Primera División - preview 4. kola

15.09.2012, 09:51, aktualizováno 17.09.2012, 08:24
Previews
Nováček z Valladolidu odstartoval novou sezonu velmi dobře, po třech zápasech má na kontě šest bodů. Pokud dnes porazí Betis, posune se až na třetí příčku za Barcelonu a Málagu. Hostující Betis odehrál o zápas méně a dokázal jednou vyhrát.
Real Valladolid - Real Betis  (pondělí 21:30)
Ve 4. kole La Ligy se utká nováček Real Valladolid s Realem Betis, který zatím kvůli odložené zápasu odehrál pouze dvě utkání. Nový tým La Ligy zatím překvapuje dobrými výsledky, díky kterým je na 7. místě. V posledním kole ale podlehl Athleticu, a tak se bude snažit navázat na své dvě výhry z úvodu sezóny.

Valladolid vstoupil do nové sezóny vskutku dobře. Zvítězil nad Realem Zaragoza a poradil si i se silným Levante. Navíc při obou výhrách neobdržel ani jeden gól. Až ve třetím kole pocítil hořkost prohry, když nestačil na baskický klub. Trenér Miroslav Djukič ale věří, že prohra z posledního zápasu nezanechá na jeho svěřencích stopy a že ve čtvrtém kole bude jeho klub opět sbírat body.

Djukič řekl, že po prohraném zápase jeho týmu hodně pomohla reprezentační přestávka: "Ta pauza nám přišla velice vhod. Mohli jsme si odpočinout, zapomenout na nevydařený zápas, ale také pořádně trénovat a pečlivě se připravit na nadcházející zápasy," prohlásil. "Nyní budeme čelit další části sezóny a já věřím, že v ní budeme silní. Chceme být každým dnem lepší a lepší, což platí především o zápasech doma, kde musíme nasbírat tolik bodů, kolik to jen půjde. To bude klíčové."

Valladolid bude čelit Betisu, který do sezóny také nevstoupil vůbec špatně. V zápase s Athleticem Bilbao dokázali hráči v zelonobílých dresech vstřelit hned pět gólů, což jim bohatě stačilo na zisk tří bodů, neboť Baskové vsítili pouhé tři branky. V druhém kole ale doma podlehli Rayu Vallecano 1:2, což potvrzuje Djukičovu teorii, že Betis je silnější mimo svůj domácí stadión: "Venku hrají lépe než doma, protože jejich smrtelnou zbraní jsou rychlé protiútoky. Velmi dobře napadají, hrají hodně agresivně a na to si musíme dát velký pozor."

Minulý týden Real Betis změřil své síly v přátelském utkání s Benficou Lisabon a uhrál remízu 1:1. V zápase se představila také nová letní posila Nosa Igiebor. S tímto nigerijským reprezentantem má trenér Pepe Mel velké plány, ale zároveň si uvědomuje, že nějaký ten čas může trvat, než se hráč v novém klubu zabydlí: "Je to hráč, s kterým musíme mít trpělivost, i když se neprosadí hned v úvodu. Má totiž nesporné kvality a pro náš klub bude zajisté velkým přínosem."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Pořádnou šlamastiku na startu nové sezóny prožívají v Baskicku i v modrobílé části Barcelony. Athletic Club po loňské výjimečné a skvělé sezóně tápe, mnohem hůře jsou na tom Los Periquitos, kterým září v kolonce dosažených bodů jedna velká nula.

Příznivci Espanyolu de Barcelona žehrají na bídáckou ofenzívu, ještě horší defenzívu a půlroku trvající série proher, orámovaných jedinou remízou proti Seville. Blanquiblaus naposledy zvítězili v dubnu, pětiměsíční absenci vítězství pak těžce nesou příznivci, kteří se začínají bouřit.

"Fanoušci s námi nejsou v šatně, nevědí, co děláme a jak pracujeme. Samozřejmě mají právo na to mít svůj názor, a pokud prohrajeme - kritizovat nás. Kdybych nebyl v šatně, myslel bych si to samé. Tým je klidnější, než si fanoušci myslí. Je pravdou, že jsme zatím nezískali ani jeden bod, což se zdá být znepokojující, ale my věříme, že je vše v našich silách," sálodlouze nastínil situaci svého mančaftu Víctor Sánchez, barcelonský středopolař. Mauricio Pochettino, jenž je v sedle menšího barcelonského oře již dlouhá tři léta, přičemž poprvé zažívá podobné peripetie, z nichž se nemůže vymanit ani obměnou sestavy. O podporu ofenzívy se dost možná postará novic v kádru Simao, jenž se navrátil do Španělska z Besiktase. Na druhou stranu, Espanyolu ubírá na pozici absence jedné z největších opor, Verdúa trápí poraněný loket.

V oponentuře stojí vicemistr Evropské ligy, legendární baskický Lev, jenž poslední dobou kňučí v kleci trýzněn nepříznivou formou. Ponejprv dostali pět banánů od Betisu, na což navázali čtyřgólovým výpraskem od rozjetého Atlética de Madrid. Bielsa rázem stál před několika peprnými problémy.

Otřesně pracující defenzíva byla pro doslova pro smích, Betis či Atlético de Madrid, ba spíše Radamel Falcao, lehoulince procházeli obraným valem a stříleli branky jak na běžícím pásu. Kritika se linula ze všech stran, do toho přišla rána v podobě odchodu klíčového defenzivního záložníka Javimara. Naštěstí pro Bielsu a celý Athletic Club přišlo uklidnění s Valladolidem, zasloužené vítězství a postup do Evropské ligy, v níž baskický celek změří síly i s pražskou Spartou.

Jedním z kritizovaných beků byl i člen širšího reprezentačního kádru Andoni Iraola, jenž se může stát při byť krátkém pobytu na hřišti čtyřstovkařem v dresu Basků. Na hrotu nebude chybět baskický obr Fernando Llorente, po jednozápasové absenci bude kompletní i defenzíva, neboť se vrací dištancovaní Jon Aurtenexe a Fernando Amorebieta. Zápas vysloveně nemá velkého favorita, ačkoliv Athletic Club disponuje papírově lepším kádrem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Deportivo La Coruña  (neděle 16:00)
S opačnými pocity vstupují do čtvrtého kola Granada a La Coruña. Zatímco loňský nováček tápe a zatím má na svém kontě pouhopouhý bod, tak ten letošní z Galície zatím nepoznal hořkost porážky a zatím atakuje pohárové pozice.

Deportivo se vrátilo mezi španělskou elitu po roční odmlce a od samého začátku si jde neomylně za svým cílem, tedy záchranou. Vítězství nad Osasunou a remízy ve Valencii a s Getafe zajistily tradičnímu galícijskému celku klid, úspěch na půdě Granady by se ale hodil i vzhledem k tomu, že v dalších zápasech přijdou na řadu duely s jinými kalibry, Sevillou a Realem Madrid.

Brankář Deporu Daniel Aranzubia každopádně varuje před jakýmkoliv podceněním dnešního soupeře. "Zatím se vše vyvíjí tím správným směrem, ale pokud prohrajeme v Granadě, vše se může otočit. Se startem do sezóny můžeme být spokojeni, ale zatím jsme ničeho nedosáhli a musíme být nohama na zemi," prohlásil zkušený gólman.

Na druhé straně Granada si doposud připsala dvě venkovní porážky, když v minulém kole nepřekvapila na půdě Realu Madrid a hned v tom prvním odjížděla s prázdnou i z nedalekého stánku Raya Vallecano. Mezi to ale vklínila solidní remízu se Sevillou a nyní tak může doufat, že i v druhém letošním zápase na Estadio Nuevo Los Cármenes zaboduje.

V to jistě věří i Gabriel Torje, letní posila z Udinese Calcio by k tomu navíc konečně ráda přispěla startem v základní sestavě. "Pokud budeme dělat věci tak, jak máme, tak Deportivo porazíme. Pokud nastoupím, budu za to rád, pokud ne, budu dále čekat na svojí šanci. Na to, abych ukázal své kvality, mám ještě spoustu času," prohlásil rumunský křídelník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - RCD Mallorca  (neděle 18:00)
Navarrší bojovníci se utkají s ďábelskými piráty z ostrova Mallorca, aby zažehnali klubající se krizi, přeťali hostující sérii bez prohry a vyšvihli se z poslední příčky tam, kam čistě hypoteticky dle papírových předpokladů patří.

Toto tvrzení je podloženo několikaletou participací Osasuny mezi španělskou smetánkou či loňským sedmým místem se ztrátou pouhopouhých dvou bodů na příčky, jež by zajišťovaly účast v předkole Evropské ligy.

Ačkoliv loni dostala od Barcelony neuvěřitelných osm, od průměrného Raya Vallecano pak šest branek, dokázala postupným střádáním bodíků s kvalitativně srovnatelnými soupeři vystoupat až na nejvyšší příčku od sezóny 2005/2006, kdy obsadila fantastické čtvrté místo.

Ostatně Mallorca se taktéž nenechala zahanbit, po předloňských sestupových obavách musel klub oželet odchod několika opor a počítalo se s ním jako s jedním z největších aspirantů na sestup. Baže kvalitní kouč Joaquín Caparrós neměl k dispozici optimální rozpočet, dokázal tým umě poskládat do soukolí, jež se v předešlém ročníku zastavilo na skvělé osmé pozici.

Vedení Los Bermellones je svou koncepční a skvělou prací známo již nějakou řádku let, veřejným předpokladům dává mat a dokáže dělat za málo peněz hodně muziky. Již start nového ročníku vše potvrdil, Caparrósovi ďáblové se nehodlají plahočit v sestupových vodách, ačkoliv na odpočinek je i dle vyjádření letos stoprocentního střelce Tomera Hemeda čas: "Kouč nás nenechá si odpočinout, musíme být vždy stoprocentně připraveni na každý zápas. Utkání s Osasunou není výjimkou, ačkoliv přijedeme se sedmi body a soupeř nemá na svém kontě zatím žádný, nemůžeme usnout na vavřínech. Jsem si jistý, že každý z mančaftu dá do zápasu vše," prohlásila prozatím klíčová osoba mallorské neporazitelnosti, ačkoliv musím kvitovat i doposavad téměř neprostupnou defenzívu týmu.

V Pamploně mají jiné potíže, které se objevily ve všech kláních včetně toho s Barcelonou. Totiž, problém tkví v neproměňování tutovek i zdánlivě menších šancí, protože například s loňským vicemistrem hrála Osasuna velice dobrý part a měla několik výborných příležitostí. Ukázku skvělého zakončení se pak jal předvést Lionel Messi a bylo po zázraku. Z navarrských končin se ozývají povážlivá slova, přesto všichni svorně hovoří o tom, že při vyřešení problému vše půjde lepší cestou. Minimálně tou aktuální nepůjdou s týmem Patxi Puňal a Alejandro Arribas, kteří pykají za disciplinární prohřešky.

Zlomí Rojiblancos prokletí již v neděli večer? Anebo Mallorca naváže na svou fazónu a doveze z nehostinných končin El Sadaru bod či body?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Real Zaragoza  (neděle 19:50)
Dva tříbodové celky si to rozdají na stadionu Anoeta v San Sebastiánu. Domácí Real Sociedad přivítá svého jmenovce ze Zaragozy a trenér Montanier si je moc dobře vědom tlaku, který na jeho mužstvu leží.

Real Sociedad v prvním kole inkasoval pět branek v Barceloně a naposledy neuspěl ani na Mallorce, mezitím ale doma porazil nováčka Celtu Vigo a díky tomu na tom není tak zle. Nyní by se ale další body setsakramentsky hodily, čehož jsou si domácí dobře vědomi. "Vždy je tu povinnost zvítězit, nehledě na předchozí výsledky. Pokud bychom si ale přivezli z Mallorky bod, byli bychom v lepší pozici. Nyní jsme pod tlakem, který nás ale může i pohánět," prohlásil Philippe Montanier.

Bodově naprosto stejně je na tom Zaragoza, s tím rozdílem, že její mužstvo si své tři body přivezlo z půdy Espanoylu, zatímco před vlastními fanoušky prohrálo 0:1 jak s Valladolidem, tak Málagou. "Rád bych nyní po devadesát minut viděl stejný výkon jako v první půli domácích zápasů a v celém utkání na Espanyolu. Máme ambice, chceme vycházet z pevné obrany a mít zápas pod kontrolou," vyhlašuje trenér hostí Manolo Jimenez.

Zaragoza by ale měla být varována vzájemnými duely z minulých let. V posledních dvou sezónách, tedy celkově čtyřech zápasech, vždy vítězilo domácí mužstvo. Loni doma vyhrála Zaragoza 2:0, v jarní "odvětě" ovšem triumfoval Sociedad třígólovým vítězstvím.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Rayo Vallecano  (neděle 21:30)
Evropskými vavříny ověnčené Atlético de Madrid hostí v malém madridském derby Rayo Vallecano. Oba mančafty ještě nepoznaly hořkost porážky, u Atlética je podobná, kratičká série o to cennější, že klub dominoval v zápase evropského Superpoháru proti Chelsea a vyprovodil jí čtyřmi brankami.

Návrat na výsluní, doba vzestupu a slávy! Třináctizápasová linie bez porážky, dva vysoce ceněné tituly z Evropské ligy a Superpoháru a konsolidovaný, kvalitní kádr dávají příznivcům červenobílých velkou naději na návrat zářných časů, obzvláště když mančaft vítězně vkročil i do nového ročníku, což lze v kontextu posledních sezón brát jako velký úspěch.

Třebaže se Simeoneho mančaft sestává z mnoha kvalitních a hodnotných čutálistů, ve skvadře vyčnívá nadevše kolumbijský bijec a šikula Radamel Falcao. V předešlých dvou kláních zaznamenal shodně hattrick, nadělil jak Chelsea, tak Athleticu Club a bude chtít na fantastickou fazónu navázat i v souboji s Rayem.

Lze zcela upřímně očekávat, že se suchým trikotem nevyvázne ze zápasu brankář Vallecas Dani Gimenéz. Třicetiletý rodák z Viga si zachytal dvacet minut Se Sevillou v minulém kole, v němž nahradil vykartovanou jedničku družstva Rubéna, jenž předváděl fantastické zákroky a s pomocí tyče a chabosti Álvara Negreda a dorážejícího Jesúse Navase zneškodnil penaltu. Po Rubénově červeném zákroku se kopala druhá, Rakitič se ovšem mezi tři tyče ani netrefil.

Gimenéz se na utkání s Atléti těší, obzvláště pak na souboj s Falcaem, kterého v předzápasovém rozhovoru značně chválí: "Falcao je jeden z nejlepších střelců planety, nachází se v úžasné fazóně a stojí na jeho bedrech, zda Atlético dokáže něco úžasného. Samozřejmě všichni mluví o Messim či Ronaldovi, Falcao jistě není na podobné úrovni, není tolik komplexní, ale v branži, kterou dělá, je nejlepší," nechal se slyšet Gimenéz.

Kouč Paco Jémez má k dispozici kompletní kádr, takřka stejně je na tom i oponent a kolega zároveň - Diego Simeone. Ačkoliv se Vallecas povedl vstup do soutěže, nemůžeme je v konfrontaci s rozjetými Atléti považovat za favority, ba naopak by případná remíza či výhra znamenala překvapivý skalp fantasticky hrajícího soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Levante UD  (sobota 16:00)
Důkladnou prověrku před premiérovou evropskou stáží mají před sebou doposavad nepřemožení fotbalisté Málagy, jejichž oponentem budou bojovníci a překvapiví účastníci Evropské ligy z Levante. Léta letoucí se obě družstva rvala o udržení na chvostu tabulky, avšak loni pospolu zažila ročník snů a největších úspěchů klubové historie.

Nutností je podotknout, že k sukcesu vedla absolutně odlišná klubová politika. Zatímco Levante se dlouhodobě potýká s nemilosrdnou zadlužeností, nizoučkým rozpočtem a nedostatkem příležitostí nákupu kvalitních hráčů, taktéž zadlužené Málaze přispěchal na pomoc katarský businessman Abdullah Al Thani a milionovými investicemi klub oddlužil a napěchoval hráčskou kvalitou.

Jenže přísun finančních prostředků šejk letos zablokoval, rázem se mančaft dostal do platební neschopnosti a dlužil hráčům na výplatách. Východiskem z problémů byl prodej Santiho Cazorly a Salomona Rondóna, za něž Ančovičky vyinkasovaly necelých třicet milionů Eur, o čemž si mohou v šetřivé části Valencie pouze snít, neboť podobná suma sotva dosahuje ročního rozpočtu klubu.

Konfrontace dvou odlišných filozofií není jedinou zajímavostí tohoto zápasu, neboť by případné vítězství znamenalo jakousi předpověď, kterak si mohou mančafty vést v sezóně letošní. Udrží oba kluby pohárové příčky, nebo zapadnou do průměru? Sevilla, Athletic Club či Atlético de Madrid jsou psi, jež se chtějí prokousat na výsluní a vyhnat tyto menší kluby od zlatých koryt evropských pohárů.

Kormidelník Málagy, ostřílený chilský kouč Manuel Pellegrini měl v reprezentační přestávce dostatek času zapracovat čerstvé posily do herního systému, jenž je v letošní sezóně velice výkonný. Málaga se prezentuje velmi odolnou a neprostupnou defenzívou, kombinační hrou a častými křídelními kombinacemi, jež doposavad vyšachovaly většinu soupeřů.

Obraně bude nejspíše chybět tvrz jménem Weligton, který se potýká se zlomeninou nosní přepážky. Na středečním tréninku si navíc přivodil zranění kotníku Demichelis a jeho start je nejistý, ačkoliv v předpokládaných sestavách figuruje. Případná neúčast Weligtona a Demichelise v základní sestavě dává příležitost jedné z nových tváří, americkému stoperovi Oguchimu Onyewuovi. Pellegrini do sestavy pravděpodobně pošle i duo nováčků Roque Santa Cruze a Javiera Saviolu.

Juan Martínez Jiménez se musí obejít bez pravého záložníka Pedra Ríose, jenž ovšem nepatří mezi základní kameny základní sestavy. Pilíře tvoří loňská veleúspěšná cháska, která pospolu kope již nějaký ten pátek a vytváří konkurenceschopný tým, založený na vzájemné výpomoci, kvalitní defenzivní práci a bojovnosti. Jiménez má na rozdíl od svého kolegy příležitost nenechat odpočívat největší opory, protože Levante odehraje svůj duel Evropské ligy proti Helsingborgu až ve čtvrtek. Do nominace se nedostal pouze zraněný Iborra.

Nyní již zbývá položit hypotézy. Udrží se Málaga na špici tabulky a porazí obětavého soupeře? Anebo Levante odveze alespoň bod z horké půdy La Rosaleda? Na vše odpoví až devadesát minut zápasu, jehož papírovým favoritem jsou domácí fotbalisté.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Willy Caballero - Nacho Monreal, Jesús Gámez, Ignacio Camacho, Martín Demichelis - Isco, Iturra - Eliseu, Roque Santa Cruz, Joaquín - Javier Saviola
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Gustavo Munua - Pedro López, David Navarro, Sergio Ballesteros, Christian Lell - Míchel, Papa Diop - Juanlu, Javier Barkero, Nabil El Zahar - Ángel Rodríguez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Celta Vigo  (sobota 18:00)
Hejno valencijských Netopýrů neustále bloudí v jeskyni a brojí na noční lov, v němž hodlají poprvé v ročníku získat tříbodovou kořist proti Celtě Vigo. Nasnadě je ovšem obezřetnost, neboť slavnější galicijský mančaft a další nováček soutěže Deportivo La Coruňa dokázal na Mestalle bodovat.

Na nejzápadnějším cípu Španělska bylo loni nesmírně veselo, byl to takový malý fotbalový rok Galicie. Celta i Depor se po zásluze navrátily mezi prvoligovou smetánku, kam v historickém kontextu nezpochybnitelně náleží. Os Celestes si nejvyšší soutěž zahrají po pěti letech strádání a budování nového družstva.

Po překvapivém pádu v sezóně 2006/2007 obsadili až šestnáctou, o rok později dokonce sedmnáctou příčku a měli na kahánku i v Segundě. S příchodem zkušeného katalánského kouče Paca Herrery v roce 2010 ovšem přišel výkonnostní vzestup, jenž vygradoval loňskou jízdou a druhou příčkou, která znamenala přímý postup do nejvyšší soutěže.

Cílem klubu v letošní sezóně je bezpochyby záchrana, která pravděpodobně povede přes úspěšnosti v duelech s úhlavními konkurenty. Jednoho z nich, navarrskou výspu Osasunu, před reprezentační odmlkou Celta zaslouženě porazila 2:0 a připsala si premiérové body v soutěži. Jakýkoliv bodový import z Mestally by byl nečekaný a překvapivý, což ovšem neznamená, že Herrerův výběr nebude bojovat a dřít.

Podíváme-li se na tabulku soutěže, nalezneme valencijské družstvo v sestupovém sektoru, avšak dvoubodový zisk po třech kolech není až tak neočekávaný. Los Ches totiž měli nevybíravý a obtížný los, když se museli ponejprve utkat s šampiónem v Madridu a v minulém kole s vicemistrem v Barceloně.

Zatímco v úvodním zápase ročníku dokázali svěřenci Mauricia Pellegrina mistrovský Real Madrid obrat o dva body, před půldruhým týdnem se jim totéž na Camp Nou proti Barceloně nepodařilo. Dvojici jednoznačných šlágrů daných kol orámovala již zmiňovaná divoká remíza 3:3 s Deportivem.

Nyní Valencianistas vyhlíží úvodní vítězství a posun k příčkám, jež hodlají ke konci sezóny atakovat. Záměrem klubu je opět atakovat třetí příčku, na kterou si brousí zuby i dvojnásobný vítěz Evropské ligy Atlético Madrid.

Paco Herrera disponuje kompletním kádrem, žádného hráče netrápí zdravotní potíže. To Pellegrino musí oželet dvojici ofenzivních hráčů. Pablo Piatti se nešťastně zranil na tréninku při nohejbale a musel se podrobit operaci lokte, která jej ze hry vyřadí přibližně na dva měsíce.

Dlouhodobě je mimo hru Sergio Canales, jenž si v dubnu zpřetrhal přední křížový sval a neúčastní se zápasu přibližně do konce listopadu. Otazníky visí i nad účastí Fernanda Gaga (krk), měsíc bude chybět David Albelda (stehno). Kádr Valencie ovšem disponuje dostatečnou kvalitou, aby mohl absence nahradit a jako favorit utkání proti Celtě Vigo uspět.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Diego Alvés - Cissokho, Víctor Ruiz, Adil Rami, João Pereira - Dani Parejo, Tino Costa - Andrés Guardado, Jonas, Sofiane Feghouli - Roberto Soldado
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Javi Varras - Roberto Lago, Andrés Túñez, Daniel Cabral, Hugo Mallo - Alejandro López, Borja Oubiña - Michael Krohn-Dehli, Enrique De Lucas, Augusto Fernández - Iago Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Loupežníci z Getafe nedávno oloupili o veškeré body baletní grupu z metropole a v sobotu navečer si brousí kolíky aj na katalánské tanečníky, jež doposavad zdobí ligová neporazitelnost. Ačkoliv cílem barcelonských fotbalistů bude zkonfiskovat všechny body, loňská neblahá zkušenost přináší do řad hvězdného výběru patřičný respekt.

Totiž, loni v listopadu za sebou měl výběr již vysloužilého Pepa Guardioly dvanáctizápasovou šňůru bez prohry, jenže na Coliseu Alfonza Pereze po ostudném výkonu padl a nechal Real Madrid odskočit na šest bodů. Podobná šlamastika prozatím nehrozí, avšak případná ztráta s průměrným klubem ligového žebříčku by dala příležitost stáhnout pětibodový náskok, jímž po třech kolech borci z Barcelony na úhlavního konkurenta disponují.

El Geta v kotci chovají čtyři krásné body, jež se jeví při obtížnosti dosavadního rozlosování jako relativně překvapivé. Za madridskými humny sic nebylo po prvotní porážce v Seville veselo, ale přec klub své příznivce náramně potěšil vítězstvím nad šampiónem a remízou proti vcelku kvalitně hrajícímu Deportivu.

Tito Vilanova nikterak nezměnil zaběhnutý systém, jenž ovšem zkraje sezóny v několika herních atributech skřípe a nedosahuje dokonalosti tiki-taka z minulých let. Přijmeme-li za své, že se ocitáme na počátku sezóny a vše lze vyladit do optimálnosti, netřeba se výrazněji obávat, že bychom Barcelonu neviděli mezi dvojicí nejlepších celků soutěže.

K dalšímu vítězství Blaugranas budou muset směřovat bez svého strojvůdce Andrése Iniesty, jenž si v Gruzii přivodil svalové zranění a na pažitu jej pravděpodobně neuvidíme ani v zahajovacím klání Ligy mistrů proti Spartaku Moskva. Ostatně ve Tbilisi Barcelona nepřišla o jediného hráče, pořádně se tam nachladil i Jordi Alba a kvůli chřipce není ve Villanově nominaci.

Za disciplinární prohřešek ve španělském superpoháru si pouze posedí na ochozu Adriano, jenž byl strůjcem vítězné a přenádherné rány proti Valencii. Po jarní transplantaci jater je stále mimo hru Éric Abidal, jenž by se mohl na hřiště navrátit již kolem Vánoc. Při reprezentačních povinnostech v Chile se pak zranil forward Alexis Sánchez, jehož absence se odhaduje na dva týdny. K barcelonskému duhu pak lze jednoznačně připsat návrat stopera Carlese Puyola, jehož ozdobí nezvyklý chránič lícních kostí, a mladičkého ofenzivního záložníka Thiaga Alcântary.

Devětatřicetiletý lodivod hostitelů Luis García se bude muset obejít bez obránce Alberta Lopa, ostatní hráči nemají žádné potíže. V sestavě téměř určitě uvidíme téměř čerstvou akvizici v áčku Abdelazize Barradu, jenž si mezi staršími souputníky počíná velmi dobře, neboť vstřelil již dvě branky a zastiňuje i navrátilce Pedra Leóna.

Před samotným duelem vyvstává řádka otazníků. Ponejprv, zda je Getafe schopno skalpovat po Realu Madrid i další špičkové družstvo. Pakliže by Vilanovci předvedli velmi špatný výkon z duelu proti Osasuně, nemuseli by uspět. El Geta na to čekají, vyhecovaní se pustí do svého soupeře a stejně jako loni mu nedarují ani píď hřiště.

Zato na tribunách bude pravděpodobně poloprázdno kvůli přemrštěným cenám vstupenek, však si vzpomeňme na duel proti Realu Madrid, kde byla zaplněna pouze polovina stadionu. Při nejnižší ceně kolem 60 Eur v recesí postiženém Španělsku bude namísto bouřlivé atmosféry nejspíše ticho...
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Miguel Ángel Moya - Miguel Torres, Alexis, David Abraham, Juan Valera - Míchel, Xavi Torres - Diego Castro, Abdelaziz Barrada - Pedro León - Adrián Colunga
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Víctor Valdés - Adriano, Javier Mascherano, Gérard Piqué, Diego Alvés - Xavi, Sergio Busquets, Alex Song - Pedro, Lionel Messi, Cesc Fábregas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Real Madrid  (sobota 22:00)
Necelá tři léta Real Madrid opanuje vzájemným střetnutím se Sevillou a při cestě za obhajobou prvenství nehodlá přepisovat historii. Do andaluské metropole ovšem dorazí tížen vědomím, že se klubu vstup do nového ročníku hrubě nevydařil.

Zmiňované tříleté údobí je v sevillském táboře ve znamení recese a strádání. Dvojnásobný vítěz Evropské ligy v květnu 2010 porazil Atlético de Madrid ve finále Copa del Rey a z domácí soutěže se propracoval do předkola Ligy mistrů, přes které se ovšem nedokázal překlenout. Tehdejší porážky od portugalské Bragy odstartovaly období, v němž se onehdy konkurenceschopnému družstvu nedaří.

Největší hvězdou klubu je Álvaro Negredo, jenž se po třech utkáních jal hodnotit sevillskou situaci v konfrontaci loňské a současné sezóny: "V týmu nebyla disciplína. Nebyly to výrazné problémy, ale i ty ve finále zhoršují výsledky celého týmu. Třeba jsme nezačali trénink včas, protože někdo přišel pozdě. Trenér Míchel se kvůli tomu hodně zlobil a loni se to příliš nelepšilo. Letos je to jiné, tým je hned mnohem soudržnější," nadějně přiznal člen širšího španělského reprezentačního družstva.

Test disciplíny, bojovnosti a vůbec všech herních kvalit mají Rojiblancos právě před sebou - však na Estadio Sánchez Pizjuán přijede loňský šampión, ačkoliv se tak na kraji sezóny nejeví. Svěřenci Josého Mourinha po úvodní remíze s Valencií nečekaně padli v Getafe a v minulém kole zaznamenali vůbec první vítězství sezóny, přesto jim Barcelona již po třech kolech ujela na rozdíl pěti bodů, což nelze považovat za zanedbatelné při bezbřehé dominanci obou mančaftů v posledních letech.

Situace Realu Madrid je nepříznivá, ke všemu nepřidává ani největší hvězda týmu Cristiano Ronaldo, jenž víří mediální scénou a prohlašuje, že se necítí šťastný. Jeho prohlášení se samozřejmě ujala nejen bulvární média, která začala spekulovat o důvodech i o případném odchodu z klubu. Portugalská stár vše vyvrátila a s reprezentační pauzou kauza odezněla do prázdna.

José Mourinho, jenž je v posledních týdnech nezvykle tajemný a zdráhá se halasnějších vyjádření, může počítat se všemi oporami krom vykartovaného Fabia Coentra. Portugalský kouč omilostnil Ricarda Carvalha, jenž sice nebyl zahrnut do jeho plánů, ale v posledních dnech začal s prvním týmem opět trénovat. Na hřišti s uvidíme i dvojici zářných posil - Luku Modriče, jenž jistě dostane příležitost na úkor zatím matného Mesuta Özila, a Michaela Essiena, který bude operovat v dvojici defenzivních štítů s Xabi Alonsem. Míchel se pak musí obejít pouze bez zdravotními patáliemi stále zmítaného José Antonia Reyese.

Ačkoliv je Real Madrid favoritem klání, je třeba býti pozorný před relativně nově seskládaným družstvem Sevilly, která chce v tomto ročníku opět okupovat příčky zajišťující evropské poháry. Loni dostali Rojiblancos na domácí půdě šest fíků, což jednak nechtějí opakovat, a jednak se hodlají soupeři revanšovat, fanouškům omluvit povedeným výkonem. Zaváhá madridský baletní soubor? Anebo najede na správnou, vítěznou cestu?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Diego López - Fernando Navarro, Emir Spahič, Alberto Botía, Cicinho - Javi Navas, Ivan Rakitič, Gary Medel, Piotr Trochowski, Manu del Moral - Álvaro Negredo
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Iker Casillas - Marcelo, Sergio Ramos, Pepe, Álvaro Arbeola - Xabi Alonso, Essien - Cristiano Ronaldo, Luka Modrič, Ángel Di María - Karim Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona33008:29
2.RCD Mallorca32104:27
3.Rayo Vallecano32103:17
 Málaga CF32103:17
5.Real Valladolid32013:26
6.Deportivo La Coruña31206:45
7.Sevilla FC31203:25
8.Atlético Madrid21105:14
9.Real Madrid31115:34
10.Getafe CF31114:44
11.Levante UD31114:54
12.Real Betis21016:53
13.Celta Vigo31023:33
14.Real Zaragoza31022:33
15.Athletic Bilbao31025:93
16.Real Sociedad31023:73
17.Valencia CF30214:52
18.Granada CF30121:51
19.Espanyol Barcelona30034:70
20.CA Osasuna30031:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (63)

Přidat komentář
-Kopy-

Jestli nevyhrajem, tak je to v...a samozřejmě musíme doufat ve ztrátu Barcy a Realu...

Reagovat
herbage

letos titul, kopy?

Reagovat
madridcan

aspon o menej ako 15 bodov

Reagovat
Rssa

Diego Alvés

Jinak doufám, že místo Cesca nastoupí Viža, potom by sestava byla momentálně nejsilnější.

Reagovat
teenz

Tak pomé klucí!

Hala Madrid!

Reagovat
smazaný uživatel

Barca 2, Real 1, Valencia 1, Malaga 1

Reagovat
smazaný uživatel

Valnecia - Celta Vigo 3:1 (Valdes 3 - Park )

Sevilla - Real Madrid 0:0

Getafe - Barcelona 1;0 (Puyol vl.)

Reagovat
Kily

brrrrr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Vilanovci nafasujou v Madridu,baletky dokončí tenis v Seville a máme to na 2 body,že?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak dlouho se už jasnovidectví věnuješ?

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA SEVILLA!

Reagovat
smazaný uživatel

Mozno by nebolo spatne nasadit Songa a Busquetsa sucasne. V tomto zapase by to mohol byt prvych 30 minut boj a nan by nase hraceny nemuseli stacit.

Reagovat
DreamTeam

Essien a Benzema v zakladu.. no to by byl skoro zly sen

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes velmi náročný zápas.Getafe je doma velmi silné.Očakávam podobný zápas jako v Pamplone,Tip 1-3.Visca el Bárcá.

Reagovat
madridcan

Sevilla po ine roky nebol super, tento rok su natom lepsie a aspon maly strach z nich ide. Bude to velmi tazky zapas najma ked mozme mat pomaly v hlavach City. Verim, ze to zvladneme. Inak ocakavam opat golovy zapas. 3,5+ minimalne by skocit mohlo

Reagovat
madridcan

*Hmm tak napisat, ze po ine roky nebol super je prisilne. Po minule dva roky, aby som bol konkretny.

Reagovat
Rssa

Sevillu zase zničíte jako vždy, není se čeho bát...

Reagovat
smazaný uživatel

nějak se to zničení nepovedlo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Carles-

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Reagovat
One-Real

dneska hrajeme v zelených dresech

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
One-Real

mám strach, co bude příště ideální kombinace by byla bílý doma, černý venku a třetí nějaký tmavomodrý

Reagovat
smazaný uživatel

ty červený byly nádherný, uvidíme, co ty zelený..

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

V roce 2015 bude Ronaldo šťastný

Reagovat
Losinho

Reagovat
-Kopy-

samozřejmě

Reagovat
One-Real

při nejnižší ceně kolem 60 eur 60 eur na Getafe

když si vemu že na Real - Mallorca stál samotnej lístek 23 eur

Reagovat
Kily

mají mizerné návštěvy, tak logicky zvýšili na dnešek vstupné

Reagovat
smazaný uživatel

No, jsem na dnešek docela zvědavej.. Sparta, deblík, Realek

Reagovat
smazaný uživatel

Cesc: "They defend well, ten at the back, then counter-attack. Small pitch, pressure from the crowd. Very difficult, but we're confident."

Reagovat
madridcan

Javierom ide...aj Garciovi aj Saviolovi

Reagovat
smazaný uživatel

Keby nemala Malaga tak uzky kader, veril by som, ze by bola hodne uspesna v tejto sezone.

Reagovat
smazaný uživatel

Ona opravdu nemá nemá až tak úzký kádr, jak si všichni myslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved je to tam na lavicke same no name.

Reagovat
smazaný uživatel

Saviola

Reagovat
smazaný uživatel

Tady to zas žije

Reagovat
Kily

Valdez je děsně nebezpečný, při prvním kontaktu s míčem parádně připraví gólovku, aby pak další tři totálně zkazil a řekl si o to, aby mu už nikdo nepřihrával

Reagovat
smazaný uživatel

Falcao vs. Dani, bojím sa...

dnes to zabetonovať a vyrapliť atlétov a vybojovať bodík

Aupa Rayo!

Reagovat
blaugrana

4:0.

Reagovat
-Carles-

Atléti vás dnes zožerú zaživa

Reagovat
smazaný uživatel

pche, vyválčime bod, a potvrdíme pozíciu kráľov Madridu

Reagovat
smazaný uživatel

Tygr je hladový

Reagovat
smazaný uživatel

jeho sračky

Reagovat
smazaný uživatel

inak Rayo nastúpi v rozostavení 3-3-3-1, razíme si vlastnú cestu

Reagovat
smazaný uživatel

OT: nikdy jsem ve Spanelsku nebyl (teda skoro nikde v zahranici) ale laka me tam jet, kam by ste doporucili jet, kde je cisty more, pekny plaze, pekna priroda? laka me Mallorca, Ibiza, Kanarsky ostrovy (Tenerife), Andalusia (nekde u Malagy napr.), nebo sever nekde u Barcelony...

Reagovat
smazaný uživatel

Andalúzia, Cordóba, Sevilla až dolu po Cádiz (tam sa oplatí ísť na futbal), a sever Baskicko, výborné víno, pekná príroda akurát studenšie more

Reagovat
Pospovič

já byl kousek od Alicante a tak hnusné moře jsem ještě neviděl...

Reagovat
blaugrana

Keby včera nastúpil Alba, tak máme celú jedenástku z La Másie. neskutočné.

Reagovat
smazaný uživatel

10 je taky hezký číslo.

Reagovat
blaugrana

To je. A to sú tu stále ešte Leo, Don, Cuenca, Bartra, Fontas.

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň je vidět, že ty peníze na scouty nejsou vyhozený peníze jako v mnoha případech. Je to něco neskutečnýho.

Reagovat
blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, odvážná dvojka dneska na Betis.

Ale já to vidím podobně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele