Primera División - preview 36. kola

18.05.2013, 09:05, aktualizováno 20.05.2013, 08:34
Previews
Šestatřicáté kolo španělské ligy zakončí souboj Mallorky s Betisem. Domácí jsou v tuto chvíli v tabulce poslední, a tak nutně potřebují vyhrát. Proti Betisu to ale nebude nic jednoduchého, protože hosté usilují o postup do evropských pohárů.
RCD Mallorca - Real Betis  (pondělí 22:00)
Záchrana v první lize je pro Mallorcu jen stěží reálnou možností, přesto hráčům nezbývá nic jiného, než se o zázrak pokusit. Hosté ze Sevilly ale rozhodně nebudou snadnou kořistí.

Také Betis má totiž o co hrát. Andaluský celek je na sedmé příčce a na šestou Málagu ztrácí jen dva body. Real Betis má možná záporné skóre, ale přesto má velkou naději na obsazení kýženého šestého místa. Po vynikající sezoně by tak mohl opět nastupovat v pohárových klání.

Minulé kolo se Mallorce příliš nepovedlo, neboť celek trenéra Gregoria Manzana prohrál na půdě Athleticu poměrem 2:1. Naději na body sice deset minut před koncem vykřesal skórující Giovani dos Santos, ani jeho gól ale na úspěch nestačil. Výsledek znamená, že pokud se chce Mallorca z posledního místa odtrhnout směrem nahoru, bude muset předvést malý zázrak. V něj ostatně věří záložník Fernando Tissone.

"Dokud nám logika neřekne opak, budeme věřit v záchranu. Vím, že je to složité, ale jsme profesionálové a musíme se podle toho chovat. Tohle je práce, kterou chtěl každý z nás dělat již jako kluk, nyní musíme ukázat, že nám je ctí být fotbalistou. Kromě toho, že hrajeme o vlastní čest, chceme myslet také na naše fanoušky," říká kmenový hráč italské Sampdorie.

Soupeř ze Sevilly má ale stejně odvážné plány a rozhodně ne menší ambice. Andaluský celek dokonce doufá v umístění na příčkách, které zajišťují start v evropských pohárech a jejich sen rozhodně není nereálný. Případné vítězství by Real Betis posunulo o jedno místo nad Málagu a udělalo rozdíl mezi Betisem a Rayem Vallecano. Rayo má sice lepší vzájemné zápasy, ale vzhledem k losu posledních dvou zápasů může být tým trenéra Pepeho Mela relativně v klidu - čekají je celky Zaragozy a Levante.

Ani trenér Mel ale zatím nekupuje hromadná balení šampaňského, protože nedávné věci ve Španělsku ukázaly, že ne vždy se fotbal odvíjí dle papírových předpokladů. Bývalý španělský útočník ukazuje na případ finálového zápasu Copa del Rey mezi madridským soupeři, kdy se radovalo Atlético.

"Dokud nás může Rayo dohonit, nic slavit nebudeme. Ve fotbale se dvě a dvě vždycky nerovnají čtyři. Vždyť Atlético neporazilo Real Madrid již 14 let, takže se podle někoho finále ani nemuselo hrát. A přesto znáte výsledek. Fotbal skýtá neomezené množství možností a pro Mallorcu je tento zápas jako finále," nepodceňuje Mel soupeřovu motivaci.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Hutton, Nunes, Geromel, Kevin - Piňa, Tissone, Martí - Giovani, Víctor, Hemed
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - Chica, Mario, Amaya, Nacho - Caňas, Beňat - Pabón, Castro, Carlos - Molina
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.50 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
V šestatřicátém kole zavítá o sobotním poledni Rayo Vallecano na půdu Levante. Možná i proto, že se oba celky pohybují ve středu tabulky, se před utkáním trenér domácích musel vypořádat především s otázkami na možnou korupci ve španělském fotbale.

Ačkoli dal Juan Ignácio Martínez jasně najevo, že by se soustředění mělo věnovat pouze zisku tří bodů proti Rayu, čelil dotazům na osobní postoj k tématu, které dříve v týdnu rozvířil kouč Celty Vigo Abel Resino. Vzhledem k tomu, že právě nedávná prohra Levante 0:4 s Deportivem La Coruňa bude vyšetřována španělským fotbalovým svazem i státním protikorupčním úřadem, neměl Martínez šanci se celé problematice vyhnout.

"Je opravdu na místě mluvit o tomhle nyní? On (Resino) si může říkat, co se mu zachce, ale je jak těžké, tak jednoduché zároveň hovořit o podobných věcech," ohradil se trenér Levante. "Pro mě tento zápas není bezvýznamný, pokusíme se rozradostnit naše fanoušky, a když zvítězíme ve všech třech zbývajících zápasech, budeme velmi blízko příčkám do Evropy."

Martínez dále zdůraznil vlastní vůli pokračovat ve funkci trenéra klubu z Valencie i v následující sezoně, ale přesto připustil, že mu stále nebyla nabídnuta nová smlouva. "To Levante se musí rozhodnout, jakým klubem chce být, a samozřejmě rozhodnout, koho chtějí dosadit do vedení týmu příští rok. Já nemusím nic dokazovat. Mnohokrát jsem již říkal, že bych rád pokračoval. Opakovat to už nebudu, ještě začnu lézt lidem na nervy," dodal Martínez na lehkou notu.

Rayo jede do Valencie s ne zrovna lichotivými výsledky v zádech. Prohry 3:0 a 4:0 se Zaragozou a Valencií jsou něco, co se madridský klub bude nyní podle slov obránce Arbilly snažit odčinit. "Měli jsme dva špatné zápasy, ve kterých jsme pustili sedm branek, a nevypadali jako to správné Rayo, takže naše priorita je změnit vlastní obraz a pokračovat v honbě za Evropou. Dokud žije naděje, budeme bojovat až do konce," nevzdává se Anaitz Arbilla.

Navíc k nepovedeným výkonům na hřišti přibyl Vallecanu i jeden problém mimo trávník, a to rozhodnutí Španělské fotbalové federace. Ta oznámila, že klubu nebyla udělena licence UEFA, která by jej oprávnila k účasti v Evropských pohárech, a to na základě jejich dluhů vůči vlastním hráčům i jiným klubům. Arbilla se tím však nemíní zatěžovat. "Moc jsme se o tom nebavili. Naše práce je jen pokusit se kvalifikovat, pak uvidíme, co se stane na konci sezony. Tak jako tak zkusíme dosáhnout na osmou příčku, která rozhodně není daleko."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Lell, Vyntra, Navarro, Karabelas - Iborra, Simao - Ríos, Míchel, García - Acquafresca
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Amat, Gálvez, Nacho - Trashorras, Fuego - Perea, Carlos, Piti - Domínguez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)
Deportivo La Coruňa stále dýchá, její snaha vymanit se z pásma sestupu zdaleka ještě nekončí. Minulé kolo se Deportivu příliš nepovedlo, odčinit ztrátu bude chtít na domácím stadionu proti návštěvě z Katalánska.

Estadio Riazor opět uvidí velké drama, v jehož průběhu budou muset místní fanoušci své miláčky notně podporovat. Jejich síly prověří Espanyol Barcelona. Deportivo v minulém kole možná opticky svého soupeře předčilo, ale na góly prohrálo o jednu branku. Rozhodující trefu zaznamenal Javi Guerra, který uťal předchozí dobrou sérii La Coruně.

A trenér Fernando Vazquez ví, že jeho tým čeká ještě mnoho práce, má-li se zachránit. Deportivo nyní ztrácí dva body na sedmnáctou Zaragozu a bezpochyby je bude chtít získat již proti barcelonskému týmu. Vazquez si dobře uvědomuje, že nyní není čas pro žádné chyby ani zaváhání. To by se mohlo ukázat jako klíčové a případná prohra by Deportivu velmi zkomplikovala jeho záchranářské snažení.

"V minulém utkání jsme byli jasně lepším týmem, dominovali jsme zápasu až moc lehce. Ale držení míče ještě tři body neznamená. Na co vám je držení míče, když se s ním nedostanete na soupeřovu polovinu a neohrozíte ani jeho bránu? V útočné fázi máme nedostatky, na kterých je třeba pracovat," sebekriticky přiznává Vazquez.

"Teď nás čeká zápas, který nutně potřebujeme vyhrát, žádný jiný výsledek nás ani zajímat nemůže. Hlavně se musíme soustředit na svou vlastní hru, ne se ohlížet na utkání našich soupeřů. K čemu bude, že naši soupeři prohrají, když my sami nedokážeme vyhrát? Ne, další zaváhání si prostě dovolit nemůžeme," zakončuje Vazquez.

Espanyolu se dařilo o mnoho lépe, protože dokázal remizovat s madridským Realem. Na branku Stuaniho odpověděl Gonzalo Higuain, výslednou remízu již katalánský tým udržel. Trenér Javier Aguirre dobře ví, že se jedná o dobrý výsledek, na který je ale nyní nutné navázat.

"Musíme bojovat, bojovat a zase bojovat. Po zápase jsem svým hráčům řekl, že odvedli skvělou práci a že dosáhli skvělého výsledku. Teď se ale musím postarat o to, aby další zápas byl podobně zahraný a aby moji hráči nevěšeli hlavu. Stále se ještě můžeme dostat na pohárové příčky, jistá matematická možnost tu je. A dokud je to alespoň teoreticky možné, musíme se o to z mnoha důvodů pokusit," říká odhodlaně Aguirre.

I kdyby se to ale Espanyolu povedlo, stále ještě musí bojovat také proti úředním záležitostem. Klub totiž nedostal od UEFA povolení hrát evropské poháry, protože nesplňuje určitá kritéria. Když byl Aguirre tázán, zda to není ostuda, odpověděl: "Ostuda? Ne, byla by to katastrofa, kdyby nás něco takového připravilo o možnost hrát poháry." Espanyol se bude muset vypořádat s dlouhým listem absentujících hráčů, mimo hru jsou například Joan Capdevila, Juan Forlín, Hector Moreno nebo Victor Sanchez.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Pablo, Aythami, Kaká, Sílvio - Bergantiňos, Aguilar - Gama, Valerón, Pizzi - Riki
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Rodríguez, Álvarez - Gómez, Baena - Wakaso, Verdú, Stuani - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Zaragoza - Athletic Bilbao  (neděle 19:00)
Real Zaragoza byl jedním z klubů, které nyní musí čelit obviněním z úplatků soupeře, ať už v minulosti nebo současné sezoně, a to s cílem dosáhnout výsledků ve vlastní prospěch a vyhnout se sestupu. Před domácím zápasem s Athleticem se tato problematika řešila mnohem více než utkání samotné.

Zaragoza pod vedením Manola Jimenéze v závěru sezony zabrala a díky zisku sedmi bodů ze tří zápasů se vymanila ze sestupového pásma, přestože v době od Nového roku až do konce dubna nedokázala zvítězit ani jednou. Podobné zmrtvýchvstání není v jejím případě žádnou novinkou, podobnost bychom našli i v předchozích třech sezonách. Tato skutečnost upoutala pozornost dřívějšího kouče Deportiva La Coruňa či Villarrealu Miguela Ángela Lotinu, jenž ji označil za "kuriózní".

S pochopením aragonského klubu se však Lotina nedočkal ani v nejmenším. Záložník Apoňo na tiskové konferenci vehementně popíral tato obvinění: "Snaží se nás rozptýlit, znervóznit a přinutit myslet na věci, které nám v hlavě nemají co dělat. Musíme se jen a jen soustředit na příští zápas. Všechno tohle jde jedním uchem dovnitř a druhým ven."

"Necítím to tak, že by tato obvinění byla mířena na mě, protože jsem vždy hrál na vítězství. Další věc pak je, když se lidé snaží uplatit mne, ale to se mi nikdy nestalo a doufám, že ani nikdy nestane, ať už budu hrát kdekoli," pokračoval Apoňo a zavedl řeč zpátky na zápas s Athleticem. "Bude to fantastické utkání, potřebujeme tři body, abychom se nevrátili zpátky na dno. Když zvítězíme, budeme již velmi blízko našemu cíli."

"Nyní jsme jen dva body nad Deportivem, a tak musíme vyhrát. Kdyby prohráli, můžeme se jim vzdálit na pět bodů. Měli jsme nedávno tři dobrá představení, a když na ně navážeme, máme dobrou šanci porazit i Athletic. Musíme si hlavně dát pozor na naše nervy, pokud se nám je nepovede kontrolovat, nikam se neposuneme." Španělský záložník dále neopomněl pochválit příznivce klubu, kteří dle jeho slov prokázali, že stojí za týmem. "Vydali ze sebe všechno, aby nás podpořili, a náš nedávný obrat patří také jim."

Athleticu stačí v tomto zápase remizovat a definitivně si tak zajistí setrvání v Primera División, ale dost možná nebude potřeba ani to. Stačí k tomu, aby Deportivo v dříve hraném utkání s Espanyolem nebodovalo naplno. Marcelo Bielsa se při skládání základní jedenáctky bude muset obejít bez zraněného stopera Ekizy a beka Iraoly, jenž si odpykává karetní trest.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Pintér, Álvaro, Abraham - Mari, Apoňo - Rodríguez, Rodri, Montaňés - Postiga
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Ramalho, Gurpegi, José, Aurtenetxe - Iturraspe, Ander - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Valladolid  (neděle 21:00)
Velká slavnost se dá čekat v nočních hodinách na domácím stadionu Barcelony, neboť po nedělním utkání s Realem Valladolid čeká katalánského giganta ceremoniál s předáním trofeje mistra ligové soutěže. Ovšem i přesto se barcelonští nemíní nechat rozhodit od samotného zápasu, vždyť výhra v něm by znamenala udržení naděje na dosažení magické stobodové hranice.

Nyní má Barcelona 91 bodů, což tři kola před koncem znamená, že prostor na zaváhání je nulový. "Dosažení stovky bodů je pro nás velkou motivací a ve zbytku sezony naším hlavním cílem," vyhlásil na předzápasové konferenci útočník Pedro. "Víme, že to bude těžké, protože všechny týmy, s kterými se utkáme, mají stále o co hrát, ale to nic na našem snažení nemění."

"Ligový titul je v každé sezoně tím nejcennějším, protože odráží vaši vyrovnanost. Mám velkou radost z jeho zisku a celé práce, kterou pro něj náš tým vyvinul. Osobně bych raději týmu pomohl o něco více, ale jsem rád za každou šanci, která se mi naskytne," naznačil Pedro jemnou nespokojenost s herním vytížením. Jeho minuty na hřišti navíc mohou být ještě více omezeny, pokud v letním přestupovém období dorazí brazilská hvězda Neymar.

"Je normální, že se mluví o posilách. Barca potřebuje góly, a to je důvod, proč se každoročně ofenzivní složení v klubu mění. Mým záměrem je zůstat zde a být součástí tohoto skvělého klubu. Ne vždy je rozhodnutí na nás, ale doufám, že se do toho dostanu zpátky, budu se znovu cítit dobře a v příští sezoně přispěju týmu více," nehází španělský reprezentant flintu do žita.

"Neymar je skvělý hráč. Pokud k nám dorazí, bude to úžasné pro celý tým, protože s ním budeme ještě silnější. Znamená to, že se vepředu zvýší konkurence, ale to je dobrá věc. Doufám, že přijde! Zapadne k nám jako ulitý," přisadil Pedro na závěr typickou vábničku s blížícím se přestupovým obdobím.

Valladolid přijíždí na Camp Nou relativně bez vážnějších starostí či ambicí, ovšem stále může za určitých okolností dosáhnout i na kvalifikaci do Evropské ligy. Ze současného dvanáctého místa ztrácí čtyři body na osmou Sevillu, která pravděpodobně drží poslední možnou vstupenku do pohárových soutěží, tedy za předpokladu, že zákaz Malagy startovat v evropských pohárech nebude dodatečně zrušen.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Piqué, Adriano, Alba - Xavi, Song, Iniesta - Alexis, Villa, Tello
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Hernández - Peňa, Rueda, Valiente, Balenziaga - Omar, óscar, Larsson - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Valencia CF  (sobota 18:00)
Valencia je i díky zaváhání rivala ze San Sebastianu stále v boji o Ligu mistrů. Španělská nejvyšší soutěž má na programu ještě tři kola, takže v nich musí Valencia opět zabrat a doufat v potácivý výsledek konkurentů.

San Sebastianu jako by docházel dech a z toho profituje právě Valencia. Netopýři se po jasném vítězství nad Rayem Vallecanem v minulém kole vznesli na pátou příčku a mají shodný počet bodů se čtvrtým Realem Sociedad. Výchozí pozici mají ale svěřenci trenéra Montaniera lepší, neboť jim hraje do karet vzájemné skóre. Právě díky němu je překvapení La Ligy stále čtvrté. I proto musí Valencia bodovat na sto procent, chce-li ještě doufat...

A protože na San Sebastian čeká nevyzpytatelná Sevilla, cítí Valencia šanci. Konkrétně o ní ví i trenér Ernesto Valverde, který na předzápasové tiskové konferenci řekl: "Cítíme, že můžeme vyhrát. Přesto chci tuto naši malou euforii trošku krotit, musíme se soustředit na zápas. Nebylo by dobré přemýšlet nad nějakými oslavami, protože se stále může stát, že nějaké body ztratíme. Budeme hrát přímočaře, abychom vyhráli," dodává odhodlaně bývalý španělský útočník.

Valverde se bude muset spokojit s absencí několika klíčových hráčů, mimo hru jsou obránce Adil Rami a brankář Diego Alves, jehož trápí podkolenní šlacha. Na místo Pabla Piattiho se pravděpodobně postaví Jonas, který ve zmiňovaném duelu s Rayem nemohl nastoupit.

Klub z blízkosti Madridu chtěl ještě bojovat o vysněnou pohárovou účast, ale série několika špatných výsledků uťala jeho šance. Getafe sice prokázalo charakter, když si poradil s Realem Sociedad, ale na výhru reagovalo jen porážkou. Nad jeho síly byla Osasuna, navarrský celek spasil Alejandro Arribas. Přesto se trenér Luis Garcia snaží zůstat pozitivní a nenechat se rozhodit nepřízní osudu.

Sám před zápasem říká: "Pro oba týmy jde ještě hodně v sázce. Tady, na konci sezony, je každý bod nesmírně důležitý a má velikou váhu. Když se podíváte na poslední zápasy našeho soupeře, tak je jasné, že nás nečeká nic jednoduchého. Valencia porazila 4:0 Rayo Vallecano, 5:2 Málagu a Osasuna prohrála o čtyři branky. Hrají výborně a navíc mají formu," neskrývá Garcia sympatie.

"V Robertu Soldadovi mají jednoho z nejlepších útočníků celé La Ligy. Chtěl bych se ale zaměřovat na nás. Mohli bychom hrát stejně, jako proti Realu Sociedad. Když brzy skórujeme a dostaneme se do vedení, budeme více uvolnění. Ale pevně věřím, že to bude velmi vyrovnaný a zajímavý zápas," uzavírá Garcia. Proti Valencii nebude moci využít služeb Miguela Torrese, Borjy Fernándeze a Álvara Vazqueze.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Alexis, Fernández, Mané - Torres, Lacen - León, Barrada, Castro - Colunga
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Costa, Mathieu, Guardado - Albelda, Parejo - Feghouli, Banega, Jonas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.80 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - CA Osasuna  (sobota 20:00)
Souboj stále ještě ohrožených týmů hostí Estádio Nuevo Los Cármenes. Domácí Granada usiluje o záchranu, stejně tak patnáctá Osasuna.

Ani jeden z týmů ještě nemá prvoligový status na příští sezonu zaručen, takže nás v Granadě čeká velká bitva. Další pikantním faktem je shodný počet bodů - oba týmy jich mají na kontě 36. Nad propastí zvanou 'sestup' se sklání jen s náskokem čtyř bodů. Tři zápasy před koncem je tak jejich situace stále ještě více než otevřená. Výhra je tedy dvojnásob cenná, za jistých okolností by mohla být rozhodujícím faktorem v boji o záchranu.

Forma domácího celku má zlepšující se tendenci, Granada již čtyři poslední zápasy neodešla z utkání poražena. V minulém kole navíc vybojovala cennou remízu 2:2 s favoritem ze San Sebastianu. Ten sice brankou Agirretxeho vedl již po devíti minutách hry, ale Granada se nevzdala a remízový gól vstřelil Recio až v nastaveném čase druhého poločasu. I tento zápas deklaroval, že Granada se rozhodně nevzdává.

To si dobře uvědomuje i útočník Carlos Aranda. Zkušený střelec se od lednového přesunu ze Zaragozy prosadil do základní sestavy a nyní by svému novému zaměstnavateli pomohl i zbožím ryze nedostatkovým - vstřelenými góly. Z vlastní zkušenosti ale ví, co je teď třeba: "Musíme zůstat klidní a soustředit se. Čeká nás těžký duel s přímým rivalem o záchranu, ale můžeme odehrát dobré utkání. V sázce je setrvání v první lize, takže oba týmy mají o co hrát. Nejdůležitější ale je, že se soustředíme jen sami na sebe a na své výkony. Naše soupeře budeme řešit až poté," zakončuje Aranda.

Tváří v tvář nebezpečí totiž zabrala také Osasuna. Navarrský celek sice postrádal výhru pět zápasů, v minulém kole ale smůlu zlomil a vyhrál nad Getafe. Jedinou brankou rozhodl utkání Alejandro Arribas. Nejtěžší test ale svěřence trenéra Joseho Luise Mendilibara teprve čeká - poslední tři utkání. Důležitý krok k záchraně a definitivě prvoligové scény i pro příští rok by mohli Mendilibarovi hráči udělat už nyní.

A trenér to dobře ví: "Výhra by nás mohla definitivně zachránit. Tři body by mohly mít cenu zlata, takže pro ně musíme obětovat vše, budeme bojovat až do konce. Po minulém zápase se sice cítíme mnohem lépe, ale teď to musíme potvrdit. Granada je výborným týmem, který ví, jak nám znepříjemnit utkání. Hráči jsou velmi agresivní, napadají a mají chuť útočit. Možná by nám mohla stačit i remíza, ale nechceme na ni spoléhat," uzavírá Mendilibar.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toň - Nyom, Diakhaté, Mainz, Siqueira - Recio, Rico - Torje, Brahimi, Nolito - El-Arabi
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Rubén, Arribas, Damiá - Loe, Silva - Cejudo, Armenteros, Las Cuevas - Sola
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Zápas mezi Sevillou a Realem Sociedad přináší zajímavé drama. Zatímco domácí ještě myslí na Evropskou ligu, hosté přijíždí s cílem udržet si svoji čtvrtou příčku, která by na konci sezóny byla obrovským úspěchem. Otázkou však je, zda by Basky trénoval i v příštím roce Philippe Montanier, který má údajně nabídku ze Stade Rennes.

Trenér Real Sociedadu Philippe Montanier odmítá spekulovat o své budoucnosti coby trenéra baskického klubu a zdůrazňuje, že momentálně se zajímá pouze o jedinou věc, kterou je udržení si kvalifikační příčky do Ligy mistrů.

Montanier dotáhl své svěřence až na skvělou čtvrtou příčku, v kterou asi nikdo před sezónou ani nedoufal. Nynější cíl je jasný. Je třeba udržet tuto pozici a kvalifikovat se do vysněné milionářské soutěže. Problémem ale je, že Baskové dokázali vyhrát pouze jediný z posledních čtyř zápasů, a tak se na ně bodově dotáhla Valencia.

Momentální náladě v kabině jistě nepomohla ani zpráva, která prosákla z francouzských médií. Praví se v ní, že po sezóně by měl Montanier převzít otěže francouzského prvoligového klubu Stade Rennes, ve kterém kdysi působil i Petr Čech.

"Naším jediným zájmem je nyní zvítězit nad Sevillou a ukončit letošní sezónu historickým úspěchem pro tento klub," říká diplomaticky samotný trenér.

"Zbývá odehrát tři klíčové zápasy, které rozhodnou o konečném výsledku sezóny, a my se na ně musíme náležitě připravit. Závěr ligy bude hodně emotivní a vyhecovaný, a tak bude třeba ze sebe vydat vše, pokud se chceme podívat do Ligy mistrů. Zápas se Sevillou bude velice náročný, ale věřím, že náš tým je schopný zvítězit. Máme zdravé sebevědomí," hodnotí šance na výhru v nadcházejícím zápase.

Sevillský trenér Unai Emery se nechal slyšet, že stále ještě nezanevřel na účast v evropských pohárech a věří, že by si jeho tým mohl v příští sezóně zahrát Evropskou ligu. Šance na postup do ní tu je, díky složení finálové dvojice Copa del Rey si poháry příští rok zahraje i sedmý tým tabulky a dostat by se mohlo i na osmý v případě neúspěšného odvolání Málaga proti vyloučení z pohárů.

Andalusané vstupují do utkání z osmé příčky, přičemž ztrácí na šestou Málagu sedm bodů. Mezi nimi se nachází ještě Real Betis, který na letošní čtvrtfinalisty Ligy mistrů ztrácí pouhé dva body.

"Nejdůležitější věcí je nyní splnit naše povinnosti a zůstat optimisticky naladění. Musíme dát do tohoto zápasu vše," říká bojovně Emery.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, F.Navarro, A. Moreno - Medel, Kondogbia - J.Navas, Rakitič, Perotti - Negredo
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - D. La Bella, I. Martínez, Ansotegi, C.Martínez - R.Pardo, Illarramendi - Griezmann, X.Prieto, C.Vela - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.90 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Atlético Madrid  (středa 19:30)
Už za deset dní je na programu finále španělského královského poháru, proto si oba madridští rivalové, tedy i účastníci zmíněného blížícího se klání o trofej, musí své ligové duely předehrát. A zvládnou to v jeden den, v obou zápasech přitom půjde o hodně. Atlético míří na půdu Celty Vigo, která se v závěru sezony pokusí zachránit svou prvoligovou příslušnost...

Není to vlastně vůbec tak dávno, co to s nadějemi domácího celku na udržení se v nejvyšší soutěži nevypadalo nikterak valně. Jenže Celestes jsou v posledních třech kolech neporaženi, získali hned sedm z možných devíti bodů a z poslední příčky se vyšplhali o pozici výše, ale co je hlavní, znovu se zapojili do boje o záchranu. Ten bude zřejmě pokračovat až do úplného konce sezony, když v tuto chvíli dělí poslední Mallorku a patnáctou Granadu jen šest bodů.

Celta v posledních týdnech sbírala body právě proti konkurentům v boji o vyhnutí se pásmu ponoru, když nejprve porazila sedmnáctou Zaragozu, poté si jednobrankovým rozdílem poradila také s Levante, jež je sice jedenácté, ale o jistotě záchrany také ještě rozhodně mluvit nemůže, a naposledy v pátek si doma rozdělila body s Athleticem.

To naopak Atlético bude zřejmě už motivaci pro zbývající kola španělské ligy hledat podstatně složitěji. Poté, co to dlouho vypadalo na pořádný boj o vládce Madridu, se rojiblancos sami odstavili ze druhé příčky a momentálně se v tabulce nacházejí podstatně osamoceni. Druhý Real je vzdálen o osm bodů, čtvrtý Real Sociedad pak dokonce o jedenáct. V době, kdy do konce zbývá odehrát čtyři kola, už opravdu z pohledu Falcaa a spol. není příliš o co hrát.

Tedy co se týče ligy, protože Atléty ještě čeká zmíněné madridské derby v rámci pohárového finále. A tak se dá očekávat, že už teď se koncentrace hostujících hráčů bude ubírat právě na blížící se vrchol sezony. Proto není vyloučeno ani šetření některých opor, což by mělo zaručit základní sestavu třeba navrátilcům po vypršení disciplinárního trestu, Kokemu a Diego Costovi.

Také domácí mohou znovu počítat s dvojicí fotbalistů, po stopce za žluté karty se vrátí Lago a Nacho. Na listině zraněných pak zůstávají Cabral, Alvarez a Mallo. Celta hraje o všechno, k navýšení svých šancí na záchranu nutně potřebuje bodovat. Dovolí jí to Atléti?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Jonny, Vila, Tuňez, Lago - Oubiňa, Madinda - Fernández, López, Krohn-Dehli - Aspas
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luis - Koke, Suárez, Gabi, Rodríguez - Falcao, Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Málaga CF  (středa 21:30)
Do boje jde i druhý slavný madridský celek. Zklamaný Bílý balet, kterému doslova o vlásek unikly sny o trofeji pro nejlepší tým milionářské Ligy mistrů, se na domácí scénu vrátil rozpačitým vítězstvím a ukázal tak, že už sezonu zřejmě pouze dohrává. Na Bernabéu ale k předehrávce přijíždí Málaga, tedy mužstvo, které bojuje o umístění, ze kterých se jde do evropských pohárů.

Opravdu stačil kousek, aby Real pokračoval v Lize mistrů až do úplného konce, aby postoupil do finále a mohl tak stále snít o své desáté ušaté trofeji, první po jedenácti letech. Po úvodní blamáži v Dortmundu a porážce 1:4 Real v odvetě ukázal sílu, když v prvních a posledních dvaceti minutách hry soupeře jasně přehrával, dokonce i vstřelil dvě branky, jenže na kýženou třetí, postupovou, už nedosáhl.

A tak Mourinhovým hochům po lize, kde jsou vedoucí Barceloně na hony vzdáleni, utekla další možnost na zisk cenné trofeje. Jistě, zbývá ještě finále poháru Copa del Rey, kvůli kterému je ostatně předehráván tento zápas o deset dní dříve, ani případné vítězství nad Atléticem však rozhodně sezonu nezachrání. Tak jako tak skončí letošní rok pro královský klub neúspěchem, a otázka je, tak to bude s portugalským koučem. Už delší dobu se spekuluje o Mourinhově návratu do Chelsea, sám sebevědomý trenér už také mnohé naznačil, na oficiální vyjádření se však stále čeká. A tak na povrch vyplouvají další a další spekulace. Podle té poslední například "The Special One" ztratil už i důvěru kabiny Realu a jeho letní odchod je tak vyloženě na spadnutí.

Real přitom v lize v posledních týdnech šlape na plné obrátky, jenže titul je už dávno ztracen, a tak dobré výsledky znamenaly "jen" pojištění druhé pozice. Hlavně výhra nad rivalem z Atlétika zvýšila bodový rozdíl mezi oběma kluby natolik, že už je o prvních třech místech v tabulce prakticky rozhodnuto. V sobotu pak Merengues přehráli na domácím stadionu Valladolid poměrem 4:3 a i přes ne zrovna přesvědčivý výkon zase městskému rivalovi odskočili...

To Málaga bude zřejmě bojovat až do posledního kola, stále jí totiž jde o hodně. Andalusané cestují do hlavního města Španělska ze šestého místa, kde sedí se svými třiapadesáti body a které by stačilo na účast alespoň v Evropské lize. Pro možnost zopakování obdivuhodné letošní jízdy v Lize mistrů by Málaga musela dohnat a následně překonat Real Sociedad, jenž má o pět bodů více. Ovšem hosté se musí stále dívat i pod sebe, kde je čtyřmi body oddělen Betis a v rychlém sledu i další mužstva.

Svěřenci Manuela Pellegriniho, který je mimochodem rovněž spojován s možným přesunem do Chelsea, ale zároveň i do Realu, kde už jednou působil, přijedou na Bernabéu bez Jeremyho Toulalana, jehož nepustí do hry zdravotní potíže. Ani Gámez ještě zřejmě nebude připraven nastoupit, to Eliseu by už měl být schopen hry. Real má zase jednou problémy se složením obrany, mimo hru jsou Ramos, Arbeloa a Marcelo, na pravém kraji obrany se tak dá očekávat mladičký Nacho.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Nacho, Varane, Albiol, Coentrao - Modrić, Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Sánchez, Demíchelis, Lugano, Eliseu - Camacho, Iturra - Joaquín, Isco, Morales - Baptista
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona342842105:3788
2.Real Madrid34245589:3477
3.Atlético Madrid34216758:2769
4.Real Sociedad341610862:4358
5.Valencia CF341681058:5056
6.Málaga CF341581147:3953
7.Real Betis341471351:5449
8.Getafe CF341381342:5147
9.Sevilla FC341371452:4746
10.Rayo Vallecano341441643:5746
11.Espanyol Barcelona3411101342:4643
12.Levante UD341181536:5341
13.Real Valladolid3410101445:5040
14.Athletic Bilbao341081638:6038
15.Granada CF34981730:5135
16.CA Osasuna34891728:4233
17.Real Zaragoza34961935:5333
18.Deportivo La Coruña347111644:6532
19.Celta Vigo34871933:4831
20.RCD Mallorca34781937:6829

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (45)

Přidat komentář
LAM

Tak doufám uvidíme pěknej fotbal a pokus zaútočit na 100bodů i hold bez Messiho

Valdes-Alves,Pique,Bartra,Adriano-Busquets,Thiago,Iniesta-Tello,Villa,Alexis.

Reagovat
smazaný uživatel

Olá, snad se dneska stihnu vrátit na Sevillu se San Sebastianem, to chci videt. Samozrejme ale musi jeste predtim zvladnout svuj ukol Vale...

Reagovat
smazaný uživatel

Jonas do Lazia? No to dufam nie

Reagovat
Pipo123

12 mil ? to nie je moc ? hladáme niekoho kto by hral vedla Mira

Reagovat
smazaný uživatel

No je to relativne dost na pomaly tridsiatnika, i ked golovy je. Ak by ste mu dali priestor na hrote a Miro by hral podhrot, dalo by sa o tom uvazovat. Mam vsak obavy , ze su si typovo podobni, az na to , ze Klosemu by zostala z utoku ta cierna robota.

Reagovat
Bakary3

Za 12 to by bylo super... do útoku Soldado, Valdez a asi i Paco a záloha je nabitá (Albelda, Banega, Tino, Fuego - Canales, Feghoulli, Bernat, Viera, Michel, Piatti.

Myslím, že pro Valencii naprosto perfektní prodej (vzhledem k pořizovací ceně 1,5 mil eur a navíc mu bude 30)

Reagovat
Bakary3

Vlastně ještě Parejo, toho bych tam asi šoupnul místo Albeldy, kterej možná odejde..

Reagovat
smazaný uživatel

Za tie peniaze urcite je to pre Vale vyhra, svoje si odviedol, vyplatil sa a este si na nom zarobia.

Reagovat
Billy McClane
Reagovat
SIRBRANIKE

jj, seřezali sa jak kone bež sa spláchnuť, vieš kam...

Reagovat
smazaný uživatel

banda buzerantov

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu odsouzeníhodné. proč takhle slavit vítězství, když nemáme ani soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
teenz

Měl by se vrátit, tam kde z něho udělali hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je strašné, v kontrastu s tím, že existuje oficiální zpráva, že všichni hráči Vallecana jsou abstinenti a žádné blbosti nevyvádějí , musí opilecké oslavy titulu v PD působit na všechny opovrhujícím způsobem. . Kam až závist zajde?

Reagovat
smazaný uživatel

závisť?? ty si dobrý papagáj, ešte napíš niečo o komplexe a bude to kompletka

Chori keď chlasce nemláti spoluhráčov

neviem, ale fackovať sa pri oslavách titulu je trošku silné kafe, vlastne nie, je to závisť, nezávidel aj Song Piquému?

Reagovat
smazaný uživatel

poprípade hráči Raya Vallecana sú trénovanejší a neopijú sa z dvoch pohárikov detského šampanského

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi trotl neobyčejného zrna. Z jednoho snímku budeš soudit,že se porvali, takové opilecké věci,že někdo někoho popleská se běžně dělají. V El Clásicu propleskli Xabi s Arbeloa Messiho(sudí Mallenco) a nakonec z toho taky byl skandál,čeho se Messi dopustil. Vidíš tam skandál protože ho tam chceš vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

prečko sem ťaháš el clásico?

hmm, neviem o tom, že by sa hráči bežne fackali pri oslavách titulu

Reagovat
smazaný uživatel

V opilosti se dělají různé věci,a zvláště když je co slavit se můžou oslavy zvrhnout,ale řešit něco,co v běžném životě děláš taky mi příjde zcele zcestné.

Reagovat
smazaný uživatel

keby sme neboli kkti môžme hrať EL, takto musíme poraziť aspoň ten netopierí trus

Reagovat
smazaný uživatel

Socky jedem

Reagovat
-Kopy-

góooooooooooooooooooooooooool Jeremyyyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

www.goal.com/en/news/1717/editorial/2013/05/14/3976666/la-liga-team-of-the-season-messi-ronaldo-falcao-make-up-all-star-?ICID=CP_125

Inigo Martinez to dotiahol az do zostavy sezony ? Ja by som sa jeho kupe nebranil. Niekolkokrat som hom videl a hral naozaj velmi dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

El-Arabi

Reagovat
smazaný uživatel

Vraj bola nejaká šarvátka medzi Songom a Piquém na oslavách titulu - bola to len sranda alebo niečo seriózne?

Reagovat
fantomas

No snad bys nevyhlížel jeho návrat.

Reagovat
LAM

vůbec ne.Všichni byly trochu napitý a to co prezentovali jako šarvátku byly odbře sestříhaný fotky tak že to vypadalo jak bitka

Reagovat
SIRBRANIKE

Máš to na tom trapnom videu od billyho.. Ak by tam nebol ten nadpis, že fight, tak si ani nič nevšimneš. Bulvárek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sranda ne?

Reagovat
madridcan

Neviem, nevidim do toho. Ale tak pri oslavach sa bit je blbost

Reagovat
alcantara

Achjo, zase citat tie Neymaroviny kazdy den... Nech uz je tu superpohar, skoda, ze sa to 3mesacne vakuum neda preskocit.

Reagovat
LAM

tak liga končí 2.6 a už 20.7 začínaj přípraváky takže to není tak strašný.Dřív jsem to ani nepostřehl ale je pravda že poslední roky mi ta letní přestávka taky dost vadí

Jen doufám že nebude moc žvástů celý léto kdo přijde ale vyřeší se to rychle aby byly na celou přípravu.

Reagovat
madridcan

Plus aka-taka naplast v podobe pohara Konfederacie.

Reagovat
LAM

jj to máš pravdu na to jsem zapoměl.Docela se na to těšim i když nevim jaký budou hrací časy.

Nejvíc se těšim na Brazílii a na to jak budou hrát Neymar,Hulk,Oscar,Lucas.A otázka je jak to pojme Španělsko-já bych dal víc prostoru hráčům co normálně nehrajou a třeba Xaviho bych nechal doma aby doléčil tu achilovku která ho trápí čtvrt roku.U vás bych čekal odpočinek u Xabiho.

Reagovat
smazaný uživatel

No odpočinek pro Xabiho určitě bude, Busquets je lepší a mladší snad krom dlouhých pasů, takže moc neočekávám, že by se Xabi objevoval na hřisti.

Reagovat
smazaný uživatel

ono to Levante zas púšťa alebo vieme hrať aj lepšie ako sme hrali doteraz??

Pitiiii

Reagovat
smazaný uživatel

booooože, ono sa to vracia do starých obrátok....

Reagovat
madridcan

Neviem ako skoncila tato akcia https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/971217_10151914246172306_1186603658_n.jpg ale udajne golom Seville a odpiskal sa ofsajd. Gol by znamenal vyrovnanie na 2:2, lebo sa mal stat niekedy okolo 60 minuty...Ak toto vsetko je pravda, tak spanielski rozhodcovia su este vacsi komici ako som si myslel...

Reagovat
smazaný uživatel

tak chudák hlavný, ten s tým nič nenarobí, keď mu ten papagáj na čiare signalizuje takúto pičovinu

Reagovat
smazaný uživatel

že nás pošle do vedenia zrovna tento... fakt mužstvo komikov

no čo, Segunda B vládne

Reagovat
smazaný uživatel

Rayo Piti

Reagovat
smazaný uživatel

Pittiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Reagovat
smazaný uživatel

ješiš marja

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele