Primera División - preview 30. kola

25.03.2014, 08:59, aktualizováno 27.03.2014, 08:41
Previews
Real Sociedad a Villarreal mají náhle výrazně ztíženou pozici v boji o evropské poháry, protože do hry výrazně vstoupila Sevilla. Tým ze San Sebastianu dnes potřebuje porazit Valladolid, Villarreal se představí v Getafe. Poslední Betis doufá v body z Levante a Almería hostí Valencii.
Real Sociedad - Real Valladolid  (čtvrtek 20:00)
Trápící se Real Sociedad se pokusí spravit si chuť proti předposlednímu Valladolidu. Domácí totiž prohráli tři z posledních čtyř utkání a boj o vysněné čtvrté místo se jim povážlivě vzdaluje. Valladolid však dopředu tlačí touha obhájit prvoligovou příslušnost a rozhodně neprodá svou kůži lacino.

Hráčům San Sebastianu se v posledních týdnech hrubě nedaří. Od prohraného zápasu se Sevillou stihli svěřenci Jagoba Arrasteho padnout s Rayem Vallecanem a také Almerií. Další zaváhání s tabulkově slabším soupeřem už si tak Baskové nemohou dovolit, jelikož na šesté místo zaručující účast v Evropské lize tvrdě dotírá Villarreal. Po poslední víkendové porážce teď Arraste volá po radikálním zlepšení výkonu.

"Vůbec se nám nedařilo v obraně, a přestože jsme v útoku nepodali špatný výkon, prohráli jsme, protože jsme na Almeríi jednoduše neměli. Před následujícím utkáním jsme udělali vše proto, abychom naše chyby opět neopakovali. Teď už si nemůžeme dovolit, aby nám další body protékaly mezi prsty. Přitom je stále těžší a těžší vyhrávat, protože všechny týmy mají o co hrát. Pokud chceme skončit v tabulce co nejvýše, nesmíme už ztrácet další zápasy," uvedl bojově naladěný kouč domácích.

Valladolid je právě jedno z mužstev, která hrají prakticky o všechno. V současnosti hosté okupují až předposlední místo, ale případný zisk tří bodu ze San Sebastiianu by je mohl posunout až mimo sestupové pozice. Kromě senzačního vítězství proti Barceloně však Valladolid vyhrává jen zřídka, z posledních osmi zápasů hned pětkrát remizoval a dvakrát prohrál. I proto je Valladolid s dvanácti nerozhodnými výsledky remízový král španělské ligy.

"Zachrání se týmy, které budou nejsilnější po mentální stránce, týmy, které se dopustí nejméně chyb. Dvojnásob to platí v posledních deseti zápasech. My se chceme zachránit bez ohledu na výsledky ostatních, proto ale musíme splnit všechny své domácí úkoly. Mí hráči byli hodně naštvaní po remíze s Rayem, ale teď už se soustředíme jen na zápas v San Sebastianu, kde máme podle mého názoru velkou šanci uspět," komentoval aktuální situaci svého výběru trenér Juan Ignacio Martínez, kterému budou chybět zranění Osorio a Heinz.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ángel, Martínez, Ansotegi, Zaldúa - Pardo, Bergara - Griezmann, X. Prieto, C. Vela - Agirretxe
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Peňa, Mitrovič, Rueda, Rukavina - Rossi, Rubio - Rama, Óscar, Jeffren - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Villarreal CF  (čtvrtek 20:00)
Villarreal v honbě za evropskými poháry přijede do Madridu, aby se zde utkal s tamním Getafe. To sice na začátku sezony začalo skvěle, ale nyní se topí v sestupových vodách. Žlutá ponorka se nyní vynořuje, aby potopila naděje domácích a získala tři body.

Sedmá příčka je pro Villarreal sice nevyhovující, ale vzhledem k současné formě naprosto adekvátní. Ani zlepšená hra Villarrealu nepomohla a výsledky se zatím nedostavují. V posledním utkání si opět Villarreal body nepřipsal, díky dvěma brankám Javiho Fuega se Žlutá ponorka znovu potopila. Výsledek může mrzet o to víc, že Valencia je známým rivalem Villarrealu. Branka mexického talentu Giovaniho dos Santose ze závěru utkání již nic neznamenala, neboť pár minut před koncem se Marcelinovým svěřencům již nepodařilo vytvořit si potřebný tlak a padli.

Pro návštěvu Getafe si ale vybral ideální čas, protože madridský celek se topí v krizi. Třetí od konce, bez výhry v tomto kalendářním roce. Jeho fanoušky nepotěšilo ani minulé utkání, v němž narazilo na Bilbao. Lvi z Baskicka si poradili díky jedinému gólu, z něhož se radoval Markel Susaeta. Tři body pomohly Athleticu k současnému čtvrtému místu, které garantuje účast v evropských pohárech.

Trenér Cosmin Contra si je obře vědom současné situace svých svěřenců, která je téměř kritická. Sám ale věří, že by spolu s hráči mohl změnit dosavadní pořádek a postoupit směrem k záchraně. "Věděli jsme, že Athletic hraje velmi ofenzivním stylem, takže jsme se museli zaměřit na naši obranu. To se nám dařilo a za celé utkání jsme inkasovali jen jednou. Oproti ostatním zápasům musím říct, že jsme se zlepšili. Druhý poločas už v našem podání byl jednoznačně lepší, soupeři jsme toho příliš nedovolili a sami se snažili o zvrat. Potřebujeme zlepšit naše ofenzivní schopnosti, protože útok se nám zatím příliš nedaří," ví Contra.

Prohra s Valencií stále bolí v srdcích Villarrealu, protože znamenala rázný zásah do ambic týmu. Žlutá ponorka se pokusila zvrátit daný stav a posunout se v tabulce výš, ale poslední týdny jí nevycházejí podle představ. Evropské poháry se sice vzdalují, ale na šestý Real Sociedad stále ztrácí svěřenci trenéra Marcelina jen jeden jediný bod, tedy vzdálenost přinejmenším snesitelná a hratelná.

A trenér dobře ví, že je v silách jeho týmu poprat se o lepší umístění, ambice i finanční ohodnocení. "V minulém zápase jsme nehráli dobře a musíme pogratulovat soupeři. Celých devadesát minut zvládl lépe než my. Zejména první půli nás soupeř zatlačil a sklízel zasloužené ovoce. Máme sice mnoho zraněných hráčů, kteří nám velmi chybí, ale žádné absence pro nás nemohou být výmluvou špatných výkonů. Máme široký a kvalitní kádr a je na nás, abychom se s tím vyrovnali," hlásí Marcelino.

"Mrzí nás, že jsme fanoušky nepotěšili, protože Valencia byla vždy naším rivalem. Možná by se ale tato otázka měla změnit - jsme dostatečně kvalitní na to, abychom Netopýrům konkurovali? Může nám pomáhat alespoň fakt, že jsme v tabulce nad Valencií. Naše předsezónní cíle byl úplně jiné, takže jsme hrdí na to, že teď konkurujeme týmům jako Valencia, Real Sociedad, Athletic Bilbao nebo FC Sevilla. Co se týče útoku, tak je pro nás obtížné skórovat každý zápas třikrát. Může se nám to povést jednou za čas, ale ne pravidelně," zakončuje trenér Marcelino.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Valera, López, Alexis, Escudero - Borja, Mosquera - León, Sarabia, Lafita - Colunga
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Pantić, Musacchio, Jokić - Aquino, Trigueros, Bruno, Torres - Perbet, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Valencia CF  (čtvrtek 22:00)
Valencie se pokouší udržet se na dohled příčkám zajišťujícím naději na evropské poháry, ale k tomu potřebují vyhrát další zápas. Vložené kolo španělské první ligy jim dává možnost sebrat body Almeríi, která však bojuje. V minulém utkání byla Almería nad síly favorizovaného Realu Sociedad.

Ještě nedávno Almería klesala tabulkou až do pásma sestupu, ale v posledním kole vše zvrátila a díky třem bodům se nyní uchází o šestnáctou příčku. Jediný výsledek by ale vše mohl vrátit do starých kolejí a Almería by mohla znovu bojovat o samotné přežití. Teď ji čeká velmi těžká zkouška, protože ji přiletí prověřit Netopýři z Valencie.

A Valencia se od prvního duelu dost změnilo. Po odstoupivším Djukićovi se převzal mužstvo zkušenější Argentinec Juan Antonio Pizzi, který vdechl skomírajícímu týmu opět dech do těla a radost ze hry se projevila také ve výsledcích. Poslední dvě utkání Valencia vyhrála a nyní by ráda připojila vítězný hattrick. Soupeřem Valencie nebyl nikdo jiný než Villarreal, tedy rovněž ambiciózní mužstvo bojující o evropské poháry. Tento boj ale Valencia zvládla a díky dvěma brankám Javiho Fuega si připsala tři body.

Jedním z důležitých článků Netopýru se stala záložní řada a v ní figurující Seydou Keita. Jeho působení je však pouze omezené a zatím není jisté, zda Keita po sezoně neskončí s fotbalem. Sám odmítl o své budoucnosti mluvit a na tiskové konferenci před utkáním se chtěl zaměřovat pouze na přítomnost. "Cítím se dobře, ale ještě o budoucnosti rozhodnutí nepadlo. Nejdřív chci tomuto týmu pomoci k dosažení jeho cílů a být platným hráčem. Po sezoně je čas si sednout s vedením klubu a probrat, co bude dál. Ještě nevím, zda budu pokračovat, nebo s kariérou skončím," mlží Keita.

"V této chvíli je důležité, že jsme zvládli minulý zápas proti Villarrealu, což pro nás hodně znamená. Není to ale konec, ještě nám zbývá mnoho dalších duelů. Pokud bychom nevyhráli proti Almeríi, nic by to neznamenalo. Všechno je ve fotbale možné a otevřené, takže se teď pokusíme vyhrát a vytvořit tím tlak na Villarreal. Třeba někdy ztratí body a my se v tabulce opět posuneme," dodává někdejší hráč Barcelony.

Velkým překvapením se stala minulá výhra Almeríe nad Realem Sociedad San Sebastian. Skvělý večer si bude pamatovat zejména mladík Hicham Khaloua, který na hřiště dorazil až v závěru utkání a vstřelil rozhodující branku na 4:3. Výsledek ukazuje nejen produktivitu Almeríe, ale především její nevyzpytatelnost. I s tím bude muset Valencia počítat, protože trenér Francisco ji varuje.

"Dnešek byl velmi důležité datum, protože když se nám v minulým utkáních nedařilo, často jsem slýchával zvěsti o mém odvolání a vůbec budoucnosti celého týmu. Teď se ale opět můžeme trochu nadechnout a naše sebevědomí narostlo. Dokázali jsme se oprostit od toho, co se povídá kolem a tým funguje jako v bublině. Nevnímáme tlak kolem nás, což je dobře. Hráči se plně soustředí jen na své výkony a na další utkání. Náš cíl je jasný a my tomu musíme dát vše. Někdo si možná myslel, že tenhle tým je odepsaný, ale dokázali jsme, že nejsme mrtví a že nám skórování nedělá problémy," dodává Francisco.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Mané - Verza, Azzez - Vidal, Corona, Suso - Rodri
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Vezo, Mathieu, Bernat - Fuego, Parejo - Barragán, Vargas, Fede - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Real Betis  (čtvrtek 22:00)
Konec sezony se nezadržitelně blíží a nejvíce ze všech to pociťuje Real Betis. Andaluský klub i nadále zůstává beznadějně poslední a pomalu si nemůže dovolit žádné další zaváhání, pokud ještě chce zamíchat záchranářskými kartami. V třicátém kole zavítá na půdu Levante.

Nedělní prohra 0:2 s Atlétikem Madrid nebyla nijak překvapivou, Betis tak i nadále zůstává na dně tabulky s odstupem osmi bodů od předposledního Realu Valladolid a rovných deseti od první nesestupové příčky. "Jsme si dobře vědomi naší situace," neskrývá trenér Betisu Gabriel Calderón. "Stále to beru zápas od zápasu a osobně je pro mě každý z nich jako finálový. A tohle je další finále. Strávili jsme poslední dva měsíce hraním rozhodujících zápasů a čas na získání výher se už krátí."

Před zmíněným utkáním s Atlétikem se přitom blýskalo na lepší časy, Betis držel neporazitelnost po tři kola a i s favorizovaným adeptem na titul se dlouho držel, než v 55. minutě uviděl červenou kartu Braian Rodríguez. Hosté početní převahy beze zbytku využili a díky dvěma brankám Gabiho s Diegem Costou v následující desetiminutovce přidali na konto Betisu již osmnáctou ligovou prohru.

Přesto všechno však Calderón dokázal najít i pozitiva. "Proti Atlétiku jsme si vedli dobře až do vyloučení, přesně takhle potřebujeme hrát, pokud se chceme pokusit o odlepení ze dna."

Domácí Levante stále drží pohodlný střed tabulky a z desátého místa může pomrkávat i po možné kvalifikaci do evropských pohárů. Vzhledem k nedávné formě, kdy z posledních tří kol dokázal klub z Valencie uhrát jediný bod, se však devítibodová ztráta na šestý Real Sociedad zdá být čím dál tím nedostižnější. Koneckonců v tuto chvíli má Levante dokonce blíže k sestupu, osmnácté Getafe na něj totiž ztrácí osm bodů. Čtvrteční střetnutí s Betisem tak z velké části může ovlivnit, o co bude Levante ve zbytku sezony ještě usilovat.

"Pokud získáme tři body proti Betisu, šlo by o důležitý krok směrem k našemu prvnímu sezonnímu cílu, čtyřiceti bodům," připomíná obránce Levante Juanfran obvyklou hranici signalizující setrvání v nejvyšší soutěži. "Nesmíme si dávat za cíl kvalifikaci do Evropy, nejde přece mluvit o jedné věci, když se ještě nepovedlo dosáhnout té předchozí."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Navarro, Juanfran, Nikos - Diop, Simao - López, Zhar, Ivanschiz - Barral
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Chica, Paulao, Jordi, Carlos - Juanfran, Reyes, N'Diaye, Sevilla - Castro, Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - CA Osasuna  (středa 20:00)
Rayo Vallecano je ve velké výhodě, protože se utká s celkem, který se musí potýkat se sestupovými starostmi. Navíc má za sebou sérii výher, zatímco pro Osasunu je prohra spíše denním chlebem.

Do Madridu zavítá Osasuna, která bude chtít v rámci vloženého kola ukončit svou negativní sérii zápasů a získat cenné tři body. Ty by jí alespoň na pár chvil zajistily relativní klid s ohledem na pásmo sestupu, v jehož bezprostřední blízkosti se celek z Pamplony nachází. Rayo o třech vyhraných zápasech získalo pouze bod v utkání s Realem Valladolid, navíc muselo dotahovat skóre. Ale přesto se Rayo necítí jako zvlášť jasný favorit.

Alespoň to tvrdí trenér Paco Jémez, který na tiskové konferenci po zápase s Realem Valladolid uznal: "V prvním poločase jsme jasně dominovali a hráli lépe. Ve druhém jsme se trochu zatáhli a cokoli se mohlo stát. Celý tým ale odevzdal maximum svých možností, hráli jsme jako jedna skupina a jsem rád, že se nám podařilo bavit se fotbalem. Myslím, že jsme si zasloužili trochu víc, ale ve fotbale nikdy nevíte, o přijde."

Osasuna ale prožívá přinejlepším špatné období, které dokládá již po čtyři zápasy. Všechny čtyři totiž prohrála a ani její hra se příliš ideálu nepodobá. To si uvědomuje i trenér Gracía, který po posledním utkání své hráče přímo nechválil. Po debaklu s Barcelonou, kdy inkasovala sedm branek, podlehla Osasuna také Seville, i když rozdíl jedné branky jistě není tak depresivní. Většinu zápasu ale Sevilla vedla, kontaktní branka přišla až v nastaveném čase druhé půle a to již bylo příliš pozdě.

Trenér Gracía po utkání sdělil: "Naše poslední utkání bylo přímo katastrofální. Nedařilo se nám držet míč a naši hráči působili velmi unaveně. Svému týmu sice naprosto věřím, ale něco se musí změnit. Kousek po kousku se snažíme dostávat se do zápasů, ale nedaří se nám kombinace. Hráči se dobře připravují na zápasy, odvádějí dobrou práci, ale nedaří se nám přenést myšlenky z tréninku na hřiště. Chybí nám vůle ke strhnutí výsledku na naši stranu, na čemž musíme ještě pracovat," dodává Gracía.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Castro, Gálvez, Rat - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Oier, Arribas, Loties, Damiá - Puňal, Silva - Cejudo, Torres, Lobato - Acuňa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Celta Vigo  (středa 20:00)
V dalším kole hraném uprostřed týdne čeká Barcelonu oproti víkendu o poznání papírově jednodušší soupeř. Zatímco v neděli Katalánci s vypětím všech sil ovládli v Madridu El Clásico, nyní hrají po osmé večerní doma proti Celtě Vigo.

Díky výhře 4:3 se Barcelona po několika ztrátách znovu naplno vrátila do boje o titul, v němž momentálně na duo Real & Atlético Madrid ztrácí pouhý jeden bod. Stále tak je ve hře úspěch na všech frontách, barcelonští totiž mají před sebou čtvrtfinále Ligy mistrů a také finále domácího ligového poháru. Celta se naopak potácí na v dolní polovině tabulky a z dvanáctého místa ztrácí i díky třem prohrám z posledních čtyř kol na sestupové pásmo pouze pět bodů.

"Nyní je důležité být správně myšlenkově naladění na tažení v závěru sezony, stále bojujeme na všech třech frontách a nacházíme formu, což je pozitivní," nabádá své svěřence kouč Gerardo Martino k úspěchu ve všech devíti ligových kolech i pohárových vsuvkách. "Musíme z našeho víkendového výsledku vytěžit co nejvíce, když už nás posunul zpět do boje o titul."

Jedinou výjimkou v zápasové nominaci Barcelony oproti soupisce, která se postarala o šok v Madridu, je zařazení Cristiana Tella na úkor Xaviho. Nic se tak nemění na absencích Afellaye, Montoyi, Puyola, Cuency či Jonathana dos Santos. Zrovna toto na pohled rutinní utkání však bude mít na Camp Nou zvláštní nádech, půjde totiž o jubilejní tisící ligový zápas na barcelonském svatostánku. A jestli se někdo s kořeny v Barceloně bude pokoušet o úspěch hostující Celty, bude to její trenér a bývalý záložník blaugranas, Luis Enrique.

"Před deseti lety jsem skončil s hráčskou kariérou a nyní to bude poprvé, co se na Nou Camp vracím jako soupeř," přiznává Enrique, jenž v letech 2008-11 trénoval barcelonskou rezervu. "Bude to pro mě velmi speciální i díky rodině a zdejšímu zacházení, ovšem budu se soustředit pouze na zápas, na pokus zaskočit Barcu."

Když se k Enriquemu dostal nevyhnutelný dotaz, jak zastavit argentinskou superstar Lionela Messiho, odpověď byla stručná: "Nemožné." Pak třiačtyřicetiletý trenér pokračoval přece jen o něco fundovaněji. "Hráč, který je schopný na třech metrech přejít přes tři hráče soupeře? Jak se proti tomu chcete bránit? Jsme navíc tým, který není zvyklý hrát co tři dny. Nemáme však co ztratit a nevidím důvod, proč bychom se zápasu měli zaleknout. Naopak musíme být sebevědomí, rázní, odvážní, a bránit jako tým," burcuje na závěr Enrique.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Bartra, Piqué, Alba - Fábregas, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Neymar
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Oubiňa, Krohn-Dehli - Orellana, Charles, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Real Madrid  (středa 22:00)
Těžké spaní měli v Madridu na přelomu týdne, neboť Real doma prohrál v hektickém derby s Barcelonou 4:3 a zkomplikoval si cestu za ligovým titulem. Byť bílý balet stále vévodí tabulce, je tomu tak již společně s Atlétikem Madrid a o jediný bod před dotírající Barcelonou.

Trenér Realu Carlo Ancelotti nicméně tvrdí, že dramatická prohra v El Clásiku je jen samostatný incident, který nijak nenaruší cestu jeho celku za úspěchy. Středeční utkání v Seville by mohlo nabídnout další zajímavý zvrat spolu se zápasy obou konkurentů, přece jen s devíti zápasy do konce již není žádný prostor na chyby. Zvláště Real čeká pořádný oříšek, vždyť Sevilla zvítězila v lize již pětkrát v řadě. Z pátého místa to jsou rázem Andalusané, kdo je nejblíže k ostřelování snového čtvrtého místa, které momentálně s vidinou Ligy mistrů drží baskický Athletic.

I díky mohutným dozvukům médií ohledně nedělního derby bude náročné vyčistit hlavu a hodit vše za sebe, o čemž svědčila i předzápasová tisková konference s Carlem Ancelottim. "Neměli bychom hledat nikoho, na koho prohru svést. Drželi jsme teď nějakou dobu sérii neporazitelnosti a musíme se znovu dívat dopředu. Tým byl před Clásikem v pořádku a zůstává tak i po něm. Pokračujeme v boji ve všech soutěžích."

Trenér Sevilly Unai Emery může jít do zápasu sebevědomý, neboť po nevydařeném úvodu sezony se Sevilla naplno probudila a dostává svým předsezónním ambicím. "Jestliže jsme pátí, jde o výsledek snahy celého týmu. Náš jediný, ale opravdu jediný cíl je nyní udržet páté místo."

Emery navíc svým hráčům ani nemusí příliš pomáhat při vytváření dojmu, o co v letošní lize bojují. Sevilla se totiž dokázala kvalifikovat do čtvrtfinále Evropské ligy a zažívá tak vše na vlastní kůži. Real Madrid je ovšem přece jen něco trochu jiného a už svou kvalitou dokáže rozhodnout po sebemenším zaváhání. "Možná nastoupí s trochu pošramoceným sebevědomím, ale to také může v mžiku zmizet, neboť jsou doopravdy velmi dobří. Každá z individualit může udělat konečný rozdíl. Musíme podat perfektní výkon ve všech oblastech, jak útoku, tak obraně."
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Figueiras, Pareja, Fazio, Moreno - Iborra, Mbia - Marin, Rakitić, Reyes - Gameiro
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo - Modrić, Alonso, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.33 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Granada CF  (středa 22:00)
Stejně jako oba jeho další soupeři o titul sehraje Atlético svůj zápas vloženého třicátého kola La Ligy ve středu. Na stadion Vicente Calderóna přijede o body bojovat Granada, která by ráda prodloužila svou třízápasovou sérii bez porážky. Rojiblancos však před vlastními fanoušky prohrávají jen zřídka a v boji o první příčku by si neměli dovolit s jedenáctým celkem tabulky žádné zaváhání.

S nadsázkou by se dalo říct, že vítězem El Clásica bylo paradoxně Atlético, které si udrželo svůj náskok na Barcelonu a díky výhře proti Betisu se navíc dotáhlo na první Real, od kterého Simeoneho tým dělí jen horší skóre. Atléticu hraje do karet i to, že Real jede na horkou půdu do Sevilly, která Bílý balet na svém stadionu dokázala v loňském ročníku porazit. Zisk všech bodů ze souboje Granadou by tak mohl mít pro domácí velkou cenu.

Granada však přijíždí do hlavního města ve výborné formě. Výběr kouče Lucase Alcaraze se rychle otřepal z tvrdé porážky 4:0 ze hřiště Bilbaa a v dalších třech kolech si Andalusané poradili s Villarrealem a Elche a k tomu přidali i bod z dramatického zápasu s Getafe, který skončil 3:3. Hosté si však uvědomují sílu svého soupeře, kterého v novodobé historii svého klubu ještě nedokázali porazit.

"Tento zápas mi připomíná loňské utkání proti San Sebastianu, ze kterého jsme dokázali vytěžit bod, jenž se ukázal být klíčový pro naši záchranu v lize. Do každého utkání bychom měli jít se stejnou vírou a vědět, že papírové předpoklady nikomu nezaručí vítězství ani porážku. V zápase si nesmíme nechat vnutit nepříjemnou hru Atlética a naopak si udržet maximální odhodlání, rozhodnost a odvahu," uvedl před zápasem Alcaraz, jenž rovněž ujistil, že nebude činit v sestavě žádné změny oproti poslednímu zápasu s Elche.

Zápas startuje ve 22:00 a hlavním sudím bude Juan Martínez Munuera.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Insúa, Godín, Miranda, Juanfran - Diego, Tiago, Gabi, Sosa - Villa, Costa
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Angulo, Murillo, Coeff, Nyom - F. Rico, Iturra, Recio - Brahimi, El-Arabi, Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Espanyol Barcelona  (úterý 20:00)
Ve Španělsku se tento týden hraje vložené kolo, které načne zápas mezi Malagou a Espanyolem. Domácí chtějí potvrdit zlepšenou formu a po třech domácích zápasech bez výhry opět potěšit své fanoušky. Barcelonští by naopak rádi napravili zaváhání z posledního kola s Levante a zase jednou třeba i vsítili branku, což se jim nepodařilo už dva zápasy za sebou.

Malaga se ještě na konci února nacházela pouhé dva body od sestupového pásma a se svěřenci Bernda Schustera to po úžasné loňské sezóně vypadalo všelijak. Od té doby ale Andalusané ztratili pouze zápas s Realem Madrid a nyní se nachází na relativně bezpečné třinácté pozici. V posledním kole navíc Los Boquerones zvládli důležité utkání ve Vigu, odkud si přivezli všechny body za vítězství 2:0.

Proti Espanyolu však domácí nebudou moci nasadit několik klíčových opor. V záloze budou chybět vykartovaní Duda a Duarte a navíc si s největší pravděpodobností nezahrají ani Tissone a Camacho. Záložní řada Malagy tak bude v nadcházejícím utkání hodně poslepovaná, což je v přímém kontrastu s Katalánci, kteří budou hrát ve stejné sestavě jako o víkendu proti Levante. Espanyol by v Malaze mohl překvapit i proto, že zde v loni zvítězil 2:0 a v letošní sezóně už dokázal zvládnout i těžší venkovní zápasy jako třeba v Bilbau, kde o body okradl do té doby suverénní Athletic. Vše bude nejspíš záležet na střelecké produktivitě Aguirreho týmu, který je na tom co do počtu vstřelených branek v poslední době na štíru. V posledních pěti utkáních vstřelili Barceloští jen čtyři góly, z toho tři padly v zápase s Elche.

Espanyol čeká o víkendu náročné derby proti Barceloně a hráči tak potřebují zvednout sebevědomí. I proto hostující kouč odmítl vůbec hovořit o blížícím se zápasu proti Blaugranas. "Malaga, Malaga, Malaga... o derby neřeknu nic... nic! Právě teď potřebujeme tři body jako sůl. Musíme myslet jen na svého nejbližšího protivníka a pamatovat na to, jak těžce vydřená byla remíza 0:0 z posledního vzájemného zápasu. Očekávám podobný vývoj utkání s malým počtem gólů," uvedl před zápasem Javier Aguirre.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Antunes, Weligton, Ferreira, Angeleri - Darder, Pérez - Amrabat, Samuel, Portillo - Santa Cruz
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, Moreno, Colotto, J. López - Abraham, V. Sánchez - Simao, Álex, Torje - S. García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Elche CF - Athletic Bilbao  (úterý 22:00)
V rámci vloženého třicátého kola La Ligy přijede do Elche silný Athletic, který by si v honbě za čtvrtým místem neměl nechat utéct body v zápase s nováčkem soutěže. Hráči Elche však už několikrát v této sezóně dokázali potrápit silné týmy a v boji o záchranu budou Baskům na bezmála čtyřicetitisícovém stadionu Manuel Martíneze Valera jistě více než jen důstojným soupeřem.

Elche se pere o udržení mezi španělskou elitou, jak jen může, a před posledními devíti koly drží tým Frana Escribá stále nadějné čtrnácté místo. Loňský vítěz druhé ligy se v nejvyšší soutěži opírá především o výkony na domácím hřišti, kde neprohrál již šest zápasů v řadě. Aktuálně ale fotbalisté Elche neprožívají příliš vydařené období, jelikož nevyhráli už třikrát za sebou a tudíž by je úspěch s Baskickými lvy mohl nakopnout do zbytku sezóny.

"Pokud se chceme udržet, musíme se prát celých devadesát minut v každém z příštích zápasů. Mají skvělý tým a vynikajícího manažera. Na svého soupeře proto musíme vyrukovat se stejným úsilím jako v minulém střetnutí. Věřím, že s našimi fanoušky v zádech dokážeme Athletic porazit," komentoval utkání trenér Escribá, jenž připomněl i poslední vzájemný zápas obou mužstev v Baskické metropoli, kde Elche ztratilo dvoubrankový náskok a nakonec si odvezlo "jen" bod za remízu 2:2.

Hosté jsou naopak na vítězné vlně a podobný vývoj jako v říjnovém zápase rozhodně nebudou chtít připustit. Tým pod vedením Ernesta Valverdeho neprohrál už pět zápasů za sebou a naposledy si poradil i s úporně bránícím Getafe 1:0. Podobný vývoj utkání lze očekávat i v úterý, jelikož Elche sází také především na zabezpečenou obranu - z posledních sedmi mužstev tabulky má nejméně obdržených branek.

Proti Elche nebude na straně Athleticu schopen nastoupit Carlos Gurpegi, jenž laboruje se zraněním levého kolene a bude nejspíš nahrazen Mikelem San José. Dalšími zraněnými na straně Basků jsou Ibai Gómez a Kike Sola, naopak do sestavy Lvů se vrací nejlepší střelec týmu Aritz Aduriz, jemuž vypršel jednozápasový trest. Domácím bude chybět kvůli kartám Sapunaru, ale do zápasu by mohli naskočit uzdravující se Cisma a Lombán.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Cisma, Lombán, Botía, Suárez - Sánchez, Pérez - Del Moral, Márquez, C. Gil - Coro
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, S. José, D. Marcos - M. Rico, Iturraspe - Muniain, Ander, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.10 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid29224380:3070
2.Atlético Madrid29224366:2170
3.FC Barcelona29223485:2569
4.Athletic Bilbao29167652:3255
5.Sevilla FC29138853:4447
6.Real Sociedad29137952:4346
7.Villarreal CF291361049:3645
8.Valencia CF291161241:4039
9.Espanyol Barcelona291071232:3437
10.Levante UD299101026:3537
11.Granada CF291041528:3934
12.Celta Vigo29961433:4133
13.Málaga CF29881328:3632
14.Elche CF29791324:4130
15.Rayo Vallecano29931733:6330
16.UD Almería29851631:5529
17.CA Osasuna29851625:5029
18.Getafe CF29771526:4628
19.Real Valladolid295121231:4927
20.Real Betis29471823:5819

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (980)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele