Primera División - preview 4. kola

19.09.2014, 08:24, aktualizováno 22.09.2014, 08:38
Previews
Čtvrté kolo nejvyšší španělské soutěže se v pondělí dohrává jedním zápasem mezi Getafe a ambiciózní Valencií. Zatímco domácí zažívají velmi průměrný start do nové sezóny a zatím získali jenom tři body, tak Netopýři budou chtít přidat třetí vítězství...
Getafe CF - Valencia CF  (pondělí 20:45)
Valencia přijede do Madridu, aby zde sehrála utkání s domácím Getafe. A zatímco hosté přijíždějí v dobrém rozmaru a na vrcholu tabulky, domácím se hrubě nedaří. V minulosti ale Netopýry dokázali několikrát potrápit. Odveze si Valencia body, nebo ji čeká první prohra v sezoně?

Valencia zažívá skvělý vstup do nové sezony. První utkání sice jen remizovala se Sevillou, ale od té doby sbírá všechny tři body. Tři góly nadělila Málaze, stejný počet dostal také Espanyol. Ten Valencii alespoň jednu branku také vstřelil. Jinak se ale dá říct, že trenér Nuno odvádí skvělou práci a Valencia opět baví fotbalem. Daří se jí v útoku i obraně. A to ještě stále čeká na zraněného Alvara Negreda, který chce ve španělské lize restartovat svoji reputaci, jež v Manchesteru City poněkud upadla. Nyní čeká Netopýry těžký test proti soupeři, který naposledy nad Valencií zvítězil.

Ve Valencii se samozřejmě také najdou hráči, kteří nejsou právě spokojení se svým herním vytížením. Jedním z nich je Carles Gil, který plní roli hráče, jež střídá s koncem utkání. Na tiskové konferenci mimo jiné záložník Valencie poznamenal: "Je to trochu zvláštní pocit. Vím, že se na hřiště dostávám až ve chvíli, kdy je utkání prakticky rozhodnuté. A to se nelíbí nikomu. Chci na sobě pracovat a potřebuji prostor. La Liga je ale dlouhá a stát se v ní může cokoli. To poslední, co teď můžu a chci udělat, je svěsit hlavu a rezignovat. Naopak, chci hrát co nejlépe a pomáhat týmu."

A Gil je přesvědčený o tom, že je v jeho silách dostat se do základní sestavy. Odmítá navíc přestupové spekulace, podle kterých chtěl Valencii v nedávno skončeném přestupovém období opustit. "O přestupu bych přemýšlel, kdybych si myslel, že na to nemám, nebo že se mi tu nebude dařit. To mě ale ani nenapadlo, protože se tu všichni ke mě chovají skvěle a já si myslím, že můžu být platným hráčem. Začátky pro mě byly velmi náročné, protože jsem se zranil a nemohl jsem hrát. Teď je ale všechno v pořádku a já se cítím skvěle."

"Každý z nás jde do sezony s nějakým očekáváním. Jako celek chceme vrátit Valencii do pohárů, kam patří. Je to slavný a velký klub, který si zaslouží to nejlepší. Mám pocit, že s tímto manažerem můžeme dokázat velké věci. Mám i své osobní cíle, mezi které patří co nejvíc pomoci týmu a zlepšovat se po individuální stránce. Chci sbírat minuty a pracovat na sobě. Vím, že na to mám," zakončuje Gil.

Proti Getafe to ale on ani jeho spoluhráči nebudou mít snadné. Na první pohled se sice madridskému celku nedaří a nyní se pohybuje těsně nad sestupem, ale v týmu přesto vládne dobrá nálada a především odhodlání. To potvrzují i slova ofenzivního hráče Freddyho Hinestrozy. "Valencia je velmi dobrý tým, hraje skvělý fotbal a daří se jí. To ale většina top týmů dělá. My musíme soupeře přinutit, aby nás respektoval. A k tomu vede jediná cesta - musíme ji dostat pod tlak. My samozřejmě uznáváme kvality Netopýrů, ale na oplátku žádáme to samé od každého oponenta."

"Liga pro nás nezačala nejlépe, to musíme uznat. Představovali jsme si jiný začátek, i když třeba mě se individuálně daří. Rád bych ale, aby se vedlo celému týmu a fanoušci se mohli zase bavit. Mrzí nás, že jsme tak propadli proti Seville. Nejen že je Sevilla velmi dobrý tým, ale zároveň se na jejím stadionu těžko hraje. Rádi bychom, aby to každý soupeř mohl říct i o nás. Jeden gól jsme dostali i kvůli mojí chybě. Ale tohle je fotbal a někdy se občas věci spiknou proti vám," dodává kolumbijský hráč.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Arroyo, Naldo, Alexis, Escudero - Rodríguez, Míchel - Sarabia, Lafita, Sammir - Alvaro
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Vezo, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego - Rodrigo, Gomes, Piatti - Alcacer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - UD Almería  (neděle 12:00)
Je sice teprve začátek nové sezony, ale Real Sociedad nám už nyní ukázal od všeho trochu. Překvapivá prohra s Eibarem v prvním kole, ještě překvapivější demolice Realu Madrid v kole druhém a k tomu parádní comeback na půdě Celty Vigo, kde z nepříznivého stavu 2:0 vytěžili Baskové alespoň bod. Jak to bude vypadat v nedělní poledne proti Almérii?

Jako by Sociedad vždy naplno zapnul až poté, co prohrává o dvě branky. Proti Realu Madrid z toho nakonec byla strhující výhra 4:2, ve Vigu alespoň výsledek 2:2. A obránce Iňigo Martínez by se podobnému vývoji zápasu už do budoucna raději obloukem vyhnul. Pozornost by se podle něj měla věnovat především brzkému zisku míče zpět a okamžitému útočení, než nutnosti dobývat po valnou část utkání připravenou defenzivu soupeře, který už v zápase dávno vede.

"Je pravdou, že v určitých momentech během soupeřovy herní dominance si uvědomíme, jak se nám nedaří a raději zalezeme zpět a bráníme se. Některé kluby takto fungují pravidelně, ale ne my. My máme dostatečně kvalitní hráče na to, abychom udrželi míč na vlastních kopačkách a to by mělo být naším cílem," burcuje Martínez.

Trenér Jagoba Arrasate bude mít výjimečně proti Almérii k dispozici všechny své čtyři útočníky, jelikož Carlos Vela i letní posila Alfred Finbogason se vrací po zranění do hry. Andaluský sok Sociedadu se tak má na co těšit, ovšem zároveň nutně potřebuje bodovat, aby co nejdříve unikl z krize, která jej provázela po valnou část úvodu loňské sezony. Svěřenci Francisca Javiera Rodrígueze si doposud připsali na konto pouze dva body.

"La Real nás prověří pořádně, nejspíše víc než naši předchozí tři soupeři (Espanyol, Getafe a Córdoba)," prohlásil trenér Almérie. "Ale během týdne jsme pořádně potrénovali, věříme ve své šance a jsme připravení podat dobrý výkon. Když se nám to podaří, můžeme soupeře zaskočit."

S jedinou výjimkou zraněného záložníka Corony má Rodríguez k dispozici celý hráčský kádr.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Zaldua, Elustondo, I. Martínez, De la Bella - Bergara, Pardo - Granero, Prieto, Canales - Vela
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Navarro, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Verza, Thomas - Wellington Silva, Soriano, Méndez - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Rayo Vallecano  (neděle 17:00)
Rayo Vallecano se v neděli odpoledne utká s Villarrealem a pokusí se napravit dojmy z posledního nepodařeného zápasu. Ani Villarreal ale nemá příliš důvodů k jásání, protože ani jemu se nedaří. Navíc musí svou pozornost dělit mezi náročný program La Ligy a Evropské ligy.

Rayo Vallecano nezvládlo poslední duel s Elche a prohrálo. Na trefu Edua Albacara dokázal ještě odpovědět Gael Kakuta, ale Elche díky brankám Jonathase a Pedra Mosquery přeci jen utkání zvládlo lépe a ani snížení na konečných 3:2 v devadesáté minutě Rayu nepomohlo. Není proto divu, že trenér Paco Jémez nebyl ve své kůži a hráčům měl co říct.

Jediným řešením podle Jémeze je, aby se jeho hráči co nejdříve smířili s porážkou, vzali si z ní ponaučení a posunuli se dál. Důvodem k porážce podle něj byla chvilková nepozornost a především množství individuálních chyb, které soupeř trestal.

Po utkání Jémez prohlásil: "Musíte umět nést své porážky a využít je k poučení. Když to nezvládnete, budete na dně po každém selhání. S kýmkoli můžeme prohrát, kohokoli můžeme porazit. Když si tohle uvědomíme, bude se nám hrát lépe. Chyběla nám lehkost, příliš jsme se soustředili na to, abychom podali dobrý výkon. A to se nám také vymstilo."

Jémez našel také pár důvodů, za které své hráče pochválit. Líbilo se mu nasazení a touha s výsledkem něco udělat, i když nezbývalo moc času nebo sil. Do příštího utkání by ale rád pracoval na tom, aby jeho hráči nedělali příliš mnoho chyb. "Když to vezmu celkově, tak jsem spokojený s tím, jak jsme se snažili. To není náš problém. Ten spočívá v chybách, které děláme na obou koncích hřiště. V obranné i ofenzivní fázi se musíme zlepšit. Líbí se mi to nadšení, ale chybí nám kvalita a klid v zakončení."

"Nechci hledat výmluvy, proč jsme prohráli. Všichni to víme, řekli jsme si, na čem máme pracovat a známe také způsob, jak se zlepšit. Vidím ale, že se hráči snaží, že dominují a daří se nám třeba i držet míč. Máme pasáže hry, kdy diktujeme tempo utkání. Pak ale přijde jedna chyba a soupeř ji potrestá. My se musíme učit trestat chyby našeho protivníka," dodává trenér Jémez.

A Villarreal je tým, který v poslední době chyby rovněž dělá. Vyhrál sice o dvě branky nad Levante hned v úvodním utkání sezony a vzápětí nastřílel čtyři góly Astaně, čímž se dostal do Evropské ligy, ale od té doby se mu v La Lize nedaří. Po těsné porážce od FC Barcelona, o které rozhodl mladík Sandro Ramírez, si Villarreal jen rozdělil body s Granadou.

V tomto utkání mu nedělala problémy defenzíva, ale neschopnost zakončit své útočné akce. Utkání navíc postrádalo náboj a pevný rytmus, oba týmy si spíše vyměňovaly míč bez touhy ujmout se vedení. A trenér Marcelino dobře ví, že s takovou hrou by se Villarreal nikam nedostal ani v jedné soutěži.

"Utkání s Granadou se nám naprosto nepovedlo. Možná jsme byli myšlenkami už v dalším utkání Evropské ligy, ale musíme být koncentrovaní. Celý tým chápe filozofii, kterou se ubíráme. Chceme hrát každý zápas naplno, jako by byl naším posledním. A je jedno, kdo stojí proti nám. Máme dobrý tým s mnoha skvělými hráči, tvoříme dobrou partu a jsem si jist, že brzy najdeme svůj rytmus," dodává trenér Marcelino.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Gabriel, Marín - Cani, Pina, Bruno, Cheryšev - Vietto, Moreno
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Tito, Castro, Ba, Insua - Baena, Trashorras - Pozuelo, Bueno, Kakuta - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Nováček z Córdoby prožívá nelehký úvod ve španělské nejvyšší soutěži a nic jednoduchého jej nečeká ani ve čtvrtém kole. Na stadion El Arcángel totiž zavítá šampion loňského ročníku Evropské ligy a jeden z hlavních adeptů na pronásledování velké španělské trojky, tedy Sevilla.

Nedělní utkání bude o to zajímavější, že půjde o lokální andaluské derby. Domácí celek i po třech zápasech stále čeká na svou první výhru v nové sezoně, ovšem pozitivem zůstává, že Córdoba doposud prohrála jen jedinkrát, a to ještě na půdě Realu Madrid. Není divu, že trenér Albert Ferrer stále vidí převládat pozitiva a věří, že jeho hráče čeká úvodní výhra za rohem.

"Obecně vzato jsem velmi šťastný, jelikož nás prověřili nelehcí soupeři, a mám z toho dobré pocity. Věřím tomu, že první vítězství není daleko, což by pro tým bylo samozřejmě také velmi dobré," prohlásil trenér Córdoby.

Někdejší obránce Barcelony či londýnské Chelsea pak na adresu favorizovaného protivníka pokračoval: "Sevilla je velmi silný a pevný tým, který navíc tvrdě dře. Jejich obrana připustí minimum šancí. Jsou vzadu dobře organizovaní a ani záložníci se nenechávají často nachytat mimo svou pozici. Vepředu pak mají ohromnou kvalitu s rozdílovými hráči."

Dosavadní výsledky Sevilly ostatně Ferrerovi dávají zapravdu. Po úvodní remíze s Valencií dokázal celek Unaie Emeryho zvítězit jak na Espanyolu, tak doma s Getafe, a vyhříval se před začátkem čtvrtého kola na špici tabulky jen dva body od vedoucí Barcelony. K tomu navíc Andalusané přidali i úspěšné vystoupení v Evropské lize, kde na úvod skupinové fáze přehráli rotterdamský Feyenoord 2:0.

Přesto Emery ví, že jeho hráče nečeká po čtvrtečním zápase v Córdobě žádné vřelé uvítání. "La Liga nám na neděli dodala velmi důležité utkání a my víme, jak na něj. Už je to nějaký pátek, co jsme proti sobě stanuli naposledy, budeme potřebovat každého, abychom zajistili patřičnou týmovou sílu," burcuje španělský kouč.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, López, Pantic, Crespo - Garai, Rossi - Fede, Borja, Fidel - Havenaar
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Carriço, Trémoulinas - Iborra, Krychowiak - Vidal, Suárez, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Na Estadi Ciutat ve Valencii bude v neděli večer k vidění souboj prvního s posledním celkem tabulky. Domácí Levante přivítá slavnou Barcelonu a lze očekávat podobnou kanonádu jako při výletu Realu do Córdoby. Hosté se však nejspíš budou muset obejít bez své největší hvězdy Lionela Messiho.

Levante prožívá jeden z nejhorších vstupů do sezóny v moderní historii klubu a před zápasem proti aktuálně vedoucímu týmu La Ligy bude bezesporu hrát roli výrazného outsidera. Útočná síla Levante se bez přehánění rovná nule - svěřenci José Mendilibara totiž stále ještě nevstřelili v nové sezóně branku - a obrana dostala ze tří zápasů pět gólů, což je výrazný ligový podprůměr. Dosavadní statistiky obou mužstev nemohou být více rozdílně, vždyť zatím stoprocentní Barca nasázela svým soupeřům ve třech utkáních šest branek a na prvního pokořitele své defenzivy stále čeká.

Levante však v minulém kole zabralo a díky nadmíru bojovnému výkonu si přivezlo bod z Malagy za remízu 0:0, takže na kontě Valencijských konečně přestala svítit nelichotivá nula. Přesto Les Granotes stále okupují poslední příčku a před zápasem s Barcelonou to rozhodně pro domácí nevypadá na strmý vzestup tabulkou. Není proto divu, že se aktuálnímu stavu svého klubu domácí lodivod elegantně vyhnul.

"Jsem přesvědčen, že Barceloně znepříjemníme hru. Chceme vyhrát. Já osobně chci zvítězit, aby se hráči cítili víc sebejistě. Porovnávat statistiky je před takovým zápasem vždy dost složité, jsou zkrátka nahoře a my úplně dole. Máme ale šanci si pořádně zvednout sebevědomí a získat optimismus do dalších utkání," uvedl před zápasem Mendilibar, jenž se vyjádřil i k formě Blaugranas. "Jsou daleko agresivnější. Možná ještě víc, než když byl jejich trenérem Guardiola. Nyní dokáží velmi rychle získávat ztracené míče a to i daleko od své branky," dodal domácí lodivod.

Na straně Barcelonských ovšem nejsou jen aktuální statistiky do jisté míry zkreslené malým množstvím odehraných zápasů. Na Levante se Kataláncům dlouhodobě daří, vždyť zde neprohráli od ročníku 1964/65 a právě na Estadi Ciutat de Valencia vybojovali jistotu mistrovských trofejí v sezónách 2004/05 a 2010/11. Z posledních čtyř vzájemný soutěžních zápasů Barcy a Levante navíc drží Katalánci impozantní skóre 17:3.

Hosté se však ve Valencii možná nebudou moci spolehnout na největšího tahouna své útočné řady Lionela Messiho, jenž se potýká s drobnými zdravotními komplikacemi. "Přijít o hráče, jako je Messi, nás zasáhne, stejně jako by to zasáhlo jakýkoli jiný tým. Pokud by mohl hrát každou minutu v každém zápase, hrál by, jenž to není možné. Snažíme se, aby z jeho hry profitoval celý tým," uvedl kouč Barcelonských Luis Enrique, jenž se svým týmem v týdnu těsně zvítězil na půdě APOELu Nikósie a prodloužil tak neporazitelnost Barcy v soutěžních utkáních už na devět zápasů, přičemž v letošní sezóně ještě Katalánci neztratili na žádné frontě ani bod.

Navzdory ztrátě Messiho si však hostující kouč na tiskové konferenci i zažertoval. Na otázku, jak se vypořádává s tolika slovy chvály ohledně svého příchodu k mužstvu, odvětil: "Příliš chvály vás může v konečném důsledku oslabit, to je motto, kterým jsem se řídil jako hráč i jako trenér. Naštěstí mě má manželka kritizuje za vše, co dělám, takže po příchodu domů se hned octnu nohama na zemi." Jestli bude utkání Barcy proti Levante taková selanka, jak se na první pohled zdá, bude jasné v neděli od 21:00, hlavním sudím bude José Luis González.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Jesús - Nikos, Vyntra, Navarro, López - Simao, Camarasa - Morales, Pérez, Xumetra - Barral
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Mascherano, Alves - Iniesta, Busquets, Rakitič - Pedro, Messi, Munir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 7.00 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Real Madrid  (sobota 16:00)
Realu Madrid se zatím tato sezona absolutně nedaří a po třech kolech má stejný počet bodů. Ty mu stačí jen na třinácté místo. Na druhou stranu, drtivá výhra v Lize mistrů nad Basilejí by mohla týmu trenéra Carla Ancelottiho prospět a ukázat, že matné výkony z La Ligy jsou zapomenuty.

Deportivo nepatří mezi právě oblíbené soupeře Bílého baletu. Když se tyto dva týmy utkají na Santiago Bernabéu, obyčejně je z toho jasná záležitost ve prospěch Realu. Ale Estadio Riazor je jakoby zakleté. Real sice pravidelně vyhrává i zde, ale jeho hra již není tak suverénní a často se musí o tři body obávat. Vzhledem k tomu, že v La Lize se Real spíš potácí, je možné, že se Depor zaslouží o překvapení kola.

Samozřejmě i Real Madrid má několik důvodů k optimismu. Tím posledním je utkání Ligy mistrů proti Basileji. Bílý balet deklasoval soupeře z Basileje jednoznačným skóre 5:1 a trenérovi Carlu Ancelottimu se může dýchat o trochu lépe. Basilej sice nepodala špatný výkon, ale Real tvrdě trestal každé její zaváhání. Celé utkání načal vlastním gólem český obránce Marek Suchý, na kterého později navázali gólově produktivní Gareth Bale s Cristianem Ronaldem. O chvíli později přidal čtvrtou branku James Rodriguez.

Merengues nezlomila ani branka Derlise Gonzáleze, který překonal Ikera Casillase. Poslední měl opět Real a ke své úlevě to byl Karim Benzema, který nekompromisní ranou pod břevno stanovil konečný výsledek zápasu. Právě osoba Ikera Casillase byla hodně diskutovaná a nebylo jasné, zda si trenér Carlo Ancelotti troufne nasadit jej do základu. Nakonec se rozhodl, že dá Casillasovi ještě šanci a dobře udělal. Casillasovi zápas vyšel a i když na něj ze začátku někteří fandové pískali, postupem času si je Casillas získal na svou stranu.

Reprezentant španělského výběru byl kritizován za několik individuálních chyb, které se projevily například v posledním madridském derby s Atléticem, které i díky Casillasovi vyhrálo právě Atlético. V tomto utkání se na adresu španělského brankáře poprvé ozýval hlasitý pískot z vlastních řad. Dlouholetá opora Realu se ale pokouší vyrovnat s tlakem a stále má mnoho obdivovatelů. O jeho kvalitách je přesvědčen i jediný muž, který jej v zápase Ligy mistrů překonal. Dvacetiletý Paraguayec Derlis González mimo jiné poznamenal: "Podle mého názoru Casillas byl, je a stále také bude tím nejlepším brankářem na světě."

Svého brankáře se zastával i trenér Carlo Ancelotti. O něm se sice mluví v souvislosti s odchodem z Realu Madrid, ale italský stratég se soustředí jen na práci. "Pískot? Já slyším jen to, když lidé zpívají ,Jakpak bych tě mohl nemilovat'. Raději jsem v životě pozitivní. Každý znervózní, hráči také. Je to přirozené, když prohrajete derby. Mě nevyjímaje, nejsem zvyklý prohrávat s Realem dva zápasy v řadě," uvedl trenér Bílého baletu. Stane se vyhrané utkání zlomovým bodem, od kterého se hráči "odpíchnou"?

Deportivo prožívá také trochu smolný začátek ligového kalendáře. V prvním utkání svěřenci trenéra Victora Fernándeze prohráli s domácí Granadou těsně o gól, později remizovali s týmem Rayo Vallecano. Napotřetí jim to už ale vyšlo, když utkání s nováčkem z Eibaru rozhodl jediným gólem mladý záložník Juan Dominguez. A v nastaveném trendu zlepšující se formy by Depor rád pokračoval.

Trenér Fernández po utkání jásal: "Zlomili jsme prokletí, skórovali jsme a vyhráli. Jsem nadšený, že nám to konečně vyšlo. Tohle vítězství všechno mění, teď se soustředíme na dalšího soupeře. V kabině je cítit lepší atmosféra, lépe se nám dýchá. Děkuji i fanouškům za to, že nás podporovali i přesto, že se nám první dvě utkání příliš nepovedla," dodává vděčný stratég.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Lopo, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos - Juanfran, Medunjanin, Dominguez, Cuenca - Postiga
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Kroos - Bale, Rodríguez, C. Ronaldo, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Granada CF  (sobota 18:00)
Athletic Club čeká první zatěžkávací test, jak si dovede v rychlém sledu poradit s dvěma náročnými soutěžemi najednou. Po remíze se Šachtarem Doněck na úvod skupinové fáze Ligy mistrů totiž k sobotnímu zápasu domácí soutěže přijíždí do Bilbaa Granada.

Středeční bezbranková dělba bodů s ukrajinským mistrem byla pro Athletic velkým svátkem, vždyť naposledy v milionářské soutěži figurovali před dlouhými šestnácti lety. Nyní je však třeba soustředit se zpět na ligové povinnosti. Podle slov trenéra Granady Joaquína Caparróse ovšem zavrhl možnost, že by snad jeho celek měl v tomto ohledu jakoukoli výhodu.

"Hráči Athleticu prožívají každý zápas na maximum. Jsou to fotbalisté, kterým jen navléknutí jejich dresu se znakem na hrudi a přičichnutí k trávníku na San Mamés vlije do žil novou energii. Najdou sílu i tam, kde by žádná neměla vůbec být," respektuje Caparrós příkladný přístup soupeře, jehož sám v minulosti koučoval.

"Jsme si jistí, že půjde o náročný zápas proti týmu, který se ztotožňuje se svými příznivci, a ti jsou na jejich pohodlném stadionu vždy na správné straně," dodal trenér Granady. Přesto však věří, že se zpátky do Andalusie mohou jeho svěřenci vrátit s plným počtem bodů. "Potřebujeme být přirození, stejný tým jako každý týden - je nutné pokračovat v růstu a získávání sebevědomí k tomu, co děláme. Když se nám dařit nebude, čeká nás zlý den."

Nutno dodat, že formě se granadští těší, a to více než dobré. Doposud ještě v domácí soutěži neprohráli a s pěti body po úvodních třech kolech mohou být se vstupem do Primera división spokojeni. Ze zranění se ovšem stále plně nezotavil útočník Youssef El-Arabi, jehož Caparrós raději nechal mimo zápasovou nominaci. Ani Athletic na tom zdravotně není stoprocentně. Mladého Agera Aketxeho hned při svém debutu proti Doněcku vyřadil zlomený prst na noze minimálně do listopadu. Jeho ofenzivní kolega Ibai Gómez rovněž není plně fit kvůli svalovému zranění, což znamená nejspíše šanci pro Markela Susaetu návrat do základní sestavy.

Zatímco v Evropských pohárech si Athletic dělá dobré jméno, když přešel v kvalifikačním předkole přes Neapol a naposledy urval alespoň bod proti ukrajinskému hegemonovi, domácí soutěž tak růžově zrovna nevypadá. S třemi body po třech ligových kolech může být Ernesto Valverde spokojen jen těžko, což z domácího zápasu proti Granadě dělá jedno z oněch povinných vítězství, jichž však nebývá žádný med dosáhnout.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, San José, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Muniain - Aduriz
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Babin, Murillo, Carlos - Piti, Iturra, Rico, Rochina - Ortuňo, Success
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Celta Vigo  (sobota 20:00)
Atlético se musí rychle vzpamatovat z nečekané prohry proti Olympiakosu a veškerou pozornost opět nasměrovat na domácí soutěž. Do Madridu totiž přijede nevyzpytatelná Celta Vigo, která letos ještě nepoznala porážku. Domácí se musí stále obejít bez svého kouče, jenž si odpykává disciplinární trest, a navíc proti Vigu nemůže hrát ani největší letní posila Mario Mandžukič.

Atlético zažilo v tomto týdnu vůbec první soutěžní porážku v tomto ročníku, když na půdě řeckého Olympiakosu Pireus prohráli svěřenci Diega Simeoneho v poměru 2:3. Díky nečekanému výsledku se tak Madridští budou muset ještě hodně ohánět, aby postoupili ze základní skupiny Ligy mistrů a případně měli šanci zopakovat finálovou účast z minulé sezóny.

Kromě toho se v Řecku zranil Mario Mandžukič, jenž má zlomený nos a musel se následně podrobit operaci. Osmadvacetiletý chorvatský střelec sice utkání dohrál a dokonce i skóroval (hlavou!), ale po bližším vyšetření v madridské nemocnici by měl být mimo zápasovou zátěž přibližně dva týdny.

"Ta úterní porážka samozřejmě bolí. Opravdu jsme chtěli začít Ligu mistrů dobře, ale to se prostě nepovedlo. Teď nás čeká další zápas a my se opět chceme proti Vigu dostat na vítěznou vlnu. Bude taky hodně důležité, abychom vyhráli doma a zůstali tady silní," uvedl před zápasem mladý záložník Rojiblancos Koke.

Poměrně velká pozornost před sobotním zápasem byla rovněž upřena na trenéra domácích Diega Simeoneho, který v tomto týdnu oslavil 1000. den na lavičce Atlética Madrid. Kouč, jenž toto jubileum symbolicky stráví mimo své obvyklé pracoviště kvůli tvrdému disciplinárnímu trestu, poskytl rozsáhlé interview pro Canal+.

"Vítězit je pro nás způsob života. Tvrdě na každé výhře pracujeme. Naše filosofie se nemění. Největší výzvou pro mě je letos přebudování kádru, ale jádro týmu zůstává stejné. Costa už tu sice není, ale máme dalšího skvělého střelce v Mandžukičovi a s ním můžeme hrát velmi dobře. Připomíná mi Falcaa, přestože ty dva nechci úplně porovnávat," řekl El Cholo a nevyhnul se ani dotazům na své často až příliš vznětlivé chování. "Já jsem udělal chybu a my všichni za ni platíme. Sledovat zápasy z pozadí je to nejhorší, zejména ztráta přímého kontaktu s hráči na hřišti. Z výšky v tiskovém centru samozřejmě vidím více z naší hry, ale bohužel nemám prostředky, abych s tím něco udělal," uzavřel Simeone.

Hosté z Viga si neužívají v takové míře záři reflektorů, jako obhájci titulu, ale to by paradoxně mohlo hrát před sobotním utkáním v jejich prospěch. Nenápadné mužstvo už v loňské sezóně ukázalo, že si dokáže poradit i s věhlasnými soupeři, když například zhatilo naděje na titul Realu Madrid. Letos navíc ještě tým vedený Eduardem Berizzou ještě neodešel z žádného utkání bez bodu a drží se na lichotivé páté pozici hned za svým nadcházejícím soupeřem. Galicijští si připsali hned na úvod vítězství s Getafe a bod si odnesli z venkovního zápasu v Córdobě i domácího střetnutí se silným San Sebastianem. O výhru nad Basky navíc Célticos přišli až v druhé minutě nastavení.

"Opravdu se na tento zápas těšíme, jako ostatně každý týden. Přesto po tom, co se stalo v minulém kole možná ještě trochu víc. Atlético nám naši hru rozhodně neusnadní, ale jsme připraveni nechat na hřišti vše," uvedl před zápasem Jonny Castro, jenž byl nešťastným autorem vyrovnací branky v utkání s Realem Sociedad. Zápas s Atlética s Celtou startuje v sobotu ve 20:00, hlavním sudím bude Juan Martínez Munuera.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Siqueira, Godín, Miranda, Juanfran - Koke, Suárez, Gabi, García - Griezmann, Jiménez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Planas, Fontás, Cabral, Jonny - López, Radoja, Krohn-Dehli - Nolito, Lerrivey, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Málaga CF  (sobota 22:00)
Espanyol se pokusí napravit si reputaci v sobotním zápase 4. kola La Ligy proti Malaze. Barcelonští stále čekají na první vítězství v ročníku a měli by dojít k zásadní změně své hry, pokud nechtějí jít ve šlépějích Betisu Sevilla. Malaga naopak své první tři body už získala, ale příliš důvodů k optimismu zatím na jihu Španělska také nemají.

Espanyolu se vstup do nové sezóny vůbec nevydařil. V prvních třech kolech tým kolem kouče Sergia Gonzáleze získal pouhý jeden bod a v posledních dvou zápasech navíc schytal porážky od Sevilly a Valencie. Hůře už je na tom jen Levante, takže se oprávněně začalo spekulovat, zda nebude mít trenérská kariéra Gonzáleze v Katalánsku jepičí život. Třináctý celek loňské sezóny tak bude chtít bezesporu za každou cenu bodovat, aby opustil nebezpečná patra tabulky a uklidnil rozkymácenou židli pod svým koučem.

González svému týmu věří. "Naše chyby jsme eliminovali a na zápasu s Malagou si plně věříme. Hráči si uvědomují, že v utkáních nedosahují takové úrovně jako na tréninku. Věříme ale, že náš zápas s Malagou bude bodem zvratu. Všichni musí ovšem velmi tvrdě pracovat, aby se to stalo skutečností," řekl reportérům domácí lodivod, jenž rovněž odmítl spekulace, zda není na svou funkci příliš nezkušený. "Jsem mladý, ale tuhle práci jsem dostal, protože jsem si ji zasloužil," uvedl sedmatřicetiletý kouč, který u týmu v létě nahradil velezkušeného Javiera Aguirreho.

González pro zápas s Malagou povolal do mužstva středopolaře Alexe Fernándeze a do A mužstva přesunul z B týmu i stopera Erica Bertranda. Do týmu se po zranění rovněž vrátil Rafael Fuentes, přestože jeho zdravotní stav ještě nedovoluje plné zápasové zatížení. "Ještě není stoprocentní, ale jeho přítomnost nám přidá na síle. Je hodně důležitý v kabině," řekl González.

Malaga přijíždí do Barcelony po dalším zklamání, když v minulém kole uhrála s posledním Levante jen bezbrankovou remízu.

Hosty rovněž trápí slabá střelecká produktivita, vždyť ve třech ligových utkání dali svěřenci Javi Graciijen jedinou branku. Aktuální čtyři body na kontě a jedenácté místo v tabulce je tak pro Los Boquerones ještě velmi lichotivý výsledek. V Barceloně bude Graciovi chybět zraněný Pablo Pérez a také Arthur Boka, jenž se ještě nevrátil z plnění reprezentačních povinností.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, González, Colotto, López - Caňas, Sánchez - Montaňés, Sevilla, Stuani - García
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Antunes, Weligton, Sánchez, Rosales - Darder, Camacho - Juanmi, Alberto, Horta - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Elche CF - SD Eibar  (pátek 21:00)
Loňský nováček vyzve toho letošního - i tak by šlo ve zkratce charakterizovat páteční předehrávku Primera División mezi Elche a Eibarem. Hosté se nacházejí v poněkud nevýhodné situaci, zatímco Elche se zdá být po úvodní prohře od Barcelony na vzestupu.

Baskický trpaslík, který hraje španělskou nejvyšší soutěž poprvé v klubové historii, totiž předchozí třetí kolo s Deportivem La Coruňa pro změnu dohrával až v pondělí tohoto týdne. Času na odpočinek a přípravu k dalšímu zápasu tak bylo o poznání méně, než je jinak obvyklé. Ángel, letní posila Eibaru z Levante, tento fakt okomentoval slovy: "Je to pořádně podivný týden. Jen málokdy v pondělí a pak hned v pátek."

Sedmadvacetiletý útočník doposud ani jednou soupeřovu síť neprotrhl, a kdy jindy tak učinit, než proti svému bývalému zaměstnavateli, kde dříve strávil dvě sezony... "Zápas s Elche bude skvělý. Čeká nás náročný zápas, ale jdeme si i tak pro výhru. Doufám, že skóruju. Jako útočník musím být trpělivý. Žijeme ze vstřelených gólů a já momentálně nemám ani trochu štěstí. Tak jako tak to je jen otázka času, snad už na to brzy dojde."

Elche si v minulém kole připsalo první výhru sezony, když v přestřelce na půdě Raya Vallecana triumfovalo 3:2. Díky remíze s Granadou z kola minulého je navíc v tabulce aktuálně o bod nad svým pátečním soupeřem. Svěřenci Frana Escriby mají stejně jako loni jediný cíl - udržet se v nejvyšší soutěži. Hodilo by se využít aktuální dobré formy, což si uvědomuje křídelník Garry Rodrigues.

"Sezona má ke svému konci ještě hodně daleko, ale každý bod je důležitý už nyní. Pokusíme se proti Eibaru zahrát dobře a na domácí půdě zvítězit. Naši fanoušci jsou famózní, vždy pevně stojí za svým týmem. Jejich podpora je výtečná jak na stadionu, tak mimo něj."

"Máme dobrý kádr a pokud budeme nadále tvrdě pracovat, myslím, že našeho cíle (zachránit se) dosáhneme o poznání dříve než loni," dodal Rodrigues.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tyton - Suárez, Roco, Lombán, Albácar - Mosquera, Adrián - Rodrigues, Rodríguez, Coro - Jonathas
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Abraham - Errasti, García - Capa, Arruabarrena, Lara - Ángel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona33006:09
2.Valencia CF32107:27
3.Sevilla FC32105:27
4.Atlético Madrid32104:27
5.Celta Vigo31206:45
6.Granada CF31203:25
7.Real Sociedad31116:54
8.Villarreal CF31112:14
9.Deportivo La Coruña31114:44
10.Elche CF31114:64
11.Málaga CF31111:34
12.Athletic Bilbao31023:33
13.Real Madrid31025:63
14.SD Eibar31022:33
15.Getafe CF31022:53
16.Rayo Vallecano30214:52
17.UD Almería30212:32
18.Córdoba CF30212:42
19.Espanyol Barcelona30123:61
20.Levante UD30120:51

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (485)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele