Primera División - preview 6. kola

26.09.2014, 08:46, aktualizováno 28.09.2014, 08:50
Previews
Valencia si dnes bezesporu dává za cíl vrátit se na čelo tabulky Primera División a v cestě jí bude stát tápající Sociedad. Již k obědu program španělské nejvyšší soutěže servíruje duel Getafe s Málagou, po němž přijdou na řadu týmy Deportiva a Almeríe. Veškeré víkendové válčení společně završí fotbalisté Córdoby a Espanyolu...
Getafe CF - Málaga CF  (neděle 12:00)
Stejně jak mizerně minulou sezonu uzavřeli, tak i načali sezonu novou. Řeč je o Getafe, které se loni jen stěží zachránilo v nejvyšší španělské soutěži, a nyní po pěti kolech figuruje na předposlední devatenácté příčce. Nejbližší šancí, jak se vymanit ze sestupových vod, je výhra nad Malagou.

"Nikdo samozřejmě nemůže být spokojený s tím, jak hrajeme," nebere si servítky záložník madridského klubu Míchel Herrero. "Ale na všem zlém se dá najít i něco dobrého. Dosavadní zápasy nás mnohému naučily, což nám dobře poslouží. Nemůžeme ztratit víru v sebe sama."

"Proti Valencii to bylo obtížné, ale s Espanyolem jsme měli gólové příležitosti," vrací se Míchel k nedávným ligovým prohrám. "Nedokázali jsme je proměnit, a když jsme byli v nejlepším, tak skórovali oni. To nás poškodilo. Nezasloužili jsme si prohrát 2:0, jenže takový někdy fotbal dokáže být. V neděli máme naše malé finále s Malagou, šanci na odplatu a výhru v dalším kole."

Ve všech posledních třech zápasech Getafe dokonce ani jedinkrát nevstřelilo gól, ovšem Míchel správně podotknul, že do jisté míry má na tuto trapnou vizitku vliv zranění útočné jedničky Álvara Vázqueze, jenž má potíže s klíční kostí. "Jde o velmi podstatnou ztrátu, protože v přípravě byl naším nejlepším útočníkem."

Malaga může poněkud paradoxně jet do Madridu se sebevědomím na výši. Sice od prvního kola Andalusané nedokázali ani jednou zvítězit, ovšem zároveň jen jedinkrát prohrát. Naposledy dokonce na domácí půdě udrželi na uzdě giganta z Barcelony, jako první ze všech soupeřů katalánského velkoklubu.

Záložník Nordin Amrabat připustil, že hlavním cílem v minulém kole bylo vymazat ze hry ofenzivní hru svěřenců Luise Enriqueho, ovšem zároveň slíbil, že proti Getafe už dojde na větší kreativitu směrem dopředu. "Možná jsme nehráli žádný skvělý fotbal, jenže když hrajete proti Barceloně a získáte bod, na ničem jiném už nezáleží."

"Hráli jsme velmi defenzivně, a proto také Barcelona neskórovala, ale v neděli s Getafe doufáme, že budeme hrát dobrý fotbal a zvítězíme," dodal Amrabat. Opora zadních řad jeho klubu Vitorino Antunes, bude Malaze v nedělní poledne chybět kvůli svalovému zranění. Na opačné straně mimo zmíněného Vázqueze absentují také Pedro León a možná i Lacen s Hinestrozou.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Naldo, Alexis, Escudero - Rodríguez, Míchel - Hinestroza, Sarabia, Castro - Yoda
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Torres - Darder, Camacho - Amrabat, Duda, Alberto - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - UD Almería  (neděle 17:00)
Nikdo letos ve Španělsku zatím nedostal více gólů než Deportivo La Coruňa. Pravda, významný vliv na tom má jediný výpadek s Realem Madrid, který se na skóre podepsal hned osmi inkasovanými brankami, ovšem ani další výsledky nebyly doposud nijak zářné. Nyní se ligovému nováčkovi postaví do cesty Almería.

Po krutém debaklu s Realem 8:2 navíc přišla neméně potupná domácí prohra s regionálním rivalem z Celty Vigo. Depor se tak nachází jen těsně nad trojicí sestupujících, přesto jeho trenér Víctor Fernández tvrdí, že jeho tým už není tak daleko od toho, aby si konečně naplno sednul, potřebuje jen trochu více času...

"Víme, jak dokážeme hrát a co chceme. Jsme jako malé dítě, novorozeně, které potřebuje spoustu času k tomu, aby mohlo vyrůstat. Víme, co chceme, myslím, že také víme, jak se k tomu dobrat, a máme i potřebné prostředky a ambice k tomu, abychom toho dosáhli," slibuje horlivě Fernández. "Nechceme znovu agónii druhé ligy, toužíme po užívání si prvoligového ráje."

Na galicijskou půdu v neděli zavítá Almería, což je dle Fernándezových slov soupeř, jenž se může rovněž pohybovat na hraně sestupu, a proto bude právě jejich vzájemný duel klíčový. Navíc po traumatizujícím dvojzápase s Realem a Celtou je třeba znovu pozvednout týmového ducha.

Hosté mají momentálně o jediný bod více než jejich nadcházející soupeř. I proto trenér Francisco Rodríguez nemíní Depor podceňovat. "Mají hráče jako Hélder Postiga, Juanfran, Silvinho a Alberto Lopo, zkušené fotbalisty ze španělské ligy, kteří už zde odehráli spoustu zápasů. Život na hřišti nám dovedou znepříjemnit a my tak musíme být realističtí a dobře vědět, co od utkání čekat."

Špatnou zprávou pro Deportivo je momentální hráčská marodka. Proti Almérii se na hřišti neobjeví Diogo Salomao, Lucas Pérez i Juan Domínguez a otazníky visí také nad starty Luise Fariny, Pabla Insúy a Ivana Cavaleira. To Almería podobným problémům čelit nemusí.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Lopo, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos - Juanfran, Medunjanin, Rodríguez, Cuenca - Postiga
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Navarro, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Azeez, Verza - Jonathan, Thomas, Méndez - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Valencia CF  (neděle 19:00)
Real Sociedad se znova pokusí vzkřísit svou loňskou formu. V neděli na svém stadionu přivítá Netopýry z Valencie, se kterými před vlastními diváky neprohrál třikrát v řadě. Baskové však mají aktuálně mizernou formu, naopak Valencie válcuje jednoho soupeře za druhým.

Baskové nezvládli poslední dvě ligová kola a nyní se hrdé mužstvo krčí až na čtrnáctém místě tabulky. Tým trenéra Jagoba Arrasteho se po nečekané porážce od Almeríe nevzchopil ani proti Seville a z Andalusie si odvezl porážku 0:1. Bojovnost se domácím rozhodně nedá upřít, jenže se nedaří v koncovce. Útočníci Vela s Agirretxem se zasloužili v šesti zápasech o pouhé tři branky, navíc v posledních dvou zápasech jen jedinkrát. Odchod nejlepšího střelce Antoine Griezmanna se tak ukázal být pro útočnou vozbu San Sebastianu prozatím nenahraditelnou ztrátou.

"Zápas s Valencií bude těžký, to víme. Daří se jim. My ale chceme hodit všechny starosti ohledně našich špatných výkonů za hlavu. Pro nás půjde v utkání o hodně, musíme změnit naši dynamiku. Tři body by nám pomohly po psychické stránce a konečně bychom se posunuli tabulkou vzhůru," uvedl před zápasem obránce Realu De La Bella, jenž byl smutným autorem úvodní branky v zápase proti Almeríi.

Na opačné straně panuje naprosto odlišná nálada. Valnecie má start do sezóny jako hrom, v prvních šesti kolech ztratila pouhé dva body a dokonce se bodově dotáhla na první Barcelonu. Řádění Los Che už odnesli Espanyol, Málaga, Getafe a Córdoba, přičemž všechna mužstva si od Valencie vysloužila stejný gólový příděl tří branek. S vynikajícím skóre 13:2 teď vyhlíží Netopýři další kořist.

"Jsme nesmírně hladoví po vítězství a v neděli chceme opět prodloužit naši výbornou sérii. Půjdeme za třemi body," uvedl před zápasem Shkodran Mustafi, jenž přišel do Valencie v létě ze Sampdorie a svou premiéru v novém dresu si odbyl ve čtvrtek proti Córdobě. Německý reprezentant nicméně zůstává nohama na zemi. "Nemůžeme ale dovolit, aby nám první úspěchy stouply do hlavy. Musíme být opatrní. Bodový zisk ještě v tuto chvíli není rozhodující, takže nemáme povinnost bodovat za každou cenu. K tomu, abychom se prali o titul s týmy jako je Barcelona nebo Real Madrid musíme urazit ještě dlouhou cestu."

Domácím budou proti Valencii chybět Zurutuza, Pardo a Rulli. Na straně Valencie se kvůli zranění neobjeví pouze Negredo. Zápas začne v 19:00, utkání bude řídit Ignacio Iglesias Villanueva.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - De La Bella, I. Martínez, González, Zaldua - Bergara, Granero - Castro, Canales, Vela - Agirretxe
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Gayá, Otamendi, Mustafi, Cancelo - Gomes, Fuego, Parejo - Rodrigo, Alcácer, Feghouli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Córdoba CF - Espanyol Barcelona  (neděle 21:00)
Sedmé kolo La Ligy zakončí souboj Córdoby s Espanyolem. Domácí, kteří stále čekají na první výhru v sezóně, by nejradši úplně vymazali poslední dvě kola, naopak Espanyol chce na půdě nováčka potvrdit vzestup formy.

Po slavném návratu Córdoby mezi španělskou elitu, na který se na Andalusané načekali dlouhých dvaačtyřicet let, se Blanquiverdes stále hledají. Kouč Albert Ferrer sice vytáhl Córdobu ze Segunda División, nicméně i on stejně jako jeho tým trpí těžkým nedostatkem zkušeností. Ty přijdou s postupem sezóny, ale aby se vystoupení nováčka nezvrtlo v tragédii, musí Ferrerův výběr konečně začít ve větší míře sbírat body.

Córdoba doposud podlehla Seville, Realu Madrid i Valencii a jediné dva bodíky si připsala za shodné remízy 1:1 s Vigem a Almerií. Domácí tak vstupují do zápasu s Espanyolem v pozici posledního celku tabulky, což pro nováčka ligy musí být velmi složitá pozice. "Pokud budeme hrát s tak malým nasazením, nemůžeme vyhrát. Musíme si důkladně promyslet naše nedělní vystoupení, aby se podobné chyby znova neopakovaly. Kvalita Primera División je nesrovnatelná s druhou nejvyšší soutěží, nesmíme proto takto lacino ztrácet body," povzdechl si na tiskové konferenci domácí lodivod.

Espanyol je na tom zatím o poznání lépe. Pomalý start sice neumožňuje Kataláncům shlížet na své soupeře z vrchních pater tabulky, poslední dva zápasy však ukázaly, že se v táboře Barcelonských možná blýská na lepší časy. Sergio González so po svém letním příchodu k mužstvu dočkal ve čtvrtek svého premiérového vítězství v La Lize, když na svém hřišti porazil Getafe 2:0.

"Věřím, že toto vítězství je první z mnoha, které brzy přijdou. Myslím, že to pro nás byla důležitá výhra, tým může hrát ve větší pohodě. Výborně hráli Garcia, Stuani a Felipe Caicedo, kteří to našemu soupeři hodně ztížili. Jsou velkým přínosem pro celé mužstvo," pochválil své svěřence Sergio. Ten však proti Córdobě nemůže počítat s Rodríguezem, Álvarezem a Montáňesem. Na druhé straně bude chybět jen López Silva.

Střet dvou bývalých hráčů představujících dnes novou generaci španělských trenérů se odehraje v neděli od 21:00. Utkání bude řídit Santiago Jaime Latre.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Crespo, Bouzón, López, Gunino - Garai, Rossi - Vico, Fede, Borja - Ghilas
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, González, Colotto, López - Sevilla, Caňas, Sánchez, Vásquez - Caicedo, García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real Madrid zažívá emotivní a výjimečnou sezonu. Po krátkodobém výpadku na začátku sezony se zdá, že Bílý balet nalezl svůj rytmus a opravdu začal tančit. Tři poslední utkání byla pro zaujatého i nezaujatého fanouška skvělou podívanou. Nyní schopnost Ancelottiho mužů otestuje Villarreal.

Po utkání Ligy mistrů Realu Madrid se švýcarskou Basilejí byl slyšet názor, že tento zápas by mohl být zlomovým bodem, od kterého se hráči blancos odrazí a začnou vyhrávat. Nebo přinejmenším hrát. Zdá se, že tato domněnka vůbec nebyla vzdálená realitě, protože právě výhra 5:1 na otevřené scéně hráče motivovala k maximálním výkonům. Ty odnesli další dva soupeři, protože Real Madrid naděloval.

Deportivo La Coruňa obdržela osmigólový příděl, jejím hlavním katem se stal portugalský kouzelník Cristiano Ronaldo. Ten byl sice začátkem sezony zraněn a jeho zdravotní stav zdaleka neodpovídal jeho možnostem, ale zdá se, že s příchodem Ronalda stoupá také celý tým. Portugalský útočník se ve čtyřech zápasech Primera Division trefil již devětkrát! V minulém utkání opět předvedl one-man show, když utrápenému Elche vstřelil rovnou čtyři branky a přispěl k pětigólovému výprasku. Připíše si další góly do sítě renomovaného Villarrealu?

Tento souboj bude muset vynechat několik hráčů na obou stranách. Denis Čeryšev bude sledovat zápas Villarrealu s Realem Madrid jen z tribuny. Ruský fotbalista ve Žluté ponorce hostuje právě z Bílého baletu a součástí dohody je klauzule, podle níž ke vzájemnému duelu obou týmů může nastoupit jedině v případě, že Villarreal zaplatí 250 tisíc eur. Vedení se nakonec rozhodlo této možnosti nevyužít. Na opačné straně se do hry nejspíš nepodívá Pepe. Portugalský obránce ještě nedoléčil svalové zranění a do utkání nejspíš nezasáhne. Do brány by se teoreticky mohl postavit opět brankář Casillas.

Ten byl v nedávné době kritizován dokonce vlastními fanoušky a možná i proto se trenér Carlo Ancelotti rozhodl dát šanci nové posile Keyloru Navasovi. Ten v utkání s Elche inkasoval jednou. A k výkonu mu gratuloval také jeho spoluhráč Casillas. Jeho každotýdenní "společenská rubrika" na internetu se rozrostla o pochvalné komentáře na adresu Navase. Casillas v ní chválí události minulého týdne a také vybírá nejlepší filmy španělské kinematografie.

Nyní napsal: "Včerejší výsledek proti Elche pro nás hodně znamenal. Předvedli jsme v minulých týdnech několik dobrých utkání a chtěli jsme v naší sérii pokračovat. Věděli jsme, že nemůže soupeře podcenit. Skvělou práci odvedl Cristiano Ronaldo, který je zkrátka fenomenální. To, co pro nás dělal, je úžasné a já jsem moc rád, že ho máme v týmu. A pochvalu zaslouží také můj kamarád v bráně. Keylor odvedl skvělou práci a já mu chci pogratulovat k debutu v našem dresu," chválí zkušený španělský gólman.

Villarreal se právem obává formy celého Madridu. Villarreal se totiž výhry nad Bílým baletem dočkal naposledy v roce 2009! Tentokrát by rád, aby mu jeho snahy vyšly lépe. Alespoň to tvrdí střelec Ukechukwu Uche. Na tiskové konferenci před utkáním na El Madrigal Uche zdůraznil: "Tentokrát už to musí vyjít, moc po výhře toužíme. Už je to velmi dlouho, co jsme naposledy vyhráli," míní Uche.

"Utkání s Realem Madrid v sobě vždycky mají velký náboj a pro každého hráče jsou něčím speciálním. Doufáme ale, že se nemá povede získat tři body. Nejsme na tom v tabulce zrovna nejlépe, ale teď je ideální čas to překonat. Bude to samozřejmě těžké, ale my Real můžeme porazit a také to máme v plánu. Víme, že musíme odevzdat minimálně sto procent, aby se nám to povedlo, ale jsme ochotní vypustit i duši pro výhru," dodává Uche. Podaří se jeho týmu tento cíl naplnit?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rukavina, Gabriel, Musacchio, Marín - Espinosa, Trigueros, Bruno, Gómez - Vietto, Uche
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Rodríguez, Kroos, Illarramendi, Isco - Bale, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Granada CF  (sobota 18:00)
Barcelonu čeká v týdnu atraktivní souboj, když v rámci Ligy mistrů cestuje do Paříže. S tamním PSG se bude chtít utkat o prvenství ve skupině a na utkání se těší množství fanoušků dobré ho fotbalu, ale ještě před tím se blaugranas musí soustředit na svého nejbližšího soupeře - Granadu.

A že proti Barceloně jde odehrát dobré utkání, to ukázal zápas s Málagou. Ta si dokázala poradit i s největšími hvězdami soupeře a nechalo si doma bod za bezgólovou remízu. Granada by ráda tento výsledek napodobila, ale v posledním utkání se její sebevědomí moc neozývalo. Granada totiž o gól prohrála s Levante a nenavázala na dobrý výkon z utkání proti Bilbau.

Barcelona nedokázala udržet stoprocentní bilanci a s Málagou se rozešla bez branek, načež kouč Blaugranas Luis Enrique nehledal pro výkon jeho svěřenců omluvy. "Je před námi ještě hodně práce. Jsme však na dobré cestě," prohlásil Enrique. "Je to o hledání řešení a ne výmluv. Kritiku si necháme do šatny," doplnil nový kormidelník Barcelony, která má v současné chvíli stejný počet bodů jako Sevilla a a Valencia. V Primera División se s těmito kluby dělí o první příčku se třinácti body.

Velkým tématem ve španělském prostředí je Luis Suárez a zejména jeho zdravotní stav. Některá média jej prý vyfotografovala z úhlu, ve kterém se zdá, že Suarez přibral o několik kilo. Mladý útočník kvůli trestu nemůže nastupovat za první tým Barcelony, zahrál si tak alespoň za rezervu, která nadělila indonéské reprezentaci do 19 let šest kousků. Pod dva z nich se přitom podepsal bývalý kanonýr Liverpoolu, který je mimo hru až do 25 října. "Jsem vděčný týmu a trenérovi za příležitost, abych se mohl vrátit na trávník," prohlásil Suárez, jenž absentuje za kousnutí Giorgia Chielliniho.

Granada padla v utkání s Levante a trenér Joaquín Caparros se hodně zlobil. Na tiskové konferenci po zápase mimo jiné řekl: "Neukázali jsme téměř nic z toho, co jsme chtěli. Něco jsme si řekli a nedodrželi to. Chyběla nám jiskra, snaha něco hrát, intenzita a náboj. Pokud bychom tohle chtěli zopakovat proti Barceloně, můžeme zapomenout na dobrý výsledek. Mrzí mě, že se utkání takto vyvíjelo, ale opravdu jsme si tři body nezasloužili," litoval Caparros.

Caparros se snažil s výsledkem něco udělat a na hřiště poslal třeba Successe, ale ten mu paradoxně žádný úspěch nepřinesl. Přesto nad ním trenér neláme hůl a jeho schopnosti si pochvaluje. "Je to typ hráče, který neustále běhá. Má skvělou střelu a s míčem je velmi nebezpečný. Vyhovuje našemu systému a do týmu zapadá bez větších problémů. Líbí se mi jeho styl," dodává Caparros.

Barcelona postrádala v prvních zápasech Xaviho a trenér Luis Enrique byl za tento tah kritizován, ale naposledy se vyjádřil velmi jasně: "Jsem zodpovědný za sestavu. Tohle je můj tým a já budu určovat, kdo bude hrát. Nikoli média nebo fanoušci. Pracujeme s týmem každý den a víme, kdo by měl hrát. Xavi je vynikající hráč a já jsem rád, že ho mám v týmu. Nemáme spolu žádný problém. Rozhodneme o sestavě až před zápasem. A samozřejmě nebudu říkat, kdo se v ní objeví. Mohl by to být i Xavi. Každý má v týmu svou pozici a je to záležitost jen a jen týmu. Xavi je důležitou součástí našeho týmu," uzavřel trenér Enrique.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Montoya, Mascherano, Pique, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Neymar
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Babin, Murillo, Foulquier - Carlos, Rico, Yuste, Piti - Success, Cordoba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 9.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Sevilla FC  (sobota 20:00)
V Madridu se představí Sevilla, která má ambice na první příčky. Nemá k nim daleko, protože má za sebou velmi povedenou sérii zápasů, které jí vynesly tři body. Remizovala pouze v prvním kole na domácí půdě s Valencií. Od té doby je úspěšná, ale velká zkouška ji čeká právě dnes. Utká se totiž s Atléticem Madrid, které je jedním z favoritů na obhájení prvenství.

Colchoneros zdaleka nejsou tak suverénním týmem, který v minulé sezoně dokráčel až na trůn v La Lize a trápil také městského rivala ve finále slavné Ligy mistrů. Simeoneho tým začíná klopýtat a navíc se musel vyrovnat s několika významnými odchody. Množství klíčových hráčů dokázalo Atlético nahradit, ale samozřejmě si noví hráči potřebují zvyknout na systém, spoluhráče a také poněkud náročný program.

Trenér Diego Simeone je trenérem úspěšným, ale jeho úspěch není zadarmo. Trenér Simeone vyžaduje určitou disciplínu a náročnou přípravu od svých svěřenců celkem pravidelně. Na druhou stranu, Atlético vyhrává. Madridský celek zvládl také poslední utkání na půdě Almeríe a zapsal si tři body, čímž se vrátil na průběžnou druhou příčku. "Jsem rád, že se nám podařilo vyhrát. Jsou to pro nás cenné tři body," pochvaloval si po zápase Simeone. Ten je na lavičce teprve necelé tři roky, přesto s týmem vyhrál už sto zápasů. Jubilejní výhru argentinský kouč zaznamenal právě na půdě Almeríe, odkud si jeho tým odvezl body za výsledek 1:0.

Trenér Simeone je častým terčem španělských novinářů a v rozhovoru pro deník La Nacion byl zpovídán také ohledně jubilejní výhry. "Užívám si každou minutu, kdy jsem s týmem. Jsme úspěšní a to je dobře, ale zároveň si uvědomuji, že možná bude trvat velmi dlouho, než se nám povede zopakovat podobný výsledek. V minulé sezoně jsme dokázali vyhrát La Ligu, čehož si ohromně vážím. Doufám, že také tentokrát skončíme hodně vysoko."

"Klíčem k úspěchu je především tvrdá práce, která se ale postupně vyplácí. Důležité je, že se lidé baví a to myslím, že je naše výhra. I kdyby nic jiného, tak jsme ukázali španělskému fotbalu, že můžete porazit i tým plný hvězd, když hrajete jako jeden tým. Dokázali jsme držet krok s Realem Madrid nebo Barcelonou. Lidé si navíc užívají náš styl fotbalu. Teď ale není čas na to, abychom se zastavili a slavili naše úspěchy. Musíme dál bojovat a toužit navazovat na naše výkony. Bez této touhy můžeme celé naše zaměstnání zabalit," uvědomuje si Simeone.

V sobotu večer čeká jeho hráče další velký test charakteru i schopností. Sevilla vyhrála pět z posledních šesti zápasů a je ve formě. Klíč k úspěchu podle trenéra Unaie Emeryho tkví v tom, že jeho tým musí eliminovat silné stránky soupeře. A tou nejpřednější je obrovský hlad po úspěchu a výhře. Na tiskové konferenci před utkáním Emery zdůraznil: "Atlético se hodně změnilo. Od doby, co mu šéfuje Diego Simeone, nikdy nevíte, s čím přijdou. Každý zápas se zlepšují, neustále vás překvapují. Líbí se mi jejich styl, dobře se na ně dívá," chválí Emery soupeře.

"Pamatuji si, když vyhráli v Barceloně. I přesto s Barcou zacházeli dobře a říkali o ní, že právě Barcelona je favoritem. Stejně se chovali i ve chvíli, kdy prohráli Ligu mistrů s Realem. Nikdy jsem neslyšel žádné výtky oproti rozhodčím, žádné svalování viny na někoho jiného. Jednali férově a se ctí. To se dnes moc nevidí, takže je dobré, když to umíme na ostatních ocenit," sklání se Emery před silou charakteru Atlética.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Turan, Gabi, Suárez, Koke - Mandžukić, Griezmann
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Carrico, Trémoulinas - Krychowiak, Iborra - Vitolo, Suárez, Vidal - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - SD Eibar  (sobota 22:00)
Ani vložené páté kolo španělské ligy nezměnilo nic na tom, že se Athletic nachází v úvodu nové domácí sezony v hluboké krizi. Prohra na půdě Raya Vallecana měla dokonce za následek, že celek z Bilbaa se čtyřmi porážkami a jedinou výhrou momentálně figuruje na sestupové příčce. Další možností, jak udělat první krok při snaze postavit se zpět na nohy, bude sobotní derby s Eibarem.

Když Athletic naposledy prohrál všechny úvodní tři venkovní zápasy, datovala se sezona 04/05. Za přihlížení současného trenéra Basků Ernesta Valverdeho, tehdy ještě jako záložníka, to odnesl vyhazovem kouč Javier Clemente. Zdá se však, že historie se v tomto případě neopakuje - Valverde se nadále drží ve své funkci a nabádá všechny s klubem spojené, aby nepanikařili. "Je příliš brzy na to, abychom hovořili o jednotlivých zápasech jako pohárových finále."

"Prohráli jsme příliš mnoho utkání a ligová tabulka nelže," poukazuje Valverde na to, že od čtvrtého celku loňské Primera División se přece jen čekají lepší výkony. "Jsme v této pozici, protože jsme leccos nedělali správně, ale upřímně věřím, že to vzhledem k našim odehraným zápasům nebylo logické. To však není žádná útěcha. Jsme na dně a potřebujeme vytrvat s naší hrou, abychom se pokusili zvrátit balanc na naši stranu."

Na papíře by se mohlo zdát, že příjezd Eibaru, ligového nováčka, lokálního rivala a nejmenšího celku z celé ligy, je pro Athletic v podstatě ideálním k nakopnutí sezony. Valverde to však vidí jinak: "Nemají co ztratit a přijdou k nám s nadějí, že dokážou něco velkého. Je to také samozřejmě derby, takže řeči o nějakém favoritovi můžeme rovnou vyhodit z okna."

Pravdou je, že Eibar se po vydařeném úvodu sezony nachází na výtečném devátém místě se sedmi body. Na San Mamés se hosté budou muset obejít bez zraněného Manú del Morala a možná také obránce Eneka Bóvedy. Athletic pak možná bude postrádat stopera Gurpegiho, zatímco Ibai Gómez by se měl znovu vrátit do hry poté, co kvůli svalovým potížím vynechal poslední dva zápasy.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Muniain - Aduriz
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Lillo, Albentosa, Ekiza, Abraham - Boateng, García - Nieto, Arruabarrena, Saúl - Ángel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Rayo Vallecano  (sobota 22:00)
Souboj dvou celků s podobným vstupem do nové sezony nabídne sobotní večer po dvaadvacáté hodině, když do Valencie na stadion Levante přijede Rayo Vallecano. Oba celky až do pátého kola musely čekat na svou první ligovou výhru, oba se právě v kole pátém dočkaly.

Zatímco Rayo doma překvapivě přehrálo Athletic 2:1 díky dvěma zásahům Lea Baptistaa, Levante zase nepříjemně šokovalo Granadu, kde díky skvělému individuálnímu gólu Rubéna Garcíi zvítězilo 1:0. Šlo o vůbec první zásah valencijských v letošním ligovém ročníku, a hned vítězný. José Luis Mendilibar si na své první brankové zavýsknutí musel počkat dlouhých 415 minut herního času.

Dá se tak očekávat, že nyní bude otřepané Levante nastupovat s podstatně jiným sebevědomím, než jak tomu bylo doposud. Aspoň tak to vidí trenér Vallecana Paco Jémez. "Jsou nyní ve stejném postavení jako my. Vědí, že se dá dostat do pohodlnější pozice během pár zápasů. Budeme si muset počkat, s čím na nás Levante vyrukuje - jestli budou chtít vyčkávat, nebo po nás půjdou. Tak jako tak vím, že půjde o soutěživý a intenzivní zápas."

Jémez dále pokračoval: "Když nemáte na startu takové výsledky, jaké byste čekali, skončíte jen tím, že si na sebe přikládáte více tlaku. I když do konce je stále daleko, tento výsledek dokáže uklidnit naše nervy. Každý zápas je důležitý, ale tenhle s Levante je nyní nejdůležitější, stejně jako příští kolo. Když vyhrajeme, dostaneme se ještě do mnohem lepší pozice a budeme se moci těšit na vrch, ne spodek tabulky."

Kromě nevýrazných výkonů na hřišti tíží poslední dobou Levante i něco jiného. Protikorupční oddělení španělské vlády totiž momentálně vyšetřuje zápas valencijských s Realem Zaragozou z května 2011 za možné ovlivňování výsledku. Trenér José Luis Mendilibar na to prohlásil, že doufá "spatřit den, kdy se věci jako tahle bude brát vážně a něco z ní i vzejde."

"Doufám, že pravda vyjde najevo také o větších klubech. V jiných zemích jsme měli možnost vidět velké kluby s bohatou historií sestoupit. Jít po malých klubech je jednoduché," stěžuje si na dvojí metr Mendilibar. Jeho brankářská jednička Cristián Álvarez si kvůli poraněnému svalu proti Levante nezachytá, mezi třemi tyčemi jej nahradí Miguel Toňo. Na straně domácích se do hry po odpykání karetního trestu vrací obránce Loukas Vyntra.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Jesús - López, Rodas, Navarro, Toňo - García, Camarasa, Diop, Morales - Barral, Casadesús
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Castro, Ba, Insúa - Baena, Trashorras - Licá, Bueno, Kakuta - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Celta Vigo  (pátek 21:00)
Primera División pokračuje o víkendu šestým kolem, které odstartuje soubojem mezi Elche a Celtou Vigo. Domácí v týdnu dostali pětigólový příděl od Realu Madrid, ze kterého se chtějí vzpamatovat prvním vítězstvím před vlastními diváky. Célticos však začátek sezóny vychází na jedničku, vždyť ještě letos nenašli přemožitele.

Elche má na začátku sezóny velmi složitý los. V prvních pěti kolech dostali Los Franjiverdes Barcelonu i Real Madrid a navíc měli příležitost hrát doma jen dvakrát. Na Estadio Manuel Martínez Valero tým vedený Franem Escribá nejprve remizoval s Granadou 1:1, když alespoň bod pro domácí vystřelil v nastavení Lombán. Druhé domácí vystoupení se pak Elche povedlo ještě méně, relativně hratelný Eibar zde zvítězil hladce 2:0, což jistě pošramotilo sebevědomí Franjiverdes před zápasem na San Bernabéu. V úterý Real bez problémů rozdrtil Elche 5:1. Domácí však musí poslední výsledky hodit za hlavu a najít jako první ten správný recept, jak porazit silné Vigo.

"Musíme na to vše zapomenout. Jsem přesvědčen, že potřetí za sebou neprohrajeme. Hráči jsou si plně vědomi důležitosti zápasu," uvedl pro deník Marca Fran Escribá, jenž si se svým týmem připsal první letošní vítězství na stadionu Vallecas ve třetím kole. Domácí lodivod se zmínil také o svém nadcházejícím soupeři. "Jsou o krok napřed před šesti sedmi týmy ohroženými sestupem. Vloni jsme je porazili v obou utkáních, ale letos mají skvělý tým," dodal Escribá.

Celta přijíždí do Alicante po výborných pěti zápasech. Morálku hostů navíc povzbudila úterní výhra nad jejich galicijskými rivaly z La Coruňi v poměru 2:1. Kromě posledního úspěchu se může mužstvo kouče Eduarda Berizzy pyšnit také remízou 2:2 s Atléticem nebo domácím vítězstvím 3:1 nad nevyzpytatelným Getafe. Střelecky táhne mužstvo ofenzivní trojice Nolito, Larrivey, Orellana, kteří nastříleli po třech brankách.

"Teď se nám daří výborně, ale nesmíme polevit, abychom tuhle sérii protáhli co nejdéle," uvedl před zápasem Nolito, jenž byl architektem posledního vítězství Celty. Zkušený střelec dal první gól sám a na druhý přihrával svému parťákovi Joaquínu Larriveyovi. Hostující kouč se však bude muset proti Elche obejít bez útočníka Borjy Oubiňi, z domácího tábora naopak žádné ztráty hlášeny nebyly. Utkání začíná v pátek ve 21:00.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Albácar, Pelegrín, Lombán, Cisma - Adrián, Mosquera - Coro, Rodríguez, Rodrigues - Jonathas
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Planas, Fontás, Cabral, Mallo - López, Radoja, Krohn-Dehli - Nolito, Larrivey, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF541013:213
2.FC Barcelona541011:013
3.Sevilla FC54109:313
4.Atlético Madrid53207:411
5.Real Madrid530218:99
6.Celta Vigo523010:79
7.Villarreal CF52217:48
8.Granada CF52214:38
9.SD Eibar52125:47
10.Málaga CF51313:56
11.Espanyol Barcelona51227:85
12.UD Almería51224:55
13.Rayo Vallecano51228:105
14.Real Sociedad51137:84
15.Deportivo La Coruña51137:144
16.Elche CF51135:134
17.Levante UD51131:104
18.Athletic Bilbao51044:63
19.Getafe CF51042:103
20.Córdoba CF50233:102

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (542)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele