Primera División - preview 25. kola

27.02.2015, 08:14, aktualizováno 02.03.2015, 08:19
Previews
Pondělní dohrávka španělské nejvyšší soutěže nás zavede na hřiště Celty Vigo, kde domácí celek přivítá Elche. Zatímco Celta se pohybuje uprostřed pelotonu, hostující družina potřebuje každý bod, nachází se totiž jen těsně nad pásmem sestupu...
Celta Vigo - Elche CF  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku pětadvacátého kola obstarají Celta Vigo s Elche. Jasným favoritem budou domácí Galicijci, kteří mají letošní sezonu jako na houpačce, a zrovna se z hlediska formy nachází vysoko nahoře.

Nejprve výtečný vstup do sezony a snový atak na evropské poháry, pak kruté vystřízlivění a strmý propad dolů tabulkou a najednou Celta zase září. Zisk deseti bodů z dvanácti možných ji posunul zpět do horní poloviny tabulky na deváté místo a zvláště výhra 2:0 nad obhájcem ligového titulu Atlétikem Madrid z minulého týdne je pořádným zdrojem sebevědomí do dalších zápasů.

"Bylo by úžasné ukořistit proti Elche třetí vítězství v řadě. Procházíme si výborným obdobím, ale musíme zůstat nohama pevně na zemi," varuje obránce Celty Andreu Fontás. "Ve fotbale stačí jen lehce polevit a soupeři vás hned svedou porazit."

"Všechno se teď z našeho pohledu jeví dobře a musíme z toho vytěžit co nejvíce bodů, abychom již brzy definitivně měli jistou záchranu," pokračuje obránce galicijského celku. "Když do toho nepůjdeme na sto procent a s menším nasazením než v předchozích dvou zápasech, budeme mít proti Elche dost problémů."

Pondělní soupeř Celty má v tuto chvíli rovněž starosti především se záchranou, ovšem mnohem výraznější. Prohra 2:0 z hřiště Realu Madrid ukončila slibnou sérii dvou výher za sebou, která Elche alespoň dočasně vyhoupla na první nesestupovou sedmnáctou příčku. Svěřenci Frana Escriby tak nutně potřebují zvítězit, aby svůj hubený jednobodový náskok na sestup navýšili, nejlépe o tři body. "Potřebujeme se plně soustředit, protože nás čeká velmi náročný soupeř," tvrdí kapitán Edú Albácar.

"Věřím tomu, že dokážeme uhájit naše postavení coby prvoligového klubu, ale čeká nás ještě spousta práce. Musíme se co nejdříve vrátit k ziskům vítězství," burcuje obránce Elche, jehož kolega Enzo Roco tentokrát bude v zahajovací sestavě chybět kvůli karetnímu trestu. Jinak by soupiska hostujícího celku měla být takřka kompletní, stejně jako ta soupeřova.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Real Sociedad  (neděle 12:00)
Domácí Valencia je sice horkým favoritem proti Realu Sociedad, ale celek ze San Sebastianu přeci jen není oblíbeným soupeřem Netopýrů. Domácí jsou nyní čtvrtí a rádi by si pojistili příčku znamenající evropské poháry, ale Real Sociedad na Valencii umí vyzrát. Netopýři naposledy svého soupeře porazili v roce 2011!

Už sedm zápasů trvá Valencii hledání receptu na Real Sociedad San Sebastian. Když se Valencia naposledy radovala ze tří bodů, spalo se datum 7. 5. 2011. Hlavní hvězdou tehdejšího utkání se stal střelec Roberto Soldado, který se prosadil dvakrát. Jednu branku přidal také Jonas a Valencia vyhrála vysoko 3:0. Od té doby se jí ale přestalo dařit. Série sedmi zápasů čítá také šest zápasů po sobě, ve kterých se radoval San Sebastian. Až v minulém střetu se body dělily. Teď má Valencia všechny trumfy v rukou.

Aktuálně je na čtvrté pozici a z posledních deseti zápasů prohrála jen dvakrát. V posledních třech zápasech se Netopýři stali odborníky na výhry o jedinou branku, což platilo také v minulém kole La Ligy. Valencia přijela otestovat kvality Córdoby a měla s ní docela práci. Córdoba podala velmi dobrý výkon, ale na body to nakonec nestačilo. Deset minut před koncem první půle se hosté dostali do vedení po brance Andrého Gomese. Domácí ale ve druhém poločasu srovnali gólem Nabila Ghilase. Deset minut před koncem zápasu se ale favoriti nadechl k útoku a nakonec z toho byl gól Pabla Piattiho.

Valencia postrádá stále ještě zraněného útočníka Paca Alcacera, zatímco hosté přijedou v kompletní sestavě. Jedním z hráčů, kteří mají nahradit zraněného střelce Alcacera, se stal Rodrigo. Mladý útočník Valencie si dobře uvědomuje, jak těžký soupeř jeho spoluhráče čeká. Na tiskové konferenci před utkáním Rodrigo sdělil: "Naším cílem je skončit mezi nejlepšími čtyřmi týmy La Ligy. Ale do konce ligy zbývá ještě mnoho zápasů, takže to nebude snadné."

"To, kde skončíme, záleží jen a jen na nás. Máme nějaký náskok na pátou Sevillu, ale to se může během pár týdnů rapidně změnit. Jsme čtvrtí, takže zatím splňujeme předsezónní plány. Výhodou je, že se můžeme zaměřovat jen sami na sebe. Kdybychom byli pátí, neustále bychom kontrolovali soupeře před sebou, zda zaváhají. Teď myslíme jen na zápas s Realem Sociedad San Sebastian. Máme výhodu domácího prostředí a fanoušci, kteří nás podporují, pro nás jsou motivací. Musíme vyhrát i kvůli nim," dodává Rodrigo.

Real Sociedad zabral a po třech nepovedených utkáních si v minulém kole poradil se samotnou Sevillou. Tím vlastně dost pomohl právě svému dalšímu soupeři. První půle ještě skončila remízou 1:1, ale nakonec z toho bylo pořádné drama. Ještě patnáct minut před koncem vedla Sevilla 3:2. Devět minut před konečným hvizdem se ale prosadil Alejandro Arribas, který si vstřelil vlastní branku. A v nastaveném čase druhé půle se prosadil Xabi Prieto! I díky této výhře je Real Sociedad na desátém místě.

Důležitosti tří bodů si je vědom i zkušený stoper Ansotegi. Ten před utkáním s Valencií podotkl: "Výhra nad Sevillou byla skvělá, přinesla nám mnoho sebevědomí a víme, že umíme hrát a nevzdávat se. Ale také víme, jak náročné je v La Lize si zachovat dobrou formu po více zápasů. Teď to musíme zkusit znovu. Když hraje Alvaro Negredo, tak je Valencia mnohem silnější - je to středobod jejich útoku. My máme také velmi dobré hráče, i když možná po stránce individuální nemáme takovou kvalitu. O to víc musíme hrát jako tým," nabádá Ansotegi.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Fuego - De Paul, Parejo, Gómes, Piatti - Negredo
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Ansotegi, Martinez, La Bella - Granero, Pardo - Canales, Prieto, Castro - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Primera División nám v neděli odpoledne od šestnácté hodiny nabídne ryze baskické měření sil mezi nováčkem z Eibaru a Athleticem. Kdo by to byl na začátku sezony řekl, že po čtyřiadvaceti kolech budou první jmenovaní v tabulce výše než jejich soupeř z Bilbaa...

V tuto chvíli však Eibar drží své umístění nad Athleticem jen zásluhou lepšího skóre (nebo chcete-li "méně horšího", neboť oba celky jej mají silně záporné) a navíc si prochází svou největší krizí v dosavadním průběhu sezony, jelikož prohrál všech pět posledních zápasů. Mizerná druhá polovina ligového ročníku tak má za následek ústup z pohodlí ve středu tabulky strmě dolů čím dál blíže sestupu.

Útočník Eibaru Mikel Arruabarrena vidí příčinu zhoršení výsledků svého týmu ve ztrátě nasazení, s jakým drobný celek do nejvyšší španělské ligy vlétl a získal výtečných šestadvacet bodů v prvních devatenácti zápasech. Od té chvíle přibyl jen jeden jediný. "Musíme se zamyslet, co jsme v první půlce sezony dělali dobře, a vrátit se k tehdejší herní intenzitě. Když ji ztratíme, jsme zranitelní," prohlásil Arruabarrena na tiskové konferenci před nedělním zápasem.

"Musíme najít tu naději a nadšení, které jsme měli od prvního srpnového kola proti Realu Sociedad, vůli předvádět dobré výkony," pokračoval útočník Eibaru. "Musíme všichni táhnout za jeden provaz, protože jsme skrovný tým se svými limity. Procházíme si teď špatným obdobím, ale pořád máme důvěru ve vlastní schopnosti. Cítíme se dobře, zvládli jsme znovu najít naše pozitivní rozpoložení a dostáváme se blíž a blíž vítězství."

Arruabarrena v tu chvíli měl jistě na mysli nedávné představení Eibaru na půdě Villarrealu, kde je o cenný bod připravil až v samotném závěru Luciano Vietto za přispění chybujícího brankáře Irurety. Jejich nadcházející soupeř sice v minulém kole dokázal zvítězit proti Rayu Vallecanu, avšak rázně je zase usadila na zem domácí prohra s italským Turínem, kvůli níž se Athletic musel rozloučit s letošním ročníkem Evropské ligy již v prvním vyřazovacím kole.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Navas, Aňibarro, Lillo - Borja, García - Del Moral, Arruabarrena, Saúl - Piovaccari
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Etxeita, Laporte, Balenziaga - José, Rico - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
Jeden ze šlágrů pětadvacátého kole je ve Španělsku bezesporu souboj třetího Atlétika Madrid s pátou Sevillou. Oba celky mají ambice posunout se v žebříčku ještě o stupínek výše a oba k tomu nutně ve vzájemném zápase potřebují zvítězit, máme se tedy na co těšit.

Andalusané budou mít proti obhájci ligového titulu výhodu domácího prostředí a při pohledu na nedávné výsledky madridského klubu na cestách je tento fakt může naplňovat optimismem. Svěřenci Diega Simeoneho totiž nejprve v lize nečekaně prohráli na hřišti Celty Vigo a poté během týdne podlehli v poměru 1:0 také Bayeru Leverkusen v rámci prvního zápasu osmifinále Ligy Mistrů.

Atlético jakožto finalista loňského ročníku milionářské soutěže a vítěz ligového titulu, muselo do nové sezony vstoupit se značně obměněným kádrem. Úspěch na poli domácím i zahraničním si totiž vyžádal svou oběť v podobě zájmu finančně movitějších klubů o hráče červenobílých v čele s londýnskou Chelsea, a tak bylo potřeba nahradit celou řadu klíčových hráčů základní sestavy. Nové posily jako Mario Mandžukić, Antoine Griezmann a další si zatím vedou obstojně, ovšem podle Simeoneho je na porovnávání svých kádrů z posledních let stále brzy.

"Nesrovnávám nás s loňským týmem. Máme nové hráče a až na konci ročníku můžeme ohodnotit, jak si tento kádr počínal. Nemůžete stále něco porovnávat," tvrdí argentinský trenér Atlétika.

"Prožíváme ale dobrou sezonu. Podali jsme kvalitní výkony v Copa del Rey (kde Atlético vyřadilo městského rivala Real Madrid a poté po boji podlehlo Barceloně, pozn. red.), vyhráli Superpohár, pořád hrajeme v Lize Mistrů a ani v lize jsme ještě neřekli poslední slovo," burcuje Simeone. "Až na jejím konci uvidíme, jestli byla jen dobrá, anebo velice dobrá."

Sevilla naopak prožila v rámci evropských pohárů na německé půdě příjemný a hlavně úspěšný večer, neboť dokázala porazit nebezpečnou Borussii Mönchengladbach 3:2 a pokračuje tak v obhajobě titulu Evropské ligy. Letošní prvenství by navíc andaluskému celku vyneslo klíčovou kvalifikaci do Ligy Mistrů, což se mu skrze domácí ligu v posledních týdnech čím dál víc nedaří vybojovat. Kvůli třem porážkám z posledních čtyř kol nyní Sevilla na čtvrtou Valencii ztrácí již pět bodů. "Porazit ligového šampiona by bylo dobrou vzpruhou," vyhlíží překvapení sevillský trenér Unai Emery. Dočká se?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Figueiras, Arribas, Kolodziejczak, Trémoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes, Iborra, Suárez - Bacca
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Gámez - García, Gabi, Tiago, Turan - Mandžukić, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Villarreal CF  (neděle 21:00)
Domácí tým bude chtít pokračovat v léčícím procesu po debaklu s městským rivalem. Už je to tři zápasy daleko, ale ta bolavá rána v poměru 4:0 bude Bílý balet mrzet ještě hodně dlouho. Další šanci má již v neděli večer, když hostí Villarreal. Žlutá ponorka ale nebude snadným soupeřem, protože se veze na vítězné vlně.

Dobrou formu potvrdila také v Evropské lize. V souboji o postup do další fáze se utkala se Salzburgem, který si klade velké cíle. Nakonec jich ale nedosáhne, protože španělský celek si poradil se vším, co mu jeho soupeř připravil. Na svém hřišti porazil Salzburg 2:1 a při výjezdu do rakouské metropole mu fanoušci i soupeř slibovali velmi náročný duel. Splnili to ale jen zčásti.

Marco Djuricin sice domácí ochozy potěšil již po osmnácti minutách, když vstřelil první branku utkání, ale to nebylo zdaleka vše. Hosté z La Ligy zabrali a opět mohli děkovat produktivní ofenzivní dvojici v podání Luciana Vietta a Ikechukwu Uche. Po půlhodině hry se trefil právě Luciano Vietto a do druhého poločasu vstupovaly oba celky za nerozhodného stavu. Ten platil ještě patnáct minut před koncem, když se trefil opět Luciano Vietto. Třetí branku pak přidal deset minut před koncem utkání ještě střídající Giovani dos Santos.

Villarreal tak navázal na výborné utkání v La Lize, když si poradil s hosty z Eibaru. Ten sice byl důstojným soupeřem domácí Ponorky, ale nakonec se musel s body rozloučit. Jediný gól zápasu vstřelil opět Luciano Vietto. Tomu se daří plnit roli kanonýra a na svém kontě má už 16 branek za 33 zápasů! Není divu, že upoutal pozornost těch největších klubů v Evropě. Teď jej ale čeká velký test jeho schopností, protože se bude měřit s obranou prvního týmu tabulky!

A dobře to ví také trenér Marcelino García Toral, který po zápase se Salzburgem chválil své hráče, ale zároveň již upínal zraky k zápase na stadionu Santiago Bernabéu. "Měli jsme špatné období a mnoho klíčových hráčů se zranilo nebo nemohlo nastoupit. Ale všechno jsme zvládli, protože hrajeme jako tým. Absence, ať jsou jakkoli četné nebo vážné, nás nezlomí. Jsem pyšný na hru svých svěřenců i na to, že jsme postoupili. Teď se ale musíme zaměřit na Real Madrid. Je jasné, že budeme trochu rotovat kádr, aby si někteří hráči odpočinuli, ale přesto se pokusíme podat maximální výkon," sdělil Marcelino.

Proti Realu Madrid bude potřebovat každou sílu, schopného hráče a také trochu štěstí. Bílý balet sice utrpěl obrovský šok, když prohrál v městském derby rozdílem čtyř branek a ještě k tomu nedal ani jednu, ale od té doby se již všechno vrátilo do starých kolejí. Real vyhrává a plní normu dvou vstřelených branek na zápas. V posledních třech zápasech navíc neinkasoval ani jednu branku. Nejprve si poradil s Deportivem La Coruňa a poté jej čekalo německé Schalke 04 v zápase Ligy mistrů. Také tomu Real nadělil dvě branky, o které se zasloužili Cristiano Ronaldo a Marcelo.

Také v minulém kole Real Madrid dokázal získat tři body a znovu neinkasoval. První poločas ještě Elche zvládlo vzdorovat madridskému tlaku, ale ve druhé půli poslal lídra La Ligy do vedení Karim Benzema. O dvanáct minut později na něj navázala také portugalská hvězda. Dobré zprávy tím nekončí. K dispozici je trenérovi Carlu Ancelottimu po delším zranění také Velšan Gareth Bale.

Real Madrid se ale také musí vypořádat s některými ztrátami. Mimo hru zůstávají James Rodriguez, Sami Khedira a obránce Sergio Ramos. Na druhou stranu se do týmu zase vrátil uzdravený Daniel Carvajal. Villarreal nemůže postavit pouze Denise Čeryševa, který je v týmu konkurenta na hostování právě z Realu Madrid.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo - Bale, Silva, Kroos, Isco - Benzema, Ronaldo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Bailly, Dorado, Costa - Campbell, Trigueros, Marcos, Gómez - Moreno, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Potápějící se Granada v sobotu na svém stadionu přivítá slavnou Barcelonu. Domácí v této sezóně vyhráli jen třikrát a zaslouženě okupují předposlední místo v tabulce. Blaugranas v minulém kole překvapivě nechali všechny body Malaze, nicméně v úterý již Katalánci na půdě Ligy mistrů znova váleli a budou pochopitelně jednoznačným favoritem.

Gramada se stále vzpamatovává po pondělní nepříjemné porážce od konkurenčního Levante. El Graná ztratilo zápas i nadějné vedení a navíc byly vyloučeny hned dvě opory základní sestavy. "Víme, že výsledek pondělního zápasu nebyl férový. Hráči se opravdu snažili, ale všechny okolnosti hrály proti nim. I proto nás konečný výsledek hodně rozladil. Pokud ale naše nasazení nebylo dost k tomu, abychom uspěli, musíme se soustředit ještě o něco víc," uvedl domácí kouč Abel Resino.

Pětapadesátiletý trenér musí kromě pokleslé morálky řešit také armádu absentujících hráčů. Kvůli trestům nemůže proti Barce nastoupit Juan Carlos, Insúa, Colunga ani čtyřgólový El-Arabi. Se zdravotními potížemi se navíc potýkají Pérez, Marreh, Rochina, Pascual a Murillo, takže sestava domácích bude muset být velmi improvizovaná. Resino se však snaží být před těžkým zápasem pozitivní. "Víme, že zrovna není ideální doba čelit Barceloně, do toho zápasu ale musíme jít mentálně silní. Minulý rok je Granada dokázala porazit a já sám jsem nad nimi slavil vítězství jako manažer i jako hráč. Nevidím proto důvod, proč se nepokusit to zopakovat," komentoval nadcházející zápas lodivod Granady.

Katalánci skutečně působí dojmem, že utkání s Granadou zkrátka nemohou prohrát, jenže v minulém kole se jim podobný výpadek podařil. Malaga totiž překvapivě vykradla Camp Nou a její jedogólová výhra znamenala navýšení ztráty Katalánců na vedoucí Real na čtyři body. Barcelonští si ale spravili chuť v Lize mistrů, když porazili Manchester City na jeho hřišti 2:1. O výhru se dvěma góly v první půli zasloužil především Luis Suárez, jenž se stává stále důležitější součástí týmu.

Tou je pro Blaugranas už dlouhá léta Sergio Busquets, který v posledních dnech podepsal prodloužení smlouvy. Naopak veterán Xavi se stal předmětem mnoha spekulací ohledně jeho odchodu do New York City FC, kde by si mohl zahrát po boku Davida Villy. "Je pravda, že jsme o něj usilovali. Pro příští rok potřebujeme přivést další hráče a dveře jsou u nás otevřené," komentoval situaci sportovní ředitel amerického klubu Claudio Reyna.

V Granadě bude hostům chybět jen potrestaný Piqué. Zápas začíná v 16:00, hlavním arbitrem bude Santiago Jaime Latre.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Foulquier, Cala, Babin, Nyom - Rico, Pérez, Iturra - Candeias, Córdoba, Lass
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Adriano, Mathieu, Bartra, Alves - Rafinha, Mascherano, Xavi - Pedro, Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 19.00 - 8.50 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Levante UD  (sobota 18:00)
Levante se pomalu šplhá mimo pásmo ohrožení a po vítězství nad Granadou doufají Valencijští v zisk dalších důležitých bodů. Vallecanos se poslední dobou příliš nedaří, ale na domácí půdě si dokáží vyšlápnout i na věhlasnější soupeře a navíc nejsou pod takovým tlakem jako jejich soupeř.

Madridští neprožívají nijak úspěšné období. Z posledních pěti zápasů si svěřenci Paca Jémeze připsali jen tři body za vítězství nad Villarrealem. Kvůli porážkám od Atlética, Elche, Deportiva a Athleticu Blesky spadly z desátého na aktuální čtrnáctou pozici a od prvního sestupového místa je dělí už jen čtyři body.

"Bude to velmi důležitý zápas, ale ještě nebude rozhodující. Před námi je stále ještě mnoho utkání, ale samozřejmě chceme vyhrát a předvést podobný výkon jako proti Villarrealu. Byl by to další krok k dosažení našeho cíle. Navzdory aktuální pozici má Levante velmi kvalitní mužstvo, právě proto jim musíme vnutit naši hru a od začátku do konce," řekl před zápasem domácí záložník Licá, jenž je v madridském klubu na hostování z FC Porto. "Cítím se dobře, ale Rayo je velmi silný klub a příležitost dostává hodně hráčů. Stále tvrdě pracuji, abych sbíral minuty. V Rayu nedostanete nikdy nic zadarmo, je tu velká konkurence," okomentoval svou situaci šestadvacetiletý Portugalec.

Hosté se po delším neúspěšném období konečně dočkali vytoužených výher. Z posledních tří zápasů vyhráli dva a debakl 0:5 na hřišti Barcelony je tak vůbec nemusí mrzet. V posledním kole slavili Valencijští vydřené vítězství nad Granadou, když otočili nepříznivý vývoj a o svém vítězství rozhodli ve čtvrté minutě nastavení zásluhou Davida Barrala. Levante je tak už jen krůček od vymanění se ze sestupových pozic.

Původně měl Ramis kvůli pondělnímu vyloučení chybět hostům čtyři zápasy, jeho odvolání proti vysokému trestu ale bylo úspěšné a zkušený obránce tak vynechá jen zápas s Rayem. Na lavičce bude chybět trenér Levante Lucas Alcaraz, jenž rovněž pyká za nevhodné chování v pondělní dohrávce. Zápas vypukne v sobotu od 18:00, role hlavního sudího se ujme Iňaki Bikandi Garrido.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Nacho, Amaya, Castro, Tito - Jozabed, Baena - Kakuta, Bueno, Licá - Baptistao
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Toňo, Navarro, Vyntra, López - Morales, Diop, Camarasa, Xumetra - Barral, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Deportivo La Coruña  (sobota 20:00)
Almería hostí v dalším záchranářském duelu Deportivo. Domácím se pokusí navázat na dobré výsledky před posledním zápasem s Atléticem. La Coruña se bude snažit odčinit výpadek proti Vigu a nespadnout do pásma ohroženého sestupem.

Almería si v posledním měsíci výrazně polepšila. Andalusané sice prohráli poslední utkání na hřišti Atlética 0:3, celkově však pro ně byl únor doposud úspěšný. Almeriensistas vyhráli důležité záchranářské zápasy s Getafe a Córdobou a k tomu přidali cennou remízu s nevyzpytatelným Realem Sociedad. Tým Juana Ignacia Martíneze se tak z předposledního místa vyhoupl na šestnáctou příčku, kde se Almeríi dýchá přece jen o něco lépe.

Před vlastními diváky se ale domácím letos vůbec nedaří, jediná výhra z jedenácti zápasů mluví za vše. Při svém příchodu k mužstvu Martínez zdůrazňoval, že chce z Estadio de los Juegos Mediterráneos udělat nedobytnou tvrz. Své deklarace by měl proměnit ve skutečnost především s mužstvy jako je navrátilec mezi španělskou elitu z La Coruni.

Deportivo je na tom jen o jeden bod lépe než jeho nadcházející soupeř. Z posledního vzájemného duelu však vyšla vítězně Almería a její sílu si hosté velmi dobře uvědomují. "Jejich největší předností je rychlost. Mají skvělé hráče pro hru jeden na jednoho. Na druhou stranu pokud budeme přesně plnit pokyny trenéra, máme na vítězství. Ta poslední porážka od Almeríe nás hodně mrzela, dali vítězný gól až v úplném závěru a pamatuju si, že se hrálo hodně tvrdě. Nyní chceme odehrát dobrý zápas a zase sbírat body, což je ze všeho nejdůležitější," komentoval zápas obránce Deportiva Juanfran.

Domácím bude chybět jen gólman Rubén. Na druhé straně je situace daleko dramatičtější. La Coruni nepomohou zranění Toché, Salomão ani Hélder Postiga. Mimo hru je i potrestaný Lopo. Zápas začíná ve 20:00, utkání bude řídit Jésus Gil Manzano.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Dubarbier, Trujillo, Dos Santos, Macedo - Verza, Vélez - Thievy, Corona, Silva - Hemed
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Lusinho, Sidnei, Insúa, Juanfran - Borges, Bergantiňos - Fariňa, Pérez, Rodríguez - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Getafe CF  (sobota 22:00)
Getafe po loňském trápení a záchraně s odřenýma ušima tápe i letošní sezonou, čemuž nasadila korunu nečekaná rezignace nového kouče Quiqueho Sáncheze Florese. Ten svůj odchod od týmu oznámil na čtvrteční tiskové konferenci, pouhé dva měsíce poté, co nahradil Cosmina Contru. Nastalého chaosu uvnitř madridského klubu se v sobotu pokusí využít Malaga.

Venkovní zápas v Andalusii tak z pozice dočasného kouče odřídí dosavadní trenér rezervy Pablo Franco. Během příštího týdne by pak klubový prezident Ángel Torres měl odtajnit jméno snad již dlouhodobější tváře, která bude čtvrtou za posledních dvanáct měsíců...

Kapitán Getafe Jordi Codina však trvá na tom, že ani překvapení z Floresova konce jeho týmu nezpůsobí žádné katastrofické škody. "Nečekali jsme, že by Quique mohl odejít, ale musíme respektovat jeho rozhodnutí. Je třeba se dívat nadále směrem dopředu a udělali všechno pro to, abychom ze současné situace vytěžili, co jen bude možné. Tvoříme jeden celek, a to jsme již ukázali dříve."

Brankář madridského celku také vyjádřil slova podpory pro svého alespoň dočasného kouče Franca. "Pablo je tím, koho vybrali, a nyní stojíme všichni pevně za ním. Dnes se s námi setkal a přenesl na nás své nadšení. Musíme zůstat jednotní a pokračovat v tvrdé práci, pak se nám bude dařit. Nemáme žádné obavy."

Za svých sedm odtrénovaných zápasů nasbíral Sánchez Flores tři výhry a čtyři porážky, díky čemuž se Getafe momentálně nachází na čtrnácté příčce se čtyřbodovým náskokem na sestupové pásmo. Někdejší manažer Atlétika Madrid či Valencie však při svém oznámení neodtajnil pravý důvod, proč v Getafe končí a vypomohl si pouze prohlášením o osobních důvodech. Podle spekulací médií značnou roli v této kauze sehrál prodej Jorgeho Sammira do čínského Jiangsu Sainty v průběhu týdne.

Co se týče domácího celku, jsou starosti naprosto opačného rázu. Malaga totiž minulý týden nečekaně zvítězila na Camp Nou, kde obrala Barcelonu o všechny body díky těsné výhře 1:0. Se ziskem osmatřiceti bodů je cíl zachránit se v podstatě splněn a nyní se mohou Andalusané věnovat plně možnému boji o pohárové umístění. "Jestli se budeme bavit o Evropě, akorát tím odpoutáme pozornost od toho, co je doopravdy důležité, a tím je výhra nad Getafe," zůstává pevně nohama na zemi trenér Javi Gracia.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Darder, Camacho - Samuel, Juanmi, Castillejo - Amrabat
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Jona - Alexis, Naldo, Velázquez, Escudero - Rodríguez, Castro - León, Sarabia, Hinestroza - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Córdoba CF  (pátek 20:45)
Ambiciózní Espanyol Barcelona je zvyklý na boje o střed tabulky, ale rád by do pohárů. Nyní se nachází někde mezi - současná devátá příčka ukazuje, že se katalánskému celku daří být v první části tabulky, ale na boje o poháry to zatím není. V pátek večer čeká domácí host z Córdoby, který má spíše sestupové starosti.

Devátý Espanyol Barcelona se pokusí dostat tři body z utkání páteční předehrávky, v níž hostí Córdobu. Rád by navázal na situaci z ledna roku 2015, kdy se mu dařilo. Poté už se ale dostavila smůla a katalánský celek začal prohrávat. Zastaví negativní sérii právě v zápase s trápící se Córdobou? Nadějná remíza s Bilbaem a následná výhra nad domácí Málagou byly výsledky, které musely fanoušky těšit. Minulé utkání už jim tolik radosti nepřineslo.

Espanyol v něm jel na půdu madridského Getafe a moc se mu nedařilo. Getafe sice nezažívá nijak oslnivou sezonu, ale dokáže překvapit. A o překvapení se postaralo právě na úkor barcelonského celku. Deset tisícovek diváků na Coliseum Alfonso Perez se v páteční předehrávce radovalo z branek Pabla Sarabii a Álvara Vázqueze za domácí. Espanyol korigoval minutu před konce díky Arbillovi, ale na body jeho trefa nestačila. Zlepší svou formu nyní?

Domácí se pokusí zvládnout zápas ve velkém stylu a vyhrát. Přesvědčen je o tom také Víctor Sánchez, který v rozhovoru pro oficiální klubové stránky potvrdil touhu týmu zlepšit si renomé po nepovedeném minulém zápase. "Zápas s Córdobou je pro nás hrozně důležitý. Začali jsme sezonu hodně špatně, ale pak se něco zlomilo a nám se začalo dařit. Především v lednu jsme zaznamenali několik velmi dobrých výsledků, takže jsme devátí. Tam ale rozhodně nechceme skonči a rádi bychom se posunuli ještě výš."

"Psychicky jsme v pohodě, po fyzické stránce se nám daří ještě lépe. Celá kabina je stmelená a připravena bojovat. Proti Córdobě chceme využít naše přednosti a zajistit si tři body. Naším cílem je získat co nejvíc bodů, hrát dobře a získat si naše fanoušky po nepovedeném utkání v minulém kole. Hodně jim vděčíme za podporu a teď jim to chceme splatit," dodává Víctor Sánchez.

Proti Córdobě by to mohlo "jít samo". Z posledních deseti zápasů dokázala Córdoba vyhrát jen dva zápasy a přidat k nim dvě remízy. Navíc má za sebou sérii pěti prohraných zápasů. Dostala tři branky od Sevilly a v minulém kole se jí také příliš nevedlo. Córdoba sice podala dobrý výkon v zápase s Valencií, ale na body to nestačilo. Osm minut před koncem první půle poslal Netopýry do vedení záložník André Gómes. Domácí Córdoba ale nezmatkovala a přidala plyn. Výsledkem byla srovnávací branka Nabila Ghilase, který se prosadil z penalty. Nakonec se ale radovala Valencia, protože Pablo Piatti devět minut před koncem rozhodl. Poradí si Córdoba lépe s Espanyolem?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, Gonzalez, Moreno, Fuentes - Vázquez, Sánchez, Caňas, Sevilla - Caicedo, Garcia
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, Pantić, Crespo, Edimar - Krhin, Rossi - Bebe, Cartabia, Ramos - Andone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid24200474:2260
2.FC Barcelona24182467:1456
3.Atlético Madrid24172550:2253
4.Valencia CF24155443:2150
5.Sevilla FC24143742:3045
6.Villarreal CF24135638:2244
7.Málaga CF24115826:2738
8.Celta Vigo2487925:2431
9.Espanyol Barcelona24851131:3629
10.Real Sociedad2469928:3427
11.SD Eibar24761125:3327
12.Athletic Bilbao24761121:3127
13.Getafe CF24751220:3226
14.Rayo Vallecano24821424:4126
15.Deportivo La Coruña24661220:3824
16.Elche CF24651321:4423
17.Levante UD24571219:4422
18.UD Almería24651322:3920
19.Granada CF243101115:3719
20.Córdoba CF24391218:3818
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (568)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele