Primera División - preview 25. kola

21.02.2014, 11:47, aktualizováno 24.02.2014, 08:39
Previews
Espanyol se v dohrávce pětadvacátého kola španělské ligy pokusí zaskočit dalšího pohárového aspiranta. V minulém kole uspěl barcelonský tým na půdě čtvrtého Athletiku, nyní hostí Villarreal. Žlutá ponorka je momentálně šestá, v případě výhry se bodově dotáhne na Real Sociedad.
Espanyol Barcelona - Villarreal CF  (pondělí 22:00)
Souboj s dlouhou historií napíše v pondělí večer další kapitolu. V rámci pětadvacátého kola nejvyšší španělské soutěže zavítá do Barcelony ambiciózní Villarreal. Ten v současné chvíli sídlí na páté příčce a rád by se pokusil o kvalifikaci do Ligy mistrů. Sen o pohárech však sdílí také domácí Espanyol.

Právě barcelonský tým se může chlubit lepší aktuální formou. Z posledních tří zápasů dva vyhrál, zejména ten poslední vstoupil do historie. Espanyol v něm jako první celek zvítězil na San Mamés a díky brankám Sergia Garcii a Diega Colotta si připsal tři body proti Bilbau. Naopak Villarrealu se poslední dvě utkání nepovedla. Na Santiago Bernabéu inkasoval od domácího Realu čtyři branky, dvě dostal také od Celty Vigo. Žlutá ponorka se však nadále udržuje v těsné blízkosti čtvrtého Athleticu a další body by si ráda připsala v Barceloně.

Ztracených bodů proti Celtě Vigo lituje také obránce Mateo Musacchio. Ten se na předzápasové tiskové konferenci vyjádřil následovně: "Chceme získat body, které jsme ztratili v minulém utkání. Proti Celtě jsme hráli osmdesát minut dobrý fotbal ale výsledek se nám nepovedl. Teď bychom rádi spojili dobrou hru se třemi body. Vždycky se snažíme útočit a vítězit, být aktivním týmem. Jediná cesta k úspěchu bude soustředit se až do konce a vydat ze sebe maximum."

Villarreal bude postrádat hráče jako jsou Cani, Uche a Aquino. Nad všemi z nich se vznáší otazník kvůli drobným zraněním a jejich nasazení je nepravděpodobné. Přesto hledá Musacchio pozitivní zprávy: "Někteří hráči se po zranění vracejí a budou posilou, jiní ještě potřebují čas na rekonvalescenci. Dlouho jsme měli problémy s řadou zranění ale kousek po kousku se všichni dáváme zpět dohromady, abychom dokázali konkurovat těm nejlepším. Proti Barceloně nás čeká velmi těžké utkání, protože Espanyol inkasuje velmi málo branek. Navíc má výhodo domácího prostředí," shrnuje mladý obránce.

Jeho celek vyhrál také poslední vzájemné utkání. Tým ze stadionu El Madrigal poslal do vedení Jérémy Perbet a druhou branku vstřelil Jonathan Pereira. Na domácí půdě se ale Espanyol dlouhodobě prezentuje dobrými výkony a toho si je vědom také útočník Cristian Stuani. Uruguayský ofenzivní talent se krátce vrátil k vyhranému utkání proti Bilbau a na tiskové konferenci poukázal také na silné stránky svého týmu.

"Byl to krásný zážitek, když jsme vyhráli na San Mamés. Ukázal, že musíme smýšlet pozitivně a pokud nasbíráme dost bodů, mohli bychom dosáhnout něčeho významného. S týmem, který tady máme, jsme schopni vydat ze sebe maximum každé kolo a nakonec bychom se mohli pokusit o kvalifikaci do Evropy. Když budu upřímný, musím říct, že datum utkání s Villarrealem je nešťastné. Mnoho diváků bude limitováno pozdní hodinou a pracovním týdnem. Přesto ale doufám, že naši fanoušci dorazí ve velkém počtu a pomohou nám zvítězit."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - Sánchez, D. López - Stuani, Abraham, Simao - García
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Mario, Musacchio, Dorado, Jokić - Gómez, Pina, Bruno, Trigueros - Perbet, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Po hrozivém debaklu z minulého kola dostává Rayo Vallecano šanci předvést zlepšený výkon doma proti Seville. Zápas hraný v nedělní poledne pro madridský celek značí příležitost navázat na nedávné cenné body proti Levante s Malagou, a naopak zapomenout na prohru 6:0 od Barcelony.

Obránce malého klubu z předměstí hlavního města Španělska Saúl Ňiguez tvrdí, že celý tým již výprask od Katalánců nechal daleko za sebou a vyhlíží pouze nadcházející duel se Sevillou. "Myslím, že zápas v Barceloně byl jen úlet. Musíme se znovu zlepšovat, abychom dosáhli na čisté konto a v souladu se svou herní filozofií dosáhli na tři body."

"Zisk všech bodů proti Malaze byl klíčový, tentokrát nás čeká o poznání těžší úkol," připomenul obránce Raya jasnou výhru 4:1 nad Malagou, nad níž Sevilla kvalitativně jasně ční. Dále se rozpovídal o úrovni podpory fanoušků, která na téměř kompletně zaplněném Estadio de Vallecas v zápase s Malagou panovala. "Byl to příklad hodný zopakování. Když za námi budou příznivci stát tak, jako tehdy, a tým bude hrát se stejným zaujetím a nadšením, můžeme Sevillu opravdu zaskočit."

Přestože se Andalusané ze svého devátého místa dívají na Rayo hezky s odstupem, míří na předměstí Madridu s nepříznivou sérií sedmi zápasů bez jediného vítězství v řadě. Navíc je klidně možné, že na svěřence Unaie Emeryho dopadne únava ze čtvrtečního prvního zápasu vyřazovací fáze Evropské ligy. Tam Sevilla sehrála náročný duel ve slovinském Mariboru, kde remizovala 2:2.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Castro, Saúl, Rat - Baena, Trashorras - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Carriço, Moreno - Reyes, Ibrorra, Rakitić, Jairo - Gameiro, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Přestože ztráta na třetí Atlético se neúměrně zvětšuje, Athletic Bilbao se nevzdává naděje a chce dál bojovat o účast v pohárové Evropě. K tomu potřebuje především uhrát dobrý výsledek proti Realu Betis. Sevillský celek navíc musí střádat síly, neboť jej čeká odvetné utkání Evropské ligy.

I když se Realu Betis nedaří, přeci jen mají fanoušci důvod k radosti. Tým se zcela kontrastním vzezřením na poli ligovém a evropském se stává zvláštním jevem - v La Lize se sotva drží v pásmu sestupu a patří mu poslední příčka, ale přitom hraje Evropskou ligu. Trochu to připomíná Doktora Jekylla a Pana Hydea. Překvapením je Real Betis především proto, že herní projev v Evropské lize se diametrálně liší od toho domácího.

Sevillský klub sice pouze remizoval s Rubinem Kazaň, ale nutno říct, že po většinu utkání hrál sebevědomě a svého soupeře k mnoha akcím nepustil. Již ve třetí minutě se Španělé dostali do vedení díky brance Dídaca Vily a navíc byli odměněni početní výhodou. Necelou půlhodinu strávil na hřišti útočník Alexander Prudnikov, který byl v krátkém časovém rozmezí dvakrát napomínán a tedy i vyloučen. Výhodu jednoho muže v poli ale Real Betis nedokázal zužitkovat, častokrát se mu do cesty postavil brankář Sergej Ryžikov. Naopak, byli to hosté z Ruska, kdo se radoval. Roman Eremenko totiž dvacet minut před koncem proměnil penaltu.

A to se samozřejmě nesetkalo s pochopením domácích hráčů. Jedním z těch, kdo vyjadřovali své rozčarování, byl Jorge Molina. V rozhovoru s médii po zápase sdělil: "Celý tým pracoval dobře, vytvářeli jsme si šance a snažili se je proměnit. Druhý poločas už byl vyrovnanější a je pravda, že jsme se začali víc zaměřovat na protiútoky, ale přesto si myslím, že jsme měli vyhrát. Každý, kdo ten zápas viděl, musí uznat, že ten zákrok před penaltou se neodehrál v pokutovém území. Pomezní sudí to musel jasně vidět, protože jsem se rozcvičoval vedle něj a viděl jsem to jasně," zlobí se Molina.

Teď se ale on i jeho spoluhráči musí opět vzpamatovat a zaměřit se opět na La Ligu. V ní je totiž nečeká nic snadného - do Andalusie zavítá Athletic Bilbao, který touží po dalších bodech. Ne snad proto, že by chtěl uniknout z pásma sestupu, ale snaží se kvalifikovat do evropských pohárů a zatím drží výborné čtvrté místo. Poslední zápasy se mu ale nedaří a ztrácí jeden bod za druhým. I proto je nutnost tří bodů z utkání s posledním týmem ligy naprosto evidentní.

Popisuje ji také obránce Mikel San José, který se vrací k poslednímu hranému zápasu s Espanyolem. Také ten Baskům nevyšel podle očekávání a po skončení utkání mohli smutnit. Dlouho sice sahali alespoň po remíze, ale i tu jim vzal gól Diega Colotta. Podle San Josého se jedná o menší krizi, se kterou se však jeho tým brzy vypořádá. "Všichni jsme věděli, že zápas s Espanyolem bude náročný, protože jsme si dobře pamatovali jejich výkon z prvního vzájemného utkání. Bylo to náročné a když nám dali druhý gól, nedokázali jsme reagovat. Prostě jsme na to neměli, bylo to jako kdybychom lezli do kopce. Nebyl to pro nás dobrý zápas," dodává mladý obránce.

On i celý jeho tým bude mít nyní šanci na revanš, neboť poslední Real Betis je jistě hratelným soupeřem. "Víme, jak důležitý zápas to pro Real Betis je, protože opravdu nutně potřebují tři body. Ale oba týmy mají své cíle a k jejich dosažení jsou nutné body pro každého. Když je nebudeme brát vážně, mohou nám dost uškodit a vzít si víc bodů než my. Právě teď nezažívají dobré časy a jejich fanoušci si toho jsou vědomi. To ale znamená, že také budou žádat víc, takže by pro nás mohlo to prostředí být daleko náročnější. Jejich útočné snahy musíme eliminovat a zároveň se koncentrovat na naši hru," doplňuje San José.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Perquis, Ndiaye, Jordi, J. Carlos - Nono, Reyes, Verdú - Castro, Baptistao
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, San José, Balenziaga - Iturraspe - Susaeta, Ander, Rico, Muniaín - Sola
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Granada CF  (neděle 19:00)
Valencia ve čtvrtek večer zanechala dobrý dojem v utkání Evropské ligy a tvrdá práce trenéra Juana Anotnia Pizziho se vyplácí. S Dynamem Kyjev si Netopýři poradili rozdílem dvou branek a teď se chtějí koncentrovat pouze na Granadu. Ani ta ale není bez šancí na body.

Netopýři ještě nedávno působili matným dojmem, ale celou situaci vyřešila změna na postu trenéra. Djukicóvo místo si pod patronát vzal zkušený argentinský trenér zatím odvádí skvělou práci, která přináší pozitivní výsledky. Jedním z nich bylo poslední utkání Evropské ligy s ambiciózním Dynamem Kyjev. Pizziho předností je velice dobrá komunikace s hráči, kterou si pochvaluje také stratég sám.

V pozápasovém rozhovoru s médii Pizzi sdělil klíče k úspěchu: "Je to dobrý výsledek, protože ukazuje, že jsme soupeře převyšovali v mnoha ohledech. Je to výsledek, který nám do odvety dává mnoho nadějí, ale není to ještě definitivní. Úspěch v Evropě pro mě i tento klub moc znamená, takže do toho musíme dát vše. Čisté konto, které jsme uhráli, mě také těší. Věděli jsme, jakou sílu má soupeř především v záloze, takže jsme právě tam soustředili kvalitní hráče. Atmosféra v Nikósii samozřejmě nebyla vřelá, ale aspoň jsem své hráče slyšel," hledá Pizzi pozitiva.

"Máme nabitý program, takže se nedostáváme k nacvičování všech potřebných aspektů. Ale přesto jsou naše tréninky intenzivní. Každý hráč odevzdává maximum svých schopností, což mě uklidňuje. Zapadly také nové posily, dobře se mi spolupracuje zvláště s Keitou. Je to profesionál a do týmu přinesl mnoho zkušeností. Ohledně změny v zaběhlém pořádku vybírání brankářů jsem si byl jistý. Každý si zaslouží zahrát si alespoň chvíli v různých soutěžích, takže jsem udělal výjimku. Chci, aby mezi mými hráči panovala zdravá soutěživost," dodává Pizzi.

Dalším z řady zápasů v krátkém časovém sledu je duel s Granadou. Ta se sice obávala sestupu, ale několik dobrých výsledků ji přibližuje první desítce. V současné chvíli je Granada dvanáctá a od Valencie ji dělí pět bodů. Těšit ji může fakt, že přerušila negativní sérii porážek a v minulém kole díky brance Pitiho zvítězila nad trápícím se Realem Betis. Důležitou součástí v tomto utkání byla také fungující obranná linie a to přesto, že rozhodně nepatří k nejzkušenějším v La Lize.

Ani jeden z defenzivních hráčů základní sestavy nepřevyšuje věk 25 let, hlavní pozornost se točí kolem dobrých výkonů dvacetiletého Tiaga Iloriho. Dalším stavebním kamenem je krajní obránce Brayan Angulo, který na tiskové konferenci sdělil: "Naše obrana je možná mladá a nezkušená, ale trenér nám přesto dodává dostatek sebevědomí a pocit, že můžeme dokázat cokoli. Spolupracujeme, vycházíme spolu skvěle a daří se nám i v utkáních s věhlasnějšími soupeři. To je i Valencia, protože se jedná o klub s tradicí a historií, který prošel mnoha změnami. Ty mu ale pomohly, teď se prezentuje výtečně i v Evropě. Takže náš zápas bude složitý a obranná linie bude muset dávat velký pozor," dodává Angulo.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alvés - Barragán, Senderos, Mathieu, Bernat - Fuego, Parejo - Feghouli, Vargas, Fede - Alcácer
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Ilori, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Recio - Piti, El-Arabi, Brahimi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.25 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Atlético Madrid zasáhne do pětadvacátého kola jako poslední z vedoucí trojice a s velkou pravděpodobností bude pod tlakem, aby na hřišti Osasuny naplno bodovalo. Pamplona však bojuje o setrvání v nejvyšší soutěži a jakýkoli bodový zisk proti favorizovaným Rojiblancos by měl pro domácí cenu zlata.

Hráči Atlética musí být po šťastném středečním vítězství nad AC Milán skvěle naladěni. K absolutní spokojenosti jim však ještě schází porazit v lize Pamplonu, což by Rojiblancos zaručilo udržení se v boji o titul, který by se na stadion Vicente Calderóna mohl vrátit po dlouhých osmnácti letech. Aby se tento sen stal skutečností, nesmí si už Atlético dovolit podobnou ztrátu jako předminulý týden, když v Almeríi prohráli Madridští 0:2.

Speciální příchuť bude mít nadcházející utkání pro Raúla Garcíu. Útočník Atlética, jenž nedávno prodloužil smlouvu s madridským klubem do roku 2018, totiž pochází právě z Pamplony a tamnímu klubu vděčí za nastartování své úspěšné kariéry. "Každý ví, co k Osasuně cítím. Ten klub mi dal vše a umožnil mi hrát na nejvyšší úrovni za Atlético. Díky němu jsem šťastný a mám vše, co jsem si přál. Víme, že to v neděli bude těžký zápas, v této fázi sezóny vám nikdo nedá nic zadarmo," komentoval utkání sedmadvacetiletý García.

Klub z Pamplony ale už dopředu deklaruje, že to fotbalisté Atlética na stadionu El Sadar nebudou mít jednoduché. "Celý týden jsme se připravovali, abychom to u nás Atléticu co nejvíce znepříjemnili. Na našem stadionu se každému mužstvu hraje obtížně, pokud se nám daří plnit pokyny trenéra. Fanoušci nás budou určitě zase hnát dopředu," uvedl před zápasem obránce Osasuny Lolo.

Obránce Atlética Felipe Luis se vrátil tento týden k tréninku, ale pro zápas v Pamploně nebude ještě připraven stejně jako Tiago a Javier Manquillo. Velmi důležité bude také pro hosty, aby klíčoví hráči Costa, Miranda, Godín, Filipe Luís a Arda Turan nedostali žlutou kartu, jelikož by pak chyběli v prestižním derby proti Realu Madrid v příštím kole. Hostům budou proti Rojiblancos scházet Puňal, De Las Cuevas a Sisi. Zápas začíná ve 21:00 a hlavním sudím bude Juan Martínez Munuera.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Damiá, Arribas, Loties, M. Bertrán - F. Silva, Lolo - Armenteros, R. Torres, Á. Cejudo - O. Riera
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Insúa, Godín, Mirnada, Juanfran - M. Suárez, Gabi - A. Turan, Diego, Sosa - D. Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Elche CF  (sobota 16:00)
Jako první z vedoucí trojky odehraje svůj zápas pětadvacátého kola La Ligy Real, na jehož hřiště dorazí Elche. Bílý balet je na vítězné vlně a hodlá zaútočit na čelo tabulky, hosté naopak doufají v malý zázrak a zopakování výkonu z minulého vzájemného utkání, v němž svého protivníka notně potrápili.

Real Madrid vstupuje do nadcházejícího zápasu po pětadvaceti po sobě jdoucích utkáních, ve kterých Los Blancos nenašli přemožitele. To znamená vyrovnání druhé nejlepší série ze sezóny 1996/1997. Aby současný tým dosáhl historicky nejlepší série, musí ještě bodovat v dalších devíti utkáních, čímž by zopakoval statistiku z ročníku 1988/1989. Pro dosažení této mety mu nyní stojí v cestě nováček z Elche.

Carlo Ancelotti v neformálním rozhovoru s několika sportovními novináři se nebývale rozhovořil o své pracovní náplni. Kromě toho také připustil, že by mohl nasadit gólmana Casillase i do ligových utkání, jelikož by doposud Cassillas výlučně hrající v pohárových zápasech měl zhruba měsíční pauzu před eventuálním finále Ligy mistrů. "Vůbec nevylučuji, že bude některá utkání v lize chytat Iker. Na to ale přijde, až se do finále dostaneme."

Italský trenér zároveň potvrdil, že do zápasu nominuje i Cristiana Ronalda, jenž by si měl odpykávat třízápasový trest za své chování v zápase s Athleticem. "Cristiano by měl hrát proti Elche. Přijde mi neuvěřitelné, že dostal třízápasový stop za to, co udělal proti Athleticu. Jsem přesvědčen, že nastoupí. Odvolali jsme se proti tomu rozhodnutí velmi brzy a vše je brzděno jen kvůli zbytečné byrokracii. Mluvil jsem s několika lidmi a doufám, že rozhodnutí o odvolání padne ještě před zápasem."

Elche už tři zápasy v řadě neprohrálo a aktuálně drží lichotivou třináctou pozici. Prodloužit tuto sérii však bude pro svěřence Frana Escribá proti Realu velmi obtížné. "Budeme muset předvést perfektní hru," uvedl před zápasem brankář hostí Herrera. Jeho klubu však bude v utkání stále scházet Sapunaru a také dvojice vykartovaných hráčů Sánchez a Suárez. Na straně Madridských do hry určitě nezasáhne trestaný Modrič.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Coentrão, Pepe, Varane, Carvajal - D. María, Illaramendi, Isco - Jesé, Benzema, Bale
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Albácar, Lombán, Botía, Mantecón - Márquez, R. Pérez - M. Del Moral, Coro, C. Gil - C. Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 10.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Getafe CF  (sobota 18:00)
Celta Vigo přivítá v sobotu večer na svém stadionu trápící se Getafe. Domácí by nejraději před svými fanoušky prodloužili úspěšnou čtyřzápasovou sérii a zaútočili na desátou pozici Espanyolu. Madridským jde však po devíti zápasech bez vítězství o čest a možná i o setrvání jejich trenéra Luise Garcii.

Hráči Viga prožívají nevídaně úspěšné období. Z posledních šesti zápasů vytěžili celých třináct bodů, čímž se výrazně přiblížili záchraně. Boj o udržení však pro tým Luise Enriqueho ještě není dobojován, neboť Celtu dělí od sestupových pozic stále pouze sedm bodů. Fotbalisté z Galície by tak neměli usnout na vavřínech a proti Getafe potvrdit statistiku vzájemných zápasů, v nichž zpravidla vítězí domácí celek.

"Jsme absolutně přesvědčeni, že tyto tři bodu budou nesmírně důležité, protože pod námi není jediný klub, který by potřeboval body více než my. Pokud bychom měli nyní polevit, udělali bychom ohromnou chybu," uvedl před zápasem domácí kouč, jemuž bude scházet středopolař Mario Bermejo. Naopak uzdravený už je útočník Charles.

Aktuálně se tým Getafe nachází v přesně opačné pozici než jeho protivník. Madridský klub nezvítězil dlouhých devět zápasů a po poslední prohře s Realem Madrid v poměru 0:3 vyprovázel hráče a trenéry pískot a skandování požadující odchod trenéra Luise Garcii. Volný pád tabulkou se pro hostující tým prozatím zastavil na patnácté pozici a jen body ze hřiště Viga mohou Madridským zajistit jistotu, že se ještě více nepřiblíží sestupovým pozicím.

"Osobně jsem nedostal žádné ultimátum ani ujištění, že u mužstva zůstávám, bylo mi jen řečeno, abych hráče co nejlépe připravil na zápas proti Celtě. Místo abychom o tom stále mluvili, je tedy třeba pracovat a získat dobrý výsledek," odmítl další spekulace o své odchodu Garcia. Situaci na hřišti Viga mu ale bude komplikovat absence Adriana Calungy a Michela. Do hry by naopak mohl opět zasáhnout hříšník Roberto Lago.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Jonny, Fontás, Cabral, H. Mallo - Krohn-Dehli, Á. López - Orellana, Rafinha, Á. Fernández - Charles
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - R. Lago, Alexis, L. López, Valera - Lacen, Borja - D. Castro, Lafita, P. León - Ciprian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - FC Barcelona  (sobota 20:00)
V sobotu od osmi hodin večer čeká Barcelonu návrat na ligové trávníky po úspěšném vystoupení v Lize mistrů. Los tentokrát katalánskému gigantovi příliš nakloněn nebyl, utkání na půdě Realu Sociedad nejsou jednoduchá za žádných okolností, a zvláště ne po pohárové odbočce v průběhu týdne.

Byť Barcelona zvládla náročný zápas na Manchesteru City a po vítězství 2:0 je jednou nohou ve čtvrtfinále milionářské soutěže, tlak se na ni kupí i nadále. Jakékoli zaváhání v domácí soutěži by zvláště díky extrémně vyrovnané konkurenci na špici tabulky bylo o to bolestivější, navíc obhájce ligového titulu sužují i mimofotbalová témata.

Řeč je o stále neutichající kauze ohledně přestupu brazilského reprezentanta Neymara ze Santosu v létě loňského roku. Poslední korálek na již řádně dlouhé šňůře patálií přibyl ve čtvrtek, kdy na Barcelonu padlo obvinění španělského nejvyššího soudu za údajné daňové úniky, související s Neymarovou přestupovou částkou. Sám brazilský útočník již také neudržel nervy na uzdě a podrážděně se vyjádřil ke kritickým poznámkám na adresu svého otce.

Kouč Barcelony Gerardo Martino však věří, že jeho hvězdný svěřenec se na hřišti ovlivnit nenechal a ani nenechá. "To, co se momentálně děje okolo Neymara, není normální," posteskl si Martino, k němuž přilnula přezdívka Tata. "Ovšem co se týče herního času a výkonů, není u něj vidět žádná změna k horšímu."

"V nedávných zápasech jsme si vedli dobře," připomenul Martino dohromady desetigólové hody v posledních dvou ligových utkáních. "Pokud se budeme i nadále zlepšovat a udržíme svou výkonnost v příštích sedmdesáti osmdesáti dnech, budeme mít velmi dobrou šanci na dosažení svých cílů."

Loňské vzpomínky na stadion Anoeta barcelonští nemají dvakrát příjemné, neboť zde prohráli 3:2. Obránce Sociedadu Mikel González se logicky vyjádřil, že by to chtělo podobný výsledek zopakovat. "Kdykoli hrajete proti Barceloně, dáte do toho ještě víc a z toho mohou plynout ohromné následky. Máme šanci na vítězství, stačí podat kvalitní výkon."

Neporazitelnost Sociedadu proti Barceloně na domácí půdě má navíc ještě hlubší kořeny než jen loňský ročník. Přímo hned od svého návratu do nejvyšší soutěže v roce 2010 se vždy baskickému klubu povedlo bodovat, a tak se zdá, že se již Barcelony ani náznakem nebojí. "Když máte ozkoušené, že je dokážete porazit, znamená to, že to zvládnete i znovu," pokračoval nadšeně González. "Není přece žádná náhoda, že tady Barca nevyhrála už čtyři roky!"
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, Ansotegi, I. Martínez, Ángel - Bergara, Pardo - Prieto, Canales, Griezmann - Vela
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Neymar, Messi, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Málaga CF  (sobota 22:00)
Sobotní program pětadvacátého kola La Ligy zakončí souboj Almeríe a Malagy. Nováček soutěže by rád prodloužil svou domácí neporazitelnost už na pět utkání, zatímco hosté z Malagy by v nedaleké Almeríi rádi ukončili smolné období a odvrátili nebezpečí poklesu na sestupové pozice.

Tým Almeríe sice při venkovních zápasech nepůsobí dvakrát jistě, ale ze svého stadionu si andaluský celek udělal v roce 2014 pevnost, kterou nedokázali dobýt hráči Espanyolu ani o titul bojujícího Atlética. Domácí vítězství tak zatím drží navrátilce mezi španělskou elitu mimo nebezpečí pádu zpět do Segunda División. Současná forma Malagy navíc nahrává Almeríi k dalšímu bodovému zisku.

"Malaga je velký klub už proto, jak velké město reprezentuje, jakou má podporu fanoušků, vynikající realizační tým a samozřejmě hráče. Určitě se budou tvrdě rvát o tři body, to znamená, že nás čeká nesmírně náročné utkání. My však potřebujeme zvítězit, abychom se vyhnuli sestupovým problémům a zvýšili svůj náskok na osmnáctou příčku. Doma hrajeme zatím dobře, v novém roce jsme tady získali deset z dvanácti možných bodů, což je podle mě výborná bilance," zhodnotil soupeře i své šance pětatřicetiletý trenér Francisco Rodríguez.

Malaga se v současnosti skutečně trápí, z posledních sedmi zápasů vyhráli svěřenci Bernda Schustera pouze utkání se Sevillou a nyní se nachází pouze jednu příčku nad sestupovým pásmem. Na famózní pouť loňským ročníkem Ligy mistrů pod vedením Manuela Pellegriniho tak mohou pro letošek i příští rok v Malaze v poklidu zapomenout. Jediným světlým bodem je tak pro Schusterův tým vědomí, že si se svým regionálním rivalem dokázal letos už jednou poradit, když na svém hřišti zvítězil 2:0. Podobný výsledek i z nadcházejícího utkání by však znamenal přepis historie, jelikož Malaga na hřišti Almeríe v novodobé historii ještě nevyhrála.

Obě mužstva hlásí návrat potrestaných hráčů do nominace. Za domácí je připraven opět nastoupit Soriano, Schuster může znova využít služeb Sergia Sánchze.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Dubarbier, Torsiglieri, Trujillo, Rafita - Azeez, Verza - Suso, H. Barbosa, A. Vidal - Jonathan
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W. Caballero - Antunes, Weligton, S. Sánchez, Angeleri - Tissone, Camacho - Amrabat, Duda, Samuel - S. Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Valladolid - Levante UD  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka pětadvacátého kola nejvyšší španělské ligy se odehraje mezi kluby, které sídlí především ve druhé polovině tabulky. Desáté Levante působí na samotné hranici první desítky a díky třem bodům by se mohlo vyhoupnout až do okolí sedmého místa. Domácí Real Valladolid se však topí v sestupových vodách.

Speciální zápas čeká trenéra Juana Ignacia Martineze, který nějaký čas strávil právě v Levante. Teď má ale za úkol zachránit svůj nový klub a prvním krokem k vysněnému cíli by mohla právě výhra nad jeho někdejšími svěřenci. Trenér domácích si zároveň dobře uvědomuje, jaké následky by případná prohra mohla mít.

Valladolid měl štěstí v neštěstí. V minulém kole sice jasným rozdílem tří branek prohrál s Atléticem Madrid, ale vzhledem k výsledkům svých soupeřů se v tabulce nepropadl. Stále jej tak od záchrany dělí jen tři body. Na domácí scéně se Valladolidu poměrně daří a naposledy zde uhrálo remízu s Elche. Nutnost vzít si nějaké body také v pátek večer je tedy zřejmá a trenér Martinez je pro ni připraven udělat maximum.

"Je to pro nás klíčové utkání, ve kterém chceme bodovat. Nesmíme naše nejbližší konkurenty nechat, aby nám unikli. Pak by ta vzdálenost byla ještě větší a to nesmíme riskovat. Neexistují žádné výmluvy pro neúspěch, zkrátka musíme podřídit všechno tomu, abychom se nemuseli za svůj výkon stydět. Klíčem by mohlo být domácí prostředí, ve kterém vždycky cítíme podporu našich fanoušků daleko silněji. Když neumíte vyhrávat domácí zápasy, pak se v La Lize neudržíte. Potřebujeme, aby fanoušci přenesli svůj optimizmus o svou energii na hráče," žádá Juan Ignacio Martinez.

Desáté Levante ale rozhodně nebude snadným soupeře, protože má za sebou sérii šesti utkání bez porážky, která mu vynesla dvanáct bodů. Nebezpečí tohoto soupeře si trenér Martinez také uvědomuje, když říká: "Nesmíme na hřiště vejít se sklopenými hlavami. Levante je ve výborné kondici, ale ani to nás nesmí srazit. Jedná se o složitého soupeře, který pracuje s výbornou defenzívou. Navíc ukazuje vyrovnanost a na své výkony dokáže navazovat. Potřebujeme hodně trpělivosti a vůle, abychom uhráli dobrý výsledek," dodává Martinez.

Hosté mají také zkušenosti se sestupovým pásmem, neboť v kritických chvílích kolem koce minulého roku a počátku toho současného se ocitli v jeho bezprostřední blízkosti. Tehdy dokonce nevyhráli šest ze sedmi utkání a málokdo by si asi představoval, že nyní bude situace tak odlišná. Za to však záložník Simao děkuji fanouškům i všem spoluhráčům: "Můžeme myslet i na Evropu. Důležitou věcí je, že jsme se naučili brát jeden zápas po druhém, nemyslíme moc dopředu a to nám pomáhá, abychom získali stálé výkony. Můžeme snít, ale musíme také tvrdě pracovat a uvidíme až na konci sezony," neskrývá hráč z Mozambiku.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Rueda, Mitrović, Peňa - Rubio, Rossi - Larsson, Osorio, Omar - Guerra
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Navarro, Juanfran, Nikos - López, Diop, Simao, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona24193269:1760
2.Real Madrid24193268:2460
3.Atlético Madrid24193259:1660
4.Athletic Bilbao24135643:3044
5.Villarreal CF24124844:2940
6.Real Sociedad24117643:3440
7.Sevilla FC2488842:4132
8.Valencia CF24951036:3532
9.Espanyol Barcelona24951028:3032
10.Levante UD2488823:3032
11.Celta Vigo24851131:3529
12.Granada CF24831321:3027
13.Elche CF24681022:3426
14.CA Osasuna24751221:3726
15.Getafe CF24741322:3925
16.UD Almería24741324:4225
17.Málaga CF24661223:3424
18.Real Valladolid24491126:4221
19.Rayo Vallecano24621625:5820
20.Real Betis24351620:5314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (561)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele