Primera División - preview 34. kola

14.04.2012, 09:28, aktualizováno 16.04.2012, 08:38
Previews
V dohrávce Primera División přivítá Getafe Sevillu a bude to mít velice těžké, neboť andaluský se v posledních kolech dostal do velice dobré formy a poráží jeden tým za druhým. I díky tomu mu patří sedmá příčka, přičemž ztrácí pouhý bod na evropské poháry. Getafe je dvanácté a mělo by již být mimo sestupové ohrožení.
Getafe CF - Sevilla FC  (pondělí 21:00)
V dohrávce 34. kola La Ligy přivítá Getafe hráče Sevilly a bude to mít velice těžké, neboť andaluský se v posledních kolech dostal do velice dobré formy a poráží jeden tým za druhým. I díky tomu mu patří 7. příčka, přičemž ztrácí pouhý bod na evropské příčky. Getafe je na 12. místě a mělo by již být mimo sestupové ohrožení.

Pokud vynecháme Real Madrid a Barcelonu, má momentálně Sevilla nejlepší formu ze všech zbývajících týmů. Dokázala vyhrát čtyři z posledních pěti zápasů a dobru sérii nechce ukončit ani s Getafem. I díky dobré formě ještě nakonec může naplnit svá předsezónní očekávání, a to kvalifikaci do Ligy mistrů. Na čtvrté místo, které nyní patří Málaze, totiž ztrácí pouhých šest bodů.

Trenér Míchel ale mírní euforii z posledních výsledků, neboť ví, že nepůjde o jednoduchá zápas. Vždyť v Getafe ještě nedávno působil, a tak zná hráče jako svoje boty. "Nesmíme se nechat unést výsledky z minulých kol a hrát opět naplno. Máme šanci dotáhnout se na Málagu a Valencii a byla by velká škoda to promarnit. Na evropských příčkách jsme nebyli asi tak od šestnáctého či sedmnáctého kola a pro fanoušky by to byla velká satisfakce, kdybychom se na ně opět dostali," říká.

Getafe ale v letošní sezóně již prokázalo, že na domácí půdě umí porážet i velké kluby. Body zde ztratila například Barcelona, Valencie či Atlético Madrid. Míchel proto varuje: "Viděli jsme se, co se stalo s kluby, které na stadión Alfonsa Peréze přijeli až s přehnanou sebedůvěrou, a my nesmíme připustit, aby se něco podobného přihodilo i nám. Musíme hrát soustředěně a snažit s získat tři body."

Klub z hlavního města prohrál dva ze tří posledních zápasů, když nestačil na Atlético Madrid a Barcelonu. Ti tedy Getafe oplatili porážku a vysokým skórem 3:0 a 4:0 mu nedovolili poskočit tabulkou vzhůru. I tak je ale madridský tým pouhé tři body za Sevillou.

Trenér Luís García říká: "Pokud se nám podaří porazit Sevillu, budeme ještě v boji o evropské poháry. Pokud ne, šanci už asi mít nebudeme. Rozhodně to nebude lehký zápas. Sevilla má ve svých řadě hned několik výborných hráčů. Vyzdvihl bych především Manuho Del Morala, Álvara Negreda, Jesúse Navase, Fréderica Kanoutého či Josého Antonia Reyese. Nicméně v letošní sezóně se nám již podařilo některá špičková mužstva porazit, tak proč by se nám to nemohlo podařit i tentokrát?"
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - M.Torres, C.Díaz, J.Rodríguez, Mané - Lacen, Míchel - D.Castro, Barrada, Gavilán -Miku
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
J.Varas - F.Navarro, Escudé, Fazio, Coke - Trochowski, Medel - Luna, M. Del Moral, J.Navas - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Valencia CF  (neděle 12:00)
Velmi důležitý zápas se odehraje v Barceloně, kde Espanyol přivítá třetí Valencii. Domácí bojují o pohárové pozice a pokud na ně chtějí ještě pomýšlet, musejí v zápase zvítězit. Valencia naopak chce udržet třetí pozici, díky které by si zajistila přímou účast v Lize mistrů pro příští sezónu. Mírným favoritem zápasu jsou hosté.

Valencii se v posledních třech zápasech zadařilo a alespoň částečně tak dala zapomenout na své špatné výkony z předchozích kol. Po cenné remíze z půdy Realu Madrid si Netopýři doma ve vloženém kole poradili s Rayem vysoko 4:1, a to i bez kanonýra Soldada. Svou formu si chtějí udržet a uspět také na půdě Espanyolu.

Domácí Espanyol naopak v posledním kole prohrál a celkem už nepoznal chuť vítězství pět kol. Díky této špatné sérii se postupně z páté pozice propadl až na nynější desátou. I přesto má ztrátu na čtvrtou Osasunu stále čtyři body a může o poháry zabojovat. Právě proti Osasuně prohrál Espanyol ve vloženém kole a situaci si tak dost ztížil.

V prvním vzájemném zápase letošní sezóny Valencia dokázala potvrdit roli favorita a s Espanyolem si poradila 2:1. Vítězný gól vstřelil Roberto Soldado, který však nyní bude chybět, což by měla být pro hosty veliká ztráta, které by Espanyol mohl využít ve svůj prospěch.

Obránce domácího Espanyolu Barcelona Hector Moreno věří, že jeho tým má na to, aby v závěru sezóny vybojoval příčku, díky které by si zajistil účast v evropských pohárech pro příští sezónu. "V několika posledních zápasech jsme udělali hodně zbytečných chyb, na které musíme rychle zapomenout. Teď je před námi zápas proti Valencii, ve kterém už musíme bezpodmínečně uspět."

"Docela dost nás teď trápila koncovka a také špatná defenzivní práce, na které musíme převážně zapracovat. Už jsme však letos několikrát dokázali, že jsme schopni zahrát povedenou sérii několika zápasů a chceme ji předvést právě v závěrečné fázi. Proti Valencii nás pochopitelně čeká těžký zápas, ale hosté také nejsou v úplně ideálním rozpoložení a toho my musíme využít,"
řekl Moreno.

Na straně Espanyolu nenastoupí jeden z klíčových mužů sestavy Brazilec Philippe Coutinho, který je v trestu. Podobně je na tom také Juan Forlin. Do sestavy se naopak vrací Raúl Rodriguéz a hrát bude i Sergio García. Největší ztrátou pro Valencii je pochopitelně již zmiňovaná absence útočníka Roberta Soldada, kterého bude trenér Unai Emery šetřit na čtvrteční pohárový zápas proti Atléticu Madrid.

Po delší době se do sestavy Valencie vrátil Sergio Canales, který už odehrál závěrečné minuty v zápase proti Rayu a nyní se očekává jeho start v základní sestavě. "Čas na marodce byl pro mě až příliš dlouhý a jsem moc rád, že se nyní můžu připojit k týmu a zase hrát zápasy. Doufám, že si rychle vybojuji důvěru trenéra a dostanu se do sestavy."

"Ještě pravděpodobně nejsem připravený odehrát celých 90 minut a je na trenérovi, kolik prostoru mi na hřišti dá. Každopádně bych se proti Espanyolu na hřiště podívat chtěl. Ve Valencii je však veliká konkurence a pochopím, když mě trenér nenasadí. I přesto doufám, že v zápase vyhrajeme a vytvoříme si dobrou pozici do posledních kol,"
prohlásil Canales.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Rodríguez, Moreno, Dídac - Baena, Romaric - S. García, Verdú, Weiss - Uche
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Alba, Ruiz, Rami, Barragán - Costa, Albelda - Mathieu, Jonas, Feghouli - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Zaragoza - Granada CF  (neděle 16:00)
Teď, nebo nikdy. Přesně tímto heslem se musí v nedělním utkání s Granadou řídit tým Zaragozy, jen výhra jít totiž udrží reálně v boji o záchranu, jakýkoliv jiný výsledek by zřejmě znamenal konec nadějí. Pokud domácí zvítězí, přiblíží se svému soupeři na pět bodů, což by při vědomí lepší formy i losu mohlo zařídit zajímavou zápletku.

Takhle, Zaragoza prohrála dva poslední ligové duely, jenže za soupeře měla doma Barcelonu a venku Sevillu, takže z těchto zápasů rozhodně nemohla počítat s nějakým bodovým přísunem. Předtím ale dokázala hned třikrát v řadě zvítězit, to je na tým bojující u dna tabulky vynikající bilance. Ona vlastně nesla na svých bedrech všech dalších devatenáct týmů a byla úplně poslední, právě díky zlepšeným výkonům se ale sápe nahoru a hlasitě si říká o boj o setrvání v nejvyšší soutěži. A porážky s Barcelonou a Sevillou na tom nic nezměnily.

Domácí to stále mají ve vlastních rukou. Na nesestupové pozice sice ztrácí celých sedm bodů, ve zbývajících šesti kolech je však kromě Granady čeká ještě Mallorca, Athletic, Racing, Levante a Getafe, z této šestice utkání navíc hrají hned čtyři na vlastním stadionu. Granada je na tom momentálně o osm bodů lépe, ovšem doma hraje jen třikrát, a to ještě s Realem, Espanyolem a Getafe, tedy silnějšími celky.

Ani Andalusané ale nehrají vyloženě špatně, ve spodní části tabulky jsou určitě celky se slabší aktuální výkonností. Proti nim ale hrají nulové zkušenosti s boji o záchranu. Mohlo to ovšem vypadat pro Granadu ještě o dva body lépe, své dvoubrankové vedení ještě deset minut před koncem ale neudržela, dovolila Athleticu srovnat a o vítězství přišla. Bodů by měla více i Zaragoza, ovšem pouze případě, že by neprohrála v úvodním letošním vzájemném souboji na půdě Granady. Jediný gól utkání vstřelil v závěru první půle Ighalo.

V bráně domácích opět nastoupí César, Roberto se totiž konečně rozhodl operativně vyřešit svoje dlouhotrvající zdravotní potíže. Obradovič v týdnu netrénoval a jeho start je nepravděpodobný, Apoňo si nezahraje tři týdny a o Pintérově případném umístění v základní jedenáctce se rozhodne až krátce před výkopem. Yebdá, Diakhaté, Fran Rico a Romero - to je výčet z různých důvodů indisponovaných hráčů Granady.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
César - Álvarez, Silva, Lanzaro, Paredes - Apoňo, Abraham - García, Micael, Lafita - Aranda
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Juan - Nyom, Iňigo, Gómez, Siqueira - Moisés, M. Rico - Uche, Jara, Martins - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - CA Osasuna  (neděle 16:00)
Téměř v pohodě už je v závěrečných kolech nováček z Betisu. Ten má na sestup náskok jedenáct bodů a ten mu tak pravděpodobně nehrozí. Na poháry už také zřejmě nedosáhne, a tak ho čeká klidný závěr sezóny. Šestá Osasuna naopak bojuje o pohárové příčky a spolu s ní na ně myslí dalších šest klubů. Pokud si chce udržet svou pozici, musí potvrdit roli favorita a na půdě Betisu zvítězit.

Osasuna zažívá povedenou jarní část sezóny, nyní po dvou nepovedených zápasech vyhrála doma nad Espanyolem a alespoň částečně tak dala zapomenout na výprask 6:0 z půdy Raya Vallecano. Po dvaatřiceti odehraných zápasech se stále překvapivě drží na šesté pozici, ze které vede cesta do Evropské ligy.

Betis se do nejvyšší soutěže vrátil po několika letech a vypadá to, že si příslušnost udrží i pro příští sezónu. V posledních kolech má navíc parádní formu a neprohrál už pět zápasů v řadě. Sice z toho třikrát remizoval, ale zisk těchto bodů pro něj byl v této fázi sezóny nesmírně důležitý. Ve vloženém 33. kole uhrál remízu 1:1 na půdě San Sebastianu.

V prvním duelu letošní sezóny zvítězila Osasuna na domácí půdě 2:1 a za tento výsledek by byla rozhodně ráda i tentokrát. Betis má však celkově s Osasunou velmi pozitivní bilanci a proti tomuto soupeři se mu daří. Každopádně nás čeká vyrovnaný zápas, ve kterém se může stát cokoliv.

Betisu se v posledních zápasech daří a manažer Pepe Mel by byl moc rád, kdyby v tomto trendu jeho svěřenci pokračovali až do závěru sezóny. "Pokud vyhrajeme v neděli proti Osasuně, budeme už téměř jistě zachráněni a na to se chceme soustředit. Budeme už jedenáct bodů před Zaragozou, se kterou máme navíc lepší vzájemný zápas a to je pro nás nyní nejdůležitější."

"Nicméně teď jsme předvedli několik dobrých výkonů a chceme na ně navázat dalším zápasem a nejlépe všemi zápasy, které nám ještě zbývají. Jsem rád, že tato série přišla a že vidím v týmu obrovské odhodlání se udržet v nejvyšší soutěži. Jsem hrdý, že mohu trénovat tento tým. V utkání proti Osasuně budeme outsidery, ale tato pozice nám velmi vyhovuje,"
dodal nadšený Mel.

Obránce Osasuny Damia Abella řekl, že na Ligu mistrů se v kabině nemyslí a že Osasuna chce hlavně sezónu dohrát s dobrými výkony. "Dosáhli jsme našeho prvního cíle, kterým bylo záchrana v soutěži. Nyní jsme v tabulce velmi vysoko a naší výhodou je, že nejsme pod žádným tlakem. Nyní už pochopitelně chceme o evropské poháry zabojovat, ale kdyby se nám to nepodařilo, nic tak zásadního se nestane," řekl obránce hostující Osasuny.

Na straně Betisu byl nejistý start opory Rubena Castra, který by se však nakonec měl objevit v sestavě Pepeho Mela. Hosté z Pamplony postrádají Marca Bertrána, kterého trápí svalové zranění, kvůli kterému bude absentovat v letošní sezóně už po několikáté. Do sestavy se však vrací jeden z klíčových mužů Javad Nekounam, na jehož návrat Osasuna čeká velmi horlivě.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nelson, Paulao, Dorado, Nacho - Juanma, Beňat, Iriney, Montero - Castro, Santa Cruz
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Damiá, Lolo, Flaňo, Roversio - Nekounam, Puňal - Lamah, Raúl García, Cejudo - Lekić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Málaga CF - Real Sociedad  (neděle 16:00)
Čtvrtá Málaga se v předminulém kole poprvé vyhoupla na třetí pozici, ale vzápětí ji ztratila, protože neuspěla na půdě Villarrealu. Nyní přivítá doma Real Sociedad a ráda by se vrátila zpět na třetí vytouženou pozici, díky které by si zajistila přímou účast v Lize mistrů. Také se čtvrtým místem by však údajně svěřenci trenéra Pellegriniho byli spokojení.

Domácí Málaga stále útočí na třetí místo, což by byla pro tento klub paráda. Kvůli porážce z posledního vloženého kola na půdě Villarrealu v poměru 1:2 se však znovu dostala dva body za třetí Valencii, která je teď jejím hlavním rivalem. Málaga má do závěru sezóny však mnohem těžší los než Netopýři a moc šancí na toto umístění se jí tak nedává.

Sociedad zažívá zvláštní sezónu a stále střídá povedené výkony s těmi horšími. Díky tomu se také drží mezi celky, které už nemohou bojovat o evropské poháry, ale s největší pravděpodobností už se klubu ze San Sebastianu už netýká ani boj o záchranu. V minulém kole Sociedad doma remizoval se skvěle hrajícím Betisem 1:1 a připsal si tak druhou remízu v řadě.

První zápas v letošní sezóně sehrály oba celky na začátku prosince v rámci 15. kola La Ligy. V něm viděli diváci velmi atraktivní podívanou, ve které padly čtyři góly a na jejímž konci byl nakonec šťastnější domácí Real Sociedad, který porazil Málagu 3:1. Nyní jsou oba týmy v úplně jiné situaci a Málaga je na domácí půdě jednoznačným favoritem.

Trenér domácí Málagy Manuel Pellegrini by se svým týmem rád vybojoval nejhůře čtvrté místo, díky kterému by se klub mohl poprvé v historii kvalifikovat do Ligy mistrů. Proto zdůrazňuje, že po porážce na půdě Villarrealu musí nyní Málaga doma vyhrát. "Proti Villarrealu jsme neodehráli dobré utkání a zaslouženě jsme prohráli," řekl své pocity po zápase Pellegrini.

"Do konce sezóny stále zbývá šest zápasů a můžeme klidně ještě skončit na třetím místě, ale také klidně na sedmém. My však chceme už všechny zápasy vyhrát a zvolit tu první variantu. Každopádně nyní musíme na domácí půdě proti Sociedadu zvítězit. Soupeř je nepříjemný, ale v naší pozici nic jiného nebereme," přidal Pellegrini.

Chilský trenér na lavičce Málagy musí řešit zejména pozici gólmana. Willy Caballero je zraněn a Calos Kameni má stop. Do branky se tak postaví až třetí gólman Ruben Martinéz, což by mohl být pro Málagu problém. Hrát nemůže ani Duda, ale do sestavy se pro změnu vrací Martín Demichelis. Na druhé straně bude trenér hostí Philippe Montanier řeší otázku startu Mikela Aranbury a Markela Bergary. Oba dva trápí mírné zranění. Přes týden netrénovali kvůli lehkému zranění ani Imanol Agirretxe a Vadim Demidov, ale oba dva do utkání nastoupí.

V Sociedadu kolovaly tento týden zvěsti, že po sezóně nahradí francouzského trenéra na lavičce nynější kouč Valencie Unai Emery, který údajně u Netopýrů skončí. Sám francouzský kouč však spekulace neřeší a soustředí se na nejbližší utkání. "O ničem nevím a mým cílem je, abychom v příští sezóně byli lepší než v té letošní," řekl jasně Montanier.

"V Sociedadu mám stále platnou smlouvu, kterou bych rád dodržel a doufám, že mi k tomu vedení dá příležitost. Letošní sezóna byla dost těžká, ale máme mladý tým, který potřebuje více času. V posledních zápasech se nám navíc poměrně dařilo a jsme velmi blízko záchraně, což byl po špatném průběhu sezóny náš hlavní cíl, který se nám pravděpodobně podaří splnit. Proti Málaze jsme sice outsidery, ale pokusíme se překvapit a získat nějaké ty body," přidal trenér San Sebastianu.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Rubén - Gámez, Weligton, Mathijsen, Monreal - Maresca, Demichelis - Cazorla, Isco, Eliseu - Rondón
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - La Bella, González, Ansotegi, Estrada - Illarramendi, Elustondo - Griezmann, Zurutuza, Prieto - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Racing Santander  (neděle 16:00)
Možná už i s trenérem Cerverou cestuje Racing k utkání a hřišti Villarrealu, utkává se tak sedmnáctý tým tabulky s dvacátým. Hosté už však mají jen teoretické šance na záchranu, Žlutá ponorka naopak po úchvatném vítězství nad Málagou může cítit pohodu a znovu se vzdálit sestupu.

Nejprve ale krátké info právě k trenérovi Racingu Santander, který byl v sobotu převezen kvůli problémům se srdcem do nemocnice, naštěstí ale nebyl objeven žádný výraznější problém a přestože Cervera zůstal pod dohledem lékařů na pozorování, je plně v pořádku. A spekuluje se také o tom, že už v neděli usedne na lavičku svého týmu. Hosté jsou ale připraveni také na druhou variantu, tedy že Cervera nebude připraven. V takovou chvíli případně převezmou otěže týmu asistenti Fede Castanos a Pablo Pinillos.

Hrát se bude o pomyslných šest bodů, tento duel totiž pravděpodobně rozhodne o osudu těchto dvou celků, v případě výhry Villarrealu bude klub z valencijské oblasti téměř jistě zachráněn a hosté naopak definitivně potopeni, v opačném, tom méně pravděpodobném případě, ale ještě nebude o ničem rozhodnuto.

Velice důležité tři body získala Žlutá ponorka ve čtvrtek, kdy ještě sedm minut před koncem prohrávala doma s favorizovanou Málagou 0:1, nakonec ale slavila senzační výhru 2:1. Byl to teprve druhý plný bodový zisk Villarrealu v deseti zápasech, ovšem o to cennější. To hráči Racingu už si snad na poslední výhru ani nemohou pamatovat, naposledy podobný pocit zažili před celými patnácti koly, tedy hned na úvod roku 2012! Jednu z pouhých čtyř výher v sezoně (zde nemůže přijít nic jiného než další vykřičník!) si přitom Santander připsal právě nad Villarrealem, a to v poměru 1:0.

Hrůzostrašnou zprávu dostali domácí od klubových lékařů, Giuseppe Rossi si obnovil těžké zranění kolena a chybět bude minimálně dalších šest měsíců. Jinak se ale jedenáctka Žluté ponorky nebezpečně blíží ke svému ideálu, fit by měli být Bruno, Camuňas i Nilmar. Hosté se obejdou bez Toňa, Acosty a Picona.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
López - Ángel, Gonzalo, Musacchio, Oriol - Senna, Bruno - Cani, Valero, Camuňas - Nilmar
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Mario - Francis, Torrejón, Bernardo, Christian - Dop, Colsa - Luque, Acosta, Adrián - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - RCD Mallorca  (neděle 18:00)
V osmnáct hodin pátečního času proti sobě nastoupí osmý Athletic a dvanáctá Mallorca, velice speciální zápas přitom odkoučuje lodivod hostujícího týmu Joaquín Caparrós, jenž působil na San Mamés v letech 2007 až 2011. Teď však jede do Bilbaa jako soupeř, který chce zvítězit a dostat se tak před něj.

Jméno Caparróse je momentálně ve Španělsku hodně skloňované, řeší se totiž jak jeho minulost, tak i budoucnost. Co se týče zmíněných uplynulých čtyř let na San Mamés, šestapadesátiletý trenér dovedl Athletic do finále poháru Copa del Rey a na konečnou šestou příčku v lize, který znamenala pro baskický celek účast v evropských pohárech. Nyní to bude poprvé, kdy se Caparrós stařičký stadion vrátí a očekává se opravdu vřelé přijetí domácími fanoušky.

Budoucnost jeho osoby u týmu Mallorky je pak velmi nejistá, ne však proto, že by nebylo vedení s jeho výsledky spokojeno. V médiích je v současnosti hojně probíráno téma možného přesunu Caparróse na lavičku Valencie, kde s největší pravděpodobností po sezoně skončí Unai Emery. Sám Caparrós ale o podobných spekulacích nechce hovořit a soustředí se pouze na nadcházející zápas. "Tohle momentálně vůbec neřeším, v hlavě mám pouze utkání s Athleticem, ve kterém chceme uspět. Prožil jsem tam krásné čtyři roky a doufám, že na mě fanoušci nezapomněli," řekl.

Athletic ještě nevzdává boj o Ligu mistrů, dělí ho od ní jen osm bodů a při zbývajícím počtu šesti utkání není nic ztraceno. Bilbao navíc už ve čtvrtek čeká první semifinále Evropské ligy na půdě Sportingu, a tak tuto sezonu v žádném případě nelze označit za neúspěšnou. Pro Mallorcu je současná dvanáctá pozice uspokojivá, hostující kouč ale nabádá k obezřetnosti. "Dvanáct bodů od sestupu, to není špatné. Ale ještě není konec, musíme bojovat dál a získat co největší počet bodů," ví Caparrós.

Hosté hlásí důležitého navrátilce v týmu, Nunes už vyléčil svou zraněnou nohu a je připraven naskočit. Domácí budou hrát bez hvězdného mladíka Muniaína, který má problémy s okem.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos - Susaeta, Herrera, Gabilondo - Llorente
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendrós, Victor, Ramis, Cáceres - Tissone, Pina - Nsue, Alfaro, Castro - Víctor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Atlético Madrid  (neděle 21:30)
V nejvyšší soutěži už se na 99 % zachrání také nováček z Raya Vallecano a může tak zbytek sezóny dohrát v poklidu. V rámci 34. kola se na domácí půdě Rayo postaví proti favorizovanému Atléticu Madrid, které potřebuje nutně body v boji o evropské poháry. Nyní ztrácí Atlético na šestou Osasunu čtyři body a v utkání proti Rayu je považováno za jasného favorita. Pokud chce na konci sezóny být do šestého místa, mělo by na půdě nováčka zvítězit.

Atlético poslední dva duely nezvládlo a výrazně si zkomplikovalo svou cestu na pohárové příčky. Porážka z minulého kola v derby proti Realu Madrid by se dala v pohodě skousnout, ale za velikou ztrátu bodů by se dala považovat prohra 0:2 z půdy Levante, se kterým navíc Atlético bojuje o přední příčky. Nyní na půdě Raya už musí bezpodmínečně vyhrát.

Rayo Vallecano má za sebou dva duely, které si byly odlišné naprosto ve všem. Nejprve v rámci 32. kola doma rozprášilo Osasunu vysoko 6:0 a v minulém kole naopak prohrálo 1:4 ve Valencii. Nyní chce znovu navázat na zápas proti Osasuně a proti Atléticu uhrát nějaké body. První vzájemný duel obou celků skončil vítězstvím domácího Atlética Madrid v poměru 3:1.

Trenér hostujícího Atlética Madrid Diego Simeone v posledních ligových zápasech trochu ztratil jiskru a nyní musí čelit hrozbě toho, že Atlético si v příští sezóně vůbec evropské poháry nezahraje. Aby se tak nestalo, musí Atlético okamžitě začít vyhrávat. "Když jsem bral práci v Atléticu, mým hlavním cílem bylo skončit na konci sezóny na pohárových pozicích. Pokud se nám to nepodaří, budu to brát jako osobní selhání," řekl sebekriticky Simeone.

"Nyní máme před sebou posledních pár zápasů a chceme je zvládnout jak na ligové scéně, tak v Evropské lize. Máme před sebou těžké soupeře, ale pokud chceme bojovat s těmi nejlepšími, tak musíme následující zápasy vyhrát a částečně pokaženou sezónu napravit alespoň v závěru. Zápas na půdě Raya bude složitý. Hraje nepříjemný agresivní styl, který nevyhovuje žádnému celku, ale my se na něj musíme dobře připravit a zvítězit," dodal trenér hostí.

Simeonemu se do sestavy po absenci vrací Miranda, Mario Suaréz a také Eduardo Slavio. Větší problémy jsou na straně domácích. Rayo má totiž problémy s hostováním hráčů, kvůli smluvním potížím a také několika četným zraněním je tak možné, že budou domácí postrádat až sedm hráčů, což by nebyla vůbec příjemná situace. Hned tři hráči Raya jsou zde totiž na hostování z Atlética a nemohou tak nastoupit.

Absentujícími kvůli smlouvám budou Diego Costa, Jorge Pulido a Joel. Další čtyři hráči jsou zranění - Michel, Sueliton Pereira, Javi Fuego a Michel Labaka. Nejistý je navíc start Emilia Armenterose, který se v týdnu teprve doléčil. Rayu tak může v utkání chybět až šest hráčů základní sestavy, což pravděpodobně bude nejdůležitější faktor zápasu. Atlético je i díky této skutečnosti jasným favoritem.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Tito, Arribas, Alcaniz, Casado - Movilla, Trashorras - Lass, Michu, Piti - Tamudo
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Luis, Domínguez, Miranda, Juanfran - Suárez, Tiago - Adrián, Diego, Salvio - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Sporting Gijón  (sobota 20:00)
Ve 34.kole La Ligy se jako první střetne Real Madrid se Sportingem de Gijón. Domácí chtějí odrazit nápor Barcelony, hosté zase bojují o záchranu v nejvyšší soutěži. Bílý balet má navíc na dohled překonání vlastního střeleckého rekordu 107 gólů.

Real Madrid vede před Barcelonou o čtyři body a před dalším náročným programem včetně semifinále LM a el Clásica má papírově slabšího soupeře. Ovšem Sporting nacházející se na sestupové 18.příčce usiluje o záchranu a v minulém kole dokázal zdolat Levante a další body by potřeboval jako sůl. Navíc asturský tým dokázal v minulosti Bílý balet nejednou překvapit.

Trenér Realu Mourinho vyřadil ze soupisky Carvalha, Lasse a Altintopa. Pro žluté karty bude chybět Xabi Alonso. Naopak Marcelo vyléčil bolavá záda a vrací se i Sahin. Domácím bude chytat Casillas, který bude dirigovat obrannou čtveřici Coentrão, Ramos, Pepe, Arbeloa. Místo Xabiho naskočí Granero, kterého doplní ve středu zálohy Khedira. Útočné kvarteto bude mít složení Cristiano Ronaldo, Özil, Di María a Higuaín.

Kouč Sportingu Javier Clemente, který si rozporuplností nezadá se svým portugalským protějškem, překvapivě nezařadil do nominace Barrala, naopak se do ní dostal odchovanec Moisés. Do branky se postaví Juan Pablo, ve stoperské dvojici si zahrají Hernández a Botía, na becích Canella a Lora. Cases a Ricardo León vytvoří záložní středový dvojblok, na křídlech nastoupí De la Cuevas a Trejo a v útoku pak André Castro a Colunga.

Utkání mezi Realem a Sportingem začne ve 20.00 CET a rozhodovat ho bude Pérez Montero.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Coentrão, Ramos, Pepe, Arbeloa - Granero, Khedira - C.Ronaldo, Özil, Di María - Higuaín
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
J.Pablo - Canella, I.Hernández, Botía, Lora - Cases, R.León - De las Cuevas, A.Castro, Trejo - Colunga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 11.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - FC Barcelona  (sobota 22:00)
V sobotním utkání 34. kola La Ligy to domácí Levante nebude mít vůbec lehké. Soupeřem mu je totiž Barcelona, která vyhrála deset ligových zápasů za sebou a šlape na paty prvnímu Realu Madrid. Výhru by ale potřebovali i domácí, kteří stále věří v kvalifikaci do Ligy mistrů.

Před pár koly se zdálo, že o titulu v La Lize je už rozhodnuto, ale opak je pravdou, Do konce sezóny zbývá odehrát šest kol a Barcelona na svého úhlavního rivala ztrácí pouhé čtyři body. Španělská liga navíc ještě nabídne druhé El Clásico, které může zamíchat kartami.

Zatímco Barcelona je v posledních zápasech suverénní, Real Madrid sem tam klopýtne. V poslední době jde o remízu s Villarrealem a Valencií. I v minulém kole to chvíli vypadalo, že Madrid bude pouze remizovat v derby s Atléticem, ale pak Cristiano Ronaldo zkompletoval hattrick a bylo o vítězi rozhodnuto.

Každopádně hráči Barcelony cítí, že ještě mají šanci sebral Realu titul a budou pro to chtít udělat vše, co bude v jejich silách. A to i defenzivní záložník Sergio Busquets: "Real je velké výhodě. Má náskok čtyř bodů a má to ve svých rukách. Je ve stejné pozici, ve které jsme byli my, a my z toho tenkrát vytěžili titul. S trochu štěstí to tentokrát nebude mít stejný průběh," říká.

"Čeká nás ještě El Clásico, které budeme muset s největší pravděpodobností nutně vyhrát. Ale zatím se na něj snažíme nemyslet. Momentálně je důležité vyhrát každý zápas, a tak nesmíme podcenit nikoho. A myslím si, že se nám to v poslední době docela daří," dodal Busquets.

Barcelona cestuje do Valencie s dobrou náladou, která je umocněná také dobrými zprávami o Davidu Villovi. Ten si v průběhu sezóny zlomil nohu, a byl tak na dlouho vyřazen ze hry. Nyní se však jeho rehabilitace blíží ke konci a podle odhadů by mohl stihnout konec sezóny. Zdá se, že v dobré fyzické kondici již je, neboť v úterý zdolal horu La Mola, která se tyčí nedaleko Barcelony. Villa doufá, že by se mohl ukázat ve finále Ligy mistrů v Mnichově, pokud se tedy jeho tým dostane v semifinále přes londýnskou Chelsea. I díky tomuto startu by se mohl dostat do nominace na EURO 2012, kterou by nebýt zranění měl asi jistou.

Předsezónní cíl Levante bylo udržet se v La Lize, a to se povedlo na jedničku. Na sestupová místa má dvacetibodový náskok, a neboť do konce sezóny zbývá šest zápasů, setrvání v La Lize má jisté. Valencijský tým navíc útočí na příčky zajišťující evropské soutěže a to by byl veliký a nečekaný úspěch.

Radost může mít i trenér Juan Ignacio Martínez, který u týmu v uplynulých dnech prodloužil kontrakt. Poslední zápas s Gijónem se mu ale příliš nepodařil, neboť jeho svěřenci prohráli 2:3, a tak se dá očekávat, že do zápasu s Barcelonou provede v základní sestavě pár změn.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - J.Venta, Ballesteros, Cabral, Juanfran - X.Torres, Iborra - Valdo, Barkero, Botelho - Koné
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
V.Valdés - Adriano, Puyol, Mascherano, D.Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Pedro, Messi, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 6.50 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid322642104:2882
2.FC Barcelona32246294:2378
3.Valencia CF321410850:3852
4.Málaga CF321551248:4550
5.Levante UD321461246:4448
6.CA Osasuna321113837:5246
7.Sevilla FC321291139:3345
8.Athletic Bilbao3210121047:4442
9.Atlético Madrid321191243:4142
10.Espanyol Barcelona321191239:4342
11.Getafe CF321191233:4342
12.RCD Mallorca3210101235:4040
13.Rayo Vallecano321241649:5740
14.Real Betis321161539:4539
15.Real Sociedad321081439:4838
16.Granada CF321061630:4836
17.Villarreal CF328111333:4635
18.Sporting Gijón32771832:6028
19.Real Zaragoza32771828:5928
20.Racing Santander324131523:5125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (450)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele