnost má stále výrazné mezery a ani tentokrát si nepřipsala čisté konto. V 61. minutě totiž kosmeticky zmírnil debakl hostů Antoine Griezmann, svěřenci Carla Ancelottiho tak mají z posledních sedmnácti zápasů pouhá tři čistá konta. Na bodovém zisku to však nic nemění, tříbodová ztráta na Barcelonu a ještě o bod méně na Atlético Madrid znovu vyvíjí tlak na oba vedoucí kluby v ligové tabulce.

Hned v sedmé minutě málem Cristiano Ronaldo otevřel skóre, když z dobrých třiadvaceti metrů trefil povedenou ránou břevno, ale dlouho jej to mrzet nemuselo. Benzema jej totiž pět minut nato našel v pokutovém území centrem zpoza šestnáctky a portugalský kanonýr z úhlu propálil bezmocného Brava. Oba aktéři si následně prohodili role a zařídili druhý pojišťovací zásah šest minut poté. Nadějný Griezmannův průnik skončil na špatné finální přihrávce a takřka z protiútoku poslal Ronaldo přesnou přihrávku Benzemovi, jenž přízemní ranou na zadní tyč znovu nechal Brava akorát vyzvednout míč ze své sítě.

Domácí však stále neměli dost a další góly brzy následovaly. Po ráně Ronalda se míč nešťastně odrazil do ruky Markela Bergary, což rozhodčí posoudil jako provinění proti pravidlům a nařídil pokutový kop. Přísně nařízenou penaltu Ronaldo suverénně proměnil ranou doprostřed branky. Když pak v 36. minutě připravil další gólovou šanci Gareth Bale pro Samiho Khediru a německý reprezentant nezaváhal, mohli se hosté jen modlit, ať už je jejich utrpení konec.

Ani po změně stran se obraz hry příliš neměnil. Madrid se nadále hnal za co největším vítězstvím, ovšem právě tehdy se trefil Sociedad. Povedenou kolmici Vely využil Griezmann beze zbytku a lobem zaskočil brankáře Lópeze. Na víc se však hosté nezmohli, naopak ještě zbyl čas na závěrečný gól utkání, který neobstaral nikdo jiný než Cristiano Ronaldo. Z přímého kopu zakroutil svým typickým způsobem míč přes zeď a Claudio Bravo mohl opět jen přihlížet, jak míč končí v jeho síti popáté a naštěstí také naposled.

Více informací k zápasu

Granada CF - Málaga CF 3:1

08.11.2013 22:00

Góly: 48. Youseff El Arabi, 59. Youseff El Arabi, 77. Youseff El Arabi - 54. Juanmi

Youssef El-Arabi porazil Malagu 3:1. I tak by se dal nazvat duel, v němž si Granada na domácím hřišti poradila s hosty z Málagy. Hattrickem se za Granadu totiž blýsknul právě marocký útočník, který měl lví podíl na druhém vítězství svého klubu v řadě. Domácí rázně nakročili do vyšších pater La Ligy, Málaga se naopak propadla hlouběji do spodní poloviny tabulky.

Utkání začalo z obou stran opatrně. Vyložených šancí se diváci příliš nedočkali, dominovaly spíše obrany. Za zmínku tak stojí snad jen hlavička El-Arabiho, jenž si v 10. minutě dobře počíhal na centr Buonanotteho, ale v dobré příležitosti branku minul. Domácí sice měli územní převahu, ale k zajímavým příležitostem ji dobře bránící Málaga nepouštěla. Byli to naopak hosté, kdo byl po půlhodině hry blíže skórování. Samuel Sánchez se nečekaně vynořil za zády domácích beků, ale branku v zajímavé pozici minul. Gól do sítě Málagy měl na kopačce v závěru poločasu ještě Foulquier, z oblasti pokutového kopu ale branku rovněž netrefil.

Po bezbrankovém prvním poločasu by si na gólovou přestřelku nevsadil asi nikdo. Brankové hody však začaly záhy po rozehrání druhých pětačtyřiceti minut. Aktivní pressing se domácím vyplatil už ve 49. minutě, kdy Fran Rico vypíchl míč Angelerimu a prchal sám na brankáře Caballera, jenž střelu Rica ještě vyrazil, na dorážejícího El-Arabiho byl však už krátký. Maročan tak začal svůj hvězdný večer, když poslal svůj tým do vedení 1:0!

Málaga rozhodně nesložila zbraně a ihned po obdrženém gólu dostala svého soupeře pod tlak. V 54. minutě si musel brankář Roberto připadat jako na střelnici, domácí beci nechali totiž volné pole střeleckým pokusům hostí, čehož využil tvrdou ranou z hranice pokutového území Antunes. Roberto jeho střelu s obtížemi vyrazil a k dorážce se dostal Sergi Darder, ani ten ale gólmana Granady nepřekonal, a tak musel do branky míč doklepnout až střídající Juanmi, který svému týmu zařídil vyrovnání po pouhých šedesáti vteřinách strávených na hřišti - 1:1!

Domácím ale remízový stav nevyhovoval a už 59. minutě si vzali vedení zpět. Zmatku v obraně Málagy využil Brahimi, který předložil perfektní přihrávku El-Arabimu a marocký forvrad s přehledem překonal Caballera - 2:1! A byla to znova alžírsko-marocká spolupráce, která přinesla Granadě v 77. minutě vytoužený pojišťovací gól. Brahimi převzal na levé straně balón a nikým neatakovaný postupoval do obrany hostí, od které dostal dostatek času se rozhlédnout a najít přesným pasem nikým nehlídaného El-Arabiho. Dost naivní bránění Málagy tak vyústilo v hattrick domácího útočníka - 3:1!

Málaga se už do konce zápasu na nic nevzmohla, a tak si Granada s přehledem pohlídala dvoubrankový náskok.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - UD Almería 0:1

08.11.2013 20:00

Góly: 18. Rodri Ríos

Almería potřetí v řadě zvítězila. Tentokrát to odnesla Osasuna, která na svém hřišti podlehla nováčkovi soutěže 0:1. O jedinou branku utkání se postaral v prvním poločase Rodri, jemuž k sedmému vstřelenému gólu v sezóně pomohla velká hrubka domácího brankáře. Almería díky výhře konečně vybředla ze sestupového pásma, kam se naopak propadli Pamplonští.

Zápas o záchranu začal podle očekávání velmi bojovně, často se hrálo především o střed hřiště a hráči hrozili ze standardních situací nebo střelami ze střední vzdálenosti. Slušnou dělovkou ze zhruba dvaceti metrů se ve 12. minutě prezentoval domácí Cejudo, jenže brankář Almeríe Esteban, jehož dnes rozhodně nečekala žádná nuda na čáře, jeho střelu vykryl. Útoky hostí domácí obrana často likvidovala za cenu rohových kopů. V 18. minutě kopali hráči Almeríe už čtvrtý v pořadí, s nímž si měl pohodlně poradit domácí gólman Andrés Fernándes. Tomu však míč na brankové čáře nečekaně vypadl z rukavic a pohotový Rodri doklepl balón do sítě - 0:1!

Vývoj utkání tedy hrál od začátku do karet hostům, kteří se po vstřeleném gólu soustředili na obranu ve snaze vynutit si rychlý protiútok. Naopak územní převaha domácích dlouho nepřinášela kýžené ovoce. Nejaktivněji se hnal za vyrovnáním domácí Torres, jeho četné centry a přímé volné kopy však obrana hostí bezpečně odvracela. Největší šanci si domácí vypracovali v samém závěru poločasu. Standardní situaci tradičně zahrával Torres, na jehož pas si naskočil Arribas, Esteban však mírnou tečí nasměroval gólovou střelu pouze na tyč!

Domácím ani ve druhém poločase nebyla nic platná převaha v držení míče přesahující 70 %. Hosté dobře bránili a nepouštěli Pamplonu do žádné výraznější šance. Tedy až do 64. minuty, kdy se po autovém vhazování Bertrána dostal balón přes Cejuda až k nepokrytému Núñezovi. Paraguayský útočník však nabízenou příležitostí pohrdl a ze vzdálenosti sedmi metrů minul bránu Almeríe. Domácí mohli udeřit znovu v 71. minutě. Přímý volný kop Torrese našel přesně hlavu Oriola Riery, jehož pokus ale Esteban vytlačil nad branku.

Hosté odpověděli nepřesnou ranou Vidala ze 78. minuty, ale blíže gólu byli o dvě minuty později znova domácí. Bertránův centr prodloužil na zadní tyč Núñez a nabíhajícího Rieru dělily od doklepnutí míče do odkryté branky pouhé centimetry. Zmar v koncovce domácích podtrhl ještě v 89. minutě Silva, jenž se po pěkném průniku do pokutového území dostal až před Estebana, ale skvěle chytající brankář Almeríe nedopustil vyrovnání.

Almería tak ubránila hubený jednobrankový náskok a potřetí za sebou si připisuje plný počet bodů. Pamplona naopak utrpěla druhou porážku v řadě a nejméně v nejbližších několika kolech bude bojovat o přežití v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona13121038:837
2.Atlético Madrid13111131:934
3.Real Madrid13101235:1731
4.Villarreal CF1373321:1324
5.Athletic Bilbao1372420:1823
6.Getafe CF1362517:1420
7.Real Sociedad1345419:1717
8.Granada CF1352611:1317
9.Valencia CF1352617:2117
10.Levante UD1345413:1717
11.Sevilla FC1344523:2616
12.Espanyol Barcelona1343613:1815
13.Elche CF1335513:1714
14.Málaga CF1334615:1913
15.Real Valladolid1326516:2012
16.Celta Vigo1333714:1812
17.UD Almería1333715:2412
18.Rayo Vallecano1340912:3012
19.CA Osasuna1331910:2210
20.Real Betis1323812:249

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (565)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele