Primera División - preview 27. kola

08.03.2014, 08:56, aktualizováno 10.03.2014, 08:49
Previews
Real Sociedad se může přiblížit čtvrté příčce, kterou po většinu sezony drží Athletic, potřebuje k tomu porazit předposlední Rayo. Ve druhém pondělním utkání se střetnou Osasuna a Málaga. Především hosté potřebují bodovat, vinou špatných výsledků se pohybují na hranici sestupu.
CA Osasuna - Málaga CF  (pondělí 20:00)
Úvodní ze dvou pondělních dohrávek sedmadvacátého kola obstarají Osasuna s Malagou. Půjde tak o přímý souboj v boji o záchranu mezi třináctým a šestnáctým klubem ligové tabulky, mezi nimiž je rozdíl pouhých tří bodů.

Ještě loni v tuto dobu se Malaga nacházela na o poznání vyšších a příjemnějších místech, vždyť nadále úspěšně usilovala o čtvrté místo v lize a zároveň o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů přes portugalské FC Porto. Tehdy portugalského mistra svěřenci Manuela Pellegriniho přemohli a v milionářské soutěži skončili až o kolo později na úkor Borussie Dortmund. Nyní je však situace mnohem zoufalejší, andaluský celek bojuje o holé přežití a momentálně se nad hladinou sestupu drží jen díky lepšímu skóre. Navíc v kalendářním roce Malaga zvítězila pouze jedinkrát z devíti pokusů, což nevěští nic dobrého.

Navzdory finančním potížím svého soupeře má kapitán Osasuny Patxi Puňal potíž pochopit, proč se Malaga letos nachází v tabulce tak nízko. "Přijde mi to podivné, protože jim sice odešli někteří hráči, ale pořád mají i další špičkové fotbalisty v kádru. Nevidíme do toho a nevíme, co se děje za oponou, ale každopádně mě překvapuje, jak na tom jsou."

Zkušený záložník klubu sídlícím v Pamploně nicméně přesně ví, čeho je Malaga schopná, jakkoli by se Osasuna díky dobré formě svého soupeře neměla vůbec bát. Vzájemné zápasy z poslední doby totiž hovoří jasně pro Osasunu, v lize zvítězila a v ligovém poháru došlo na dvě remízy. "Když však nehrajete na sto procent, můžou vám vše značně znepříjemnit. Je to tým, proti kterému vás může každá chybička přijít velmi draho." To je ostatně něco, co si Osasuna dovolit nemůže, neboť současné třinácté místo řádně zkresluje stále zapeklitou situaci. Tříbodový náskok na sestupové příčky navíc může vzít za své již v příštím kole, kdy přijde na řadu venkovní zápas s Barcelonou.

"Jsme si vědomí, co je v sázce," pokračoval osmatřicetiletý Puňal. "Jsou to možné tři body proti přímému konkurentovi, který je v potížích, pod tlakem a přijede k nám vydat ze sebe vše. Čeká nás náročný zápas."

Stejně jako Osasunu čeká v příštím kole Barcelona, Malaga pro změnu doma přivítá lídra tabulky, tedy Real Madrid. Proto by bylo záhodno nyní v Pamploně naplno bodovat, jak podotýká záložník Samuel García. "Tým pracuje dobře. Máme přehled o tom, v jaké situaci se nacházíme, ale držíme pospolu a pracujeme tak tvrdě, jak jen můžeme, abychom se prodrali vzhůru. Pondělní utkání bude těžké, ale historie je na naší straně," připomenul García statistiku, podle níž Malaga na půdě Osasuny neprohrála v posledních dvanácti zápasech vyjma jednoho.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Oier, Loties, Arribas, Damiá - Puňal, Lolo - Cejudo, Torres, Armenteros - Riera
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Ferreira, Antunes - Camacho, Darder - Amrabat, Duda, Samuel - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Rayo Vallecano  (pondělí 22:00)
Hosté přijíždějí na stadion Anoeta plni očekávání a v celkem zoufalé situaci. Patří jim totiž předposlední příčka La Ligy a podle jejich současné formy to nevypadá na brzkou změnu k lepšímu. Ne, když silný domácí celek bojuje o evropské poháry.

Přesto mají hosté malou naději. Tu si vysloužili v posledním utkání, v němž porazili silnou Valencii. Výhru o jednu branku jim zajistila trefa Joaquína Larrivey z druhé půle, která rozhodla o tom, že se Vallecas odpoutají od ligového dna. Vítězstvím nad vzmáhajícími se Netopýry přerušilo Rayo prachbídnou sérii zápasů bez výhry, která jej odsoudila do zóny sestupu.

Výsledek evidentně hráče Raya nabudil, takže je jasné, že domácí tým nečeká v pondělní dohrávce vůbec nic snadného. O tom svědčí prohlášení obránce Álexe Gálveze, který je rozhodnut uzmout Realu Sociedad všechny body nehledě na papírové předpoklady. Na tiskové konferenci před utkáním sdělil: "Musíme se pokusit o výhru, nic jiného nechceme. Možná prožíváme špatné časy, ale nesmí nás to položit. Prohráli jsme i se Sevillou a náš výkon rozhodně nebyl dobrý, ale hned v dalším utkání jsme se vzchopili a porazili i takového favorita, jakým Valencia bezesporu byla," poukazuje Gálvez.

Real Sociedad naopak minulé utkání prohrál, Seville stačila rozhodující branka střídajícího útočníka Kevina Gameira ze závěru utkání. Bez tří bodů však celek trenéra Arrasateho dál bojuje o příčky zaručující kvalifikaci do evropských pohárů. Současné šesté místo by stačilo na Evropskou ligu, ale právě poslední přemožitel Sociedadu se nebezpečně blíží. Důležitost výhry proti podceňovanému Rayu si uvědomuje také obránce Markel Bergara.

Ten na tiskové konferenci řekl: "Kdybychom proti Seville získali alespoň bod, naše situace by samozřejmě byla mnohem lepší a mohli bychom hrát v klidu. Nicméně, stále se držíme na šesté příčce a musíme zůstat optimističtí. Myslíme jen na další zápas a na to, abychom v něm odevzdali maximum sil. Víme, že naším cílem je kvalifikace do Evropy a ideálně znovu do Ligy mistrů. To bude sice těžké, ale máme kvalitní tým, který je dostatečně ambiciózní. Chceme využít domácího prostředí a těžšího losu pro Athletic, abychom se přiblížili čtvrtému místu," dodává obránce.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - C. Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Bergara, Elustondo, Zurutuza - Canales, Vela, Griezmann
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mario, Castro, Gálvez, Rat - Baena, Saúl - Viera, Bueno, Falqué - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Elche CF  (neděle 12:00)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky načne v poledne nedělní program sedmadvacátého kola Primera División. Desátý Espanyol se utká se čtrnáctým Elche, které čítá hned trojici hráčů, pro něž půjde o návrat na velmi dobře známý trávník.

Pericos Coro, Edú Albácar a Javi Márquez totiž dříve působili právě v dresu Espanyolu, což podle trenéra Frana Escriby ovšem nijak neovlivní jejich špičkový výkon. "Mí hráči jsou velmi profesionální, a přestože pro Cora s Márquezem i Albácara půjde o velmi zvláštní událost, nechají své emoce stranou."

Elche v minulém kole dokázalo zaskočit Celtu Vigo a díky této výhře se posunulo již k zisku devětadvaceti bodů. Nynější šestibodový náskok na osmnáctý Valladolid tak vypadá slibně, a pokud ligový nováček neodpadne, uvidíme jej po čtyřiadvacetileté absenci v nejvyšší španělské soutěži i v roce příštím.

Zrovna na Cornella El Prat ale Escribovy hráče nečeká nic lehkého, Espanyol zde pod vedením Javiera Aguirreho prohrává jen zřídka. Přesto kouč hostů neztrácí sebevědomí a tvrdí, že z jeho týmu sálá pocit, jak mají schopnost posbírat body kdekoli v kterémkoli zápase. Dosavadní sezona mu dává za pravdu, ovšem po dobře odpracovaných měsících dřiny by byla škoda nyní upustit nohu z plynu. "Bavit se o čemkoli jiném než zápasu na Cornella by byla chyba."

V domácím prostředí letos Elche dokázalo Espanyol porazit a Escriba doufá, že v neděli jeho mužstvo na tento výsledek naváže. "Byli jsme tehdy schopní hrát s vysokým nasazením, a přestože to na Cornella bude velmi těžké, jdeme tam se cílem dosáhnutí na tentýž výsledek. Hráči ví, že ve zbývajících kolech to nebude nic jednoduchého, ale vítězství vám vždy posílí ducha a také dodají chuť do každodenní práce."

Nejistota ohledně startu panuje u tria Ňiguez, Sapunaru a Albácar na straně hostů, zatímco Espanyol se bude muset obejít bez útočníka Córdoby, jehož vyřadil karetní trest za nasbírané žluté karty v průběhu sezony.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - Sánchez, D. López - Stuani, Abraham, Simao - García
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Suárez, Botía, Lombán, Cisma - Pérez, Márquez - Gil, Coro, Fidel - C. Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Sevilla FC  (neděle 17:00)
Zatímco Almería má co napravovat a ráda by si fanoušky udobřila výhrou nad Sevillou, její soupeř se veze na vítězné vlně. Již tři zápasy po sobě Sevilla vyhrála, předtím ještě dvakrát získala bod.

Na Camp Nou se těžko vyhrává, takže nebylo žádným překvapením, když si Almería přivezla ze své cesty čtyři inkasované branky. Jednou sice skórovala, ale její výkon rozhodně nepatřil mezi světlé chvíle. Obdobně na tom Almería byla i proti Levante, z jehož půdy si také body nevzala. Domácí půda je ale trochu radostnějším dějištěm, což Almería doložila v minulém utkání na Estadio de los Juegos Mediterráneos proti Málaze. S ní remizovala a zastavila sérii porážek. Teď se pokusí o body obrat Sevillu.

Ta však rozhodně nebude snadným soupeřem, protože poslední dobou navazuje na dobré výkony a sbírá jeden bod za druhým. Problémem by po zbytek sezony mohla být únava z evropských pohárů, kde dokonce Sevilla hostí svého městského rivala Betis. I na něj se budou hráči soustředit, přesto se nyní musí zaobírat myšlenkami na ligovou scénu.

Jedním ze základních stavebních kamenů Sevilly je obránce Coke. Ten byl zpovídán místním rádiem a poodhalil situaci v šatně. Mimo jiné řekl: "Betis nebude snadným soupeřem, protože za poslední týdny se ohromně zlepšil. Rubén Castro zase střílí branky a je důležitým hráčem. Betis ještě není odepsaný, podívejte se, jak bojuje. A o Evropské lize to platí ještě daleko víc. Bojuje všemi silami až do konce, stejně jako my. Kdybychom byli vyřazeni Betisem, nemyslím si, že by to bylo zklamání nebo selhání.

S ohledem na utkání s UD Almeríou se Coke obrací zpět do nedávné minulosti. V posledním venkovním utkání narazila Sevilla na Rayo Vallecano a vyhrála nejtěsnějším možným rozdílem. "Nevím, jak se postavíme k zápasu s Almeríou, co nám vyjde nebo ne. Ale kdybychom předvedli výkon jako proti Rayu a vyhráli třeba jen o gól, bral bych to," dodává Coke.

Ani Almería se ale nevzdává, což potvrzují odhodlaná slova útočníka Rodriho. Na tiskové konferenci před utkáním Rodri sdělil: "Tohle je závěrečná část sezony a čekají nás rozhodující zápasy. Musíme se k tomu tak postavit, brát je jako finálová střetnutí. Chceme tři body, kterými bychom se dokázali dostat ze sestupových vod, takže musíme od začátku jít za svým cílem a bojovat o každý míč," uvádí Rodri.

Ten má se Sevillou bohaté zkušenosti, protože před transferem do barcelonského "béčka" začínal právě v Seville. I když je klubu za mnohé vděčný, přesto by jej případný gól velice potěšil. "Kdybych se zapsal mezi střelce a dal branku, samozřejmě bych slavil. Ale nic zvláštního nebo šíleného by to nebylo. Kvůli zranění jsem nehrál velice dlouho, což mi samozřejmě chybí. Dokážete si tedy představit, že góly vstřelím moc rád, i když to bude proti Seville. Takže když se mi to podaří, budu své emoce dávat najevo," varuje uzdravený útočník Almeríe.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Azeez, Verza, Corona - Vidal, Rodri, Suso
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Luismi, Carrico, Navarro - Reyes, Rakitić, Iborra, Vitolo - Bacca, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Levante UD  (neděle 19:00)
Real Madrid po několika ztrátách z počátku sezony byl po většinu jejího průběhu v pozadí Barcelony s městským rivalem Atléticem, ovšem díky stabilní formě a zaváhání konkurentů znovu kraluje ligové tabulce. V neděli navíc může svůj náskok ještě navýšit, soupeřem mu bude Levante.

Skvělým stimulátorem pro maximálně špičkový výkon domácího Realu je sobotní zaváhání Barcelony na půdě Valladolidu, kterému podlehla překvapivě 1:0. Atlético Madrid sice nezaváhalo a ve Vigu zvítězilo 2:0, ovšem díky tomu se na Real pouze dotáhlo na stejný počet bodů. Barcelona dokonce jeden ztrácí a po nedělním zápasu na stadionu Santiaga Bernabeua se její ztráta může zvýšit již na čtyři body.

Real vůbec ve všech soutěžích momentálně prožívá úspěch. Ligové tabulce po dlouhé době znovu vládne, v ligovém poháru je již ve finále a v Lize mistrů dokázal na půdě Schalke zvítězit drtivě 6:1, což jej posouvá do čtvrtfinále milionářské soutěže víc než jen symbolickou jednou nohou. Neporazitelnost Bílého baletu ve všech soutěžích již čítá osmadvacet zápasů, naposledy se Carlo Ancelotti a jeho hráči museli poklonit Barceloně na konci října minulého roku. "Vše, co se nám doposud podařilo, je jen nutné minimum, které se od nás žádá, tedy bojovat o tři trofeje," ubezpečuje však Iker Casillas, že nikdo nemá hlavu v oblacích.

"Momentálně jsme na tom skvěle. I tak ale musíme jít zápas od zápasu a přemýšlet, co je třeba v březnu udělat, abychom dokázali mít co nejlepší pozici až do konce sezony a měli vše pod kontrolou."

Real naposledy sice v lize ztratil, ovšem venkovní remíza 1:1 na půdě Atlétika Madrid není ani zdaleka špatným výsledkem, zvláště když domácí v zápase vedli. "Nikdy se nevzdávat, to je typická vlastnost Realu Madrid," pokračuje Casillas, jenž se následně vyjádřil i ke své vlastní roli: "Když boss rozhodne, že mám chytat v poháru a Lize mistrů, tak jednoduše chci předvést to nejlepší právě tam a pomoci svému týmu. Už to takhle funguje po několik měsíců, doposud si kouč vybírá k ligovým zápasům Diega Lópeze, který chytá velmi dobře. Necítím se tím být nedoceněný."

Levante však může Realu přidělat pořádné starosti, vždyť už pět zápasů v řadě neprohrálo. Momentální osmé místo tomu jen dodává na váze, a tak se místo ohlížení za sebe na sestupovou oblast mohou hráči klubu z Valencie dívat spíše nad sebe na pohárové příčky. Což je rozhodně příjemnější pohled.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Bale, Benzema, Ronaldo
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Navarro, Juanfran, Nikos - Sissoko, Pinto - García, Zhar, Ivanschitz - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Athletic Bilbao  (neděle 21:00)
Střídání stráži. I tak by se dalo charakterizovat utkání Athleticu na půdě Valencie, neboť je to letos právě Athletic, kdo bojuje na špici tabulky, zatímco Valencie se potácí v hluboké krizi mimo pohárové umístění.

Přesto však kouč celku z Bilbaa Ernesto Valverde nehodlá svého nadcházejícího soupeře ani náznakem podcenit, Valencie podle všeho má stále své jméno i vnitřní sílu. Přestože je momentální bodový rozdíl mezi oběma kluby rovných patnáct bodů. Pro Valverdeho bude návrat na Mestallu zajímavý i z toho pohledu, že zde dříve osm měsíců působil v minulé sezoně, když nakonec těsně zaostal za Realem Sociedad v boji o cennou čtvrtou příčku, zaručující kvalifikaci do předkola Ligy mistrů.

Od té doby šla Valencie jen a jen dolů. V prosinci se pakoval i Valverdeho nástupce Miroslav Djukić, zatímco Valverde může být ve svém novém zaměstnání na severu Španělska maximálně spokojen. Nicméně návrat Juana Antonia Pizziho na trávník ve dresu Valencie znovu navrátil Los Che do hry, když dokonce uhráli sérii šesti zápasů v řadě bez porážky. Pak však přišla prohra 1:0 na půdě Raya Vallecana a nabyté sebevědomí se rázem musí postupně sbírat znovu.

"Považuji Valencii za našeho přímého rivala kvůli jejich potenciálu a kvůli tomu, že v posledních měsících hrála dobře a posouvala se tabulkou vzhůru," varuje Valverde. "Jsou velmi silní na křídlech a vždy se pokouší proniknout do šestnáctky. Mají hráče, kteří dokážou své šance proměnit a zároveň i silnou záložní řadu s hráči jako Parejo, Keita a Fuego. Když se dostanou k herní dominanci, nechají vás trpět."

Athletic tak nyní čeká velký křest ohněm. Uspět na Valencii a v příštím kole také proti Villarrealu, který je ze všech klubů Baskům v boji o čtvrté místo nejblíže, by znamenalo mílový krok k zabezpečení předkola Ligy mistrů na konci sezony. "Oba dva jsou to velké kluby a tím pádem jde i o dva velké zápasy," pokračoval s uznáním Valverde. "Nevím, zda to bude přímo rozhodující, ale rozhodně jim důležitost ubrat nejde."

Hostům budou chybět stále zranění útočníci Ibai Gómez i Kike Sola, ovšem alespoň Aritz Aduriz se drží jak v dobrém zdravotním, tak střelecky produktivním stavu. Naposledy dokonce vsítil hattrick do branky Granady při výhře 4:0. Na straně Valencie je citelnou ranou pro defenzivu ztráta kapitána Ricarda Costy kvůli poraněnému kotníku, a také krajního beka Barragána, jenž si odpykává karetní trest za nedávné vyloučení s Vallecanem.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Senderos, Mathieu, Bernat - Fuego, Parejo - Feghouli, Vargas, Fede - Alcácer
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Ander, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Valladolid - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Barcelona chce zpátky svůj trůn, ke kterému jí nyní chybí jediný bod. Palčivý pocit musí hráči Blaugranas cítit o to víc, že ve vedení je vystřídal právě rival z Madridu. Nyní mají skvělou šanci k zisku tří bodů a vytvoření nátlaku na Bílý balet.

Na téměř šokující prohru s Realem Sociedad, která Madridu umožnila převzít "velení", zareagovala Martinova skvadra skvělým tahem, když si v posledním utkání poradila s Almeríou. Victor Valdés sice v minulém utkání neudržel čisté konto, když jej překonal Ángel Trujillo, ale zásahy Sáncheze, Messiho, Puyola a Xaviho nakonec naklonily štěstí na stranu domácích a katalánský tým nadále může udržovat bezprostřední kontakt s Realem.

Jméno Carlese Puyola je vůbec v poslední době často skloňováno, neboť Puyol s koncem letošní sezony skončí svou kariéru v klubu. Vzhledem k častým zraněním a tím pádem vynuceným absencím se o tak velkou ztrátu zase nejedná, ale přesto se Puyolovo rozhodnutí setkalo se smutnými a nostalgickými reakcemi. Puyol za své dlouholeté působení v Barceloně neodmyslitelně patřil do její historie a zapsal se do srdcí mnoha diváků. Vážili si jej soupeři, milovali fanoušci a Puyol sám se postupně stal symbolem hrdého klubu. Dlouhovlasý obránce zažil množství úspěchů na poli klubového i reprezentačního fotbalu a nemyslím, že je nutné jeho výsledky nyní opakovat.

Jisté je jedno - Puyolovým rozhodnutím bude Barca ovlivněna víc, než se možná zdá. Kam povedou další kroky nekompromisního obránce? Také k tomuto tématu se na tiskové konferenci před utkáním trenér Gerardo Martino dostal, i když obšírnější svědectví podávat nechtěl.

"Hráči jako Puyol projdou klubem jednou za generaci a nemusí se to dlouho opakovat. Nemám mnoho k posouzení, protože tu pracuji jen nějakých sedm osm měsíců. Jisté ale je, že tady všem na Puyolovi velmi záleží, protože slovy lze jen těžko vyjádřit jeho vazbu k tomuto klubu. Myslím, že se Carles jen tak rychle na trenérskou židli neposadí. Já bych si ho tam představit dokázal, je to lídr a skvělý motivátor, ale on sám se zatím necítí na trénování," nastínil Martino.

"Pokud jde o našeho dalšího soupeře, nechceme nic podcenit. Co mě znepokojuje je to, co všechno znamená tento duel pro našeho soupeře. Jsou doma a budou se pokoušet uniknout z pásma sestupu. To je vždycky velká motivace a pro nás by to mohlo být dost těžké. Nesmíme se dívat na jejich minulé výsledky nebo to, kde se v tabulce nalézají. Barcelonu chce porazit každý. Máme trochu nevýhodu, že mnozí naši hráči si plnili reprezentační povinnosti. To načasování není ideální, ale musíme se s tím nějak vyrovnat," dodává Martino.

Poslední tři body si Real Valladolid připsal v rámci ligy na své konto na konci měsíce ledna, když vyhrál nad Villarrealem. Výsledek ukazuje, že nehledě na postavení outsidera, čas od času ambiciózní celek překvapí. Dočká se na vlastním hřišti proti věhlasné Barceloně? Trenér Juan Ignacio Martínez v to doufá.

Na tiskové konferenci mimo jiné řekl: "Nejsem typem člověka, který by házel ručník do ringu, když je stále o co bojovat. Je jasné, že na stadionu Camp Nou bychom to měli mnohem těžší, ale přesto bychom bojovali. Tím spíš před zraky našich diváků. je možné, že právě tyto tři body nás nakonec zachrání, to nikdy dopředu nevíte. Nechtěl bych být v kůži Barcelony. Jednou prohrajete a každý hned mluví o krizi. Jejich tým je ale plný hvězd, takže se vždy může najít někdo z nich, kdo zápas rozhodne. Musíme bojovat až do konce," uvědomuje si trenér Martínez.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Rueda, Mitrović, Peňa - Rubio, Rossi - Larsson, Óscar, Rama - Guerra
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Bartra, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Getafe CF  (sobota 18:00)
Primera División se šestadvacátým kolem láme do své závěrečné třetiny a Real Betis je stále beznadějně posledním týmem v tabulce. Dokonce i patnácté Getafe, s nímž se nyní andaluský celek utká, může v případě sobotního vítězství dokonce zaokrouhlit svůj počet získaných bodů na přesný dvojnásobek toho, co doposud svedl Betis.

Hosté totiž přijíždějí do Sevilly se sedmadvaceti body, zatímco Real je momentálně na dně se zoufalými patnácti. V posledních týdnech se však začalo blýskat na lepší časy jak na domácí, tak evropské půdě, kde si Betis poněkud paradoxně zahraje osmifinále Evropské ligy. Další dobrou zprávou pro domácí je prodloužení smlouvy s brankářem Antoniem Adánem, jenž jako jeden z mála z celého kádru Betisu v letošní sezoně předvádí stabilně kvalitní výkony.

V pátek se šestadvacetiletý Adán upsal Betisu na další tři roky, přestože je momentální ztráta na záchranu celých jedenáct bodů, a Adán si tak nejspíše vyzkouší i druhou nejvyšší soutěž ve Španělsku. Stále se však nehodlá vzdát naděje ani v této sezoně. "Do konce ročníku se pokusíme dostat klub tam, kam patří, což je první liga. Pokud to nevyjde, jsem připravený nastupovat tam, kde bude třeba. Jsem tady totiž velice šťastný, od svého příchodu mi klub v krátkém časovém rozmezí stihl dát mnoho," pochvaluje si bývalý gólman Realu Madrid, který naposledy působil v italském Cagliari.

Vzhledem k tomu, že Betis má stále ve zbývajících dvanácti kolech před sebou i duo Barcelona, Atlético Madrid, je prostor pro dosažení záchrany mimořádně omezený. Přesto však možná výhra nad Getafe nastartuje svěřence Gabriela Calderóna k velkolepému finiši, pomoci k tomu může i Alfred N’Diaye po návratu z reprezentačních povinností se Senegalem.

To Getafe se nachází v podstatně lepším rozpoložení, byť původně pohárové ambice již vzaly tvrdě za své a ani sestup není tak nereálný, jak by se ještě před několika měsíci mohlo zdát. "Stále si pro sebe opakuju, jak jsme mohli vyhrát poslední dva zápasy," připomíná nešťastné remízy s Espanyolem a Celtou Vigo kouč Luis García. "Chyběla nám trochu intenzita, stejně tak i štěstí. Ale tým si věří a nyní znovu doufáme, že se už ze Sevilly proti Betisu dobrý výsledek povede přivést."

Zatímco Adán se na straně domácích může předvádět v dobrém světle, jako v minulých týdnech, hosté se budou muset obejít bez své brankářské jedničky Miguela Ángela Moyu, jenž prodělal operaci natrženého svalu.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Amaya, Jordi, Dídac - N'Diaye, Matilla - Baptistao, Sevilla, Cedric - Castro
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Valera, López, Rafa, Lago - Rodríguez, Borja - León, Lafita, Castro - Marica
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Atlético Madrid  (sobota 20:00)
Atlético Madrid sice ztratilo část ze své elegance a lehkosti, takže kleslo na třetí příčku, ale přesto se stále jedná o velmi ambiciózní celek schopný v dobrém rozmaru porazit kohokoli. To si uvědomuje i soupeř, kterým se pro sobotní večer stane Celta Vigo.

Atlético porazilo milánské AC a rádo by proklouzlo do další části Ligy mistrů, ale teď se musí soustředit také na domácí scénu. V ní se naposledy utkalo s městským rivalem a nedá se říci, že by zklamalo. Naopak, i díky všudypřítomnému Costovi podalo dobrý výkon a nebýt vyrovnávací trefy portugalské hvězdy Cristiana Ronalda, možná by si připsalo cenný skalp.

Svěřenci trenéra Diega Simeoneho sice po brance Karima Benzemy prohrávali a museli dotahovat skóre, ale přesto se dočkali otočení. Branka Kokeho stanovila remízový stav, který ve prospěch Colchoneros posunul ještě do přestávky Gabi. Jeho dalekonosná rána skončila až za zády brankáře Diega Lópeze a část Madridu slavila. Konečný gól Ronalda ze závěru utkání ale způsobil remízu. Přesto si Atlético udrželo třetí příčku a dál pronásleduje vedoucí duo Realu Madrid a Barcelony. Hodně k tomu přispívá i jeden čerstvý španělský reprezentant.

Nechme stranou dohady o tom, zda se "naturalizovaní" hráči mají právo podílet na úspěchu jiné země. Jisté je, že podle pravidel je vše v pořádku a Diego Costa může být a další roky novou jedničkou v útoky Del Bosqueho výběru. S blížícím se mistrovstvím světa je jasné, že každá hvězda bude chtít pojistit své místo mezi nejlepšími. Debut Diega Costy dopadl dobře, protože domácí Španělé si poradili s tradiční Itálií a Costa byl u toho coby aktivní hráč.

Těsně po skončení utkání se kolem jeho osoby sesypaly televizní kamery s mikrofony, protože byly zvědavé na pocity čerstvého reprezentanta. Jeho radost byla evidentní, což dokumentoval slovy: "Jsem se svým debutem spokojený a můžu říct, že prožívám krásné pocity. Pro mé sebevědomí je to jen dobře. První zápas nikdy není snadný, ale my jsme to zvládli jako tým a to je nejdůležitější. Jsem moc rád, ale zároveň vím, že tomuto týmu můžu dát mnohem víc. Musím si trochu zvykat na styl, kterým se Španělsko dlouhodobě prezentuje, ale myslím, že s dostatkem času i šancí to půjde," dodal Costa.

Ani Celtě se příliš nedaří a dokumentovala to poslední ligová prohra s nováčkem z Elche. K tomu se ale ofenzivní talent Nolito již nechce vracet a celý tým se podle něj bude soustředit jen na dalšího soupeře. "Snažím se dělat všechno, co je v mých silách, abych týmu pomohl. Vím, že konečné rozhodnutí je na trenérovi a je jasné, že nemůžu hrát každý zápas. Nikdy ale nevíte, jestli zazáříte. Atlético je úžasný tým plný velkých hvězd, ale především táhnou za jeden provaz. Líbí se mi jejich aktivní styl napadání a rychlé rozehrávky, takže to pro nás bude složité utkání. Sice se nám celkem daří, ale odpočinou si můžeme až ve chvíli, kdy budeme mít záchranu jistou," ví Nolito.

Vysněný cíl se blíží, protože Celta Vigo je nyní na jedenácté příčce a k hranici čtyřiceti bodů, která je obvykle považována za definitivu záchrany, jí schází pouhých deset bodů. Přiblíží se této metě proti favoritovi z Madridu?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Krohn-Dehli, Lopez, Rafinha - Fernández, Charles, Orellana
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Alderweireld, Miranda, Luís - Gabi, Suárez - Koke, Diego, García - Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Villarreal CF  (sobota 22:00)
Pozdně večerní utkání mezi domácí Granadou a hosty z Villarrealu slibuje napínavou podívanou. Oba celky mají co napravovat, protože ani jeden z nich v minulém kole neuspěl. Žlutá ponorka navíc stále bojuje o setrvání v blízkosti pohárových příček.

Z posledních sedmi utkání vyhrála Granada jen jediné, což ji posunulo až na současnou čtrnáctou příčku. Sestupové vody tedy nejsou zas tak vzdáleny, takže tým trenéra Lucase Alcaraze bude muset ještě zabojovat, chce-li se i v příští sezoně podílet na prvoligových bitvách. Právě v domácím prostředí by mohl být klíč k potopení Žluté ponorky.

Alespoň to tak vnímá trenér Alcaraz, který také doufá ve velkou diváckou podporu na zaplněném stadionu Nuevo Los Cármenes. Problémem by pro něj mohla být dlouhá řada absencí zraněných hráčů či těch, kteří si plnili své reprezentační povinnosti. Přesto Alcaraz věří v zajímavý zápas s dobrým koncem pro jeho tým.

Na páteční tiskové konferenci před sobotním utkáním jasně řekl: "Pátek je dnem, kdy chceme zapomenout na naše starosti nechat všechny své bývalé výsledky za námi. Teď se budeme soustředit pouze na zápas proti Villarrealu. Nevím, zda Piti bude k dispozici, nechci spekulovat předčasně. Uvidíme až před zápasem. Tento týden jsme pracovali opravdu tvrdě, viděl jsem tona každém hráči. A to přesto, že mnozí se z důvodů reprezentačních srazů nemohli účastnit. Ale nestalo se to poprvé, musíme si na to zvykat."

Také Alcarazovi je jasné, že Villarreal si přijede do Granady pro tři body. "Bude to extrémně těžký duel. Podívejte se, kde teď Villarreal je, kolik toho už vyhrál. Je jasné, že nám to nijak neusnadní a nás čeká velmi mnoho práce. Nikdo ale nemůže dopředu říct, že nemůžeme vyhrát jen proto, že jsme v tabulce pod nimi. Pohrát tu může každý s každým. Vštěpuji svým hráčům, aby zachovávali všechny taktické pokyny a reprezentovali určitý herní styl. Pokusíme se být Villarrealu důstojným soupeřem, který svou kůži nevydá lacino," dodává optimisticky Alcaraz.

Marcelino García Toral si je také vědom toho, že ani postavení v tabulce není rozhodujícím faktorem. Jeho týmu se v minulém zápase dařilo o něco lépe, ale ani on nemůže být s remízou proti Realu Betis spokojený. Ne za předpokladu, že o tři body Žlutá ponorka přišla až pět minut před koncem. Ani Villarrealu se nevyhýbají zranění, což je podle Torala jedním z hlavních příčin ne zcela úspěšné série. Ambiciózní tým však i přesto stále bojuje o evropské poháry a nyní je na pátém místě.

"Hlavním problémem je obranná linie. Máme celkem pět stoperů, ale tři z nich jsou mimo hru. Naštěstí se nám také někteří vrací, jako například Cani. Ten si vždy odvede svou práci a celému týmu dává mnoho prostoru pro střelbu. Sice ještě není zcela ve formě a v základní sestavě jeho jméno neuvidíte, ale pár minut by dostat měl. Jedeme si do Granady pro tři body, protože víme, že tento výsledek je v našich silách. Je to ale soupeř, který je zvyklý přebírat iniciativu a donutit vás udělat chybu, ale pokud se jich vyvarujeme, můžeme zvítězit. Bude to chtít koncentraci a píli, aby celý tým táhl za jeden provaz. Máme stejný cíl, takže se nám to může povést," dodává Marcelino.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Coeff, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Recio - Pereira, El Arabi, Brahimi
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Pantić, Jokić - Gómez, Torres, Bruno, Nahuel - Perbet, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid26204273:2664
2.FC Barcelona26203374:2163
3.Atlético Madrid26194361:2161
4.Athletic Bilbao26155649:3050
5.Villarreal CF26135847:3144
6.Real Sociedad26127746:3643
7.Sevilla FC26108844:4138
8.Levante UD2699826:3136
9.Valencia CF261051138:3735
10.Espanyol Barcelona26961129:3233
11.Celta Vigo26861232:3730
12.Elche CF26781123:3729
13.CA Osasuna26851324:3929
14.Granada CF26831522:3627
15.Getafe CF26761323:4027
16.Málaga CF26681224:3526
17.UD Almería26751425:4626
18.Real Valladolid264111128:4423
19.Rayo Vallecano26721726:5923
20.Real Betis26361721:5615

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (344)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele