Primera División - preview 37. kola

10.05.2014, 08:57, aktualizováno 11.05.2014, 08:30
Previews
Centrem pozornosti bude dnes ve Španělsku hlavní město Madrid, kde může Atlético v případě výhry nad Málagou učinit rozhodující krok vstříc titulu. Real na půdě Celty Vigo i Barcelona v Elche se opět musejí spoléhat jedině na zaváhání atletů. Napínavý záchranářský souboj sehraje Granada s Almeríou, Osasuna potřebuje přivézt body ze hřiště Espanyolu...
Athletic Bilbao - Real Sociedad  (neděle 17:00)
Nedělní baskické derby mezi Bilbaem a Realem Sociedad sice nebude mít příchuť přímého boje o poháry, ale boj o prestiž regionální rivalita bezesporu dodají zápasu velký náboj. Athletic je doma nesmírně silný a opět bude spoléhat na kouzlo nového San Mamés. Borci ze San Sebastianu však budou chtít potvrdit šestou příčku v tabulce.

Fotbalisté Athleticu si už s předstihem zajistili jistou účast v předkole Ligy mistrů a nyní mohou proti San Sebastianu bojovat s čistou hlavou v souboji o fotbalového krále Baskicka. Vynikající úspěch týmu kouče Ernesta Valverdeho podtrhly i dvě poslední ligová kola, v nichž si Lvi s lehkostí poradili se Sevillou i Rayem. Pohodu v týmu pak potvrdil i pravý bek Bilbaa Andoni Iraola, když prozradil, že už se svými spoluhráči nadšeně vybírají toho nejatraktivnějšího soupeře v playoff milionářské soutěže.

Valverde ale na předzápasové tiskovce krotil emoce a nabádal tým k zodpovědnosti před prestižním derby. "Už jsme se zapsali do historie tím, že jsme vybojovali Ligu mistrů, ale stále je toho dost, co můžeme udělat pro naše skvělé fanoušky. Tahle parta chce, aby si ji lidé pamatovali dlouhé roky. Naším cílem je proto dostat se přes hranici sedmdesáti bodů, a pokud se podaří sedmdesát čtyři, bude to skvělé," uvedl domácí kouč, jenž zároveň kategoricky popřel spekulace o svém a Laporteho odchodu do konkurenční Barcelony.

Soupeř Bilbaa však rozhodně nebude chtít dopřát Lvům nějaké exhibiční zakončení sezóny. Pod vedením Jagoba Arrasteho šlape Real Sociedad posledních týdnech velmi slušně. Hráči ze San Sebastianu už více než měsíc neprohráli a vypracovali si pohodlný náskok na sedmý Villarreal a navíc ještě zdaleka nejsou mimo boj o prestižní umístění v top pětce La Ligy. Od Sevilly dělí Real pouhé dva body. Na druhou stranu může ležet na hráčích Realu zklamání z posledního utkání, kdy jim vítězství nad Granadou proteklo mezi prsty v třetí minutě nastavení.

To však odmítá záložník hostů Rubén Pardo. "Byli jsme po tom zápase trochu skleslí, ale nyní se už plně koncentrujeme na derby. Výhra by nám garantovala šestou příčku, takže nemyslíme na nic jiného než na vítězství. Bilbao bude určitě také bojovat jako o život, protože tohle derby je úplně jiný a speciální zápas," uvedl před utkáním Pardo, jenž v této sezóně v lize chyběl na hřišti pouze třikrát a tento týden prodloužil smlouvu do roku 2018.

Domácím bude chybět zraněný útočník Aritz Aduriz, na jehož místo by se kvůli dalším zraněním v týmu Lvů mohl postavit zkušený Gaizka Toquero. Pro třicetiletého forvarda by to byl návrat do základní sestavy po téměř pěti měsících. Hostující trenér Arraste musí řešit pouze absenci vykartovaného Mikela Gonzáleze. Jako jediný nedělní zápas startuje baskické derby už v 17:00, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, S. José, Iraola - M. Rico, Iturraspe - Muniain, ANder, Susaeta - Toquero
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - La Bella, I. Martínez, Ansotegi, C. Martínez - Pardo, Bergara - Griezmann, Canales, C. Vela - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.75 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - UD Almería  (neděle 19:00)
Tvrdý boj o záchranu pokračuje i v předposledním kole Primera División. Patnáctá Granada přivítá sedmnáctou Almérii, přičemž oba celky od sebe dělí pouze dva body a zároveň Almería nasbírala stejný počet bodů jako Getafe na první sestupové příčce.

Ligový nováček se v posledních týdnech těší vynikající formě, neboť dokázal vyhrát dvakrát v řadě, naposledy heroicky v závěru ukořistil všechny body proti Realu Betis, když i v deseti hráčích otočil nepříznivý stav a zvítězil 3:2. Tyto úspěchy si však začínají vybírat svou daň a čím dál více hráčů Almérie je namožených.

Vidal, Verza, Barbosa i Mané, ti všichni i v jinak volném dni museli podstoupit fyzioterapeutická cvičení, aby byli schopni svému celku pomoci v udržení. Odpočinout si může jedině Suso, jenž v zápase s Betisem uviděl červenou kartu. Naopak Trujillo s Dubarbierem si své karetní tresty odseděli a mohou se znovu vrátit na trávník.

Ani Granada v minulém kole nezahálela a poněkud překvapivě vydolovala z hřiště Realu Sociedad bod za remízu 1:1. Zdárným střelcem branky se stal Odion Ighalo, který následně přiznal velkou porci zásluh i fotbalové štěstěně. "Netrefil jsem míč čistě, ale měl jsem štěstí, ostatně jako vždy. Na útočníka sice dávám málo branek, ale když dojde na klíčový moment, pomůže mi právě trocha štěstíčka. Díkybohu za to," oddechl si nigerijský forvard.

Přestože Ighalo doposud v Granadě vstřelil pouhopouhé dva góly, trvá na tom, že je v Granadě šťastný. "Cítím se jako hráč Granady. Jsem v klubu již pět let, fanoušci mě podporují v dobrém i zlém a na to nikdy nezapomenu. Proto budu bojovat až do posledního dechu, dokud ještě v klubu jsem."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Nyom, Ilori, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Brahimi - Riki, El-Arabi, Piti
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Mané - Verza, Corona - Vidal, Soriano, Díaz - Rodri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.80 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Real Valladolid  (neděle 19:00)
Byť Real Betis svůj vlastní sestup již dávno zpečetil, stále může do bojů o záchranu promluvit alespoň zprostředkovaně. V předposledním kole na jeho půdu totiž přijede Real Valladolid, který se zatím na sedmnáctém místě sám jen taktak drží nad propastí.

Poslední nesestupovou příčku navíc Valladolid drží se stejným bodovým ziskem jako Getafe s Almérií. Situace svěřenců Juana Ignácia Martíneze je tak kritická a cokoli jiného než výhra by v Seville bylo považováno za ohromné zklamání. Přesto zkušený stratég varuje, že ani předchozích šest porážek v řadě ještě není důvodem k tomu, aby byl Betis podceňovaný. "Nebude to jednoduché, Betis má pošramocenou pověst a několik kvalitních hráčů. Ale naše potřeba bodovat to musí převážit. Je načase šlápnout na plyn a ukázat pravou tvář Realu Valladolid."

Nejistý je z řad start angolského útočníka Manucha, jenž vynechal páteční trénink. Ovšem Valladolid již v minulém kole ukázal, že ani absence bývalého hráče Manchesteru United nemusí být nutně citelná, neboť dokázal zaskočit favorizovaný Real Madrid a v domácím prostředí remizovat 1:1. O vyrovnání v hektickém závěru se postaral kolumbijský forvard Humberto Osorio.

Kouč Betisu Gabriel Calderón vyzval své hráče k tomu, aby důstojně dohráli již definitivně neúspěšnou sezonu. "Jsme v obtížné situaci, ale i na konci se musí bojovat. Máme závazek vůči našim fanouškům, kterému musíme dostát."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Perquis, Paulao, Carlos - Matilla, Reyes, Sevilla - Baptistao, Molina, Castro
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Valiente, Mitrovic, Peňa - Rubio, Rossi - Jeffren, Óscar, Bergdich - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - CA Osasuna  (neděle 19:00)
Osasuna bojuje o všechno. Na hřišti Espanyolu Barcelonu bude svádět tuhý boj o přežití, které ještě není ztraceno. Tým z Pamplony ztrácí na záchranu jen jediný bod, což rozhodně není nesplnitelná mise. Espanyolu na první pohled o nic nejde, ani on ale není se sezonou úplně spokojen.

Vzájemné duely jsou vzácně vyrovnané, takže je těžké určit favorita. Blíže k tomuto profilu má domácí celek. Přesto však jeho forma není nijak záviděníhodná, protože Espanyol z deseti posledních utkání vyhrál pouze dvě. Ani Espanyol tedy není v bezpečí a potřeboval by alespoň bod z tohoto utkání k definitivě. Na Estadi Cornellà-El Pra se ale nevítězí snadno.

To si uvědomuje i záložník Víctor Sánchez, který v rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Pokud nedokážeme získat ani bod, klidně bychom mohli sestoupit do druhé ligy. Potřebujeme alespoň bod, v ideálním případě všechny tři. To je náš cíl a my ho chceme dosáhnout. Ne každý den máme možnost hrát se soupeřem z pásma sestupu, takže ji teď musíme využít. Pokud se nám to podaří, můžeme skončit se všemi spekulacemi a zaměřit se na konec ligy."

"Teď se nacházíme v opravdu špatném rozpoložení, protože jsme proti Valladolidu chtěli uspět. Celá naše dřina z tréninků přišla vniveč, což na tým samozřejmě působí. Čeká nás klíčová bitva, skvělý zápas. A my jej musíme vyhrát, protože pokud bychom to teď nezvládli, na Santiago Bernabéu by byla pravděpodobnost ještě menší. Rozhodovat bude každý detail a my do zápasu musíme dát všechno," uvědomuje si Sánchez.

Osasuna se nachází v kritické situaci a rozhodla se ji řešit poněkud netradičním způsobem. Aby své fanoušky naladila na velký zápas a přiměla je přijít, část ze vstupenek uhradí samotní hráči! Útočník Javier Acuňa byl prvním hráčem, který s touto myšlenkou přišel a kabině se jeho nápad evidentně líbil. Před diváky se tedy otevírá možnost sympatického gesta coby odpovědi. Podpoří své hráče v boji o záchranu?

"Hráči a realizační tým se skládají na tři sta vstupenek k zápasu s Espanyolem. Je to to nejmenší, čím se můžeme odvděčit našim příznivcům a ukázat tím, jak moc si jejich podpory vážíme. Celou sezonu se k nám chovali skvěle a podporovali nás v obtížných chvílích, takže je čas jim to splatit. Ještě jednou potřebujeme cítit jejich vášeň pro hru, emoce sálající z tribun a jejich hlasy, které nás povzbuzují. Chceme tím ukázat, že jsme nadšeni z jejich přístupu a že se pokusíme udělat maximum proto, aby byli spokojeni. Dáme do zápasu vše a budeme doufat, že na nás budou hrdí stejnou měrou, jakou jsme my hrdí na ně," stojí mimo jiné v oficiálním vyjádření klubu.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - Stuani, Sánchez, D. López, Simao - Córdoba, García
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Flaňo, Arribas, Damiá - Lolo, silva - Torres, Cuevas, Armenteros - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Madrid  (neděle 19:00)
Šance Realu Madrid na zisk ligového titulu se po dvou nečekaných remízách povážlivě ztenčily, což se podle slov Carla Ancelottiho projeví na jeho složení základní sestavy v utkání na půdě Celty Vigo. Finále Ligy mistrů se totiž blíží a jeho výhra nad městským rivalem Atlétikem Madrid by lehce otupila zklamání z domácí soutěže.

Když Real úspěšně zvládl semifinále milionářské soutěže a v odvetě rozdrtil mnichovský Bayern, všichni italského stratéga Ancelottiho a jeho družinu velebili. Bílý balet si však chválu dlouho neužil, neboť brzy nato přišla domácí remíza s Valencií a pak další dělba bodů na hřišti sestupem ohroženého Valladolidu. "Naše mentální energie nás v posledních dvou kolech zradila. Je patrné, že máme tým psychicky unavený," vinil Ancelotti náročnost nedávného programu, byť madridští měli před odvetou s Bayernem díky odkladu ligového zápasu více času na oddych.

Současná čtyřbodová ztráta na vedoucí Atlético se tak jeví takřka nedosažitelnou, zvláště s ohledem na to, že i při totožném počtu získaných bodů by Real tahal za kratší konec. Přesto obránce Sergio Ramos nemíní dát kůži lacino. "Prožíváme skvělou sezonu, a dokud žije matematická šance na titul, Real Madrid o ni musí bojovat."

Celta je již dávno zachráněná a užívá si v závěru sezony poklidný pobyt ve středu tabulky. Jediný vzruch, který galicijský celek poslední dobou provází, jsou spekulace o odchodu trenéra Luise Enriqueho do Barcelony, kde by vystřídal Gerarda Martina. Klubový kapitán Borja Oubiňa tomu však odmítá uvěřit. "I v minulém létě jsme si touto situací museli projít a kouč s námi stejně zůstal. Navzdory všem pochybám se jeho oddanost nezměnila."
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, López, Fontás, Aurtenetxe - Fernández, Krohn-Dehli, Rafinha - Orellana, Charles, Nolito
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Nacho, Llorente, Ramos, Marcelo - Modric, Alonso, Isco - Bale, Benzema, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 5.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Sevilla jede na půdu Getafe, aby udržela před posledním kolem pátou příčku. Madridští ale před koncem sezóny nabrali druhý dech a budou chtít potvrdit překvapivou remízu s Barcelonou, aby se dále vzdálili sestupovým pozicím.

Getafe v posledních týdnech ukazuje, že to se záchranou myslí opravdu vážně. Svěřenci Cosmina Contry neprohráli už tři utkání v řadě a minulý týden si dokonce připsali bod za remízu 2:2 s Barcelonou. Když se k tomu přidá ještě vítězství proti Malaze a remíza s Levante, vychází z toho pro Getafe posun na vytoužené nesestupové příčky. K úplné záchraně však musí domácí opět bodovat, jelikož je od nepopulární osmnácté pozice dělí pouze lepší skóre.

Pátá Sevilla je tudíž jasným favoritem, ale Getafe by mohlo pomoci, že se Andalusané aktuálně soustřeďují na finále Evropské ligy, které proběhne příští týden v Turíně. Tým Sevilly je nyní na speciálním soustředění na Costa del Sol. "Slyšel jsem nějaké zprávy, že proti nám nastupují z nějaké dovolené s myšlenkami na finále Evropské ligy. Nevěřil jsem tomu ani na minutu. Celý náš tým se proto poctivě připravoval, očekávám podobně náročné zápas, jako byl ten s Malagou," uvedl před utkáním domácí kouč.

Sevillu skutečně teď čeká rozhodující fáze sezóny. Na pořadu dne je udržení páté příčky a samozřejmě vítězství v Evropské lize. Druhý cíl se zdá být nyní pro hosty skutečně důležitější, neboť Ligu mistrů si tým Unaie Emeryho v příští sezóně určitě nezahraje a naopak účast v Evropské lize už mají Andalusané jistou. Je tedy otázkou, jestli Emery neobětuje utkání s Getafe, aby ochránil opory před turínským galavečerem. "V obou soutěžích náš tým předváděl vynikající výkony a v tom hodláme pokračovat. Jsme profesionálové a máme respekt ke všem soupeřům, které potkáme," komentoval Emery spekulace z hotelu ve fotbalovém středisku Marabella v Malaze.

Sevillu stále trápí dlouhodobá zranění. Emerymu bude opět chybět Cicinho, Cristóforo, Cheryshev a Vitolo. Na straně Getafe se kvůli zraněním nepředstaví Colunga a Moyá. Radost může Csminu Controi dělat návrat do sestavy potrestaných Lisandra Lópeze, Maricy a Pedra Lópeze. Zdravý a připraven už je rovněž i Diego Castro.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
César - Escudero, Alexis, L. López, Valera - Lacen, Rodríguez, Sarabia - Lafita, Ciprian, P. León
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Navarro, Fazio, Pareja, Coke - Trochowski, Iborra - Marin, Rakitic, Jairo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Barcelona nemá osud ve svých rukou. To ale neznamená, že by rivaly z Madridu nemohla předčít. Šanci k tomu dostane již tento víkend, kdy se utká s domácím Elche. Na něj má dobré vzpomínky, protože když se tyto dva celky střetly naposledy, vyhráli domácí Blaugranas rozdílem čtyř branek.

O podobný výsledek by jistě hráči trenéra Gerarda Martina stáli i nyní. Mnohé z nich totiž možná čeká jeden z posledních zápasů za slavný klub. Barcelona totiž plánuje velkou letní revoluci. Nový realizační tým, nový hráči, nové výzvy? Slavný klub totiž neprožívá ideální sezonu a plánovaný útok na Ligu mistrů pod trenérem Martinem se neosvědčil. Lionel Messi sice dál čaruje, ale on i jeho spoluhráči stárnou a najednou Barce chybí někdo, kdo by pozdvihl prapor a velel k útoku. Jedním z takových hráčů měl být brazilský technik Neymar, který ale zatím nenaplňuje potenciál.

Přesto do něj mnozí kolegové vkládají velké naděje. Jedním z nich je paradoxně hvězda Realu Madrid. Portugalský fenomén Cristiano Ronaldo v rozhovoru pro SporTV News řekl: "Myslím, že Neymar má obrovský potenciál a mohl by stát nejlepším hráčem na světě. Už teď má před sebou skvělou budoucnost a dokazuje to v každém zápase. Možná nebyla jeho adaptace v Barceloně úplně nejsnazší, ale to tak bývá, když přijdete do velkoklubu jako hvězda a jsou na vás vložena velká očekávání. Má potenciál být tím nejlepším," skládá vítěz Zlatého míče mladšímu kolegovi poklonu.

Neymara bude v příští sezoně určitě trénovat jiný trenér, ale jeho identita ještě není známá. Jedním z největších kandidátů je Luis Enrique. Ten sice vyhořel v AS Řím, ale španělská liga mu sedí a prokazuje to s Celtou Vigo. Podle některých médií je jasnou volbou vedení katalánského celku a první schůzky již proběhly. Pokud se tak stane, mohl by se k němu přidat také Sergi Barjuán a společně by měli plánovat způsob, jak dostat Barcu zpět na vrchol.

To nebude snadné, protože v této sezoně utrpěla její pověst mnohé šrámy. Blaugranas nepostoupili do finále Ligy mistrů, což je všeobecně vnímáno jako neúspěch. Co víc, ani v lize se jim příliš nedaří. Naposledy jen remizovali s Getafe, i když díky brance Lionela Messiho vedli. Inkasovali ale díky heroické figuře Ángela Lafity, který vstřelil dvě branky. Z tohoto přístupu by si chtělo vzít příklad i Elche, což dodává obránce David Lombán.

Ten v rozhovoru pro Marcu poznamenal: "Před našimi fanoušky se cítíme jistě a daří se nám střílet branky. Celkově si myslím, že na domácím stadionu si vedeme dobře a nejsme snadným soupeřem. Teď přijede Barcelona a to je pro nás velká čest, ale také odpovědnost a výzva. Bylo by skvělé zakončit sezonu příjemným výsledkem proti gigantovi."

Elche je nyní na čtrnácté příčce a k jistotě záchrany mu chybí dva body. V současné době se pohybuje pouhé čtyři body nad pásmem sestupu, což by nemuselo stačit. "Naším cílem je získat 42 bodů, což je věc, na kterou se teď soustředíme nejvíc. Neočekáváme pomoc od nikoho jiného, jen od nás a našich fanoušků. Když vezmeme v úvahu, v jaké pozici se nacházíme, pak nás čeká velmi napínavá a emotivní bitva. Máme skvělé fanoušky a myslím si, že je pro La Ligu ctí mít takové fanoušky. Ti do první ligy naprosto jasně patří a dokazují to po celou sezonu," dodává mladý obránce.

Trenér Gerardo Martino bude schopen postavit nejsilnější možnou sestavu, i když ta se již nějakou dobu netýká brankáře Victora Valdese. Ten je mimo až do konce sezony. Kromě něj se spekuluje také o zdravotním stavu dvojice Xavi - Daniel Alves, kteří ve středu trénovali individuálně.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Suárez, Lombán, Pellegrín, Cisma - Sánchez, Pérez - Gil, Márquez, Rodrigues - Coro
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alves, Bartra, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 7.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Málaga CF  (neděle 19:00)
Atlético Madrid touží po mistrovském titulu a má k němu velmi blízko. Pro tuto chvíli se musí Colchoneros zaměřit na znovuzískání svých sil, protože minulé kolo si úplně dobře nevedli. Druhá Barcelona zůstává na tři body vzdálena, ale oba kluby ten největší duel čeká až v posledním kole.

Atlético se nesmí spoléhat na žádnou pomocnou ruku od katalánského klubu. Oba týmy se utkají v posledním kole La Ligy a na Camp Nou by to mohl být velmi zajímavý a napínavý duel. Pokud by totiž Atlético prohrálo také s Málagou, Barcelona by se nacházela ve skvělé pozici. Zatím však vládne Atlético a vše má ve svých vlastních rukou. A Málaga není zrovna týmem, který by jej měl ohrozit. Poslední dva zápasy totiž prohrála a v současné chvíli to stačilo pouze na třináctou příčku.

Na druhou stranu, Atlético své fanoušky někdy taky nemile překvapí. Naposledy se mu to stalo v minulém kole, když promrhalo šanci na trhák a po postupu do finále Ligy mistrů trochu zpomalilo. Domácí Levante poslal do vedení vlastní brankou Filipe Luis a na jeho trefu navazoval ještě David Barral. Z tohoto výsledku si budou chtít hráči trenéra Diega Simeoneho vzít poučení už proti Malaze.

V podobném duchu se vyjádřil kapitán celku Gabi. Šikovný záložník navštívil promo akci Copa de Fútbol Infantil 2014, kterou zaštiťuje řetězec Lidl. Na ní promluvil o stravování, které je potřebné k řádné formě fotbalisty, ale hlavním tématem otázek byl samozřejmě výpadek Atlética proti Levante a možnost zisku titulu. "To, že jsme nezvládli naše utkání aspoň ukazuje, že od La Ligy se dá čekat cokoli. Přispívá to k napětí a zajímavosti Primera Division. Ale naše postavení je i nadále jasné. Jsme poctěni, že se můžeme ucházet o první místo. Víme, že Barcelona udělá všechno, co bude v jejích silách, takže my musíme ve zbývajících dvou zápasech udělat to samé."

"Je to sport a tam jde o úspěch. Proto je jasné, že nám Barcelona nebude dělat žádné ústupky a nic nevzdá. Nepomohli nám ani k pozici, ve které jsme nyní, museli jsme prostě čerpat z vlastních sil a ukázat, že na to máme. Jediná cesta k úspěchu je skrz výhru nad Málagou a to je také jediná věc, na kterou teď celý tým myslí. Nezajímá nás, zda Real Madrid nebo Barcelona tento víkend nevyhrají, soustředíme se jen na sebe."

Kromě La Ligy je Atlético také ve hře o "ušatou trofej" pro vítěze Ligy mistrů, což je pro Gabiho a spol. velká satisfakce. Potěšil jej především přístup diváků, kteří trpělivě čekali na své lístky i několik hodin. "Musíme opět poděkovat našim fanouškům, kteří jsou pro nás velmi důležití. Dojímá mě, když vidím jejich vášeň a touhu být při tom. Bohužel se nemohou do Lisabonu osobně dostat všichni, ale i přesto se snaží. A to stejné čeká nás - prát se o sou šanci. Cítíme jejich podporu a je pro nás velmi důležitá," uzavírá kapitán Colchoneros.

Málaga naposledy padla v utkání proti s Elche a ani předvedená hra rozhodně nebyla pozitivem. To si uvědomuje i trenér Bernd Schuster. Německý stratég možná ale nebude na lavičce Málagy přítomen, protože jej láká ambiciózní Eintracht. A Schuster tuto variantu zcela nezamítá. V rozhovoru pro deník Kicker uvedl: "Samozřejmě, návrat do Německa připadá v úvahu a Eintracht je velmi zajímavou destinací. Nevím ale, zda jsem jediným trenérem, kterého chtějí," uvádí trenér Los Boquerones. Tomu by mohl chybět Áron s Darderem. Atlético bude postrádat Díaze a nejistý je také start Ardy Turana.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Alderweireld, Luís - Koke, Gabi, Tiago, Turan - García, Villa
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Eliseu, Angeleri, Weligton, Antunes - Darder, Camacho - Samuel, Duda, Amrabat - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Rayo Vallecano  (sobota 20:00)
Předposlední sedmatřicáté kolo La Ligy otevře duel mezi domácím Villarrealem a Vallecanem. Žlutá ponorka už má jistou účast v pohárové Evropě, takže se bude spíše snažit neutrhnout si v posledním letošním utkání na El Madrigalu ostudu a vítězně zakončit úspěšný návrat mezi španělskou elitu. Madridští jsou ale v dobré formě a zcela jistě budou chtít ještě bojovat o umístění v první desítce.

Villarrealu se první ročník po návratu z druhé ligy vydařil nad očekávání. Sedmé místo a už jistá účast v Evropské lize se v relativně malém valencijském městě rozhodně musí líbit. Výtržnictví fanoušků, kteří se "vyznamenali" vhozením slzného plynu na trávník nebo rasistickými gesty vůči hráčům tmavé pleti jsou však velkou kaňkou na obrovském pokroku, který Villarreal nejen pod koučem Marcelinem udělal za poslední roky. Sportovní výsledky však v posledních týdnech rovněž nejsou nijak oslnivé. Žlutá ponorka z posledních šesti utkání dotáhla do vítězného konce pouze jediné.

Z vhození banánu na hrací plochu 27. dubna byl Villarreal pokutován peněžním trestem 12 000 Euro a jen o vlásek unikl uzavření stadionu. Kouč Marcelino stejně jako prakticky celý tým s pokutou pochopitelně nesouhlasí a volá po vymýcení kořenů rasismu na stadionech. "Tyto problémy se nedají řešit pokutami," uvedl domácí kouč, který se však k celé záležitosti dopodrobna nevyjadřoval. Místo toho se soustředil na sportovní stránku týmu, když se rozhovořil o možnostech Villarrealu pro příští sezónu. "Měli bychom se poučit z osudu Betisu, který dosáhl podobného výsledku a nyní sestoupil do druhé ligy. Klub by si měl stanovit jasné priority a cíle. Ty by měly samozřejmě ambiciózní, ale zároveň realistické, abychom je dokázali co nejlépe naplnit," upozornil Marcelino na možnost rozehrání tří náročných soutěží najednou v příštím ligovém ročníku.

Rayo Vallecano se v posledních měsících výrazně zvedlo a díky zisku třiadvaceti bodů v posledních jedenácti utkání se Blesky ze sestupových příček vyšvihly až na velmi slušnou jedenáctou pozici. Není proto divu, že nejlepším koučem La Ligy za měsíc duben byl vyhlášen právě kouč Raya Paco Jémez. "Osobně sleduji především týmy ze spodní poloviny tabulky, protože podle mého názoru zaslouží daleko větší obdiv, když splní své předsezónní cíle. Pro kluby jako jsme my, Almería nebo Getafe je udržení se v nejvyšší soutěžit totéž, co je pro Atlético zisk titulu. Co mě učinilo nejšťastnějším, byl přístup hráčů v těch nejtěžších chvílích. Neovládl je strach a ani na malou chvíli o sobě nezačali pochybovat. Díky tomu jsme se zachránili a jsme nyní tam, kde jsme," uvedl na tiskové konferenci Jémez.

Domácím bude v sobotním utkání chybět pětice zraněných hráčů - Dorado, Íñiguez, Pina, Perbet a Óliver. Na straně Raya nebude moci do zápasu zasáhnout pro zranění Castillo, José Carlos a Viera. Kvůli kartám bude navíc sedět i opora obrany Madridských Portugalec Zé Castro.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Jokic, Gabriel, Musacchcio, Mario - Cani, Gómez, Bruno - Giovanni, Trigueros, Pereira
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Nacho, Gálevez, López, Arbilla - Saul, Trashorras - Falqué, Bueno, Rochina - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Valencia CF  (sobota 22:00)
Sobotní večer sedmatřicátého kola bude v režii klubů ze stejného města, čeká nás valencijské derby. Byť ani Levante, ani Valencie nemají zdánlivě o co hrát, nedávné výsledky svědčí o tom, že se i přesto můžeme těšit na navýsost zajímavý duel.

Valencie má nakročeno k jednoznačně nejhoršímu ligovému umístění od roku 1998, pokud své zbývající zápasy s Levante a Celtou Vigo nedokáže vyhrát. Ani Evropská liga nakonec nepřinesla kýžené rozptýlení a alespoň nějaký úspěch, neboť v jejím semifinále Los Che proti Seville krutě vypadli díky brance v nastaveném čase. Ani to však Valencii nezlomilo tak, aby nezvládla šokovat v posledním ligovém kole, když na půdě Realu Madrid uhrála remízu 2:2.

"Stále se najde dost důvodů, proč se na zápas pořádně připravit," nehodlá nic podcenit záložník Javi Fuego. "V každém utkání nosíme na hrudi klubový znak, což znamená hodně, a ještě více v případě derby."

Ani Levante nezůstalo v předchozím zápase za svým městským rivalem pozadu. Překvapující domácí výhra 2:0 nad tabulkovým lídrem Atlétikem Madrid značně zamotala boj o titul, který zdánlivě kvůli opakovaným ztrátám nechce ani jeden z trojice Real, Atlético i Barcelona. Navíc pro Levante sobotní derby skýtá ještě jednu motivaci - dostane v případě vítězství příležitost skončit v konečné tabulce před Valencií.

Obránce domácích Juanfran si je jistý, že sobotní zápas bude lahodit oku diváka, i když ani jeden z celků již nutně body nepotřebuje. "O nic nám nejde, stejně tak jim, ale to není důležité. Jde o speciální zápas pro oba zúčastněné, ze škatulky těch, které si už dopředu zaškrtnete v kalendáři. Doufám, že na stadion zavítá hodně diváků," zakončil Juanfran prosbou k fanouškům, aby na stadion Ciutat de Valencia dorazili v hojném počtu.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - López, Navarro, Vyntra, Juanfran - García, Simao, Diop, Sissoko - Casadesús, Barral
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Costa, Vezo, Bernat - Feghouli, Keita, Fuego, Parejo - Vargas, Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid36284475:2488
2.FC Barcelona36274599:3285
3.Real Madrid362664101:3584
4.Athletic Bilbao36208865:3868
5.Sevilla FC361791066:5060
6.Real Sociedad3616101060:5258
7.Villarreal CF361581354:4353
8.Valencia CF3612101449:5046
9.Celta Vigo361371646:5246
10.Levante UD3611121333:4245
11.Rayo Vallecano361341945:7443
12.Espanyol Barcelona361181739:4741
13.Málaga CF361181737:4541
14.Elche CF369121529:4739
15.Granada CF361152031:5438
16.Real Valladolid367151435:5536
17.Getafe CF36991832:5336
18.UD Almería361062041:7136
19.CA Osasuna36981929:6035
20.Real Betis36572431:7322

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (580)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele