Primera División - preview 13. kola

08.11.2013, 09:18, aktualizováno 10.11.2013, 08:37
Previews
Ve Španělsku se fotbalová neděle jako už tradičně otevře s obědem, při němž Espanyol pohostí Sevillu. Následovat budou až večerní zápasy, v jejichž rámci se představí hned tři okupanti pohárových příček. Bok po boku na trávník vyběhnou hráči Villarrealu a Atlétika Madrid, Barcelona bude neporazitelnost hájit na půdě Betisu a Valencia bude v zachraňování ročníku pokračovat proti Valladolidu...
Espanyol Barcelona - Sevilla FC  (neděle 12:00)
V nedělní poledne dojde na souboj mezi Espanyolem a Sevillou. Ani jeden z klubů do zápasu nepůjde v ideálním rozpoložení. Zatímco domácí právě prochází výsledkovou krizí, andaluský celek si jistě představoval mnohem vyvedenější vstup do ligové soutěže.

Jen čtyři body z posledních sedmi kol měly za následek propad Espanyolu tabulkou až do její druhé poloviny. Naposledy si sebral všechny body městský rival Barcelona po výhře 1:0, ovšem obránce méně věhlasného katalánského klubu Javi López tvrdí, že horší forma z posledních týdnů jej nijak netrápí. "Během sezony si musíte projít různými fázemi a my se zrovna nacházíme v té zlé. Ale proti Barceloně jsme podali usilovný výkon a přesně to samé chceme zopakovat i proti Seville."

"Celý tým hraje dobře, i když výsledky to úplně nereflektovaly," pokračoval bek Espanyolu. Klub se momentálně sice nachází na jedenácté příčce, jenže bodové rozdíly ve středu tabulky jsou takřka nepatrné a s trochou štěstí může jít do dalšího kola už z místa sedmého. "Tento zápas je nejdůležitějším z dosavadní sezony, a nejen protože je jako vždy nejdůležitější jen ten následující. Když se zadaří, uděláme velký skok tabulkou."

Výhodou pro Espanyol by mohla být větší odpočatost. Zatímco domácí měli poslední zápas před osmi dny, Sevilla se musela vypořádávat ještě ve čtvrtek s Libercem v základní skupině Evropské ligy. Dvoudenní příprava po remíze 1:1 tedy rozhodně nebude na stejné úrovni, jak tomu je u svěřenců Javiera Aguirreho. Dalším strašákem hostů může být jejich nevyvedená venkovní forma, která má za následek již roční neschopnost zvítězit mimi domácí stadion. Naposledy navíc Sevilla dokonce utrpěla debakl v Madridu, když ji domácí Real rozstřílel 7:3. Už tak napjatou situaci ještě přiostřila domácí prohra s Celtou Vigo, a tak má Unai Emery co dělat, aby co nejdříve ambice Andalusanů vyplňovat. V Barceloně mu k tomu nepomůže kvůli trestu záložník Stephane Mbia, přičemž otazníky visí i nad starty Trochowského s Gameirem.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Sidnei, Moreno, Fuentes - Sánchez, Álex - Pizzi, Abraham, Simao - García
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Figueiras, Pareja, Carriço, Moreno - Cristóforo, Iborra - Jairo, Rakitić, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Real Valladolid  (neděle 17:00)
Nedělní odpoledne nabídne střet dvou tápajících týmů z dolní poloviny tabulky. Ambiciózní Valencie přivítá na své půdě Real Valladolid s cílem hodit špatné výsledky za hlavu a po dalším úspěchu na půdě evropských pohárů zvítězit potřetí v rozmezí osmi dnů.

Díky těsné a napínavé výhře 3:2 ve Švýcarsku nad tamním St. Gallenem se totiž svěřenci Miroslava Djukiče dostali do čela skupiny A a alespoň někde si spravují chuť, když už si v lize prochází nadmíru těžkým obdobím. Zvláště nedávná prohra právě doma s nováčkem Almérií byla dalším ostrým zásahem do již tak vratké pozice Los Che, kteří jsou stále dokola spojování s trenérskými výměnami a stále dokola Djukičovi navzdory všemu věří.

Jedním z nastupujících hráčů ofenzivy Valencie je bezesporu Pablo Piatti, jenž v Evropské lize vystřídal zraněného Federica Cartabiu a vysloužil si chválu manažera: "Piatti je čím dál více sebevědomější a řeší situace lépe. Jsem si jistý, že se bude i nadále zlepšovat a s tím jde ruku v ruce i zvyšování sebevědomí."

Na druhé straně se naopak Valladolid musí obejít bez Patricka Eberta, jenž byl minulý týden v zápase s Almérií vyloučen v samotném závěru utkání za udělení druhé žluté karty a bude tak chybět svému klubu dva zápasy, byť se Valladolid snažil odvolat. Své k blížícímu se zápasu s Valencií měl co říci také Antonio Rukavina, který pod Djukičem působil v letech 06/07 pod hlavičkou srbské reprezentace do 21 let. "Je to poprvé, co proti němu nastoupím, ale mnohem důležitější je pro mě náš tým a to, zda se dokážeme dobře připravit."

"V minulém roce jsme tam odehráli velmi dobrý zápas, ale prohráli jsme o jediný gól. Tentokrát věřím, že můžeme uhrát lepší výsledek," dodal na závěr Rukavina.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Costa, Mathieu, Bernat - Parejo, Fuego, Banega - Pabón, Alcácer, Canales
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Valiente, Rueda, Peňa - Rubio, Rossi - Omar, Larsson, Rama - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
Atlético Madrid zavítá ve třináctém kole La Ligy na půdu Villarrealu. Domácí trápí nevyrovnané výkony a proti druhému celku tabulky mohou dokázat, že patří právem do nejvyšších pater Primera Divsión. Atlético ale rozhodně nebude chtít napodobit Real Madrid, který na El Madrigalu pouze remizoval 2:2 ve čtvrtém kole. Simeoneho tým totiž potřebuje tři body v honbě za vedoucí Barcelonou.

Villarrealu se v posledních kolech nedaří navázat na skvělý vstup do sezóny. Porážky svěřenci kouče Marcelina nasbírali především ve venkovních zápasech, zato z domácího stadionu si vybudovali nedobytnou tvrz. Tedy až do posledního domácího zápasu s Getafe, s kterým prohráli 0:2. Výkon Villarrealu v posledním kole rovněž nebyl bezchybný. Hubené vítězství 1:0 nad Elche si Žlutá ponorka zajistila až v poslední minutě utkání.

"Ukázali jsme, že dokážeme vyhrát s kýmkoli. To se ukázalo třeba v utkání s Realem Madrid, na které bychom nyní chtěli navázat. Doma se nám daří, což budeme chtít potvrdit i v zápase s Atléticem. Bez pochyb bychom si vítězství proti Atléticu nesmírně cenili, mužstvo by to určitě hodně povzbudilo," uvedl před zápasem útočník domácích Jonathan Pereira, jenž by měl po delší době naskočit do základní sestavy.

Atlético přijíždí na El Madrigal ve skvělé formě. Ze zaváhání na hřišti Espanyolu Barcelona se Madridští rychle oklepali a zase válcují jednoho soupeře za druhým. Z posledních tří zápasů v Primera División mají svěřenci Diega Simeoneho skóre 9:1, a navíc si hráči zlepšili náladu i hladkým vítězstvím 4:0 proti Austrii Vídeň v Lize mistrů.

Argentinský kouč vyjádřil potěšení, že jeho mužstvo bude čelit právě Villarrealu. "Jsem rád, že jsou zase v první lize. Sleduji jejich hru velmi podrobně posledních deset let. Prošli si těžkou sezónou, ale rychle se vrátili zpět, což svědčí o skvělé práci vedení. Diegovi se daří lépe, ale uvidíme, jak se zítra bude cítit a podle toho se rozhodneme," okomentoval Simeone stav svého nejlepšího střelce, který prodělal lehké nachlazení.

Hostům však bude určitě scházet vykartovaný Filipe Luis a zraněný Diego Godín, naopak do plného tréninkového procesu se už opět zapojil Arda Turan. V domácích řadách diváci neuvidí hříšníka Pablo Iñigueze a José Antonia Dorada. Atraktivní duel začíná v 19:00 a hlavním sudím bude Pedro Pérez Montero.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
S. Asenjo - J. Costa, Gabriel, Musacchio, Mario - Cani, Bruno, M. Trigueros, J. Aquino - J. Pereira, Uche
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Insúa, Alderweireld, Miranda, Juanfran - A. Turan, Gabi, Tiago, Koke - Villa, D. Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Real Betis je v extrémně složité situaci. Nejenže se propadl na úplně poslední místo La Ligy, nyní ho ještě čeká duel s doposud neporaženou Barcelonou. Možná právě proto, že má Betis nůž na krku, by mohl na svém hřišti jasně favorizovanou Barcelonu překvapit. Blaugranas by si však neměli nechat vzít body, jelikož je Atlético stále na dostřel první příčky.

To, že je Betis v herní krizi, nedokládá jen jeho aktuální postavení v tabulce. Svěřenci Pepe Mela brali naposled všechny tři body na konci září, kdy doma porazili Villarreal 1:0. Od té doby si připsali pouze jednu remízu a čtyři porážky. Zástupce španělské nejvyšší soutěže v Evropské lize, kde se mu mimochodem vede velmi dobře, se nutně potřebuje zvednout. Asi si však nelze představit těžšího oponenta, než je aktuálně vedoucí celek ligy.

"Ani týmy, které jsou lepší než my, nedokázaly Barcelonu porazit. Jakýkoli bodový zisk by pro nás znamenal velkou spokojenost. V Evropské lize hrajeme fotbal, jímž se chceme prezentovat, v lize se nám to ale zatím nedaří. Doufáme, že Barcelonu zaskočíme," uvedl před zápasem kouč domácích Pepe Mel.

Barcelona na tom snad ani nemůže být lépe, daří se jí jak na domácí scéně, tak v Lize mistrů. Těšit může hosty především vítězné El Clásico nebo výhra nad AC Milán. Zkrátka nic nenasvědčuje tomu, že by Barcelona nedokráčela k obhajobě titulu. Přesto se snaží Katalánci k zápasu s posledním mužstvem tabulky přistupovat s pokorou.

"Očekávám, že po nás Betis půjde. Hlavně proto, že hraje doma. Bude to určitě náročné utkání. Každý, kdo je viděl hrát proti Realu Madrid, nemůže tým Pepe Mela podcenit. Další ligové utkání s Granadou bude až za dlouhou dobu, takže bychom se v případě porážky dostali pod zbytečný tlak. Naopak vítězství by nám zajistilo psychickou pohodu," komentoval nadcházející zápas trenér Barcelony Tata Martino.

Do Sevilly s týmem neodcestoval Gerard Piqué ani Sergio Busquets, což otevírá dveře pro Alexe Songa, jehož služby si Martino doposud velmi chválil. V obraně Katalánského velkoklubu by se měla objevit dvojice Puyol-Bartra, která naposledy společně nastoupila v 11. kole na hřišti Celty Vigo. Domácím ztíží naději na dobrý výsledek i četné absence. Kvůli kartám bude stát pilíř obrany Javi Chica, zraněný je Paulão, brankář Guillermo Sara, středopolaři Igiebor, Lorenzo Reyes a také obránce Damien Perquis.

Vše tudíž hraje do karet Barceloně. Zápas začíná ve 21:00 a hlavním sudím bude José Luis González.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Andersen - Nacho, J. Figueras, Amaya, Steinhofer - Nono, X. Torres - J. Carlos, Verdú, Vadillo - J. Molina
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Adriano, Puyol, Bartra, D. Alves - Fábregas, A. Song, Xavi - Neymar, Messi, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 5.50 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Real Sociedad  (sobota 16:00)
V sobotu od čtyř hodin přivítá Real Madrid na domácí půdě Real Sociedad ve snaze stáhnout náskok vedoucí Barcelony a druhého Atlética Madrid alespoň do té doby, než dojde i na jejich zápasy. Dopomoci k tomu má celku Carla Ancelottiho hlavně Cristiano Ronaldo, jehož akce nyní mohou být sledovány ještě ostřeji, než je tomu jindy.

Blíží se totiž vyhlášení každoroční ankety FIFA o nejlepšího hráče na světě, tedy Zlatý míč. Ve posledních čtyřech letech portugalský útočník vždy zaostal za argentinskou superstar Lionelem Messim a Ancelotti věří, že letos již dojde na změnu. Ronaldova forma z poslední doby je vskutku obdivuhodná (21 branek v 16 zápasech), zatímco Messi se svalovými potížemi nastřílel "pouze" 14 gólů za 13 utkání.

"Dejte to (Zlatý míč) Cristianovi Ronaldovi," začal Ancelotti odvážně v rozhovoru pro radiovou stanici Onda Cero. "Pro mě je aktuálně nejlepší hráč na světě právě on. Nejlepší střelec v lize i Lize mistrů, a když vezmeme v potaz i technickou kvalitu, znovu nemá přemožitele. Vyznačuje se ohromnou profesionalitou, jeho koncentrace je obdivuhodná. A právě proto je tak velkým hráčem."

Pro nadcházejícího soupeře ze San Sebastianu měl Ancelotti jen slova uznání. "Real Sociedad je skvělý tým. Jsou nebezpeční v útoku a disponují velmi rychlými hráči." To koneckonců bylo poznat i v nedávném zápase Ligy mistrů, v níž debutující Sociedad uhrál bezbrankovou remízu s favorizovaným Manchesterem United.

Trenér hostů Jagoba Arrasate nyní vyhlíží zápas v Madridu a neočekává o nic jednodušší zápas, než jaký prožil jeho celek v úterý. "Musíme předvést perfektní výkon a hlavně využít naše šance, protože Madrid vás potrestá za jakoukoli chybičku. Musíme ovládat míč a postupovat podle stanoveného plánu. Jejich útočná fáze je rychlá, a třebaže nemá takovou hrubou sílu jako Manchester, dokáže udeřit o to silněji. Jsou smrtící, rozhodně jedna z nejlepších ofenziv na světě," vysekl Realu poklonu Arrasate.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Varane, Pepe, Arbeloa - Alonso, Illarramendi, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Bergara, Zurutuza - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Elche CF  (sobota 18:00)
Elche sice mělo pomalejší start do sezony první ligy, ale série tří zápasů s devíti body na kontě nováčkovi pomohla. Nicméně, poslední zápasy ukazují, že Elche čeká ještě velký kus práce. Ani Getafe však v minulých kolech příliš nezáří.

Přesto, že se Elche nemůže pyšnit právě širokým kádrem a zejména jeho ofenzivní možnosti jsou přímo omezené, tak se provinční celek dokázal postarat o nejedno překvapení. Zuby si na něm vylámal Real Betis, Espanyol Barcelona a naposledy také baskický Athletic Bilbao. Elche si sice dokáže vytvořit určité množství šancí, ale gólový průměr jedné branky na zápas ukazuje, kde že jsou mezery současného klubu.

Toho si všímá také trenér Getafe Luis Garcia, který na tiskové konferenci před utkáním řekl: "Vidím to tak, že náš soupeř není od úvodních minut utkání příliš aktivní. Spíše bude vyčkávat, s jakou taktikou začneme hrát my. Spoléhají především na rychlé protiútoky, které mají ale skvěle zvládnuté. Když už začnou, je velmi těžké jim stačit. Na to si naši hráči budou muset dávat pozor. Bude nás to stát hodně úsilí a testována bude také naše trpělivost. Elche je velice kompaktní tým, který je disciplinovaný. Pokud budeme dávat pozor celou dobu, můžeme utkání vyhrát. Svým hráčům naprosto věřím a ví, že každý z nich odevzdá pro tým maximum," spoléhá Garcia.

Madridský tým je v současnosti na šesté příčce, ale poslední dvě domácí utkání se mu příliš nepovedla. Nejprve prohrálo s Bilbaem, v minulém kole si po gólu Dorlana Pabóna všechny tři body odvezla Valencia. Na Coliseum Alfonsa Pereze tedy bude potřeba zlepšit svůj herní projev. "Tým hraje skvěle, což je důvod, proč jsme šestí. V posledních domácích utkáních nám ale forma moc nepřeje, což se musí zlepšit. Chybí nám náznak kontinuity, máme problémy se sebevědomím. Chceme, aby se diváci dobře bavili, což se nám příliš nedaří. Čeká nás tudíž ještě velké množství práce a ideální bude, když se nám povede prolomit smůlu už proti Elche. Věřím, že s trochou štěstí se naše domácí statistika zlepší a na náš stadion se pro tři body jezdit nebude," doufá Garcia.

Jeho tým se bude muset obejít bez Adriana Colungy, který se zranil. Mimo hru bude také vykartovaný obránce Alexis Ruano. V týmu sobotního soupeře budou pravděpodobně chybět obránci Edu Albacar a Cristian Sapunaru, jejichž zdravotní stav podle posledních zpráv není zcela ideální. Ani útok Elche nebude kompletní - kvůli zlomené noze se svému bývalému celku nepostaví Manu del Moral. Když se tyto dva celky utkaly naposledy, ještě v rámci Segunda Division se radovalo Getafe, které na svém území porazilo Elche poměrem 3:1.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Arroyo, López, Rafa, Escudero - Borja, Mosquera - Léon, Sarabia, Castro - Marica
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Suárez, Botía, Lombán, Cisma - Sánchez, Pérez - Ňíguez, Gil, Fidel - Coro
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Levante UD  (sobota 20:00)
Ve třináctém kole La Ligy zavítá na hřiště pátého Athleticu aktuálně osmé Levante. Atraktivní duel z horní poloviny tabulky bude zároveň přímým soubojem o páté až šesté místo. Baskové jsou na novém domácím stadionu silní a po prohře s Atléticem budou chtít obhájit pozici na pohárových příčkách, hosté z Valencie naopak potřebují odčinit poslední nevydařené utkání s Granadou.

Athletic sbírá v letošní sezóně body především na domácím stadionu San Mamés, kde zatím ještě neprohrál. Porazit zde dokázal třeba Villarreal, avšak v posledním domácím utkání svěřenci Ernesta Valverdeho pouze remizovali s Elche 2:2. Z posledních dvou utkání tak Baskové vytěžili pouze jediný bod, jelikož v posledním kole prohráli s Atléticem Madrid. I proto potřebují domácí proti Levante zabrat.

Levante rovněž není před třináctým kolem ve zrovna ideální formě. Celek z Valencie totiž ve dvou posledních zápasech nevstřelil ani jednu branku a po remíze Betisem Sevilla a domácí porážce od Granady se Levante propadlo na osmou pozici. I přesto má klub s jedním z nejskromnějších rozpočtů v lize našlápnutou sezónu dobře a osmé místo je rozhodně nad plán. Pro hostujícího trenéra Joaquína Caparróse bude utkání o to pikantnější, že právě Athletic mezi léty 2007 a 2011 vedl a dokráčel s ním v roce 2009 mimo jiné do finále Copy del Rey a Supercopy.

Hostům by mohly nahrávat absence některých hráčů Athleticu, za nějž nebude moci nastoupit Aymeric Laporte, Balenziaga a Kike Sola, kvůli červené kartě bude navíc stát i Erik Morán. Levante by tak mohlo zopakovat poslední vzájemný zápas z května letošního roku, kdy vykradlo stadion soupeře po výhře 0:1. Zápas začíná ve 20:00 a hlavním sudím bude David Fernández Borbalan.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Saborit, S. José, Gurpegi, Iraola - Hurraspe, M. Rico - Muniain, D. Marcos, Susaeta - Aduriz
Levante UD - pravděpodobná sestava:
K. Navas - Juanfran, D. Navarro, H. Rodas, Chris - E. Adoua, P. Diop - R. García, E. Zhar, Xumetra - Babá
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Rayo Vallecano  (sobota 22:00)
Rayo Vallecano možná minulé tři zápasy prohrálo, ale minimálně v tom posledním dokázalo svého soupeře dost potrápit. Tím nebyl nikdo jiný, než slavný Real Madrid. Celta v utkání proti Seville vstřelila sice méně branek než Rayo, ale odnesla si větší počet bodů.

Los franjirrojos v minulém utkání téměř dotáhli náskok Realu Madrid! Bílý balet sice po padesáti minutách vedl již o tři branky, které vsítili Cristiano Ronaldo s Karimem Benzemou, ale konečné skóre bylo mnohem méně uspokojivé. Ancelottiho svěřenci totiž dvakrát faulovali protihráče v pokutovém území a Rayo Vallecano obě nabízené šance beze zbytku využilo. V krátkém sledu musel brankář Diego López čelit dvěma střelám Jonathana Viery, který se nemýlil ani jednou. Rayo sice těsně prohrálo, ale jeho hra se s dřívějším projevem dala jen těžko srovnávat.

Rayo Vallecano po další porážce sídlí na chvostu tabulky, i když jej od sedmnácté Osasuny Pamplona dělí jen jeden bod a brankový rozdíl. Přesto se trenér Paco Jémez dokázal na páteční tiskové konferenci usmívat a hledal pozitiva. "Musíme vyhrát maximální možný počet utkání. Pro nás body nemají rozdíl - výhra je cenná proti Realu Madrid stejně jako proti Celtě Vigo. Chceme nadále pokračovat ve stylu hry i způsobu myšlení, které jsme předvedli proti los blancos. Naše představení proti Realu bylo vzorem, jak se pokusíme hrát v dalším průběhu sezony. To je styl, který nám umožní vyhrávat další zápasy a dostane nás ze zóny sestupu, tím jsem si jistý," nabádá Jémez své svěřence.

"Vytvářeli jsme si šance, jen je nedokázali dostatečně často proměnit. Také se nám proti Realu dařilo držet míč na svých kopačkách, což je vždy skvělý pocit. To jsou aspekty, které nám pomáhají a na kterých musíme dál pracovat. Musíme zůstat klidní a soustředění, protože nám úvod sezony vůbec nevyšel. Přesto vidíte, že když pracujeme na zlepšení, po čase se dostaví i lepší výsledky. Celta zvládla několik těžkých utkání, ale na domácím stadionu se jim příliš nedaří. To je něco, čeho budeme chtít využít. Víme, že nám nic nedají zadarmo, protože je to silný a dobře organizovaný tým. Ale pokud budeme nadále hrát se stejnou intenzitou, sebezapřením a vůli, můžeme docílit dobrého výsledku. Bude to skvělý zápas, o tom jsem přesvědčen. Ve hře jsou tři důležité body, o které budeme bojovat. Pomohly by nám totiž k postupu tabulkou a pro naše hráče by byly nesmírně cenné," uvědomuje si bývalý střední obránce.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Toni - Fernández, Oubiňa, López - Mina, Charles, Nolito
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Arbilla, Nacho - Saúl, Trashorras - Lass, Bueno, Falqué - Viera
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - UD Almería  (pátek 20:00)
Osasuna sídlí jen těsně nad pomyslnými sestupovými vodami a v pátek večer má ideální příležitost nepříjemnou pozici zvrátit. Hostí totiž podobně ohroženou Almeríi, která je dokonce devatenáctá. Přesto domácí nečeká nic snadného - poslední dvě ligová klání totiž Almería vyhrála.

Klub z Pamplony má za sebou v minulé sezoně boj o zachování prvoligové příslušnosti, neboť si až do posledních chvil nemohl být jistý záchranou. Podobné starosti jej tíží také v současnosti. V předehrávce třináctého kola čeká Osasunu speciální soupeř, protože právě Almería je předchozím působištěm trenéra Javiho Gracíi. Návštěva Almeríe bude pro navarrský celek skvělou možností, jak uniknout z dosahu sestupového pásma.

To si dobře uvědomuje i Alvaro Cejudo, jedna z klíčových opor domácího celku. Na čtvrteční tiskové konferenci Cejudo prozradil: "Případná výhra by nám velice pomohla, umožnila by nám chytit další dech a posunout se vzhůru. Důležitá by byla také pro naše sebevědomí. Když prohrajeme, ocitneme se ve stejné situaci, v jaké jsme se nacházeli minulý rok. Teď mám skvělou příležitost dokázat, že jsme se poučili a zlepšili - nemůžeme ji nechat proklouznout mezi prsty. Rozdíl mezi oběma týmy je minimální, takže o to víc se musíme snažit," dodává odhodlaně odchovanec Betisu.

Příprava na utkání ale v podání Osasuny stěží proběhla podle plánu. Na stadionu Anoeta totiž hosté podlehli San Sebastianu o pět gólů, když konto brankáře Fernándeze postupně zatížili Ansotegi, Martínez, Griezmann, Castro a Seferović. Červenou kartu navíc viděl obránce Jordan Loties, což Osasuně také příliš nepomohlo. Přesto podle Cejudova mínění nebyl výsledek úplně fér. "Dali nám pět branek je proto, že jsme hráli v početním oslabení. Až do toho vyloučení jsme si vedli dobře. Naším problémem byly především standardní situace, ze kterých jsme dostali tři branky. Kromě nich ale tým víceméně dělal vše, co po něm trenér chtěl. Vysoká prohra by nám ale neměla sebrat odvahu," nabádá Cejudo spoluhráče.

Almería může vyprávět o významu slova "comeback", protože po úvodních deseti zápasech bez výhry se její forma drasticky zlepšila. Tvrdá práce na tréninku nese své ovoce, což dokládají poslední dvě kola. V nich Almería nejprve porazila Valencii, po ní si tři body nechala také z utkání proti Realu Valladolid. Almeríu však stále čeká ještě velmi dlouhá cesta za záchranou.

To si uvědomuje také brankář Esteban, který v rozhovoru pro klubové stránky řekl: "Nemůžeme se unáhlit a spoléhat na minulé výsledky. Stále ještě figurujeme na posledních třech místech, což je problém. Musíme se co nejdříve dostat nahoru. Stále ještě nehrajeme na maximum a jsme schopni předvádět mnohem lepší výkony. Pokud polevíme v koncentraci a odhodlání, náš soupeř toho brzy využije a my bychom mohli přijít o další body. To se nesmí stát," burcuje Esteban své spoluhráče.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Flaňo, Arribas, Damiá - Silva, Lolo - Cejudo, Torres, Armenteros - Riera
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Nelson, Trujillo, Torsiglieri, Christian - Tébar, Azeez - Vidal, Soriano, Dubarbier - Rodri
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Málaga CF  (pátek 22:00)
Estadio Nuevo Los Carmenes hostí souboj domácí Granady s ambiciozní Málagou. Na rozdíl od minulých sezon je však situace odlišná - vyšší postavení v tabulce má nyní právě domácí celek.

Oba týmy dělí jeden jediný bod, takže o motivaci bude postaráno. Derby Andalusie bude zajímavé také proto, že se oběma soupeřům v posledním ligovém klání podařilo uzmout tři body. Granada zavítala v rámci dvanáctého kola do Levante a odvezla si tři body za těsnou výhru 1:0. O jeden gól zvítězila také Málaga, která však v zápase proti Realu Betis musela skórovat třikrát, aby se jí podařilo nechat si tři body. Roque Santa Cruz sice poslal domácí tým do vedení, ale na jeho trefu odpověděl Joan Verdú. Po hodině hry rozjásal domácí tribuny Eliseu, ale o pouhé dvě minuty později se prosadil Jordi Figueras a na tahu byla opět Málaga. Té pomohl mladý útočník Samuel, který ve čtvrté minutě nastaveného času vstřelil třetí a poslední branku zajímavého utkání.

K podobným průběhům utkání se vyjádřil také zkušený německý trenér Málagy. Na tiskové konferenci před pátečním zápasem Bernd Schuster poznamenal: "Víme, že nejsme jediný tým, který má nějaké problémy a kterému se momentálně nedaří. A také nejsme jediný tým, který je schopný rozhodovat utkání v samém závěru. Nechceme zapomenout na naše dvě poslední utkání, protože v nich jsme neprohráli. Když budeme pokračovat v nastoleném trendu, mohli bychom opět vítězit. Naučili jsme se, jak pracovat pod velkým tlakem, což je obrovský bonus," uvádí Schuster lék na ztracené sebevědomí.

Bývalý hráč Barcelony či Realu Madrid, který se v zápase proti Granadě bude muset obejít bez hráčů jako jsou Mounir El Hamdaoui nebo Roque Santa Cruz, dodává: "Náš soupeř sází především na rychlé protiútoky. Mají na to skvěle vybavené hráče, kteří znepříjemní pohyb každé obraně. Když vás dostanou pod tlak, máte velký problém. Ten tým je velmi dobře poskládán, hráčům se daří a dobře vědí, jaký styl hry po nich trenér žádá. Moji hráči ale vědí to samé," varuje Granadu.

Ani Granada nemá kompletní kádr, protože mimo hru zůstává suspendovaný Allen Nyom. Záložník Recio je v Granadě na hostování právě z Málagy a v jeho smlouvě je zakotvena doložka, která mu proti Málaze neumožňuje nastoupit. Na domácím stadionu Los Carmenes vyhrála Granada jen jedinkrát v sezoně a trenér Lucas Alcaraz ví, že si fanoušci zaslouží další tříbodový přísun.

"Potřebujeme našemu výkonu dodat stálosti. Bude to sice nesmírně těžké utkání, ale věříme ve své schopnosti. Snažíme se vystupovat jako jeden tým, spoléháme na toho druhého. Je to skvělá parta. Teď jen potřebujeme, abychom se dokázali soustředit po celých devadesát minut a výsledku podřídili vše. Před našimi fanoušky chceme ukázat naši pravou tvář a dokázat jim, že si jejich úctu zasloužíme," dodává odhodlaně Alcaraz.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Foulquier, Diakhaté, Murillo, Angulo - Yebda, Iturra, Rico - Pereira, El-Arabi, Buonanotte
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Weligton, Antunes - Tissone, Darder, Duda - Portillo, Fabrice, Eliseu
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona12111034:734
2.Atlético Madrid12110130:833
3.Real Madrid1291230:1628
4.Villarreal CF1272320:1223
5.Athletic Bilbao1262418:1720
6.Getafe CF1261516:1319
7.Real Sociedad1245318:1217
8.Levante UD1245312:1517
9.Valencia CF1251615:1916
10.Espanyol Barcelona1243512:1515
11.Granada CF124268:1214
12.Málaga CF1234514:1613
13.Elche CF1234512:1613
14.Sevilla FC1234520:2513
15.Celta Vigo1233614:1612
16.Real Valladolid1225514:1811
17.CA Osasuna1231810:2110
18.Real Betis1223711:209
19.UD Almería1223714:249
20.Rayo Vallecano1230910:309

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (365)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele